mendeleyev kısaca hayatı / Dmitri Mendeleev (Dimitri Mendeleyev) kimdir? - Son Dakika Haberler

Mendeleyev Kısaca Hayatı

mendeleyev kısaca hayatı

Dimitri (İvanovi&#;) Mendeleyev kimdir?

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Şubat 08,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Dünyanın en büyük arama motoru bugün Periyodik Tabloyu sıralamak için Periyodik Kanun'u bulan Rus Kimyager ve Mucit Dimitri Mendeleyev'i unutmadı. Mendeleev bugün arama motorunun Doodle özel tasarımına konuk oldu. Peki; Dimitri Mendeleyev kimdir? İşte detaylar

Haberin Devamı

Google bugün ünlü kişiler ve özel günler için özel olarak tasarladığı Doodle tasarımında Dimitri Mendeleyev'i konuk etti. Peki; Dimitri Mendeleyev kimdir?

Dimitri İvanoviç Mendeleyev, 8 Şubat yılında Rusya'nın Tobolsk bölgesinde dünyaya gelmiştir. Dmitriy İvanoviç Mendeleyev, Rus kimyager ve mucittir. Periyodik tabloyu sıralamak için Periyodik Kanun'u bulmuş, bunun sayesinde o zamana kadar bulunmuş olan bazı elementlerin özelliklerini düzeltmiş, henüz bulunmamış 8 elementin özelliklerini de tahmin etmiştir.

Ailesinin 17 çocuğundan en küçüğü olan Mendeleyev'in büyük babası Sibirya'nın ilk gazetesini çıkarıyordu; babası ise bir lise müdürüydü. Mendeleyev, ilköğretimini sürgünde yaptı; babası ölünce annesi ona daha iyi öğrenim koşulları sağlamak amacıyla batıya göçtü.

Haberin Devamı

Mendeleyev, St. Petersburg (Leningrad) Üniversitesi'nde kendini tanıttı ve doktorasını ilginç bir konu olan "alkol ve suyun birleşmesi" tezi üzerinde yaptı. Fransa ve Almanya'daki incelemeleri, ona, Karlsruhe Kimya Konferansına katılma olanağını sağladı. Bu konferansta Avogadro Hipotezi üzerinde ateşli tartışmalar yapılmıştı. Daha sonra, ilk petrol kuyusunu görmek için Pennsylvania'daki petrol bölgelerini gezdi. Rusya'ya döndükten sonra yeni bir ticari damıtma yöntemi geliştirdi.

Daha 32 yaşında iken St. Petersburg Üniversitesi'nde kimya profesörü oldu. Düzenlilikleri araştırmak için, elementleri özeliklerine göre sıraladı. Böylece kimyacıların sessiz bilgisayarı olan periyodik cetveli elde etti. Bu cetvelden yola çıkarak o zaman henüz bilinmeyen bazı elementlerin bulunacağını ve onların bazı özelliklerini öngördü. Varlığını bildirdiği elementlerden bazıları birkaç yıl sonra bulununca periyodik tablonun önemi anlaşıldı ve Mendeleyev, büyük bir bilgin olarak tanındı.

Dimitri (İvanoviç) Mendeleyev kimdir

Periyodik tablo, Mendeleyev'in yorumculuğu ve kaşifliğinin bir ürünüdür. Mendeleyev'in çalışmaları 25 büyük kitaptan oluşur. O'nun izomorfizm hakkındaki bilgileri organize etmesi, jeokimyanın gelişmesini sağlamıştır. Ayrıca, kritik kaynama noktasını bulup, çözeltilerin hidrat teorisini geliştirmesi onun büyük bir fizikokimyacı olarak anılmasına sebep olmuştur.

Haberin Devamı

Mendeleyev, 70 kadar akademi ve ilim topluluğunun üyesi idi. Kendi deyimiyle onun birinci hizmeti ilmi araştırmaları, ikincisi ise öğretmenlikti. Mendeleyev toplumsal konularla da ilgiliydi. Hükümetin işlerine karışmaması için, verilen emri dinlemektense profesörlükten istifa etmeyi uygun buldu. Liberal düşünceleri destekliyor, saçlarını kestirmeyi reddediyor ve Çar'ın isteklerine karşı koyuyordu. Buna karşın "Ağırlıklar ve Ölçüler Bürosu" müdürlüğüne atandı.

Mendeleyev, ilk periyodik cetveli bastırdığı zaman henüz 63 element biliniyordu. Ölümünden bir yıl sonra bilinen element sayısı 86'ya çıkmıştı. Bu hızlı artış, kimyanın en önemli genellemesi olan periyodik cetvel yoluyla sağlanmıştır. yılında Glenn Seaborg başkanlığındaki ABD'li fizikçiler tarafından sentezlenen atom numaralı elemente, Dimitri Mendeleyev onuruna "mendelevyum" adı verilmiştir.

Haberin Devamı

İzomorfizm hakkında yaptığı çalışmalar sayesinde jeokimyanın gelişmesine önayak olan Mendeleev aynı zamanda, geliştirdiği hidrat teorisi ile de önemli bir fizikokimyacı olduğunu kanıtladı.

yılında, St. Petersburg'ta yakalandığı grip yüzünden hayatını kaybeden Mendeleev, periyodik tabloyu oluşturduğu sırada henüz sadece 63 element biliniyordu. Ölümünden sonra bu sayı 86 oldu ve çalışmalarının önemi bir kez daha anlaşıldı. Mendeleyev adı Ay'daki bir kratere ve periyodik tablonun numaralı elementine verilerek, bu isim onurlandırıldı.

Eşi: Anna Ivanova Popova (e. –), Feozva Nikitichna Leshcheva (e. –)

Çocukları: Lyubov Dmitrievna Mendeleeva, Vasily Mendeleev,

Haberin Devamı

Diğer Ebeveynleri: Maria Dmitrievna Mendeleeva, Ivan Pavlovich Mendeleev

Kardeşleri: Masha Mendeleeva

Dimitri İvanoviç Mendeleev, 2 Şubat tarihinde Rusya, St. Petersburg’da 73 yaşında ölmüştür.

Dimitri İvanoviç Mendeleyev’in Tarihte Yeri Üzerine Kısa Bir Deneme

In this paper, the main aim is to try to his contributions to science and enlightenment in 19thcentury, also the life of Russian chemist Dmitri Ivanovich Mendeleev who has published more than books, brochures and articles on all sub-fields of chemistry science like geology, geophysics, meteorology, hydrodynamics, aerodynamics, agricultural science and physics, mathematics, economics, sociology, education. This paper has been examined the general situation of the pre-revolution Russia, also in this paper has been examined the life Mendeleev's at Heidelberg and the connections of Mendeleev with the other Russian scientist who lived in Heidelberg at the same period, and on kruzhok experience which take an important place for Russian history. While Mendeleev’s life has been followed, on the other hand the progress of chemistry science has been summarized at 19thcentury. In addition to, in this paper has been dwell on Friedrich Engels’s evaluations on Mendeleev’s scientific studies according to Hegel’s dialectic law. The meaning of Mendeleev’s well-known study on the Periodic Table of Elements and the history of this table has been briefly explained to readers. This paper which is a summary on the life of Mendeleev who was a materialist and an anti-spiritualismand scientific progresses at the 19th century and Russia history was written the aim of contribution to science history

Key words:Mendelyev, periodic table, 19th century, Russia

UNESCO ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, kimyasal elementlerin periyodik tablosunun Mendeleyev tarafından oluşturulmasının yılı olması dolayısıyla, yılını “Uluslararası Periyodik Tablo Yılı” olarak ilan etmiştir. Böyle bir dönemde hazırlanmış bu çalışma ile Kimyasal Elementlerin Periyodik Tablosu'nun gölgesinde kalan bir yaşamı, Mendeleyev’in hayatını incelemek oldukça önemlidir. Birbiriyle doğrudan ya da dolaylı olarak ilgili pek çok konuda araştırma ve üretim yapan Mendeleyev için yazının başında not edilmesi gereken önemli bir nokta, salt bilgi veya bilimsel merakla hareket eden bir bilim insanı değil, bilimsel bilginin toplumun faydası ve aydınlanma için kullanılması gerektiğini düşünen bir bilim insanı olduğudur.

1. KİMYA BİLİMİNİN TARİH SAHNESİNDE YERİNİ ALMASI

On dokuzuncu yüzyıl için bilimler çağı demek yanlış bir kavram olmayacaktır. Bu dönem kapitalizmin gelişme dönemidir ve Sanayi Devrimi’nin etkileri giderek artmıştır. Bilimsel bilginin günlük hayatta sermayenin ihtiyaçları doğrultusunda kullanılabilir olması hem hükümetlerin hem de sermayedarların bilime olan ilgisinin hızla artmasına sebep olmuştur.  Bu dönemde matematik, biyoloji, fizik ve kimya alanında bu yazının amacını aşacak pek çok ilerleme meydana gelmiştir.

Bira yapımı, şarap yapımı, boyama, ağartma gibi teknik bilgi gerektiren üretimlerin ötesinde, özellikle buhar makinasının geliştirildiği dönemde, gazların özelliklerinin anlaşılmaya çalışılması, madenlerin ayrıştırılması, tanımlanması ve kullanılması gibi alanlarda ortaya çıkan ihtiyaçlar ile birlikte önceki dönemle kıyaslandığında daha çok ilgi gören kimya, yüzyılda ölçülebilir ve sınanabilir bir bilim haline gelmiştir. Kimya alanında meydana gelen gelişmeleri temelde iki başlığa ayırmak mümkündür. Bunlardan ilki maddenin atom teorisinin yeniden ele alınması, ikincisi de organik kimyanın doğuşudur (Ronan, ).

On dokuzuncu yüzyılın hemen başında (), John Dalton Kimya Teorisinin Yeni Sistemiçalışmasını bilim camiasına sunmuş ve her elementin aynı türden atomlardan oluştuğunu, kimyasal reaksiyonların bu basit parçacıkların birleşmesi ve ayrışmasıyla meydana geldiğini ifade etmiştir. Dalton, belirli bir miktar madde içerisinde kaç atom bulunduğunu bilmediğinden bir atomun ağırlığını tam olarak hesaplayamamış, fakat belirli miktar hacimde aynı sayıda atom bulunacağı kabulüyle atomların bağıl ağırlığını hesaplamış ve böylece kimyanın kantitatif yasalarını açıklamıştır. Bu tanımlama-belirleme kimya biliminin gelişmesine çok önemli bir katkı olmuştur. Yine aynı dönemde (), Joseph LouisGay-Lussac sabit bir hacimde tutulan bir gazın kütlesinin basınç ve sıcaklığı arasındaki ilişkiyi açıklamıştır. Ardından Amedeo Avogadro’nun uzun yıllar yaptığı araştırmaların sonucu olarak, atom tartımlarının Dalton’un hesaplamalarından çok daha hassas olarak yapılabileceğini açıklaması yüzyılın tam ortasına denk düşmüştür.

Bilginin müthiş bir hızla biriktiği bu dönemde var olan bilim akademilerine ilaveten bilim cemiyetlerinin kurulması, bilim insanlarının bir araya gelerek ortak bir sistem geliştirmesi önemli ilerlemeler olarak not edilebilir. Bir diğer önemli adım ise yapılan kongrelerdir. Eylül ’da Almanya’nın Karlsruhe şehrinde gerçekleştirilen 1. Kimya Kongresi, o güne kadar çözülemeyen, fakat kimyanın temellerini oluşturan atom, molekül gibi terimlerin veya atomik ağırlığın hesaplanmasını sağlayacak belirlemelerin tanımlandığı tarihi bir kongredir. Bu önemli kongrede doktora sürecini tamamlamış ve doktora sonrası araştırmalarına devam eden genç bir kimyager olan Dmitriy Ivanoviç Mendeleyev de yerini almıştır. Bu kongrede tartışılan konuların ve sonuçların oldukça önemli olmasının yanı sıra, not edilmesi faydalı olan iki önemli ayrıntı daha bulunmaktadır.  Bunlardan ilki bu kongre, Avrupa’nın çeşitli ülkelerini temsil eden bilim insanlarını merkezi bilimsel konuları çözmek için bir araya getiren ilk kongredir ve bu sebeple uluslararası bir bilim olarak kimyanın saygınlık kazanmasının ilk adımdır. İkincisi ise; kongrede İtalyan bilim insanı Stanislao Cannizzaro, yılında Amedeo Avogadro tarafından atom ağırlığının standardizasyonun tanımlandığı Avogadro Hipotezi ile günümüzde kullanılan kimyanın temeli olan atom ağırlığı kavramı hakkında bir fikir birliği için zemin oluşturmuş ve yaygın bir şekilde kafa karışıklığına sebep olan bu tanımlar arasında bir köprü kurulmasını sağlamıştır.

2. MENDELEYEV’İN HAYATI VE YÜZYILIN ÖNEMLİ DURAKLARI

Kimyanın bilim olarak gelişmesinin yüzyıla denk gelmesi, aynı çağda yaşanan büyük ilerlemelerin tamamı içinde ele alındığında bir tesadüf olmaktan çıkmaktadır. Bahsedilen yüzyılı özetlemek için o dönemde yaşanan bilimsel, toplumsal ilerlemeleri ve Mendeleyev’in hayatının önemli noktalarını bir tabloda göstermek, bütünlüğü sağlamak açısından faydalı olacaktır. Bu bağlamda aşağıda verilen tablo farklı kaynaklar kullanılarak derlenmiştir (Şekil 2).

Mendeleyev, 20 Ocak yılında Sibirya’nın eski başkenti Tobolsk’ta ailesinin ve son çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası Ivan Pavloviç Mendeleyev, Tobolsk Klasik Gimnasiyum [1] müdürüdür. Mendeleyev, gimnasiyum döneminde Latince ve Almanca eğitimi almış, fakat çok da başarılı bir süreç yaşamamıştır.

Mendeleyev’in ’da gimnasiyumdan mezun olduğu yıl babasının ölümünden sonraki ikinci yıla denk gelmektedir. Mezuniyetinden sonra annesi Maria Dmitrievna, ailesinden kalan cam fabrikasının da yılında yıkılmasıyla oğlunun üniversite eğitimini Moskova’da sürdürmesini umarak, Dmitriy ve kızı Yelizaveta ile birlikte Tobolsk’tan Moskova’ya gitmiştir. Dönemin eğitim düzenine göre Tobolsk Gimnasiyumu’ndan mezun olan öğrencilerin sadece Kazan Üniversitesi’nde eğitimine devam etmesine izin verilmektedir. Yine de anne Maria Dmitrievna oğlu için çabalamaya devam etmiş ve Moskova’dan ayrılarak Petersburg’a gelmeye karar vermiştir. Dmitriy’in Petersburg Üniversitesi’ne girmesi de aynı şekilde imkânsızdır, fakat Maria Dmitrievna daha önce Dmitriy’in babasının çalıştığı Temel Pedagoji Eğitimi Enstitüsü’ne oğlunu bir şekilde kayıt ettirmeyi başarmıştır. Enstitü binası, Petersburg Üniversitesi ile birlikte toplamda 12 farklı kurumu barındırmakta ve bu binanın ismi hala On İki Kurum Binası (The House of Twelve Collegiums) olarak bilinmektedir. İki yılda bir öğrenci alan Temel Pedagoji Enstitüsü, yılında öğrenci kabul etmemektedir, fakat Dmitriy babasının eski arkadaşlarının yardımıyla 9 Ağustos ’de pedagoji eğitimine başlayabilmiştir. İlk yılı oldukça zor geçen Dmitriy aynı yılın Eylül ayında annesinin ölümüyle bir kez daha ölümle karşılaşmış ve son olarak yılında kardeşinin de ölümüyle Petersburg’da bulunan son aile üyesini de kaybetmiştir.

yılında kabul aldığı Temel Pedagoji Eğitimi Enstitüsü’nden yılında pek çok profesörden bilim ve eğitim derslerini alarak mezun olan Dmitriy Mendeleyev, bilimsel alanda ilk çalışmasını izomorfizm [2] üzerine yapmıştır. Pedagoji eğitimi için başlanan süreç yılında başladığı yüksek lisans ile birlikte bilim ve bilimsel eğitim alanına kaymış ve Mendeleyev araştırmalarını daha çok kimyasal bileşikler ve basit yapılarının özelliklerini belirlemeye yöneltmiştir. İzomorfizm çalışmaları sırasında belirli hacimdeki bir maddenin kristal şekli, özellikleri ve içeriği arasındaki ilişkiyi inceleyen Mendeleyev, bu alanda tutarlı sonuçlar elde edememiştir. Final sınavlarını başarılı bir şekilde bitiren Mendeleyev, yılına kadar şu an Ukrayna’ya bağlı olan Simferopol ve Odesa’da ders verdikten sonra yeniden Petersburg Üniversitesi’ne geri dönmüştür.

Yukarıda verilen Şekil 2, elbette yüzyılda yaşanan tüm bilimsel ve toplumsal gelişmeleri içermemektedir. Ancak tabloda zaman skalasının alt tarafında kalanalanda işaretlenen tarihler bilebilimin farklı alanlarda gelişme hızını anlamak için oldukça önemlidir. Bu dönemde yapılan çalışmalar doğanın anlaşılması için oldukça önemli veriler ortaya koymuştur.  Yine sınıflı toplumlar tarihinde önemli bir yer tutan Komünist Manifestobu dönemde Karl Marx ve Friedrich Engels tarafından kaleme alınmıştır. Ayrıca Marx’ın sermaye ve toplum ilişkisini sistematik bir şekilde açıkladığı Kapital yine aynı çağın ürünüdür. Bir diğer önemli çalışma ise Engels tarafından kaleme alınan Doğanın Diyalektiği kitabıdır. Bahsi geçen bu üç kitaptan Komünist Manifestove Kapital’de incelenen alanlar bilimsel ilerlemelerin yanında toplumun sistematik olarak açıklanması sürecinin yüzyılda geldiği boyutu anlamak açısından önemlidir. Doğanın Diyalektiği kitabının önemi ise, Engels’in ve dolayısıyla Marx’ın toplumsal yapıların aydınlatılması sürecinde bilimsel gelişmeleri yakından takip ettiklerinin önemli bir ispatıdır.

On dokuzuncu yüzyılda yaşanan bilimsel ilerlemelerin yanı sıra Rusya’da yaşanan toplumsal gelişmeler de Mendeleyev’in hayatının yazılması sürecinin önemli kısımlarından biridir. yılları arasında Rus Çarlığı'nın başında olan Nikolay Petroviç (Çar I. Nikolay) düşünce adamlarını baskı altına almış, pek çoğunu sürgüne ve hapse mahkûm kılmış; basını sansür altına alarak etkisiz hale getirmiş; üniversiteleri mikrop yuvası olarak görmüş ve felsefe bölümlerini kapatarak öğrencileri teologların eline teslim etmiştir. Çar I. Nikolay döneminde çarlık karşıtı pek çok kişi ve grup bulunmaktadır. İmparatorluk karşıtı isimler arasında, Çar I. Nikolay tarafından kurulan bir idam sahnesinin son anda affedilerek kürek cezasına çevrildiği olayda, sonradan çok ünlü bir yazar olan Fyodor Dostoyevski de vardı. Bu baskıcı dönem karşıtını doğurmakta gecikmemiş ve Rusya’da ilerici akımların gelişmesine sebep olmuştur. yılında böyle bir dönemde gerçekleşen Kırım Savaşı sırasında Çar I. Nikolay hayatını kaybetmiş ve yerine oğlu Aleksandr Nikolayeviç (Çar II. Aleksandr) tahta geçmiştir. II. Aleksandr babası döneminde başlayan Kırım Savaşı’nı yılında kaybetmiş ve Çarlık yılında Büyük Reformlar dönemi olarak adlandırılan bir döneme girmiştir. Bu dönemde serflere azatlık hakkı tanınmış, toprak reformları gerçekleşmiş, fakat tarım sorunu nihai olarak çözülememiştir. Çar I. Nikolay döneminde yaşanan ağır baskı döneminin kısmen ortadan kalkmasıyla, Rusya’da yeni imparator bir kurtarıcı olarak görülmüş ve halk imparatorlukla gönüllü iş birliği içerisine girmiştir. Bu dönemde toplumsal ve siyasal eğilimlerin temsilcileri, reform ve kamu yaşamının liberalleştirilmesi yoluyla duyulan genel bir istekle birleşmiş göründüler. İmparatorun, serflerin özgürleştirilmesi yasasının uygulanmasının hızlandırılmasını isteyen bildirisi büyük coşkuyla karşılandı. Herzen [3] bu yoldaki duygularını ‘Galilei ruhu taşıyanlar, sonunda zaferi kazandınız!’ diyerek dile getirmiştir (Walicki, ).

Rusya’da II. Aleksandr ile açılan reform döneminin sorunları ortadan kaldıracağı aldatmacası çok geçmeden anlaşılmış ve devrimci düşünceler gittikçe daha ilgi çeker hale gelmiştir. Bu yılların en önemli düşünürü Nikolay Çernişevski’dir. Çernişevski aynı zamanda dönemin önemli natüralistlerinden Mihail Butaşeviç-Petraşevski çevresi ile de etkileşimi olan, Fransız devrimlerinden etkilenmiş, edebiyat ve sanat alanında batıcılık akımının en önemli temsilcisi Belinski’nin düşüncelerini takip eden bir isimdir. yılından sonra sanat alanında çalışmalar yapmak üzere Petersburg’da yaşamaya başlamış ve sanat, tarih, felsefe ve ekonomi politik alanlarında çalışmalar yürütmüştür. sonrasında Rusya’da devrimci düşüncenin düşünsel lideri haline gelen Çernişevski, yılında tutuklanarak Sibirya’ya gönderilmiş ve en çok bilinen eseri Nasıl Yapmalı? romanını burada yazmıştır. Bu roman dönemin ‘yeni adamlar’ kuşağının, materyalist görüşe ve yeni bir ahlak anlayışına sahip radikallerini anlatması açısından oldukça önemli ve etkili bir kitap olmuştur (Walicki, ). Nadejda Krupskaya anılarında eşi Vladimir I. Lenin’in bu kitabın her satırını en ince ayrıntısına kadar bildiğini yazar.  ’li yıllarda Çernişevskiy’in ileri sürdüğü düşünceleri bir ileri basamağa taşıyan dönemin en etkili edebiyat eleştirmeni Dmitriy Pisarev tarafından ortaya çıkarılan akım nihilizm [4] Rus düşünce tarihinde oldukça önemli bir yer almıştır. Mendeleyev’in de Heidelberg’den gelerek Petersburg Üniversitesi’nde çalışmaya başladığı bu dönemlerde bahsi geçen akımlardan etkilenmediği düşünülemez.

yılları arasında Çar olan II. Aleksandr’ın bombalı bir suikasta kurban gitmesiyle Büyük Reformlar Dönemi'nin sonu da gelmiş olur. Mendeleyev bu dönemde de Rusya Bilim Akademisi üyeliğine kabul edilmez. Mendeleyev’in akademide tam üyeliğinin kabul edilmeme sebebi tam olarak anlaşılamamış olsa da birinci sebep olarak akademi üyelerinin Mendeleyev’in o güne kadar yaptığı çalışmaların bilim akademisine üyelik için yeterince önemli-bilimsel olmadığını düşünmeleridir. Mendeleyev elementlerin periyodik kanununu açıklamış olmasına rağmen, bu açıklamanın sonuçları tam olarak henüz anlaşılamamıştır ve Alman bilim insanı Lothar Meyer’in periyodik tablo üzerindeki iddialarından akademi üyelerinin de haberi vardır. Bir diğer önemli sebep ise Bilim Akademisi ve Petersburg Üniversitesi arasında olan çekişmedir. Akademi üyesi olan yabancı bilim insanları finansal açıdan zor durumdadırlar ve genç bilim insanları üniversitelerde bir pozisyona sahip değildirler. Üniversitelerde Rus hakimiyeti varken Akademi'de yabancı hakimiyeti vardır. Mendeleyev’e Akademi'de yer verilmemesinin son ve en güçlü sebebi ise Mendeleyev'in politik olarak aktif bir kişi olması olarak not edilebilir. Mendeleyev’in öğrenci protestocularının adına aktiviteleri Akademi için uygun olmayan bir tavır olarak değerlendirilmektedir. Hatta, yılında öğrenci eylemlerine destek verdiği gerekçe gösterilerek, II. Aleksandr’dan, Mendeleyev’in Petersburg’dan sürgün edilmesi dahi istenmiştir. Mendeleyev spiritüalizme karşı verdiği savaşta hem Akademi'de hem de üniversitede hırçın bir karakter olarak tanımlanmaktadır (Gordin, ).

yılından sonra III. Aleksandr döneminde de ekonomi alanında imparatorluk için önemli bir yere sahip olan Mendeleyev, araştırmalarını ve çalışmalarını sanayi ve üretim alanında yoğunlaştırmıştır. Bu yıldan sonra hem Rusya’nın farklı bölgelerinde petrol, petrol ürünleri çıkarılması ve işlenmesi alanlarında çalışmalarına devam etmiş, hem de Amerika, İngiltere gibi ülkeleri dolaşarak bilimsel ve ekonomik alanda yeni gelişmeleri takip etmiştir. Ayrıca, yılına kadar, toplamda 35 yıl Petersburg Üniversitesi’nde Akademi’nin tam üyesi olmadan eğiticilik görevini sürdürmüştür. Son olarak yılında üniversitelerde bilimsel ve toplumsal olaylardan dolayı hissettiği rahatsızlıklardan kaynaklı olaylar nedeniyle istifa etmeyi düşündüğü sırada öğrenci hareketlerine verdiği destekten dolayı eğitici pozisyonundan atılmıştır. Ölümünden önce yılında kaleme aldığı otobiyografisinde yılları arasında yaşamından, ailesinden, çocukluk anılarından, eğitiminden, kariyerinden, ’te glokom hastalığından dolayı sol gözünden geçirdiği ameliyatından ve yurtdışında geçirdiği özel tatillerinden bahsetmiştir. Tüm bu notlarının sonunda yılı ile ilgili kısımda, ‘kitaplarımı ve evraklarımı sıraya koymaya başladım, oldukça iyi hissetmeme rağmen bu süreç ölümümden önce beni tamamen emiyor… Ölümüm için belirlediğim finansal problemler gibi…’ (Sztejnberg, ) notu, hayatı boyunca emek verdiği Rus biliminin ve ekonomisinin gelişmesine katkısından sonra, başlangıçtan son gününe kadar yaşadığı sıkıntıları net bir şekilde göstermiştir.

2. 1. Heidelberg Birimi ya da ‘Kruzhok [5]’

Kırım Savaşı’nın kaybedilmesi sonrasında toprağa bağlı üretimin yerine madencilik, petrol işleme, mühimmat ve tarım alanında gelişmeye olan ihtiyaç, bilimin özellikle kimya alanında gelişmesini tetiklemiştir. Ayrıca yine aynı dönemde Rusya’da teknik eğitim ve teknik kurumlar toplumun yaşadığına benzer şekilde reformlar geçirmiştir. Bu bağlamda bilimin gelişmesine katkı sağlayacak iki yöntemin izlenebileceği ön görülmüştür. Bunlardan biri Rus toprakları dışından bilim insanlarının ülkeye getirilmesi ve bilgiye bu şekilde ulaşılması, diğeri ise Rus üniversitelerini başarıyla bitirmiş öğrencilerin doktora sonrasında yurtdışına gönderilmesidir. Rus yönetimi bu iki yöntemi de izlemiş olsa da ağırlıklı olarak Almanya’ya öğrenci gönderilmesi tercih edilmiştir.

Almanya yüzyılın başında, Fransa’nın bilim alanındaki öncülüğünü eline almış ve yüzyıldan sonra Avrupa kültüründe etkin rol almaya başlamıştır (Bernal, ). Almanya bu dönemde özellikle kimya ve fizik alanında uygulamalı çalışmalara yönelmiş ve sanayisini boya, patlayıcı gibi kimya biliminin ilgi alanına dayandırmıştır. Almanya bu haliyle hem ürettiği bu ürünlerin dünya pazarına satılmasını sağlamış hem de bilginin merkezi olarak tüm Avrupa’dan bilim insanı çekmiştir.İşte böyle bir dönemde Rusya’nın bilgi arayışı yönünü Almanya’ya çevirmiştir. Rus biliminin Almanya’da doğduğu bu dönemde en baskın alan kimya olmuştur.

Kimya eğitimi almak isteyen bir kişinin ilk durağı yıllarında laboratuvar temelli kimya eğitimine başlamış olan Almanya olmuştur. Özellikle yılında Almanya da dahil olmak üzere Avrupa ülkelerinde meydana gelen devrimlerden sonra, tarımsal kıtlık örneklerinin gelecekte tekrarlamasının deneysel kimya alanındaki gelişmelerle önleneceği fikri benimsenmiştir. Bu doğrultuda, yılında çağının en önemli bilim insanlarından Robert Wilhelm Bunsen’in yönetiminde Heidelberg’de kurulan eğitim ve araştırma laboratuvarı Avrupa’nın her yerinden öğrenciler için bir merkez haline gelmiştir. Böylece Kırım Savaşı’ndan sonra Petersburg’dan Heidelberg’e bir bilim göçü başlamıştır.

Rusya’da bilimin kurumsallaşmasında Rus sosyal yaşamında önemli bir mekanizma olan kruzhok yer tutmaktadır. Rus bilim tarihi ve özellikle kimya açısından kruzhok sisteminin yapısını anlamak oldukça önemlidir. On dokuzuncu yüzyılın başlarında Çar I. Nikolay döneminde kentli Rus aristokratları politika, kültür-sanat ya da felsefe konularını tartışmak amacıyla kruzhokolarak adlandırılanküçük kapalı gruplar oluşturdular (Walker, ).

Bir kruzhokun temel ve yaygın özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz;

- Müzik, politika, edebiyat gibi alanlara odaklanmış olması

- Genelde 20 kişiden az sayıdan oluşması

- Üyelik tanımı olan ve üye olmayanların açık ve kesin olarak dışlandığı yapılar olması

- Üyelerin başka bir üyenin önerisi ile sağlanabilmesi ve aday üye olan kişinin diğer üyeler tarafından güvenilir olarak görülmezse gruba dâhil edilmemesi (Gordin, ).

’tan sonra Heidelberg’de oluşan kruzhok'un üyeleri arasında Dmitriy I. Mendeleyev, Aleksandr P. Borodin [6], Nikolay Zhitinski, Ladislaus Olevinski, İvan M. Seçenov da funduszeue.info’dan Heidelberg’e gelen genç araştırmacılar, Alman diline hâkim, fakat Alman kültürüne yabancılardır. Bu dönemde Almanya’da üniversite öğrencileri tarafından kurulan ve ırkçı bir ideolojiye sahip olan Burschenschaften [7]üyelerinin Rus öğrencilere karşı tutumu, Rusya’dan gelen araştırmacıların kendilerini diğerlerinden ayırarak daha kapalı sosyallikler kurmasına sebep olmuştur. Bu dönemde Rus araştırmacıların Almanya’da oluşturduğu topluluğun merkezinde Mendeleyev yer alır. yıllarında Heidelberg kruzhok lideri olan Mendeleyev kruzhokta sahip olduğu güç; kimya alanındaki belirgin başarısı ve Bunsen’in laboratuvarında aradığını bulamayıp kendi apartman dairesinde laboratuvarını kurmasından, dolayısıyla yapılan görüşme ve toplantılar için bir üsse sahip olmasından kaynaklanmaktadır. Heidelberg kruzhok üyesi olan Seçenov otobiyografisinde Mendeleyev ile ilgili şöyle bir tanımlama yapmaktadır: “Genç yaşına rağmen Mendeleyev kendisini kruzhokun merkezi haline getirmiştir, benden genç olmasına rağmen, o zaten bir kimyager biz diğerleri ise öğrenciydik” (Seçenov, ). Kruzhok üyeleri sık sık Mendeleyev’in apartmanında bir araya gelmekteydi. Grubun bir araya gelmesinde temel motivasyon kimyanın yanı sıra politikadır. Mendeleyev, Rusya’dan uzakta kaldığı yirmi iki ayın yalnızca beş aya yakın zamanını Heidelberg’de geçirmiş ve geriye kalan kısmını Fransa, İtalya ve Almanya'nın şehirlerini dolaşarak hem kültürel birikim hem de laboratuvar malzeme ve ekipmanı toplayarak Petersburg’a dönmek üzere harcamıştır. Rus topraklarında toplumun bilimsel bilgiye ulaşmasının sağlanması için yılında Petersburg’da kurulan Rus Kimya Cemiyeti’nin fikri ilk kez Heidelberg deneyimini yaşayan kruzhok üyeleri tarafından ortaya atılmıştır (Gordin, ).

Mendeleyev İçin Bilim-Toplum İlişkisi

On dokuzuncu yüzyılda bilimin gelişmesi, burjuva devrimleri gerçekleşen toplumlarınkendi iç dinamikleri ile oldukça bağlantılıdır. Bu dönemde bilim insanları devletin ya da sanayinin yönetiminde yer almamış ve saf bilgiyle ilgilenmiştir. Bernal tarafından kaleme alınan Bilimin Toplumsal İşlevikitabında da belirtildiği gibi; ‘sanayiciler bilimin ilerlemesinden yararlanarak sermaye birikimlerinin artmasından memnunken, bilim insanları ise çalışmalarının ilerlemeye ne şekilde katkı sunduğunu düşünmeden içinde bulundukları bilimsel ilerleme dönemine katkılarından ve görece bağımsız araştırma yapma özgürlüğünden memnundular. Bu dönemde bilim insanları sorumluluklarını çalışmalarını yürütmek ile sınırlıyor, sonuçlarının nasıl kullanılacağını ise ideal ekonomik sisteme bırakıyordu’(Bernal, ).

Periyodik sistem ’lı yıllarda birbirinden bağımsız olarak İngiltere, Fransa, Birleşik Krallık, Almanya ve Rusya’da bilim insanları tarafından oluşturulmaya çalışılmış, fakat bugün kullanılan, periyodik kurala bağlı olarak oluşturulan, periyodik sistem ’lı yılların sonunda Rusya’da Mendeleyev tarafından oluşturulmuştur.

Mendeleyev’i çağdaşlarından ayıran ve incelemeye değer kılan, bilimsel birikime yaptığı katkının yanında toplumsal ilerlemeye yaptığı katkıların tümüdür. On dokuzuncu yüzyılın ortalarında Mendeleyev neredeyse tüm alanlarda fikri alınan bir uzman olmuştur. Örneğin bir cinayet olayında zehrin test edilmesi gerektiğinde Mendeleyev’in görüşü alınıyordu. Peynir yapımından gazyağı kullanılan sokak lambalarının değerlendirilmesine, alkol ölçümünden vergilendirilmesine, kısaca neredeyse kimya bilgisi gerektiren tüm alanlarda fikri alınırdı. Mendeleyev ayrıca, St. Petersburg Üniversitesi’nde yaklaşık otuz yıl çalıştı ve üniversitenin eğitim programında doğa bilimlerinin yerinin kökten değişmesini sağladı (Gordin, ). Üniversitede geçirdiği bu sürede üniversitelerin içinde bulunduğu gerici tutuma da savaş açtı ve ilerlemenin bir neferi haline geldi. Mendeleyev’in üniversitelerde ilerlemenin önemini anlattığı bir ifadesi şu şekilde; ‘Üniversitede sadece ders veren bir profesör bilim ile ilgilenmiyor ve ilerleme taraftarı değilse, bu sadece kullanışsız değil aynı zamanda doğrudan bilime zararlıydı. Klasik öğretim ve skolastik düşüncenin acımasız ruhu, eğitime yeni bağlanacakların yaşam ilhamını öldürecektir’. Yine başka bir açıklamasında, ‘Ne sermayeye ne kaba kuvvete ne de kendi refahıma hizmet etmedim, ülkeme verimli endüstriyel gerçek çalışmalar vermeye çalışıyorum, politika, inşaat, eğitim ve savunmanın bile endüstriyel gelişme olmaksızın gelişebileceğinin düşünülemeyeceğine inanıyorum’(NTUU, ).

Bilim insanının hükümet ya da sermayedarın çıkarları altında ezilmeden ve kendi kişisel merakı için hem kendi birikimini hem de toplumun birikimini tüketmesinden öte yapabilecekleri olduğunun farkına varan Mendeleyev, yaptığı tüm çalışmalarda bunu göz önünde bulundurmuştur. Hayatı boyunca salt bilginin peşinden gitmemiş, bilimin toplum yararına kullanımı ile de ilgilenmiştir.  Rusya’nın Batı dünyasına entegrasyonuna katkıda bulunmak üzere çalışmıştır (Bensaude-Vincent, ). Kendisine ‘siz bir kimyagersiniz, ekonomist değil, neden kendi işlerinizle ilgilenmiyorsunuz?’ eleştirisini yönelten birisine cevabında şu ifadelere yer vermiştir:‘Birincisi kimyager olmak kişinin kendisini üretim tesislerinden ve fabrikalardan, bu yapıların devletteki rollerinden ve dolayısıyla ekonomik sorunların özünden uzak tutması anlamına gelmez. İkincisi, ekonomik problemler için doğru bir çözüm, sadece doğa bilimlerinin ampirik metotlarının uygulanmasından sonra beklenebilir.  Kimya doğa bilimlerinin en önemli disiplinlerinden birisidir. Üçüncüsü, sadece ekonomistlerden oluşan jürilerin değil, aynı zamanda diğer uzmanların sesi, toplumun ve devletin yararları için duyulmalıdır. Sesimin diğer pek çok Rusça ses ile aynı olduğunu duyuyor ve anlıyorum.’  (Dmitriev ve ark., )

Gericilik Karşısında Bir Nefer

yılında Amerika’da Katie ve Margaret Fox kardeşlerin dünya dışı varlıklarla haberleşebildiklerini iddia etmeleri ile başlayan ve spiritüalizmolarak adlandırılan medyumluk işi hem İngiltere dışında kalan Avrupa ülkelerini, hem de Rusya’yı hızla etkisi altına almıştır. Rus bilim insanları da spiritüalizmden oldukça etkilenmiş ve spiritüalizmi bilimsel temellere dayandırmaya çabalamışlardır. yılında Petersburg Üniversitesi Fizik Derneği tarafından kurulan Ruhsal Olayları Araştırma Komisyonu spiritüalizmin bilimsel esaslarını incelemek için görevlendirilmiştir. Bu komisyonun içerisinde bulunan isimlerden biri de Mendeleyev’dir. Dönemin önde gelen spiritüalizmi yayan isimlerden, gerçek ve ruhsal olaylarla ilgili bilgi hazırlamaları istenilmiş ve araştırma sonucunda ruh olaylarının bilinçsiz hareketlerden ya da kasıtlı aldanmadan çıktığı sonucu 25 Mart ’da Golos (Ses) gazetesinde Spiritüalizm Hakkında Yargılama İçin Malzemeler başlığı altında Mendeleyev tarafından kaleme alınan makale ile topluma duyurulmuştur (Engels, ). Görüldüğü gibi Mendeleyev spiritüalizm fikrini hızlıca reddederek toplumu ve üniversiteleri spiritüalizmden kurtarmak için çabalamıştır. Özellikle bilim topluluklarının ve bilimsel yayınların işlevinin, spiritüalizm gibi akımlardan toplumun kurtarılması, aydınlanmadan yana tavır alınılması ve bilimin topluma ulaştırılması yönünde kullanılması olduğunu savunmaktadır.

3. Mendeleyev Diyalektik Materyalist miydi?

Engels, Doğanın Diyalektiğikitabında Georg W. FriedrichHegel tarafından ortaya konulan diyalektik yasaların doğa ve tarihten çıkarılmayıp, idealist biçimde düşünme yasaları olarak geliştirilmesini eleştirir. Hegel’in diyalektik yasalarına göre evrenin kendisinin ancak insan düşüncesinin evriminin belirli bir aşamasının ürünü olarak düşünce sistemine uyması gerektiğini ve bu olayın tersine çevrilmesi gerektiğini vurgular. Hegel’in idealist felsefesinde oldukça gizemli görünen diyalektik yasaların aslında doğa ve insan toplumu tarihinden çıkarılması gerektiğini işaret eden Engels, bu yasaların bizzat düşüncenin olduğu gibi, tarihsel gelişmenin de iki yönünün en genel yasaları olduğunu açıklamış ve bu yasaları üçe indirgemiştir (Engels, ):

Engels, diyalektik yasaların doğanın gelişmesinin gerçek yasaları olduğunu ve teorik doğabilimi için de bu yasaların geçerli olduğunu belirtmiştir. Diyalektiğin I. yasasını açıklarken ‘kendi amacımız için biz bunu, doğada, her durum için ayrı saptanmış bir biçimde, nitel değişmelerin ancak (enerji denilen) madde ya da hareketin nicel eklemeleri ya da nicel eksilmeleri ile ifade edebiliriz. Doğadaki bütün nicel farklılıklar ya kimyasal bileşim farklarına ya hareketin (enerjinin) farklı niceliklerine ya da biçimlerine ya da hemen her zaman olduğu gibi, her ikisine birden dayanır. O halde, madde ya da hareket artırılmadan ya da azaltılmadan, yani bu cismin niceliği değişmeden niteliğini değiştirmek mümkün değildir’ifadelerini kullanmıştır[8].

Hegel’den ve diyalektik yasalardan haberi olmayan Mendeleyev, kimyasal elementlerin periyodik tablosunu oluştururken kullandığı yöntemde atom ağırlıkları birbirine yakın elementleri sıralarken oluşan boşlukların, o zamana kadar keşfedilmemiş olsa da keşfedilebileceğini açıklamıştır. Örneğin alüminyum ile başlayan grupta bulunan boşlukta keşfedilecek elementi eka-alüminyum (eka-bir) olarak tanımlamış ve eka-alüminyumun atom hacmini, ağırlığını, kimyasal özelliklerini tanımlamıştır. İlerleyen yıllarda Lecoq de Boisbaundran, eka-alüminyum olarak ifade edilen galyumu gerçekten de keşfetmiş ve Mendeleyev’in öngörüleri doğru çıkmıştır. Engels de kitabında Mendeleyev için ‘Mendeleyev, Hegel’in niceliğin niteliğe dönüşmesi yasasını- bilinçsizce- uygulayarak, bilimsel bir maharet göstermeyi başardı, ki bunu, o zamanda dek bilinmeyen Neptün gezegeninin yörüngesini hesap etmiş olan Le Verrier’in başarısıyla aynı kefeye koymak fazla cüretkarlık sayılmaz’ demiştir (Engels, ).

Sanayi Teknik ve Bilimsel Kurulubaşkanı olan Lev Troçki, yılında düzenlenen Mendeleyev Kongresi’nde yaptığı konuşması yılında Diyalektik Materyalizm ve Bilimbaşlıklı bir makale olarak yayımlanmıştır. Bu konuşmada Troçki, Mendeleyev’in kimyasal reaksiyonları açıklamak için kullandığı ‘Kimyasal reaksiyonun nedeni, bileşiklerin fiziksel ve mekanik özelliklerinden kaynaklanır’ifadesinden yola çıkarak, Mendeleyev’in tam bir materyalist olduğunu ifade etmiştir (Troçki, ).

4. Kimyasal Elementlerin Periyodik Tablosu Evresi

Bu makaleyi hazırlamak için incelenen Türkçe ve diğer dillerdeki pek çok makalede, Mendeleyev’in günlüğünde ya da mektuplarında rastlanmamış olmasına rağmen, Mendeyelev’in periyodik cetveli rüyasında gördüğü ve uyandığında not ettiğine dair bilimsellikten uzak yorumların mevcut olduğu görülmüştür. Hazırlanan bu makalenin temel amaçlarından bir tanesi de elbette bu ve bunun gibi bilimsellikten uzak ve kolaycı tarih yazım ve yorumlanmasının düzeltilmesidir [9].

Bundan yüz elli yıl önce elektron (, Joseph J. Thomson), proton (, ErnestRutherford) ve nötron (, James Chadwick) keşfedilmeğive dahi pek çok atomun henüz bilinmediği bir dönemde, elementlerin birbiri ile ilişkisini, benzerliğini ve ayrımının temellerini anlatan bir tablo geliştiren Mendeleyev bu sistemi bir gece rüyasında görmemiştir elbette. Mendeleyev öncesinde Rusya’da daha sonrasında ise Almanya’da aldığı eğitim ve hem kendisinin hem de aynı dönemde madde yapısını inceleyen bilim insanlarının yaptığı araştırmaların sonucunda kimyasal elementlerin periyodik tablosunu tasarlamıştır.

Mendeleyev, Bunsen ve Kirchhoff’un Heidelberg Üniversitesi bünyesindeki laboratuvarlarında çalışmıştır. Aynı dönemde bu laboratuvarlarda Viktor Meyer, Emil Erlenmeyer, August F. Kekule, Gustav R. Kirchhoff gibi, kimya alanına önemli katkılar sunan bilim insanları da çalışmaktadır.

Bahsi geçen dönemde kimyasal elementlerin periyodik tablosunun oluşumuna doğru büyük adımlar atılmaktadır. Bunlardan biri, Bunsen ve Kirchhoff’un yılında ısıtılan elementlerin emülsiyonuna dayanan spektrum analizi ile elementlerin ayrılmasını sağlamasıdır.

Alman, İngiliz, Fransız, İtalyan, Rus, İspanyol, Meksikalı, Belçikalı pek çok bilim insanı ile birlikte Mendeleyev de, yılında kimya alanında artan bilginin tasnifi için gerekli olan teorik bilgi birliğini sağlamak adına düzenlenmiş Uluslararası Kimya Kongresi'ne katılmıştır. Kongrede oldukça önemli tartışmalar yapılmış ve kimya alanında pek çok başlıkta kararlar alınmıştır. Bu kongrenin Elementlerin Periyodik Tablosu’nun oluşturulmasına en büyük katkısı ise Hidrojen elementinin atom ağırlığının 1 olarak kabul edilmesi olmuştur. Elementlerin keşfinin hızla gerçekleştiği bu dönemde elementlerin sınıflandırılması ve düzenlenmesi gerekmektedir. Ayrıca Petersburg Üniversitesi’nde Doğa Bilimleri Fakültesi'nde genel kimya dersini veren Mendeleyev öğrencilere elementlerin anlatılması için pedagojik olarak iyi düzenlenmiş bir sisteme gereksinim duymaktadır. Mendeleyev yazdığı Kimyanın Temelleri kitabının ikinci cildinde elementlerin sınıflandırılması konusu üzerinde durmuş ve periyodik yasayı [10] burada ifade etmiştir. Mendeleyev’in yaşadığı dönemde yukarıda bahsedildiği gibi elektron ya da protona dair bir bilgi mevcut değildir. Mendeleyev’in sisteminde günümüzde bilinen atom numarası kavramının yerine atom ağırlığı (Mendeleyev’in tanımına göre elementel ağırlık) kavramı kullanılmıştır. Mendeleyev başlangıçta sodyum ve alkali metaller [11] üzerine yaptığı çalışmalar yapmış ve bu atomları artan atom ağırlığına göre listelemiş, onları halojenler (8A grubu elementleri) ile karşılaştırmış ve benzerliklerine göre düzenlemiştir. Sonrasında toprak alkali metalleri [12]yine aynı yöntem ile sıralamış ve bu oluşturduğu üç grupta bulunan elementleri birbirini takip eden her bir yatay periyotta değişimlerinin aritmetik farklarını incelemiştir. Bu sırada atomları belli bir düzene koymaya çalışan Mendeleyev, onları sadece atom ağırlıkları açısından incelememiş aynı zamanda kimyasal özellikleri açısından da karşılaştırmıştır. Mendeleyev tarafından yılında bilinen 63 elementin ve bilinmeyen elementlerin atom ağırlıklarına göre sıralanışı Şekil 3’te verilmiştir. Örneğin ağırlığı 70 olarak belirlenen ve soru işareti ile ifade edilen element henüz Mendeleyev’in tabloyu oluşturduğu dönemde bilinmiyordur, fakat bu element yılında Galyum olarak keşfedilmiştir. Bu sıralamadan sonra elementlerin atom ağırlıklarına göre birbirleri ile ilişkilerini derinleştiren Mendeleyev, Ekim ’da aynı sırada bulunan alkali metallerden halojenlere kadar elementlerin oksijen ile yaptığı bileşikleri inceleyerek aynı grupta bulunan elementleri, elementlerin bileşiklerindeki oksijen sayısına göre I, II, III… VII şeklinde gruplandırmış ve böylece periyodik yasayı alt alta açıklamıştır (Gordin, ).

O zamana kadar Mendeleyev’in önerdiği sistem dâhil olmak üzere altı farklı versiyonda elementlerin periyodik sistemi önerilmiştir. Aynı dönemde Mendeleyev Rusya’da, Meyer Almanya’da elementlerin arasındaki ilişkiyi çözmeye, dolayısıyla periyodik tabloyu oluşturmaya çalışmaktadır. Fakat bir Rus yurtseveri olan Mendeleyev tarafından yılında temelde elementlerin atom ağırlıkları ve kimyasal özellikleri göz önünde bulundurularak hazırlanan tablo Kimyanın Temelleri kitabında açıklanmış ve ilk kez Rus Kimya Cemiyeti dergisi aracılığıyla Rusça olarak bilim camiasına duyurulmuştur.

Fakat bu dönemde bilim dili İtalyanca, İngilizce, Fransızca ya da Almancadır ve Rusça yazılan bu makalenin bilim dünyasının ilgisini çekmesi için Almancaya çevrilmesi en pratik yoldur. Mendeleyev 10 sayfa olarak yayımlanan makalesinin bir sayfa özetini, Almancaya çevrilmesi için bir Alman dilbilimcisine sunmuştur. Alman profesör sürecin hızlı ilerlemesini sağlamak adına Mendeleyev’in çalışmasının özetini kendi öğrencisine çevirtmiş ve daha sonra bu çeviri Rus kimyagerlerin çalışmalarını takip etmek isteyen Alman bilim insanları arasında gözde bir dergi olan, Kimya ve Eczacılık dergisinde (Zeitschrift für Chemie und Pharmacie) basılmıştır. Çalışmanın özetinin Almancaya çevrilmesi noktasında trajik yaşanan olay, Mendeleyev’in isminin elementlerin periyodik tablosunu oluşturan bilim insanı olarak tarihe geçmesini yaklaşık 80 yıl geciktirmişfunduszeue.info bir çeviri hatası olarak yorumlanamayacak olan bu olayda, Mendeleyev’in çalışmasında elementlerin özelliklerinin periyodik olarakdeğiştiğini açıklamak için kullandığı Rusça periodicheskiifadesinin Almanca karşılığı olan periodischeifadesi yerine, stufenweise (aşamalı olarak) ifadesi kullanılmıştır. Mendeleyev’in Kimya ve Eczacılık dergisindeki makalesini gören Meyer, yılında o zamanlar dünyanın kimya alanında en çok okunan dergisi olan Liebigs Annalen der Chemie’de elementlerin aşamalı değil periyodik olarak değiştiklerini açıkladığı makalesini yayımlar. Ayrıca Meyer bu çalışmada Mendeleyev’in de neredeyse doğru sonuçlara vardığını, elementlerin özelliklerinin periyodik olarak değiştiğini de açıklayarak Mendeleyev’i referans vermeyi ihmal etmez. Bu noktadan sonra Mendeleyev’in elementlerin özelliklerinin periyodik olarak değiştiğini kendi çalışmasında açıkladığına dair iddiaları, orijinal Rusça metni adres olarak göstermesine rağmen Meyer tarafından reddedilir. Bu yanlış uzun süre akademik çevreler tarafından kabul edilmez. Mendeleyev Meyer’in Kimyasal Elementlerin Periyodik Tablosu'nu sahiplenmeye çalışmasına karşı çıksa dahi, bu süreç Mendeleyev lehine çözümlenmez. Kimyasal Elementlerin Periyodik Tablosu'nun yılında Mendeleyev tarafından keşfedildiğinin kabul edilmesi, Mendeleyev’in ve Meyer’in ölümünden sonra yılına kadar ertelenmiştir. Bu dönemde Sovyet Rusya’nın bilimde ve ekonomide ağırlığının artması ile Mendeleyev’in hakkı kendisine teslim edilmiş ve Elementlerin Periyodik Tablosu'nun tartışmasız olarak Mendeleyev tarafından keşfedildiği tüm bilim camiası tarafından kabul edilmiştir.

Şubat ’de 73 yaşında ölen Rus bilim insanı, fizik, kimya ve ilgili bilimsel alanlarda ’den fazla bilimsel çalışmanın yazarıdır. Mendeleyev’in bilimsel çalışmaları Ukrayna Sosyalist Sovyetler Cumhuriyeti Bilim Akademisi tarafından yılları arasında 25 ciltte toplanarak yayımlanmıştır.

SONUÇ

On dokuzuncu yüzyılda yaşanan pek çok bilimsel ve toplumsal ilerlemede Rus bilimine ve ekonomisine olağanüstü katkılarda bulunan Mendeleyev’in ülkemizde ve dünyada temelde Elementlerin Periyodik Tablosu'nun kurucusu olmasının dışında çok fazla tanınmaması bilim camiasının büyük bir eksiğidir. Bu yazıda hem yüzyılda Mendeleyev’in hayatını etkileyen bilimsel ve tarihsel olaylar birlikte ele alınmış, hem de Elementlerin Periyodik Tablosu'nun oluşturulması aşamaları açıklanmıştır. Tarihte bireyin rolü ve bireyin tarihten etkilenmesinin birlikte değerlendirilmeye çalışıldığı bu çalışma, Mendeleyev’in hayatını anlatmaya yetmese dahi bir başlangıç olarak değerlendirilebilir.

KAYNAKLAR

Bensaude-Vincent B. (). Dmitry MendeleyevRussian scientist. Erişim tarihi: , funduszeue.info

Bernal, J. D. (). Bilimin toplumsal işlevi. (T. Ok, Çev.) İstanbul: Evrensel Basım Yayın

Dmitriev, I. S., Sarkisov, P. D., Moiseev, I. I. (). Dmitry Ivanovich Mendeleev: scientist, citizen and personality.RedicontiLincei, 21,

Engels, F. (). Doğanın diyalektiği. (Gelen, A. Çev.) Ankara: Sol Yayınları

Gordin, M.D. (). A well-ordered thing: Dmitrii Mendeleev and the shadow of the Periodic Table. New Jersey: Princeton University Press

Gordin, M. D. (). Running in circles: The Heidelberg Krozhok and the nationalization of Russian Chemistry.Mallard, G. Paradeise, C. ve Peerbaye, A. (Ed.) Global Science and National Sovereignty. (ss. ). Londra: Routledge Taylor & Franc’s Group.

Gordin, M. D. (). The Heidelberg Circle: German inflections on the professionalization of Russian Chemistry in the s. Osiris, 23,

Meyer, M. (). An element of order. Erişim tarihi: funduszeue.info

NTUU (). Dmitri Mendeleev- thought and work giant. The th anniversary. National

Technical University of Ukraine, Erişim tarihi: funduszeue.info

Ronan, C.A. (). Bilim tarihi; Dünya kültürlerinde bilim tarihi ve gelişmesi, (İhsanoğlu E. Günergun, F. Çev.) Ankara: TÜBİTAK Yayınları.

Seçenov, I. M. (). Autobiographical notes.Washington: American Institute of Biological Sciences.

Sztejnberg, A. (). Dmitri Ivanovich Mendeleev ( – ), prominent Russian Scientist. References to his great scientific achievements in the literature between and Rev. CENIC Cienc. Quím. 49,

Troçki, L. (). Dialectical materialismand science.New International,6(1),

Walker, B. (). Kruzhok culture: The meaning of patronage in the early Soviet Literary World.Contemporary European History, 11,

Walicki A. ().Rus düşünce tarihi; Aydınlanma’dan Marksizme(Şenel, A. Çev.) İstanbul:İletişim Yayınları


[1]Gimnasium; gerçek anlamıyla liseden bir üst eğitim seviyesi, üniversiteden bir önceki eğitim seviyesinin verildiği eğitim kurumlarıdır. Türkiye’de gimnasium derecesinde sahip okullar arasında İstanbul Lisesi, Alman Lisesi bulunmaktadır.

[2]İzomorfizm; kısaca, iki ya da daha fazla farklı maddenin verdiği aynı yapıdaki kristal şeklini ifade etmektedir.

[3]Aleksandr Herzen; Nikolay Stankeviç, Mihayil Bakunin (başlangıçta Hegelci felsefeye inanmış, fakat yılından sonra geçmişin tümüyle ortadan kaldırılması fikrini benimseyerek bir anarşiste dönüşmüştür) Vissaryon Belinski ile birlikte sonrası dönemde Hegelci felsefeden etkilenmiş Rus düşünürlerden biridir. Daha sonra bu isimlerden bazılarının düşünceleri Rus düşünce tarihi için önemli olmuştur.

[4]Başlangıçta her türlü yerleşik otoriteyi radikal bir şekilde reddetmek ve akla uygun kanıtlarla savunulmayan hiçbir şeyi kabul etmemek anlamına gelen nihilist düşünce tanımı, sonraları değişmiş ve kişisel mutluluğu her şeyin üzerinde tutan bir düşünce akımına dönüşmüştür.

[5]Yazar tarafından ‘circle’ olarak tanımlanan kruzhok birim olarak tanımlanmıştır.

[6]Bodorin, yılında Kimya alanında Heidelberg Üniversitesi’nde çalışmış aynı zamanda Rus Beşlisi olarak bilinen müzik akımının üyelerindendir. Bodorin’in en çok bilinen eseri Prens İgor senfonisinden Polovetsian Dans operasıdır.

[7]Burschenschaften; yılında Alman Üniversite öğrencilerinin Jane Üniversitesi’nde kurdukları ve daha sonra tüm Almanya’ya yayılan Alman milliyetçisi öğrenci grubudur.

[8]Doğanın Diyalektiği kitabında Hegel’in yasalarının kimya alanında geçerliliği Engels tarafından oldukça açık bir şekilde açıklanmıştır.

[9]Bu rüya Mendeleyev tarafından görüldü mü görülmedi mi bilinmez fakat tablonun oluşmasının bir rüyanın eseri olmadığı bu yazıyı okuyan bir kişi için yeterince açık bir şekilde anlatıldığı düşüncesindeyim. funduszeue.info

[10]Mendeleyev’in kullandığı periyodik sistem ile günümüzde kullanılan periyodik sistem kavramı birbirinden tamamen farklıdır. Günümüzde periyodik sistem, her bir atomun elektronlarının birinci periyotta 1s orbitalindan başlayarak 2s 2p, 3s 3p 3d orbitallerine aşamalı olarak (son yapılan çalışmalarla 4s orbitalinin enerji seviyesinin 3d orbitallerinden düşün olduğu ve dolayısıyla 3d orbitallerinde önce 4s orbitaline elektronların yerleştiği açığa çıkarılmıştır) yerleşmesini ifade eder. Bu sisteme göre en dış elektron yörüngesi aynı olan atomlar benzer özellik gösterirler. Toplamda yatayda 7 periyot bulunmaktadır.  

[11]Periyodik tablonun 1A grubu elementleridir ve değerlik elektron sayısı 1’dir.

[12]2A grubu elementleridir ve değerlik elektron sayısı 2’dir.



Dimitri Mendeleyev kimdir? Mucit ve kimyager Mendeleyev buluşları, periyodik tablosu, kimya bilimine katkıları, sözleri ve hayatı ile en fazla merak edilen bilim adamları arasında yer almaktadır.

Dimitri Mendeleyev doğum yeri, ailesi, kısaca hayatı ve eğitimi;

Dimitri Mendeleyev  yılının Şubat ayında Rusya, Sibirya Tobolska şehrinde dünyaya gelmiştir. Tam 17 kardeşin en küçüğü&#;dür. Babası Lise müdürü olarak görev yapmış, Dimitri&#;nin dünyaya geldiği sene kör olmuştur. Annesi ise o dönemde Pavlovich tarafından işletilen ve kapanmış olan fabrikayı açmış ve işletmesini üstlenmiştir. Dimitri 13 yaşına geldiğinde ise babasını yitirmiştir. Bir türlü aksilikler yakasını bırakmamış, 15 yaşına geldiğinde ise annesi tarafından işletilen fabrika yanmıştır.

Bu facianın ardından annesi ile birlikte Petersburg&#;a göç etmiş ve orada daha önce babasınında görev yapmış olduğu bir kolej&#;de öğretmenlik eğitimi almıştır. Kısa bir süre sonra ise annesi yaşamını yitirmiştir.

Dimitri Mendeleyev2
Dimitri Mendeleyev1
Dimitri Mendeleyev

tarihinde kolej&#;den mezun olan Dimitri Simferopol&#;da ilk öğretmenlik görevini yapmış 2 ay sonra ise tekrar Petersburg&#;a dönerek yüksek lisans eğitimini sürdürmüş, aynı zamanda organik kimya üzerine araştırmalar yapmaya başlamıştır. Tezini alkol ve suyun birleşmesi konusu üzerine tamamlamıştır. Araştırmaları için devlete başvurmuş ve sonucunda devletten aldığı ekonomik destek ile 2 seneliğine Heidelberg Üniversitesi&#;ne gitmiştir.

Gittiği üniversitede dönemin en önemli kimyacıları olan Emil Erlenmayer, August Kekule ve Robert Bonsen ile çalışma fırsatı yakalamasına rağmen, kendi dairesine kurduğu bir labaratuvar&#;da çalışmalarını devam ettirmiştir.

Dimitri Mendeleyev kariyeri, araştırma, bilim ve çalışma hayatı;

&#;ta sıkça Uluslararası Kimya Kongresi&#;nde tartışılan kimyasal semboller, atomik ağırlıklar ve formüller ile ilgili konferansa katılmıştır. Burada Avrupa&#;nın bir çok önde gelen kimyacıları ile tanışmıştır. Konferansta &#;Avogadro hipotezi&#; üzerine şiddetli tartışmalar gerçekleşmiş, ilk petrol kuyularını görmek üzere Pensilvanya&#;daki petrol sahalarını gezmiş ve ülkesine döndükten sonra yeni bir ticari damıtma usulü geliştirmiştir.

1 sene sonra Petersburg&#;a dönmüş, yılında Teknoloji Enstitüsü&#;nde Profesörlük görevi için çalışmalarını devam ettirmiş, yılında Doktor, ardından Kimya Profesörü ünvanlarını almıştır. yılında Genel Kimya Profesörü olmuş yılına kadar görevini sürdürmüştür.

yılında Demidov Ödülü alan, kimya üzerine bir kitabı yayınlanmış ancak kimya dersi verdiği dönemde ihtiyaçlarını karşılamadığı için tekrar bir kitap yazma ihtiyacı duymuştur. Ardından Kimyanın Temel İlkeleri (Osnovy Klinimii) ismini verdiği ve kısa bir dönem içinde klasikler arasında yer alan ve bir çok dile çevrilen kitabın altına imzasını atmıştır.

İlk cildin sonlarında halojenler üzerine yazmaya başladığında bu element grubunun özelliklerini, alkali metallerin özellikleri ile karşılaştırmıştır. Farklı özelliklere sahip iki grup içinde atom ağırlıkların ilerlemesindeki benzerlikleri fark etmiştir. Ve diğer element grupların da atom ağırlıklı yönünden incelemelerini gerçekleştirmiştir.

Alkali metalleri inceledikten sonra, atom ağırlığı kavramının yalnızca grup içi sıralamalarda değil, gruplar arası düzenlemelerde de kullanılabileceği sonucuna varmıştır. Elementlerin kimyasal ve fiziksel özellikleri üzerinde önemli etkiye sahip, atom ağırlığı üzerine çalışmaları sonucunda, periyodik yasayı keşfetmiştir.

O dönemde varlığı ispatlanmış 65 elementi tek tek kartlara yazmış ve atom ağırlığına göre sıralamaya başlamıştır. Bu şekilde periyodik deseninin buluş hikayesini şu sözlerle dile getirmiştir. &#;Çalışırken uykuya dalmıştım, rüyamda tüm elementlerin olması gereken yere düştüğünü gördüm, uyandım ve bu yerleri hemen not ettim&#;

Periyodik tabloyu maddenin 4 yönü üzerine kurmuştur. Bunlar, elementlerin spesifik hacimleri, izomorfizm, elementlerin atom ağırlıkları ve bileşik tuzların kompozisyonu arasındaki ilişkileri.

Kısa zaman diliminde, varlığını haber verdiği elementlerin keşfedilmesi sonucu, kendisini dünya çapında tanınan ünlü bir kimyacı yapmıştır.

Mendelev, Periyodik Tablo üzerinde yaptığı mükemmel yorum ve zekası ile tüm dünyanın takdirini kazanmıştır.

Dimitri Mendeleyev Diğer buluşları;

Toplam 25 büyük kitaptan oluşan diğer çalışmalarında, İzomorfizm hakkındaki bilgileri organize etmesi, jeo kimyanın gelişmesini sağlamıştır. Diğer bir yandan, kritik kaynama noktasını bulup, çözeltilerin hidrat teorisini geliştirmesi onun büyük bir fizikokimyacı olarak anılmasını sağlamıştır.

Dimitri, 70 civarında, ilim topluluğu ve akademi üyeliğine sahip idi. Çalışma hayatı boyunca, Rusya Petersburg&#;da bir çok okulda öğretmenlik yapan Mendeleyev, yılında Zatürre nedeni ile hayata gözlerini yummuştur.

Periyodik tablo çalışması ilk defa bastırıldığında bilinen 63 element mevcut idi. Öldükten 1 sene sonra ise sayı 86&#;ya yükselmiştir. Bu hızlı artışın sebebi ise, kimyanın en önemli genelleştirmesi olan elementlerin periyodik tablosu sayesinde gerçekleşmiştir.

Hiç bir yeni element keşfedemese de bilim dünyasına yapmış olduğu hizmetler nedeni ile &#;te Amerikalı fizikçiler tarafından sentezlenen numaralı atom elemente, onore edilmesi amacı ile mendelevyum ismi verilmiştir.

Periyodik tabloyu sıralamak için Periyodik Kanun&#;u bulmuş, bu sayede o zamana kadar unutulan bir çok elementin özelliğini düzeltmiş ve henüz bulunmamış olan 8 elementin özelliklerini tahmin eden mucit ve kimyager&#;dir.

Dimitri Mendeleyev evlilik hayatı ve çocukları;

32 yaşında Profesör olmuş, periyodik Cetvel&#;in babası olarak tanınmıştır. Hayatı boyunca iki kez evlendiği belirtilen Mendeleyev&#;in, ilk evliliği Anna Ivanova Popova, ikinci evliliği ise Feozva Nikitichna Leshcheva ile gerçekleşmiştir. Bu evliliklerinden 6 çocuğu olmuştur. Çocuklarının isimleri ise, Lyubov Dmitrievna, Vasily, Vladimir, Olga, Maria ve Ivan&#;dır.

KimNereli

funduszeue.infoi İvanoviç Mendeleev

Dimitri İvanoviç Mendeleev, Rus kimyager ve mucit. Kimya biliminde genelleme amaçlı kullanılan ve bu bilime katkıları çok büyük olan "Periyodik Tablo"nun ilk yaratıcısıdır. Bu tablo sayesinde o dönemde henüz keşfedilmemiş elementler ve özellikleri hakkında öngörülerde bulunabilmiştir.

8 Şubat'te, Tobolsk, Sibirya'da dünyaya geldi. 17 kardeşin en küçüğü olan Dimitri, babasının ölümünün ardından annesi tarafından daha iyi bir eğitim alması için batı'ya götürüldü. yılında aile St. Petersburg'a taşındı ve Mendeleev, Main Pedagogical Institude'e girdi. Bu okuldan mezun olduktan sonra tüberküloza yakalandı ve Karadeniz'in kuzey kıyısında bulunan Kırım Yarımadası'na taşınmak zorunda kaldı. Burada devam ettiği Simferopol Lisesi'nde bilim şefi oldu ve tamamen iyileştikten sonra, 'de, St. Petersburg'a geri döndü.

ve yılları arasında sıvıların kılcallığı ve spektroskop ile ilgili araştırmalar yürüttü. yılında spektroskop ile ilgili ilk kitabını yayınladı ve dikkatleri üzerine çekti. yılında, Feozva Nikitichna ile evlendi ve bir yıl sonra, 'te, St. Petersburg Technological Institude ve St. Petersburg Üniversitesi'nde kimya profesörü oldu. Bu okullardaki görevini dört yıl boyunca devam ettirdi ve ardından uluslararası bir araştırma merkezinde çalışmalarını sürdürmeye başladı.

Fransa ve Almanya'da yaptığı incelemelerle, Avogadro Hipotezi üzerine yapılan tartışmalara dahil oldu. Daha sonra Pennsylvania'ya giderek, burada açılan ilk petrol kuyusunu gördü. Rusya'ya dönüşü ile beraber yeni bir ticari damıtma yöntemi geliştirdi ve Rusya'nın ilk petrol rafinerisinin kurulmasına katkıda bulundu.

St. Petersburg Üniversitesi'nde görev yaptığı sırada, elementlerin düzenliliklerini araştırmak için yaptığı sıralama ile "Periyodik Cetvel"i oluşturdu. Bu cetvelde, elementler arası geçişleri inceleyerek, henüz keşfedilmemiş birçok elementin varlığına dair ipuçları yakaladı ve bu elementlerin muhtemel özelliklerini belirlemeyi başardı. Doğada var olduğunu söylediği elementlerin bazıları birkaç yıl içinde bulundu ve böylece periyodik tablonun önemi iyice ortaya çıktı.

İzomorfizm hakkında yaptığı çalışmalar sayesinde jeokimyanın gelişmesine önayak olan Mendeleev aynı zamanda, geliştirdiği hidrat teorisi ile de önemli bir fizikokimyacı olduğunu kanıtladı.

yılında, St. Petersburg'ta yakalandığı grip yüzünden hayatını kaybeden Mendeleev, periyodik tabloyu oluşturduğu sırada henüz sadece 63 element biliniyordu. Ölümünden sonra bu sayı 86 oldu ve çalışmalarının önemi bir kez daha anlaşıldı. Mendeleyev adı Ay'daki bir kratere ve periyodik tablonun numaralı elementine verilerek, bu isim onurlandırıldı.

Dimitri İvanoviç Mendeleev, 2 Şubat tarihinde Rusya, St. Petersburg’da 73 yaşında ölmüştür.

Kitapları :
Kimyanın ilkeleri


Kaynak:funduszeue.info

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası