bademcik taşı / Bademçik Taşı Nedir, Nasıl Oluşur? - Dr. Cihan Karaca

Bademcik Taşı

bademcik taşı

Bademcik Taşı (Tonsillit)

 

 

Geniz eti (eğer varsa) ve bademciklerin yapısında doğal olarak bulunan çukurlara (kript) gıda artıkları, ölü hücreler vb maddelerin dolması ve üzerinde bakteri çoğalması sonucu oluşur.

Kirli beyaz, ezilebilir, kötü tatlı ve kötü kokulu, peynir kıvamında bir maddedir.

Ağız kokusu, boğaz ağrısı, yabancı cisim hissi ve nadiren kulak ağrısı yapabilir.

Tedavisinde ; birikintiyi mekanik olarak temizlemek ve kriptleri gümüş nitratla yakıp bağ dokusuyla dolmasını sağlamak denenebilir. Eğer şikayetler devam ederse kesin tedavi bademcik ve eğer varsa geniz eti ameliyatıdır.

Kronik Bademcik Enfeksiyonu

Sık sık iltihaplanan yada boyutu normalden büyük olan bademciklerde, içinde taş olmasa da doğal çukurlarında fazlaca bakteri olması ve bu bakterileri gerektiği gibi yok edememesi nedeniyle ağız kokusu yapabilirler.

Kronik Farenjit

Farinks boğazın arka ve yan duvarlarını oluşturan ve mukoza ile kaplı yüzeye verilen isimdir. Bu mukoza içerisinde bol miktarda bademciğe benzer lenf dokuarı bulunur. Bu alanların kronik enflamasyonunda da (yutma güçlüğü, takılma hissi, yanma, öksürük vb bulgular verir) ağız kokusu oluşabilmektedir.

Burun Tıkanıklığı

Burun kemiğindeki kaymalar (septumdeviasyonu ), burun içinde bulunan konka adı verilen yapılardaki şişlikler, çoğunlukla alerjiden kaynaklanan polipler hastalarda burun tıkanıklığı oluşturur. Bu rahatsızlıklar direkt olarak koku yapmasa bile ağız solunumuna neden olarak hem ağız kuruluğu oluşturup hem de ağız solunumuna bağlı dişeti rahatsızlıkları meydana getirerek ağız kokusuna neden olabilir.

Rinit ve Sinüzit

Bu iki durumda da hem fizyolojik olarak hem de patolojik olarak sekresyonlar artar. Artmış sekresyonlar burun tıkanıklığı ve ağız solunumuna neden olur. Ayrıca burun içi ve sinüslerdeki sekresyonlarenfeksiyonlu ise kendisi de direkt koku oluşturabilir.

Yabancı Cisimler

Burun boşluğu, geniz, ağız boşluğu, gırtlak, alt hava yolu ve üst sindirim sistemindeki yabancı cisimler de ( iğne, oyuncak parçaları, selobant, sünger,kuruyemiş, rinolitvs ) de özellikle uzun süre kaldığında koku oluşturabilir.

Tümörler

Burun ve sinüs tümörleri, oral kavite, dil, gırtlak ve yutak tümörleri hem artmış bakteri kolonizasyonuhemde tümör hücrelerinin nekrozu sonucu kötü koku oluşturabilir.

Otitler

Özellikle kulak zarının delik olmasıyla karakterize kronik otitler, orta kulakta anaerobik bakteriler tarafından oluşturulan enfeksiyonlar nedeniyle östaki tüpü aracılığı ile ağız kokusu yapabilirler.

Bademcik taşı nedenleri, belirtileri ve tedavisi

• BADEMCİK TAŞININ NEDENLERİ

• BADEM TAŞININ BELİRTİLERİ

• BADEM TAŞI TEDAVİSİ VE GİDERİLMESİ

• BADEM TAŞININ ÖNLENMESİ

Bademcik taşı hastada hemen fark edilmeyebilir çünkü bir pirinç tanesi kadar küçük olabildikleri için onları görmek her zaman kolay değildir. Çoğu bademcik taşı vakası daha büyük sağlık sorunlarına yol açmazken, bazıları hoş olmayan bir koku üretebilir veya oldukça büyüyebilir ve bademciklerinizin şişmesine neden olabilir.

Bademcik taşlarının nedenleri, nasıl önlenebileceği ve bademcik taşının ne zaman alınması gerekebileceği hakkında daha fazla bilgiyi yazımızda bulabilirsiniz. 

 

Bademcik Taşı Nedir?

Bademcik taşı, boğazın arkasındaki bez benzeri yapıların oyuklarında yemek artıkları sıkıştığında ortaya çıkar. Kalıntıları sert beyaz veya sarı tortulara dönüştüren bir süreç olan kireçlenme, bazıları için rahatsız edici olabilecek “bademcik taşlarını” oluşturur.

 

Bademcik Taşına Ne Sebep Olur?

Bademciklerin önemli bir işlevi vardır: Nakterilerin ağızdan boğaza yayılmasını durdurmak. Ancak, işlerini her zaman çok iyi yapmazlar. Bademciklerin farklı köşelerine mukus, artıklar ve yiyecekler akarken, birikim oluşumu başlar. Birikme sertleştikçe bademcik taşına dönüşür.

Bademcik taşlarının nedenleri şunlardır:

• Bademcik iltihabı olarak bilinen kronik iltihaplı bademcikler

• Ceplerinde daha fazla birikime sebep olan genetik olarak daha büyük bademcikler

• Mukusu artıran ve birikmesine neden olan sinüs sorunları

• Bakterilerin bademciklerle sürekli etkileşime girmesine izin veren kötü ağız hijyeni

İyi ağız hijyeni ile dişlerinizin, diş etlerinizin ve dilinizin yüzeylerinden daha fazla yiyecek artığını ve ve bakteri plağını temizleyerek bademcik taşının önüne geçebilirsiniz.

 

Bademcik Taşının Belirtileri Nelerdir?

Bademcik taşlarının boyutları değişebilir. Aslında, bazı insanlar bademcik taşının kendilerinde oluştuğunun farkında bile olmayabilirler. Bademcik taşlarının boyutunun daha büyük olduğu durumlarda semptomlar şunları içerebilir:

• Şişmiş veya büyümüş bademcik bezleri

• Bakteri oluşumundan kaynaklanan kötü nefes

• Boğazın arkasında beyaz veya sarı kalıntılar

Yukarıdaki belirtilerden herhangi birine sahipseniz, doğru teşhis ve tedavi için hemen doktorunuza başvurun.

 

Bademcik Taşı Ameliyatı ve Tedavileri

Bademcik taşları genellikle zararsızdır ve kendi kendine geçer, ancak semptomlar daha şiddetli olduğunda, bir tedavi süreci gerekebilir. Bademcik taşlarının semptomlarını hafifletmek söz konusu olduğunda doktorunuzun önerebileceği evde yapabileceğiniz birkaç tedavi yöntemi vardır:

• Tuzlu su ile gargara yapmak

• Taşları söktürmek için öksürmek

Bademcik taşlarının evde çıkarılması tavsiye edilmez, bademcik bezlerine zarar verme ve durumu daha kötüleştirme riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Bademcik taşının çıkarılması için tıbbi prosedürler şunları içerir:

• Antibiyotikler: Oral bakteriler bademcik taşlarının büyümesine katkıda bulunur ve hatta enfeksiyona yol açabilir. Tıp uzmanınız, bakteri gelişimini sınırlamaya yardımcı olmak için antibiyotik reçete edebilir.

• Lazer Tonsil Kriptolizis: Birikme olasılığını en aza indirmek için bademciklerde bulunan oyukları ve cepleri küçülten veya ortadan kaldıran minimal invazif bir tıbbi prosedür.

• Koblasyon Kriptolizis: Lazer cerrahisine bir alternatif olan bu prosedür, bademciklerdeki oyukları en aza indirmek için ısı uygulanmasını gerektirmez.

• Bademcik ameliyatı: Büyük bademcikleri, kronik bademcik taşları ve kronik bademcik iltihabı olan hastalarda bademcik alınması önerilir.

 

Bademcik Taşları Nasıl Daha İyi Önlenir

Bademcik taşları, yemek artıklarına bağlı bakteri birikimi onucunda olduğundan, eksiksiz bir ağız hijyeni rutini izleyerek bakteri plağını ve birikimini daha iyi önleyebilirsiniz. 

• Dişlerinizi günde iki kez veya yemeklerden sonra fırçalayın: Plakları engellemek ve ağız bakterilerinin boğaza yayılmasını sınırlamak için antibakteriyel diş macunu kullanın.

• Günde en az bir kez diş ipi kullanın: Yiyecek ve plak gün boyunca dişlerin arasında kalır, diş ipi kullanımı bu kalıntıların ulaşılması zor bölgelerden uzaklaştırılmasına yardımcı olur.

• Dilinizi düzenli olarak temizleyin: Plak bakterileri ağzın herhangi bir yerinde, özellikle dil yüzeyinde gizlenebilir. Dil temizleme moduna sahip şarjlı diş fırçasına geçmeyi düşünün.

• Ağız kokusunu yok etmek için sabah, gece ve yemeklerden sonra tuzlu su veya alkolsüz ağız suyu ile gargara yapın.

• Temizlik ve kontrol için yılda en az iki kez diş hekiminize başvurun.

Kapsamlı bir ağız bakımı rutinine ek olarak, bademcik taşlarını önlemeye yardımcı olmak için bol su içmek önemlidir. Doğru oranda su tüketimi, sağlıklı bir ağız için oluşumu sınırlamaya ve tükürük üretimini yüksek tutmaya yardımcı olur. Bademcik taşlarınız sorun olmaya devam ediyorsa ve ağrılıysa tedavi için hemen doktorunuza görünün.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası