kol yırtığına ne iyi gelir / Omuz Yırtıkları Tedavisi Bursa | Uzm. Dr. Mustafa Ertürk

Kol Yırtığına Ne Iyi Gelir

kol yırtığına ne iyi gelir

Omuz Yırtıkları Tedavisi Bursa

Omuz yırtığı; omuzdaki eklem kemiklerinin çevresinde yer alan kemiklerin çevresini kaplayan rotator manşet kaslarının yaralanması ya da yırtılması durumlarıdır.  Omuz bölgesinde yer alan rotator manşet kasları omuzda diğer eklemlerden daha geniş bir hareket alanı kazandırır. Çeşitli sebeplere bağlı olarak bu kaslarda ortaya çıkan yırtılmalar hastanın dengeli hareket etmesini engeller.

Omuz yırtığı her yaşta ortaya çıkabilir. Gençlerde genel olarak travmalara bağlı olarak ortaya çıkar. İlerleyen yaşlarda ise zamanla rotator manşet kaslarındaki yıpranma ve aşınmayla oluşabilir. Bu durumlar dejeneratif yırtıklar olarak adlandırılır.  Bu yırtılmaların görülme olasılığı daha yüksek olur. Omuz yırtıkları tedavisi Bursa içinde bulunan kliniğimizde yapılmaktadır.  Ancak tedavi süreci kişiye göre değişiklik gösterir.

Omuz Yırtığı Nedir?

Omuz yırtığı,  omuz çevresinde yer alan ratator manşet kaslarının yırtılmasıdır.  Bu kaslar omuz çevresindeki hareketleri sağlayan omuz kasları olarak tanımlanabilir.  Günlük hatta bu kaslar yoğun olarak kullanılır.  Bir nesne fırlatırken, egzersizde, mutfakta iş yaparken, koşarken kısacası kolu kaldıran her harekette rotatar kas grubu kullanılır. Yoğun kullanıma sahip olduğu için bu kaslar travmalara karşı açık hedef olur.

Omuz bölgesinin hareket etmesini sağlayan rotator manşet tendonlarında görülen yırtıklar omuz yırtığı olmaktadır.  Yırtık bölgede yer alan tendonlarda bozulma ve yırtılma olarak ortaya çıkabilir.

Omuz Yırtığı Neden Olur?

Omuz yırtığı nedenleri çok çeşitli olabilir. Bu kaslar yoğun olarak kullanıldığı için yıpranmalara karşı çok açıktır.

Omuz yırtığına yol açan risk faktörleri şöyle sıralanabilir;

  • Hastanın ilerleyen yaşı
  • Düşme, çarpma ve zorlama gibi travmatik durumlar yaşanması
  • Ağır kaldırma
  • Omuz eklemlerindeki yapıların zayıflamaya başlaması
  • Kemik sıkışması görülmesi
  • Omuz eklemlerinde kan akımının yetersiz olması ya da yavaşlamaya başlaması
  • Ağır bir işte çalışma
  • Postür bozukluğu olması sayılabilir.

Omuz eklemlerini yoğun olarak kullanan kişilerde omuz yırtığı yoğun olarak yaşanabilir.  Voleybol, basketbol ve tenis gibi sporlarla ilgilenen kişiler yani kollarını kafa üstü hizada kullananlar omuz yırtılmalarıyla karşılaşma olasılığı en yüksek kişilerdir. Ayrıca veriler omuz yırtılması şikayetlerini kadınlarda daha fazla ortaya çıktığı görülmektedir.

Bursa omuz yırtığı tedavisi için kliniğimize başvurarak Dr. Mehmet Mustafa Ertürk’ten randevu alabilirsiniz.

Omuz Yırtığı Belirtileri Nelerdir?

Omuz yırtığı yaşanması nerdeyse her vakada hastanın günlük hayattaki yaşam kalitesini düşürür.  Belirtilerin şiddeti kişiye göre farklılık gösterebilir.

Omuz yırtığı belirtileri şu şekildedir;

  • Kronik ağrı şikayetleri
  • Dinlenme döneminde ağrı yaşanması
  • Sızı ve yanma hissi oluşması
  • Günlük aktiviteleri yerine getirmede zorlanmaya başlama
  • Kaslarda güçsüzlük ortaya çıkması
  • Hareket kısıtlılığı yaşanması
  • Kişinin omzunu hareketsiz tutmak istemesi
  • Kolun çok çabuk yorulması
  • Omuzdan ses şikayetlerinin olması
  • Kolun kullanılması sırasında ağrı yaşanması

Omuz yırtığı her zaman ağrı şeklinde belirti vermeyebilir. Ağrı tetikleyici durumlar yaşandığında ortaya da çıkabilir.  Ancak omuz yırtığı tedavi edilmediğinde şikayetler daha da şiddetli hale gelir.

Omuz Yırtığı Tanısı Nasıl Konur?

Omuz yırtığı tanısı için hasta öncelikle belirtileri gördüğünde bir uzmana başvurur. Tanı yöntemleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Hasta Öyküsü: Omuz ağrısı ve kolda güçsüzlük durumlarıyla doktora giden hastalarda öncelikle ağrının detayları belirlenmelidir. Bunun için hastanın belirttiği şikayetler dikkate alınır.
  • Fiziki Muayene: Omuz ağrısı şikayetlerinde fiziki muayene ilk yapılacak işlemdir. Hastanın yaşı, şikayetleri, mesleği gibi unsurlar da bu süreçte dikkate alınır. Fiziki muayene tek başına omuz yırtığı teşhisi için yeterli değildir.
  • Görüntüleme Yöntemleri: Omuz yırtığı şikayetlerinde diğer ortopedik hastalıklarda olduğu gibi radyolojik görüntüleme sistemlerinden yararlanılması gerekir. Manyetik rezonans, ultrason, tomografi ve röntgen gibi yöntemlere başvurulmalıdır.

Görüntüleme işlemi omuz ekleminin detaylı incelenmesini sağlar. Ayrıca kesin omuz yırtığı tanısı koyulabilir. Yırtığın hangi konumda olduğu ve hangi derecede bir yırtık olduğu ortaya çıkar. Görüntüleme yöntemleri tedavi planında da çok önemlidir.

Bursa Omuz Yırtığı Tedavisi

Bursa omuz yırtığı tedavisi farklı tedavi yöntemleri vardır;

  • İlaçla Omuz Yırtığı Tedavisi: Omuz yırtığı tanısı sonrasında ilaç tedavisi sık kullanılır. Hastadaki ağrı ve yanma hissini geçirmek için antiinflamatuar ilaçlar kullanılır. İleri yaşlarda kullanılan ilaçlar yan etki sebebiyle daha kısıtlı olacaktır. Omuz yırtıkları tedavisinde kullanılan ilaçlar tedavi edici özellikte değildir, hastanın ağrısının azaltılması amacıyla kullanılır.
  • Enjeksiyon ile Omuz Yırtığı Tedavisi: Kısa sürede sonuç alınan yöntemlerden olan enjeksiyon çok sınırlı da olsa omuz yırtığında da kullanılabilir. Bazı vakalarda kortizon enjeksiyonu uygulanan bir yöntemdir. Ancak, kliniğimizde kortizon enjeksiyonu tercih edilen bir tedavi yöntemi değildir. Kortizon enjeksiyonu ödem ve iltihabı azaltarak bir süre için ağrının azalmasına ve eklem hareketinin açılmasına neden olur. Ancak, etkisinin geçici olması, yırtığın iyileşmesini sağlamaması ve yan etkileri nedeniyle öncelikli bir tedavi değildir.
  • Cerrahi Yöntemler: Omuz yırtığı tedavisinde özellikle tam kat tendon yırtıklarında cerrahi dışı yöntemler yeterli olmayabilir. Bu durumda cerrahi işlemler yapılmalıdır.

Omuz Yırtığı Tedavisinde Rejeneratif Yöntemler

Bursa omuz yırtığı tedavisi sürecinde rejeneratif yöntemlerle yapılan tedavi çok önemli bir yöntemdir. Hafif ve orta şiddette görülen omuz yırtıklarında cerrahi işlem olmadan PRP, Proloterapi, otolog serum ve kök hücre tedavileri ile oldukça iyi sonuçlar alınabilmektedir.

  • PRP: omuz yırtıklarında hasarlanmış tendonun iyileşmesini sağlamak için yırtığın olduğu bölgeye trombosit hücreleri verilir. Bu hücreler doku tamiri yapan hücrelerdir. Trombosit hücreleri omuzda yırtık olan yapıların iyileşmesini sağlarlar.
  • Proloterapi: omuz eklemindeki yırtık tendon ve bağların yapışma bölgelerine uygulanır. Proloterapi enjeksiyonları ile tendon ve bağlarda tamir mekanizması başlatılır. Tekrarlayan proloterapi seansları ile yırtık yapıların iyileşmesi hedeflenir.
  • Kök hücre tedavisi: omuz yırtıklarında uygulanan ileri teknolojinin kullanıldığı son derece etkili ve modern bir tedavi yöntemidir. İleri yırtık olan vakalarda tercih edilir. Hastanın leğen kemiği bölgesinden elde edilen kemik iliğinden kök hücreler elde edilir. Elde edilen kök hücreler yırtığın olduğu bölgeye enjekte edilierek yırtığın iyileşmesi sağlanır. Bu işlem ameliyathane şartlarında steril ortamda yapılır. Ancak, bir ameliyat yöntemi dedğildir. Kök hücre yöntemi ayrıca cerrahi gereken vakaarda cerrahi tamirin etkisini arttırmak için de uygulanabilir.
  • Otolog Serum Tedavisi: hastadan alınan az bir miktardaki kandan büyüme sağlayıcı ve iyileştirici faktörler elde edilir. Bu faktörler omuz yırtığının olduğu bölgeye enjekte edilir ve iyileşme süreci bu şekilde sağlanır.
  • Fizik Tedavi: PRP, proloterapi, kök hücre yöntemleri ile tedavi uygulanırken omuz yırtığı olan hastalarda eş zamanlı olarak uygulanan fizik tedavi ve rehabilitasyon programı bu tedavilerin etkinliğini arttırmaktadır.

Ayrıca, cerrahi işlem yapılan hastalarda doku iyileşmesi ve ameliyata bağlı hareketsizliği gidermek için fizik tedavi operasyon sonrası uygulanır.

Bursa’da omuz yırtığı tedavisi hakkında detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için kliniğimizi arayabilirsiniz.

Ortopedi ve Travmatoloji - AnkaraOrtopedi ve Travmatoloji - AnkaraOrtopedi ve Travmatoloji - Ankara

Prof. Dr. N. Reha Tandoğan - Op. Dr. Asım KayaalpOmuz çevresi kas yırtıkları sık görülen sorunlardır. Rotator manşet adı verilen bu kas grubu genç hastalarda şiddetli bir düşme veya travma sonrasına, yaşlı hastalarda ise aşınma/yıpranmaya bağlı olarak yırtılabilir.

Omuz çevresi kas (Rotator manşet) yırtıklarının bulguları nelerdir?

Omuz çevresi kas yırtıklarının en önemli bulgusu ağrıdır. Ağrı genellikle omuzun dış yanından başlayıp kolun ortasına kadar devam eder, genellikle kolunuzu yukarı kaldırırken ortaya çıkar. Erken dönemde kol gövdenin yanındayken belirgin ağrı yoktur. Yüksek raftan bir kutu almaya çalışırken ortaya çıkan ağrı tipiktir. Diğer bir bulgu kolu yana-yukarı kaldırma sırasında ortaya çıkan kuvvet kaybı ve güçsüzlüktür. Bu kuvvet kaybı ağrıya bağlı olabileceği gibi kasın görevini yerine getirememesine bağlı da olabilir. Uzun süreli ve tedavi edilmemiş kas yırtıklarında omuz eklemindeki aşınma ve eskimeye bağlı artroz (kireçlenme) ortaya çıkabilir. Böyle bir durumda istirahat ağrısı olabileceği gibi omuz hareket açıklığında kısıtlanmalar da ortaya çıkabilir. Rotator manşet yırtıkları tam kat veya kısmi olabilir, her ikisinde de benzer bulgular vardır, ancak tam kat yırtıklarda kuvvet kaybı daha belirgindir (Resim 1 ve 2).

Resim 1: Kısmi rotator manşet yırtığı
Resim 2: Tam kat rotator manşet yırtığı

Omuz çevresi kas (Rotator manşet) yırtıklarının tanısı nasıl konulur?

Omuz çevresi kas (Rotator manşet) yırtıklarının tanısı dikkatli bir muayene ile başlar. Doktorunuz hastalığın hikayesini dinledikten sonra omuz hareket açıklığı, kas gücü, özel sıkışma testleri gibi bulgulara dikkat ederek sizi muayene eder. Röntgen grafileri ile kemik yapının durumu, kas içi kireç birikmesi alanları (kalsifik tendinit) ve omuz ekleminde aşınma/eskimenin varlığı araştırılır. Omuz çevresi kas yırtıklarının tanısında en değerli yöntem manyetik rezonans görüntüleme (MRG) dir. MRG ile yırtığın yerleşimi, boyutları, kasta kullanmamaya bağlı gelişen yağlı dejenerasyonlar ve eklem kıkırdağının aşınması ayrıntılı olarak değerlendirilir (Resim 3 ). Kas gücünüzü değerlendirmek amacıyla, omuzunuza bir lokal anestezik enjeksiyonu yapıldıktan sonra muayene tekrarlanabilir. Deneyimli ellerde ultrason tanıya yardımcı olur. Rotator manşetin değerlendirilmesinde son aşama artroskopik incelemedir. Kasın hem alt hem de üst yüzü artroskopik olarak değerlendirilir (Video 1).

Resim 3: Omuz MRG’sinde büyük bir rotator manşet yırtığının görüntüsü
Video

Normal rotator manşetin artroskopik görünümü.

Omuz çevresi kas (Rotator manşet) yırtıklarının tedavisi nasıldır?

65 yaşın üzerindeki hastalarda, kısmi kas yırtığı olan hastalarda, kas gücü ve omuz hareket açıklığı iyi ise ilk tedavi çoğunlukla cerrahi değildir. Anti-inflamatuar ilaçlar, uygun egzersizler ve fizik tedavi yöntemleri ile tedaviye başlanır. Doktorunuzun gerek gördüğü durumlarda omuza yapılacak tek doz kortizon enjeksiyonları ağrı rahatlatılabilir. İlaç, kortizon enjeksiyonu ve fizik tedaviye rağmen ağrısı devam eden hastalarda cerrahi tedavi yapılır. İlaç tedavisine cevap vermeyen kısmi kas yırtıklarında artroskopik tedavi altın standarttır (Resim 4). Yırtığın tipine göre sadece saçaklanmış bölgenin temizlenmesi ve sıkışmaya yol açan kemik çıkıntıların tıraşlanması işlemi yapılabileceği gibi, yırtık tam kat haline getirilip tamir de uygulanabilir.

Resim 4: Omuz artroskopisi uygulanmasıKolda kuvvet kaybı olan hastalarda, genç ve kolunu aktif olarak kullanan bireylerde ve tam kat kas yırtığı olan hastalarda cerrahi tedavi gereklidir. Özellikle 1.5 cm’den büyük tam kat yırtıklar, cerrahi olarak onarılmazsa ilerleme riski çok yüksektir. Cerrahi tedavi yırtığın yerleşimine, boyutuna ve onarılabilir olmasına göre artroskopik veya açık yöntemlerle yapılabilir. Onarılması mümkün olmayan yırtıklarda, genç hastalarda başka bir bölgeden alınan kas nakilleri (Tendon transferi) yapılabilir. İleri yaşta ve omuz ekleminde ileri derecede kireçlenme (artroz) olan hastalarda omuz protezi ameliyatları gündeme gelir.

Artroskopik rotator manşet onarımı nasıl yapılır?

Artroskopik rotator manşet onarımı, ameliyathane şartlarında ve anestezi altında yapılır (Video 2). Omuz çevresinde değişik noktalardan 1cm boyunda küçük kesiler yapılır. Bu kesilerden yerleştirilen kamera sistemleri ile omuz eklemi ve kas yırtığı bölgesi değerlendirilir. Eklem içinde eşlik edebilecek diğer sorunlar düzeltildikten sonra, kas yırtığı tazelenir ve kemikten ayrılmış olduğu bölgeye dikiş çapası adı verilen titanyum implantlar ile tutturulur (Resim 5 ve 6). Hastanede kalış süresi 1 gecedir. Bazı durumlarda artroskopik cerrahiyi sonlandırıp mini-açık cerrahi adı verilen küçük bir kesi ile işleme devam etmek gerekli olabilir.
Video

Artroskopik rotator manşet onarımı.

Resim 5: Rotator manşet onarımı
Resim 6: Dikiş çapası ile rotator manşet onarımı yapılan hastanın ameliyat sonrası röntgen grafisi

Ameliyat sonrası iyileşme nasıldır?

Artroskopik rotator manşet onarımı sonrasında yırtığın boyutu ve tamirin sağlamlığına göre 3-6 hafta arasında bir kol askısı kullanmak gerekir. Doktorunuzun uygun göreceği şekilde 2-3 haftadan sonra pasif hareketler (bir başkasının yardımı ile yapılan) başlanabilir. Aktif hareketler ve güç egzersizlerine 6. haftan sonra başlanacaktır. Omuzun son halini alması 6 aya kadar sürer. Altıncı haftadan sonra araba kullanmak mümkündür. Zorlayıcı sporlara dönüş altı aydan önce değildir.

Rotator manşet onarıldıktan sonra tekrar yırtılabilir mi?

Tamir edilen kasın doku kalitesinin yetersiz olması, hasta yaşının ileri olması, uygun olmayan rehabilitasyon, yeniden travma geçirilmesi, kasta yağlı dejenerasyonun fazla olması, sigara kullanımı ve yırtık boyutunun ilk tamir anında çok büyük olması gibi risk faktörlerine bağlı olarak hastaların bir kısmında kas tekrar yırtılabilir. Bu yeniden oluşan yırtık, çoğu zaman ilk yırtıktan küçüktür ve hastaların yarısında ciddi bulgu vermez. Tekrar ağrı ve kuvvet kaybına sebep olmadığı sürece tekrar bir cerrahi tedaviye gerek yoktur.

Tamir edilemeyen rotator manşet yırtıklarında başka tedavi yöntemleri var mıdır?

Bazı durumlarda artroskopik inceleme sırasında rotator manşet tamirinin mümkün olmadığına karar verilebilir. Bu durumda cerrahınız kısmi bir tamir yapabilir veya yırtığa sebep olan kemik çıkıntıların tıraşlanması ve işlemini gerçekleştirebilir. Genç hastalarda, omuz eklem kıkırdağına harabiyet yoksa, tamir edilemeyen rotator manşet yırtıkları için, omuz çevresi başka kasların nakli yapılabilir. Bu işlem açık cerrahiyi gerektirir. İleri yaştaki hastalarda omuz eklem kıkırdağı ileri derecede aşınmış ise, tamir edilemeyen yırtıklarda ters (reverse) omuz protezi işlemi yapılabilir.

© Prof. Dr. Reha Tandoğan - Op. Dr. Asım Kayaalp

Kas yırtılması nedir, neden olur? Kas yırtılması (zedelenmesi) belirtileri ve tedavisi

Günlük yaşam içerisinde gerek çalışma koşulları gerek de yanlış hareketler kaslar üzerinde olumsuz sonuçlara neden olur. Kas yırtılması da en çok karşılaşılan problemlerin başında yer alır. Hareketsiz olan kaslar ani bir hareket ile karşılaşırsa yırtılma meydana gelir. Kas yırtılması da hem ağrılı bir süreçtir hem de kişinin günlük hareketlerini bir süre kısıtlar. İşte kas yırtılması hakkında merak edilen her şey.

Kas Yırtılması Nedir?

Farklı nedenlerden dolayı kaslar çok fazla zorlanabilir. Bu zorlanmada liflerin kopmasına sebep olur. Bu lif kopması kas yırtılması olarak tanımlanır. Kas yırtılmasının yaşandığı yerde lifler kanar ve bu kanamalar sonucunda ağrı ve şişlik meydana gelir.

Kas Yırtılması Belirtileri

  • Kas yırtılmasının olduğu yerde ağrı hissedilir.
  • Şişlik meydana gelir.
  • Deride renk değişikliği meydana gelir.
  • Basit hareketlerde bile zorlanma yaşanabilir.

Kas Zedelenmesi Nasıl Geçer?

Kas yırtılması meydana geldikten sonra kişiler eğer spor yapıyor ise bir süre bu sporlarına ara vermelidirler. Bunun yanı sıra buz uygulaması yapılmalıdır. Bu buz uygulamasına en az 3 gün devam edilmelidir. Ardından kasın yırtıldığı bölge bir bandaj yardımı ile sıkıca sarılmalıdır.

Kas Zedelenmesi Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Kas yırtılması meydana geldiğinde hızlı bir şekilde tedavi uygulanması gerekmektedir. Aksi halde kas yırtılması ilerleyebilir ve yırtılmanın meydana bölgede hareket kısıtlılığı meydana gelir.

Bacakta Kas Yırtılması

Bacakta kas yırtılması genel olarak spor ve egzersiz sonrası meydana gelir. Ağır spor yapan kişilerde kas yırtılması görülme ihtimali daha yüksektir. Bacakta kas yırtılması meydana gelirse kişiler spor yapmaya ara vermeli ve hızlı bir şekilde tedavi uygulamalıdır.

Kolda Kas Yırtılması

Kas yırtılması genel olarak bacaklarda meydana gelse de kol ve omuzda da meydana gelebilir. Bu yüzden kişiler kolda kas yırtılması ve omuzda kas yırtılması hakkında da bilgi sahibi olmak ister. Kol ve omuzda meydana gelen kas yırtılmasının sebepleri arasında yaş ilerlemesinden dolayı eski gücün olmaması ve adelelerin güç kaybetmesi yer alır. Bunun yanı sıra temizlikle ya da çalışılan işte sürekli olarak zorlayıcı hareketleri tekrar etmek de omuz ve kollarda kas yırtılmasına sebep olur.

Kas Yırtılması Ne Kadar Sürede İyileşir?

Kas yırtılmasının iyileşme süreci hasarın şiddetine göre değişiklik gösterir. Eğer hafif bir kas yırtılması meydana geldiyse burada iyileşme süreci 2 ila 3 hafta içerisinde değişiklik gösterir. Eğer kas yırtılması ciddi boyutlarda ise bu iyileşme süresi 6 haftaya kadar çıkabilir.

Kas Yırtılması Nasıl Anlaşılır?

Kas yırtılması meydana geldikten sonra yırtılmanın meydana geldiği bölgede bazı belirtiler oluşur. Kas yırtılmasının anlaşılmasını sağlayan 6 önemli belirti vardır. Bunlardan biri yırtığın oluştuğu bölgede ağrı oluşmasıdır. Bir diğeri ise cilt üzerinde meydana gelen şişlikler ve morluklardır. Bunun yanı sıra ciltte hassasiyetin meydana gelmesi ve hareketlerin kısıtlanması da kas yırtılması olduğunun işaretidir. Kas yırtılmasının olduğu kısımda göçme de meydana gelebileceği gibi liflerin koptuğu yerde kramplar da meydana gelir. Bu belirtilerden biri ile karşı karşıya kalındığında doktora başvurulmalıdır.

Ankara Omuz Kas Yırtıkları Tedavisi

Ankara omuz kas yırtıkları tedavisi, omuz kaslarında meydana gelen yırtıkları ve bu yırtıklara bağlı deneyimlenen sorunları ortadan kaldırmak için yapılan tedavi uygulamalarıdır. Kaslar, hareket sisteminin son derece önemli bir parçasıdırlar. Kaslarda meydana gelen yırtılmalar ve hasarlar bireyin hareket kabiliyetini ciddi ölçüde düşürebilmektedir. Kas yırtılmalarının ve yaralanmalarının en sık meydana geldiği bölgelerden biri de omuz bölgesidir. Omuz bölgesinde yer alan ve rotator (döndürücü) kılıf olarak bilinen kas grubu, akut yaralanmalar, zorlama ve benzer faktörler sebebiyle zarar görüp yırtılabilmektedir. Omuzda kas yırtılması tedavisi de bu yırtılmalar sonucu kaslarda meydana gelen hasarı gidermek ve bireyin yeniden sağlıklı bir omuza sahip olabilmesini sağlamak amacıyla yapılmaktadır. Yazımızın devamında ‘’Omuzda kası neden yırtılır?’’, ‘’Omuzda kas yırtılması belirtileri nelerdir?’’, ‘’Omuz kası yırtılması tedavi edilmezse ne olur?’’ ve ‘’Omuz kas yırtıkları kendiliğinden geçer mi?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara omuz kası yırtılması tedavisi hakkında merak ettikleriniz için Prof. Dr. Hakan Özsoy ile iletişime geçebilirsiniz.

Omuz Kas Yırtığı Nedir?

Omuz kas yırtığı, halk arasında omuz kası olarak bilinen rotator manşette meydana gelen yaralanmadır. Omuz kası, omuz eklemi ve dolayısıyla da kol hareketleri için oldukça büyük bir öneme sahiptir. Omuz kasında hasar veya yırtılma olan bireyler omuz ve kol bölgelerinde ciddi ağrılar hissedebilir; omuzlarının eskisi kadar iyi bir şekilde hareket edemediğini fark edebilirler. Bu gibi şikâyetleri olan bireylere mutlaka bir ortopedi doktoru ile görüşmeleri tavsiye edilir. Böylece kesin teşhis sağlanabilir ve rotator kılıf (manşet) yırtığı tedavisi erkenden başlayabilir.

Omuz Kas Yırtığı Neden Olur?

Rotator manşet yırtığı nedenleri arasında şunlar yer almaktadır:

  • Bireyin spor rutini, kariyeri veya iş yaşamı sebebiyle gerçekleştirdiği tekrarlayıcı hareketler.
  • İlerleyen yaş.
  • Omuz kasının, çevre dokular sebebiyle zedelenmesi ve zarar görmesi.
  • Omuz kasının bulunduğu bölgede daralma meydana gelmesi.
  • Trafik kazaları veya spor yaralanmaları gibi fiziksel travma nedenleri.

Rotator kılıf yırtığı nedenleri bu şekilde sıralanabilir.

Omuz Kas Yırtığı Belirtileri Nelerdir?

Rotator manşet yırtığı belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:

  • Omuz çevresinde yoğunlaşmış olan ve omuz hareketlerine bağlı artış gösterebilen ağrı hissi.
  • Kollarda kas güçsüzlüğü.
  • Omuz eklemini hareket ettirirken omuzdan ‘’tıkırtı’’ tarzı sesler gelmesi.
  • Omuz ekleminin hareket açıklığında azalma, omuzu veya kolu eskisi gibi rahat bir şekilde hareket ettirememe.

Rotator kılıf yırtığı belirtileri bu şekilde sıralanabilir.

Omuz Kas Yırtığı Kimlerde Görülür?

Omuz kas yırtığı genellikle iş yaşamları veya spor kariyerleri sebebiyle başüstü omuz hareketleri yapan bireylerde görülmektedir. Mesela meslekleri gereği sürekli yüksek duvar veya tavan boyayan bireylerde omuz kası hasarı ortaya çıkabilir.

Omuz Kas Yırtıkları Kendiliğinden Geçer Mi?

Omuz kası yırtıkları, yırtığın ve kastaki hasarın boyutuna göre (çok küçük yırtıklarda) bazı durumlarda dinlenme ile iyileşebilmektedir. Ancak bu süreç son derece ağrılı olabilir ve birey iş yaşamıyla ilgili sorunlar yaşayabilir. Bu yüzden omuz kasında yırtık olduğundan şüphelenen bireyler mutlaka bir ortopedi uzmanı ile görüşmelidirler. Böylece yırtığın şiddeti ve konumu belirlenebilir; kişiye özel tedavi çalışmalarına başlanabilir.

Omuzda Kas Yırtılması Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Omuzda kas yırtılması ihmal edilir ve uzun süre boyunca tedavi edilmezse omuz kası işlevini büyük ölçüde yitirebilir. Buna bağlı olarak da birey omuzunu hiç kullanamaz hale gelebilir. Bu yüzden kas yırtılmaları, vücudun neresinde olursa olsun ihmal edilmemeli ve en yakın zamanda bir ortopedi ve travmatoloji doktoru ile görüşülmelidir.

Omuzda Kas Yırtılması Nasıl Anlaşılır?

Bireyler, sahip oldukları şikâyetler sebebiyle omuzlarında kas yırtığı olduğundan şüphelenebilirler. Ancak yalnızca bu şikâyetlere bakarak teşhis koymak mümkün değildir. Bu yüzden bir ortopedi hekimi ile görüşülmelidir. Böylece MR çekimi gibi gelişmiş görüntüleme uygulamalarına başvurulabilir ve kesin teşhis sağlanabilir.

Omuzda Kas Yırtılması İçin Bitkisel Tedavi Mümkün Mü?

Omuzda kas yırtılması bitkisel tedavi veya benzer ‘’alternatif’’ tedavi uygulamaları ile tedavi edilemez. Bu gibi rahatsızlıklar son derece ciddidir ve tıbbi tedavi gerektirirler. Bu yüzden omuz kası yırtığından şüphelenen bireyler tedaviyi ‘’alternatif’’ uygulamalarda değil, alanında uzman bir hekim tarafından gerçekleştirilen bilimsel tedavilerde aramalıdır.

Omuz Kası Yırtılması Tedavi Edilebilir Mi?

Rotator manşet yırtığı tedavisi çeşitli medikal, cerrahi veya fizik tedavi uygulamaları ile gerçekleştirilebilir. Tedavinin tam olarak nasıl yapılacağı hastanın ihtiyaçları, doktorun önerileri ve hastanın kararı sonucu şekillenmektedir.

Omuz Kası Yırtılması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Omuz kası yırtığı tedavisi kasların aldığı hasarın boyutuna ve şikâyetlerin şiddetine göre değişiklik gösterebilir. Bazı durumlarda ağrı kesici ilaç tedavisi ve istirahat yeterli olurken bazı durumlarda fizik tedavi uygulamalarına ihtiyaç duyulabilir. Eğer rotator manşetteki hasarın boyutu fazla ise artroskopik ameliyatlar sayesinde kas dokuları tamir edilebilir.

Ankara Omuzda Kas Yırtılması Tedavisi Fiyatları

Omuzda kas yırtılması tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Hakan Özsoy ile iletişime geçebilirsiniz.


nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır