2005 ssk girişli erkek ne zaman emekli olur / Normal Şartlarda Ne Zaman Emekli Olabilirim?

2005 Ssk Girişli Erkek Ne Zaman Emekli Olur

2005 ssk girişli erkek ne zaman emekli olur

SSK’da giriş tarihine göre emeklilik şartları / Lütfi Köksal

 

“SSK’lılarda yaş haddinden emeklilikte tarihinden önce Sigorta girişi olanlar 55 yaş, 15 yıl ve günde Kademeli Yaşa girmeden yaştan emekli oluyor. Kadınlar için ise bu ” Sormak istediğim; “Kademeli Yaşa girmeyenler, günle YAŞTAN emeklilikten yararlanıyor” diye biliyordum. Bir kişinin günden faydalanması için tarihinden önce işe girmesi mi gerekiyor? Ayrıca tarihinden önce girenler kademeli yaşa dahil oluyorlar mı?

CEVAP: Sayın okurum, SSK’dan yani 4/a’dan emeklilik şartlarını en son şekline göre şöyle sıralayabiliriz:

1- KADEMESİZ EMEKLİLİK
- Erkek tarihinden önce işe girerse 25 yıl ve günle normal; 15 yıl, 55 yaş ve günle yaştan emekli oluyor.
- Kadın tarihinden önce işe girerse 20 yıl ve günle normal; 15 yıl, 50 yaş ve günle yaştan emekli oluyor.

2- KADEMELİ EMEKLİLİK
- Erkek tarihinden sonra işe girerse 25 yıl, yaş arasında ve ile gün arasında KADEMELİ emekli oluyor.
- Kadın tarihinden sonra işe girerse 20 yıl, yaş arasında ve ile gün arasında KADEMELİ emekli oluyor.
- Gene bu tarihlerden sonra işe girenler 15 yıl, 50/55 yaş ve günle yaştan emekli oluyorlar. Fakat 15 yıl, 50/55 yaş ve bunlardan bir tanesi tarihinden sonra doluyorsa, en son hangisi tahakkuk ederse; kadın 50 ile 58, erkek 55 ile 60 yaş arasında yaştan kademeli emekli oluyor.

3- GEÇ EMEKLİLİK
tarihinden sonra işe girenlerse,
- Erkek 60, kadın 58 yaşında günle normal emekli olur.
- Veya erkek 60, kadın 58 yaş, gün ve 25 yıl ile yaştan emekli olur.

4- EN SON EMEKLİLİK
- tarihinden sonra işe giren kadın 58 yaş ve erkek 60 yaş ve günle normal emekli oluyor.
- Gene tarihinden sonra işe giren kadın 61 yaşında, erkek 63 yaşında günle yaştan emekli oluyor.

5- ŞANSSIZ EMEKLİLİK!
- tarihinden sonra işe girenlerin 15 yıl ve günle yaştan emekli olma şansları yoktur.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

> E. Nitelik

Benim prim günlerim ve senem doldu. Emeklilik için yaşımı bekliyorum. 3 yılım daha var. Engelli (down sendromlu) bir oğlum var. Duyduğum kadarıyla bunlar için bir yasa çıkmış. Erken emekli olma şansı tanınıyormuş. Acaba biz de bu yasadan faydalanabiliyor muyuz?


Yukarıdaki hükümden de anlaşıldığı gibi bu çalışan annelere verilmiş bir haktır. Babaların böyle bir şansları yoktur.

 

(Kaynak: Türkiye Gazetesi

Kadınlarda ve erkeklerde emeklilik yaşı hesaplaması, ülkelere ve kanunlara göre farklılık gösterir. Peki, Türkiye&#;de şartlar neler?

Genel olarak ülkelerde erkekler kadınlara göre daha geç yaşta emekli olmaya hak kazanırlar. Kadınlar her zaman emeklilik yaşı açısından daha erken yaşta emekli olurlar. Ülkemizde belirli dönemlerde çıkan kanunlara göre belirlenen koşullar veya şartları farklılaşır. Kişilerin hangi yaşta emekli olacakları, ne zaman emekli olacakları gibi konular hesaplanırken kişilerin sigortalı oldukları yıl ve kaç yaşında sigortalı oldukları oldukça önemlidir. Kadın ve erkeklerde emeklilik yaş hesaplamalarında kişinin ödenen SGK prim tutarı hesaplamalara dahil edilir.

Kadınlarda ve erkeklerde emeklilik yaşı

Erkeklerde ve kadınlarda emeklilik yaşı hesaplanmasında en önemli kriter belirli dönemlerdir. öncesi ve öncesi gibi dönemlerde hesaplama daha farklıdır. Belirli dönemlerde çıkan kanundaki şartları taşıyan kişiler emekliliğe hak kazanırlar ve bu kanunlarda belirtilen yaş şartını yerine getirdiklerinde emekli aylıklarını alabilirler.

Kişiler sigortalı işe başlama tarihinde kanunlarda belirlenen kriterlere göre eğer tüm şartları taşıyorlarsa primlerini tam olarak ödediklerinde emekli olmaya hak kazanırlar. Hesaplamalarda baz alınan en önemli kriter ödenen SGK primleridir. Kadın ve erkeklerin çalışmaya başladığı ve ilk sigortalı olduğu tarih, sigorta kolu ve cinsiyet dikkati alınmaktadır. Erkekler ve kadınlar farklı zamanlara göre emekliliği hak etmektedir. Cinsiyetle birlikte kişilerin sigortaya başlangıç tarihi ve kanuna göre hangi seçenek kapsamında prim ödedikleri emeklilik yaşının hesaplamasında değerlendirilir. Bunun yanı sıra, emeklilik yaş hesaplanmasında ve emeklilik maaşının hesaplamasında şu ana kadar kanunen birçok değişiklik yapılmıştır.

Günümüzde emeklilik, bireysel emeklilik, erken emeklilik ve emeklilikte yaşa takılanlar için kanunen değişiklikler yapılmaya devam edilmektedir. Bu nedenle değişiklik yapılan kanun hangi yıla aitse o kanundaki maddelere ve şartlara dikkat etmek gerekir. Kadın veya erkeğin çalışmış çalışmış olduğu tarihte hangi kanun kapsamına girdiği emeklilik yaşı hesaplanmasında önemlidir. 8 Eylül yılı kadın ve erkek emeklilik yaş hesaplamasında önemli bir detay olarak karşımıza çıkar. 8 Eylül yılından önce ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başlayan kişilerin şartları daha farklı belirlenir. Ayrıca 8 Eylül ile 30 nisan yılları arasında ilk defa sigortalı olan kadın veya erkeklerin yaş hesaplaması da daha farklı kriterlere bağlıdır. 30 Nisan &#;den sonra çıkan kanun kapsamına göre de bu tarihten sonra ilk defa sigortalı olan kişilerin hesaplamasında emeklilik yaş şartları değişir. Dolayısıyla erkek ve kadınlarda emeklilik yaşı hesaplamasında 3 dönem oldukça önemlidir. Ayrıca bu 3 dönemde çıkan kanun düzenlemelerindeki şartlara göre kadınlarda emeklilik yaşı ve prim gün sayısı hesaplamaları da değişmektedir. Kadınlarda emeklilik prim gün sayısı hesaplaması yılı öncesi sigorta ilk defa sigorta girişi yapılan kişiler için gün olarak belirlenmiştir.

Prim ödeme şartının yanı sıra 15 sene sigortalı olma şartı bulunur. Kadınlarda emeklilik yaşı ve prim gün sayısı hesaplama kapsamında yılından önce ilk defa sigortalı olanlarda emeklilik yaşı 56 olarak belirlenmiştir. günle emeklilik şartları kapsamında yılından önce erkeklerde ilk defa sigorta olan kişilerde gün prim ödeme şartı, 15 yılı SGK hizmet şartı ve 58 yaş şartı bulunur. 9 Eylül ile Nisan yılları arasında ilk defa sigortalı olan kişilerin kriterleri daha farklı olarak belirlenir. Bu tarihler arasında ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başlayan kadın ve erkekler için 25 yıl sigortalılık şartı önemlidir. Ayrıca gün primlerinin tam olarak ödenmesi gerekir. 25 yıl sigortalılık şartı ile birlikte prim gününü tamamlayan erkekler 60 yaşını doldurduğunda, kadınlar ise 58 yaşını doldurduğunda emekliliğe hak kazanırlar. Bununla birlikte, kadın ve erkek emeklilik yaşları hesaplamasında kişilerin hangi mesleği yerine getirdikleri de önemlidir. Örnek verecek olursak kolluk kuvvetleri biriminde çalışan kişiler daha erken yaşlarda emekliliği hak ederler. Ayrıca bedensel yıpranmaya sebep veren bazı endüstriyel iş ortamlarında çalışan kişiler kanunlara göre daha erken emekli olmayı hak eder.

Kadınlarda 4A SGK emeklilik şartları

Sigortadan 4a hizmet grubundan emekli olmak isteyenler için 3 dönem oldukça önemlidir. Bu dönemler öncesi işe girenler yılları arası ilk defa sigortalı olanlar, 30 nisan sonrasında ilk defa sigortalı olan Kişilerin Kısmi emeklilik şartları vardır. Bu kişiler yaştan emekli olabilirler. Sigortalı olarak uzun yıllar hizmet veren bir kişinin emekli maaşı alabilmesi ve bu talepte bulunabilmesi için sigortalılık süresindeki hizmet süresi, yaş koşulları, prim ödeme süresini yerine getirmesi gerekir.

Öncelikle sigortalılık süresi kadınlar için 20, erkekler için 25 yıldır. Sigortalılık süresi hesaplanırken kişilerin sigortalılık başlangıç tarihi baz alınır. Sigortalılık başlangıç tarihi, kişinin işe başlaması ve sigortalı olması ile başlar. Bununla birlikte, yurt dışında çalışan kişiler yurt dışındaki hizmet sürelerini borçlanabilirler. Kişi sigortaya başlama tarihinden önceki süre için borçlanmış ise o zaman bu kişinin sigorta başlangıç tarihi, borçlanılan gün sayısı kadar geriye gidilerek bulunur. Örnek verecek olursak; kişi ülkemizde tarihinde ilk defa sigortalı olarak işe başladıysa ve bu kişi tarihleri arasında yurt dışında çalıştıysa, bu hizmet sürelerini borçlanarak ödediği takdirde ilk sigorta başlangıç tarihi olarak baz alınır.

Emekli olmak için sağlanması gereken şartlardan biri diğeri prim ödeme süresidir. Ülkemizde sigortalı çalışanlar her ay sigorta primi öderler. Prim ödeme süresi sigortaya işe giriş tarihine göre farklılık gösterir. Emekli maaşı bağlanması için önemli olan diğer bir unsur yaştır.

Emekli olmak için gerekli olan yaş şartı sigorta başlangıç tarihine göre değişir. Bunun yanı sıra birçok kadın erken emeklilik şartlarının ne olduğunu merak eder. Erkek ve kadınlarda erken emeklilik şartları nelerdir sorusunun cevabı için iki farklı imkandan bahsedebiliriz. Kadınlar için sigortalılık hizmeti sonrası süredeki doğumlarını borçlanabilirler. Bayanlarda erken emeklilik şartları kapsamında üç çocuk için altı yıl yani gün kazanma şansı olur. Erken emeklilik şartları kapsamında erkeklerde ise asker borçlanma imkanı bulunur. Bu sayede 2 yıl daha erken emekliliği hak ederler.

A) tarihinden önce sigortalı olan kadınların emeklilik yaş tablosu

İşe başlama tarihleri ve sigortalı oldukları tarihlere göre kadınlardaki emeklilik şartları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

İşe Başlama Tarihi   /Tamamlaması Gereken &#; Tamamlaması Gereken  &#; Yaş &#; Prim

  • öncesi ise 20     Yok    
  • arasında       20        38       
  • arasında       20        40       
  • arasında       20        41       
  • arasında       20        42       
  • arasında       20        43       
  • arasında       20        44       
  • arasında       20        45       
  • arasında       20        46       
  • arasında       20        47       
  • arasında       20        48       
  • arasında       20        49       
  • arasında       20        50       
  • arasında       20        51       
  • arasında       20        52       
  • arasında       20        53       
  • arasında       20        54       
  • arasında       20        55       
  • arasında       20        56       

B) ile tarihleri arası sigortası başlayan kadınların emeklilik yaş tablosu

ile tarihleri arasında sigortalı olarak işe başlayan kadınlar iki yöntemle emekli olmaya hak kazanırlar. Normal emeklilik şartlarına göre kadınların emekli olabilmesi için 58 yaşını tamamlaması gerekir. Ayrıca yaş şartıyla birlikte prim gün sayısı şartı bulunur. Kadınlarda erken emeklilik şartları kapsamında normal emeklilik şartları dışında bulunan kadınlar bazı şartları sağlarsa gün ile emekliliğe hak kazanabilirler. 58 yaş şartını tamamlayan kadınlar 20 yıldır sigortalılıkları var ve prim gününü doldurduysa o zaman kısmi emekli olmaya hak kazanırlar.

C) tarihinden sonra sigortalı olan kadınların emeklilik yaş tablosu

  • ila tarihleri arasında 7 bin günü tamamlayan çalışan kadın için 59 yaş
  • ila tarihleri arasında 7 bin günü tamamlayan çalışan kadın için 60 yaş
  • ila tarihleri arasında 7 bin günü tamamlayan çalışan kadın için 61 yaş
  • ila tarihleri arasında 7 bin günü tamamlayan çalışan kadın için 62 yaş
  • ila tarihleri arasında 7 bin günü tamamlayan çalışan kadın için 63 yaş
  • ila tarihleri arasında 7 bin günü tamamlayan çalışan kadın için 64 yaş
  • tarihinden itibaren ise 65 yaş

Kadınların SGK’dan gün ile emeklilik şartları

İlk defa tarihinden sonra sigortası başlayan kadınlar 4a sigorta hizmet kolu kapsamında kısmi olarak emeklilik şartı gün olarak uygulanmaktadır. Emeklilik yaşlarının tespiti günü tamamladıkları yada tamamlayacakları zamana göre tespit edilir. Bu doğrultuda;

  • tarihine kadar prim gününü tamamlayan kadınlar 61 yaşında emekli olmaya hak kazanırlar. Diğer kadınlar ise;
  • ila tarihleri arasında prim gününü tamamlayan kadınlar 62&#;de,
  • ila tarihleri arasında prim gününü tamamlayan kadın 63&#;te,
  • ila tarihleri arasında prim gününü tamamlayan kadın 64&#;te,
  • tarihinden itibaren ise 65 yaşında emekliliğe hak kazanırlar.

Malulen emeklilik şartları

Malulen emeklilik şartları kapsamında iş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle engelli olan kişilerin sağlık kuruluşlarına gitmeleri ve uzman doktorlar tarafından heyet raporu almaları gerekir. Malulen emekliliği için en önemli şartlardan biri olan bir meslekte çalışamama oranıdır. Malulen emekliliğe hak kazanmak için, mesleğin %60 veya daha fazla iş göremezlik oranına sahip olması gerekir. Ayrıca sosyal güvenlik kurumu malul emekliliğinin bir diğer şartı en az 10 yıl çalışmış olmak ve gün sigorta priminin ödenmiş olmasıdır. Bu kural, engelli bir kişinin başka bir kişinin bakımına ihtiyacı varsa değişir. Engelli bir kişinin başkalarından bakıma ihtiyacı varsa, 10 yıllık çalışma süresi sayılmaz, ancak gün prim ödenmesi gerekir.

Engelli emeklilik şartları

Engelli olan kişiler çalışırken çalışma süresi boyunca psikolojik sorunlar, fiziksel zorluklar ile beraber mücadele ederler. Bu yüzden engelli olan kişilere, diğer kişilere göre daha erken emekli olma hakkı tanınmıştır. Engelli olan kişilerin iş hayatındaki yıpranma süreçleri de dikkate alınarak böyle bir düzenleme yapılmıştır. Engelli emeklilik şartları kapsamında öncelikle kişilerin tam teşekküllü bir hastaneden engelli raporu alması önemlidir. Engelli emeklilik şartları kapsamında 3 kriter ön plana çıkar:

  • Sigorta süresi
  • Engelli raporu en az %40
  • Prim gün sayısı

Kişi engel raporunu aldıktan sonra tüm şartları taşıması ile birlikte erken emekliliğe hak kazanmış olur. Engelli olan kişiler bu şartları sağladıktan sonra ne zaman engellilikten emekli olabileceklerini de sorgulayabilirler. Ülkemizde erken emeklilik sayılı kanun maddeleri kapsamında düzenlenmiştir. Yönetmeliğe göre erken emeklilik şartlarından yararlanmak isteyen kişiler öncelikle hastaneden engelli raporu almalılar. Böylelikle engelli olduğunu yasal olarak ispatlamış olur. 28 eylül tarihli resmi yönetmeliğine göre;

  • %40 49 arası hafif düzeyde çalışma gücünü kaybetmiş olanlar
  • %50 59&#;a orta düzeyde çalışma gücünü kaybetmiş olanlar
  • En az %60 oranında olanlar ağır düzeyde çalışma gücünü kaybetmiş olanlar olarak tanımlanmıştır.

Yönetmelik kapsamında belirlenen orta, hafif ve ağır derecelerde çalışma gücünü kaybeden kişilerin çalışma gücü kayıp oranı tespiti için hastalık listeleri bulunur. Engelli emekliliği kapsamında engelli rapor oranı %40 olarak belirlenmiştir. %40&#;tan daha az oranda engelli raporu olan kişiler erken engelli emekliliğinden faydalanamazlar. Bununla birlikte, engelli olan kişilerin engellilikten emekli olabilmesi için prim gün sayısı kanunen belirtilmiştir. Prim gün sayısı engelli olan kişilerin sigortaya giriş tarihi ve rapor oranına göre farklılık gösterir.

Kaynaklar: 1&#; 2 &#; 3

Editör

yaş + sigorta başlangıcı olana EYT'siz emeklilik! O kişiler EYT'yi kapsamasa da erken emekli olacak! , primle

EYT'li olmayanlar i&#;in alternatif erken emeklilik yolları araştırılmaya başlandı. Bilindiği &#;zere EYT'de 8 Eyl&#;l tarihinden &#;nce sigorta girişi olanlar kapsama alınacaklar. Peki, EYT'yi kapsamayanlar ne yapacak? İşte t&#;m detaylar haberimizde yer alıyor

- Son Güncelleme:

BU GALERİYİ PAYLAŞ
O kişiler EYT’yi kapsamasa da erken emekli olacak! yaş + sigorta başlangıcı olana EYT’siz emeklilik! , primle

SONRASI İÇİN EMEKLİLİK AVANTAJLARI!

Emeklilik tarihini öne çekmek ve 52 yaşında emekli olmak mümkün. Yüz binlerce kişiyi kapsıyor. Kadın, erkek fark etmiyor. Ayrıca yurt dışında çaışan Türk vatandaşları da yararlanabiliyor. İşte erken emekli olmanın yolları

O kişiler EYT’yi kapsamasa da erken emekli olacak! yaş + sigorta başlangıcı olana EYT’siz emeklilik! , primle

Doğum, askerlik ve yurtdışı borçlanması ile erken emekli olmak mümkün. Bu üç durumda en fazla ne kadar borçlanma imkanı var? Bu borçlanmaların sağladığı faydalar nedir? Başvuru tarihleri nelerdir?

O kişiler EYT’yi kapsamasa da erken emekli olacak! yaş + sigorta başlangıcı olana EYT’siz emeklilik! , primle

Doğum nedeniyle iş hayatından uzaklaşan kadınlara her doğumda gün borçlanma hakkı veriliyor. Üç doğumu borçlanma hakkına sahip olan bir kadın sigortalı gün borçlanma yapabiliyor.

T: +90 () 29 08

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.