en güvenilir yön bulma aracı / Yön bulma yöntemleri nelerdir?

En Güvenilir Yön Bulma Aracı

en güvenilir yön bulma aracı

Yön Bulma Yöntemleri

yön bulma yöntemleri, yollarıMillet olarak yön bulmayı, arazide, havada veya denizde yön bulma yöntemlerini, yönümüzü nasıl bulacağımızı önemser, merak ederiz. Çünkü doğayı seven, izcilik kültürü olan, piknik yapmak için dağlara, denize girmek için ıssız yerlere giden bir milletiz. Olur da keyif için çıktığımız bir gezinin sonunda, kaybolursak ve yanımızda yön bulmamıza yarayacak herhangi bir araç yoksa? Yönümüzü nasıl buluruz dersiniz?

Şu anda kaybolmadan bu yazıyı okuyabiliyorsanız, şanslısınız demektir. Çünkü birazdan öğrenecekleriniz, gerçekten hayatınızı kurtarabilir. Aslında yön bulmak kadar, bulduğunuz yönü kullanabilmek de önemlidir. Yönleri doğru bir şekilde buldunuz varsayalım. Hangi yöne yürümeniz, yüzmeniz veya hareket etmeniz gerektiğine nasıl karar vereceksiniz? Bunun için insanların, yapıların, kamp alanının vs. hangi yönlerde olduğunu sürekli olarak aklınızdan geçirecek yön zekânızı iyi yönetmeniz gerekiyor.

Yön bulmak için çok çeşitli yöntemler vardır ki halk arasında bunun en çok bilineni Güneş&#;in doğduğu yeri sağ kolumuza alıp &#;önüm kuzey, arkam güney, solum batı, sağım doğu&#; şeklindeki yöntemdir. Fakat Güneş&#;in olmadığı bir ortamda, ormanda, denizde vs. yön bulmanız gerekebilir. Bunun için size daha profesyonel ve işlevsel iki yöntem göstermeye çalışacağım:

Toprağa Çubuk Dikme

toprağa çubuk dikerek yön bulmaEğer güneş tam tepede ise yere bir çubuk dikilir. Gölgesi en kısa olan kısım kuzeyi, karşısı ise güneyi gösterir. Yüzümüzü kuzeye dönersek sağ taraf doğuyu, sol ise batıyı gösterir. Güneş tam tepede değil ise, yine çubuğu düz bir yere dikeriz. Güneşin gölgesinin olduğu yere bir işaret koyulur.

Yaklaşık 15 dakika kadar beklenir ve gölge yer değiştirince tekrar gölgeye işaret konulur. İki işareti birleştirecek dik bir çizgi çekilir. Çekilen bu çizgi &#;kuzey-güney&#; eksenini gösterir. Birinci işareti sola, ikincisini sağınıza aldığınızda yüzünüz hep kuzeye bakar.



Kol Saatinden Yön Bulma

kol saatinden yön bulmaGünün hangi saatinde olursa olsun, tepede Güneş varsa hemen kolumuzdaki akrep yelkovanlı saatimizi tam tepeye bakacak şekilde tutuyoruz. Saatin 3 yönünü tam Güneş&#;e çeviriyoruz, yani 3&#;ün doğrudan Güneş&#;i göstermesi gerekiyor. Bunu bir ot yardımıyla veya akrebi tam üçün üzerine ok şeklinde getirerek de yapabilirsiniz.

Tam o şekildeyken 3 ile 12&#;nin açıortayını gözümüzle kestiriyoruz. Yani 3&#;le 12&#;nin tam arasından bir doğru çeker gibi yapıyoruz ve doğrunun geride kalan kısmı kuzeyi, ileride kalan kısmı güneyi gösteriyor.

Bu bilgiler de işinize yarayabilir&#;

&#; Eğer gökte Ay&#;ın hilâl şeklini görüyorsanız, hilâlin üstteki ucundan alttaki ucuna doğru bir doğru çizin. Doğrunun üstte kalan kısmı kuzeyi, altta kalan kısmı güneyi gösterir.

&#; Eğer görebiliyorsak, onu tam karşımıza aldığımızda önümüz kuzey, arkamız güney, sağımız doğu, solumuz batıyı gösterir.

&#; Ağaçların tabanlarında veya gövde kısımlarında oluşan yosunlar ve yeşillenmeler, her zaman kuzeyi gösterir.

&#; Çölde kaktüsler veya kuzey yarımkürede günebakan (ayçiçeği) çiçekleri her zaman güneye doğru eğilir.

&#; Karınca yuvaları ve camilerdeki minarelerin karşısındaki giriş kapısı daima güneyi gösterir.

&#; Kıble, kuzey yarımkürede yaşayanlar için güneyde kalmaktadır. Mesela Türkiye&#;de yaşayan biri için kıble pusulada her zaman güney yönünde kalmaktadır. Diğer ülkeler için Kâbe&#;nin batısında veya doğusunda kalma durumlarına göre güneybatı veya kuzeydoğu gibi yönler tayin edilir.

Orkun KUTLU

Orkun Kutlu

Yazı Ayrıntıları

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.