istanbulda müzekart ile gezilecek yerler / T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı - Anasayfa

Istanbulda Müzekart Ile Gezilecek Yerler

istanbulda müzekart ile gezilecek yerler

İstanbul&#;da Müzekart ile Tarihe Yakından Tanıklık Edebileceğiniz 11 Müze

Anadolu coğrafyası birbirinden zengin kültürlere sahip olduğu bir gerçek. Bu kadar çok müze, ören yeri ve tarihi alan olan bir coğrafyada tüm alanlar için tek bir kart ya da bilet olması mükemmel bir hizmet olurdu. Size iyi bir haberimiz var; T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafında verilen Müzekart tüm kültürel alanlara girme fırsatını size tanır. Bu nedene tarihe, tarihsel ögelere önem veren ve gezmeyi seven herkesin mutlaka müzekart edinmesi gerekir. Anadolu'da olduğu gibi İstanbul'da da Müzekart ile sorunsuz gireceğiniz birçok müze bulunur. İşte İstanbul'daki müzeler listesi:

Osmanlı Padişahlarıyla Aynı Havayı Solumak İsteyenlere: Topkapı Sarayı Müzesi

İstanbul'da gezilecek müzeler denildiğinde akla gelen ilk yer olan Topkapı Sarayı, İstanbul'daki müzeler arasında en popüler olanıdır. Osmanlı padişahlarının yaşadığı yer alan Topkapı Sarayı yılında Cumhuriyet'in ilk müzesi olma unvanına da sahiptir. Birçok yapının yer aldığı müzede dünyanın sayılı porselen koleksiyonuna tanıklık edebilirsiniz. 49 elması 86 karatlık yapısı ile görenleri büyüleyen Kaşıkçı Elması, kutsal hazineler, büyüleyici mimari detaylar, yazıtlar ve çok daha fazlası Topkapı Sarayı'nda sizleri bekliyor. Ancak Topkapı Sarayı ile ilgili kötü bir haberimiz var: 'te İstanbul'daki müzeler listesine eklenen Topkapı Sarayı'nda en ilgi çeken alanlardan birisi olan Harem'de Müzekart geçmiyor. O bölüme giriş için ekstra ücret ödemeniz gerekiyor.

Kıtaları Bir Araya Getiren Eşsiz Doku: İstanbul Arkeoloji Müzeleri

Eski Şark Eserleri Müzesi, Arkeoloji Müzesi ve Çinili Köşk Müzesi olmak üzere 3 bölümü bulunan müze topluluğu, İstanbul'daki müzeler arasında neo klasik yapının en görkemli örneklerinden birisi. Yunan, Bizans, Mısır, Sümer, Roma gibi farklı kültürlere ait binlerce sanat eserinin sergilendiği müzenin geçmişi Fatih Sultan Mehmet'e kadar dayanıyor. Çinili Köşk Selçuklu ruhu ile sergilenirken Eski Şark Eserleri Müzesi'nin yapısı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi'ne ilham olmuştur. Arkeoloji Müzeleri İstanbul'daki müzeler arasında görülmesi gerekenlerden birisidir.

Aşıkların Buluşma Noktası: Galata Kulesi

Cenevizliler tarafından inşa edilen Galata Kulesi, İstanbul'daki müzeler içerisinde sembol noktalarından birisi. Rivayetlerin odağında olan ve İstanbul'un eşsiz panoramik manzarasını sizlere sunan Galata Kulesi uzun yıllardır birçok badireyi atlatarak günümüze ulaştı. Zindan olarak kullanılan daha sonra yangın kulesine dönüştürülen kule yangınlarla ve depremlerle tahribata uğramıştır. 'lı yıllarda ziyarete açılmıştır. yılında restore edilen kulenin müzesinde üç imparatorluğa dair eserler yer alıyor.

İstanbul'daki müzeler arasında olan Galata Mevlevihanesi yılında kurulmuştur ve ilk mevlevihanedir. Mevlevihane 'te Tophane yangınında da hasar görünce Sultan 2. Mustafa'nın emriyle yeniden onarılmıştır. Şeyh Galib'in de yolunun buradan geçmiştir. yıllarında düzenlemelerle Galata Mevlevihanesi Müzesi olarak hizmet veren mevlevihanenin alt katlarında tarikat ve tasavvuf eşyaları yer alır. İstanbul'daki müzeler listesinin önemli parçası olan müzede Şeyh Galib Türbesi, Sebilküttap, Cüme kapısı ve hazire görülmesi gereken diğer alanlardır.

 İstanbul'da müzekart geçen yerler listesinin bir diğer sarayı Beylerbeyi Sarayı'nın ana binası ziyarete açıktır. Mabeyn ve Harem olmak üzere iki bölümden oluşan saray ve ek binaları tarihleri arasında Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılmıştır. Yabancı devlet misafirlerinin ağırlanmasına kullanılan Beylerbeyi Sarayı, Batı ve Doğu mimarisinin harmanladığı bir iç mimari sunuyor. Mısır'dan getirilen hasırlarla kaplı olan tabanı, Fransız Baccarat kristalinden yapılan avizeler; Türk-Hereke yapımı eşsiz halılar ve daha fazlası İstanbul'daki müzeler listesindeki eşsiz sarayın dekorasyonunda sunuluyor.

Avrupa Ödüllü Bir Müze: Türk ve İslam Eserleri Müzesi

İstanbul'daki en iyi müzeler denildiğinde ödüllü olmasıyla öne çıkan, İslam eserlerini bir araya getiren müze Fatih'te bulunuyor. Türk-İslam eserlerini kapsayan ülkemizdeki ilk müze olma unvanına sahip olan müze, 'de Yılın Müzesi seçiminde Jüri Özel Ödülü almış bir müze. İstanbul'daki müzeler içerisinde sultan sarayları haricinde bugüne ulaşan tek özel saray bu müzeye ait. Geçmişi yüzyıla dayanan saray binası yılında restorasyona uğramıştır. İstanbul'daki müzeler listesinin gözbebeği olan müzede halı koleksiyonlarından seramik objelere kadar İslam dünyasının benzersiz eserler bulunuyor.

Beşiktaş'ın İncisi: Yıldız Sarayı

İstanbul'daki müzeler içerisindeki bir diğer saraya geldi sıra. Sultan funduszeue.info'in annesi Mihrişah Sultan için yaptırdığı Yıldız Sarayı, funduszeue.infoülhamit döneminde Osmanlı'nın ana sarayı olarak kullanılmıştır. Ağaçlıklı alan içerisinde köşklerden, saraylardan oluşan Yıldız Sarayı'nın asıl bölümü bir saray ve Yıldız Parkı olarak adlandırılan bahçeden oluşuyor. Sultan Abdülaziz'in dinlenme köşkü olan Mabeyn Köşkü, padişahın devlet görüşmelerini ve resmi davetleri gerçekleştiği iki katlı kagir köşk yapı içerisinde bulunuyor. Köşkler ve saraylar zincirinden oluşan Yıldız Sarayı, İstanbul'daki müzeler arasında merkezi konumu ve eşsiz güzellikleriyle görmeniz gereken yerler arasında.

İstanbul'daki müzeler listemizin bir diğer incisi Büyük Saray Mozaikleri Müzesi'nin restorasyon çalışmaları yılında tamamlanmıştır. Usta sanatçıların hazırlamış olduğu mozaik eserleri sergileyen müzede fil ile aslan mücadelesi, kaz güden çocuklar, bir kısrağın tayı emzirmesi, eşeğine yem veren çocuk gibi doğadan ilham alınan mozaikler yer alıyor. 90 farklı temanın ve insan figürünün işlendiği mozaikler, sahnelerin betimleme zenginliği ve sanatsal yönünden eşsizdir.

Hz. Meryem'e Adanan Müze: Fethiye Müzesi

İstanbul müzekart geçen müzeler listesinin kiliseden dönüştürülen müzesi olan Fethiye Müzesi, yılında eski kilisenin kalıntıları üzerine yaptırılmıştır ve kuzeydeki bölümü Hz. Meryem'e adanmıştır. yılına kadar Patrikhane olarak kullanılan kiliseyi Sultan 2. Murad camiiye çevirmiş ve bugünkü ismini vermiştir. Duvarlarında ve kubbesinde yüzyıldan kalma mozaiklerin yer aldığı müzede funduszeue.info ve vaftiz sahnelerinin tasvirleri bulunuyor. İstanbul'daki müzeler içerisinde çok uluslu bir devlet olan Osmanlı'nın izlerini yansıtan müzeyi mutlaka görmelisiniz.

 

Fatih Sultan Mehmet'in Bir Diğer Armağanı: Rumeli Hisarı

İstanbul'daki müzeler listesinin eski bir üyesine gidiyoruz. Fatih Sultan Mehmet tarafından Boğaziçi'nden geçen gemilerin kontrolü amacıyla 'de yaptırılan hisar, yılında ziyarete açılmıştır. Osmanlı'nın fetih esnasında kullandığı gülleler, funduszeue.infoıd dönemine ait toplar, Doğu Roma'dan bizlere kadar ulaşan eserler ve daha fazlası Rumeli Hisarı'nda yer alıyor. Bitki örtüsü ve mimarisiyle ziyaretçilerinde hayranlık uyandıran müze grafit yazılar, iki satırlık nesih kitabe ve döneminin en büyük burçlarıyla ön plana çıkıyor.

Doğu-Batı Bilimini Birleştiren Müze: İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi

metrekare sergi alanı bulunan müze, İstanbul'daki müzeler rehberine 'de eklenmiştir. İslam bilim insanlarının eserlerinin maketlerinin ve modellerinin bulunduğu sergi salonu haricinde müzenin üst katında ilgili görsellerin yer aldığı Sinevizyon Salonu, Saat Teknolojisi, Astronomi, Denizcilik, Savaş Teknolojisi ve Tıp bölümleri bulunuyor. Alt katta ise matematik ve geometri gibi alanlarının eserlerinin yanı sıra harita çizimlerinin sergilendiği alan da mevcut. İbn-i Sina'nın kitabında bahsettiği bitkilerin 26'sının yer aldığı bahçe yılında açılan İbn-i Sina Botanik Bahçesi de oldukça ilgi çekiyor.

BONUS: Müzekart ile ilgili En Çok Sorulanlar

Müzekart nereden alınır?

Müzekart başvuruları İnternet üzerinden yapılabildiği gibi bulunduğunuz şehirdeki bazı müze ve ören yerlerinden de temin edilebilir.

Müzekart hangi müzelerde geçerli?

Müzekart İstanbul'daki müzeler içerisinden 11 müzede geçerli. Bunun yanı sıra Dolmabahçe Sarayı'nın Harem bölümünde geçerli olan Müzekart, Koç Müzesi için de size belirli bir indirim sunar. İstanbul'daki müzeler ve fiyatları her dönem değişkenlik gösterir.

Müzekart ile müzeler ücretsiz mi?

Müzekart ile anlaşmalı olan müzeleri gezmek ücretsizdir. Fakat Müzekart almak için bir miktar ücret ödemeniz gerekir.

Son dönemlerde iyice artan enflasyon sosyal yaşamımızı da bir hayli etkiledi. Birçok insanın zorunlu ihtiyaçlarını bile zar zor karşıladığı şu günlerde, dışarıda yapılabilecek aktivite sayısı iyiden iyiye azaldı. Peki, çok fazla masraf yapmadan İstanbul’da dolu dolu bir gün geçirmeye ne dersiniz? Birçok medeniyete ev sahipliği yapan bu şehirde yalnızca Müze Kart çıkartarak gezebileceğiniz onlarca müze bulunuyor. Osmanlı Hanedanı’na yüzyıllarca ev sahipliği yapan Topkapı Sarayı’ndan Müslüman bilim insanlarının bilim dünyasına katkılarının sergilendiği İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’ne kadar birçok müzeyi makul bir fiyata ziyaret edebilirsiniz. İşte, İstanbul’da Müze Kart geçen yerler neresi diye merak edenler için 11 lokasyon!

1. Topkapı Sarayı

Tarihi Yarımada siluetinin en görkemli yapısı olan Topkapı Sarayı yalnızca İstanbul’un değil, dünyanın en çok ziyaret edilen müzelerinden biri. 25 Osmanlı padişahına ev sahipliği yapan saray, özellikle sade mimarisi ve geniş avluları ile dikkat çekiyor. Sarayın boğaz manzarası ve asma bahçeleri ise kesinlikle görülmeye değer.

Müze Kart ile Topkapı Sarayı’nın Kutsal Emanetler dahil olmak üzere büyük bir bölümünü gezebilirsiniz. Ancak Harem’de ve bahçesinde bulunan Aya İrini Kilisesi’nde Müze Kart&#;ın geçerli olmadığını hatırlatalım.

2. Beylerbeyi Sarayı

Müze Kart geçen yerler arasında kesinlikle görülmesi gereken yapılardan biri de Beylerbeyi Sarayı&#; Osmanlı padişahları, İstanbul’un fethinden ’lü yıllara kadar Topkapı Sarayı’nda yaşadı. Fakat son zamanlarda değişen protokol kuralları ve mimari akımlar sebebiyle Sultan Abdülaziz, ikinci bir saray olarak Beylerbeyi Sarayı’nı yaptırdı.

Ermeni mimar Sarkis Balyan’a yaptırılan saray, 23 oda ve 6 salondan oluşuyor. Hem doğu hem de batı mimarisinden izler taşıyan Beylerbeyi Sarayı, özellikle yüksek tavanları ve tavanlarına işlenmiş muazzam resimleri ile ziyaretçileri adeta mest ediyor. Siz de Müze Kart&#;ınız ile bu eşsiz yapıyı ekstra bir ücret ödemeden gezebilirsiniz.

3. İstanbul Arkeoloji Müzeleri

Bir milyonu aşkın eserle dünyanın en büyük müzelerinden biri olan İstanbul Arkeoloji Müzeleri, aynı zamanda Türkiye’nin müze olarak inşa edilen en eski binası olma özelliğine sahip. Müze koleksiyonunda Balkanlar’dan Afrika’ya, Anadolu’dan Arap Yarımadası’na kadar Osmanlı İmparatorluğu himayesindeki medeniyetlere ait eserler bulunuyor. Ziyaretçilerin en çok dikkatini çeken eserlerin başında ise orijinal Kadeş Antlaşması metni ve Büyük İskender Lahdi geliyor.

Müze 3 ana birimden oluştuğu için İstanbul Arkeoloji Müzeleri olarak adlandırılmaktadır. Bu birimler İstanbul Arkeoloji Müzesi, Çinili Köşk Müzesi ve Eski Şark Eserleri Müzesi’dir. Bünyesinde bulunan 3 müzeyi de Müze Kart ile gezebilirsiniz.

4. Türk ve İslam Eserleri Müzesi

Topkapı sarayına oldukça yakın olan Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Sultanahmet Meydanı’nın batısında yer alıyor. İbrahim Paşa Sarayı’nın içinde bulunan müze, ülkemizde Türk ve İslam eserlerini topluca barındıran ilk müze olma özelliği taşıyor. 

Abbasi, Memlük, Selçuklu ve Osmanlı döneminden kalma çok özel eserler bulunan Türk ve İslam Eserleri Müzesi, aynı zamanda oldukça geniş bir halı koleksiyonuna sahip.

5. Galata Kulesi

Galata Kulesi, Galata’nın Ceneviz kolonisi olduğu yüzyılda Cenevizliler tarafından inşa edildi. Osmanlı döneminde bir süre zindan olarak kullanıldıktan sonra yangın gözetleme kulesine çevrilen yapı, ’lı yıllarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilip halkın ziyaretine açıldı.

Geçtiğimiz yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlanmasıyla birlikte Müze Kart&#;ın geçerli olmaya başladığı Galata Kulesi, aynı zamanda İstanbul’un en iyi panoramik manzarasına sahip noktalarından biri.

6. Rumeli Hisarı

Boğaziçi’nden geçen gemileri kontrol edebilmek amacıyla Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Rumeli Hisarı, fetihten sonra önemini yitirdiği için hapishane olarak kullanılmaya başlandı. ’te başlayan restorasyon çalışmasının ardından yılında halkın ziyaretine açılan hisarda fetih sırasında kullanılan gülleleri, topları ve Haliç’i kapattığı söylenen zincirin bir kısmını görebilirsiniz.

7. Yıldız Sarayı

Müze Kart geçen yerler

3. Selim’in annesi Mihrişah Sultan adına yaptırılan Yıldız Sarayı, 2. Abdülhamid döneminde Osmanlı’nın ana sarayı olarak kullanılmaya başlandı. Dolmabahçe Sarayı’nın aksine tek bir yapı halinde olmayan saray, geniş bir koru içine yerleşmiş birçok köşkten oluşuyor. Ayrıca türlü seramiklerin üretildiği Yıldız Porselen Üretimevi de sarayın bahçesinde bulunuyor.

8. Büyük Saray Mozaikleri Müzesi

Müze Kart geçen yerler

Büyük Saray Mozaikleri Müzesi, Sultan Ahmet’teki Arasta Pazarı içinde bulunuyor. Müzede sergilenen eserler M.S – (Bizans İmparatorluğu) yılları arasına tarihlenirken, mozaiklerde insan ve hayvan figürü ile 90 adet farklı tema yer alıyor.

Metrekaresinde yaklaşık parça kullanılarak oluşturulan mozaikler, o dönemlerde Bizans sarayının en nadide parçaları olarak değerlendiriliyordu.

9. Galata Mevlevihanesi

Müze Kart geçen yerler

yılında Galata sırtlarında yapılan Galata Mevlevihanesi, Kulekapısı Mevlevihanesi veya Galipdede Tekkesi isimleriyle de anılıyor. Depremler ve yangınlar nedeniyle sık sık zarar gören ve restore edilen yapı, Galata Kulesi’ne yalnızca birkaç dakikalık yürüme mesafesinde.

İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi

Müze Kart geçen yerler

yılında açılan İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, Gülhane Parkı içinde yer alıyor. Müslüman bilim insanlarının bilim dünyasına katkılarının sergilendiği müze 2 kattan oluşuyor. Üst katta Sinevizyon Salonu, Savaş Teknolojileri, Astronomi, Saat Teknolojisi, Denizcilik ve Tıp Bölümü bulunuyorken alt katta optik, kimya, fizik, matematik ve geometri, coğrafya, şehircilik ve mimari ile ilgili çizim ve haritalar sergileniyor.

Fethiye Müzesi

Müze Kart geçen yerler

Müze kart geçen yerler listemizin sonuna geldik! Bizans döneminde yapılan Pammakaristos Kilisesi, 3. Murat döneminde camiye çevrildi ve Fethiye ismini aldı. Daha sonra müze olarak değerlendirilen yapı Fatih’in Çarşamba semtinde bulunuyor.

Kubbe ve duvarları yüzyıl mozaikleri süslü olan Fethiye Müzesi, restorasyon çalışmaları nedeniyle uzun bir süredir ziyaretçi kabul etmiyor.

Not: Listede yer alan müzeler restorasyon çalışmaları nedeniyle kapalı olabilir. Ziyaret etmeden önce Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan bilgi almanızı öneririz.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Türkiye&#;deki Müzelerde Bulunan Dünyaca Ünlü 8 Lahit ve Hikayeleri

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası