beş şey fıtrattandır / HADITH » Makale » ‘Beş Şey Fıtrattandır’ Hadisinin İsnâd ve Metin Açısından Analizi

Beş Şey Fıtrattandır

beş şey fıtrattandır

Fıtrattan Olan Beş Şey

Rasûlüllah (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) insanın yaratılışından gelen şeyleri şöyle ifade buyurmuştur: “Beş şey fıtrat gereğidir: Sünnet olmak, kasıkları temizlemek, tırnakları kesmek, koltuk altını temizlemek, bıyıkları kısaltmak.”[1]

İnsanın yaratılışı ve doğuştan var olan özelliklerine fıtrat denir. Diğer taraftan Rasûlüllah (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)in ve diğer peygamberlerin sünnetiyle bütün hak din ve şeriatların ortaklaşa benimsedikleri âdetler de fıtrat olarak isimlendirilir. Bu mânâda fıtrat ile îmân arasında sıkı bir bağ vardır.

Sünnet Olmak Fıtrattandır

Müslüman anne ve babalar çocuklarını sünnet ettirdiklerinde Rasûlüllah (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)in en önemli sünnetlerinden birini yerine getirmiş olurlar. Bu fıtrî ve güzel uygulama bazı güzel geleneklerin oluşmasına da sebep olmuştur. Mesela bir düğün havasında geçen sünnet törenlerinde Kur’ân- Hakîm tilâvet edilir, çocuklarımızın iyiliği için duâlar edilir ve gelen misafirlere ikramda bulunulur. Böylece hem Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)in sünnetini uygular hem de ailemiz için güzel hatıralar biriktiririz.

Kişisel Temizlik Yapmak da Fıtrattandır

Hadîs-i şerifte fıtratın gereği olarak sayılanlardan dört tanesi kişisel temizlikle alakalıdır. Temizlik hem bedenimiz hem de ruhumuz ve kalbimiz açısından çok önemlidir. Kalbimizin temiz olması, rûh sağlığımızı; vücudumuzun ve çevremizin temiz olması ise beden sağlığımızı muhafaza etmektedir. Kişisel temizliğe dikkat etmemek pek çok hastalığa sebep olur. Cenâb-ı Hakk “Elbiseni temiz tut. Kötü şeylerden sakın.”[2]buyurmuş, bedenimiz ve rûhumuzun şifalarından biri olan temizliği tüm mü’minlere emretmiştir. Bedenimizi temiz tutmak, onu her türlü kirden temizlemekle olur. Beden temizliği için yapılması gerekenlerin en başında kasıkları ve koltuk altını temizlemek gelir.

Beden temizliğiyle ilgili yapmamız gerekenlerden biri de uzayan tırnakları kesmektir. Özellikle tırnak altlarında oluşacak birtakım kirlerin insan sağlığı açısından tehlikesi düşünüldüğünde tırnakları zamanında kesmenin önemi daha iyi anlaşılmaktadır. Günlük hayatımızda en fazla kullandığımız uzvumuz ellerimiz ve doğal olarak parmak ve tırnaklarımızdır. Yeterince temizlenmeyen ellerin pek çok hastalığa sebep olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçektir.

Rasûlüllah (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) Elleri Yıkamayı Tavsiye Ederdi

Mâlum olduğu üzere birçok hastalığın sebebi mikroplardır. Bunun içindir ki Rasûlüllah (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) temizlik üzerinde sıklıkla durmuş ve bunu dikkat çekmek için de “Temizlik, imanın yarısıdır&#;”[3] buyurmuştur. Hazret-i Peygamber (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) haftada en az bir defa bütün vücudumuzu yıkamamızı tavsiye etmiştir.[4] Ayrıca uykudan kalkınca[5], yemekten önce ve sonra ellerimizi yıkamayı[6], dişlerimizi günde birkaç defa misvaklamayı[7], kasık ve koltuk alt temizliğine dikkat etmeyi[8], tırnaklarımızı kesmeyi, küçük ve büyük abdestten sonra temizlenmeyi, sünnet olmayı ve ağız ve burun temizliğine dikkat etmemizi[9] öğütlemiştir.

Müslüman Tertipli ve Düzenli Kimsedir

Müslüman bir erkek, sakal ve bıyıklarının bakımlı ve düzenli olmasına dikkat etmelidir. Özellikle bıyıkların ağzı kapatacak ve üst dudak kenarlarından taşacak şekilde uzatılması hoş karşılanmamıştır. Çünkü yenilen veya içilen şeylerin bıyıklara bulaşmaması örfümüzce de güzel görülmüştür.

Saçların temiz ve bakımlı olması da beden temizliğinin önemli bir bölümünü oluşturur. Hazret-i Peygamber (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) bir gün saçı-başı darmadağın hâlde yanına gelen bir kimseyi görünce “Bu kimse niçin saçlarını yıkayıp taramıyor?” diye sordu. Üzerinde kirli elbiseler bulunan bir kimseyi gördüğü zaman da “Bu adam, elbiselerini yıkayacak su bulamıyor mu?”[10] buyurarak Müslümanların temiz ve tertipli olmaları gerektiğini ifâde buyurmuşlardır.

Allah Teâlâ Çokça Temizlenenleri Sever

Aşırı abartıya kaçıp ifrata düşmeksizin yapılan temizlik dinimizce çok makbuldür ve teşvik edilmiştir. Temiz olmak bir Müslümanın her şeyden önce kendisini duyduğu saygının bir gereğidir. Temiz olmakla kendimize ve fıtratımıza değer verdiğimizi ispat ederiz. Temizlik, insana huzur verir ve rahatlatır. Bu yüzden İslâm temizliğe çok önem verir. Bu durum Kur’ân-ı Kerim’de şöyle ifade edilir: “Şüphesiz ki Allâh (herhangi bir günah işlediklerinde) çokça tevbe edenleri de sev(ip affed)er, tamamen temiz kalanları da /(tahâretlenirken su ile) iyice temizlenenleri de/ sever (ve mükâfatlandırır).[11]

Cenâb-ı Hakk’a niyâzımız bizleri yarattığı fıtrat üzere yaşamayı, fıtratı değiştip bozmayı telkîn eden şeytanın vesveselerinden bizleri muhafaza eylemesi, içimizi ve dışımızı Rasûlüllah (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)in ahlâkıyla ahlâklandırmasıdır. Cenâb-ı Hakk cümlemize nasip ve müyesser eylesin. Âmîn Yâ Mucîbe’s-Sâilîn…

Dipnotlar


[1] Buhârî, Libâs,
[2] Müddessir Sûresi, âyet-i kerîmeler.
[3] Müslim, Tahâret, 1.
[4] Müslim, Cum‘a, 1.
[5] Buhâri, Vudû, 26; Müslim, Tahâret, 87,
[6] Tirmizî, Et‘ime, 39 ve
[7] Buhâri, Cum’a, 8; Müslim, Tahâret,
[8] Müslim, Tahâret, 56; Ebû Dâvûd, Tahâret, 29; Tirmizî, Edeb,
[9] Müslim, Tahâret,
[10] Ebû Dâvûd, Libâs, 14; Nesâî, Zînet,
[11] Bakara,

Etiketler: fıtratkişisel temizlikSünnetTemizlik

SÜNEN İBN-İ MACE

BablarKonularNumaralar

TAHARE

<<>>

DEVAM: 8- FITRAT BABI

&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#; &#;&#;&#; &#;&#;&#; &#;&#;&#;&#; &#;&#;&#;&#;&#;&#;. &#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#; &#;&#;&#;&#; &#;&#;&#; &#;&#;&#;&#;&#;&#;&#; &#;&#;&#; &#;&#;&#;&#;&#;&#; &#;&#;&#;&#;&#; &#;&#;&#;&#;&#;&#;&#; &#;&#;&#; &#;&#;&#; &#;&#;&#; &#;&#;&#;&#;&#;&#;&#; &#;&#;&#;&#;&#;:

- &#;&#;&#;&#;&#;&#;&#; &#;&#;&#; &#;&#;&#;&#; &#;&#; &#;&#;&#;&#;&#;&#; &#;&#;&#;&#; &#;&#;&#;&#;&#;&#; &#;&#;&#;&#; &#;&#;&#;&#;&#; &#;&#;&#;&#;&#;&#; &#;&#;&#;&#;&#;&#;&#; &#;&#;&#; &#;&#;&#; &#;&#;&#;&#; &#;&#;&#;&#; &#;&#; &#;&#;&#;&#;&#;&#; &#;&#;&#;&#;.

Enes bin Malik r.a.’den rivayet edildiğine göre şöyle söylemiştir: ‘‘Bıyıkları kısaltmak, kasıkları tıraş etmek, koltuk altını yolmak ve tırnakları kesmek hususunda (bu işleri) kırk geceden fazla bırakmamanız tayin ve tesbit edildi. ‘‘

AÇIKLAMA (,,,): İlk () hadisi Buhari "Libas» kitabında ve Müslim de Taharet bahsinde yine Ebu Hureyre r.a.'den rivayet etmişlerdir. Müslim aynı bahiste ve nolu hadisleri de almıştır. Miftahü'l-Hace'nin beyanına göre mezkur iki hadisi Ahmed, Nesai, Tirmizi ve Ebu Davud da tahric etmişlerdir. nolu hadisin metni diğer metinlere mana ve lafız bakımından benzemektedir. İlk hadisteki yahuL.» tereddüdü ravidendir.

Hadislerin açıklamasında Müslim'in şarihi Nevevi'nin taharet bahsinde verdiği izahatı dinleyelim:

Resulullah s.a.v.'in: "Fıtrat beştir» buyruğunun manası: «Anılan şu beş şey fıtrattandır.» Çünkü diğer hadiste: «On şey fıtrattandır» buyurmakla fıtratın hasletlerinin 10'dan bile fazla olduğuna işaret buyurmuş oluyor.

«Fıtrat» kelimesi ile kasdedilen mana hususunda alimler çeşitli yorumlarda bulunmuşlardır. (Aslında fıtrat yaratılış demektir. Hattabi: Alimlerin ekserisinin dediğine göre burada fıtrat ile sünnet manası kasdedilmiştir, der. Hattabi'den başka bir cemaat da alimlerin bu yorum şeklini naklederek, Allah'ın Nebiler için seçmiş olduğu ve ötedenberi onların takip etmiş oldukları sünnet, adet ve yoldur. Öyle ki peygamberlerin yaratılışında o yolu izlemek mayası bulunduğu için ona yaratılış manasına gelen Fıtrat ismi verilmiştir, denilebilir. Burada fıtrat din manasında kullanılmıştır, diyenler de vardır. Kadi Beydavi ise, bu manaları içinde toplıyan bir tarif ile: Fıtrat bütün peygamberlerin benimsedikleri ve şeriatlarının ittifakla kabul ettikleri müşterek ve eski bir sÜnnettir ki sanki bütün insanlar bu sünnet üzerinde yaratılmışlardır, der.)

Not: Bu izahata parentez içine alınan ve alınacak olan kısım Nev::vi'• ye ait olmayıp Sindi, Miftahü'l•Hace EI• Fıkıh Ale'l•Mezahip gibi kaynaklardan alınmadır.

Nevevi, sözlerine devamla; bu hadislerde Fıtrat olarak sayılan hasletlerin hepsi alimlerce vacip görülmemiştir. Mesela, ağıza su almak, buruna su çekmek ve sünnet olmak mes'elelerinin vacip olup olmadığı hakkında alimler arasında ihtilaf vardır. Vacip olan hasletler ile vacip olmayan hasletlerin bir arada anlatılmasının mahzuru yoktur. Nitekim En'am suresinin 'inci ayetinde:

«Mahsul verdiği zaman ürününden yeyiniz. Hasad günü de hakkını veriniz » buyurulmuştur. Bilindiği gibi mahsulün zekatını vermek vaciptir, ondan yemek ise vacip değildir.

Fıtrat hasletlerinin tafsilatı ise:

1. HİTAN = Sünnet olmak: Şafii ve bir çok alimlere göre vacip, Maliki ve alimlerin ekserisine göre de sünnettir. Şafii'ye göre sünnet olmak erkek ve kadın her müslüman için vaciptir. Erkek hakkında vacip olan sünnet, haşefenin tamamı açıkta kalacak derecede onu örten deriyi kesmekle gerçekleşir. Kadın hakkında ise fercin yukarısındaki deriden birazını kesmek suretiyle vacip yerine getirilmiş olur. Bizim (Şafiilerin) Cumhür alimlerimizin ittifak halinde bulundukları ve mezhebimizin sahih olan kavline göre erginlik çağına varmadan önceki dönemde sünnet olmak vacip değil, sünnettir. Bazı Şafii alimleri: çocuğu, henüz baliğ olmamış iken sünnet ettirmek velisinin üzerine vaciptir, demişlerdir. Başka bir kavle göre ise 10 yaşına varmadan çocuğu sünnet ettirmek haramdır. Sahih olduğunu belirttiğimiz kavle göre çocuğu dogumunun 7'nci günü sünnet ettirmek müstahaptır.

Sünnet olmadan ölen bir müslümanla ilgili olarak da 3 kavil vardır. Sahih ve meşhur olan Şafii alimlerinin kavline göre ölen kişi çocuk olsun büyük olsun sünnet edilmez. İkinci kavle göre sünnet edilir. Üçüncü kavle göre çocuk ise sünnet edilmez, büyük yaşta ise edilir. (Burada Nevevi'nin sözlerine ara vererek Hanefi mezhebine göre sünnet olmanın şer'i hükmünü anlatalım,)

(Hanefi alimlerine göre hitan (= sünnet olmak) şer'an sünnettir ve müslümanlığın alametidir. Hatta bir şehir halkı çocuklarını sünnet ettirmemek husüsunda ittifak etseler, devlet kuvvetleri onlarla savaşır. Sünnet olmanın yaşına gelince, rivayete göre İmam-ı A'zam'a sorulmuş ve kendisi: "Bu husüsta bilglm yoktur,» diye cevap vermiştir. İki imamdan da bir şey nakledilmemiştir. çocuğun 7 yaşında. 10 yaşında ve son olarak 12 yaşında sünnet edilebileceğine dair kaviller vardır. Bazı alimler de çocuğun gücüne göre sünnet edilme yaşı tesbit edilir, demişlerdir. Hanefi alimlerine göre kadını sünnet ettirmek erkeğe bir ikram mahiyetindedir. Onlardan da kadın için sünnet olmak dinen sünnettir, diyenler olmuştur.''

Tekrar Nevevi'yi dinliyelim:

2. İSTİHDAD = kasıkları tıraş etmek: Bu iş sünnettir. Tıraş, ustura gibi demirden mamul bir aletle yapıldığı için demir anlamında olan hadid kelimesinden alınma istihdad ismi bu işe verilmiştir. Bundan maksad kasıkların temiz tutulmasıdır. Temizleme işi için sevabı en çok olan tıraş etmek- ise de makasla kılları kısaltmak veya yolmak da caizdir. Hadiste geçen «Anet» ise erkek ve kadının ön ve arka edep yerlerinin etrafındaki kıllardır. Hepsini tıraş etmenin müstahap olduğu anlaşılıyor.

Etek tıraşının vakti ise tercih edilen görüşe göre bu vaktin tesbiti kılların uzaması durumuna bağlıdır. Uzayınca tıraş edilmelidir. Bıyık tıraşı, koltuk altını yolmak ve tırnakları kesmek zamanının tayin ve tesbiti için de durum aynıdır. Enes bin Malik r.a.'den rivayet edilen () Hadiste: « Tıraşları için 40 gece bırakmamak » tabirinden murad, 40 günden fazla bir süre tıraşa ara vermemektir. Yoksa sanıldığı gibi 40 güne kadar tıraş etmemek talimatı verildi, gibi sakat bir mana verilemez.

«El-Fıkıh Ale'l-Mezahibi'l-Erba' (4 mezhebin fıkıh kitabın)» da belirtildiğine göre: Şafii mezhebinde cuma günü yapılması matlub olan sünnetlerden birisi de erkeğin eteğini tıraş etmesi ve kadının da bu yerdeki kılları yolmasıdır. Kocasının emretmesi halinde bu kılları temizlemek kadın üzerine vacip oluyor. Hanefi mezhebine göre de erkeğin tıraş ve kadının yolmak suretiyle bu yeri temizlemeleri müstahaptır. Ancak bu işin kaç günde bir ve hangi günde yapılmasının müstahaplığı hususunda bir açıklık yoktur.> (El-Fıkıh Ale'l-Mezahib cild 2, salı. 44 - 45; 6'ncı Baskı. )

3. TAKLİMU'L-AZFAR = Tırnakları kesmek: Parmaklara zarar vermemek kaydı ile tırnakları dipten kesmek sünnettir. Nevevi, tırnak keserken şu sıraya riayet edilmesinin müstahap olduğunu söyler:

Önce el, sonra ayak tırnakları kesilmelidir. Ellerin tırnakları kesilirken, sağ elin şehadet parmağından başlıyarak, sonra orta, yüzük ve serçe parmaklarının ve daha sonra baş parmağın tırnakları sırayla kesilmelidir. Sağ elin tırnakları bu sırayla kesildikten sonra sol elin serçe parmağından başhyarak sırayla bütün parmakların tırnakları kesilir. El tırnakları böylece kesildikten sonra ayak tırnakları da sağ ayağın küçük parmağından başlamak suretiyle sırayla 5 parmağın tırnakları kesilir. Sonra sol ayağın büyük parmağından başhyarak sırayla 5 parmağın tırnakları kesilir.

(Hanefi alimleri, tırnakların kesimine 40 günden fazla bir zaman ara vermenin tahrimen mekruh olduğunu söylemişlerdir. Fakat haftanın hangi günü ve nasıl bir tertip ile kesilmesi hakkında bir şey söylememişlerdir. Şafii alimleri ise yukarda açıklanan sırayla tırnak kesilmesini ve kesmek için haftanın cuma, pazartesi ve perşembe günlerinden birisini seçmeyi müstahap Görmüşlerdir.)

4. NETFU'L-İBT = Koltuk altını yolmak: Koltukların altındaki kılları yolmak alimlerin ittifakı ile sünnettir. Yolamıyanlar tıraş etmek ve ilaç kullanmak suretiyle bu kılları temizliyebilirler.

Yunus bin Abdi'l-A'la'dan: Şöyle söylediği nakledilmiştir : "Ben Şafii'nin yanına girdim. Berber onun koltuklarının altını tıraş ediyordu. Şafii: «Koltukların altını yolmanın sünnet olduğunu bilirim. Ama acısına dayanamıyorum» dedi.» Önce sağ, sonra sol koltuk altını temizlemek müstahaptır.

5. KASSU'S-SARİB = Bıyığı kısaltmak: Bu da sünnettir. Yine sağ tarafından kısaltmaya başlamak müstahaptır. Kişi, bizzat bıyığını tıraş etmesi veya başkasına tıraş ettirmesi hususunda serbesttir. Çünkü bir günaha girmeden ve müruvvete aykırı bir duruma düşmeden temizlik gayesine iki şekilde de ulaşılmış olur. Fakat etek tıraşını bizzat yapmak gerekir. Başkasına yaptırılamaz. Muhtar olan kavle göre üst dudağın kenarları iyice açık Kalacak şekilde bıyık kısaltılmalıdır. Bıyıkların kesilmesi hakkında varid olan hadis zahiren bıyıkları kazıyın manasını ifade etmektedir. Bununla birlikte farklı görüşler vardır:

(Bıyık kesmek hususunda Hanefi alimlerinin iki kavli vardır. Bir kavil Şafii alimlerinin görüşüne uyar. Yani bıyıkları kısaltmak ve üst dudağı tamamen açık tutmak sünnettir. Tahavi : Medinelilerden bir cemaat bıyıkları kısaltmanın muhtar olduğunu söylemişlerdir, diyor. Tahavi, ceınaat sözüyle şu zatları kasdetmiştir: Salim, Said b. el-Müseyyeb, Urve b. Zübeyr , Ca'fer b. Zübeyr, UbeyduIlah b. AbdiIIah ve Ebu Bekir b. Abdirrahman funduszeue.info hazretleri.

Hasen-i Basri, Muhammed b. Sirin ve Ata' b. Ebi Rabah'ın mezhebi de budur. İmam Malik'in kavli de budur. İmam Malik'e göre bıyığı kazımak mekruhtur. Hatta bıyığı kazımayı bir afet sayarak, böyle yapanların te'dip edilmesini emredermiş.

Sindi de: «Bıyık kesmek hakkında varid olan hadislerin ekserisinde «Kass = kısaltınak» tabirinin kullanıldığı Hafız İbn-i Hacer tarafından beyan edilmiştir, dedikten sonra İmam Malik'in yukarda belirtilen görüşünü bildirir ve: Bence Malik'in bıyıkla ilgili olarak varid olan hadisleri böyle yorumlamasının sebebi kendisinin Medine halkının tatbikatını böyle görmüş olmasıdır. Çünkü merhum bu gibi hususlarda Medine halkının amelini esas alırdı. Muhtar olanın da bu olduğunu umarım" demiştir.

Hanefi mezhebinin ikinci görüşü ise bıyıkları kökünden kesmektir, sünnet olanı budur. kısaltmak değildir. Hatta Ebu Hanife, Ebu Yusuf ve Muhammed'e bu görüş isnad edilmiştir. Tahavi de bu görüşü destekliyerek bir çok alime göre bıyığı kazımanın kısaltmaktan afdal olduğunu söylemiştir. Sahabilerden Abdullah bin Ömer, Ebu Said-i Hudri, Rafi' bin Hadic, Cabir bin Abdillah ve AbduIIah bin Amr r.a. hazretlerinin bıyıklarını traş ettiklerini İbn-i Ebi Şeybe rivayet etmiştir,)

6. İ'FAU'L-LİHYE = Sakalı Uzatmak:

el-Fıkıh A'le'I-Mezahibi'I-Erbaa'nın Kitabü'I-Hazar Ve'l-İbaha bölümünün kılları kesmenin hükmü başlığı altında açılan kısmında beyan edildiğine göre sakalı kökünden kazımak Hanefi, Malik ve Hanbeli alimlere göre haramdır. Hanefi'lere göre sünnet olanı da bir tutam kadar uzatmaktır. Bundan fazla olanı kesilir. Sakalın etrafını alıp düzeltmekde beis yoktur. Hanbeli alimlerine göre de bir tutamdan fazla olanı almakta beis yoktur.

Şafii alimlerine göre ise sakalı kazımak veya çok kısaltmak mekruhtur. Bir tutamdan fazlasını kesmekte ise mahzıır funduszeue.info Bilhassa uzunlamasına veya genişlemesine çirkin söz söylemesini mııcip bir vaziyet alırsa onun etrafını alıp düzeltilmesi uygundur,)

(Tabari de: İ'fa çoğaltmaktır. Hadislerde varid olan;

= «Sakalları çoğaltın» ve benzeri ifadelerin zahirine bakarak sakalının kıllarını kendi haline bırakıp uzunluğuna ve genişliğine çirkinleştiren insanlar vardır. Onların bu durumu bazı kimselerin dillerine destan olur. Halbuki Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den rivayet edildiğine göre sakalın fazla uzatılması yasak ve kısaltılması gerekir. Yalnız kısaltma miktarı hususunda selef alimleri ihtila! etmişlerdir. Bazı alimler bir tutamdan fazlası ve genişliğine de etrafa dağılıp çirkin bir manzara arzeden kısım alınır, demişlerdir. Bu kavil Hz. Ömer r.a.'den rivayet edilmiştir. Rivayete göre Hz. Ömer r.a. sakalını fazla uzatmış olan bir adamı görmüş onun bu halini tasvib etmeyerek bir tutam dan fazlasını kestirmiş sonra da ona:

«Git saçını düzelt yahut berbat et, sizden bazınız kendisini yırtıcı bir hayvan gibi başı boş bırakıyor» diye ikaz etmiştir, diyor.

Ebu Hureyre ve İbn-i Ömer r.a.'in bir tutamdan fazla olan sakallarını kestikleri rivayet olunmuştur.

Bazı alimler de, sakalın ne kadar uzatılacağına dair kesin bir delil bulamadıklarını, bu nedenle belirli bir sınırla tahdid etmek imkanına sahip olmadıklarını ifade ederek uzunluğu ve genişliği bakımından çirkin bir durum arzetmiyecek şekilde uzatılması görüşünü benimsemişlerdir.

Ata' da: Sakal fazla uzadığı zaman onu eninden ve boyundan bir parça almakta beis yoktur. Çünkü kendi haline bıraktığı takdirde sahibi başkalarının alay ve istihzalarını üzerine çekmiş olur, demiştir. Ata' bu görüşünü, Tirmizi'nin Usame bin Zeyd yolu ile rivayet ettiği ve garip diye vasıflandırdığı şu hadise dayandırmaktadır:

«Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) sakalının eninden ve boyundan bir parça alırdı."

Nevevi sakalın uzatılması ile ilgili olarak şöyle söyler:

Sakal kesmek acemlerin adeti idi. Şer-i Şerif bu adeti yasakladı. Alimler sakalda, birbirinden çirkin ve dinen hoşlanılmayan 12 durum bulunabilir, diyerek bunları şöyle sıralamışlardır:

1. Cihad için niyyetli olmamak kaydı ile sakalı siyaha boyamak. (Savaşta genç görünerek düşmanı yıldırmak maksadı ile ağarmış sakalı siyaha boyamak caiz olduğu için burada cihad durumu dile getirilmiştirJ

2. Sünnet'e uymak için değil de kendisini salihlere benzetmek için sakalı sarıya boyamak.

3. Kendisini yaşlılara benzeterek çevrenin saygısını kazanmak ve başkanlığa geçirilrnek için sakalını kibrit veya başka bir şeyle ağartmak.

4. Gençlikte sakal kılları çıkmaya başladığında henüz sakalı bitmeyen daha genç adam gibi görünmek niyeti ile çıkan kılları yolmak veya tıraş etmek.

funduszeue.info içinde ağarmış olan kılları yolmak.

6. Kadınlara ve başkalarına güzel görünmek için sakalı perçem perçem yapmak.

7. Sakal ile baş saçının bitiştiği nokta olarak kulak yumuşağının kıyısındaki semt esas iken sakaldan sayılmayan ve başa ait sayılan saçların bir kısmını sakala eklemek suretiyle sakalı daha yukardan başlamış olarak göstermek veya kulak hizasının altında kalan yanağın bir kısmını traş ederek sakalı çene kemiklerine inhisar ettirmekle noksanlaştırmak.

8. Halka güzel görünmek için yapmacık olarak sakalı tarayıp salmak.

9. Sakalı karmakarışık ve keçelenmiş gibi bir halde bırakmak suretiyle kendisini zahid göstermek ve sözde kendisine bakmadığı havasını estirmek.

Sakalının beyaz ve siyah kısımlarına bakarak, siyahlığı ile kendisini genç görüp, gururlanmak, kibirlenmek, beyazlıgı da istismar ederek gençlere karşı büyüklük taslamak ve böbürlenmek.

Sakalı örmek.

Sakalı tıraş etmek. Ancak kadının sakalı çıkacak olursa onu kazımak mustahabtır.

Nevevi sakalın afetlerini böylece izah ettikden sonra fıtratın diger hasletlerini açıklamaya devamla:

7. Beracim'i yıkamak: Beracim kelimesi bürcüme'nin çoğuludur.

Bürcüme, parmakların mafsalına denir. Alimler bundan murad yalnız parmakların mafsalları değil kirin toplanıp biriktiği kulak kıvrıntıları yerleri gibi vücudun muhtelif taraflarında bulunan ve toz, ter ve pasın toplandığı yerlerdir.

8. İntikasul'-Ma': nolu hadiste fıtratm hasletlerinden birisi olarak geçen bu tabir hadisin bitiminde istinca yani su ile taharetlenmek diye tefsir edilmiştir. Müellif bu tefsirin hangi rivayete ait olduğunu açıklamamıştır. Fakat bu hadisi Müslim'e rivayet eden Kuteybe, bu tabirin, ravi Veki' tarafmdan istinca ile tefsir edildiğini bildirmiştir. Müslim bu tabirin başka türlü de yorumlandığını şöyle beyan eder:

Ebu Ubeyde ve başkalarına göre bundan maksad avret mahallini yıkamak suretiyle bevli kesmektir. Esas mana suyu azaltmak olan «İntikasü'l-Ma' sözü bazı alimlerce «İntidah = su serpmek» şeklinde yorumlanmıştır. Zaten başka bir rivayette bu tabir yerine «İntidah» kelimesi, kullanılmıştır. ( nolu hadiste de bu durum olmuştur.) İntidah ise Cumhur'a göre taharetlenme işi bitince vesveseye mahal bırakmamak için avret mahalline biraz su serpmektir

Ravi Mus'ab'm: "Onuncuyu unuttum. Meğer ki mazmaza (ağıza su olmak) ola» sözü kendisinin tereddüdünü ifade ediyor. Kadi iyad diyor ki, Mus'ab'ın unuttuğu şey sünnet olmak hususu olabilir.

Bu babtaki hadislerde fıtratten sayılan mazmaza. istinşak (ağıza ve buruna su almak) ve sivak hasletleri 6. ve 7'nci bablarda açıklanmıştır.

-
funduszeue.info altında yayınlanan yazıların tüm hakları mahfuzdur. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi yazıların tamamı izinsiz kullanılamaz.

عن عائشة رضي الله عنها مرفوعاً: «عَشْرٌ من الفِطْرة: قَصُّ الشَارب، وإعْفَاء اللِّحْية، والسِّواك، وَاسْتِنْشَاقُ الماء، وقص الأظْفَار، وغَسْل البَرَاجِم، ونَتْف الإبْط، وحلق العَانة، وانْتِقَاصُ الماء» قال الراوي: ونَسِيْتُ العاشرة إلا أن تكون المَضْمَضَة. قال وكِيع - وهو أحد رواته - انْتِقَاص الماء: يعني الاسْتِنْجَاء.
[صحيح] - [رواه مسلم]
المزيــد

Âişe -radıyallahu anha-'dan merfû olarak rivayet edilen bir hadiste şöyle haber verilmiştir:«On şey fıtrattandır: Bıyıkları kesmek, sakalı salıvermek, misvak kullanmak, su çekerek burnu temizlemek, tırnakları kesmek, parmak üzerindeki eklemlerde kirlerin barınabileceği yerleri yıkamak, koltuk altındaki kılları yolmak/gidermek, kasıkları tıraş etmek, küçük abdest ve büyük abdest mahallerini yıkamaktır.» Ravilerden birisi onuncu hasleti unuttum. Ama bu mazmaza/ağza su alıp, çalkalama olabilir, demiştir. Veki ise -ki kendisi hadisin ravilerinden birisidir- bu istinca/su ile temizlenmektir demiştir.
[Sahih Hadis] - [Müslim rivayet etmiştir]

Şerh

Âişe –radıyallahu anha- Nebi –sallallahu aleyhi ve sellem-’den aktararak, fıtratla ilgili bazı özellikleri haber vermektedir. «Fıtrat» yüce Allah’ın kullarını yarattığı yaratılış ve hilkate denir. Bu yaratılış her zaman hayır üzere olmuştur. Buradaki fıtrattan kasıt, bozulmamış düzgün fıtrattır. Haktan sapmış fıtratın bir kıymeti yoktur, nazarı itibar edilmez. Zira Nebi –sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmaktadır:«Her doğan, İslam fıtratı üzerine doğar. Sonra, anne-babası onu Hristiyan, Yahudi veya Mecusi yapar.» İlk fıtrat hasleti; “Bıyıkları kesmek’tir.” Yani dudak gözükünceye dek kısaltmaktır. Bıyıkları bu şekilde kısaltmak bir tür temizlik, burundan çıkacak şeylerden korunmaktır. Dudaklardan taşan bıyıklara her zaman yenilen yemek ve içilen içecekler bulaşır. Ayrıca uzun bıyık kişiyi kötü görünümlü yapar. Uzun bıyıklı olmanın hoşlarına gittiği kimselerin bu görüşleri dikkate alınmaz. Müslüman bir kimsenin bıyıklarını kontrol edip, kesmesi ve kısaltması gerekir. Kırk günden fazla uzatmamalıdır. İmam Müslim’in Enes –radıyallahu anh-’den rivayet ettiği bir hadiste şöyle haber verilmektedir:“Bizlere bıyıkları kısaltmak, tırnak kesmek, koltuk ve kasık tıraşı olmak için kırk günden fazla uzatılmaması tayin edilmiştir.”«Sakalı salıvermek» Sakal erkeklerin çene ve yanaklarında çıkan kıllara denir. Sakalı salıvermek, olduğu gibi bırakıp, hiçbir şekilde dokunmayıp kesmemek ve kısaltmamaktır. İ’fa kelimesi çokluk ve yoğunluk anlamları ifade eder. İ’fa edin yani çoğaltın demektir. Yüce Allah şöyle buyurmuştur:“Sonra kötülüğü (darlığı) değiştirip yerine iyilik (bolluk) getirdik.” A’râf Suresi: 7 Allah Rasûlü –sallallahu aleyhi ve sellem-’den sakalların uzatılması hakkında birçok hadis rivayet edilmiştir. Bu hadisler bir çok farklı lafızlarla rivayet olunmuştur. “Veffiru”, “Erhu”, “A’fu” gibi lafızların tümü sakalların salıverilip, hiç dokunulmaması gerektiğini ifade eder. Bu sebeple Müslüman bir erkeğin sakallarını kesmesi asla caiz değildir. Şayet kesecek olursa Nebi –sallallahu aleyhi ve sellem-’in yoluna ters düşmüş, emrine isyan etmiş ve müşriklere benzemiş olur. «Misvak» Misvak kullanmak dinimizin teşvik ettiği bir haslettir. «Misvak ağız için temizliktir. Rabbi de razı eder.» Her zaman misvak kullanılacağı gibi, abdest, namaz, uykudan önce, ağız kokusu olunca ve dişlerin sararması durumunda kullanılması daha gerekli bir hale gelir. «Burna su çekmek» Burna su çekmek fıtrat hasletlerindendir. Burna su çekilerek temizlik yapılmış, böylece zararlı olabilecek kirler dışarı atılmış olur. Abdest esnasında ve abdest dışında temizliğe ihtiyaç duyulduğunda yapılır. Burna su alıp, temizlemek kişiden kişiye göre değişir. Kimi insanlar sadece abdest alırken buna ihtiyaç duyarken bazıları ise çoğu defa bu temizliği yapma ihtiyacı hissedebilir. Mazmaza yani ağzı su ile çalkalayıp, yıkamak fıtrat özelliklerindendir. Zira ağız ve burun çokça kirlenmektedir. Fıtrat gereği buna önem vermek gerekir. «Tırnakları kısaltmak» Tırnakları kısaltmak fıtrat özelliklerinden birisi olup, el ve ayak tırnaklarını kapsar. Kırk günden fazla uzatılamazlar. Enes –radıyallahu anh-’den rivayet edilen bir hadiste şöyle haber verilmektedir: “Bizlere bıyıkları kısaltmak, tırnak kesmek, koltuk ve kasık tıraşı olmak için kırk günden fazla uzatılmaması tayin edilmiştir.” İmam Ebu Davûd’un rivayetinde ise; "Allah Rasûlü –sallallahu aleyhi ve sellem- bizlere kasık tıraşı ve tırnak kesimi için kırk gün (ü aşmayacak şekilde) vakit belirledi."«Parmak üzerindeki eklemlerde kirlerin barınabileceği yerleri yıkamak.» Parmak üzerinde bulunan mafsalların üst ve alt taraflarını yıkamak. Çoğu zaman meydana gelen çatlak ve kırışmalar sebebiyle parmakların bu kısımları kirlenir. Suyun buraya ulaşması zor olur. Ovalanarak temizlenmesi, su ulaşması için diğer el ile üzerinden geçilmesi gerekir. Fıtrat gereği bu hususa özen gösterilmelidir. İnsan bedeninde kirlerin toplandığı her yer parmak üzerindeki mafsallar hükmünde olup, kulak deliği, koltuk altı ve baldır arkaları gibi ter ve kirlerin toplandığı yerler de itina ile yıkanmalıdır. «Koltuk altındaki kılları yolmak/gidermek» Koltuk altı bölgesi ter bölgesi olduğu için çok çabuk kirlenir. Kötü kokular ortaya çıkar. Enes –radıyallahu anh-’den rivayet edilen hadiste ifade edildiği üzere kırk günden fazla uzatılmaması gerekir. Acı vermiyorsa yolunması daha iyidir. Yolmak tüylerin köklerini zayıflatır ve sorunu temelinden çözer. Bir daha tüylerin çıkması çok uzun vakit alır ki, dinen istenen de budur. Şayet tüyleri yolmak insana acı veriyorsa tıraş edilmesi yahut tüy dökücü kremlerin kullanılmasında bir sakınca yoktur. Çünkü maksat o bölgenin temizlenmesidir. Hangi yöntemle yapılabiliyorsa o yöntem uygulanmalıdır. «Kasıkları tıraş etmek» Kasıkları tıraş etmek fıtrat özelliklerinden birisidir. Kadın ve erkeğin avret yerinde biten tüyleri kesmesi anlamına gelir. Yolmak, tıraş etmek yahut kısaltarak ortadan kaldırılması gerekir. Yeni çıkan krem ve benzeri ürünlerin kullanılmasında bir engel yoktur. Önemli olan o bölgenin temizlenmesidir. Enes –radıyallahu anh-’den rivayet edilen hadiste ifade edildiği üzere kırk günden fazla uzatılmaması gerekir. «İstinca/su ile temizlenmek.» Bu ifade istinca etmek su ile taharetlenmek manaları ile tefsir edilmiştir. Bu manayı şu rivayet desteklemektedir. İmam Ebu Davûd ve İbn Mace, Ammar b. Yasir –radıyallahu anh-’ın Nebi –sallallahu aleyhi ve sellem-’den şu hadisi rivayet ettiğini nakletmektedirler:“Mazmaza, istinşak ve intidah/su ile istinca yapmak fıtrattandır.” İstinca, büyük ve küçük abdest yollarından çıkan (necaseti) su, taş, bez ve mendil gibi temiz bir şeyle izale edip, kaldırmaktır. Namaz kılmak isteyen kimsenin ihtiyacını giderdikten sona istinca yapması farz olup, namazın sıhhat şartlarından biridir. Ravilerden birisi onuncu hasleti unuttum. Ama bu mazmaza/ağza su alıp, çalkalama olabilir, demiştir. Hülasa, bu sayılanlar insanın dış görünüşünü tamamlayıp, temizler ve zararlı, hoş olmayan şeyleri ondan uzak tutar.

Tercüme:İngilizceFransızcaİspanyolcaUrducaEndonezceBoşnakçaRuscaBengalceÇinceFarsçaTagalogHintliSinhalaKürtHausaPortekizceSevahilce

Tercümeleri Görüntüle

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası