balkanlar turu tavsiye / BALKAN TURU PLANLAMA - BİLİNMESİ GEREKENLER

Balkanlar Turu Tavsiye

balkanlar turu tavsiye

BÜYÜK BALKAN TURU

BÜYÜK BALKAN TURU PROGRAM

Türkiye’nin en kapsamlı Büyük Balkan turu düzenleyen Avrupa Rüyası maceraya hazır mısınız! 8 gün boyunca tek seferde Balkanları keşfedelim mi? Balkan Rüyası turumuzla 8 günde 5 ülke 15 şehir gezerek; her sabah başka şehirde uyanacağız.

Büyük Balkan Turu Katılımcı Yorumlarını izlemek için tıklayınız!

1. GÜN İSTANBUL – SARAYBOSNA – MOSTAR – BLAGAY – POÇİTEL

Tur başlangıç günü İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı Dış Hatlar Terminali saat da buluşma. Avrupa Rüyası Balkan turu koordinasyon ekibinin kontrolleri sonrası tarifeli uçağımızla Saraybosna’ya hareket ediyoruz. Saraybosna Uluslararası Havalimanına inişin ardından pasaport kontrolünden geçiyoruz ve ardından havalimanında bizi bekleyen aracımızla turumuza başlıyoruz. Mostar’a hareket ediyoruz. Varışın ardından Mimar Hayreddin’in önemli eseri Mostar köprüsünü, Koski Mehmet Paşa Camii’ni ve çarşı bölgesini geziyoruz. Gezimizin ardından Osmanlı döneminde bir bektaşi dergahı olan Blagay Tekkesi’ni ve Balkanlar’ın en dikkat çekici turistik şehirlerinden Mostar’ı geziyoruz. Blagay gezisinin ardından Bosna Hersek’in güneyinde kurulmuş tarihi bir Osmanlı yerleşimi, Poçitel’e hareket ediyoruz. Varışın ardından Balkan turumuzun ilk gününde son durağımız Poçitel kasabasını geziyoruz. Tarihi dokusunu geçmişten günümüze kadar koruyan Poçitel’de yy. dan kalma Osmanlı izlerini görüyoruz. Gezinin ardından konaklama yapacağımız otele transfer oluyoruz. Konaklama TREBİNJE otelimizde.

2. GÜN KOTOR – BUDVA – İŞKODRA

Sabah kahvaltının ardından Adriyatik Denizinin incisi Karadağ’a yolculuğumuz başlıyor. Balkan turumuzun ikinci gününde ilk durağımız Kotor’a geçiyoruz. Varışın ardından surlar içerisinde kalan StariGrad bölgesini geziyoruz. Saat Kulesi, Kotor Katedrali, Pima Sarayını görüyoruz. Gezinin ardından Karadağ’daki ikinci durağımız Budva’ya geçiyoruz. Varışın ardından surlar içerisinde kalan eski şehir bölgesinde rehberli gezimizi yapıyoruz. Gezinin ardından dileyen katılımcılarımız denizin keyfini çıkarabilirler. Serbest zamanımızın ardından güzergah üzerinde tepeden Sveti Stefan adasını görüyoruz. Konaklama için İşkodra’daki otelimize transfer oluyoruz. Konaklama İŞKODRA otelimizde.

3. GÜN TİRAN – OHRİD

Sabah kahvaltının ardından otelimizden ayrılarak Arnavutluk’un başkenti Tiran’a hareket ediyoruz. Varışın ardından Bektaşiliğin Avrupa’daki merkezi sayılan Tiran’da rehberli gezimize başlıyoruz. Ethem Bey Camii, İskender Meydanı, Tiran’ın sembölü olan ’de Ethem Bey tarafından yaptırılan Saat Kulesini göreceğiz. Gezimizin ardından Makedonya’nın saklı cenneti olarak bilinen Ohrid’e hareket ediyoruz. Varışın ardından rehberimiz eşliğinde Çınar Meydanı, Türk Çarşısı, Ohrid Gölü çevresinde gezilerimizi yapacağız. Gezinin ardından akşam Balkan gecesi etkinliğimizi yapacağız. Yerel dans ve showları izleyeceğiniz Balkan gecesi etkinliğimiz sonrası konaklama yapacağımız otelimize transfer oluyoruz. Konaklama OHRİD otelimizde.

4. GÜN RESNE – MANASTIR – OHRİD

Sabah kahvaltının ardından Resne ve Manastır turlarımızı yapmak üzere hareket ediyoruz. İlk durağımız olan Resne’ye vardıktan sonra rehberimiz eşliğinde İttihat ve Terakkinin en ünlü kişiliklerinden Resneli Niyazi’nin Sarayını ziyaret edeceğiz. Ardından Manastır şehrine geçeceğiz. Varışın ardından Atatürk’ün askeri eğitim aldığı Askeri İdadiyi göreceğiz. Buradaki gezimizin ardından Türk Çarşısını, Bedesteni ve İshak Camiini göreceğiz. Turumuzun ardından Ohrid’e dönüyoruz. Konaklama OHRİD otelimizde.

5. GÜN KALKANDELEN – ÜSKÜP

Bugün Büyük Balkan turu rotasında bugün tüm Balkan coğrafyasının en güzel camisini göreceğiz. Tetova (Kalkandelen)’de durarak Alaca Camiini ziyaret edeceğiz. Yüzyılda kurulan yıllık Hacıbektaş Harabati Baba Tekkesi’ni göreceğiz. Buradaki gezilerimizin ardından Üsküp’e geçiyoruz. Varışın ardından Eski Türk Çarşısını, Mustafa Paşa Camiini, Kapan Hanı, Sulu Hanı ve Taş Köprüyü göreceğiz. Gezilerimizin ardından konaklama yapacağımız otelimize transfer oluyoruz. Konaklama ÜSKÜP otelimizde.

6. GÜN ÜSKÜP – BELGRAD

Sabah kahvaltının ardından Sırbistan’ın başkenti Belgrad’a hareket ediyoruz. Varışın ardından rehberimiz eşliğinde Fatih Sultan Mehmed’in uğruna yaralandığı Belgrad’ı geziyoruz. Kalemegdan, Şehit Ali Paşa türbesi, Knez Mihaliova Caddesini geziyoruz. Bu gezilerin ardından otelimize transfer oluyoruz. Konaklama BELGRAD otelimizde.

7. GÜN BELGRAD – SARAYBOSNA

Sabah kahvaltının ardından Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’ya hareket ediyoruz. ’de Avusturya-Macaristan Veliahdı Arşidük Franz Ferdinand’ın Sırplar tarafından burada öldürülmesiyle Birinci Dünya Savaşının başlamasına sebep olan Saraybosna, aynı zamanda Sırp-Hırvat-Boşnak savaşlarına da ev sahipliği yapmıştır. Saraybosna’ya varışın ardından rehberimiz eşliğinde Başçarşı, tarihi Osmanlı hanı Morica Han, Hüsrev Bey ve Ferhadiye Camiileri, Sönmeyen Ateş gezilecek yerlerden bazılarıdır. Gezilerimizin ardından akşam Boşnak gecesi yapacağız. Burada eşsiz Boşnak yemeklerinin tadına bakacak ve yerel dans müzik gösterilerini izleyeceğiz. Konaklama SARAYBOSNA otelimizde.

8. GÜN SARAYBOSNA – İSTANBUL

Sabah kahvaltısının ardından havalimanına geçiyoruz. Balkan turumuzun sonuna geliyoruz. Saraybosna Uluslararası Havalimanında pasaport kontrollerinin ardından tarifeli uçağımızla İstanbul’a yolculuğumuz başlıyor. Başka bir Avrupa Rüyası turunda görüşmek dileğile.

Önemli Uyarı: Avrupa Rüyası; hava yolu ile yolcu arasında aracı konumunda olup, Lahey protokolüne tabidir. Uçuş öncesinde saatler değişebilir ve tüm saatlerin hareket tarihlerinden 48 saat önce teyit edilmesi gerekmektedir. Uçağın ineceği şehre göre parkurlarda değişiklikler olabilir.

BAŞVURU ADIMLARI

Başvuru Adımları

1. Katılmak istediğiniz turu seçerek başvuru formu doldurun
2. SMS onayınız telefonunuza gelecektir
3. Mail yoluyla tüm detaylar size gönderilecektir
4. 24 saat içerisinde yol danışmanlarımız size dönüş sağlayacaktır

Kayıt Adımları

1. Uluslararası Seyahat Sözleşmesi karşılıklı olarak imzalanır
2. Kesin kayıt bedeli havale, EFT ya da kredi kartı yöntemleri ile ödenir
3. Sizden istenen evraklar “Gezgin Girişi” paneline yüklenir
4. Orijinal evraklar 3 gün içinde İstanbul şubemize kargolanır

Başvurumu yaparken nelere dikkat etmeliyim?

Başvuru formundaki doldururken dikkat etmeniz gereken en önemli yerler, telefon numaranız ve mail adresinizin bulunduğu kısımdır. Numaranızı ve mailinizi hatalı girmeniz durumunda bilgilendirme mesajları tarafınıza ulaştırılamayacaktır. Bilgileri hatalı girmeniz durumunda sistem sizi otomatik olarak eleyecektir. Çünkü bilgileriniz doğrulanmamış olacak ve sahte başvuru olarak algılanacaktır.

Başvuru yaparken pasaportum olması gerekir mi?

Eğer geçerli bir pasaportunuz varsa bunu başvuru formunda işaretlemeniz sizin için kolaylık sağlayacaktır. Pasaportuz yoksa, bulunduğunuz ilin ve ilçenin Nüfus Müdürlüklerinden başvurunuzu tur başlangıç tarihine 4 ay kala yapabilirsiniz. Bu sebeple, başvuru sırasında pasaportunuzun olması gibi bir koşul aranmamaktadır.

Arkadaşımla gelmek istiyorum, bunu nasıl belirtmeliyim?

Başvuru formunu doldurduktan sonra yol danışmanlarımıza bildirmeniz yeterli olacaktır. Böylelikle konaklama, birlikte yolculuk yapma gibi isteklerinize yönelik sistem üzerinde arkadaşınızla ile eşleştirme işlemleri kolayca yapılacaktır.

Başvuruma ne zaman dönüş yapılır?

Başvurunuza 24 saat içinde yol danışmanlarımız tarafından dönüş yapılmaktadır.

Başvurum kabul edildi ne yapmam gerekir?

Başvurunuz onaylandıktan sonra sözleşmenizi onaylayıp, evraklarınızı göndermeniz gerekmektedir. (bknz. Kayıt İşlemleri) Bundan sonraki her adımda yol danışmanlarınız yanınızda olacaktır.

Kayıt işlemini nasıl gerçekleştirebilirim?

Haklarınızı koruyan Uluslararası Seyahat Sözleşmesi’nin her sayfasını okuyup imzaladıktan sonra öncelikle elektronik ortamda tarafımıza göndermelisiniz. Ardından kesin kayıt ücreti olan ilk taksitinizi ödediğinizde kaydınız gerçekleşecektir ve anlık SMS ile tarafınıza bilgilendirme yapılacaktır.

Kayıt evraklarımı sisteme nasıl yüklemeliyim?

Kayıt evraklarınızı taratıp “Gezgin Girişi” profilinizden sisteme yükleyebilirsiniz.

Kayıt işlemleri için hangi evrakları göndermeliyim?

1) Uluslararası Seyahat Sözleşmesindeki boşlukları doldurup sözleşmenin tüm sayfalarını imzalayarak, sözleşmedeki tüm sayfaları okunur şekilde taratıp bir bütün haline getirerek sisteme yükleyebilirsiniz.

2) Kimlik fotokopisi

3) 1 adet vesikalık fotoğraf


Belirtilen evrakları kayıt işleminiz gerçekleştikten sonra 3 gün içinde kargo aracılığıyla da İstanbul şubemizin adresine göndermeniz gerekmektedir.

PASAPORT VİZE İŞLEMLERİ

AVRUPA TURLARIMIZDA, MULTİ SCHENGEN VİZESİ GEREKMEKTEDİR. Yeşil pasaport sahipleri vizeden muaftır.

Tura katılmak için başvuru yapacağım ama pasaportumun olmasına gerek var mı?

Pasaport başvurunuzu tur başlangıç tarihine 4 ay kala yapabilirsiniz. Bu yüzden turlara başvuru sırasında pasaportunuzun olması zorunluluğu yoktur.

Pasaportumu ne zaman çıkartmalıyım?

Seyahatinize 3 ay kala vize işlemleriniz başlayacağı için tur başlangıç tarihinden 4 ay önce pasaportunuzun en az 2 yıllık olarak temin edilmiş olması gerekmektedir. Pasaportunuzun tur tarihinden sonra en az 6 ay daha geçerliliğinin olması gerekmektedir.

Pasaportumu nereden nasıl çıkartacağım?

Pasaport başvurunuzu tur başlangıç tarihinden en az 4 ay önce bulunduğunuz il ve ilçenin Nüfus Müdürlüğünden yapabilirsiniz. Randevunuzu funduszeue.info adresinden randevu alabilirsiniz. Detaylı bilgi için internet adresini ziyaret edebilirsiniz.
Nüfus müdürlüğünüzden umuma mahsus (bordo), yeşil (hususi) ve diğer pasaport türleri için başvuru yapabilirsiniz.

Bordo pasaport için gerekli olan belgeler:

1.T.C. Nüfus cüzdanı aslı

2.2 adet pasaport biyometrik resmi (Son 6 ayda çekilmiş olması önemli)

3.Müracaat sırasında parmak izi alınacaktır.

4.Varsa daha önce alınmış pasaportların aslı

5.Pasaport harç ve cüzdan bedellerinin dekontu ile birlikte şahsen başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Başvurunuzu gerçekleştirdikten sonra ortalama bir hafta içerisinde pasaportunuz çıkmaktadır. Pasaport işleminizi tamamladıktan sonra vize işlemlerine geçebilirsiniz. Yeşil pasaportlu veya AB vatandaşıysanız, vize için herhangi bir işlem yapmanıza gerek yoktur.

Vize işlemlerini kendim yapabilir miyim?

İsteyen katılımcımız vize işlemlerini kendisi yapabilir ya da Avrupa Rüyası vize koordinasyon ekibi aracılığıyla başvurusunu yapabilir.

Vize işlemleri nasıl yapılıyor?

1. Katılımcılara tarafımızca konsolosluklardan randevu alınır. Randevu tarih ve saatleri konsoloslukların yoğunluğuna göre değişkenlik göstermektedir.

2. Katılımcılara mail aracılığıyla vize evrak listesi gönderilir.

3. Evraklar hakkında her türlü soruyu vize koordinasyon ekibimize sorabilirsiniz.

4. Vize evraklarınız kontrol edilir, eksik ya da yanlış evrak varsa tarafınıza bildirilir.

5. Katılımcı vize randevusuna gelerek parmak izini verir. Vize işlemleri tamamlanır.

6. Konsolosluklar kişiye göre ek evrak isteme yetkisine sahiptir. Vize başvurusu sırasında mülakat ya da benzeri görüşme olmamaktadır.

7. İstenen evrakların tamamı eksiksiz temin edilmelidir.

Vize işlemlerini hangi şehirden yapmalıyım?

Vize başvurusu yapacağınız il sizin ikamet adresiniz, okuduğunuz veya çalıştığınız şehre göre değişiklik göstermektedir. Vize işlemleriniz tur başlangıç tarihine 90 gün kala başlamaktadır. Gereken evraklar tamamladıktan sonra Avrupa Rüyası Vize Koordinasyon Ekibi aracılığıyla ile başvurunuzu gerçekleştirirsiniz.

ÖDEME PLANI

EURO olan tur bedeli için HAVALE, EFT, KREDİ KARTI ödeme seçeneklerimiz bulunmaktadır.

PEŞİN ÖDEME İNDİRİMİ

Peşin ödemelerde 40 EURO indirim uygulanmaktadır

GRUP ÖDEME İNDİRİMİ

kişi üzeri grup katılımlarından kişi başı 40 Euro indirim uygulanmaktadır. Grup indirimleri diğer indirim kampanyaları ile birleştirilemez!

KREDİ KARTI İLE ÖDEME YÖNTEMİ

3D Secure sistemini kullanarak web sitemizden online olarak tüm kredi kartları ile ödeme yapabilirsiniz.

HAVALE, EFT İLE ÖDEME YÖNTEMİ

Şirket hesaplarımıza EURO veya TL olarak ödeme yapabilirsiniz. *TL olarak ödeme yapmak isteyen katılımcılarımız, yol danışmanlarımızdan güncel kur bilgisi almaları gerekmektedir.

Eft ve havale ile taksitli bir şekilde ödeme yapmak isteyenler katılmış olduğu tur tarihinden 20 gün önce ödemesini bitirmelidir.

EFT İLE TAKSİTLİ ÖDEME PLANI

Kesin Kayıt - €

1.Taksit - € - Takip eden ayın 15’i

2.Taksit - €

3.Taksit - €

4.Taksit - €

5.Taksit - €

SEYEHAT GÜVENCE

AVRUPA RÜYASI & ERGO SİGORTA İŞBİRLİĞİNDE ÖZEL OLARAK HAZIRLANAN SEYAHAT GÜVENCE PAKETİMİZ; YAŞANABİLECEK TÜM OLUMSUZLUKLARDA HAKLARINIZI KORUMAK AMAÇLIDIR. (50 EURO)

SEYAHAT GÜVENCE PAKETİ KAPSAMI

1.Turdan cayma ve iptal hakkı (Mücbir sebepler)

2.Beklenmedik Tedavi Giderleri

3.Tıbbi Acil Durumlar

4.Kaza durumları

5.Tıbbi Amaçlı Nakil/ Ülkeye Geri Dönme

Şartnamenin tamamını okumak için lütfen tıklayınız.

Neden Seyahat Güvence Paketi Almalıyım?

Seyahat Güvence Paketi, seyahat anındaki beklenmedik sağlık sorunlarında, tıbbi ve tıbbi olmayan yardım hizmetlerinde sağlık nedeni ile tur iptaline kadar pek çok konuda katılımcılarımıza güvence sağlamaktadır.

HDI Sigorta A.Ş.'nin Seyahat Güvence Paketi kapsamı, sigortalanabilir nedenler ve beklenmedik, mücbir sebeplerden gerçekleştiği takdirde sağlanmaktadır.

Yurtdışı Seyahat Güvence Paketi Bilgilendirme: Avrupa Rüyası’nın tüm yurtdışı turları katılımcılarına önerilmektedir. Seyahat Güvence Paketi satın almak isteyen katılımcılar, poliçe ve içeriklerini ek olarak satış temsilcisinden talep edebilirler.

Seyahat Güvence Paketi kapsamı dışındaki tüm hususlar poliçede "genel istisnalar" başlığı altında yer almaktadır. Avrupa Rüyası’nın görevi, bu alternatifleri sunmakla ve sigorta ile ilgili bilgi vermekle sınırlıdır. Seyahat Güvence Paketi, katılımcılar tarafından yaptırılmaması halinde Avrupa Rüyası’nın benzer sorunlardan doğacak taleplere karşılık sorumluluğu yoktur.

SIKÇA SORULAN SORULAR

Neden Avrupa Rüyası?

Türkiye’nin en kapsamlı ve konforlu otobüsle Balkan turlarını organize eden Avrupa Rüyası ile Balkan coğrafyasını tek seferde gezebileceksiniz. Balkanların en popüler şehirlerini keşfetmek, Avrupa Rüyası ile artık çok kolay!

Avrupa Rüyası turlarının en güzel yanı; “hadi geldik, burası Budapeşte, gidin gezin” anlayışı yerine; profesyonel kokartlı rehberler eşliğinde şehir turları yapacaksınız. Tur lideri, genç lider gibi kişilerle şehir turları yapmak yerine; TUREB’e (Türkiye Turist Rehberler Birliği) bağlı kokartlı rehberle eşliğinde otobüsle Orta Avrupa ve Balkan turu yapacaksınız. Şehirlerin tarihlerini dinleyecek, nerede ne yenir, ne alınır gibi tüyoları öğreneceksiniz.

Katılımcılarımızın verimli bir tur yapmasını düşünürken aynı zamanda konforlu konaklama yapmasına önem veriyoruz. Kendini ispatlamış, Avrupa’da marka zincir 3, 4 ve 5 yıldızlı otellerde konaklama yapıyorsunuz. Hepsinden önemlisi Balkan Rüyası turunda Türkiye’de en fazla konaklaması olan otobüsle Balkan turudur! (Konaklama yapacağınız oteller tur sayfasındaki oteller bölümünden bakabilirsiniz.)

Tüm turların olmazsa olmazı, ekstra turlardır. Benzer firmaların Euro miktarında ekstra tur sattığı dönemde, Avrupa Rüyası yurtdışı turlarında tüm ekstra turlar katılımcılara hediye!“Arkadaşlar şuraya gideceğiz bu kadar para, vermeyeni benzinlikte bırakacağız, para verenler gezecek” mantığı Avrupa Rüyası turlarında yoktur! Tüm katılımcılarımızla aile bilincinde, bir bütün olarak gezer ve ekstra turların keyfini çıkarırız!

Avrupa Rüyası Neden Bu Kadar Hesaplı?

Avrupa Rüyası her kesimden katılımcının programa dahil olmasını hedefler. Avrupa Rüyası tüm rotalarında katılımcının minimum maliyetlerle maksimum fayda sağlamasını hedefler. Katılım bedelleri toplam süre, konaklama sayısı, şehir sayısı ve sezonlara göre değişiklik göstermektedir. En uygun fiyata Avrupa kıtasını gezmek ister misin?

Tura Katılmam için Ne Yapmam Gerekiyor?

Önce tur sayfasındaki “BAŞVURU YAP”bölümünden bir başvuru formu dolduruyorsunuz. Yol danışmanlarının başvurunuzu onaylamasından sonrası mail adresinize göndereceğimiz uluslararası seyahat sözleşmesini imzalayıp kimlik ve pasaport görüntünüzle bize iletmeniz gerekiyor. Tura kayıt işlemlerinizi tamamlamanız için son olaraktur ücretinin ilk taksiti olan Euro’yu ödemeniz gerekiyor. Bu işlemler sonrasında, kayıt işlemleriniz tamamlanıyor ve rüya yolculuğa merhaba diyorsunuz.

Tura Katılmak için Yabancı Dil Bilmem Gerekiyor mu?

Avrupa Rüyası turlarına katılmak için yabancı dil bilme şartı aranmamaktadır. Tur boyunca yabancı dil bilen profesyonel kokartlı rehberlerimiz sizlere şehirlerde eşlik etmektedir. İhtiyacınız olduğunda sizlere yardım etmektedirler. Günlük ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek şeyleri biliyor olmanız sizlere gezi sırasında kolaylık sağlayacaktır. Hiçbir şey bilmiyorsak da şimdiden küçük pratikler yapabilirsiniz.

Otobüste Oturacağım Koltuk Nasıl Belirleniyor?

Tur günü buluşma noktamızda tüm katılımcılarımızın huzurunda koltuk kurası çekiyoruz. Böylelikle tur süresi boyunca oturacağınız koltuğu kendiniz belirlemiş oluyorsunuz. kişilik bir aile olarak katılıyorsanız kurada çektiğiniz koltuğun yan koltuğu da size tahsis edilmektedir. Tek veya iki kişi katılımlarda ise çektiğiniz numara ise yol arkadaşınızla birlikte otuyorsunuz. Şimdiden bol şans!

Valiz Hazırlarken Nelere Dikkat Etmek Gerekiyor?

Tüm katılımcılarımızın 1 ORTA BOY VALİZ + 1 SIRT ÇANTASI getirme hakları bulunmaktadır. Otobüslerimizde bagaj yeri kısıtlı olduğu için büyük boy getiren katılımcıların valizleri otobüslere alınmayacaktır. Diğer katılımcı arkadaşlarınıza saygı göstermek ve kurallara uymak adına orta boy valiz haricinde valiz getirmeyiniz. Tur öncesi, yol danışmanlarımız size “BİLİN İSTEDİK” adında bir liste gönderecekler. Bu listede valizinizde ve sırt çantanızda neler olması gerekiyor gibi tavsiyeler yer alacaktır. Otobüsle yolculuk sırasında her gün valizlerinizi, otobüsün bagaj kısmından alamayacağınız için; sırt çantasına, 1 çift kıyafet, önemli eşyalarınızı yedekleyeceksiniz. Valizlerinizi otel konaklamalarında alacağız. Gece yolculuğu olduğu günlerde sırt çantalarımıza kıyafetlerimizi hazırlayacağız. Bu süreçte rehberimiz, sizleri bilgilendirecektir.

Tek Başıma Katılsam Single Farkı Öder miyim?

Avrupa Rüyası, tek başına katılımlarda Euro’ya varan single farklarını sizlere uygulamaz. Tek katılsanız dahi sizlerde single farkı almadan; sizleri profilinize uygun bir katılımcı ile eşleştirir. Bu sebeple tadınızı kaçıracak single ücreti ödemek zorunda kalmazsınız.

Ekstra Tur Ücreti Öder miyim?

Avrupa Rüyası ”Herkese Avrupa“ mottosuyla hazırlandığından dolayı katılımcılarının seyahat boyunca minimum maliyetlerle yurda dönüş yapmasını öncelemektedir. Bu sebeple ekstra tur vb. ad altında Avrupa Rüyası sizden 1 € dahi ekstra ücret talep etmez. Tur boyunca ekstra turların hepsi katılımcılarımıza hediyemizdir!

Uçaklı Balkan Turunda Sıkılır mıyım?

Uçaklı Otobüsle Balkan turu formatı, yurtdışı gezileri içerisinde en eğlenceli tur formatlarından biridir. Tek başınıza katılsanız bile ikinci günden sonra yeni arkadaşlarla tanışmaya başlayıp kocaman bir aile olmaya başlayacaksınız. Otobüs içerisindeki eğlence ortamıyla müzik eşliğinde şarkılar söyleyecek, dans edecek, eğleneceksiniz. Her sabah başka şehirde uyanmanın verdiği heyecanı kaçırma, yeni yol arkadaşlarıyla tanış.

Otobüsle Balkan Turu Yorucu Oluyor mu?

Her sabah başka şehri keşfedeceğiniz bu eşsiz otobüsle Balkan turunda elbet tatlı yorgunluklar yaşayacaksınız. Ama öyle “öldüm, bittim” diyeceğiniz yorgunluklarınız olmayacak. Avrupa Rüyası, benzer otobüsle Balkan turlarına oranla yol ve konaklama dengesine önem vermektedir. Siz tam yorulmaya başladığınız anda konaklama yapılmaktadır. Rota planlaması buna göre yapılmış, en konforlu uçaklı otobüsle Balkan turudur.8 günde 6 gece konaklama yapmaktadır. Konforlu bir şekilde Balkan şehirlerini gezelim mi?

Şehirlerde Zaman Planlaması Neye Göre Yapılıyor?

Rotamızdaki gidilen her ülkede aynı oranda zaman geçirilmemektedir. Şehirlerin büyüklüğü, popülerliği ve geçirilecek en ideal vakitler, defalarca tecrübe edinilerek hazırlandığından dolayı Avrupa Rüyası programları en ideal planlama ölçüleri çerçevesinde hazırlanmıştır. Mesela, Üsküp’teüç saat zaman geçirirken Belgrad gibi şehirde 12 saat zaman geçirmekteyiz. Her sabah başka şehirde uyanıp keşfedelim mi?

Tura Tek Katılsam Sıkılır mıyım?

Otobüsle Balkan turlarının en güzel özelliği aile ortamı havasında geçmesidir. Tek başına katılsanız bile ikinci günden itibaren insanlarla kaynaşmaya ve yeni arkadaşlar edinmeye başlarsınız. Siz başkalarının fotoğrafını çekerken başkaları da sizin fotoğrafınızı çekecek; birlikte gülüp eğleneceksiniz. Tek katıldığınız için sizi, yaşınıza, mesleğinize ve hatta burcunuza uygun bir katılımcı ile eşleştireceğiz. O kişi aynı zamanda sizin koltuk ve otelde oda arkadaşınız olacak. Yeni arkadaşınızla tanışmaya hazır mısınız?

Şehirleri Nasıl Gezeceğim?

İsteyen katılımcılarımız profesyonel kokartlı rehberler eşliğinde şehrin tarihi, kültürel miraslarını gezebilir, isteyen bireysel olarak da gezebilmektedir. Katılımcılarımıza her şehre varmadan önce otobüste şehir hakkında kısa bilgilendirmeler yapılır ve şehir merkezinde buluşma noktası belirlenir. Rehberli şehir turlarının ardından katılımcılara serbest zaman verilir, sizlerin de şehri keşfetmeniz ve anın keyfini çıkarmanız sağlanır. Serbest zamanlarda neler yapacağınızı şimdiden planlamaya başlayın!

Yanıma Ne Kadar Cep Harçlığı Almalıyım?

Yurtdışında harcanacak para miktarı kişiden kişiye değişmektedir. Bir miktar belirtecek olursak yanınıza Euro kadar cep harçlığı alabilirsiniz. Kişisel harcamalarınız için, yemek masraflarınız ve hediyelik eşyalar için bu miktar size yeterli olacaktır. Ayrıca yine yurtdışında kullanıma açık kredi ile de harcamalarınızı funduszeue.infom tarihi yaklaştığında katılımcılara bir alışveriş listesi verilmektedir. Ekibimiz yolculuk öncesi bu detayların tamamını size bildirecektir. Neredeyse tüm ülkelerde Türk lokantası bulabilir ayrıca gidilen şehirlerin yöresel lezzetlerini tadabilirsiniz.

balkan turu

  • geçmişinde balkan tarihi olan herkesin yapmak isteyebileceği bir gezi. zaman kısıtından dolayı ana balkan ülkeleri olarak üç ülkeyi seçip gezi planı yapmak gerekebilir.
    bu gezi illa ki karadan yapılmalıdır, yoksa balkanlarda üç beş şehir görüp dönmek balkanların havasını en derine çekebilmek için yeterli olmayacaktır. hele kendi aracınızla yapabilirseniz, belirlediğiniz rotada istediğiniz gibi değişiklik yapma özgürlüğünüz olacaktır.
    şahsen ben yıllarca hayalini kurduktan sonra böyle bir balkan turunu yapabildim.

    öncelikle kendim unutmiim diye, bonralıkla da belki bazılarınızın ilgisini çeker diye adım adım bu geziyle ilgili notlarımı dökeceğim ortamığa. isteyen sırasıyla entarileri takip ederekten bu geziye eşlik edebilir. eşlik ederken bir yanda bir balkan haritası tutarsanız, daha çok keyif alabilirsiniz. haydi bakalım, iyi yolculuklar.

    pazarkule: #

    yunanistan: #

    dimetoka: #

    sofulu: #

    dedeagac: #

    makri: #

    gumulcine: #

    iskece: #

    kavala: #

    halkidiki: #

    afitos: #

    selanik: #

    edessa: #

    florina: #

  • arabayla balkan turuna çıkmak uzun zamandır hayalimdi ve sonunda gerçekleştirdim. geziye başlarken bazı endişelerim vardı. batı avrupa'yı gördükten sonra balkanlar'da hayal kırıklığına uğramaktan korkuyordum. 20 yılda yugoslav insanını savaş ve kapitalizmin vahşileştirdiğini görmekten korkuyordum. atalarımın bir zamanlar yaşadığı yerlerdeki balkan türklerinin bizden tamamen koptuğunu görmekten korkuyordum.

    ancak korkularım gerçekleşmedi ve her yönüyle çok doyurucu bir gezi oldu. balkanlarda eşsiz dürüstlükte ve sıcaklıkta insanlar gördüm. onca savaşa rağmen mutlu ve umutlu insanlar gördüm. batı avrupa ile yarışacak bir kültür birikimi gördüm, üstelik bu mermer değil gerçek bir mozaikti. balkanlardaki türklerin türkiye'yi belki bizden bile iyi takip ettiklerini ve gelişmeleri çok düzgün yorumladıklarını gördüm. ve tabi hem türkiye'nin, hem de kendi ailemin köklerini gördüm.

    tabi doyurucu derken, inanılmaz balkan porsiyonlarını ve 10 günde aldığım 7 kiloyu da söylemeden geçmemek lazım.

    böyle bir geziyi yapmayı planlayanlara yardımcı olması, ama daha çok da planlamayanları gaza getirmesi amacıyla elimden geldiğince burada kendi turumu anlatacağım:

  • geziye başlamadan önce gerekenler hakkında bir fikir vereyim.

    - öncelikle, bu geziyi yaparken bir yeşil pasaportunuzun olması işinizi çok kolaylaştıracaktır. bulgaristan dışında bütün balkan ülkeleri yeşil pasaport ile ülkelerine vizesiz alıyor. bulgaristan ise yeşil kabul etmediği gibi artık sınırda transit vize de vermiyor. zaten genel görüş yaygın yolsuzluk yüzünden bulgaristan'a girmenin akılcı bir şey olmadığı yönünde. bulgaristan'da schengen'e girecek yakında ama yolsuzluk konusu ne olur bilemiyorum.

    - aracın yurtdışına çıkışıyla ilgili belgeler: gümrük geçiş belgesi, uluslararası ruhsat ve yeşil kart denilen uluslararası sigorta. garantici bir insansanız uluslararası kasko yaptırmayı da düşünebilirsiniz. link

    - uluslararası ehliyet tam bir saçmalık. en az yıllık alınıyor ve lira gibi bir ücreti var. sadece ehliyetinizi dile çeviriyorlar. hiçbir yerde bakılmıyor ancak yunanistan sınırdan geçirmek için bu ehliyeti istiyor. kimsenin günahını almak istemem ben turing'in yunanistan ile bir anlaşması olabilir diye düşünüyorum. bu belgeyi sınırda 2 dk da veriyorlar.

    başka da bir şeye ihtiyacımız olmadığına göre geziye geçebilirim:

  • sınırı edirne'de pazarkule'den veya keşan'a yakın ipsala'dan geçebilirsiniz. biz zaman kısıtlılığı nedeniyle ipsala'dan geçtik ve dedeağaç'a doğru yola koyulduk.

    yunanistan'a girerken dikkat edilmesi gereken bir şey olabildiğince az benzinle girmek. yunanistan'da benzin yaklaşık %25 daha ucuz, hatta çıkış pulu'nu ödeyip depoyu doldurup dönen edirneliler var, o derece farkediyor.

    yunanistan'a girildiği anda hava değişiyor, bir tatil havası geliyor. önce bunu biz tatilde olduğumuzdan sandık ama yunanlar 7/24 tatildeler. sabah saat çalışıyorlar, sonra iki saat siesta molası verip, bir iki saat daha çalışıyorlar. tabi üstlerinde bunun rahatlığı da var. herkes sürekli ortalıkta, herkes gülümsüyor. türklere karşı çok sıcaklar klişesine girmeyeceğim, genel olarak sıcak insanlar, siz de insan olduğunuz sürece herkes çok yardımcı, çok muhabbetli. ama rahatlıkla söyleyebilirim ki türk düşmanlığı diye bir şey söz konusu değil, önünüze gelen herkesle konuşabilirsiniz.

    yunanistan'da yazın en çok tüketilen içecek frappe. çay diye bir kavram olmadığı için herkes frappe içiyor. zaten menülerde göreceksiniz, baileysli frappe her yerde mevcut ve az şekerle çok iyi gidiyor. önerilir. tabi türk kahvesi de her yerde olduğu gibi diğer seçenek zaten (bkz: türk kahvesi /@vsop)

    ilk durağımız zaten sınırın dibindeki dedeağaç
    (bkz: dedeağaç /@vsop)

    dedeağaçtan çıktıktan sonra otobana kaptırmak bir seçenek. hakikaten otoban çok düzgün, oldukça çekici duruyor. ancak kaptırmazsanız ödülü büyük. bir kez yol kenarında bir çok türk köyü var, zaten minarelerden her birini elinizle koymuş gibi bulabiliyorsunuz. klasik trakya insanları, muhabbetleri güzel. sınırın iki adım ötesinde türk olmak nasıl bir uğrayıp görmek ilginç bir deneyim.

    sonra dikakana bey sağolsun, normalde kaçırılacak bir yer olan makriyi kaçırmıyoruz. yakındaki dikella köyü de ekstra güzellikte bir köy oraya da bakılabilir.
    (bkz: makri /@vsop)

    devamında gümülcine var. gümülcine yaşamak için güzel gözükse de, gezmek için sönük bir şehir. uğrayıp bir pazara girip iskeçe'ye doğru devam ediyoruz. bize iskeçe için hiçbir şey yok diyenleri sevgiyle anıyoruz bu noktada.
    (bkz: iskeçe /@vsop)

    buradan devam edince ilk ağır topumuz kavala geliyor. kavala zamanı olanlar için ideal konaklama noktası, şehir de güzel, çevresindeki koylar da.
    (bkz: kavala /@vsop)

    ve devamında izmir'in ruh ikizi selanik, türkiye'nin doğum yeri. bu gezide selanik ve halkidiki'ye için üzüldüm. ancak açıkçası izmir'den daha yaşanası bir şehir görmeyi bünyem kaldırmadı. selanik'e girin ama kendinizi fazla kaptırmayın, yoksa turun sonundan kesmek zorunda kalabilirsiniz. zaten selanik turda bir durak olmaktan daha fazlasını hak eden bir yer.
    (bkz: selanik /@vsop)

  • bu noktada makedonya'ya girmeden bir seçim yapmak gerekiyor. ya doğrudan üsküp'e gideceksiniz, ya da edessa-manastır-ohrid-kalkandelen üstünden giderek üsküp'e gideceksiniz. bulgaristan'a uğranmayacağını düşünürsek, bir yolu gidişte, bir yolu dönüşte kullanmak mantıklı duruyor. biz dolaşarak gittik, ancak ohrid'e dönüşte uğramak daha iyi bir fikirmiş. yoksa bizim yaptığımız gibi dönüşte iki gün aralıksız yol yaparak dönmek gerekiyor.

    biz uzun yolu seçerek edessa'ya doğru yol aldık. virajlı, ormanın içinde çok güzel bir yol. edessa yunanların şehircilik mantığının bizimkinden ne derece farklı olduğunu görmek açısından güzel bir yer. türkiye'de çağlayan kıyısına şehir kurmak gibi bir fikri bulanı döverler herhalde.
    (bkz: edessa /@vsop)

    yol üstünde necati cumalı'nın memleketi olması dışında çok bir özelliği olmayan florina var. ancak ben kişi için şehir gezmeyi hiç anlayamamışımdır, benim için fazla romantik bir iş. biz bir uğrayıp, pas geçtik.

    ve bu noktada makedonya'ya giriyoruz. dipnot; makedonya'da benzin yunanistan'dakinden de %15 civarı daha ucuz, deponuzu ona göre ayarlayın.

    makedonya'da ilk dikkatimizi çeken fakirlik. yunanistan'ın zenginliği bıçakla kesilmiş gibi bitiyor. bakımsız köyler, fakir şehirler, eski yollar. gariban bir memleket makedonya. ancak makedonyalıların gönlü çok zengin. canla başla yardım ediyorlar. bu arada makedonyalılar demek zorunda kaldım, çünkü makedonya'nın resmi olarak %25'i söylenene göre %35'e yakını arnavut, %5 civarı türk. ancak arnavutlar da türkçe biliyor genelde. makedonlar milliyet ayırt etmeden çok iyi insanlar.

    yolumuzda önemli bir durak var. ismi tanıdık gelecektir: manastır. türk tarihinin en önemli şehirlerinden biri. şehri gezerken önemli bir uyarı, şehrin tam merkezine park etmeyin, çingene çocuklar acımasızca haraç kesiyorlar. elimde demir ne varsa verdim, hala lastik patlatmakla tehdit ediyorlardı. hayatımın en pahalı otoparkını burada yaptım. makedonya'da genel bir bilgiymiş ama ne yazıkki bunu üsküp'te öğrendik ancak.
    (bkz: bitola /@vsop)

    bu yakınlarda ali rıza efendi'nin, aynı zamanda annemin dedesinin köyü olan kocacık var. atatürk'ün burada doğduğu da söyleniyor. burasının atatürk'ün köyü olduğunu türkler pek bilmese de, makedonlar arasında çok ünlü. köyün girişinde bir mermerde de yazıyor.

    ve yolumuz bizi yeryüzünde cennete en yakın noktalardan birine götürüyor. ohrid. burası böyle tur sırasında uğranacak bir durak değil. burası özel gelinip, insanın ruhunu dinlendireceği, sıfırlanıp döneceği bir yer. keşke gidişte dinçken değil de, dönüş yolunda yorulmuşken uğrasaydım diyorum şu an, ancak ohrid'deyken de keyfim oldukça yerindeydi.
    (bkz: ohrid /@vsop)

    ohrid'den ayrılmak zor, çok zor. insanın o an turu bitirip, kalan sürede ohrid'de kalası geliyor. açıkçası kalan sürenin bir kısmını da burada yiyoruz. ama sonunda beynimiz, kalbimizi yeniyor ve yola koyuluyoruz. ve iyiki de öyle yapıyoruz, çünkü sırada tetovo ve üsküp var.

    bana sadece ufak bir cami görmek için bir şehre gireceksin deseler, inanmazdım. ama burada tetovo'yı değil, alaca cami'yi görmek için şehre giriyoruz. ancak alaca cami'den çıkmak istemiyoruz. oradaki arnavut görevliden hikayesini dinliyoruz, şaşırıyoruz. keşke böyle daha çok cami olsa diyerek şehirden çıkıyoruz.
    (bkz: tetovo /@vsop)

  • tetovo'dan çıktıktan sonra artık ana hedep olan üsküp'e doğru yol alabiliriz. üsküp'e gelmeden bir dip not, bu yolda bir sürü kiril alfabesiyle med yazan tabela göreceksiniz. bunlar köylülerin kendileri yaptıkları ballar ve makedonya'nın balı çok ünlü. kilosu liraya oldukça kaliteli ve çeşitli bal alabilirsiniz.

    üsküp'ü görmek benim için çok çarpıcı bir deneyim oldu. şehrin güzelliğinin tadına varadamadım. aslında üsküp saraybosna'dan önce ısınma turuymuş, haberim yokmuş.
    (bkz: üsküp /@vsop)

    bu noktadan sonra gezimiz biraz şuurunu kaybetti. hedef saraybosna'ydı ve gidilebilecek üç yol vardı. en mantıklı olduğu bariz olan sırbistan'daki otobandan gitmeyi hem sırbistan antipatisi, hem de belgrad'ın bile ankara'dan hallice bir şehir olması sebebiyle istemedik. arnavutluk-karadağ-dubrovnik yolu ise dubrovnik yol üstünde olmasına rağmen çok uzun gözüktü. biz de ne yaptık? üsküp'lü türklerin de sözüne güvenerek yapılabilecek en mantıksız işi yapıp kosova'ya girdik.

    başta o kadar mantıksız gözükmüyordu. priştina üstünden sırbistan'a girip bosna'ya girecektik. ancak ufak bir sıkıntı oldu. kosova'lı gümrük görevlisi sırpların sınırda sorun çıkardığını, karadağ üstünden gitmemizin daha mantıklı olduğunu söyledi. bu arada da yeşil kart kosova'da daha geçerli olmadığı için 40 euro sigortaya bayıldık.

    biz başımıza geleceklerden habersiz yola koyulduk. priştina'ya gidene kadar oldukça ilginçti. kosova toptan inşaat halinde bir ülke, her yanda yabancı askeri kamplar var. priştina ise zaten apayrı bir dünya
    (bkz: priştina /@vsop)

    priştina'dan sonra ise yol baya bir renklendi. önce karadağ yolu denilen toprak bir patikaya saptık. orada saatte 5 km ile yolu yarılayana kadar yolun düzeleceğine inanarak yol aldık, yarıladıktan sonra ise artık dönüş şansı kalmamıştı. tabi bu hareketimizde almanca yolun kaç km sonra düzeldiğini allah bilir kaç demeye çalışırken 3 olarak söyleyen benzincinin payı büyüfunduszeue.infoini sevgiyle anıyorum buradan.

    tamam hadi buraya kadar durumu bilemezdik, insan gittiği ülkenin de mi adına bakmaz hiç? bir ülkenin adı neden karadağ konur? ilk tahmin, o ülke bir dağ olduğundan di mi? ve biz bunu düşünemeyerek karadağ'a girmek için m ye gecenin bir yarısında tırmanmaya başladık. yaklaşık viraj (evet, sayan vardı) sonunda karadağ sınırına ulaştık. sınırda 9 derece sıcaklıkta şort-terlikle kosovalı gümrükçülere eğlence olduktan sonra 10 km ötedeki karadağ gümrüğüne gittik. neden 10 km sonra? çünkü arada kuracak düzlük alan yok, öyle bir memleket burası. orada da karadağlıları eğlendirip, sınırdan sonraki ilk otele yerleştik.

    gece görme şansımız olmamıştı ama sabah uyanınca kendimizi şu ana kadar gördüğüm en yoğun ve en yeşil ormanların arasında bulduk. tabi bir sürü de kereste yüklü tırın arasında. ormanların arasında ilerlerken bir köyde de çok güzel ve ilginç bir mezarlığa denk geldik. aile mezarlarının üstünde büyük siyah mermerden mezar taşları ve bunların üstünde isim ve resimler vardı. yalnız, işin ilginç yanı, daha hayatta olan insanların da yerleri hazırdı, hatta resimleri bile mezar taşına basılmıştı ve adlarının altında gibi ölüm tarihlerinin bile yarısı hazırlanmıştı. herhalde orada yaşasam sırf onu yazanları göt etmek için 'e kadar yaşardım.

    karadağ gezimizin ne kadar güzel olduğuna kendimizi ikna etmeye çalışarak, sırbistan üstünden bosna'ya geçtik. bosna-hersek'e girince önce republika srpskaya giriyorsunuz haberiniz olsun, saraybosna'ya kadar da böyle, hep sırp bölgesi, kolay kolay boşnak bulmayı beklemeyin.

    saraybosna eşsiz güzellikte bir yer. hayat da sanki trajediler hiç yaşanmamış gibi devam ediyor. ancak her köşe başında, her konuştuğunuz insanda geçmişin izlerini görmeniz mümkün. şehri gezdiğiniz sürece bu hüzün peşinizi hiç bırakmıyor.
    (bkz: saraybosna /@vsop)

    mostar daha da hüzünlü. çünkü burada hayat saraybosna'daki gibi devam da etmiyor, hırvatlarla boşnaklar arasında bir savaş var, nefreti havada koklayabiliyorsunuz. şehirdeki huzursuzluk ister istemez sizi de ele geçiriyor. tüm güzelliğine rağmen ayrılınca rahatlıyorsunuz.

    ve geri dönüş başlıyor. burada gelişteki hatalarımızın bedelini ödeyip, iki gün aralıksız otobandan yol alıyoruz. geziyi bitirmek için çok kötü bir yol ancak başka türlü referanduma yetişilemeyecek. pazar akşamı sonuçlar alındıktan sonra ise kimse diyemese de herkeste dönüşte ohrid'de bir gün daha kalmamanın pişmanlığı var.

  • selanik-istanbul dostluk ekspresinin yunanistan'daki ekonomik kriz sebebiyle iptal ettiğinden mütevellit erteledim.

  • (bkz: balkanlar'a ilk kez gidecekler için tavsiyeler)

  • pegasus havayolları ile priştine veya üsküp üzerinden yapılabilecek olan bir tur. temmuz ayında, arkadaşımla birlikte gerçekleştirdik. tur ile gezmeyi cazip bulmayanlar için yardımı olabilir bu yazdıklarımın belki. biz de tur ile gezmeyi birçok yeri ıskalamak olarak gördüğümüzden kendi başımıza gezdik bu coğrafyayı, vize istememesi ve hırvatistan için son vizesiz yaz olması temel etken oldu burayı seçmemizde. işkodra, prizren, ohrid, bitola(manastır) gibi bazı noktaları çok istememize rağmen es geçmek zorunda kaldık. slovenya hariç, yugoslavya'yı gezdik en kısa ifadesiyle. şehirler hakkında yorumları, şehirlerin kendi başlığına yazarsam zamanla, burada da "bkz" olarak yönlendirme yaparım, buraya tamamen teknik bilgileri yazacağım. işte fiyatlarıyla rotamız:

    istanbul - priştine (kosova) : euro (gidiş - geliş, pegasus havayolları.)
    priştine - podgorica (karadağ) : 16 euro (otobüs, tek yön)
    podgorica - kotor: 8 euro (otobüs, tek yön)
    kotor konaklama : 15 euro (gecelik, dört kişilik dorm, banyosu içinde)
    kotor - dubrovnik: 16 euro (otobüs, tek yön)
    dubrovnik konaklama: 20 euro (gecelik, iki kişilik özel oda, ortak banyo)
    dubrovnik - split: 14 euro (otobüs, tek yön)
    split - zagreb: 24 euro (tren, numaralı, altı kişilik kompartıman, koltuk, tek yön)
    zagreb konaklama: 11 euro (gecelik, 4 kişilik dorm, banyosu içinde)
    zagreb - saraybosna: 30 euro (tren, numarasız, altı kişilik kompartıman, koltuk, tek yön)
    saraybosna konaklama: 10 euro (gecelik, iki kişilik özel oda, ortak banyo)
    saraybosna - mostar: 9 euro (tren, numarasız pulman, gidiş dönüş)
    saraybosna - belgrad: 16 euro (tren, numarasız, altı kişilik kompartıman, koltuk, tek yön) [hırvatistan'dan transit geçiş içerir, vizeli dönem başladığında vizeniz yoksa tercih etmeyin.]
    belgrad konaklama: 9 euro (gecelik, iki kişilik dorm, ortak banyo)
    belgrad - novi sad: 13 euro (otobüs, gidiş dönüş)
    belgrad - üsküp: 22 euro (otobüs, tek yön) [daha ucuz seçenekler var, gece giden en rahat otobüs olduğu söylenen niş ekspres'in fiyatı buydu.]
    üsküp konaklama: 8 euro (gecelik, 6 kişilik dorm, ortak banyo, merkezden epey uzak bir hostel'de. ulaşımı taksiyle yapılıyor, üsküp'te taksi çok ucuz. ankara'da 10 lira civarı tutacak bir yola, euro gibi bir ücret vermeniz yeterli oluyor.))
    üsküp - priştine: 6 euro (otobüs, tek yön)
    priştine konaklama: 12 euro (gecelik, özel oda, banyosu içinde.)

  • vize derdi olmadan, 30 gün ve sadece tl ile yapılabilecek aktivite. şimdi hırvatistan vize uyguluyor ancak inanın çok bir şey kaçırmadınız. özellikle belgrad, saraybosna, kotor, ohrid kesinlikle gidilmesi gereken yerler.

    (bkz: jat) şimdi baktım gidiş dönüş lira.

ekşi sözlük kullanıcılarıyla mesajlaşmak ve yazdıkları entry'leri
takip etmek için giriş yapmalısın.

Balkan turu yapmaya karar verdiğimizde en zor karar nereleri gitmemiz gerektiğiyle ilgili oldu. Öyle güzel coğrafya ki nereye gitsek eksik kalacaktı. Balkan turu planlaması yaparken çok zorlandık, sonuçta çok güzel bölgelere gittik ama aklımız gidemediğimiz bir sürü yerde kaldı… Bulgaristan’dan Slovenya’ya, Romanya’ya uzanan bölge hem güzellikleriyle hem de kolay ulaşılabilir olmasıyla büyük bir fırsat. Asıl önemlisi de birçoğunu vizesiz olarak dolaşabilmemiz. Bazılarına Schengen ile girebildiğinizden çok girişli vizenizi değerlendirmek için de ayrı bir fırsat…

Balkan turu planlama

Hazır böyle bir fırsat varken, en kısa zamanda bir Balkan turu programı yapmak gerekiyordu. Bizim turumuz aslında bir keşif turu gibi oldu… 10 günde ancak Arnavutluk&#;tan geçerek Karadağ, Bosna-Hersek ve Hırvatistan’ı görebildik. Hele Hırvatistan’ın Adriyatik kıyıları, doğa parklarıyla bir ay gezsen yetmeyecek kadar çok ve güzel yerleri var ki&#;

Plitvice Gölleri, Hırvatistan

Ayrıca bu topraklardan gezerken kendinizi hiç de yabancı gibi hissetmiyorsunuz. Balkan ülkeleriyle ortak geçmişimizden dolayı dillerine yerleşmiş pek çok kelime var. Buralarda aç kalmayacağınız da kesin… Ortak yemekleri bulabileceğiniz o kadar çok yer var ki… Son zamanlarda Türk dizilerinin bölgede yarattığı sempati ile sizi sıcacık karşılıyorlar…  Zaten bölge insanı oldukça misafirperver, yardımsever ve sıcak kanlı, o yüzden kendinizi hiç yabancı hissetmiyorsunuz burada…

Tiran’dan Zagreb’e

Sveti Stefan, Karadağ

Bizim programımız eylül ayının hemen başında ve Kurban Bayram’ına denk geldiğinden biz en ucuz uçak biletini Tiran’a bulduk ve buradan başlayan gezi, Karadağ, Bosna-Hersek ve Hırvatistan&#;dan geçerek devam etti…

İnanılmaz güzellikteki denizi, tarihi şehirleri, muhteşem doğasıyla tüm bu güzelliklerin bir kısmını sığdırabildiğimiz 10 günlük program şu şekilde sonuçlandı:

Dobrota, Karadağ

Arnavutluk’un başkenti Tiran’dan başlayan turumuz; Karadağ’da Kotor &#; Budva &#; Perast üçlüsü, Hırvatistan’ın en turistik şehri Dubrovnik, bizim için çok önemli bir şehir olan Bosna-Hersek’in gözdesi Mostar, oradan da tekrar Hırvatistan’a geçerek Split, Trogir, Zadar, Plitvice Gölleri Milli Parkı’ndan geçerek Zagreb’de son buldu.

Balkanlar Neresi? 

Kaç Gün Kalmalı?

Tadı damağınızda kalmayacak bir tur istiyorsanız en az bir haftalık bir zamanı böyle bir program için ayırmak gerekiyor. Ama hakkıyla gezelim diyorsanız en az 15 gün bu bölge için yeterli olacaktır. Mesafeler yakın gibi dursa da dağlık alanlar yüzünden istediğiniz yere ulaşmak tahmininizden biraz daha vakit oluyor. Bu süre biraz koşturmalı geçiyor ama her yerin biraz da olsa keyfini çıkartabiliyorsunuz.

Biz program içerisinde Tiran’dan konaklamadan geçerek Budva’da 2, Dubrovnik’te 1, Split’te 2, Zadar’da 1, Plitvice bölgesinde 1 ve Zagreb’de 1 gece kaldık.

Balkan turu planlama &#; Detaylı gezi rotası

Arnavutluk

Tiran

Karadağ

Budva (Konaklama)

Kotor

Perast

Sveti Stefan

Hırvatistan

Dubrovnik (Konaklama)

Bosna – Hersek

Mostar

Hırvatistan

Split (Konaklama)

Vis Adası – Stivina Koyu, Komiza

Biševo Adası – Mavi Mağara / Blue Cave

Ravnik Adası – Yeşil Mağara / Green Cave

Budikovak Adası – Mavi Lagün / Blue Lagoon

Hvar Adası

Pakleni Adaları

Brac Adası – Zlatni Rat Plajı

Trogir

Zadar (Konaklama)

Plitvice Gölleri Milli Parkı (Konaklama)

Zagreb (Konaklama)

Balkan turu planlama

Ne Zaman Gidilir?

Genel olarak Akdeniz iklimine sahip bölge, temmuz &#; ağustos aylarında oldukça sıcak, bu sebeple de oldukça yoğun ilgi görüyor. Mayıs &#; haziran ve eylül ayları ise sıcaklıkların yanı sıra kalabalıkların da azaldığı zamanlar.

Aslında bu tarihler genel olarak Orta Avrupa için seyahat edilecek en güzel zamanlar bence…

Kasım ve nisan ayları buralar için de oldukça soğuk ve yağmurlu geçiyor.  Bu yüzden özellikle sahil kasabalarında pek çok yer kapalı oluyor.

BALKAN TURU &#; GEREKLİ BİLGİLER

Para Birimi

Karadağ’da hariç diğer ülkeler kendi para birimlerini kullanıyor. Karadağ’da Euro, Bosna-Hersek’te Mark, Hırvatistan’da ise Kuno, Arnavutluk’ta ise Lek kullanılıyor.

Fiyatlar

Balkan turu için size iyi bir haberim var! Bu ülkeler Avrupa kadar pahalı değil… Size biraz daha nefes aldıran fiyatlara kalıp, uygun fiyatlara yemek yiyebiliyorsunuz.

Bosna-Hersek ve Arnavutluk’ta günlük Euro civarlarında ekonomik fiyatlara gününüzü geçirebilecekken bu fiyatlar Hırvatistan ya da Karadağ’da Euro’ya kadar çıkabiliyor.

Sveti Stefan, Karadağ

Konaklama bütçesi ise ülkeye ve konfor tercihinize göre çok değişken…  Uygun fiyatlı bir tatil için hostelde kalmak Euro civarlarında. İki kişilik bir oda için Hırvatistan’da minimum 60, Bosna-Hersek’te , Karadağ’da 50, Arnavutluk’ta ise Euro’yu gözden çıkarmanız gerekiyor. Ama eğer iki kişiden fazla sayıda seyahat ediyorsanız en uygunu apartman dairesi kiralamak.

Plitvice Gölleri, Hırvatistan

Yemeği de yine uygun fiyatlara bulmak mümkün… Bosna-Hersek’te bir böreği Euro’ya yerken, Hırvatistan’da bir öğle yemeğini 15 Euro civarında yiyebilirsiniz.

Son olarak, araç kiralama açısından Karadağ diğerlerine göre biraz daha pahalı… Özellikle yüksek sezonda Eurolara kadar çıkabiliyor. Ama eylül &#; mayıs gibi bu fiyatlar 20 Eurolara kadar da düşüyor.  Bosna-Hersek’te günlük araç kira bedeli 25 Euro civarlarındayken, Hırvatistan’da Euro civarlarında…

Dil

Hırvatistan’da Hırvatça, Arnavutluk’ta Arnavutça, Bosna- Hersek’te Boşnakça, Sırpça ve Hırvatça, Karadağ’da ise Karadağca konuşuluyor. Bölgedeki eski Rus etkisinden dolayı Rusça tüm bölgede oldukça kullanılıyor.

Turizmin etkisinden dolayı İngilizce çok yaygın. Özellikle Hırvatistan’da her gittiğimiz yerde sorunsuzca İngilizce anlaşabildik.

Bölgede Türk dizileri fazlaca izleniyor. Hem ortak geçmişin hem de dizilerin etkisiyle Türkçe pek çok kelime biliyorlar. Bazı oturduğumuz yerlerde televizyonda Türk dizilerine denk geldiğimizde oldukça şaşırmıştık.

Zaman

Bölge genel olarak Türkiye’den 1 saat dilimi geride bulunuyor. Ancak Türkiye’deki yaz saati uygulamasından sonra aramızdaki fark, kış aylarında 2 saate çıkıyor.

Din

Bölge halkının çoğunluğu Hristiyan… Ancak azımsanmayacak bir Müslüman nüfus da bu bölgede yaşıyor. Özellikle Arnavutluk’un yüzde 56’sı, Bosna-Hersek’in ise yüzde 50’si, Karadağ’ın ise yüzde 19’u Müslüman…

Hvar Adası, Hırvatistan

Nerede Kalınır?

Karadağ, Bosna-Hersek ve Hırvatistan turizm açısından oldukça gelişmiş olduğundan konaklama imkânı çok fazla… Ailece veya grup olarak gitmişseniz apartman dairelerini tercih etmek çok iyi bir seçenek… Airbnb veya funduszeue.info’dan buralara rahatlıkla rezervasyon yapılabiliyor.

Budva’da kaldığımız Apartments Aqua, şehre tepeden bakan bir noktadaydı. Oldukça temiz ve kullanışlı olan apartmana yürüyüşle çıkmak mümkünse de araçla merkeze 5 dakika sürüyor.

Split’te kaldığımız Sandy Beach Apartments, şehrin tam göbeğinde tarihi bölümün hemen bitişiğinde. Sahile birkaç dakika, feribot terminaline ise 10 dakikalık yürüyüş mesafesinde…

Zadar’da bahçeli ve balkonlu Apartments Mandy’de kaldık. Aile tarafında kiraya verilen daire merkeze 1,3 kilometre uzaklıkta.

Dubrovnik, oldukça pahalı olduğundan tarihi bölümün biraz dışında bir yer tercih ettik. Mavi Apartments sahile 5 dakika, şehrin tarihi merkezine 1,5 kilometre uzaklıkta.

Balkan turu planlama

Plitvice Gölleri Milli Parkı’da geçirdiğimiz vakitten sonra o kadar yorgunduk ki, Rijeka tarafına geçmekten vazgeçip parkın hemen yakınlarında kalmaya karar verdik. Bir dağ köyünde yemek için durduğumuz yerde aracımız bozulunca, o noktada ilk bulduğumuz evin kapısını çalmıştık. Kapıyı çaldık, diyorum çünkü bölgede neredeyse herkes, evlerinin bir katını veya odalarını kiraya veriyor. Hepsi birinden güzel ve şirin…

Zagreb’de ise Apartments Angel Main Square’de kaldık. Merkezin hemen yakınında, güzel ve popüler barların olduğu sokakta yer alıyor. Oldukça temiz ve özenle döşenmiş…

Nasıl Gidilir?

Nasıl bir rota izleyeceğiniz burada çok önemli… Biz ağırlıklı olarak Karadağ’ı ve Hırvatistan&#;ı gezmeyi planladığımızdan Budva’ya en yakın ve en ucuz nokta olarak Tiran’a uçmanın en uygun olduğunu gördük. Burayı geçiş noktası olarak kullandık. Bayram dönemi olduğundan fiyatlar bu şekilde çok uygundu. Tek yön gidiş 99 TL idi… Tiran’a THY’nin her gün ve Pegasus’un da düzenli uçuşları var.

5 kişilik bir grup olduğumuzdan Tiran’dan Budva’ya özel araçla transfer daha hesaplı geldi. Bizim kiraladığımız Dubrovnik merkezli bir firmaya transfer için Euro ödedik. Bu yöntem pek çok kişi tarafından kullanıldığından, transfer firmaları çok yaygın…

Mostar

Eğer Karadağ’dan başlamayı düşünürseniz en uygun uçuş noktası Podrogica Havalimanı… 1 saatlik mesafedeki havalimanından Budva’ya veya Kotor’a kolaylıkla erişilebiliyor. Otobüsle geçebilir veya araç kiralayabilirsiniz.

Adriyatik kıyısını güneyden kuzeye kat ettiğimizden bizim dönüş noktamız Zagreb oldu.  Buradan THY’nin her gün uçuşu var.

Bölgeyi gezmek için diğer seçenekler ise Dubrovnik’e, Saraybosna’ya, Üsküp veya Belgrad’a direk uçarak, buralardan farklı rotaları takip etmek…

Nasıl Gezmeli?

En kolay ve en hesaplı yol sanırım araç kiralamak… Şehirlerarası mesafeler kısa ancak özellikle Hırvatistan’da bir baştan bir başa oldukça mesafe var… Ülkeler arası geçişi de hesaba kattığınızda bir Balkan turu planlarken en akıllıca iş, araç kiralama yöntemi&#; Birçok uluslararası firmanın kiralama sistemleri burada da işliyor. Rentalcars üzerinden Dubrovnik’te yaptığımız kiralama için bugünkü fiyatlarla 7 gün için kişi başına toplamda TL yani 60 Euro gibi bir rakam düştü…

Dobrota Sahili, Karadağ

Mostar’da bize eklenen iki arkadaşımızla 7 kişi olduğumuzdan bize sayıca en çok uyan araç, 9 kişilik Renault Trafic idi. Daha sonra aracımız Plitvice dönüşü arıza yapınca saat içerisinde yeni bir araçla çok hızlıca değiştirdiler. Bu sefer Renault yerine bir Opel Vivaro aldık.

Araç kiralarken birkaç noktaya dikkat etmek gerekiyor: Eğer iki kişi araç kullanacaksa bunu baştan kiralarken ilave etmek en iyisi. Bazı firmalar belli tutarı kredi kartında bloke ediyorlar.  O yüzden kart limiti buna uygun olmalı… En önemli konulardan biri de firma, internetten ödeme yaptığınız kredi kart sahibini, birinci şoför olarak esas alıyorlar. Eğer kart sahibiyle, kullanan kişi aynı değilse ilave şoför ücreti ödemek gerekiyor. Kiralama şartlarını çok dikkatlice okumakta fayda var…

Biz navigasyonu da ücrete dahil etmiştik. Ancak araçta kendinden navigasyon vardı… Çok işimize yaradı… Eğer araç içinde yoksa ilave etmeye veya Türkiye’de kullandığınızı uygun şekilde güncelleyerek yanınıza almaya çalışın…

Bölgede karavanla seyahat de oldukça yaygın… Pek çok kamping var… Hem sizi pek çok dertten kurtarıyor hem de oldukça eğlenceli… Tek sıkıntısı park etme sorunu olabilir ama artıları daha fazla olduğundan bunu çok dert etmemek lazım… Biz 3 ay önceden program yapmaya başlamamıza rağmen tüm karavan rezervasyonları dolmuştu. Bu şekilde bir tatil düşünürseniz erken davranmak gerekiyor.

Karavan kiralamak için bu siteye bakabilirsiniz…

Eğer bütçenizi biraz genişletebiliyorsanız Hırvatistan’ın muhteşem sahillerini tekne kiralayarak dolaşmak da oldukça harika bir seçenek olabilir… Uygun fiyat için hem yoğun dönemin biraz dışına çıkmak ve hem de erken rezervasyon yapmak gerekiyor…

Vize

Dubrovnik, Hırvatistan

Balkanlar’da gezmenin en güzel yanlarından biri de birkaçına vizesiz gidebiliyor olmamız. Karadağ, Bosna-Hersek, Arnavutluk Türkiye’den turistik geziler için vize istemiyor.

Hırvatistan için vize şart. Eğer geçerli ve çok girişli bir Schengen vizeniz varsa bunu kullanabiliyorsunuz aksi durumda Hırvat vizesi almanız gerekiyor.

Hırvatistan Vizesi Nasıl Alınır?

Yeşil pasaport sahibi kişilerin ( gün içerisinde 90 günü geçmeme ön koşulu ile) vize almalarına gerek yok ancak eğer bordo (normal) pasaportunuz varsa vize için aşağıdaki bilgiler işinize yarayacaktır.

Hırvatistan vizesi Ankara Büyükelçiliği ya da İstanbul Başkonsolosluğu’nun akredite ettiği kurumlar aracılığıyla alınıyor. Vize işlemleri eğer normal başvuru yaptıysanız gün arası, ekspres vize için başvurduysanız 3 gün içinde tamamlanıyor.

Arnavutluk

Vize harç ücreti 60/35 Euro&#; Buna aracı kurumun hizmet ücreti ayrıca ekleniyor. Hırvatistan turist vizesi başvuru sahibinin ülkeye giriş çıkış sayısına göre tek, iki veya çoklu olarak verilebiliyor. Ülkeye giriş çıkış sayısına bağlı olarak Hırvatistan vize ücretleri değişiklik gösteriyor.

Vize için gerekli evraklar hakkında daha detaylı bilgiyi Hırvatistan Konsolosluğu&#;nun websayfasından öğrenebilirsiniz.

Ayrıca Balkanlar’da Makedonya ve Sırbistan da vizesiz gezebileceğiniz ülkelerden…

Vizesiz ülkeler için daha detaylı bilgi almak isterseniz buraya da bakabilirsiniz.

Budva, Karadağ

Uyarılar

  • Birçok yerde deniz taşlık, deniz ayakkabısı getirirseniz iyi olur.
  • Savaşın anıları hala çok taze… Mümkünse yerel halkla bu konulara derinlemesine girmeyin.
  • Eğer temmuz – ağustos aylarında gidiyorsanız çok sıcak olacağını bilin ve mutlaka önlemlerinizi alın. Şapka, gözlük ve en önemlisi iyi koruyan bir güneş kremi…
  • Yollar kısa görünse de dağ yolları yüzünden beklediğinizden uzun sürebiliyor.
  • Tarihi dokusuyla her şehir neredeyse açık hava müzesi gibi. Ama yerel müzeleri de gezmeyi unutmayın.
  • İtalyan ve Osmanlı etkisiyle zengin bir yemek kültürü var. Yerel mutfağı mutlaka deneyin. Özellikle Hırvatistan’da deniz ürünlerini yemeyi ihmal etmeyin.
  • Uzun zamandır turist ağırlamaya alışık bu ülkelerde dil sorunu yaşanmıyor. Özellikle Karadağ ve Hırvatistan’da neredeyse hiç sıkıntı çekmiyorsunuz.
  • Yerel hediyeliklerden mutlaka alın.
  • Hırvatistan bir AB ülkesi olmasına rağmen Euro kullanmıyor. Dubrovnik dışında Eurolarınızı Kuno’ya çevirmeyi ihmal etmeyin.
  • Bahşiş bu bölgede de yaygın…

Yalnız Gidilir Mi?

Bu gezide oldukça kalabalıktık ama genelde yalnız gezen biri olarak gittiğim yerlerde bu tür gözlemler de yapmaya çalışıyorum… Bölge insanı, oldukça cana yakın ve yardımsever olmalarının yanı sıra çok saygılı ve medeni insanlar… Özellikle tek bir kadın olarak bu ülkelerde yalnız gezerken bir sıkıntı yaşayacağınızı düşünmüyorum.

Balkanlar&#;ı gezmeyi düşünüyorsanız ilk çıkış için Bulgaristan&#;ı düşünebilirsiniz. Bu konuda  SOFYA GEZİLECEK YERLER yazım size fikir verebilir.

Daha fazla fotoğraf ve güncel gezileri kaçırmamak için instagram sayfamı takip etmeyi unutmayın: Figen Kokol

İlgili Yazılar

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası