evlilik tazminatı alan işsizlik maaşı alabilir mi / İşten evlilik sebebiyle ayrıldım, işsizlik ödeneği alabilir miyim?

Evlilik Tazminatı Alan Işsizlik Maaşı Alabilir Mi

evlilik tazminatı alan işsizlik maaşı alabilir mi

Evlilik tazminatı şartları sigortalı çalışırken resmi nikah çıkartanlar tarafından en çok araştırılan konuların başında gelmekte. Evlilik nedeni ile işten ayrılan bayan çalışanların kanunen evlilik tazminatı hakkı bulunmaktadır.

Eğer siz de evlilik sebebi ile işten ayrılmayı düşünüyorsanız evlilik tazminatı alan işsizlik maaşı alabilir mi, evlilik tazminatı almak için gerekli evraklar nelerdir, evlilik kıdem tazminatı dilekçe örneği gibi evlilik tazminatı almak için yapılması gerekenler konusunda bu yazımızda ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

Evlilik tazminatı nasıl alınır 2023 ?

Evlilik tazminatı alma hakkı için kıdem tazminatında aranan genel şartları sağlamanız gerekiyor. Evlilik tazminatı kıdem tazminatının bir çeşididir. Evlilik tazminatı ve kıdem tazminatı ayrı şeyler değildir. Bunu öncelikle belirtmek isterim. İkisi birbirine karıştırılıyor ve okuyucularımızın çoğu evlilik tazminatı aldım kıdem tazminatı da alabilir miyim diye soruyor. Evlilikten dolayı ödenen tazminat zaten kıdem tazminatıdır ve ayrıca tazminat adı altında bir ödeme yapılmaz.Evlilik tazminatı alma şartlarını kısaca şöyle sıralayabiliriz;

  • İşyerindeki çalışmanızın en az 1 yıl olması,
  • Tabi ki bayan olmanız,
  • 4a ssk kapsamında çalışıyor olmanız,
  • Resmi nikah tarihinden itibaren en geç 1 yıl içerisinde işten ayrılmanız gerekiyor.

Evlilik tazminatı için gerekli evraklar

Evlilik tazminatı başvurusu için öncelikle resmi nikahı çıkarmış olmanız gerekmektedir. Belediyeden evlilik cüzdanınızı aldıktan sonra evlilik cüzdanı fotokopisi ve aşağıda örneği verilen dilekçe ile işyerine başvurmanız yeterli olacaktır.

Evlilik tazminatı dilekçe örneği 2023

Evlilik tazminatı dilekçesi için örnek aşağıdaki gibi olabilir. evlilik nedeniyle işten ayrılma dilekçe örneğini ihbar sürelerine de uyarak işvereninize vermeniz gerekmektedir.

  • 01 Ocak 2017 tarihinden beri işyerinizde çalışmaktayım. 16 Haziran 2023 tarihinde evlendim ve resmi nikahımı çıkarttım. 1475 S. Kanunun 14. maddesine istinaden tarafıma evlilik nedeni ile kıdem tazminatı ödenmesini talep ediyorum. İşten 23 Temmuz 2023 tarihi itibariyle ayrılacağımı bildirir ve bu hususta gereğini arz ederim.

Evlilik tazminatı için gerekli belgeler yukarıda örneğini verdiğimiz evlilikten dolayı işten ayrılma dilekçe örneğine ek olarak aile cüzdanı fotokopisi ve nüfus cüzdanı fotokopisi olacaktır. Haricinde bir belge eklemeniz gerekmez. Evlilik nedeni ile tazminat haricinde de birçok Kurum tarafından ve çeşitli isimler altında ödemeler yapılmakta. Hemen  evlilik yardımı ne kadar sayfamızı ziyaret ederek alabileceğiniz yardımları öğrenebilirsiniz.

1 yıllık evlilik tazminatı ne kadar?

1 yıllık tazminat tutarı son brüt kazancınız esas alınarak hesaplanır. Peki ne kadar tazminat alacaksınız. Hemen  evlilik tazminatı hesaplama sayfamızı ziyaret ederek ne kadar ödeme alabileceğinizi hesaplayabilirsiniz.

Evlilik tazminatı tavan ücreti

Evlilik tazminatı tavan ücreti kıdem tazminatı tavanı esas alınarak ödenir. İşten ayrılış tarihinize göre kıdem tazminatı tavanı tutarı bir yıllık çalışma için alabileceğiniz en yüksek tazminat tutarıdır.

Evlilik nedeniyle işten ayrılma işsizlik maaşı alabilir mi 2023?

Evlilik nedeniyle işten ayrılma işsizlik maaşı alınıp alınamayacağı hususu konu hakkında cevabı en çok merak edilen soruların başında gelmektedir. İşsizlik maaşı için aranan temel şartlardan birisi kendi isteğiniz dışında işten ayrılmaktır. Evlilikten dolayı işten ayrılmada kendi isteğiniz ile işten ayrıldığınız için işsizlik ödeneği için diğer tüm şartları sağlamış olsanız bile işsizlik maaşından yararlanamazsınız.

Evlilik nedeniyle işten ayrılma ihbar süresi 2023

Bildiğiniz gibi işçi ya da işveren iş sözleşmesi kimin tarafından feshedilecekse önceden bildirilme zorunluluğu bulunmaktadır. Bu zorunluluk 4857 Sayılı İş Kanununda yer alan ihbar sürelerine göre düzenlenmektedir. Hemen ihbar tazminatı nasıl alınır sayfamızdan kıdem sürenize göre ihbar sürenizi hesap edebilirsiniz.

Evlilik tazminatı yeni yasa 2023

Bildiğiniz üzere kıdem tazminatında fon sistemi adı verilen yeni bir sisteme geçiş öngörülmekte. Hali hazırda çalışmalar rafa kaldırılmış olsa da ilerleyen süreçte bu düzenlemenin hayata geçmesi beklenmekte. Kıdem tazminatında yeni yasaya geçiş yapılması durumunda mevcut çalışanların eski yasa gereği ve yukarıda belirtilen hükümler doğrultusunda tazminat hakları devam edecek. Düzenleme yürürlülük tarihinden sonra girenleri kapsayacaktır.

Evlilik tazminatı kalktı mı 2023

Son zamanlarda evlilik nedeni ile ödenen tazminatın kaldırıldığı yönünde haberler çıkmaya başladı. Bu haberler doğruyu yansıtmamakta. Aynen yukarıdaki şartlar ve hükümler doğrultusunda şartları sağlayan kadınlar için evlilik tazminatı uygulaması devam etmekte.

Evlilik tazminatı ne kadar sürede alınır?

Evlilik tazminatı için resmi nikah çıkarıldıktan sonra 1 yıl içerisinde işten çıkılması ve tazminat talebinde bulunulması gerekmektedir. İşveren talebi sonuçlandırarak çalışanın tazminatını 30 gün içerisinde ödemelidir.

Evlilik tazminatı alıp aynı işyerinde çalışabilir miyim?

Evlilik tazminatı talebi olursa çıkış verilmesi gerekir. İşverenle uzlaşırsanız tazminatınızı alarak işe devam edebilirsiniz.

Evlilik tazminatı hangi durumlarda alınamaz?

Kadın sigortalının işyerinde en az 1 yıllık çalışması yoksa ödenmez. 1 yıllık çalışma şartını sağlayıp evlilik tarihinden itibaren 1 yıl geçtikten sonra işten ayrılanlara da ödenmez.

Evlilik tazminatı alan kaç yıl çalışamaz?

Evlilik tazminatı alarak işten ayrılan kadınlar dilediği zaman başka bir işyerinde çalışmaya başlayabilir. Bir sınırlama yoktur.

Nikahtan kaç gün sonra işten ayrılır?

Resmi nikah tarihinden itibaren tazminat almak için istediğiniz zaman işten ayrılabilirsiniz.

1 yıl dolmadan evlilik tazminat alınır mı?

Evlilik tazminatı için en önemli şartlardan birisi 1 yıllık çalışmadır. 1 yıllık çalışma olmadan tazminat alamazsınız.

Evlilik, kadın ve erkeğin resmi şekilde ortak hayat kurmalarıdır. İş hayatına istifa şeklindeki etkisi ise, sadece kadın için geçerli olan bir durumdur. Evlenen erkek evlilik tazminatı alamaz fakat kadın evlendikten sonra işten ayrılmak istediğinde evlilik tazminatı alabilir. 

Evlilik Tazminatı Alan İşsizlik Maaşı Alabilir mi?

Çalışan kadınlar evlendikten sonra 1 yıl içerisinde, işinden evlilik nedeni ile istifa edebilir. Ayrıca bu durumda kadın işçinin, kıdem tazminatı alma hakkı kendiliğinden doğan bir haktır. İşveren bu talepte işçinin sadece kıdem tazminatını ödemekle yükümlüdür. 

Evlilik nedeniyle işten kendi isteğiyle ayrılan kişi, işsizlik tazminatından yararlanamaz.

Evlilik İçin Tazminat Şartları Neler?

İşsizlik maaşının alınabilmesi için gerekli olan belli başlı koşullar olmaktadır. Bunlar;

  • Kendi istek ve kusuru dışındaki hallerde işsiz kalmak, 

  • Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak,

  • Hizmet akdinin feshinden son 3 yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigorta primi ödemiş olmak,

  • Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine fiziken veya internet aracılığıyla başvuru yapılması gerekir.

Evlilik Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

Kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile sona erdirmesi halinde, işçinin işe başladığı tarihten itibaren iş sözleşmesinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödeniyor.

Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılıyor.

Örneğin; 01.01.2021 tarihinde evlenen kadın işçi en geç 31.12.2021 tarihine kadar evlenme nedeniyle işten ayrılmak için işverenine başvurması gerekiyor.

Evlilik Tazminatında İhbar Alınır mı?

İşçinin 1475 Sayılı Kanun'un 14. maddesine göre evlilik sebebiyle istifa etmesi durumunda ihbar tazminatı talep hakkı bulunmuyor.

Evlilik Nedeniyle İstifa İhbar Süresi Nedir?

Evlilik nedeniyle fesihte belli bir süre önce işverene haber verme ve bu süre kadar daha çalışma zorunluluğu bulunmuyor. Yani işçi dilekçesi işverene ulaştığı anda işi bırakabiliyor.

Evlilik Tazminatını Devlet mi Öder?

Kıdem tazminatı, işçinin işverene bağlılığının ve sadakatinin bir karşılığı olup, evlilik gibi fesih hallerinde en az bir yıllık çalışması olan işçiye ödenmesi gereken para işveren tarafından karşılanıyor.

Evlilik Tazminatı Hakkında Soru Cevap Bölümü

SORU:5 yıldır bir fabrikada çalışmaktayım. Kesintisiz sigortam yattı; ama evlilik nedeniyle işten ayrılmak zorundayım. Eşim istemiyor vardiyalı çalıştığım için. Eşimden dolayı ayrılmak zorundayım, acaba işsizlik ödeneğinden yararlanabilir miyim?

YANIT: Evlilik sebebi ile işten ayrılmak kıdem tazminatına hak kazandırabilmekle birlikte, bu sebeple ayrıldığınızda işten kendi isteğinizle ayrılmış olacağınız için işsizlik ödeneğinden yararlanamazsınız.

SORU: Benim eşim doğum yaptı. Kendisi çalışmıyor, sigortasız. Ben SSK’lıyım, hangi yardımlardan yararlanabilirim?

YANIT:Eşi çalışmayan SGK’li erkek işçi sadece emzirme yardımından yararlanabilir. Bu yardımdan yararlanabilmek için doğum raporu ile SGK’ye başvurmak gerekir. Bu yardım 2020 yılı için bir defaya mahsus 202 TL olarak ödenmektedir. Bunun dışında devletin çocuk sahibi olan ailelere doğum yardımı var ki, bunun için başvurular Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılmalıdır. Halen birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocukları içinse 600 TL tutarında bir defaya mahsus doğum yardımı ödemesi yapılmaktadır.

Evlilik Sebebiyle İşten Ayrılma Dilekçesi

Evlilikten kaynaklı oluşturulan istifanın noter eşliğinde, işverene iletilmesi her zaman daha garanti olan bir durumdur. Çünkü farklı verilen istifalarda, işveren evlilikten veya istifadan haberdar olmadığını beyan edebilir. Fakat noter aracılığı ile yapılan istifa şeklinde böyle bir olgu oluşamaz. Noterden verilmesi uygun görülen istifa dilekçesine ek olarak, evlilik cüzdanının da eklenmesi gerekir.

Evlilikten kaynaklı olan iş feshinde, hazırlanan istifa noter aracılığı ile bildirilmek zorunda değildir. Bu şekilde yapılan bildirim sadece, işçi açısından daha güvenli olan bir uygulamadır.

……… MÜDÜRLÜĞÜ’NE

….. tarihinden itibaren kurumunuzda ….. görevlisi olarak çalışmaktayım. Ekte sunmuş olduğum evlilik cüzdanım ile de sabit olduğu üzere ……… tarihinde evlenmiş bulunmaktayım. İş sözleşmemi 1475 Sayılı İş Kanunu’nun 14. Maddesi gereği …………… tarihinden itibaren geçerli olmak üzere iş sözleşmemi sona erdiriyorum. Gerekli işlemlerin yapılması, kıdem tazminatımın ve sair işçilik alacaklarımın tarafıma ödenmesi hususundaki talebimi bilgilerinize sunarım. Banka hesap bilgilerim, SGK hizmet dökümüm kurumda mevcuttur. Kıdem tazminatımın ve sair işçilik alacaklarımın hesaplanarak tarafıma ödenmesini saygılarımla arz ederim.

TARİH                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  İSİM SOYİSİM

İMZA

EVLİLİK SEBEBİYLE İŞTEN AYRILAN KADIN İŞÇİNİN YASAL HAKLARI NELERDİR?

EVLİLİK NEDENİYLE İŞ SÖZLEŞMESİNİN FESHEDİLMESİNİN HUKUKİ NİTELİĞİ NEDİR?

1475 Sayılı İş Kanunu’nun 14. maddesi’nde kıdem tazminatına hak kazanma şartları belirtilmiştir. Kanun, evlilik nedeniyle iş akdini 1 yıl içerisinde feshetme imkânını sadece kadın eşe vermektedir. 1475 Sayılı İş Kanunu’nun 14. maddesi’nde “…kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile iş akdini sona erdirmesi… hallerinde işçinin işe başladığı tarihten itibaren iş sözleşmesinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler için aynı oran üzerinden ödeme yapılır.” denilerek kadın işçiye verilen bu hak açık bir şekilde belirtilmiştir. Kadın işçinin evlendiği tarihten itibaren 1 yıl içinde iş sözleşmesini feshetmesi ve kıdem tazminatını işverenden talep etmesi gerekir. Aksi durumda kadın işçi bu haktan yararlanamaz. Kadın işçinin bu haktan yararlanabilmesi için iş sözleşmesinin devam ediyor olması şarttır.

Kanunda belirtilen bir yıllık sürenin başlangıç tarihi resmi nikâhın yapıldığı tarihtir. Dini nikâhın varlığı yahut düğün günü, sürenin başlangıcında dikkate alınmamaktadır. Evlenme sebebiyle kadın eşin işten ayrılması durumunda işveren işçisinin kıdem tazminatını ödemelidir. Ancak işveren böyle bir durumda ihbar tazminatını ödemeyecektir. Ayrıca iş akdini evlilik nedeniyle fesheden kadın işçinin, işverenin yanında ihbar süresince çalışması gerekmeyeceği gibi ihbar ödemesi de gerekmemektedir.

Evlilik nedeniyle iş sözleşmesini sona erdirmek isteyen kadın işçinin, işverene bu isteğini belirtir bir ihtarname göndermelidir. Kadın işçinin göndereceği bu ihtarnamede kıdem tazminatı ve varsa işçinin diğer alacak talepleri bulunmalıdır. Kadın işçi bu ihtarnamenin ekine evlenme cüzdan fotokopisini de eklemelidir. Kadın işçinin kıdem tazminatı talep edebilmesi için çalışmış olduğu sürenin yani kıdeminin 1 yılı geçmiş olması gerekmektedir.

Kadın işçinin evlenme nedeniyle hizmet akdini noter kanalıyla feshetmesi ileride ortaya çıkacak hukuki süreçte ispat açısından önem taşımaktadır. Kadın işçilerin bu ve benzeri hukuki işlemlerde usule uygun şekilde hareket etmeleri için bu hususta uzman bir avukattan hukuki destek almasında fayda bulunmaktadır.

EVLİLİK NEDENİYLE İŞTEN AYRILAN KADIN İŞÇİ KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR Mİ?

1475 sayılı İş Kanunu’nun yürürlükte bulunan 14. maddesi’nde yer alan düzenlemeye göre; evlenen kadın işçinin kıdem tazminatı hakkı bulunmaktadır.

Normal şartlarda işçilerin kişisel nedenlerden ötürü istifa ederek kıdem tazminatına hak kazanmaları mümkün değilken, kadın işçiler sadece evlenmelerini gerekçe olarak göstererek istifa edebilmekte ve bu durumda kıdem tazminatına hak kazanabilmektedir. Evlenen kadın işçinin kıdem tazminatı hakkı bu şekilde korunmaktadır.

EVLİLİK NEDENİYLE İŞTEN AYRILAN ERKEK İŞÇİ KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR Mİ?

Evlilik sebebiyle iş akdinin feshedilmesi sonucunda kıdem tazminatına hak kazanma durumu yalnızca kadın işçiler için öngörülmüştür. Bu nedenle erkek işçinin evlenmesi halinde bu evliliği gerekçe göstererek iş akdini sonlandırması ve kıdem tazminatına hak kazanması mümkün değildir.

KADIN İŞÇİNİN EVLENMESİ SEBEBİYLE İSTİFA ETMESİ HALİNDE KIDEM TAZMİNATINA HAK KAZANABİLMESİNİN ŞARTLARI NELERDİR?

İşverenin yalnızca evlenmesi nedeniyle kadın işçiyi isten çıkarması ağır ihlal halidir. Kadın işçi evlenmesi nedeniyle işvereni tarafından işten çıkarıldığını kanıtladığı takdirde kıdem tazminatına hak kazanacaktır. Bu hususa ilişkin olarak görülecek davada önemli olan konu işten çıkarma sebebinin kadın işçinin evlenmesi olduğunun ispatıdır. Çünkü uygulamada işverenler gerçek neden bu olmasına rağmen farklı gerekçeler göstererek iş akdini sonlandırmaktalardır.

Ayrıca kadın işçinin iş akdi, işveren tarafından evlilik nedeniyle sonlandırılması, işverenin eşit davranma yükümlülüğüne aykırı davranması manasına da gelebilmektedir. Böyle bir durum söz konusuysa yani işveren diğer evli kadın işçileri çalıştırmaya devam etmesine rağmen kadın işçiyi evlenmesi nedeniyle işten çıkarıyorsa o kadın işçiye ayrımcılık tazminatı da ödemesi gerekecektir.

KADIN İŞÇİ KIDEM TAZMİNATI ALABİLMESİ İÇİN YALNIZCA EVLİLİK SEBEBİYLE İŞTEN AYRILIYOR OLMASI YETERLİ MİDİR?

Evlenme nedeniyle kıdem tazminatı hakkı kazanması hali ile anlatılmak istenen, kadın işçinin evlilik nedeniyle işi kendi isteğiyle bırakması ve bu halde kıdem tazminatına hak kazanması durumudur. Ancak bu halde kadın işçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için kanunumuzda kıdem tazminatı için aranan diğer şartları da kadın işçinin taşıyor olması gerekmektedir.

KADIN İŞÇİNİN EVLENMESİ SEBEBİYLE İSTİFA ETMESİ HALİNDE KIDEM TAZMİNATINA HAK KAZANABİLMESİNİN ŞARTLARI NELERDİR?

Kadın işçinin evlilik nedeniyle iş akdini feshetmesi halinde kıdem tazminatı alabilmesi için kıdeme ilişkin diğer koşulları da sağlaması gerekmektedir. Evlenme sebebiyle iş akdini feshedebilme koşulları şu şekildedir:

  • İşçi ile işveren arasında geçerli bir iş sözleşmesi olmalıdır.

  • İşçi o işyerinde en az 1 yıl çalışmış olmalıdır.

  • İş sözleşmesi kıdeme engel olmayacak nedenlerden ötürü ve evlenmeye bağlı olarak sona ermelidir.

  • İş sözleşmesini sonlandıran işçi kadın bir işçi olmalıdır.

  • İş sözleşmesi, evlenme tarihinden itibaren 1 yıl içinde bu nedene dayalı olarak sonlandırılmalıdır.

  • Evlenme sebebiyle kıdem tazminatı şartları taşımayan durumlarda evlenen kadın işçinin kıdem tazminatı alması söz konusu değildir.

KADIN İŞÇİNİN EVLİLİK SEBEBİYLE İŞİNDEN AYRILIP BAŞKA BİR İŞTE ÇALIŞMASI KIDEM TAZMİNATI ALMASINA ENGEL MİDİR?

Evlilik nedeniyle istifa edip kıdem tazminatı alma hakkı kanunda kadın işçiye tanınan kayıtsız ve şartsız olan haklardan bir tanesidir. Yani kadın işçinin evlilik sebebiyle işten ayrılma durumundan sonra başka bir yerde çalışmaya başlayıp başlamaması kıdem tazminatını etkileyecek veya bu hakka engel olacak bir husus değildir.

EVLİLİK SEBEBİYLE İŞTEN AYRILAN KADIN İŞÇİ İHBAR SÜRELERİNE UYMAK ZORUNDA MIDIR?

Yargıtay’ın vermiş olduğu kararlara göre evlenme nedeniyle işten ayrılan kadın işçinin, ihbar feshi sürelerine uyması veya ihbar tazminatı ödemesi gerekmemektedir.

EVLİLİK SEBEBİYLE İSTİFA EDEN KADIN İŞÇİ KIDEM TAZMİNATINA HAK KAZANMAK İÇİN DOĞRUDAN DAVA YOLUNA BAŞVURABİLİR Mİ?

İşçilik alacaklarına yönelik davalar için 2018 yılı itibariyle arabulucuya başvuru şartı getirilmiştir. Bu sebeple kadın işçi evliliğini gerekçe göstererek işten ayrılır ve kıdem tazminatını alamazsa bu alacağına kavuşmak için öncelikle arabuluculuk yoluna başvurmalıdır. Evlenen kadın işçinin kıdem tazminatı nedeniyle doğrudan dava açma yoluna başvurması usulen hatalı bir işlemdir. Eğer kadın işçi tarafından doğrudan dava açma yoluna başvurulursa dava şartı olan arabulucuya başvuru şartı gerçekleşmediğinden dava reddedilecektir. Bu nedenle kıdem tazminatı talebinde bulunmak isteyen işçinin öncelikle arabulucuya başvurması ve arabuluculuk görüşmesi olumsuz sonuçlandığı takdirde dava açma yoluna başvurması gerekmektedir. Bu dava sürecinde kadın işçi, alamadığı diğer işçilik alacaklarını da talep edebilmektedir.

EVLİLİK SEBEBİYLE İŞ AKDİNİ SONLANDIRAN KADIN İŞÇİ HANGİ MAHKEMEDE DAVA AÇMALIDIR?

Kıdem tazminatı ve diğer işçilik alacakları bakımından açılacak davada görevli mahkeme İş Mahkemeleri’dir. Yetkili mahkeme ise, işçinin işini gördüğü yer mahkemesi ve davalının yani işverenin yerleşim yeri İş Mahkemeleri’dir.

EVLİLİK SEBEBİYLE İŞTEN AYRILAN KADIN İŞÇİNİN KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?

Kıdem tazminatı işçinin en son aldığı 30 günlük brüt ücretinin çalıştığı yılla çarpılması ile hesaplanmaktadır. Ayrıca son yıl için fazla kalan günler de gün olarak hesaba katılır.

EVLİLİK SEBEBİYLE İŞTEN AYRILAN KADIN İŞÇİ NE ZAMANA KADAR KIDEM TAZMİNATINI TALEP EDEBİLİR?

Evlenen kadın işçinin kıdem tazminatını talep etme hakkına ilişkin zamanaşımı süresi 5 yıldır. Bu nedenle kıdem tazminatı, talep etme hakkı doğduktan sonra 5 yıl içinde talep edilmelidir.

EVLİLİK SEBEBİYLE İŞTEN AYRILAN KADIN İŞÇİ İŞSİZLİK MAAŞI ALABİLİR Mİ?

İşsizlik sigortasına ilişkin düzenlemeler, “4447” sayılı yasa ile yapılmaktadır. Söz konusu yasa kapsamında; iş sözleşmesini kendi isteğiyle fesih eden yani istifa eden işçinin, işsizlik ödeneğinden yararlanması mümkün olamamaktadır. Feshin, evlilik veya taşınma gerekçesi ile yapılmış olması, işsizlik sigortası hakları bakımından geçerli olan uygulamayı değiştirmemektedir.

EVLİLİK SEBEBİYLE İŞTEN AYRILMALAR SGK’YA HANGİ KODLA BELİRTİLİR?

4857 sayılı iş kanunu gereğince fesih bildirimi yazılı olarak ve fesih sebebinin açık şekilde belirtildiği şekilde olmalıdır. Bu doğrultuda işçinin işten çıkış gerekçesi de SGK işten çıkma kodu ile uyumlu olmalıdır. Evlilikten kaynaklı işten ayrılmak isteyen kadın işçi de bu bağlamda “13” koduna bağlıdır.

EVLİLİK SEBEBİYLE İŞTEN AYRILAN KADIN İŞÇİNİN DİĞER ALACAKLARI NE OLACAKTIR?

Evlilikten dolayı işten ayrılan kadın işçi, kıdem tazminatını almaya hak kazanır. Kadın işçi bunun yanı sıra varsa diğer sair alacaklarına almaya hak kazanır. İşveren işçiye, bu haklarını iş kanunları doğrultusunda ödemekle yükümlüdür.

Kadın işçinin evlilik sebebiyle istifa ettiğini bildiren ihtarname, işverene teslim edildiği andan itibaren geçerlidir ve kadın işçi o anda işten ayrılma hakkına sahiptir. Yani ihbar süresi bulunmamaktadır. Bu nedenle ihbar tazminatı talep edilemez. Fakat mevcutsa fazla mesai alacağı gibi diğer haklarını alabilir.

BOŞANDIĞI EŞİYLE YENİDEN EVLENEN İŞÇİNİN KIDEM TAZMİNATI TALEBİ NASIL DEĞERLENDİRİLİR?

Kadın işçinin boşandığı eşi ile yeniden evlenmesi halinde, kıdem tazminatının ödenemeyeceğine dair İş Kanunu’nda herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır.

Burada dikkat edilmesi gereken iş mahkemesinin kanuna karşı hile ve hakkın kötüye kullanılması hakkındaki tespitleri yapması gerektiğidir. Bu nedenle boşandığı eşiyle yeniden evlenen işçinin iş akdini feshedip kıdem tazminatı talep etmesinde yasal açıdan bir sakınca yoktur.

EVLİLİK NEDENİ İLE İŞTEN AYRILMADA İŞVERENDEN ALINAMAYAN TAZMİNATLARDA HANGİ ADIMLAR ATILMALIDIR?

Kadın işçilerin gerçekleştirdikleri evlilikler sonrasında iş sözleşmelerini feshetmeleri kıdem tazminatı alma haklarını ortaya çıkarmaktadır. Ancak bazı durumlarda işveren ve işçi arasında yaşanan anlaşmazlıklar tazminatların tahsis edilememesine sebep olmaktadır. Bu aşamada farklı seçenekler devreye girer.

İlk olarak işçi ve işveren arabuluculuk ile bu sorunun çözümüne karar verebilir. Bu ihtimalde arabulucu yönetiminde taraflar görüşerek bir karar vereceklerdir. Taraflar anlaşmayı kabul etmezse işçi tarafından dava açılması ve durumun yargıya taşınması gerekir.

Avukat Gökhan Sarı Hukuk Bürosu

Hukuki sorunlarınıza dair her türlü görüş, yorum ve sorularınızı sitemiz üzerinde bulunan Whatsapp iletişim butonunu kullanarak bize yöneltebilirsiniz.

Evlilik nedeniyle iş sözleşmesini sona erdiren kadın işçiye bu fesihten kaynaklı işsizlik ödeneği bağlanmaz. Daha önce hak kazanılan ancak kullanılmayan ödenek varsa bağlanır.

Okurumuzun Sorusu:

31 Ağustos 2020’de 7 buçuk yıl çalıştığım işten evlilik nedeniyle ayrıldım ve tazminatımı da aldım. İşsizlik ödeneğine başvurdum. Dün mesaj geldi, mesaj “Daha önce kesinleşmiş durumda olan ödeneğiniz 09.09.2020 tarihinde başlatılmıştır” diyor. Evlilik nedeniyle ayrılınca işsizlik alınamıyormuş. Hatalı bir durum mu var? Bir de ilk işimden 2013’te çıkarılmıştım. İşsizlik maaşı alıyordum ama 2 ay geçmeden yeni işe başladım. Şu an bağlanan maaş 2013’te aldığım işsizlik maaşıyla mı alakalı yoksa hatalı bir işlem mi var?  

Evlendikten sonraki 1 yıl içinde evlilik nedeniyle işten ayrılan kadın işçi -işyerinde 1 yılını doldurmuşsa- kıdem tazminatına hak kazanır. Ancak evlilik nedeniyle işten ayrılma, işsizlik ödeneğine hak kazandıran bir işten ayrılma biçimi değildir. Dolayısıyla evlilik nedeniyle iş sözleşmesini fesheden kadın işçiye, bu fesihten dolayı işsizlik ödeneği bağlanmaz.

Bununla birlikte evlilik nedeniyle işten ayrılan kadın işçinin daha önce hak kazandığı ancak tam olarak kullanmadığı işsizlik ödeneği varsa, bu ödenek yeniden bağlanır. Ancak işsizlik ödeneğinin yeniden bağlanması için yeniden başvuru gerekir. Başvuru yapıldığı takdirde kadın işçi kullanmadığı sürenin işsizlik ödeneğini alır. Bu durumda işsizlik ödeneği ilk hak ediş tarihindeki ödenek tutarı üzerinden ödenir.

Bu bilgiler ışığında söyleyecek olursak:

1) Okurumuza son işinden ayrılmasından kaynaklı olarak işsizlik ödeneği bağlanmamış. Okurumuza daha önce hak kazandığı ancak tam olarak kullanmadığı işsizlik ödeneği bağlanmış.

2) Okurumuz hak kazandığı ancak kullanmadığı süre kadar işsizlik ödeneğini, işsizlik ödeneğinin ilk bağlandığı 2013’teki tutarı üzerinden alabilecek.

Sonuç olarak okurumuz hiçbir endişe duymaksızın yeniden bağlanan işsizlik ödeneğini alabilir ve kullanabilir.  

#evlilik nedeniyle tazminat #evlilik nedeniyle iş akdinin feshi #evlilik nedeniyle işten ayrılma #işsizlik ödeneği

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir