merkezi sinir sistemi bozuklukları / Multipl Skleroz Neden Olur? MS Tedavi Edilebilir Mi?

Merkezi Sinir Sistemi Bozuklukları

merkezi sinir sistemi bozuklukları

ANTRERİOR TARSAL TÜNEL SENDROMU


Tarsal tünel ayak bileğinin iç tarafında, kemiklerin yanında bulunan dar bir boşluktur. Bu boşluğun içinden arter, ven, tendonlar ve ayak tabanının hissini veren ana sinir geçer. Tarsal tünel sendromu ise içinde bulunan bu sinirin (posterior tibial sinir) üzerine yüklenen baskı veya sıkışma sonucu oluşan, ayak bileği iç tarafından ayak içine doğru ortaya çıkan şikayetlerin meydana geldiği bir hastalıktır. Tarsal tünel sendromu, posterior tibial sinir üzerinde baskıya neden olan durumlar oldukça fazladır. Düz taban sorunu olanlarda topuğun dışa dönmesi sinir üzerinde baskıya neden olabilir.

Tarsal tünelde siniri sıkıştıran herhangi bir oluşum, varisler, ganglion kistleri, tendon şişmeleri, kaslarda ve tendonlarda kalınlaşma, artritik kemik çıkıntıları, daha önceden geçirilmiş ya da mevcut olan travmatik tibia, talus ve kalkaneus kırıkları gibi nedenler tarsal tünel sendromuna sebep olabilir. Ayrıca şeker hastalığı ve eklemleri tutan hastalıklar da bu soruna yol açabilir.

TARSAL TÜNEL SENDROMU BELİRTİLERİ

Tarsal tünel sendromunun belirtileri ayak bileğinin iç yüzeyinde, ayak tabanında hisedilen, karıncalanma, yanma, elektriklenme hisleri, hissizlik, ayak ağrısı gibi belirtiler görülür. Bu şikayetler genellikle uzun süre ayakta kalındığı zaman, uzun yüründüğü zaman, egzersiz yapıldığında ve yeni bir egzersize başlandığında ortaya çıkabilir. Bazı hastalarda bu şikayetlerden sadece bir kaçı veya biri görülebildiği gibi, şikayetler tek bir noktada veya topukta, ayak arkasında ve baldırda bile hissedilir.

TARSAL TÜNEL SENDROMU TEŞHİSİ

Tarsal tünel sendromunun tanısında, ortopedi veya nöroloji uzmanlarının yapacağı fizik muayene ve sinir ileti sistemi (EMG) testi gereklidir. Olguların % 90’ında bu test tanıyı koymada yeterli olabilir. Fakat hastalık, plantar fasiit, topuk dikeni, damar hastalıkları, bel fıtığı ya da kireçlenmelere bağlı ağrılar ile karışabileceğinden, tarsal tünel sendromu tanısı alındıktan sonra gereken durumlarda manyetik rezonans (MR) görüntüleme yöntemi ile tarsal tünel içinde basıya neden olan lezyonun olup olmadığı araştırılır.

TARSAL TÜNEL SENDROMU TEDAVİSİ

Tarsal tünel sendromu tedavisindecerrahi ve cerrahi olmayan tedavi yöntemleri uygulanır. Öncelikle antiinflamatuar ilaçlar ve gerek duyulan vakalarda ortopedik tabanlık, Ayak duruş bozukluğunda ortez kullanımı, istirahat amacı ile diz altı alçılama, germe egzersizleri ve lokal steroid enjeksiyonu gibi tedavi seçenekleri uygulanır.

Bu tedaviler sonucu şikayetleri geçmeyen hastalarda tarsal tünel gevşetme cerrahisi yapılır. Tarsal tünel sendromunda tedavi basıya neden olan problemlere göre planlanır. Yer kaplayan lezyonların neden olduğu vakalarda ilk seçenek kitlenin cerrahi olarak çıkarılmasıdır.

Periferik Sinir Hastalıkları

Periferik Sinir Nedir?

Periferik sinir sistemi, beyin ve omurilik dışında kalan sinirlerden oluşur. Beyin ve omurilikte yer alan merkezi sinir sistemini diğer organlara ve uzuvlara bağlama işlevine sahiptir. Periferik sinir hastalıkları ise bu sinirlerde meydana gelen hasarlar sonucu oluşmaktadır.

Hastanemiz Nöroloji Kliniğinde, periferik sinir hastalıkları tanı ve tedavisi uygulanmaktadır. Sinirde oluşan hasarın daha kötü sonuçlara yol açmaması için erken evrede teşhis önemlidir.

Periferik Sinir Hastalıkları Neden Olur?

Periferik sinir hastalıkları birçok sebepten ortaya çıkabilir. Hastalığın oluşmasında bir veya birden fazla etken rol oynar. Genel olarak şu nedenler sayılabilir;

  • Travmalar

  • Yaralanma

  • Enfeksiyon

  • Tümör

  • Diyabet

  • Aşırı toksine maruz kalma

  • Kalıtsal etkenler

  • Otoimmün hastalıklar

Hangi Belirtiler Görülür?

Periferik sinir hastalıklarında çok farklı belirtiler görülebilir. Kişiden kişiye ve sinirde oluşan hasara bağlı olarak değişen belirtiler şunlardır;

  • El ve ayaklarda karıncalanma, zayıflık, ağrı hissi

  • Dokunmaya karşı hassasiyet

  • Normal aktivitelerde bile ağrı oluşması

  • Kordinasyon eksikliği

  • Isı intoleransı

  • Aşırı terleme

  • Kaslarda zayıflık

  • Sindirim bozuklukları

  • Eldiven, çorap giyiyormuş hissi

Tanı Yöntemleri

Periferik sinir hastalıkları tanısında hasta hikayesi önem arz eder. Hastanın geçirdiği hastalıklar, ailede var olan hastalıklar, başından geçen kaza ve travmalar, yaşam tarzı, kullandığı ilaçlar, yaşadığı belirtiler dikkate alınır. Bunun dışında kan tahlili, BT, MR, Elektromiyografi, sinir fonksiyon testleri yapılabilir.

Tedavi Yöntemleri

Tedavi yöntemi, hastalığa sebep olan etkenlere göre değişiklik gösterebilir. Öncelikle o etkenleri ortadan kaldırmak ya da kontrol altına almak gerekir. Hastalık semptomlarını azaltacak ya da geçirecek terapiler uygulanabilir. Gerekli görüldüğünde cerrahi işleme başvurulur.

Tedavi aşamasında Transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonu (TENS), Plazma değişimi, fizik tedavi, akupunktur yöntemleri tercih edilebilir. Ayrıca hastaların kendileri uygulayabilecekleri egzersizler, yaşam tarzı değişiklikleri, sağlıklı beslenme gibi değişimler de olumlu sonuçlar verebilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası