sabah namazından sonra yapılacak tesbihatlar / Sabah Namazı Tesbihatı - Nukteler

Sabah Namazından Sonra Yapılacak Tesbihatlar

sabah namazından sonra yapılacak tesbihatlar

NAMAZDAN SONRA OKUNACAK TESBİHLER

Namazdan sonra imam ve cemaatin üç kere:اَسْتَغْفِرُ اللّهَ الْعَظيمَ الْكَريمَ الَّذى لا اِلَهَ اِلاَّ هُوَ الْحَىُّ الْقَيُّومُ وَاَتُوبُ اِلَيْهِ Estağfirullahellezî lâ ilâhe illâ hüve`l-hayyü`l-kayyûmü ve etûbü ileyh (*) demeleri süfunduszeue.info yalnız başına, gerekse cemaatla kılarken istiğfarı müteâkip:سُبْحَانَ اللّهِ وَالْحَمْدُ لِلّهِ وَلا اِلَهَ اِلاَّ اللّهُ وَاللّهُ اَكْبَرُ وَلاَ حَوْلَ وَلاَ قُوَّةَ اِلاَّ بِاللّهِ الْعَلِىِّ الْعَظيم Sübhânallahi ve`l-ham-dü lillâhi ve lâ ilâhe illâllahü vallahü ekber ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhi`l-aliyyi`l-azîm (**) denir. Herkes Eûzü Besmele çekip Âyete`l-Kürsî`yi okur. Hadîs-i şerîfte: "Her kim beş vakit namazın sonunda Âyete`l-Kürsî`yi okursa, cennete girmekten onu ancak ölüm men`eder" buyurulmuştur. Âyete`l-Kürsî`den sonra İhlâs ve Muavvizeteyn de okunabilir. Bundan sonra 33 defa Sübhânallah, 33 defa Elhamdü lillâh, 33 defa da Allahü Ekber denir. Tesbihleri el ile saymak sünnettir. Peygamberimiz parmaklarıyla tesbih ederlerdi. Fakat tesbih kullanmak da câizdir. Sahâbelerden taş sayarak tesbih edenler olmuştur. (Ebû Hüreyre Hazretlerinin düğümlü ipliği vardı. Onunla tesbih ederdi). El ile tesbihleri saymak, tesbih ile saymaktan efdaldir. Bundan sonra:لا اِلَهَ اِلاَّ اللّهُ وَحْدَهُ لاَ شَريكَ لَهُ لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ وَهُوَ عَلى كُلِّ شَئٍ قَديرٌ Lâ ilâhe illâllahü vahdehû lâ şerike leh. Lehü`l-mülkü ve lehü`l-hamdü ve hüve alâ külli şey`in kadîr (*)سَبْحَانَ رَبِّىَ الْعَلِىِّ اْلاَعْلى الْوَهَّابِ Sübhâne rabbiye`l-aliyyi`l-a`le`l-vehhâb denilerek eller göğüs hizasına kaldırılır. Avuç içi yüze doğru meyilli olacak şekilde açılarak dua yapılır. Dua bittikten sonra yüz meshedilir.


* Yüzü mesh duada el kaldırmanın sünnetidir. El kaldırmadan dua edilmişse, yüzün meshi gerekmez. Yüzün meshindeki hikmet, bereketin kendisine gelmesi ve içine sirayetidir. Ve belânın def`ini, atânın husûlünü ummaktır. Tek elle mesh yapılmaz. Namaz tesbihatının ehemmiyetine dair Peygamberimizden şu hadîsi şerifler rivâyet edilmiştir:


1. "Kim ki her namazın sonunda 33 kere Allah`ı tesbih eder, 33 kere Allah`a hamdeder ve 33 kere de tekbir getirir ve sonunda da "Lâ ilâhe illâllahü vahdehû lâ şerîke leh. Lehü`l-mülkü ve lehü`l-hamdü ve hüve alâ külli şey`in kadîr" derse, deniz köpüğü kadar da olsa günahları afvedilir." (Müslim).


2. "Muhacirlerin fakirleri Resûlüllah`a (asm) geldiler ve:


- Servet sâhipleri yüksek dereceleri ve ebedî nimeti kaptılar. Bizim gibi namaz kılarlar, bizim gibi oruç tutarlar. Ve onların artan malı vardır. Onunla hac ederler, umre yaparlar, cihâd ederler ve sadaka verirler, dediler. Resûlüllah (A.S.M.):


- Size bir şey öğreteyim mi? Sizi geçenlere onunla yetişecek ve sizden sonrakileri onunla geçeceksiniz ve sizin gibi yapmadıkça hiçbiri sizden daha sevablı olmayacaktır" buyurdu.


- Evet yâ Resûlâllah! dediler. Resûlüllah (asm) de:


- Her namazın sonunda 33`er defa Sübhânallah, Elhamdü lillâh ve Allahü Ekber diyeceksiniz, buyurdu."


3. "Her farz namazın sonunda 33 defa Sübhânallah, 33 defa Elhamdü lillâh, 33 defa Allahü Ekber diyen, hasara (ziyana) uğramaz."


4. Ebû Said el-Hudrî (ra) rivayet ediyor: Resûlüllah (sav):


- Allahü Teâlâ`nın rızasını kazanmaya vesile olan amelleri çok yapınız, buyurdu. Ashap: "Bu ameller hangileridir?" dediler.


- Allahü Ekber. Lâ ilâhe illâllah, Sübhânallah, Elhamdü lillâh, Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâh sözlerini söylemektir, buyurdu. (Hâkim, Müstedrek).


5. Ebu Hüreyre (ra) rivayet ediyor: "Resûlüllah bir gün:


"Zırhlarınızı giyiniz", buyurdu. Ashap:


"Yâ Resûlâllah! Düşman mı geldi?" dediler.


"Hayır, Cehennemden korunma zırhını giyiniz: Sübhânallah, Elhamdü lillâh, Lâ ilâhe illâllah, Allahü ekber, deyiniz. Bunlar kıyamet günü, önünüzden, arkanızdan sizi korurlar" cevabını verdi. (Hâkim, Müstedrek).

Sabah Namazından Sonra Okunacak Dualar

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır.Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.

Sabah Namazı Tesbihatı Nasıl Yapılır? Sabah Namazı Sonrası Tesbihatın Faziletleri Nelerdir?

Dil ile ikrar etmek ve söylemek zikir kapsamında yer almaktadır. Gün sabahın nuru ile başlar ve bu vakitte yapılan zikirler Allah katında çok kıymetlidir. Rabbimiz sabah namazında meleklerini sabah namazı kılanlara şahit olmak üzere yeryüzüne gönderir.

Sabah Namazı Tesbihatı Nasıl Yapılır?

Normal farz namazlardan sonra yapılan zikirler sabah namazı sonrasında da yapılır. Sabah namazı sonrası 33 defa subhanallah, 33 defa el-hamdulillah ve 33 defa Allah-u Ekber zikirleri ile tamamlanır. Bunun dışında güneşin doğuşunu beklemek sünnettir ve bu esnada Kuran okunur veya sabah zikirleri okunur. Hısnu’ul Müslim’de geçen sabah zikirlerinden bazılarını alıyor. Ezkar Nevevi’nin sünnete uygun zikirlerle ilgili hacimli bir kitabı bulunmaktadır. Allah ondan razı olsun.

Sabah zikirlerinde ilk önce Ayet-el Kürsi 3 defa, İhlas Suresi 3 defa, Felak Suresi 3 defa, Nas Suresi 3 defa okunur.

Sabah Namazı Sonrası Tesbihatın Faziletleri Nelerdir?

Peygamberimiz aleyhisselam sabah akşam zikirlerinin mü'mini gün boyu koruyacağını ve güne en güzel şekilde hazırlayacağını buyurmaktadır. Peygamberimiz sabah namazı vaktinde uyumaz ve güneşin doğuşunu beklerdi. Akşam da namaz sonrası sabah akşam zikirlerini okurdu.

Bu zikirlerin ana konusu cehennem azabından ve kabir azabından korunma ve Allah'tan bağışlanma dilemedir. Peygamberimiz 'Dua mü'minin silahıdır' buyurmuştur. Cinlerin ve şeytanların şerrinden korunmak için okunan felak, nas, ayet- el kürsi ve ihlas suresi manevi bir kalkan görevi görmektedir. Sabah zikirlerinde bu duanın okunması ile birlikte güneş batana kadar şeytanın şerrinden emin olunur. Akşam yatmadan önce felak, nas, ihlak ve ayet-el kürsi üç defa okunup avuca üflenmesi ve bütün vücudun mesh edilmesi sünnettir. Bu şekilde sabaha kadar cin ve şeytanların şerrinden Allah'a sığınmış oluruz.

Peygamberimiz aleyhisselam'ın duaları pek çoktur ve her konuda duası bulunmaktadır. Sabah zikirlerinde Allah'ın rablik sıfatının hatırlanması, Allah'tan bağışlanma dilenmesi, azabından korunma talep edilmesi ve insanı helak eden kötü hasletlerden Allah'a sığınılması esas konulardır.

Sabah namazı sonrası zikirler Allah'a yaranma, Allah'tan yardım dilenme, günahları itiraf edip af dilenme ile ilgilidir.

Sabah zikirlerinden bazıları şu şekildedir:

Elhamdulillahi vehdehu, vessalatu vesselamu ala men la nebiye badehu.
“ Hamd tek olan, bir olan Allah’a aittir/mahsustur. Salatu selam, kendisinden sonra nebi olmayan Muhammed (aleyhisselam)’ın üzerine olsun.

Esbahna ve esbahalmulku lillahi ve lhamdulillahi, vela ilahe illallahu vahdehu la şerikkelehu, lehulmulku vela ilahe illallahu vahdehu la şerikelehu, lehulmulku velahul hamdu ve hüve ala kulli şey'in gadir, rabbe inne es eluke hayra mafiii hazeelyevmi ve hayra ma badehu ve euzu bike min şerra ma fi hezelyevmi ve şerra ma badehu, rabbe euzu bike minelkeseli, ve suilkebir, rabbe euzu bike min azabin finnari ve azabin fil gabr.

“Mülk, Allah’a aitken sabahladık. Ham-u sena Allah’adır. Allahtan bakşa hak ve tek olan ilah yoktur. O, tektir ve ortağı yoktur. Mülk O’nundur. Ham yanlızca O’na (Allah’a) dır. Ve O, her şeye gücü yetendir. Rabbimiz! Senden bu günde olan ve bu günden sonraki hayrı ister, bu günün şerrinden ve bu gün sonrasında gelen şerden, tembellikten ve ihtiyar olmanın şerrinden sana sığınırım. Rabbim cehennem azabından ve kabirdeki azaptan sana sığınırım.”

Akşam Ve Sabah Namazından Sonra Okunacak Dua, Sure Ve Ayetler &#;

Haberin Devamı

Namaz ilk farz kılındığı dönem de günde iki vakit olacak şekilde kılınıyordu. Bu vakitlerden birisi sabah namazı, diğeri ise akşam namazı olarak bilinmektedir. Miraç olayı gerçekleştikten sonra ise namaz kılınması sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı olmak üzere beş vakit olarak farz kılınmıştır.

Akşam ve Sabah Namazından Sonra Okunması Gerekenler

Allah'ın kesin olarak kılınmasını istediği namazlar, farz namazlar olarak bilinmektedir. Farz namazlar günde beş vakit olmak üzere günün belirli zamanlarında kılınırlar. Farz namazlarının kılınması ergenlik çağına girmiş olan tüm Müslümanlara farz kılınmıştır. Sabah ve akşam namazı da farz namazları arasında yer alan namazlardır.

Namaz kılındıktan sonra kişinin okuması gereken bir takım dualar, sureler ve ayetler bulunmaktadır. Bu duaların namazdan sonra okunmasının oldukça faziletli olduğunu söylemek mümkündür. Namazı bitirerek selam verdikten sonra kişinin istiğfar duasını okuması gerekir. İstiğfar duasını okuduktan sonra ise “münciye” ve “seyyidü’l-istiğfar” duaları da okunabilecek dualar arasında yer almaktadır.

Haberin Devamı

Seyyidü’l-İstiğfar duası ise Peygamber Efendimiz tarafından duaların en üstünü olarak ifade edilmiştir. Aynı zamanda duaların en üstünü olarak da bilinen Seyyidü’l-İstiğfar duası oldukça faziletli bir dua olarak ifade edilebilir.

Namazını bitiren ve sonrasında İstiğfar duasını okuyan kişinin hemen arkasından okuyabileceği bir dua da Allahümme Ente’s-selâm duası olarak bilinmektedir. Selam duasını okuduktan sonra isteyen kişiler bu duayı da okuyabilir.

Lâ ilâhe illallâhü vahdehû lâ şerîke leh. Lehü’l-mülkü ve lehü’l-hamdü yuhyî ve yümît ve hüve ‘alâ külli şey’in kadîr. Allâhümme lâ mâni’a limâ a’tayte ve lâ mu’tıye limâ mena’te ve lâ yenfe’u ze’l-ceddi minke’lceddi.

Akşam ve Sabah Namazından Sonra Okunacak Dua, Sure ve Ayetler

Akşam ve sabah namazını kıldıktan sonra okunması gereken bir takım dua, sure ve ayetler bulunmaktadır. . Namaz sonrasında okunması gerekenler arasında; tesbih, tahmîd, tehlil ve tekbir duası da bulunmaktadır. Günahların bağışlanmasına sebep olan ve bu duayı okuyan kişilerin her bir harfi için on sevap kazanacağı bir dua olarak bildirilmiştir.

Haberin Devamı

Okunduktan sonra da “e’ûzü-besmele” çekilir ve hemen ardından da “Ayetü’l-Kürsî” okunur. Kuran'ın en büyük ayeti olarak bilinen “Ayetü’l-Kürsî” okumanın birçok fazileti bulunmaktadır. Sabah namazlarından sonra ve akşam namazlarından sonra da “Ayetü’l-Kürsî” okunması gerekmektedir. “Ayetü’l-Kürsî” okunduktan sonra ise tesbihat yapılması gerekmektedir.

Sadece sabah ve akşam namazından sonra değil, kılınacak olan tüm vakit namazlarından sonra tesbihat yapılması gerekir. Namaz kılındıktan sonra ve selam verildikten sonra 33, defa Sübhânellah, 33 defa el-Hamdü lillâh ve 33 defa: Allâhü ekber denmesi gerekir. Peygamber Efendimiz tarafından namazlardan sonra tesbihat yapmanın önemi şu şekilde ifade edilmiştir.

Haberin Devamı

“Namazları kıldığınız zaman 33 defa sübhânellah, 33 defa el-hamdü lillâh, 33 defa Allâhü ekber deyiniz, böylece siz bununla sizden öncekilere yetişir, sizden sonrakileri geçersiniz.”

Sonrasında ise kelime-i şehadet duasını okumak gerekmektedir. Akşam ve sabah namazlarından sonra kişinin İhlas, Felak ve Nas surelerini üçer defa okuması gerekmektedir. Bu üç surenin her birini üçer defa okumak her şeye karşı yeter. Namazlar da okuyabileceğiniz gibi namazlardan sonra da bu üç sureyi okumayı alışkanlık haline getirebilirsiniz.

Kaynak: Diyanet

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası