resmi tatilde fazla mesai ücreti hesaplama / Resmi tatil mesai hesaplama: Fazla mesai nasıl hesaplanır? - Son dakika ekonomi haberleri – Sözcü

Resmi Tatilde Fazla Mesai Ücreti Hesaplama

resmi tatilde fazla mesai ücreti hesaplama

Resmi tatil mesai hesaplama: Fazla mesai nasıl hesaplanır?

İş Kanununda işçilerin çalıştırılamayacağı günler, çalıştırıldığı takdirde işçinin onayının alınması gerektiği ve bugünlerde yapılan çalışmaların normal ücretlendirmeden farklı olacağı yasa ile korunmaktadır. Fazla çalışma veya halk arasında bilinen adıyla fazla mesai işçi ve işveren arasındaki en önemli anlaşmazlıklardan birisidir. Peki Fazla mesai nasıl hesaplanır? İşte resmi tatil mesai hesaplama formülü...

Sozcu.com.tr

Yayınlanma: 09:58 - 28 Ekim 2019 Güncellenme:

Resmi tatil mesai hesaplama: Fazla mesai nasıl hesaplanır?

Haftalık 45 saati aşan çalışmalarda, çalışılan her fazladan saat için ödenecek ücret % 50 zamlı ödenmelidir. 4857 sayılı İş Kanunu ile belirlenen fazla mesai nedir? Resmi tatillerde fazla mesai nasıl hesaplanır? hepsi ve daha fazlası haberimizde…

FAZLA MESAİ ALINABİLECEK RESMİ TATİLLER

– Arefe günü ile birlikte 4,5 gün Kurban Bayramı
– Arefe günüyle birlikte 3,5 günü Ramazan Bayramı
– 28 Ekim öğleden sonra ile birlikte 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
– 1 Ocak yılbaşı
– 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
– 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü
– 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı
– 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik günü
– 30 Ağustos Zafer Bayramı

RESMİ TATİLLERDE ÇALIŞMA ÜCRETİ VE FAZLA MESAİ ORANI

Örnek vermek gerekirse; hafta tatilini Pazar günü kullanan bir işçi Ramazan Bayramı'nın Pazar'a denk gelen 1. gününde çalışırsa o gün için 2,5 günlük ücrete, 2 nci veya 3. günlerinde çalışan işçi ise 2'şer günlük, çalışmadığı Ramazan Bayramı günlerinde ise 1 günlük ücrete hak kazanacaktır. İşçi tüm bayram boyunca hiç çalışmaması halinde ise aylık ücretini tam olarak alacaktır. Aynı işçi ulusal bayramlardan birinde çalışması halinde resmi tatilde çalışmış olacağından yine 2 günlük ücrete hak kazanacaktır.

Ama uygulamada Kanunun izin vermediği bazı durumlar da mevcuttur. İşverenler, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışan personele müteakip günlerde izin kullandırılarak ilave ücret ödenmemesi yoluna gitmektedir. Asla unutmamak gerekir ki bu tür uygulamalar kanuna aykırıdır.

FAZLA MESAİ NASIL HESAPLANIR?

Haftalık 45 saati aşan çalışmalarda, çalışılan her fazladan saat için ödenecek ücret % 50 zamlı ödenmelidir.

Şimdi bunları örneklerle görelim; Öncelikle fazla mesai yapan işçinin saatlik ücretini bilmek önemlidir. İşçinin asgari ücretle çalıştığını varsayımından yola çıkarsak, asgari ücret 2018 yılında brüt 2.029,50 TL'dir. İşçinin bir aylık kazancı olan asgari ücretin saatlik tutarını bulmak için, 1 aylık çalışmanın saatlik değerini ifade eden 225 saate bölünür

Saatlik Ücret = 2.029,50 / 225 = 9,02 TL'dir

Fazla mesai için ücretin % 50 zamlı halini bulmak gerekir. Bunun içinde yukarıda bulduğumuz saatlik ücreti 1,5 ile çarpmak gerekiyor.

% 50 zamlı ücret = 9,02 x 1,5= 13,53 TL'dir

Fazla mesai ücretini bulmak için 45 saatin üzerinde çalışılan saatleri % 50 zamlı olarak hesaplıyoruz.

Fazla mesai= 50 – 45 = 5 saat

5 saat x 13,53 TL= 67,65 TL fazla mesai ücreti ödenecektir.

Haftalık 45 saatin altında kalan fazladan çalışmalarda ücret % 25 zamlı hesaplanmalıdır.

Örneğin, haftada 40 saat çalışılan bir iş yerinde bir hafta 43 saat çalışmış olan 3.000 TL ücretli işçinin fazla mesai ücretini hesaplamak için yine önce işçinin saatlik ücretini bulup % 25 zamlı hesaplayarak fazla mesai yaptığı süre ile çarpılır.

Burada saatlik ücret bulunurken, haftalık 45 saat çalışan işçilerde olduğu gibi 225 saate bölünmez. Yani işçi, iş sözleşmesi yapılırken ücretini, haftalık 40 saatlik çalışma karşılığında anlaşmış. İş Kanunu’na göre işçi 6 iş günü çalışarak hafta tatilini hak eder. Haftada 5 gün de çalışsa, saatlik ücreti 6 gün çalışmış gibi hesaplanır.

Bu noktadan hareketle, haftalık çalışma süresinden işçinin saatlik ücretini buluruz. İşçinin bir aylık kazancının saatlik tutarını bulmak için 1 aylık çalışmanın saatlik değerini ifade eden saate bölmemiz gerekir.

Günlük çalışma saati = Haftalık çalışma 40 saat / 6 gün = 6,667 saat.

1 aylık çalışma saati = 6,667 x 30 gün = 200 saat

Saatlik ücret = 3.000 / 200 = 15 TL'dir

Fazla mesai için ücretin % 25 zamlı halini bulmak için 1,25 ile çarpıyoruz.

% 25 zamlı ücret = 15 x 1,25 = 18,75 TL'dir.

Fazla mesai ücretini bulmak için 40 saati aşan ama 45 saatin altında kalan saatleri % 25 zamlı hesaplıyoruz.

43 – 40 = 3 saat

3 saat x 18,75 TL= 56,25 TL'dir.

Fazla mesai komşu iş yerindeki çalışanlara sorulabilirİlginizi ÇekebilirFazla mesai komşu iş yerindeki çalışanlara sorulabilir

15 Temmuz29 Ekim Cumhuriyet BayramıÇocukCumhuriyetdemokrasiEkonomikurbanKurban BayramıparapazarRamazantatilUlusal Egemenlik ve Çocuk BayramıYargıtayyılbaşı

Fazla Mesai Nedir? Fazla Mesai Ücreti Nasıl Hesaplanır?

Fazla Mesai Nedir?

4857 sayılı İş Kanunu'na göre haftalık çalışma süresi 45 saattir. Çalışanların haftalık 45 saatten fazla çalışmaları durumunda, çalışılan zamana fazla mesai denilmektedir. İşveren fazla mesai yapan çalışanlarına ek ücret ödemek zorundadır. Fazla mesai hesaplanırken çalışılan her saat için %50 zamlı ücret ödenmesi gerekmektedir.

Ayrıca çalışanların, iş yerinde bir gün içinde 11 saatten fazla çalışması yasaktır. 18 yaşını doldurmayan, sağlık durumları çalışmaya müsait olmayan, yeni doğum yapmış, hamile ve kısmı süreli çalışan kişiler fazla mesai yapamazlar.

Fazla mesai ücreti nasıl hesaplanır?

Öncelikle çalışan kişinin saatlik brüt ücretinin hesaplanması gerekir. Çalışma saat ücretini bulmak için aylık olarak alınan ücret, 225 saate bölünür. Çalışanın fazla mesai ücretinin %50 zamlı halinin bulunması için ise saat ücretinin 1.5 ile çarpılması gerekir. Daha sonra fazla çalışılan saat kaç ise bulunan rakam ile çarpılır ve fazla mesai ücretinin ne kadar ödeneceği hesaplanmış olur.

Örneğin; çalışan kişinin aylık ücreti 9.000 TL ise 1 aylık çalışmanın Saatlik Brüt Ücreti: 9,000 / 225 = 40,00 TL'dir.

Fazla mesai zammı ile saatlik brüt ücret (%50 zamlı ücret) = 40,00 x 1.5 = 60,00 TL'dir.
Toplam fazla mesai ücreti (fazla mesaiyi 7 saat olarak düşünelim) = 60.00 x 7 saat = 420,00 TL'dir.

Hafta sonu tatilinde fazla mesai nasıl hesaplanır?

Hafta sonu tatilinde işverenin kişiyi çalıştırabilmesi için daha önceden onayını alması gerekmektedir. Bu durumda çalışanlar, fazla mesai kapsamında çalıştıkları için, saat ücretleri %50 zamlı olarak hesaplanmalıdır.

Resmi tatillerde fazla mesai ücreti nasıl hesaplanır?

4857 sayılı İş Kanunu'nun 44. maddesine göre, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılmaktadır. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması durumunda ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışılması için çalışanın onay vermesi gerekmektedir.

Resmi tatillerde mesai ücretleri çalışanın günlük maaşına göre farklılık göstermektedir. Örneğin, pazar günü haftalık iznini kullanan bir çalışan, bayramın ilk günü çalışıyorsa ve bayramın ilk günü pazar gününe denk geliyorsa, çalışanın 2,5 günlük ücret alması gerekmektedir.

Bayramın 2'nci veya 3'üncü günlerinde çalışanların, gün başına çarpı 2 ücret almaları gerekmektedir.

Fazla mesai süresinde kısıtlama var mı?

4857 sayılı İş Kanunu'na göre, bir işçi günde en fazla 11 saat çalışabilir. Dolayısıyla günlük çalışma saati 7,5 olan bir kişi, bir günde en fazla 3,5 saat fazla mesai yapabilir. Çalışan, bir yılda en fazla 270 saat fazla çalışma yapar. 270 saatin üzerinde fazla çalışmayı ne çalışan ne de işveren isteyemez.

Fazla mesai ücreti haczedilebilir mi?

İş Kanunu'na göre; evlilik, çocuk zamları veya primleri, ayni yardımlar, hafta ve genel tatil ücretleri ve fazla mesai ücreti gibi esas ücrete ilave edilen ücretler haczedilemez.

Resmi Tatilde Fazla Mesai Ücreti

Resmi Tatilde Fazla Mesai Ücreti İşçi Resmi Tatil Ücretinin Ödenmemesi ile ilgili olarak yargıtay ışığında, 4857 sayılı İş Kanununun 24 üncü maddesinin (II) numaralı bendinin (e) alt bendinde sözü edilen ücret, geniş anlamda ücret olarak değerlendirilmelidir. İkramiye, prim, yakacak yardımı, giyecek yardımı, fazla mesai, hafta tatili, genel tatil gibi alacakların ödenmemesi durumunda da işçinin haklı fesih imkânı bulunmaktadır (Yargıtay 9. HD. 17.6.2008 gün 2007/22062 E, 2008/16398 K.).

Resmi Tatilde Fazla Mesai Ücreti – Yargıtay Kararı

T.C. YARGITAY 9.Hukuk Dairesi Esas:  2010/5786 Karar: 2012/12955 Karar Tarihi: 16.04.2012

İŞÇİ ALACAKLARI DAVASI – DAVACI ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİLLERDE ÇALIŞTIĞI İDDİASI – DAVALI TARAFINDAN ÇALIŞMALARININ KARŞILIĞININ ÖDENDİĞİNİN İSPATLANAMADIĞI – ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL ÜCRETİ HAKKINDA KARAR VERİLMESİ GEREĞİ – HÜKMÜN BOZULDUĞU

ÖZET: Somut olayda davacı ulusal bayram ve genel tatillerde çalıştığını ileri sürmüştür. Davalı tarafından ücret bordroları ibraz edilmiş olup bazı bordrolarda ulusal bayram ve genel tatil ücreti tahakkuku ve ödemesi yapıldığı anlaşılmaktadır. Dinlenen tanıklarda davacının ulusal bayram ve genel tatillerde çalıştığını beyan etmişlerdir. Dosya üzerinde bilirkişi incelemesi yaptırılmış olup bilirkişi tarafından bordrolarla yapılan ödemeler dışlanarak davacının ulusal bayram ve genel tatil ücreti hesaplanmıştır. Mahkeme ispatlanamadığı gerekçesiyle talebin reddine karar vermiştir. Davacının ulusal bayram ve genel tatillerde çalıştığı tanık beyanları ve dosya içeriğinden anlaşılmaktadır. Davalı tarafından bu çalışmalarının karşılığının ödendiği ispatlanamamıştır. Yukarıda açıklanan ilke kararı da dikkate alınarak davacının ulusal bayram ve genel tatil ücreti hakkında bir karar verilmesi gerekir.

T.C. YARGITAY 9.Hukuk Dairesi Esas: 2015/36171 Karar: 2016/1013 Karar Tarihi: 18.01.2016

İŞÇİLİK ALACAKLARI DAVASI – BİLİRKİŞİ RAPORUNDA DAVACININ BORDRO İLE ÖDENEN FAZLA MESAİ ÜCRET ALACAKLARI BELİRTİLMİŞ MAHSUP KONUSUNUN MAHKEMEYE BIRAKILDIĞI – HÜKMÜN BOZULMASI GEREĞİ

ÖZET: Davacı, fazla mesai ücreti, hafta tatili ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir. Somut uyuşmazlıkta dosya içerisinde bulunan fazla çalışma hesabı yapılan dönemlere ilişkin davacı tarafından ihtirazî kayıt konulmadan imzalanan bir kısım bordrolarda fazla çalışma ücretleri tahakkukları bulunduğu ancak tahakkukların sembolik olduğu ve dolayısı ile gerçeği yansıtamadığı anlaşılmaktadır. Daha önce aynı davalıya karşı seri nitelikteki dosyalar Dairemizce incelenmiş işçilerin ücret bordrolarındaki fazla çalışma sürelerine ilişkin tahakkukların gerçeği yansıtmadığına dair Yerel Mahkeme kararı Dairemizce kabul görmüş ve Dairemizin … tarih ve …Esas … Karar sayılı ilamı ile onanmıştır. Hükme esas bilirkişi raporunda davacının bordro ile ödenen fazla mesai ücret alacakları belirtilmiş, mahsup konusu ise mahkemeye bırakılmıştır. Mahkemece bordro ilke ödenen fazla mesai ücret alacakları mahsup edilmeden hüküm kurulması hatalıdır.

Etiketler

iş kanunu resmi tatil ücreti, işçi dini tatil ücreti, işçi resmi tatil ücreti, işçi resmi tatil ücretinin ödenmemesi, işçi resmi tatilde çalıştırılma, işçinin dini ve resmi tatil ücretlerinin ödenmemesi, işçinin dini ve resmi tatil ücretlerinin ödenmemesi haklı fesih, işçinin dini ve resmi tatil ücretlerinin ödenmemesi haklı fesih nedeniyle iş davası, işçinin dini ve resmi tatil ücretlerinin ödenmemesi haklı fesih tazminat, resmi tatil çalışma ücretinin ödenmemesi, resmi tatil mesai ücreti, resmi tatil mesai ücreti 2013, resmi tatil ücreti hesaplama, resmi tatil ücreti nasıl hesaplanır, ulusal bayram tatil ücretinin ödenmemesi, ulusal bayram ve genel tatil ücreti

Bayram mesai ücreti nasıl hesaplanır ve normal ücretin kaç katı? Bayram mesaisi hesaplama

Haberin Devamı

  Hafta sonu çalışma söz konusu olması halinde saatlik ücret üzerinden hesaplanarak kaç saat fazla çalışma yapıldıysa hesaplanmalıdır.

  Bayram ek çalışma ücretleri personele doğru bir şekilde aktaran firmaların devlet tarafından subvansiyonel avantajları söz konusu olmaktadır. En başta firmaların devlete ödediği vergilerden dolayı vergi avantajı sağlamakta ayrıca çalışanın firmaya olan güven ve bağlılığı artmaktadır. Çalışan doğru maaş prim ve bayram ek çalışma ücreti karşılığında yüksek bir performans sağlayan çalışan memnuniyeti sağlamakta böylece çalışan ve işveren arasındaki sadakat bağlılığı artmaktadır.

Bayram Mesaisi Hesaplama

  Bayram ve resmi tatiller çalışanlar için dinlenme ve ailesiyle vakit geçirmek amacıyla kullanılan günler arasında yer almaktadır. Bu bağlamda tatil ve bayram günleri kanunen tatil sayılmaktadır. Ancak bazı durum ve sektörlerde değişkenlik gösterebilmektedir. Özellikle üretim, pazarlama, lojistik ve hizmet sektörlerinde bu tip tatil günlerinde personel çalıştırmak söz konusu olmaktadır.

  Sosyal Sigortalar Kurumu kanunları çerçevesinde Resmi ve dini bayramlarda çalışma yapılabilmesi için işverenin başvuruda bulunması ve gerekli harç ödemesi yapılarak resmi izinleri alması gerekmektedir.

Haberin Devamı

 Şirketlerin çalışanlarına özel ve bayram günlerinde mevcut saatlik ücret üzerinden Kanun ayrıca bayram mesaisi ödemekle yükümlü kılmıştır.

  Bayram ve resmi tatil günlerinde işveren tarafından ödenmeyen mesai ücretleri çalışan mahkemeye başvurması halinde şirkete cezai yaptırım söz konusu olmaktadır.

  Resmi tatil günlerinde fazla mesai ücretleri günlük ücretin %50 fazlası hesaplanarak ödenmeli ayrıca bayram mesaisi ise günlük ücretin 0 olarak ödenmesi söz konusu olmaktadır.

  Günlük çalışma süresi 8 saat olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla 8 saate kadar işveren normal saatlik ücret üzerinden aylık hesaplaması yapmaktadır. Ancak günlük fazla mesai 8 saatten sonra başlamakta ve hesaplamalara ilave edilmektedir. Pazar günleri genel resmi tatil olup fazla mesai söz konusu olması halinde saatlik ücret üzerinden 0 hesaplamalara girmektedir.

Haberin Devamı

  Dönüşümlü veya vardiyalı olarak belirlenen çalışma alanlarında dikkat edilmesi gereken özellikle gece vardiyası hesaplamaları olmalıdır. Bayram mesaisi gece vardiyası olarak yapılması halinde ek gece vardiyası ödemesi ayrıca yapılmalıdır.

  Tüm ek farklar, bayram ek ödemesi, fazla mesai ve gece vardiyaları ücret hesaplamaları saatlik ücret üzerinden sağlanmalıdır. Herhangi bir ihtilaf olması durumunda sosyal sigortalar kanunu hükmü çerçevesinde iş mahkemeleri tarafında belge incelemesi sonucunda toplu tazminat ödemeleri ile firmanın ödemesi sağlanmaktadır. Çalışan verimi açısından şirketlerin bu tip önemli konuları göz ardında bulundurmaması sıkça verilen tavsiyeler arasında yer almaktadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası