odtü seviye tespit sınavı / Odtü Ingilizce Kursu Seviye Tespit Sınavı

Odtü Seviye Tespit Sınavı

odtü seviye tespit sınavı

ODTÜ’de İngilizce Hazırlık Okumak

10/12/2022

Merhaba Sevgili inekle Okuru, bugünkü yazımda ODTÜ’de hazırlık sınıfı okumak ve İngilizce öğrenmek adına olacak. ODTÜ’de eğitim dili tamamen İngilizce. Okula adımınızı atar atmaz eğer çok iyi İngilizce seviyeniz yoksa hazırlık sınıfını okumanızı tavsiye ederim. Hatta yeterli seviyede İngilizce seviyeniz dâhi olsa ODTÜ’yü tanımak, arkadaşlarınızla bolca vakit geçirebilmek adına hazırlık sınıfı çok iyi bir seçenek çünkü bölüm derslerine geçtiğiniz zaman bu vakitler için bolca keşke diyeceğinizi şimdiden duyar gibiyim.

Gelelim biraz ODTÜ’de bulunan hazırlık sınıfına. İlk etapta kurunuzu belirlemek adına seviye tespit sınavı yapılarak İngilizce kurunuz belirlenir, bu seviyeye göre İngilizce sınıfınız beş kurdan biri olacaktır. Haftalık ders saatleri, devamsızlık verilerinizi seviyenize göre olur. Hazırlık sınıfının ikinci dönemi için yeterli puanı topladığınız takdirde bir üst kura geçerek ikinci döneme başlarsınız. Hazırlık sınıfında pop quizler, midtermler bulunur. EPE (English Proficiency Exam) dediğimiz hazırlık sınıfını geçmek için gireceğiniz sınava girebilmek için bu sınavlardan yeterli puanı toplamanız gereklidir.

Yılın sonunda ise EPE’ye girerek 60 üstü not alarak hazırlık sınıfınızı tamamlarsınız. Peki, hazırlık sınıfında aldığınız bu not neye etki eder? Eğer yurtdışı deneyimine oldukça hevesliyseniz Erasmus programı bulunmaz hint kumaşı diyebiliriz. Erasmusa gidebilmenizi belirleyecek olan şartlar not ortalamanız ve EPE’de aldığınız hazırlık bitirme sınavının sonucudur. Bu gibi bir isteğiniz varsa EPE’de alacağınız nota dikkat etmeniz yararınıza olacaktır çünkü Erasmus programı için EPE %50 etkiye sahiptir.

Hazırlık sınıfında aldığınız İngilizce eğitimi tamamen yeterli olacağı söylenemez, düzenli çalışma ve bol bol İngilizceye maruz kalarak İngilizce temelinize katkıda bulunmanız gereklidir. Hem ODTÜ’de okumak hem de kendinizi geliştirebilmek adına İngilizcenin önemini unutmamanı tavsiye ederim sevgili inekle Okuru. Yeni dillerle yeni ufuklarda görüşmek dileğiyle!

Şule Tezcan

10.12.2022

Orta Doğu Teknik Üniversitesinden:

ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER

YÜKSEKOKULU TEMEL İNGİLİZCE

BÖLÜMÜ YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Orta Doğu Teknik Üniversitesine bağlı lisans programlarına kabul edilen öğrencilerden İngilizce seviyeleri Üniversitedeki dersleri takip edebilecek seviyede olmayanlar için sunulan İngilizce eğitim-öğretim ile ilgili usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Temel İngilizce Bölümü tarafından yürütülen hazırlık sınıfı eğitim ve öğretimine ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü ve 49 uncu maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Akademik takvim: Bir eğitim-öğretim yılındaki kayıt, ders, İYS ve benzeri faaliyetlerin süre ve tarihlerinin düzenlendiği takvimi,

b) Beklemeli öğrenci: Hazırlık sınıfında devamsızlık/başarısızlık nedeni ile programa devam hakkını kaybedenlerin azami süre sonuna kadar bulunduğu statüyü,

c) Çevrim içi öğrenim (e-öğrenim): Gelişmiş bilgi ve iletişim teknolojileri aracılığıyla çevrim içi öğrenme faaliyetini,

ç) Eğitim-öğretim yılı: Her biri en az on altı haftadan oluşan iki yarıyılı,

d) İYS: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu İngilizce Yeterlik Sınavını,

e) Lisans programı: En az sekiz yarıyıllık bir yükseköğretim programını,

f) ÖİDB: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığını,

g) ÖSYM: Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığını,

ğ) Rektör: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektörünü,

h) Rektörlük: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektörlüğünü,

ı) Senato: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Senatosunu,

i) Seviye Belirleme Sınavı (SBS): Hazırlık sınıfında eğitim görecek öğrencilerin İngilizce seviyelerini belirleyen sınavı,

j) TİB: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Temel İngilizce Bölümünü,

k) TİB hazırlık sınıfı: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu İngilizce hazırlık sınıfını,

l) Üniversite (ODTÜ): Orta Doğu Teknik Üniversitesini,

m) YDYO: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulunu,

n) YDYO Kurulu: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Kurulunu,

o) YTBN: Yıl sonu toplam başarı notunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Hazırlık Sınıfında Eğitim-Öğretime İlişkin Esaslar

Akademik kurullar

MADDE 5- (1) TİB hazırlık sınıfıyla ilgili olarak oluşturulan akademik kurullardan;

a) TİB Bölüm Kurulu; Bölüm Başkanı, bölüm başkan yardımcıları ve danışmanlarından oluşur. Eğitim programlarının hazırlanması ve uygulanması ile ilgili kararları alır. Bu kararlar YDYO Kurulu ve/veya Senatonun onayına sunulur.

b) TİB Akademik Kurulu; TİB’de tam zamanlı çalışan öğretim elemanlarından oluşur. Kurul Başkanı TİB Başkanıdır. Kurul, hazırlık sınıfındaki eğitim programlarının düzenlenmesi ve uygulanması ile ilgili çalışmaları gözden geçirir ve önerilerde bulunur.

Öğretim dili ve İngilizce Yeterlik Sınavı

MADDE 6- (1) Üniversitede eğitim-öğretim dili İngilizcedir. Lisans programlarına kabul edilen öğrencilerin İngilizce yeterlikleri, YDYO tarafından hazırlanan ve uygulanan İYS ile belirlenir. Lisans öğrencileri için İYS’de başarı notu 100 üzerinden en az 59,50’dir. İYS’de başarılı olanlar, yerleştirildikleri lisans programına kayıt yaptırabilirler. 59,49 ve altında puan alan öğrenciler, seviyelerine bağlı olarak değişik kurlarda zorunlu İngilizce hazırlık eğitimi alırlar. Lisans programları bazında İYS başarı notuna dair farklılıklar, Senato tarafından belirlenen İYS eş değerlik tablosunda belirtilir. İlgili eğitim-öğretim yılında verilen İYS ile ilgili detaylar aşağıdaki gibidir:

a) İYS I: Her eğitim-öğretim yılı başında yapılan İngilizce Yeterlik Sınavıdır. ODTÜ’ye yeni kayıt yaptırmış öğrencilerin, sene tekrarı yapan öğrencilerin ve beklemeli statüde olanların bu sınava girme hakkı vardır. Hazırlık sınıfından muaf olarak lisans programlarına başlamak isteyen öğrenciler, Senato tarafından belirlenen İYS eş değerlik tablosundaki sınavlardan biri ile İngilizce yeterlik düzeylerini belgeleyememeleri durumunda, bu sınava girmek ve başarılı olmak zorundadırlar.

b) İYS II: Her eğitim-öğretim bahar yarıyılı sonunda yapılan İngilizce Yeterlik Sınavıdır. Hazırlık sınıfına kayıtlı olup derse devam koşulunu sağlayan ve eğitim-öğretim yılı sonunda notu 64,50-100 arasında (yıl sonu harf notu E) olan öğrencilerin bu sınava girme hakkı vardır.

c) İYS III: Her eğitim-öğretim yılı yaz okulu sonunda yapılan İngilizce Yeterlik Sınavıdır. Yaz Okuluna kayıt ve devam koşullarını sağlamış olan öğrencilerin katılma hakkı vardır.

ç) Bir eğitim-öğretim yılında verilecek olan İYS sayısı, YDYO Kurulu tarafından belirlenir.

(2) İYS’de başarılı olanlar, yerleştirildikleri lisans programına kayıt yaptırabilirler.

(3) Herhangi bir nedenle İYS’ye girmeyenlere telafi sınavı verilmez.

(4) İYS sonuçlarına yapılacak itirazlar, sınav sonuçlarının açıklandığı tarihi takip eden üç iş günü içerisinde YDYO’ya yapılmalıdır. İtiraz sonuçları, YDYO tarafından itiraz süresi bitiminden itibaren beş iş günü içinde açıklanır.

(5) Senato tarafından eş değerliği kabul edilen ve İYS eş değerlik tablosunda belirtilen sınavlardan geçer notu alan öğrenciler, Temel İngilizce Bölümünde bahar yarıyılı derslerin kesilme tarihi ile güz yarıyılı ders ekleme ve bırakma tarihinin son günü arasında sınav sonuç belgelerini ÖİDB’ye teslim edebilirler. Bu tarihler dışında belge teslimi kabul edilmez. Belgesi kabul edilenler lisans programına kayıt yaptırabilirler.

(6) İYS ve eş değerlik tablosunda belirtilen sınavlardan elde edilen sınav sonuçlarının geçerlilik süresi, sınavın yapıldığı tarihten itibaren iki yıldır.

(7) Anadili İngilizce olan ülkelerin vatandaşları ile en az son üç yılında, İngilizcenin anadil olarak konuşulduğu bir ülkede, o ülke vatandaşlarının devam ettiği ortaöğretim kurumlarında eğitim görüp ortaöğrenimini bu kurumlarda tamamlayanların İngilizce yeterlikleri YDYO Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilir. YDYO Yönetim Kurulu tarafından uygun görülenler, ÖİDB tarafından lisans programlarına kayıtlı hale getirilirler.

(8) Başka bir üniversitenin lisans programından mezun olup ikinci lisans programına Üniversitenin hazırlık sınıfında devam eden öğrenciler, Lisansüstü program başvuruları için yapılan İYS’ye girebilirler. İYS'den geçer notu aldıklarında bu nota dair belgelerini Temel İngilizce Bölümünde bahar yarıyılı derslerin kesilme tarihi ile güz yarıyılı ders ekleme ve bırakma tarihinin son günü arasında ÖİDB’ye teslim edebilirler. Bu tarihler dışında belge kabul edilmez. Belgesi kabul edilenler lisans/lisansüstü programına kayıt yaptırabilirler.

(9) ODTÜ’de bir lisansüstü programa kayıtlı olup ÖSYM tarafından Üniversitedeki bir lisans programına yerleştirilen öğrenciler, ÖİDB'ye başvurmaları durumunda Temel İngilizce Bölümündeki hazırlık sınıfından muaf olurlar.

Seviye Belirleme Sınavı

MADDE 7- (1) TİB hazırlık sınıfında öğrencilerin hangi seviyedeki grupta eğitim görecekleri, İYS’den aldıkları puan ve/veya SBS sonuçlarına göre belirlenir. SBS, TİB Kurulu kararına göre çevrim içi olarak da yapılabilir. Grupların haftalık ders saatleri ve grup değiştirme kuralları her eğitim-öğretim yılı başında TİB Bölüm Kurulu tarafından kararlaştırılır.

Eğitim süresi ve koşulları

MADDE 8- (1) TİB hazırlık sınıfında asgari eğitim-öğretim süresi bir eğitim-öğretim yılı (iki yarıyıl), azami eğitim-öğretim süresi iki eğitim-öğretim (dört yarıyıl) yılıdır.

(2) Üniversitedeki bir lisans programına ikinci kez yerleştirilen öğrencilere TİB hazırlık sınıfında sadece bir eğitim-öğretim yılı (iki yarıyıl) okuma hakkı verilir.

TİB öğrencilerinin kayıtları

MADDE 9- (1) TİB öğrencilerinin kayıtları, akademik takvimde belirtilen tarihlerde Üniversitenin resmî internet sayfasında ilan edildiği şekilde ÖİDB tarafından yapılır.

(2) ÖSYM tarafından yapılan sınavlar veya eş değeri sınavlar ile ODTÜ’ye yerleştirilen ancak ilan edilen kayıt koşullarını yerine getirmeyen öğrenciler, kayıtsız duruma düşer ve kayıtlı öğrencilerin yararlandığı haklardan yararlanamazlar.

(3) TİB hazırlık sınıfına ikinci eğitim-öğretim yılında kayıt hakkı varken kayıt koşullarını yerine getirmeyen öğrenciler, hazırlık sınıfına devam hakkını kaybeder ve öğrenci statüleri azami süre sonuna kadar “Beklemeli” durumuna getirilir. Azami süre sonuna kadar İngilizce yeterliğini belgeleyemeyen öğrencilerin Üniversite ile ilişikleri kesilir. Bu öğrenciler, Üniversiteye kayıt, sınav ve benzeri tüm öğrencilik haklarını kaybeder. Bu kapsamdaki öğrenciler, sadece kayıtsız durumda olduğu yıl ve takip eden yılda güz yarıyılı başlamadan verilen İYS I’e sınav başvuru ücreti ödeyerek girme hakkına sahiptir.

(4) İlgili eğitim-öğretim yılı için kayıt işlemlerini tamamlamayan öğrenciler, gerekçelerini belirterek ve belgeleyerek TİB Başkanlığına en geç o eğitim-öğretim yılının güz yarıyılı ders ekleme ve bırakma süresi bitimine kadar eğitim görmek için başvurur. Mazereti YDYO Yönetim Kurulu tarafından uygun görülen ve gerekli kayıt koşullarını sağlamış olan öğrencilerin dönem kaydı ÖİDB tarafından yenilenir.

Devam durumu

MADDE 10- (1) Temel İngilizce Bölümü hazırlık sınıfında derslere devam zorunludur.

(2) Öğrenciler, bulundukları sınıfın derslerine %80'den az olmamak üzere TİB Bölüm Kurulu tarafından belirlenen oranda devam etmekle yükümlüdür.

(3) Üniversitenin ilgili yönergesi kapsamında alınan sağlık raporları ile belgelenen veya TİB Bölüm Kurulu tarafından onaylanan özel durumlar dışındaki mazeretler kabul edilmez.

(4) TİB öğrencilerinin almış oldukları heyet raporları haricindeki günlük veya kısa süreli raporların süresi, öğrencinin bir yarıyılda aldığı toplam ders saatinin %10’unu aşamaz.

(5) TİB Bölüm Kurulu tarafından belirlenen devamsızlık sınırını aşan öğrenciler, hazırlık sınıfına devam hakkını kaybeder ve azami süre sonuna kadar öğrenci statüleri “Beklemeli” durumuna getirilir.

Değerlendirme ve notlar

MADDE 11– (1) Öğrencilere kayıtlı oldukları eğitim-öğretim yılı sonunda durumlarını gösteren bir harf notu verilir. Bu harf notları öğrencinin yıl sonunda elde edeceği İYS hakkı veya bir sonraki eğitim-öğretim yılı hazırlık sınıfına devam hakkı olup olmadığını belirler.

(2) İlgili harf notu TİB tarafından takdir olunur.

(3) Harf notunun takdirinde öğrencinin ara sınavları ile yıl içi çalışmalarındaki başarısı ve derse devamı göz önünde bulundurulur.

(4) Hazırlık sınıfında aktif kayıtlı öğrenciler için harf notları yıl sonu durumlarına göre aşağıdaki gibidir:

a) FU: 00,00 - 49,49

b) PE: 49,50 - 64,49

c) E: 64,50 - 100

ç) NA: Devam koşulunu sağlamayan öğrencilere verilir.

Başarı, başarısızlık ve yaz okulu

MADDE 12- (1) Başarı, başarısızlık, devam zorunluluğu ve yaz okuluna dair esaslar TİB Bölüm Kurulu tarafından belirlenir ve her eğitim-öğretim yılı başında TİB internet sitesinde “Kurallar ve İşleyiş” başlığı altında duyurulur. TİB hazırlık sınıfı öğrencilerinin başarı durumları, içinde bulundukları eğitim-öğretim yılının bitiminde verilen İYS sonucu ile belirlenir. İYS’ye girebilmek için gerekli koşullar, TİB Bölüm Kurulunun önerisi üzerine YDYO Kurulu tarafından belirlenir.

(2) Hazırlık sınıfında aktif kayıtlı öğrenciler ve yıl sonu notu FU, PE, E ve NA olan öğrencilerin İYS hakları aşağıdaki gibidir:

a) Eğitim-öğretim yılı sonunda kayıt ve devam koşulunu sağlayan ve yıl sonu notu E olan öğrenciler İYS II’ye girebilirler. İYS II’den başarılı olanlar lisans programlarına kayıt yaptırabilirler. Eğitim-öğretim yılı sonunda FU, NA veya PE notu alan öğrenciler İYS II’ye giremezler.

b) Eğitim-öğretim yılı sonunda kayıt ve devam koşulunu sağlayan ve yıl sonu notu E olan ancak İYS II’de başarısız olan öğrenciler ve yıl sonu notu PE olan öğrenciler katkı payı ödemek koşulu ile yaz okuluna kayıt yaptırabilirler. Yaz okuluna kayıt ve devam koşulunu sağlayan öğrenciler İYS III’e girebilirler. İYS III’ten başarılı olanlar lisans programlarına kayıt yaptırabilirler. İYS III’ten başarısız olan öğrenciler, azami eğitim süreleri dahilinde bir sonraki eğitim-öğretim yılı için kayıt yaptırabilirler.

c) Eğitim-öğretim yılı sonunda harf notu E olan ancak İYS II’de başarısız olan öğrenciler, İYS III’ten başarısız olan öğrenciler, eğitim-öğretim yılı sonunda FU ve NA notu almış öğrenciler ile beklemeli statüsünde olan öğrenciler takip eden eğitim-öğretim yılında verilen İYS I’e girebilir. Başarılı olanlar lisans programlarına kayıt yaptırabilirler. Başarısız olan öğrenciler, azami eğitim süreleri dahilinde bir sonraki eğitim-öğretim yılı için kayıt yaptırabilirler.

ç) Eğitim-öğretim yılı sonunda FU notu alan öğrenciler, içinde bulundukları eğitim-öğretim yılının bitiminde verilen İYS II’ye giremez ve ilgili yılın yaz okuluna katılamaz. Bu öğrenciler, takip eden eğitim-öğretim yılının başında verilen İYS I’e sınav başvurusu yapmaksızın girebilir. Başarılı olanlar lisans programlarına kayıt yaptırabilir. Başarılı olamayan öğrencilerin statüleri, azami süre sonuna kadar “Beklemeli” durumuna getirilir. Bu öğrenciler, hazırlık sınıfında bir eğitim-öğretim yılı daha eğitim göremez ancak bir sonraki eğitim-öğretim yılının başında verilen İYS I’e kayıt yaptırarak ve başvuru ücreti ödeyerek girebilir. İYS I’de başarılı olamayan veya Senato tarafından kabul edilen dil sınavlarından biri ile İngilizce yeterliğini belgeleyemeyenlerin 2547 sayılı Kanuna göre azami süre sonunda Üniversiteden ilişiği kesilir. Bu sınavlara katılanlar öğrencilik haklarından yararlanamaz. Bu öğrencilere, ilk eğitim-öğretim yılının sonunu takip eden dört yıl içinde; tekrar yılının sonunu takip eden üç yıl içinde ve her yıl sadece İYS I hakkı verilir. Bu sınavlara katılacakların ilan edilen tarihe kadar katılmak istedikleri sınav için kayıt yaptırmaları ve başvuru ücreti ödemeleri gerekmektedir. Başarılı olanlar veya İngilizce yeterliğini belgeleyen öğrenciler, lisans programlarına kayıt yaptırabilir.

d) Derse devam koşulunu sağlamayan öğrencilere yarıyıl sonunda harf notu (NA) olarak verilir. Bu öğrenciler, içinde bulundukları eğitim-öğretim yılının bitiminde verilen İYS II’ye giremez ve ilgili yılın yaz okuluna katılamaz. Bu öğrenciler, takip eden eğitim-öğretim yılının başında verilen İYS I’e sınav başvurusu yapmaksızın girebilir. Başarılı olanlar lisans programlarına kayıt yaptırabilir. Başarılı olamayan öğrencilerin statüleri, azami süre sonuna kadar “Beklemeli” durumuna getirilir. Bu öğrenciler, hazırlık sınıfında bir eğitim-öğretim yılı daha eğitim göremez, öğrencilik haklarından faydalanamaz ancak bir sonraki eğitim-öğretim yılının başında verilen İYS I’e kayıt yaptırarak ve başvuru ücreti ödeyerek girebilir. İYS I’de başarılı olamayan veya Senato tarafından kabul edilen dil sınavlarından biri ile İngilizce yeterliğini belgelemeyenlerin 2547 sayılı Kanuna göre azami süre sonunda Üniversiteden ilişiği kesilir.

(3) Hazırlık sınıfında bir eğitim-öğretim yılı daha eğitim görme hakkı olan tekrar öğrencileri dönem başında belirtilen süre içerisinde katkı payı yatırmadıkları takdirde kayıtsız durumuna düşerler. Bu öğrenciler, içinde bulunduğu eğitim-öğretim yılının bitiminde verilen İYS II’ye giremez ve ilgili yılın yaz okuluna katılamaz. Bu öğrencilerin takip eden eğitim-öğretim yılının başında verilen İYS I’e ilan edilen tarihe kadar katılmak istedikleri sınav için kayıt yaptırmaları ve başvuru ücreti ödemeleri gerekmektedir. Başarılı olanlar veya İngilizce yeterliğini belgeleyen öğrenciler lisans programlarına kayıt yaptırabilir. Başarılı olamayan öğrencilerin statüleri, azami süre sonuna kadar “Beklemeli” durumuna getirilir. İYS’de başarılı olamayan veya Senato tarafından kabul edilen dil sınavlarından biri ile İngilizce yeterliğini belgelemeyenlerin 2547 sayılı Kanuna göre azami süre sonunda Üniversiteden ilişiği kesilir.

İzinli sayılma

MADDE 13- (1) Öğrenciler YDYO Yönetim Kurulu kararıyla en fazla bir eğitim-öğretim yılı için izinli sayılabilirler. Zorunlu hallerde bu süre, YDYO Yönetim Kurulu tarafından en fazla bir eğitim-öğretim yılı daha olmak üzere uzatılabilir. TİB hazırlık sınıfı öğrencilerine, eğitim-öğretim programı bir yılı kapsadığından yarıyıl izni verilmez.

(2) Öğrenciler aşağıda belirtilen gerekçelerle izinli sayılabilir:

a) Sağlık.

b) Askerlik.

c) Maddi ve ailevi.

ç) Yurt dışı eğitim.

d) İngilizce bilgisini kendi imkânları ile geliştirmek.

e) Doğal afet.

f) Salgın.

(3) İzinli sayılmak isteyen öğrenciler, mazeretini belirten dilekçesi ve belgeleri ile birlikte TİB Başkanlığına en geç ilgili yarıyılın ders ekleme ve bırakma süresi bitimine kadar başvurur; ancak beklenmedik durumlarda başvuru için süre kısıtlaması yoktur.

(4) TİB Başkanlığı, öğrencilerin izin talebini değerlendirerek YDYO Yönetim Kuruluna iletir.

(5) YDYO Yönetim Kurulu, kararı ÖİDB’ye iletir ve ÖİDB tarafından işleme konulur.

(6) İzinli sayılan süre, eğitim-öğretim süresine dahil değildir.

(7) İzin süresi biten öğrenciler, bir sonraki eğitim-öğretim yılında kayıtlı hale getirilir. Bu öğrenciler, eğitim-öğretim yılı başında yapılan İYS I’den veya Senato tarafından eş değerliği kabul edilen sınavlardan geçerli puanı almaları durumunda lisans programına kayıt yaptırabilirler.

(8) Aşağıdaki sebeplerle kısa süreli izin talepleri, belgelenmek koşulu ile TİB Kurulu kararı ile değerlendirilir:

a) Kısa süreli doktor muayene izni.

b) Rektörlük makamı tarafından onaylanan sosyal ve sportif etkinlikler.

c) Bedelli askerlik.

ç) Ulusal ajanslar, yabancı hükümetler ve Yükseköğretim Kurulu tarafından koordine edilen projeler kapsamındaki etkinlikler.

d) Yakın akraba vefatı.

e) Düzenli sağlık kontrolleri gerektiren kronik hastalıklar.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Türkçe eğitim yapan yükseköğretim kurumlarına geçiş

MADDE 14- (1) TİB’de öğrenim gören öğrencilerin Türkçe öğretim yapan kurumlara geçişleri, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde yapılır.

Kuzey Kıbrıs Kampüsü

MADDE 15- (1) Bu Yönetmeliğin Kuzey Kıbrıs Kampüsünde yürütülen Yabancı Diller Okulunda uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Senato tarafından belirlenir.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 16- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde ilgili mevzuat hükümleri ve Senato kararları uygulanır.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 17- (1) 16/8/2015 tarihli ve 29447 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Orta Doğu Teknik Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Temel İngilizce Bölümü Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 18- (1) Bu Yönetmelik 2022-2023 eğitim-öğretim yılı başında yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 19- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektörü yürütür.

1. ODTÜ KKK’ya yeni kabul edilen lisans öğrencileri. 2. Halen İngilizce Hazırlık Programı’nda eğitim gören ve bu sınava girmeye hak kazanmış öğrenciler.

İçindekiler

ODTÜ IYS sınavı zor mu?

nâmıdeğer odtü iys‘dir. çok zor değildir. ingilizce biliyorsanız geçmeniz oldukça olasıdır. ancak sınav her sonuca gebe bir sınavdır.

ODTÜ IYS kaç puan?

ODTÜ İYSTOEFL IBTAÇIKLAMALAR
95-100119-120
90110SUNY ortak lisans programı (BAS & GIA): ENG 101 dersinden muafiyet için gerekli minimum puan
85106Lisans programları: ENG 101 dersinden muafiyet için gereken minimum puan
80102

4 satır daha

ODTÜ IYS nedir?

ODTÜ Üniversitesi’nde eğitim-öğretim dili İngilizce olduğundan, lisans ve lisansüstü programlara başlayabilmek adına öğrenciler İngilizce dili için yeterliliklerini belgelemek zorundadırlar. Şu an için online olarak gerçekleştirilmekte olan ODTÜ İYS, üç bölümden oluşmaktadır.

ODTÜ geçme notu kaç?

a) Müfredatta yer alan tüm dersler en az DD veya S harf notu ile tamamlanmalıdır. b) Genel not ortalaması en az 2,00 olmalıdır.

ODTÜ yüzde kaç İngilizce?

ODTÜ‘de eğitim dili %100 İngilizcedir. Yani neredeyse hiçbir dersiniz veya sınavınız Türkçe olmayacak. Eğer İngilizce seviyeniz yeterli değilse, ODTÜ‘de alacağınız hazırlık eğitimiyle bir bölümü tamamen İngilizce ile okuyacak seviyeye gelebilirsiniz.

ODTÜ Ielts kabul ediyor mu?

Lisans Başvuruları Kabul alan öğrencilerden geçerli bir TOEFL, IELTS ya da PTE ACADEMIC sonucu sunamayan adaylar, ODTÜ İngilizce Yeterlik Sınavı’na girebilirler. Bu sınavdan yeterli sonucu alamayan öğrenciler, Temel İngilizce Bölümü’nde bir yıl İngilizce hazırlık sınıfına devam edeceklerdir.

IYS ye girmek zorunlu mu?

Temel İngilizce Bölümü Zorunlu İngilizce Öğretimi Öğrencileri için Oryantasyon Programı’na katılmak zorunlu mudur? Evet, zorunludur. Oryantasyon Programında Temel İngilizce Bölümü Zorunlu Hazırlık Öğretimi ile ilgili detaylı bilgiler verdiğinden, programa katılım kesinlikle zorunludur.

ODTÜ Konukevlerinde kimler kalabilir?

Yurtlara, ailesi Ankara dışında ikamet eden öğrenciler başvurabilir. Üniversitemizi yeni kazanan öğrenciler, yurtlarımızda kalmak istedikleri takdirde, başvuru için üniversite kayıtları sırasında YKS Kayıt Programı üzerinden yurtlarla ilgili bölümlerini doldurup işlemi sonlandırmaları gerekmektedir.9 Kas 2021

ODTÜ İngilizce seviye tespit sınavına nasıl girilir?

Sevgili Öğrencilerimiz, 7-8-9 Eylül 2022 tarihlerinde yapılacak olan Çevrimiçi Seviye Belirleme Sınavına odtuclass2021sum.metu.edu.tr adresinden erişilmesi gerekmektedir. Sınavı alabilmek için ODTÜ hesabınızla giriş yapmanız gerekmektedir. Detaylı bilgi için dbe.metu.edu.tr sayfasını ziyaret edebilirsiniz.8 Eyl 2022

Bu yazıya puan vermek iter misiniz?

[Toplam: 0 Ortalama: 0]

Kategoriler General

Akademik Takvim

2022 - 2023 BAHAR DÖNEMİ ve YAZ OKULU 06.02.2023 - 26.02.2023 Katkı payı ödemeleri (İngilizce Hazırlık Programı) 06.02.2023 Yatay geçiş, Yandal başvurularının ÖİM tarafından Akademik Kurul Başkanlıklarına iletilmesi için son gün 06.02.2023 - 03.03.2023 Katkı payı ödemeleri (Lisans ve lisansüstü programlar) 09.02.2023 İngilizce Yeterlilik Sınavı (KKTC Yerel Saati ile Saat 10:00) Sınav yüz yüze yapılacaktır. 09.02.2023 Seviye Tespit Sınav çevrimiçi olarak yapılacaktır. Sınavla ilgili detaylı bilgiye ncc.metu.edu.tr/tr/sfl/iys_genel_bilgiler adresinden ulaşılabilir. 20.02.2023 - 27.02.2023 Özel Öğrenci başvuruları ve kayıtları 27.02.2023 Matematik Yeterlilik Sınavı (Saat 09:00 KKTC Yerel Saati ile) 27.02.2023 İngilizce Hazırlık Programında derslerinin başlaması 01.03.2023 - 03.03.2023 Etkileşimli kayıtlar ve danışman onayları (lisans ve lisansüstü programlar) 04.03.2023 CNG 100 Muafiyet Sınavı (Saat: 09:00 KKTC Yerel Saati ile) 06.03.2023 Yatay Geçiş, Yandal başvuru değerlendirmelerinin Akademik Kurul Başkanlıkları tarafından ÖİM’ ye iletilmesi için son gün 06.03.2023 Derslerin Başlaması (lisans ve lisansüstü programlar) 13.03.2023 - 17.03.2023 Ders Ekleme - Bırakma ve Danışman Onayları 13.03.2023 Güz Dönemi için ilgili Yönetim Kurulunca değişikliği onaylanan maddi hata ve bütünleme notlarının verilmesi için son gün 20.03.2023 - 31.03.2023 Katkı payı iadesi başvuruları 06.04.2023 - 19.04.2023 4 Mayıs 2023 İngilizce Yeterlik Sınavı Başvuruları (Başvuru programları 19 Nisan 2023 saat 17.00 itibariyle kapatılacaktır) * Lisansüstü programlara ODTÜ içi ve dışından başvuru yapacaklar için Sınavın yapılış şekli (çevrimiçi/yüzyüze) daha sonra duyurulacatır. Sınavla ilgili detaylı bilgiye ncc.metu.edu.tr/tr/sfl/iys_genel_bilgiler adresinden ulaşılabilir. 21.04.2023 - 23.04.2023 Ramazan Bayramı (Ramazan Bayramı Arifesi Perşembe) 23.04.2023 Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı (Pazar) 01.05.2023 Emek ve Dayanışma Günü (Pazartesi) 04.05.2023 YDO İngilizce Yeterlik Sınavı (Saat: 10.00) 08.05.2023 - 14.05.2023 Dersten çekilme (Öğrenciler için) 08.05.2023 - 15.05.2023 Dersten çekilme (Danışman onayları için) 12.05.2023 2023-2024 Güz Döneminde açılacak derslerin Akademik Kurul Başkanlıkları tarafından ÖİM’ye iletilmesi için son gün 19.05.2023 Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı (Cuma) 22.05.2023 ODTÜ Günü 01.06.2023 - 14.06.2023 20 Haziran 2023 İngilizce Yeterlik Sınavı Başvuruları (Başvuru programları 14 Haziran 2023 saat 17.00 itibariyle kapatılacaktır)* ODTÜ dışındaki Yurt İçi ve Yurt Dışı Üniversitelerden Yatay Geçiş (Ek Madde 1, Ek Madde 2, ODTÜ Yatay Geçiş Yönergesi kapsamında) başvurusunda bulunacak öğrenciler katılabilir. Sınavın yapılış şekli daha sonra duyurulacaktır. Sınavla ilgili detaylı bilgiye ncc.metu.edu.tr/tr/sfl/ingilizce-yeterlik-sinavi adresinden ulaşılabilir. 09.06.2023 Derslerin son günü; lisans ve lisansüstü programları (teze ilişkin dersler ve uzmanlık alan dersleri hariç) 10.06.2023 - 24.06.2023 Dönem sonu sınavları (Lisans ve lisansüstü programlar) 16.06.2023 İngilizce Hazırlık Programında derslerin son günü 20.06.2023 YDO İngilizce Yeterlik Sınavı (Saat: 10.00) *İngilizce Hazırlık Programı öğrencisi olup yönetmelik çerçevesinde sınava girme hakkı olanlar için, ** ODTÜ dışındaki Yurt İçi ve Yurt Dışı Üniversitelerden Yatay Geçiş (Ek Madde 1, Ek Madde 2, ODTÜ Yatay Geçiş Yönergesi kapsamında) başvurusunda bulunacak öğrenciler katılabilir. Sınavın yapılış şekli daha sonra duyurulacaktır. Sınavla ilgili detaylı bilgiye ncc.metu.edu.tr/tr/sfl/ingilizce-yeterlik-sinavi adresinden ulaşılabilir.Sınav yüz yüze yapılacaktır. Sınavla ilgili detaylı bilgiye ncc.metu.edu.tr/tr/sfl/iys_genel_bilgiler adresinden ulaşılabilir. 28.06.2023 - 01.07.2023 Kurban Bayramı (Bayram Arifesi Salı) 02.07.2023 Dönem sonu notlarının verilmesi için son gün (Program saat 24.00 itibariyle kapatılacaktır) 03.07.2023 - 12.07.2023 Öğretim elemanları için Bahar Dönemine ait maddi hata not girişleri (Program 06 Temmuz 2023 saat 24.00 itibariyle kapatılacaktır) 03.07.2023 - 09.07.2023 Yaz Okulu katkı payı ödemeleri (İngilizce Hazırlık Programı) 03.07.2023 Dönem sonu notlarının ilan edilmesi 03.07.2023 - 12.07.2023 Öğretim elemanları için Bahar Dönemine ait maddi hata not girişleri (Program 12 Temmuz 2023 saat 24.00 itibariyle kapatılacaktır) 03.07.2023 - 13.07.2023 Bahar Dönemine ait maddi hata notlarının Program Koordinatörlükleri tarafından onaylanması (Program 7 Temmuz 2023 saat 24.00 itibariyle kapatılacaktır) 03.07.2023 - 17.07.2023 Bahar Döneminde mezuniyet döneminde olan öğrenciler için bütünleme başvuruları 11.07.2023 - 14.07.2023 Yaz Okuluna özel öğrenci başvuruları ve kayıtları 12.07.2023 - 14.07.2023 Yaz okulu katkı payı iadesi başvuruları (İngilizce Hazırlık Programı) 15.07.2023 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü (Cumartesi) 17.07.2023 Yaz Okulu derslerinin başlaması (İngilizce Hazırlık) 17.07.2023 - 25.07.2023 Yaz Okulu katkı payı ödemeleri (lisans, lisansüstü programlar) 20.07.2023 K.K.T.C Barış ve Özgürlük Bayramı (Perşembe) 24.07.2023 - 28.07.2023 Diploma Töreni ( Lisans / Yüksek Lisans ve Lisans Derece Mezunları) 26.07.2023 - 28.07.2023 Yaz Okulu etkileşimli kayıtları ve danışman onayları (lisans ve lisansüstü programlar) 31.07.2023 Yaz Okulu derslerinin başlaması (Lisans ve lisansüstü programlar) 31.07.2023 - 11.08.2023 Yaz okulu katkı payı iadesi başvuruları (lisans ve lisansüstü programlar) 01.08.2023 K.K.T.C Toplumsal Direniş Bayramı ve TMT’nin Kuruluş Yıldönümü (Salı) 01.08.2023 - 15.08.2023 Merkezi Yerleştirme Puanı ile Yatay Geçiş (Ek madde 1) başvuruları 11.08.2023 Yaz Okulu (İngilizce Hazırlık Programı) derslerinin kesilmesi 15.08.2023 YDO İngilizce Yeterlik Sınavı Saat: 10.00 *İngilizce Hazırlık Programı öğrencisi olup yönetmelik çerçevesinde sınava girme hakkı olanlar için (Yaz Okulu EPE) Sınav yüz yüze yapılacaktır. Sınavla ilgili detaylı bilgiye ncc.metu.edu.tr/tr/sfl/iys_genel_bilgiler adresinden ulaşılabilir. 30.08.2023 Zafer Bayramı (Çarşamba) 08.09.2023 Yaz Okulu (Lisans ve lisansüstü programlar) derslerinin son günü 11.09.2023 30 Ağustos 2023 Zafer Bayramı, resmi tatil olması nedeniyle yapılamayan Çarşamba günü dersleri yapılacaktır 11.09.2023 Tez ve uzmanlık alan derslerinin not girişi için son gün Bahar Dönemi sonu itibari ile tez jürilerine girilebilecek son gün İlk kez yapılacak olan Tez Danışman atamaları için son gün 12.09.2023 YDO İngilizce Yeterlik Sınavı (Eylül İYS) Saat: 10.00 * İngilizce Hazırlık Programı öğrencisi olup yönetmelik çerçevesinde sınava girme hakkı olanlar * ODTÜ KKK' ya YKS ile yeni kabul edilen lisans öğrencileri * İngilizce Hazırlık Programında başarısız olmuş, ancak bu sınava girmeye hak kazanmış öğrenciler. * Sınava girecek öğrenciler İYS Sınav Kılavuzunu dikkatlice okumalıdırlar: epe.metu.edu.tr/ * Sınav yüz yüze yapılacaktır. 12.09.2023 - 14.09.2023 Yaz Okulu sonu sınavları (11 Eylül saat 18.00’den itibaren) 17.09.2023 Yaz Okulu notlarının verilmesi için son gün (Program saat 24.00 itibariyle kapatılacaktır) 18.09.2023 - 21.09.2023 Öğretim elemanları için Yaz Okuluna ait maddi hata not girişleri (Program 21 Eylül 2023 saat 24.00 itibariyle kapatılacaktır) 18.09.2023 - 21.09.2023 Yaz Okuluna ait Incomplete (I) not girişleri (Program 21 Eylül 2023 saat 24.00 itibariyle kapatılacaktır) 18.09.2023 - 22.09.2023 Yaz Okuluna ait maddi hata notlarının Bölüm Başkanlıkları tarafından onaylanması (Program 22 Eylül 2023 saat 24.00 itibariyle kapatılacaktır) 18.09.2023 - 20.09.2023 Yaz okulunda mezuniyet döneminde olan öğrenciler için bütünleme başvuruları 18.09.2023 Yaz Okulu notlarının ilan edilmesi 24.09.2023 Bahar Dönemi ve Yaz Okulu için ilgili Yönetim Kurulu’nca uzatılan Incomplete (I) notlarının verilmesi için son gün 24.09.2023 Bahar Dönemi ve Yaz Okulu için ilgili Yönetim Kurulu’nca değişikliği onaylanan maddi hata ve bütünleme notlarının verilmesi için son gün 27.09.2023 - 29.09.2023 Etkileşimli kayıtlar ve danışman onayları (Lisans ve lisansüstü programlar) 02.10.2023 Derslerin başlaması (Lisans ve lisansüstü programlar ile Temel İngilizce Bölümü)

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası