çalışma muafiyeti izin belgesi / Hangi yabancılar çalışma izninden muaftır? - Sosyal Güvenlik Haberleri

Çalışma Muafiyeti Izin Belgesi

çalışma muafiyeti izin belgesi

Çalışma izni muafiyeti hakkında her şey

 

Yabancılar Türkiye’de çalışma izni muafiyeti alarak çalışabilir. İzin için katma değer yaratılması ve istihdamın olumlu yönde etkilenmesi koşulu aranır.

Çalışma izni muafiyeti, yabancıların Türkiye’de en az 5 yıl kanuni ve kesintisiz ikamet etmiş olmaları, çalışmalarının ekonomik kalkınma açısından katma değer yaratması ve istihdam üzerinde olumlu etki yapacak olması koşulu ile verilen izindir.

tarih ve sayılı Resmi Gazete ile yürürlüğe giren Uluslararası İşgücü Kanunu Uygulama Yönetmeliğinin maddesinde çalışma izni muafiyeti kapsamında bulunan yabancılar belirlenmiştir.

Bu kapsamda olan yabancılar çalışma izni muafiyeti almak kaydıyla ülkemizde çalışabilmektedir.

Başvuru nasıl yapılır?

İlgili Yönetmelik gereğince çalışma izni muafiyeti başvuruları yabancı tarafından;

Yurt içinde sistem üzerinden bakanlığa,

Yurt dışında yabancının vatandaşı olduğu veya yasal olarak bulunduğu ülkedeki Türk dış temsilciliğine yapılması gerekiyor. Türk dış temsilciliğine yapılan başvurular neticesinde verilen referans numarası ile sistem üzerinden başvuru iletilmelidir.

E-Muafiyet sistemi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde teknik çalışmaları tamamlanan Çalışma İzni Muafiyeti Sistemi’nin 1 Ekim tarihi itibarıyla uygulamaya açıldığını duyurdu. Böylece, çalışma izni muafiyeti başvuruları artık bu sistem üzerinden alınmaya başlanacak. Çalışma izni muafiyeti başvuruları funduszeue.info adresi üzerinden çevrimiçi olarak yapılabiliyor. Yabancı;

Türkiye içerisinde bulunuyorsa, kendisine tahsis edilen 99 ile başlayan Yabancı Kimlik Numarası varsa E-devlet üzerinden, yoksa pasaport bilgileriyle sisteme giriş yapabiliyor.

Türkiye dışında bulunuyorsa, bulunduğu ülkenin Türk dış temsilciliğine başvuru yaparak referans numarası alması gerekiyor. Verilen referans numarasıyla sisteme giriş yapabiliyor.

Değerlendirme esasları neler?

Çalışma izni muafiyeti başvurusu değerlendirilirken, ilgili yabancının çalışma izni muafiyeti kapsamında olup olmadığı, ilgili mevzuatta belirlenen çalışma izni muafiyeti süreleri ile yüklenen belgelerin kontrolüne ilişkin hususlar dikkate alınıyor. Başvuruya dair bilgi ve belgelerin tam olması ve yabancının muafiyet kapsamında olduğunun tespit edilmesi kaydıyla başvuru sonuçlandırılıyor. Ayrıca, ihtiyaç duyulması halinde ilgili mercilerin görüşleri de alınabiliyor.

Başvurusu olumlu değerlendirilen yabancılara Çalışma İzni Muafiyeti Belgesi düzenleniyor. Çalışma izni muafiyeti ödemelerini, harca mevzu olan işlemin yapılmasını isteyen kişiler ödemekle yükümlü.

Çalışma izni muafiyeti süresinin 3 ay veya daha fazla olması halinde belge düzenlenmesi için çalışma izni muafiyeti harç bedeli ile değerli kâğıt bedelinin ödenmesi gerekiyor.

Çalışma izni muafiyetinin geçerlilik süresinin üç aydan kısa düzenlenmesi halinde ise harç bedeli alınmıyor. Başvuru sahibinin belge düzenlenmesini talep etmesi halinde sadece değerli kâğıt bedelinin ödenmesi yeterli oluyor.

Çalışma izni muafiyeti başvurusu olumlu değerlendirilen yabancının kayıtlı e-posta adresine bir bildirim gönderiliyor. Gönderilen e-postada belirtilen tutarların en geç 30 gün içinde ödenmesi gerekiyor. Aksi takdirde başvuru olumsuz sonuçlandırılıyor. Ödemeler, Gelir İdaresi Başkanlığına ait İnteraktif Vergi Dairesinden kredi kartıyla doğrudan yapılabiliyor ya da Türkiye içerisinde anlaşmalı bankalar üzerinden de ödemenin yapılması mümkün.




Hangi yabancılar çalışma izninden muaftır?

Türkiye’de son yıllarda evde çocuk veya hasta bakımı için yabancı çalıştırma uygulaması çok yaygınlaştı. Yabancı işçi çalıştırmak isteyenler hak ve sorumluluklarını merak ediyor.

Yabancı işçilerin Türkiye’de nasıl çalıştırılacağı Uluslararası İşgücü Kanunu’nda ve ilgili yönetmelikte düzenlenmektedir. Türkiye’de çalışacak yabancının çalışmaya başlamadan önce çalışma izni alması zorunluluğu bulunuyor.

Çalışma izni bulunmayan yabancıyı çalıştıran işverenlere her bir yabancı için 16 bin 66 TL, çalışma izni olmaksızın bir işverene bağımlı çalışan yabancıya yılı için 6 bin TL, bir işverene bağlı olmadan çalışan yabancıya da 12 bin TL para cezası uygulanıyor. Bu fiillerin tekrarı halinde para cezaları bir kat artırılıyor.

Çalışma izni başvuruları yurt dışında yabancının vatandaşı olduğu veya yasal olarak bulunduğu ülkedeki Türkiye büyükelçiliği veya konsolosluğuna yapılıyor. Türkiye’de yasal olarak bulunanlar ise yurt içinden başvuruda bulunabiliyor. Üç ay süreye kadar olan çalışma izni başvurusu dış temsilcilikte karara bağlanıyor. Diğer çalışma izni başvuruları ise Çalışma Bakanlığı’nda değerlendiriliyor.

Çalışma izni süresini uzatma başvurusu, çalışma izninin süresinin dolmasına 60 gün kalmasından itibaren yapılabiliyor. Bir işverene bağlı çalışan yabancının çalışma izni süresi, aynı işverene bağlı olarak ilk süre uzatma başvurusunda en çok iki yıl, sonraki süre uzatma başvurularında ise en çok üç yıla kadar uzatılıyor.

Türkiye’de uzun dönem ikamet izni veya en az sekiz yıl çalışma izni olan yabancılar ise süresiz çalışma iznine başvurabiliyor. Süresiz çalışma izni olan yabancı, seçme, seçilme ve kamu görevlerine girme hakkı dışında Türk vatandaşlarına tanınan haklardan yararlanabiliyor. Süresiz çalışma izni belgeleri de beş yılda bir yenileniyor.

Nitelikli işgücü ve nitelikli yatırımcılara beş yıla kadar çalışma izni verilebiliyor. Nitelikli işgücü sayılabilmek için yönetmelikteki koşullardan en az üçünün sağlanması gerekiyor. Bu koşullar arasında saygın bir üniversitede öğrenim görmek, yıllık toplam ücreti yılı için bin lira ve üzerinde olmak, AR-GE veya tasarım alanında mesleki tecrübeye sahip olmak, ülke kalkınması için stratejik olarak değerlendirilen sektörlerde çalışmak gibi nitelikler yer alıyor.

ÇALIŞMA İZNİ MUAFİYETİ

Bazı yabancılar ise çalışma izninden muaf tutuluyor. Çalışma izni için elektronik muafiyeti sistemi 1 Ekim tarihinden itibaren uygulamaya geçti. Bu tarihten itibaren, 99 ile başlayan yabancı kimlik numarası bulunanlar e-Devlet üzerinden, yabancı kimlik numarası olmayanlar ise pasaport bilgileriyle sisteme giriş yaparak başvuruda bulunabilecekler. Yurt dışında bulunan yabancılar ise bulundukları ülkedeki Türk büyükelçiliği veya konsolosluğundan referans numarası alarak sisteme giriş yapabilecekler. Başvurusu olumlu bulunan yabancılara çalışma izni muafiyet belgesi veriliyor.

ÇALIŞMA İZNİ MUAFİYET SÜRESİ HANGİ YABANCI İÇİN NE KADAR?

Çalışma izni muafiyetinden yararlanan yabancıların muafiyet süreleri şöyle:

- Bilimsel, kültürel ve sanatsal faaliyetler kapsamında çalışacak yabancılar: 1 aya kadar,

- İhraç ve ithal malların kullanımına ilişkin eğitim veya montaj, bakım-onarımı için gelen yabancılar: 3 aya kadar

- Sınırötesi hizmet sunucusu yabancılar: 3 aya kadar

- Anonim şirketlerin Türkiye’de ikamet etmeyen yönetim kurulu üyeleri ve diğer şirketlerin yönetici sıfatı olmayan ortakları ile şirket yöneticileri: 3 aya kadar

- Türk soylu yabancı ülke vatandaşları: 3 aya kadar

- Sportif faaliyetler kapsamında çalışacak yabancılar: 4 aya kadar

- Öğrenci değişim programları kapsamında staj yapacak yabancılar: 4 aya kadar

- Mevsimlik tarım ve hayvancılık işlerinde çalışacak yabancılar: 6 aya kadar

- Fuar ve sirklerde çalışacak yabancılar: 6 aya kadar

- Tur operatörü temsilcisi olarak çalışacak yabancılar: 8 aya kadar

- Uluslararası stajyer öğrenci değişimi, yeni mezun stajyer değişimi veya gençlik değişimi programları kapsamında staj yapacak yabancılar: 12 aya kadar

- Üniversiteler ile kamu kurum ve kuruluşlarına araştırma yapmak amacıyla gelen yabancılar: Eğitim süresiyle sınırlı olmak kaydıyla 2 yıla kadar

- Yabancı sporcu ve antrenörler ile spor hekimi, spor fizyoterapisti, spor mekanisyeni, spor masözü veya masörü ve benzeri spor elemanı yabancılar: Sözleşme süresince

- Türk Uluslararası Gemi Siciline kayıtlı ve kabotaj hattı dışında çalışan gemilerde görev yapan yabancı gemiadamları: İş veya hizmet sözleşmesi süresince

- Türkiye’de okuyan yabancı öğrencilerden staj yapması zorunlu olanlar: Zorunlu staj süresince

- Yabancı ülke temsilciliklerine ait okullarda, kültür kurumlarında ve din kurumlarında görevli yabancılar: Görevleri süresince

- Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği uyarınca uzmanlık eğitimi alan yabancılar: Eğitimleri süresince.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası