hz ömer in hz ali nin kızı ile evlenmesi / Bu tür evlilikler ancak sıradışı insanlarla olur - Süleyman Ateş

Hz Ömer In Hz Ali Nin Kızı Ile Evlenmesi

hz ömer in hz ali nin kızı ile evlenmesi

Sorular Soru sor

Hz. Ömer'in Ümmü Gülsüm ile evlenmesi hakkında anlatılanlar

Selamun aleykum hocam, Hz. Ömer'in, Hz. Alinin kızı Ümmü Gülsümle evlenmek istediği.. Hz. Ali'nin kızını Hz. Ömere gönderdiği.. Hz. Ömer'in kızın eteğini kaldırp baktığı.. yazılıyor.(Hayatüs sahabe 3. Cilt) Bu hareket Hz. Ömer gibi büyük bir sahabinin yapacağı bir davranışa benzemiyor, acaba bu olayın aslı nedir, açıklayıp bizleri doğru yönde bilgilendirebilir misiniz? Tşk ederim Allaha emanet olun

Ve aleyküm selâm…

Değerli kardeşim;

Sorduğun hususla alakalı kaleme alınmış, “Hz. Ömer'in, Ehl-i Beyt'le akrabalık arzusu ve Hz. Ali'nin kızı Ümmü Gülsüm'le evliliği” başlıklı güzel bir makaleyi –bazı tashih ve tanzimle– aynen paylaşmak isterim.

***

Hz. Ömer'in hayatındaki bu olay onun Ehl-i Beyt sevgisini gösterir. Hz. Ömer (r.a.) halifeyken, bir gün, Hz. Ali'den, kızı Ümmü Gülsüm'ü istedi. Hz. Ali, “o küçüktür" dedi.

Bunun üzerine Ömer (r.a.), “Hayır. Vallahi, bu bir şey değil; fakat sen beni engellemek istiyorsun" diye konuştu ve devamla, “Eğer gerçekten dediğin gibi (çocuk/sabî) ise onu bana gönder" diye ekledi.1

Aslında, Rasûlullah'ın vefatından önce dünyaya gelen Ümmü Gülsüm, gerçekten küçüktü.2 Hattâ, bir rivayette, kendisinden, "O, o zaman bir kız çocuğu idi" diye söz edilir. Hattâ, Mescid-i Nebevî'de sonucu bekleyen Hz. Ömer'e yanındakiler, "Ey Mü'minlerin Emîri! Ondan ne istiyorsun? O küçük bir kız çocuğudur" demişlerdi.

Ümmü Gülsüm'ün küçüklüğü bir yana, Hz. Ali onu, Tebük'te şehid olan kardeşi Câfer-i Tayyar'in öksüz oğluna vermek istiyordu.

Hz. Ali, evine geldi. Ümmü Gülsüm'ün eline bir hülle (elbise) verip, "Bunu Emîru'l-Mü'minîn'e götür, ona şöyle söyle: 'Babam sana, bu elbiseyi nasıl buluyorsun, diyor de" diye onu gönderdi. Çocuk yaşta olan Ümmü Gülsüm, hiçbir şeyin farkında değildi. Elbiseyi Hz. Ömer'e getirerek babasının dediklerini tekrarladı. Bunun üzerine onun izarından (ön kolundan) tutunca, Ümmü Gülsüm kolunu çekti.3

Ümmü Gülsüm, Ömer'e kızmıştı. Hz. Ömer ise, "iffetli ve şerefli birisi" dedikten sonra, "Git, ona (babana) şöyle de: O ne güzel ve ne cemâllidir. Vallahi o, senin dediğin gibi değildir."

Bunun üzerine Hz. Ali, onu Ömer'e (r.a.) nikahladı. Mevzu hakkında birbirine benzer farklı rivayetler de vardır. Zehebî'ye göre, Hz. Ömer, Ümmü Gülsüm'le H. 17. Yıl'da evlenmiştir.4

***

Aslında Hz. Ömer'in, Hz. Ali'nin kızıyla evlenmesinde gayesi başkaydı. O, Ümmü Gülsüm'ü isterken, bir rivayete göre, "Ey Ebe'l-Hasen! Onu benimle evlendir. Çünkü mutlaka ben, ondan hiç kimsenin beklemediği bir keramet (değer) ve şeref gözlüyorum" demişti.

Ümmü Gülsüm'le alacağı değeri/kerameti de Hz. Ali'ye, "O küçük olursa olsun" deyip şöyle açıklamıştı: "Ben Rasûlullah'tan (s.a.v.) şöyle derken işittim: ‘Bütün sebepler/bağlar, 5 nesebler (soylar) ve sıhriyetler kesilmişlerdir; ancak benim sebebim, nesebim ve sihrim hâriç'" 6 diye açıklamıştı.

Bir başka rivayette de şu ilâve vardır: ‘Ben de, benimle Rasûlullah (s.a.v.) arasında bir sebep ve sıhr (kız alma) yoluyla akrabalık oluşmasını istedim."7

***

a) Hz. Ömer, neseben Ehl-i Beyt'ten değildir; hiç olmazsa sebeben/kız alma yoluyla, Kıyamet Gününde Ehl-i Beyt'le ve Rasûlullah Efendimizle (s.a.v.) bir bağı olsun istemektedir.

b) O, Rasûlullah soyuyla ilişkiye ve yakınlığa azamî derecede isteklidir. Onun Ummü Gülsüm'le evlenmesi başka bir sebepten değildir; küçüklüğü ve onunla evlilik münasebeti geri plândadır. Hattâ, Hz. Ali’ye, “Gerçekten ben, yanımda Rasûlullah'tan (s.a.v.) bir uzuv (organ) olmasını istiyorum"8 diyerek onu istemiş;9 Hz. Ali, “Bende ancak (Fâtıma'dan olma) Ümmü Gülsüm var; o da küçük hâldedir" deyince, Hz. Ömer, “yaşarsa büyür”, demiştir.9

O, Kıyamet Günü için yanında bir sebep ve Rasûlullah soyundan bir et parçası olsun istemektedir. Sebep: Hurma gibi ağaçlara çıkmak için elde bulunan "habl"dir, (iptir). Kendisiyle bir şeye ulaşılan her vesileye sebep denir.10 Marifete vesile olan her şey de sebeptir. Ümmü Gülsüm de, Fâtıma'nın kızı ve bir "seyyide" olmakla Kıyamet'te Rasûlullah'a ulaştıran, onunla ilişkiye sebep olan bir vesile olacaktır. "Zerî'a" da sebep mânâsına gelir. Nitekim, İmam Şâfî de, Ehl-i Beyt sevgisini dile getiren bir şiirinde, Âl-i Nebî benim sebebim/ipimdir. Hem onlar beni ona/Rasûlullah'a bağlayan bir vesilemdir"11 diyerek aynı mevzuya parmak basmıştır.

***

Hz. Ömer'in bu evlilik hadisesi de, Rasûlullah Efendimize (s.a.v.) ve Ehl-i Beyt'e sevgi ve saygısına büyük bir delildir.

Ümmü Gülsüm'le nikahlandıktan sonra, Ömer (r.a.) Mescid-i Nebevî'de Muhacirîn ve Ensâr ile otururken, “Beni tebrik etmiyor musunuz?" demişti.

Oradakiler, “Seni neden dolayı tebrik edelim ey Mü'minlerin Emîri?" diye sordular.

O da "Ali'nin kızı Ümmü Gülsüm'le..." diye cevap verdi.

Hz. Ömer, sonra da Kıyamet Günü bütün sebeplerin ve neseblerin kesilmesiyle ilgili hadis-i şerifi zikrederek, “Ben de Rasûlullah'la aramda bir sebep/sıhrîyet ve neseb olmasını çok sevdim ve istedim, sevginin gereği olarak çok arzuladım"12 dedi.

Bunun üzerine oradakiler kendisini tebrik ettiler...

Hakikaten, Ehl-i Beyt'le olan akrabalık ilişkisi onu çok sevindirmişti.

İslâm irfanında (kültüründe), seyyide ve şerifelerle evliliğe, bahusus bu hadise sebebiyle çok rağbet gösterilmiştir.13

Ümmü Gülsüm'den, Hz. Ömer'in Rukiyye adlı bir kızı ve Zeyd adlı bir oğlu oldu. Çocuklar çok yaşamadı. Hz. Ömer'in vefatından sonra (H. 23. Yıl/M. 644) Ümmü Gülsüm'ü, amcasının oğlu Avn b. Cafer aldı. Çocuk bırakmadan ikinci kocası ölünce, yine amcasının oğullarından Muhammed b. Cafer'e vardı. Ondan bir kızı oldu. Onun ölümüyle de, Abdullah b. Cafer'le evlendi. Bununla nikâhlı iken ve son kocasından çocuğu olmadığı hâlde vefat etmişti.14

Dipnotlar
1- Târîhu’l-Hamis, II, 284; Zehairu’l-Ukba, s. 168
2- Zehairu’l-Ukba, s. 169; el-Hulefâu’r-Râşidûn, s.68. Bu evlilik H. 17. Yıl'da olmuştur.
3- İbare-ifade şöyle: “Fe-aheze Umeru bi-zirâiha fe’c-tezebetha minhu”; Zehairu’l-Ukba, s. 168; Târihul Hamis, II, 284.
4- Konuyu bütün rivayetlerle ele almak ve tartışmak sözü uzatacağı için diğer rivayetleri almıyoruz. Geniş bilgi için bkz. Tarihül Hamis, II, 284; Zehairu’l-Ukbâ, s. 148-170; el-Hulefâu’r-Râşidûn, s. 68
5- Zehairu’l-Ukbâ, s. 168; Târîhu’l-Hamis, II, 284.
6- Zehairu’l-Ukbâ, s. 168; Târîhu’l-Hamis, II, 285.
7- Zehairu’l-Ukbâ, s. 169
8- Rasûlullah, “Fatıma benden bir et parçasıdır”, buyurmuştur. Ümmü Gülsüm de ondan olduğu için, Rasûlullah’tan bir parça olarak kabul ediliyor.
9- Zehairu’l-Ukbâ, s. 169; Târîhu’l-Hamis, s. 284 vd.
10- el-Mufredât, s. 220; Sebep kelimesine bakınız.
11- el-Mufredât, s. 220; Sebep kelimesine bakınız.
12- Zehairu’l-Ukbâ, s. 168.
13- İsmail Hakkı Bursevi hazretlerinin ve sair tasavvuf büyüklerinin ve Tuğrul Bey’in de benzer bir evlilikleri vardır.
14- Zehairu’l-Ukbâ, s. 170; el- Hulefâu’r-Râşidûn, s. 103; Mürûcu’z-Zeheb, II, 353. Doç. Dr. Murat Sarıcık.

Hz. Ali, Hz. ömer, Ümmü Gülsüm, Emîru'l-Mü'minîn, onun izarından (ön kolundan) tutunca, Ümmü Gülsüm kolunu çekti, Tebük, Câfer-i Tayyar,

MollaCami.Com

Soru sor

Hz. Ömer Hz. Ali’nin kızı Ümmü Gülsüm’le evlenmiş midir?

Bir kadeşimizin ayak üzeri sorduğu soru: Hz. Ömer (r.a.) Hz. Ali’nin (r.a.) kızlarından biriyle evlenmiş miydi? Bir arkadaşım söyledi.. Daha önce böyle bir evlilik hiç duymamış ve okumamıştım. Hz. Ali’nin kızı Hz. Ömer’e oranla çok küçük olacağı için biraz da kuşkuyla bakmıştım. Bunun aslı nedir?


Kardeşimizle aramızdaki bu kısa konuşmanın ardından, o esnada ele aldığımız hususları sitede diğer okuyucularla da paylaşmanın faydalı olacağını düşündüm… Dolayısiyle “Hz. Ömer (r.a.) kimlerle evlenmiş, kaç çocuğu vardı ve bunların anneleri kimlerdi?” sorularının cevaplarını buraya da aktarmayı uygun buldum.

Emîru’l-Mü’minîn Hz. Ömer’in (r.a.) evlilik ve evlatları

1. Hz. Ömer (r.a.) İslâm öncesi döneminde; önce Kureyş’in Cumahoğulları’ndan, Osman b. Maz’un’un kız kardeşi Zeynep bint-i Maz’un ile evlenmişti. Bu hanımdan üç çocuğu oldu: Abdullah, Hafsa ve Abdurrahman. Abdullah b. Ömer meşhur sahabe âlimlerindendir. Hz. Hafsa ise ilk kocasının Bedir savaşında yaralanıp ölmesi üzerine Medine’de Rasûlullah Efendimizle (s.a.v.) evlenmişti.

2. Yine Mekke’de İslâm öncesi dönemde, Huzaa kabilesinden Cervel kızı Müleyke / Melike ile de evlenmişti. Bu kadın Ümmü Gülsüm olarak da bilinir. Melike, oğlu Übeydullah’ın annesiydi. Hz. Ömer (r.a.) hicret edince bu müşrik hanım Mekke’de kaldı. Hz. Ömer (r.a.) hicretin altıncı yılına, Mümtehine suresinin onuncu ayetinin inmesine kadar onunla evli kaldı. [Murat Sarıcık, Hz. Muhammed’in Çağrısı, Medine dönemi, s. 305] Hanımı Mekke’de o Medine’de olmasına rağmen, evlilik altı yıl devam etmişti. Mümtehine suresinin onuncu ayeti, Müslüman erkeklerin müşrik kadınlarla evlenemeyeceğini hükme bağlayınca, Hz. Ömer (r.a.) bu hanımını boşadı ve ayrıldı. Ondan sonra bu hanımla, Mekke’de Muaviye b. Ebi Süfyan evlenmişti.

3. Mekke’de, Mahzumoğullarından, dayısı Hars b. Hişam’ın kızı Ümmü Hakim’le de evlenmişti. Hars dayısı Ebu Cehil’in ve diğer dayısı As b. Hişam’ın kardeşidir. Bu hanımından da Fatıma adında bir kızı olmuştu. [Hars b. Hişâm b. Muğîre için bkz. İbn Hişâm, IV, 142; Hasan İbrahim Hasan, III, 82; Diyarbekrî, I, 296; Heyet, Sahabiler Ans., s. 346]

4. İslâm öncesi dönemde, Mahzumoğullarından Ebu Ümeyye’nin kızı Kureybe ile de evlenmişti. Hicret’le bu müşrik hanımı da Mekke’de kaldı ve Mümtehine suresi onuncu ayetinin inmesi üzerine Hz. Ömer (r.a.) bununla da evliliğe son verdi. [İbn Hişam, III, 376-377; Vakidî, II, 632; Muhammed Hudarî, s. 180]

5. Medine’de, Hicret’in yedinci yılında, kırk beş yaşındayken, Ensar’dan Asım b. Sabit’in genç kız kardeşi Asiye ile evlendi ve adını Cemîle olarak değiştirdi. Oğlu Asım bu kadından doğdu. Sonradan bu hanımı boşamıştı.

6. Hicret’in 17. yılında elli beş yaşlarında iken, bu kez Hz. Ali’nin (kerremallahu vecheh), Hz. Fatıma’dan olma kızı Ümmü Gülsüm’le (r.anha) evlendi. Bundan Zeyd isimli bir oğlu ve Rukiye adlı bir kızı olmuştu. Her iki çocuk da fazla yaşamadılar.

Bu evlilik gerçekleştiğinde Ümmü Gülsüm (r.anha) 9-10 yaşlarında, Hz. Ömer (r.a.) 56-57 yaşlarında olmalıdır. Bu yaş farklılığının şer’î açıdan bir mahzuru olmadığı gibi, sosyal bakımdan da o toplum için gayet normaldir. Nitekim Peygamber Efendimizin (s.a.v.) Hz. Aişe validemizle (r.anha) evliliği de yaklaşık aynı yaş aralığında olmuştur.

Kimi rivayetler, zayıf ve uydurma sözler zaman-zaman bazı kitaplarda yer bulmuş... Bu husustaki yakışıksız ifadelerin, yanlış terceme ya da taraflı/yanlı bir duruş, hatalı değerlendirmelerden kaynaklandığı açıktır. Hz. Ömer'in ve Hz. Ali'nin (r.anhuma) Peygamber Efendimizin (s.a.v.) yakın ashabı/arkadaşı ve halifesi olmaya yakışmayacak bir davranış sergilemeyecekleri bizim inancımız açısından muhakkaktır. Kafa karıştırmaya, gönül bulandırmaya yönelik verilen bir takım tarihi bilgilere de bu minvalden bakmak ve ona göre yorumlamak gerekir. Bu hususta geniş bilgi için http://www.mollacami.net/soru-ve-cevaplar-679.html

7. O, Yemenli bir hanım olan Lüheyye / Lihye ile evlenmişti. Bundan Abdurrahman el-Asğar (Küçük Abdurrahman) doğdu. Bu kendisine Hicret’in 14. yılında içki haddi vurulan oğludur ve “Ebu Şahme” diye de bilinir.

8. Ayrıca Hz. Ömer (r.a.), amcaoğlu Zeyd b. Amr’ın (r.a.) kızı Atîke (r.anha) ile de evlenmişti. Atîke (r.anha) Medine’de Zübeyir b. Avvâm (r.a.) tarafından boşanınca, Hz. Ömer (r.a.) onunla evlenmişti. Bu kadın, eniştesi Said b. Zeyd’in (r.a.) kız kardeşi ve Hz. Ömer’in (r.a.) yakın akrabasıydı. [Zehebî, el-Hulefâu’r-Râşidûn, s. 103; Mesudî, II, 353; Heyet, Doğuştan Günümüze Büyük İslâm Tarihi, II, 187-188]

Hz. Ömer (r.a.) Medine döneminde Hz. Ebu Bekir’in (r.a.) kızı Ümmü Gülsüm’e (r.anha) de talip olmuş… Fakat Ümmü Gülsüm onu sert mizaçlı bulduğu için, onunla evlenmek istememişti. [Şamil İslâm Ansiklopedisi, V, 179]

Hz. Ali, Hz. ömer, Ümmü Gülsüm, evlenmiş midir, Emîru’l-Mü’minîn Hz. Ömer’in (r.a.) evlilik ve evlatları,

MollaCami.Com

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası