elma sirkem ekşimedi / Evde sirke yapımı hakkında merak edilen tüm sorular ve denenmiş bir tarif - Uplifers

Elma Sirkem Ekşimedi

elma sirkem ekşimedi

Elma Sirkesi Fermente g

Elma Sirkesi Fermente g

Elma Sirkesi Fermente g 

Elma Sirkesinin Faydaları Nelerdir?

Elma sirkesi, antimikrobiyal ve antioksidan etkileri de dahil olmak üzere sindirimi iyileştirmek, mide ekşimesini rahatlatmak, kan şekeri ve lipid seviyelerini düşürmek, enerjiyi artırmak yağ yakımını ve kilo kaybını desteklemek gibi pek çok özelliğe de sahip.

Fermente edilmiş ezilmiş elmalardan yapılan elma sirkesi, fermantasyon işlemi sırasında içerdiği şekeri organik asitlere dönüştürere bir dizi enzim, mineral, pektin ve probiyotik oluşturur. Doğrudan tüketilmesinin genel sağlık üzerinde pek çok etkisi vardır.

Sindirimi düzenler

Elma sirkesi, içerdiği enzimler ve probiyotiklerle sindirim fonksiyonunu destekleyen asetik asit açısından zengindir. Mide boşalmasını yavaşlatır bu da kan şekeri artışlarını önler ve yiyeceklerin midede daha etkili bir şekilde parçalanmasını sağlar. (*)(*)

Asit reflüsü veya mide ekşimesi çekiyorsanız, belirtileriniz aslında mide asidinin çok fazla olması yerine düşük olmasından kaynaklanıyor olabilir. Tabii bazı durumlarda da tam tersi olabilir. Bu yüzden mide rahatsızlığınız varsa doktorunuza danışarak tüketmelisiniz.

Kan şekerini düzenler

Elma sirkesinin kan şekerini destekleyici özelliklerinden dolayı insülin işlevini dengeleyici olduğu söylenir. Bazı araştırmalar yemekten önce 2 yemek kaşığı elma sirkesi ve su içmenin insülin duyarlılığını artırdığını ve yüksek karbonhidratlı yemeklerde bile yemekten sonra kan şekeri seviyelerinin düşmesine yardımcı olduğunu gösteriyor. (*)

Ayrıca, şeker isteğini de azaltarak, tokluğu destekler. Fermente gıdaların ve içeceklerin ekşi tadı, şeker ve işlenmiş gıdalara olan arzuyu gidermeye yardımcı olabilir.

Detoks etkisine sahip

Elma sirkesi, lenfatik sistemde aktif olan ve vücudun detoksifikasyon süreçlerini destekleyen antioksidanlar açısından zengindir. Bu antioksidanlar özellikle stresin oksitleyici etkisini azaltmada etkilidir. Bu da sağlıklı bir dolaşım sistemine yardımcı olur. Ayrıca sindirimi düzenlemesi sebebiyle de vücuttaki zararlı bileşenlerin idrar yoluyla dışarı atılmasında da etkilidir.

Zararlı bakterileri öldürmeye yardımcı

İnsanlar geleneksel olarak sirkeyi temizlemek ve dezenfekte etmek, tırnak mantarı, bit, siğil ve kulak enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanmışlardır. Yapılan araştırmalar da sirkenin bakterileri öldürmeye yardımcı olduğunu söylüyor. (*)

Kilo vermeye yardımcı

Yapılan bazı araştırmalar sirkenin tokluk hissini artırabileceğini göstermektedir. Bu, daha az kalori yemeye ve kilo vermeye yol açabilir.(*) Tabii uzun süreli kilo kaybı, yardımcı ve destekleyici diyet ve yaşam tarzı alışkanlıklarının benimsenmesiyle sağlandığını da hatırlatalım.

Elma sirkesinin bilimsel olarak kanıtlanmış 5 faydası

Organik olarak yetiştirilmiş elmalardan yapılan elma sirkesi fermante olduğunda sirkenin kendiliğinden jelimsi bir tabaka gelişir. Buna "sirke anası" denir. Elma sirkesindeki bu ana, onu diğer tüm sirkelerden farklı kılar. Sirkeyi bu hale geldiğinde tüketirseniz olumlu etkilerinden daha iyi yararlanabilirsiniz.

Sirkenin fermante olduğu kabın altında kümelenen bulutlardan da korkmayın; bu sadece doğal olarak meydana gelen pektin ve elma kalıntısıdır. Şimdi gelelim elma sirkesinin size fayda sağlayabileceği bilimsel olarak da kanıtlanmış 5 faydaya…

1-Kan şekerini düzenler, Tip 2 diyabet üzerinde etkilidir 
Yüksek kan şekeri, şeker hastalığı olmayanlar için bile büyük bir sorundur. Yüksek kan şekeri, pek çok kronik hastalık ve iltihap ile ilişkili sorunları da beraberinde getirir. Bu nedenle kan şekerimizi normal seviyelerde tutmamız büyük önem taşıyor.

Basit karbonhidrat ve şeker alımını azaltıp bunların yerine proteinler ve düşük glisemik indeksli karbonhidratları ekleyebiliriz. Bununla birlikte beslenme planımıza elma sirkesini dahil etmek de yarar sağlayabilir. Nasıl mı?

Yoğun karbonhidrat içeren bir yemeğe eklenen elma sirkesi kan şekeri üzerinde düzenleyici etki gösterir. Sirkenin içerisinde bulunan asetik asit, bazı nişasta türlerini emerek kana geçmesini engeller.

Bu da kan şekeri seviyelerinizin dengede kalmasını ve dolaylı olarak da kilo almamanızı sağlar.

Yapılan bazı çalışmalar sirkenin insülin salımını da düzenlediğini ortaya koymuş. Bu, Tip 2 diyabeti olanlar için önemli bir bilgi olabilir. Tabii ki bu konuyu doktorunuza da danışmalısınız.

2- Sindirimi kolaylaştırır, mide ekşimesine ve reflüye iyi gelir 
Mide asidinin artması, mide ekşimesi ve reflüye de beraberinde getirir. Elma sirkesi de mide asidinin sağlıklı üretimini desteklemenin basit ve etkili bir yoludur.

Bu sadece gıdanın etkili bir şekilde parçalanması için değil, aynı zamanda besin emilimi ve sonraki aşamalar için de gereklidir.

Yemeklerden önce veya yemek sırasında elma sirkesi tüketmek, sindirimi olumlu şekilde destekleyerek midenin önemli mineralleri emme yeteneğini geliştirir.

Sirkenin, ülseratif kolit tedavisinde de etkili olabileceği düşünülüyor. Yapılan çalışmalar, sirkenin iltihaplanmaya neden olan proteinleri baskılayabildiği ve mikrobiyomu olumlu yönde etkileyebileceğini gösterdi.

3- Yüksek trigliserid ve kolesterolü düşürebilir 
Yüksek trigliserid, LDL (kötü kolesterol) veya total kolesterol seviyelerine sahip olmak sizi kalp krizi veya felç riski ile yüz yüze getirir. Bol su tüketmek, stresi azaltmak, hareketi artırmak, sebzeden zengin beslenmek değerlerinizin normal seviyelere dönmesi için önemlidir.

Bunun yanı sıra elma sirkesinin de hem total kolesterolü hem de trigliseridi doğal olarak düşürdüğünü gösteren çalışmalar var.

Journal of Functional Food’da sonuçları yayımlanan bir çalışmada, 12 hafta boyunca düşük kalorili bir diyet ile birlikte elma sirkesi tüketenler incelendi.

Çalışmaya katılanlar sadece plasebo grubundakilerden daha fazla kilo vermekle kalmadı, aynı zamanda artmış "iyi" HDL kolesterol ile birlikte daha düşük LDL kolesterol ve trigliserit seviyeleri de elde ettiler.

4-Polikistik over sendromu yaşayanlarda yumurtlamaya destek olabilir 
Yapılan bir çalışma 90 ila gün boyunca günlük 15 gram elma sirkesi tüketiminin, yumurtlama üzerinde etkili olabileceğini gösterdi.

Bu, düzensiz adet kanamasının ana nedenlerinden biri olan polikistik over sendromundan (PCOS) muzdarip kadınların ilgisini çekebilir.

PCOS'un kesin nedeni bilinmemekle birlikte bu sendroma eşlik eden pek çok semptom var ve insülin direnci bunlardan biri. Elma sirkesinin insülin direncini kırmada etkili olabileceğini gösteren çalışmalar da mevcut.

5-Mikroplara, bakterilere karşı iyi bir koruyucudur 
Elma sirkesinin belki de en bilinen faydalarından biri, 'ana' ve asetik asit içeriği sayesinde mikropları yok edici etki göstermesidir.
20
Dolayısıyla Hipokrat'ın 2 bin yıl önce yara iyileşmesine yardımcı olmak için sirke kullanması şaşırtıcı değil!

Elma sirkesi, belirli küflere, mantarlara ve bakterilere karşı bir miktar koruma sağlayabilir. Doğal asetik asidin funduszeue.info, funduszeue.info ve funduszeue.infons gibi bakteri ve mantar türleri konusunda etkili olduğu belirtilmiştir.

Sirkenin içinde bulunan asetik asidin ayrıca bakteriyel biyofilmleri yok etmede etkili olduğu gösterilmiştir.

Biyofilmler, bakterilerin yeni yaşam ortamlarına uyum sağlamalarına yardımcı olmak için bir hayatta kalma stratejisi olarak üretilen yapıştırıcı benzeri bir maddedir.

Antibiyotiklere bile aşırı derecede toleranslı olan biyofilmlerin elma sirkesinden etkilenmesi sizce de muhteşem değil mi?

Günlük rutininize elma sirkesini nasıl eklersiniz? 
1 yemek kaşığı elma sirkesini, 1 bardak oda sıcaklığında su ile yemekten dakika önce seyreltip için.

Ev yapımı salata sosu haline getirin. Zeytin, kabak, susam veya keten gibi sağlıklı yağları bir kavanozda birleştirip içerisine bazı otlar, baharatlar, karabiber ve kaya tuzu ekleyin.

Kendi turşunuzu kendiniz kuruyorsanız fermantasyon sürecini desteklemek için içerisine birkaç yemek kaşığı ekleyebilirsiniz.

Dana, kuzu, tavuk ve diğer etleri pişirirken yumuşatmak için kullanın.

Kolay sindirebilmek için kuru baklagillerinizi ılık su ve elma sirkesi ile ıslatın.

Kemik suyunuzun içine ekleyin. Böylece bağırsakları iyileştirici minerallere sahip kemik iliklerinin suya daha çabuk karışmasını sağlayabilirsiniz.

Elma sirkesi faydaları, zararları ve kullanımı hakkında bilmeniz gereken her şey

Elma sirkesini döküntüler, yanıklar ve diğer cilt tahrişleri için kullanmadan önce bir doktor tavsiyesi almanız önem taşıyor. Elma sirkesinin kullanım yöntemlerinden bazıları ise şu şekilde:

Detoks: Bir bardak ılık suya eklenen bir yemek kaşığı elma sirkesi, detoks olarak kullanılabilir. Bu yöntemin bağırsak düzenine yardımcı olduğu ve asit reflüyü tedavi ettiği düşünülmektedir.

Alerjiler: Boğaz ağrısını yatıştırarak ve hatta rahatlatarak mevsimsel alerjileri önlediği de kabul edilir.

Cilt temizleyici: Yağlı cilt, yüzdeki sivilce ve izlerini gidermek için elma sirkesini kullanabilirsiniz. Sirkeyi yeşil çay ile karıştırılabilir ve yüz toniği olarak az miktarda uygulanabilirsiniz. Ayrıca akne için yüz maskesi olarak yeşil çay ve bal ile kombine edilebilirsiniz.

Yemeklerde kullanımı: Elma sirkesi salata soslarında ve eti yumuşatmak için kullanılabilir. Lezzet için pişmiş yeşilliklerin üzerine de serpilebilir.

Ev temizlik ürünü: Sirkeyi suyla seyrelterek evinizde doğal temizlik spreyi veya koku giderici olarak kullanabilirsiniz.

Güneş yanıklarını yatıştırma: Güneş yanıklarından kurtulmak için banyo suyunuza bir yemek kaşığı sirke ekleyebilirsiniz. Dermatologlar, rahatsızlığın kötüleşmesine neden olabileceğinden, herhangi bir cilt iltihabına doğrudan asitli sirke koymayı önermezler.

Diş beyazlatma ürünü: Dişlerdeki lekeleri çıkarmak için mükemmel bir çözümdür. İnatçı lekeler için elma sirkesi doğrudan dişlerinize sürülebilir. Diş minesini bozabileceği için çok sık yapılmaması tavsiye edilir. Daha az aşındırıcı etki için 1 çay kaşığı elma sirkesini bir bardak su ile karıştırın ve ağzınızda çalkalayın. 

Ağrı kesici: Doğal elma sirkesinin eklemlerdeki ağrıyı azalttığı düşünülmektedir.

Siğilleri tedavi etme: Bir pamuğu sirkeye batırın ve doğrudan siğil üzerine uygulayın ve yara bandı ile kapatın. Bunu birkaç kez tekrarlayabilirsiniz. Siğil sonunda gidecektir.

Döküntüleri iyileştirme: Elma sirkesinde bulunan potasyum, iltihabı yatıştırmaya ve kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olmak için zehirli sarmaşık döküntülerine uygulanabilir.

Elma sirkesi banyosu: Vücut kokusu ve mantar enfeksiyonları için popüler bir çare, elma sirkesi banyosu yapmaktır. Küveti ılık suyla doldurun, bir bardak elma sirkesi ekleyin ve elinizle karıştırın. Vücudunuzu bu suyun içinde dakika bekletin. Şiddetli egzamanız varsa, kötüleşmesine neden olabileceğinden bu yöntemden kaçınmalısınız. 

Evde sirke yapımı hakkında merak edilen tüm sorular ve denenmiş bir tarif

Biri sana bir iyilik yaptığında ne hissediyorsun?

Mesela seni hiç tanımadan ve samimiyetle güleryüz gösterdiğinde; mutfağında pişirdiğinden ayırıp ayırıp getirdiğinde, biri sana tarhana veya salça yapmayı öğrettiğinde, hatta oturup seninle onları yaptığında; bahçesindeki zeytinden toplar toplamaz, sana getirip verdiğinde; normalde sattığı şeylerden ısrar kıyamet para almadan ikram ettiğinde; sen seversin diye seni bahçesindeki kabak çiçeklerini toplamaya çağırdığında; biri yine sen seversin diye hiç bilmediği nar ekşisi yapımına giriştiğinde, biri senin için bir kap yaprak sarması sarıp yolladığında, muhabbet ve anlayış gösterdiğinde, biri &#;sen benim kızım oldun artık&#; dediğinde, biri ona ablalık yapmana müsaade ettiğinde, aileden sayıldığında, yuvada hissettirdiğinde&#; İşte o zaman ettiğin teşekkürler yetmez gibi gelir.

O zaman sözlü bir teşekkür ile veya parayla satın aldığın bir hediyeyle değil, emeğinle karşılık vermek istersin sen de. Küçücük bir karşılık&#;

Bunlar benim yeni elma sirkelerim. Hem yeni hem de ilk. Şile&#;de dalından toplayıp getirdiğim, çocuk bakar gibi bakıp ilgilendiğim sonunda karşılığını alabildiğim ilk sirkelerim. Şimdi o bahsettiğim güzellikleri üreten, paylaşan, iyi ki varlar dediğim komşulara teşekkür niyetine birer küçük hediye olacaklar diye süslenip püslendiler.

Elma sirkesi nasıl yapılır?

Bu süreçte kafamdaki dolaşan deli soruları tek tek cevaplayayım.

Bu elmalar sirke yapımı için uygun mu?

Ben elmaları eşimin annesiyle birlikte Şile&#;de bir komşusunun bahçesindeki 2 farklı elma ağacından topladım. Yeşil ağırlıklı olarak kırmızıyla karışık topladık. Yerlere düşmüş, yarısı çürümüş, kararmış olanları da ayırmadık. Ağaç ilaçsız, aşısız, kendi kendine büyümüş bir bahçe ağacı. Sahipleri de pek toplamadıkları için epey vardı. Biz 2 koca poşet topladık ama miktarının o kadar önemi yok, çok daha azıyla da sirke yapabilirsiniz.

Ben de hayatımda ilk defa sirke yapacağım için, topladığımız elmalar sirkeye uygun mu acaba diye merak ettiğimden biraz araştırmak istedim. Ancak internette farklı bilgiler buldum. Kimisi sarı elma daha iyidir demiş, kimi illa ekşi olsun demiş. Bizimkiler fotoğrafta gördüğünüz gibiydi. Vira bismillah deyip başladım.

Elmalar sirke yapımından önce yıkanır mı?

İşin doğrusunu açıkçası bilmiyorum. Yine internette &#;yıkayın&#; diyen de buldum, &#;yıkamayın, asıl kabuklarındaki kısımlar mayalanmayı sağlayacak&#; diyen de. Ben yıkadım, hem de tek tek gıcırdata gıcırdata ve hatta suyuna biraz da sirke damlatarak. Zaten araştırmayı yıkadıktan sonra yapmayı akıl edebildiğim için artık çok geçti. Şimdi düşünüyorum da, baştan yapacak olsam, belki o kadar yıkamazdım çünkü topladığımız ağaç ilaçsızdı. Neyse&#;

Not: Fotoğraftaki bambu bıçakla kesmedim elbette, o fotoğraf için girmiş kareye.

Elmayı nasıl doğrayacağım ve çöpünü sapını ne yapacağım?

Tariflerde çekirdekleri ve saplarını atın yazıyordu. Ben şöyle yaptım; önce dikkatlice kurtlu, kararmış, çürük yerlerini temizledim ve elmaları küp küp doğradım. Bazı elmanın yarıdan fazlası gitti ama yine de sadece temiz kısımlarını almaya gayret ettim. Saplarını da attım ama çekirdeklerini tariflerdekinin aksine atmayıp sirke yapacağım kısma ekledim. Bunu da kaynanamdan öyle öğrendiğim için yaptım 🙂

Nasıl bir kap kullanmalıyım? 

Tabii ki cam. Plastik sağlık açısından uygun değil. İçinde uzun süre bekleyip mayalanacağı için kesinlikle cam kullanın. Ben ağzı geniş büyük cam kavanozlardan aldım, çok rahat oldu.

Kavanozları deterjanla temizlesem olur mu?

Kavanozları kullanmadan önce deterjanla yıkamadım. Sirkenin iyi mayalanabilmesi için kaplarınızın kimyasal maddelerden arındırılmış olması gerekiyor. Ben biraz zeytinyağlı sabunla köpürtüp, ardından sirkeli su ile duruladım. Ama illaki deterjan kullanacaksanız da, bol su ile güzelce durulayın mutlaka.

Kavanozun ne kadarını elma ile dolduracağım?

Temizlediğim ve küp küp doğradığım elmaları kavanozların yarısını geçmeyecek şekilde doldurdum. Geri kalan kısmını ise içme suyu ile doldurdum. Suyu ekleyince elmaların hepsi yüzeye doğru yaklaşıyor, su altta kalıyor. Zaman içerisinde elmalar dibe batmaya başlıyor.

İçine mayalanmayı hızlandırması için bal ve tuz koydum. Bunun ölçüsünü ise kafama göre yaptım. 3 ve 5 litrelik kavanozlar kullanmıştım, her birine birer tatlı kaşığı bal ve kaya tuzu koydum.

İşte bu kadar!

Kavanozların kapaklarını hemen kapatacak mıyım?

Hayır! İlk etapta hava alması gerekiyor. Ancak tozlanmaması ve tamamen havayla da temas etmemesi için kavanozların ağzını bez ile kapatıyoruz.

Bir iki tanesine ince tülbetleri birkaç kat yaparak kullandım, diğer kavanozlara ise mutfakta kullanılan pamuklu kurulama bezi tarzı bezlerden koydum. Acaba kalın gelir mi diye endişelendim ama olumsuz bir durum olmadı. Tülbent veya bezleri koyup, etrafına da paket lastiği geçirdim.

Nerede bekleteceğim?

Serin ve karanlık bir yer gerekiyor. Buzdolabı olmaz, fazla serinde mayalanma duruyor. Ben misafir odasındaki dolabın içine koydum hepsini. Ve heyecanla beklemeye başladım.

Beklerken bir şey yapacak mıyım?

Yukarıda bahsettiğim gibi elmaların üstüne su ekleyince hepsi yüzeye doğru yaklaşıyor, su altta kalıyor. Zaman içerisinde elmalar dibe batması gerekiyor. Bu yaklaşık 1 hafta, 15 gün sürüyor. Bu süre içerisinde her gün kavanozları altüst yapmamız gerekiyor. Yoksa üstteki elmalar suyun dışında kalıyor ve çürümeye, küflenmeye başlıyor ve bu da sirkenin bozulduğu anlamına geliyor.

Zahmetli gibi görünüyor ama o kadar değil aslında. Sadece unutmamanız gerekiyor. Alarm kurabilirsiniz.

Yaptığım şey şuydu; kavanozları mutfağa getirip, bezlerini açıp kavanozların kapaklarını kapattım bir iki kez baş aşağı çevirdim. Sonra yeniden kapağını çıkartıp bezini lastikleyip dolabına geri koydum. Kapakla çevirirken kenarlarından akıp ziyan oluyor diye üzüldüğümden ilerleyen günlerde baş aşağı çevirmeden tahta kaşık yardımıyla üsttekileri alta ittim ve suyunu fazla bulandırmadan nazikçe alttakileri biraz hareketlendirdim.

Ne kadar süre bekleyeceğim ve sonra ne yapacağım?

Normalde elmalar dibe çökene kadar bekleniyor ama ben çöktükten sonra hemen süzmeyip karıştırmadan öylece bekletmeye devam ettim. Başlarda çok bulanık bir su oluyor, zaman içinde elmaların çökmesiyle tortular da dibe iniyor ve berraklaşmaya başlıyor. Benimkiler sanırım 10 günde çöktü, toplamda da 1 ayı geçmiş oldu.

Sırada süzme işlemi var ama öncesinde size sirke anasından bahsetmek istiyorum.

Sirke anası nedir?

Sirkenizin yüzeye yakın kısmında gün be gün beyazlıklar oluşmaya başlayacak. Buna sirke anası deniyor. funduszeue.info sayfasında şöyle anlatmışlar;

&#;Doğal yolla sirke üretiminde önce alkol fermantasyonu gerçekleşir. Alkol oranı % düzeylerine çıktığında, sıvının yüzeyinde ince bir zar oluşur. Sirke anası denilen bu zar  asetik asit bakterileri içerir. Yüzeyde oluşan sirke anası etil alkolün asetik aside dönüşmesini gerçekleştirir. Bu yöntemle oldukça yavaş sirke üretilir. Ama üretilen sirkenin kalitesi oldukça yüksektir. Alkol sürekli sirke anasıyla temas halindedir. Sirkeleşme devam eder ve hafta sonra tamamlanır. Üretilen asetik asit alkolden daha yoğun olduğundan dibine çöker. Sirkeleşmenin sona erdiği sirke anasının kendiliğinden dibe batmasıyla anlaşılır. Yani sirke anası sirke yapımı sürecinde oluşan doğal bir üründür, sirkenin kendine has koku ve tadının oluşmasını sağlar, tek parça halinde ve kaygan yapıdadır.&#;

Sanırım ben biraz erken süzmüş oldum. Çünkü benim sirke analarım tamamen dibe inmemişti. Yapacak olursanız bunu biraz daha araştırın derim.

Ama yine de kendimi çok şanslı hissettim çünkü birçok insandan sirke yaptıklarını ama sirke anası oluşmadığını okudum ve duydum. Demek ki bu sirke anası kıymetli bir şey. Beyazlıklar arttıkça sevindim. Hatta her gün sirke analarıyla konuştuğumu itiraf etsem bana deli demezsiniz inşallah. 

Nasıl süzeceğim?

Önce sirke analarını geniş, tahta bir kaşık yardımıyla nazikçe ayrı iki kaba ayırdım. Üzerlerine biraz sirke de ekledim. Sirke analarını, yeni sirke yapmak isteyen komşum ve arkadaşıma maya niyetine verdim. Onlar kuracakları sirkeye bunu ekleyecekler.

Genişçe bir kabın üstüne süzgeci koydum. Süzgecin içine de ince bir tülbent yerleştirdim ki tortular süzgeçte geçmesin. Bu şekilde süzdüm. Elma posalarını bahçedeki komposta attım. Suyunu yani artık hazır olan elma sirkemi de minik cam kavanozlara ve cam şişelere doldurdum.

Nerede muhafaza edebilirim?

İnternette buz dolabında saklayın diyenler fazlaca. Ama bir yandan da emin olamıyorum. Sanki daha beklemesi gerekiyor gibi geliyor. Ben de yarısını buzdolabına yarısını da aynı dolaba -serin ve karanlık- geri koydum. Ve 1 hafta daha beklettim.

Buzdolabındakiler berrak ve iyi durumdalar. Diğer dolaptaki sirkeler ise mayalanmaya devam etmiş ve yeniden sirke anası oluşmuş! İnanamadım. 🙂 Yine bir kısmını süzüp buzdolabına aldım ama sirke anasıyla birlikte bir miktar sirkeyi mayalanmaya devam etmesi için dolaba geri koydum. Belki ondan yeni sirke yaparım ilerde veya yapmak isteyen birilerine veririm.

İşte böyle 🙂

Sirkenin kullanım alanları:

Bu kadar sirkeyi nerede ne amaçla kullanacaksın diye merak edenler varsa biraz ondan da bahsedeyim bitirmeden önce.

  • Salatalarınız için kullanabilirsiniz. Sirkenin suyunu içme suyundan koymuştum zaten. Katkısız, tertemiz bir ev sirkesi. Gönlüm rahat bir şekilde salataya koyabilirim.
  • Unutmazsam sabahları bir kaşık içiyorum veya içme suyumun içine ekleyip tüketiyorum.
  • Cilt temizliğinde kullanıyorum. Pamuğa bir miktar sirke alıp yüzümü siliyorum, tonik niyetine.
  • Saçlarımı sabunla yıkadığımda çok sertleşiyor. Durulama suyuna bir miktar sirke katınca saçım sanki saç kremiyle yıkanmış gibi yumuşacık ve pırıl pırıl oluyor.
  • Mutfak temizliğinde kullanıyorum. Ahmet&#;in ekşi mayadan ekmek yaptığı kapları deterjan yerine sirke ile yıkıyorum ara ara.
  • Yine mutfakta veya evin başka kısımlarında koku olursa, sirkeli su ile siliyorum. Sirke kokuyu anında yok ediyor ve kendi kokusu da uçup gidiyor.
  • Boğaz enfeksiyonu olduğunda gargara yapıyorum.
  • Sebzeleri, yeşillikleri yıkarken yıkama suyuna bir kaşık koyuyorum.

Bu yazdıklarım sadece benim yaptıklarım. Biraz araştırma yaparsanız dünya kadar faydası var. Bir kere şifasını ve faydasını görünce insan bırakmak istemiyor.

Başta yazdığım gibi bu benim ilk elma sirkesi yapışım. Bu süreçte öğrendiğim her şeyi yazmaya çalıştım. Eğer yanlış yaptığımı düşündüğünüz bir yer varsa lütfen yorumlara yazın ki, okuyacak olanlar faydalansın.

Veya siz de heves edip denemek isterseniz, mutlaka tecrübenizi yine yorumlara yazın. Paylaşalım ki birbirimizden yeni ve faydalı şeyler öğrenmeye devam edelim.

&#;Sirke ne güzel katıktır! Sirkesi bulunan bir ev, katıktan mahrum sayılmaz!’&#; Hz. Muhammed

İlginizi çekebilir: Elma kaç kalori?

Seval Yılmaz
Seval Yılmaz
İstanbul’da doğdum, büyüdüm. Üniversiteyi Eskişehir’de okudum. Bir süre İspanya’da yaşadım. Uzun yıllar sivil toplum kuruluşlarında ve firmalarda eğitmenlik yaptım. Şimdilerde ise boyaların ve renklerin Devam

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası