parmak ağrısına hangi bölüm bakar / Eklem ağrılarına hangi bölüm bakar? - Son dakika sağlık haberleri – Sözcü

Parmak Ağrısına Hangi Bölüm Bakar

parmak ağrısına hangi bölüm bakar

Sağlık Rehberi

Tetik parmak, eldeki tarak kemikleri ile parmakların eklem yaptığı bölgedeki “pulley” adı verilen halkanın kalınlaşarak tendonu sıkıştırması ve serbest kayma hareketini önlemesi sonucu ve tendonların üzerinde oluşan nodüllerin veya aşırı hareketin yıprattığı tendon kılıfının bu duruma verdiği yangısal cevap ve şişlik nedeniyle de gelişebilen bir hastalıktır.

Tendonlar; kasların kemikler ile bağlantısını sağlayan, bir çeşit halat gibi görev yapan dokulardır. Kaslar kasıldığı zaman tendonlar aracılığı ile kemikleri hareket ettirirler. Böylece parmaklarımızı ve diğer uzuvlarımızı hareket ettirmiş oluruz. Tendonların etrafında tendon kılıfı adı verilen ve onları çepeçevre saran bir doku da mevcuttur. Parmaklarımızın hareketini sağlayan kaslar ön kol bölgesinde bulunmaktadır. Bu kasların tendonları parmaklarımızı hareket ettirmek için el bileğini  geçip parmak uçlarında sonlanırlar. Bu uzun tendonların el bileği ve avuç içi boyunca rahatlıkla kayarak hareket etmesi gerekmektedir. Bu hareketin hatasız ve rahat olarak gerçekleşmesi için tendonlar, parmaklarımız boyunca aralıklı dizilmiş olan, “pulley” adı verilen halkalar tarafından sarılırlar ve bu halkalar bir çeşit tünel oluştururlar. Oluşan bu tünel sayesinde hem tendonlar kemiğe yakın bir şekilde muhafaza edilmiş olur hem de kayma hareketi kolaylaşır. Tetik parmak, eldeki tarak kemikleri ile parmakların eklem yaptığı bölgedeki (parmak kökleri) “pulley” adı verilen halkanın kalınlaşarak tendonu sıkıştırması ve serbest kayma hareketini önlemesi sonucu gelişebileceği gibi tendonların üzerinde oluşan nodüllerin veya aşırı hareketin yıprattığı tendon kılıfının bu duruma verdiği yangısal cevap ve şişlik nedeniyle de gelişebilir. Sonuç olarak tendon parmağı bükme esnasında, tünel içerisinde hareket ederken sıkışır ve parmağımızı doğrultmaya çalıştığımızda takılır. Kilitlenen parmak, düzeltilmeye zorlandığında aniden sıkıştığı yerden kurtulur ve bir anda açılır. Bu esnada “klik” sesi ve tendonda bir atlama duygusu hissedilebilir. Açılma esnasındaki zorlanmaya bağlı oluşan yangı beraberinde şişliğe de sebep olur ve her parmak hareketinde bu durum tekrarlanarak kısır bir döngüye sebep olur. Bazen bu döngü sonucunda oluşan şişlik parmağın tamamen kilitlenmesi ve açılmasının zorlaşması ile sonuçlanır.

Tetik Parmağın Nedenleri Nelerdir?

Tetik parmağa neyin sebep olduğu tam olarak bilinmemektedir. Tetik parmak gelişiminde artışa sebep olabilecek bazı risk faktörleri şu şekilde sıralanabilir.

•Tetik parmak kadınlarda, erkeklere oranla  daha fazla görülür.

•40 ila 60 yaş arasındaki kişilerde görülme sıklığı artmıştır.

•Diyabet (şeker hastalığı), Gut hastalığı ve Romatoid artrit (iltihaplı eklem romatizması) görülen hastalarda sağlıklı kişilere oranla daha fazla görülür.

•Avuç içini ve parmak köklerini zorlayarak çalışan kişilerde görülme sıklığı artmıştır.

•Avuç içine alınan darbelerle ile ilişkili olabileceği düşünülmüştür.

Tetik Parmağın Belirtileri Nelerdir?

Başlangıçta genellikle travma ile ilişkili olmayan parmak köklerinde rahatsızlık hissi ve o bölgeye basmakla hissedilen gerginlik şeklinde belirti verir. Bazen elin aşırı kullanılması sonrasında da bu şikayetler oluşabilmektedir. Tendon kılıfı üzerinde Nodülü olan hastalarda bu bölgeye dokunmak ile nodül hissedilebilir. Parmak takılmaya başladığında kişi, Problemin parmağının orta boğumunda veyada baş Parmağının en uçtaki boğumunda olduğunu düşünebilir.

Çünkü takılan tendon bu eklemlerin oynamasını sağlamaktadır. Parmağın açılması ile ağrı hissedilebilir ve açılma esnasında atlama hissi ile birlikte “klik” sesi oluşabilir. Uzun süreli hareketsizlik sonrasında, örneğin sabah uykudan uyanıldığında ağrı ve şişlik daha fazla hissedilebilirken, hasta parmağının çıktığını da düşünebilir. Tek parmak etkilenebildiği gibi birden fazla parmakta da görülebilir.

Tetik Parmak Tedavisi İçin Hangi Bölüme Başvurmalıyım?

Tetik parmak hastalığı, “Ortopedi ve Travmatoloji Klinikleri”nde sık karşılaşılan ve kolaylıkla tanı alan bir durumdur. Doktorunuz sizinle şikayetleriniz hakkında konuşarak, elinizi muayene ederek tanı koyar. Herhangi bir laboratuar testine ya da görüntülemeye genellikle ihtiyaç duyulmaz.

Tetik Parmak Hastalığında Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Tetik parmak tedavisinde amaç, parmakların takılma ya da kilitlenmesinin önlenmesi ve parmak hareketlerinin herhangi bir şikayete neden olmadan

Tam olarak yapılabilmesini sağlamaktır. Tendonların rahat şekilde kayma hareketi yapması ve ağrının giderilmesi hedeflenmektedir. Tedavi yöntemleri, cerrahi olmayan ve cerrahi yöntemler olarak iki ana başlıkta ele alınabilir Cerrahi olmayan tedavilerin başında, ilk sırada istirahat gelir. Eğer şikayetler fazla değilse parmağın istirahatı, problemin çözülmesini sağlayabilir. Doktorunuz size parmağınızı normal; istirahat pozisyonunda tutacak çeşitli aparatlar önerebilir. Elini zorlayıcı uğraşları olan kişilerin yaşam tarzında değişiklikler yapması şikayetlerini gidermekte faydalı olacaktır. Ağrıyı ve yangısal durumu baskılamak için ağrı kesici ve yangı dindirici ilaçlar şikayetlerin gerilemesinde faydalı olabilir. Sıkışan halkanın (pulley) gevşemesine ve yangısal durumun baskılanmasına faydalı, cerrahi dışı seçeneklerden biri de bu bölgeye steroid (kortizon) içeren ilaçların enjekte edilmesidir. Steroidler çok kuvvetli yangı baskılayıcı etkileri olan ilaçlardır ve tendonu çepeçevre saran tendon kılıfına uygulanır. Uygulama etkisini tek seferde gösterebilirken, etkisi geçici olabilir ve enjeksiyonu tekrarlamak gerekebilir. Eğer iki kez enjeksiyon sonrasında şikayetlerde gerileme olmaz ise cerrahi düşünülmelidir. Uzun süredir şikayetleri olan veya şeker hastalığı gibi eşlik eden hastalık nedeniyle tetik parmak gelişen hastalarda steroid uygulaması geçici rahatlama sağlar. Tetik parmağın cerrahi tedavisi tehlikeli bir durum değildir. Cerrahi tedavi kararı hastanın şikayetlerinin ciddiyetine, cerrahi olmayan tedavilerden fayda görülmemesine ve her şeyden önce hastanın isteği ile alınır. Cerrahinin amacı takılmaya ve kilitlenmeye neden olan tünel ve halkanın kesilerek gevşetilmesi, tendon hareketlerinin kolay bir şekilde gerçekleşmesinin sağlanmasıdır. Cerrahi müdahale genellikle hastanede yatış gerektirmez (ayaktan cerrahi) ve basit bir lokal (bölgesel) anestezi uygulaması ile gerçekleştirilir. Avuç içinden parmak köküne yapılan küçük bir kesi yardımıyla, bazen de bir iğne ucu ile kapalı bir şekilde işlem uygulanır. Ameliyat bitiminde parmak hareketleri kontrol edilerek müdahale sonlandırılır. Kesilen doku iyileştiğinde daha gevşek olacak ve tendon hareketleri için daha fazla alan kalacaktır.

Meydana Gelebilecek Sorunlar Nelerdir?

Ameliyat sonrasında oluşabilecek aksilikler şöyle sıralanabilir;

• Gevşetilen tendon kılıfının ötesinde uzun süredir devam eden gerginliğe bağlı olarak parmağın tam olarak doğrultulmasında kısıtlılık meydana gelebilir.

• Yetersiz cerrahi gevşetmeye bağlı olarak takılma ve kilitlenme şikayetleri tekrar edebilir.

• Kılıfın aşırı gevşetilmesine bağlı olarak tendonun sarkması

• Yara yerinde enfeksiyon

Ameliyat Sonrası Dönemde Nelere Dikkat Etmemiz Gerekir?

Çoğu hasta cerrahi sonrası dönemde, parmak hareketlerine hemen başlayabilir. Yara alanında ağrı hissedilmesi beklenen bir şikayettir. Elin kalp seviyesi üzerinde tutulması ağrı ve şişliği azaltacaktır. Ağrı ve şişliğin gerilemesi ve tamamen kaybolması genellikle birkaç haftada gerçekleşir fakat bazı hastalarda bu süre altı aya kadar uzayabilir. Cerrahi öncesinde parmağında ciddi katılık olan hastaların, cerrahi sonrasında fizik tedavi almaları ve parmak egzersizleri yapmaları gerekebilir.

* Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

El Bileği Ağrısı İ&#;in Hangi B&#;l&#;me Ve Ne Doktoruna Gidilir?

Vücudumuzun en fazla kullandığı organlardan olan ellerde ve bileklerde yaşanılan ağrılar pek çok hastalığın habercisi olabilmektedir. El ve elin bileği toplam yirmi yedi tane kemikten meydana gelmektedir. Hem bir duyu organı olan hem de uygulayıcı bir organ şeklinde insan yaşamında önemli bir konuma sahip olan eller veya bilekler, hasar görmeye ve yaralanmaya en müsait olan organlardır.

El Bileği Ağrısına Hangi Bölüm veya Hangi Doktor Bakar?

 Genellikle yumuşak doku zorlanması nedeni ile el bileği ağrısının meydana geldiği görülmektedir. Bunların tedavisi genel olarak konservatiftir. İyi huylu veya kötü huylu olan tümörlerde, yanlış kaynamış kırıklarda ve kireçlenmelerde genel olarak cerrahiye başvurmak gerekmektedir. Bu konularda ilk olarak ortopedi doktoruna başvurmak ve gerektiği takdirde ise ilgili olan branşlara yönlendirilmek doğru olacaktır.

El Bileği Ağrısının Tedavisi Nasıl Yapılır?

 El bileği üstündeki ağrının tedavisi yapılır iken altta yatan sebebin bilinmesi gerekmektedir. Ağrının şiddetlenmesi durumunda bir süre hareket ettirmemek ve bununla beraber daha çok zarar görmesini önlemek için el bileği ateli kullanılabilmektedir. Kireçlenme sonucu gelişebilen el bileği ağrıları içinse fizik tedavi uzmanının tavsiye ettiği el bileği egzersizi yapılabilmektedir.

Eklem ağrılarına hangi bölüm bakar?

Özellikle orta ve ileri yaş grubundaki kişilerde sıklıkla görülen eklem ağrıları yaşam standardını düşüren en önemli sağlık sorunlarından biridir. Peki, eklem ağrılarına hangi bölüm bakar? İşte merak edilen tüm detaylar…

funduszeue.info

Yayınlanma: - 12 Nisan Güncellenme:

Eklem ağrılarına hangi bölüm bakar?

Dizlerde, ayak topuklarında, ayak ve el bileklerinde, kalça bölgesinde, bel ve boyun bölgesinde görülen eklem ağrılarına hangi bölüm bakar? Bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz…

Genel eklem ağrılarının yanı sıra ayak bileğindeki burkulmalar, kas kemiklerindeki kırıklar, topuk dikeni, bağ kopmalara ve kas ağrıları da eklem ağrıları adı altında incelenebilir. Bu tür rahatsızlıkların tedavisinde uygulanan yöntemler başlangıçta ilaç tedavisidir. Ancak hastalığın seyrine göre cerrahi müdahalelere başvurulabilir. Bununla beraber uygulanabilecek egzersizlerle de eklem ağrıları tedavi edilebilir.

EKLEM AĞRISINA NEDEN OLAN HASTALIKLAR

– Kireçlenme (osteoartrit) eklemlerde bulunan kıkırdak yapının orta ve ileri yaşlarda yıpranması ile ortaya çıkar.
– Tendirit eklemlerin aşırı kullanılması ve yaşın ilerlemesi ile oluşur ve eklem yerlerinde şişlik, tahriş ve iltihap olarak görülür.
– Bursit eklemlerde keselik iltihap şeklinde görülen bir hastalıktır.
– İltihaplı eklem romatizması
– Septik Artrit
– Gut hastalığı
– Yaşanılan kazalar
– Sporcuların dizlerini çok zorlaması ile ortaya çıkan ön diz ağrısı

EKLEM AĞRILARINA HANGİ BÖLÜM BAKAR?

Eklem ağrısı yaşayan kişiler öncelikle ortopedi bölümünden randevu alarak muayene olmalıdır. Bu bölümde bacak ve kol ağrılarının yanı sıra lif ve bağ kopmaları, her türden kas ağrıları, tüm eklem ağrıları ve romatizma hastalıklarıyla ilgili tetkikler yapılmaktadır. Yapılacak tetkiklerin ardından tanı konulma süreci başlar ve tedavi süreci de beraberinde başlatılabilir. Kişiler, yaşayacakları her türden eklem ağrılarının tespiti için mutlaka ortopedi bölümüne başvurmalıdır.

Ayak burkulması nasıl anlaşılır, belirtileri nelerdir?İlginizi ÇekebilirAyak burkulması nasıl anlaşılır, belirtileri nelerdir?

bacakkireçlenmeSağlık

Parmak Şişmesine Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Haberler

Teknoloji

Parmak Şişmesine Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Pek çok kişide görülen parmak şişmesi, günlük hayatı olumsuz olarak etkileyen bir durumdur. El ve ayak parmaklarında şişmeye sebep olan birçok durum bulunmaktadır. Bunlar kırık, burkulma ya da iltihaplanma olabileceği gibi eklemlerde oluşan çeşitli rahatsızlıklardan kaynaklanabilir. Aynı zamanda bazı kişilerde hava değişiminden dolayı şişmeler görülebilir. Uzun süre devam eden parmak şişmeleri için mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurmak gerekir. İlgili doktor tarafından tanı koyulduktan sonra gerekli tedavi şekilleri uygulanır. Peki, parmak şişmesine hangi bölüm/doktor bakar? İşte detaylar

Parmaklar gün içinde en sık kullanılan yapılardan biridir. Bu nedenle parmakları korumak oldukça zordur. Çeşitli travmaların ve enfeksiyonların sonucunda parmaklarda şişlik oluşabilir. Şişliğin yanında ağrı, hareket kısıtlığı, kızarıklık da yaşanır. Hamilelik dönemlerinde ve regl dönemlerinde bu şişlikler normal olarak kabul edilir. Ancak parmak şişliği böbrek hastalıkları, tümör gibi daha ciddi hastalıklarında habercisi olabilmektedir. Parmak şişmesi hakkında merak edilenleri sizler için derledik

Parmak Şişmesi Nedenleri

Parmak Şişmesi Nedenleri

Parmak Şişmesine Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Parmak Şişmesine Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası