kafada uyuşma sersemlik hissi / Bu belirtiler sizde de var mı?

Kafada Uyuşma Sersemlik Hissi

kafada uyuşma sersemlik hissi

Soru:

27.11.2013

Başta uyuşma, sersemlik hissi

1-2 saat süren (süresi değişiyor):
Başta uyuşma, sersemlik hissi, hafiflik hissi, ayağa kalkıp yürüyünce vücudum yokmuş gibi hissediyorum (boşlukta yürüyormuş gibi). Vücutta gevşeklik hissi, başta gerginlik, başta zonklama-yanma-acıma tarzı ağrı girip-çıkması, başta ve kolda batma-yanma hissi, bazen gözlerde dönme-kayma ve odaklanma güçlüğü, bazen peltek konuşma (takılma ve yorulma ile) bazen nefes darlığı-çarpıntı bazen göğüste batma (nefes alırken) özellikle bilgisayar ekranına bakarken gözlerde kayma-dönme bazen otururken denge kaybı-düşme-kayma.

Ayrıca gün içinde yutma güçlüğü (gün içinde değişiyor), sindirim sistemi sorunları, visual snow (geceleri karıncalı görme), ışıkların etrafında ışık hareleri ve çizgileri görmek, düzgün ve kareli bir şekle bakarken harelenme ve ışık çakması.


Beyin mr, eko, ekg, kan tahlili, eeg, emg (kısmen-tek kol ve bacak), KBB muayenesi, göz muayenesi, göğüs muayenesi yapıldı ama bir şey çıkmadı.
Belirtiler 1-2 senedir var.

Bu belirtiler hangi hastalığa ait olabilir, eksik bir teşhis yöntemi mi var?

Bu Soruya Doktor Cevabı Gönder

Sersemlik Hali Nedir?
Bazı kişiler, denge sorunlarını, "kendilerini sersem hissetme, ayakta duramama, düşecekmiş gibi olma" gibi sözlerle ifade ederler. Dönme veya ivmelenme hissi olmadan, kendini dengesiz, güvensiz hissetme, bazen iç kulak probleminden kaynaklanır.

Baş Dönmesi Nedir?
Kişiler, kendilerinin veya çevrelerinin döndüğünü söylerler. Baş dönmesi, sıklıkla bir iç kulak probleminden kaynaklanır.

Denge Anatomisi: Baş dönmesi ve sersemlik hissi, denge sistemleri ile ilgilidir. Bu sistemle kişi, vücudunun hangi yönde olduğunun, nereye dönük olduğunun, ne tarafa doğru hareket ettiğinin veya döndüğünün bilincinde olur. Denge hissiniz aşağıdaki sistemlerin karışık bir ilişkisi sonucu gerçekleşir:

  • İç kulaklar (labirent), hareketin yönünü belirler; dönme, ön-arka, yan-yan, yukarı aşağı gibi.
  • Gözler, vücudun boşlukta nerede olduğunu (ayakta, ters dönmüş gibi) ve hareketin yönünü görür. 
  • Doku alıcıları, eklem ve omurga gibi organlarda bulunur, vücudun hangi bölgesinin yere değdiğini algılar.
  • Kas ve eklem his alıcıları, vücudun hangi kısımlarının hareket ettiğini algılar. 
  • Merkezi sinir sistemi (beyin ve omurilik), diğer dört sistemden gelen bütün bulguları değerlendirerek, aradaki ilişkiyi sağlar. Merkezi sinir sistemi, bu dört sistemden birbiriyle tutarsız veriler aldığı zaman, kişi, sersemlik veya baş dönmesi hisseder.
  • Fırtına esnasında uçakta bulunduğunuzu ve uçağınızın hava boşluğuna girdiğini farz edin. Siz, sadece uçağın içini gördüğünüz için, uçak dışındaki bu fırtınayı göremezsiniz. Bu durum, beyin algılarınızın karışmasına yol açar ve sizde "uçak tutması" görülebilir. Aynı şekilde yolda giden bir arabanın arka koltuğunda oturduğunuzu ve kitap okuduğunuzu farz edin. İç kulağınız ve his algılayıcılarınız bunu algıladığı halde gözleriniz sadece kitabı görmekte olduğundan, sizde de "araba tutması" görülebilir. Gerçek bir hastalık örneğini verelim. Bir kafa travması veya kulak iltihabından dolayı, tek taraflı iç kulağınızın etkilendiğini farz edin. Etkilenen iç kulak, diğer kulak gibi mesajları sağlıklı olarak beyine iletemez. Bu durumda beyninizin, deyim yerindeyse "aklı karışır" ve baş dönmesi, bulantı hissedebilirsiniz.

    Hangi Tıbbi Rahatsızlıklar Başta Sersemlik Hissi Yaratır?

  • Kan Dolaşımı: Dolaşım bozuklukları, sersemlik yaratan rahatsızlıkların başında gelir. Beyninize yeteri derecede kan gelmezse kendinizi sersem gibi hissedersiniz. Hemen hemen herkes, otururken veya yatarken ani şekilde ayağa kalktığında bunu hissetmiştir. Fakat bazı kimseler, sürekli olan rahatsızlıklarının yol açtığı dolaşım bozukluğuna sahiptirler. Yüksek kan basıncı, şeker hastalığı veya yüksek kan kolesterol düzeyi olan kişilerde, damar sertliği sık olarak görülür. Kalp yetmezliği veya kan düşüklüğü olan kişilerde de bazen görülebilir. Nikotin, kafein gibi bazı uyarıcılar ve ilaçlar, beyin kan akımını azaltır. Diyetteki aşırı tuz da dolaşım azlığına yol açar. Psikolojik stres, gerginlik ve endişe gibi durumlar da, damarlarda spazm yaratarak, dolaşım bozukluğuna yol açar. Şayet iç kulak beslenmesinde bir problem olursa, daha belirgin olan "baş dönmesi" hissi ortaya çıkar. İç kulak, dolaşım bozukluklarına karşı çok hassastır ve beyinde olan dolaşım bozukluklarından da direkt olarak etkilenir. 
  • Travma: İç kulağı etkileyen kafatası kırığı, belirgin ve dayanılması zor baş dönmesi ile işitme kaybı oluşturur. Sersemlik haftalar sürer; zamanla sağlam taraf, iç kulak görevlerinin hepsini üstlenirken şikayetler hafifler.
  • İltihap: Basit nezle ve gribe yol açan virüsler, iç kulağı ve beyne giden sinirleri etkileyebilir. Bu, baş dönmesine yol açar, fakat işitme çoğunlukla normal kalır. Fakat orta kulak iltihabına yol açan bakteri, iç kulağı tutarsa, hem ileri derecede işitme kaybına hem de baş dönmesine yol açar. Sersemlik hissinin şiddeti ve süresi, kafatası kırıklarında olduğu gibidir.
  • Alerji: Alerjik oldukları yiyecek veya toz, mantar, çiçek poleni gibi maddelerle karşılaşan bazı kişilerde, sersemlik hali veya baş dönmesi olabilir.
  • Nörolojik Hastalıklar: Multipl skleroz, frengi, tümör gibi sinirleri etkileyen hastalıklar, denge bozukluklarına yol açabilirler. Nadir görülmelerine rağmen, doktorunuz, sizi muayene ederken bunları da düşünür.

  • Sersemlik Hissi İçin Hekim Ne Yapabilir?
    Hekim, sizin sersemlik hissinden ne kastettiğinizi, ne kadar zamandır olduğunu, size ne gibi bir problem yarattığını, ne kadar sürdüğünü, bulantı veya kusma ile birlikte olup olmadığını soracaktır. Bu hissi başlatan ortamlar sorulabilir. Genel sağlığınız, kullandığınız ilaçlar, kafa travmaları, son zamanlarda geçirdiğiniz iltihaplar ve kulağınız ile sinir sisteminiz hakkındaki diğer sorular size sorulacaktır. Hekiminiz, kulak, burun ve boğazınızı muayene edecek, sinir ve denge fonksiyonları ile ilgili testler yapacaktır. Bazı vakalarda, hekiminiz, kafa filmleri, bilgisayarlı, manyetik rezonanslı filmler, kulağa sıcak ve soğuk havanın verildiği denge testleri isteyebilir. Yine gerek görülen vakalarda, kan testleri ve kalp muayenesi yapılabilir. Bütün hastalar, bu testlerin hepsine ihtiyaç göstermez. Kişinin bulgularına göre, buna hekim karar verir. Aynı şekilde hekiminizin tedavisi, teşhis edilen hastalığa dayanacaktır.

    Sersemlik Hissini Nasıl Azaltabilirsiniz?

  • Yatarken birden ayağa kalkmak gibi ani hareketlerden kaçının.
  • Aşırı baş hareketlerinden kaçının.
  • Nikotin (sigara, puro...), kafein ve tuz gibi, kan dolaşımını olumsuz etkileyen maddelerden kaçının veya azaltın. Alkol kullanmayın.
  • Sersemlik hissinizi başlatan, stres, gerginlik gibi durumlardan ve alerjik olduğunuz maddelerden mümkün olduğunca uzak durun.
  • Sersemlik hâliniz varken, araba veya makine kullanmak, merdiven tırmanmak gibi tehlikeli olabilecek işlerden kaçının.

  • Yapılabilecek Egzersizler:
    Yatakta uygulanabilecek egzersizler:

    Göz hareketleri: Başlangıçta yavaş yavaş başlanmalı, sonra hız arttırılmalıdır.

    • Gözlerinizi, yukarı ve aşağı hareket ettiriniz.
    • Gözlerinizi, bir yandan, öteki yana hareket ettiriniz.
    • Gözünüzün karşısında tuttuğunuz parmağınızı yüzünüze yaklaştırıp uzaklaştırırken (30-90cm arasında), gözlerinizi bu parmak ucunda odaklaştırınız.


    Baş Hareketleri: Başlangıçta yavaş yavaş ve gözler açık olarak başlanmalı, daha sonra hız giderek artırılmalı ve en son olarak da gözler kapalıyken yapılmalıdır.

    • Başınızı öne ve arkaya eğiniz.
    • Başınızı bir yandan öteki yana çeviriniz.


    Oturur durumda uygulanabilecek egzersizler:

    • Omuzlarınızı silkeleyiniz ve omuz başlarınıza daireler çizdiriniz.
    • Yere doğru eğilerek yerdeki bir cismi yakalamaya çalışınız.

    Ayakta dururken yapılabilecek egzersizler:

    • Gözler açık ve kapalıyken, oturup kalkınız.
    • Göz hizasında ufak bir topu elden ele atarak yakalamaya çalışınız.
    • Diz hizasında ufak bir topu elden ele atarak yakalamaya çalışınız.
    • Yere çömelip, doğrulunuz. Daha sonra, kendi çevrenizde tam bir tur atınız.

    Hareket halindeyken yapılabilecek egzersizler:

    • Önce gözler açıkken, daha sonra kapalıyken oda içinde dolaşınız.
    • Önce gözler açıkken, daha sonra kapalıyken bir yokuş inip, çıkınız.
    • Önce gözler açıkken, daha sonra kapalıyken bir merdiven inip, çıkınız.
    • Eğilme ve geriye uzanma hareketlerini içeren basketbol veya bowling gibi herhangi bir oyunu oynayınız.

    Bölümler

    VALE HİZMETİ ÜCRETLİDİR.
    (Kapalı otoparka LPG'li araç alınmaz.)

    nest...

    çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası