değer kaybı davası ne kadar sürer / Araç Değer Kaybı Davası Nasıl Açılır | İlkay Hukuk Bürosu - Boşanma - Tazminat Avukatları Ankara

Değer Kaybı Davası Ne Kadar Sürer

değer kaybı davası ne kadar sürer

Araç değer kaybı davası, araçta meydana gelen değer kayıplarının tazmin edilmesi için açılan davalardır. Herhangi bir kaza sonrasında aracın kaybettiği değer hesaplanır. Yapılan onarımların ne kadar iyi olması, aracın ikinci el kapsamında değerlendirmesini değiştirmeyecektir bu yüzden araç değer kaybı davası açılır.

Araç Değer Kaybı Kaç Günde Sonuçlanır?

Araç değer kaybı davası masrafları, yapılan değer kaybı araştırması ile belirlenir. Kaza sonrasında gerekli belgeler ile sigorta şirketine başvuru yapılır. Bu belgeler arasında; ehliyet, ruhsat, ekspertiz raporu ve kaza tespit tutanağı yer alıyor. Sigorta hasarlarında ilk 15 gün içinde sigorta şirketinden yanıt gelmesi sağlanır. Kasko hasarlarında da 15 gün içinde reddedilmesi veya cevap verilmemesi halinde Sigorta Tahkim Komisyonu kapsamında dava açılır.

Araç değer kaybı davalarının incelenme süresi 6 ay olarak belirlenmiştir. Yapılan kazalarda değer kayıplarının hakkaniyetli şekilde ödenmesi durumunda dava açılmasına gerek yoktur. Bu 15 gün içinde sonuçlanan değere göre açılan davalar, Tahkim Komisyonu tarafından değerlendirildiğinde yargının iş yükü de hafifletilmiş olmaktadır.

Değer Kaybı Davasını Kim Açabilir?

Araç değer kaybı davası sonuçları, davanın kim tarafından açılabildiği ve dava sonrasında ödenen tazminata göre, her dava farklı incelenir. Yaşanan değer kaybının tam olarak incelenmiş ve araç sahibine hakkaniyetli ödeme yapılmış olması dava açılmasına gerek olmayan haller dahilindedir.

Yapılan bir kazada kusur olmayan kişi tarafından açılabilen davalardır. Araç değer kaybının tazmini için araç sahibi veya ruhsat sahibine dava açılabilir. Her iki ismin farklı kişiler olması durumunda, dilediğinize dava açma durumunuz oluşmaktadır.

Aynı zamanda araç sahibi ile ruhsat sahibi birlikte tutularak aynı dava iki kişiye de açılabilmektedir. Borçlar Kanunu 122. Maddesinde belirtildiği üzere açılan davada, davacının hâkli görülmesi halinde değer kaybı davası kazanılır ve hesaplanan değer doğrultusunda tazminat ödenir.

Araç Değer Kaybı Davası Nereye Açılır?

Araç değer kaybı davası, Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından görülür. Tazminat davası bakımından sigorta şirketine açılacak bir dava ise görevlendirilen Asliye Ticaret Mahkemesine başvuru yapılır. Şayet dava edilen kişi tacir değil ise ve bu durumda sigorta şirketi hasım gösterilecek ise bu davanın Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dilekçe vererek başvuru yapılması gerekiyor.

Yine bahsedilen davada hem sigorta şirketi hem araç sahibi/ sürücüsü dava edilecek ise görevli mahkeme Asliye Ticaret Mahkemesidir. Dolayısıyla kendi başınıza dava açmak yerine avukatlarla görüşmeniz ve vekalet vererek davanın daha profesyonel şekilde sürdürülmesini sağlayabilirsiniz.

Araç değer kaybı davalarında, sigorta kapsamı dışında kalan haller bulunmaktadır. Bu kapsamlar şu şekildedir;

  • Lastik, hava yastığı, jant, kaporta, plastik aksam, cam, mekanik, elektronik hasarlarının minik bir onarım ile giderilecek olması, araç değer kapsamı dışında kalmasına neden olur.
  • Aracın ana iskeletinde ve şasede hasar olmaması, sadece vidalı parçalarda hasar oluşmasından dolayı kapsam dışında kalır.
  • Aracın kaza anındaki piyasa değerinin %25’ini aşan değer kaybı taleplerinde
  • Kaza tarihiyle şikayet tarihinin arasında konu olan araçta mülkiyet değişikliği olmuş ise araç değer kaybı kapsamı dışında olur.
  • Çekme/ hurda belgeli araçlarla alakalı talepler;
  • Kısa süreli kiralık araçlar, taksi, dolmuş gibi araç talepleri;

Araç değer kaybı kapsamı dışında tutulan türlerdir.

Değer Kaybı Parası Nasıl Alınır?

Araç değer kaybı davası görevli mahkeme Asliye Ticaret Mahkemesi veya Asliye Hukuk Mahkemesi olabilir. Davanın türüne, içerik ve kapsamında göre, dava edilen kişiye göre farklılık göstermektedir. Öncelikle sigorta şirketine başvuru yapılır. Kaza yapılması durumunda eksper raporu ve kaza tutanağı ile başvuru yapılır.

Sigorta şirketine yapılan araç değer kaybı başvurularında, şirketten 15 gün içinde yanıt beklenir. Bu sürede yanıt gelmemesi veya olumsuz yanıt gelmesi halinde Sigorta Tahkim Kurumuna başvuru yapılabilir. Yapılan kazadan dolayı aracın değer kaybı hesaplanır ve araç sahibine tazmin edilir.

Genellikle sigorta tarafından ödenen değer kayıpları, ödenmemesi durumunda dava açılarak tazmin edilir. Sigorta şirketi, araç sahibi, ruhsat sahibi veya hepsi birlikte dava edilebilmektedir. Görülen dava sonucunda araç değer kaybı tazminine karar verilmesi durumunda, tazminat araç sahibine ödenir. Ancak ödemenin yapılması için belirlenen şartlara uygunluk gösterilmesi gerekiyor.

Değer Kaybı Almak Ne Kadar Sürer?

Araç değer kaybı davası, açılan davanın kapsamına göre farklı sürelerde değerlendirilir. Araç değer kaybı talebinin oluşturulması için çeşitli koşullar gerekiyor;

  • Kazanın sonrasında 2 yıl içinde başvuru yapılması gerekiyor. 2 yıllık süre hak düşürücü süre olarak yasalarda belirtilmiştir.
  • Araç değer kaybının alınması için araç sahibinin tam kusurlu olmaması gerekiyor
  • Aracın kaza sonucunda hurdaya çıkmamış olması gereklidir

Hurdaya çekilen araçlarda değer kaybı değil komple kayıp olduğu için araç satılamayacaktır. Bu durum değer kaybını gerektirmemektedir. Araç yaşının büyük olması, km veya tramer kaydı olmasıyla alakalı bir yasa bulunmamaktadır. Yasal olarak bu kapsamlarla ilgili bir sınırlandırma bulunmamaktadır. Sigorta şirketine ve davanın türüne göre süre değişir.

Araç Değer Kaybı Davası Tazminatı Nedir?

Araç değer kaybı davası zamanaşımı 2 yıl olarak belirlenmiştir. Bu süre sonrasında yapılan başvurular reddedilmektedir. Aracın karışmış olduğu bir kazadan dolayı ve araç sahibinde tam kusur olmaması halinde talep edilen tazminat türüdür. Aracın ilk el olmaması ve satış değerinin düşmesi nedeniyle istenilen bir değer kaybı tazminidir.

Araçta değer kaybı tazminatı, aracın kaza nedeniyle ilk değerini kaybetmesi nedeniyle açılan davalardır. Öncelikle sigorta şirketi tarafından tazmin edilmesi talep edilir. Sigorta şirketinin karşılamaması durumunda dava açılarak hak tazminatı talebinde bulunulur.

Yapılan kazada araç sahibine, ruhsat sahibine ya da her ikisine birden dava açılabileceği gibi sigorta şirketi ve araç sahibine de birlikte dava açılabilir. Aracın değer kaybı ekspertiz tarafından belirlenir. Kazadan sonra kaza raporu, ehliyet, ruhsat ve ekspertiz raporu gibi belgeler ile başvuru yapılır.

Aracın belirli kapsam ve şartlara uyuyor olması bu tazminattan faydalanabilmenizi sağlar. Aracın tamamen kullanılamaz hale gelmiş olması, değer kaybı tazminatı kazandırmaz.

Araç Değer Kaybı Davası Şartları Nelerdir?

Araç değer kaybı davası tazminatı almak için belirli koşulların oluşması gerekiyor. Bu tazminattan yararlanmak için gerekli şartlar şu şekildedir;

  • Kazanın Çift Taraflı Olması

Kaza sonrasında aracın değer kaybının öğrenilmesi için yapılan kazanın tek taraflım olmaması gerekir. Yani duvara, ağaca çarpılmış olması ya da kişinin kendi başına bir kaza yapmış olması durumunda değer kaybı alınmaz. Çift taraflı bir kaza olması halinde araç değer kaybı alınabilir.

Yapılan kazada elbette iki taraflı kusursuzluk mümkün değildir her zaman. Ancak araç değer kaybı almak için %100 kusurlu olmamak gereklidir. Karşı tarafın kusursuz olması veya kusur oranının çok düşük olması, değer kaybı tazminini gerektirmeyebilir.

Küçük onarımlar ile tamir edilebilen durumlarda araç değer kaybı tazminatı verilmez. Kaza sonrasında hasar tamir edilmiş ise değer kaybı talep edilemez. Bu esnada kaybın tazmin edilmesi için ödeme belgelerinin eksiksiz doğru ve yasal olması çok önemlidir.

Yapılan kaza sonrasında onarım gören parçaların, daha önceki kazalarda onarılmış olmaması gereken şartlar arasındadır. Bu kapsamda daha önce onarım gören bölgenin farklı bir kazada aynı şekilde hasar görmesi/ tamir görmesi beklenmeyen bir durumdur.

Araç değer kaybının alınması için şartlar ve talep koşullarının tam uygun olması önemlidir. Öncelikle sigorta şirketine başvuru edilir ve şirketin reddetmesi halinde dava açılabilir. Bu tür davalarda haklarınızın korunması ve menfi zararların telafi edilmesi için yasalara uygun başvuru yapmak önemlidir.

Alanında uzman avukatlar ile görüşme sağlayabilir veya vekalet yöntemi ile davayı sürdürmelerini sağlayabilirsiniz. Profesyonel danışmanlık almak, hukuki destek ile haklarınızı tazmin etmek için irtibata geçebilirsiniz.

Özel durumlar, araçların durumları, zamanaşımı durumları gibi daha detaylı bilgilendirmeler için telefonla görüşebilir veya doğrudan ziyaret edebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir; 

https://yaseminmersin.av.tr/trafik-kazasi-avukati-istanbul/

Çözüm Avukatlık" width="800" height="450" src="https://www.youtube.com/embed/XmhnDFu9650?feature=oembed" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen>

Motorlu araçlar için sigorta şirketleri aracılığı ile yapılan zorunlu mali sorumluluk sigortası kapsamında sigorta şirketine ait sorumluluklar olması kaçınılmazdır. Kaza sırasında tarafların kusur oranları öne çıkarken hatalı olan tarafın yükümlülükleri söz konusu olduğunda sigorta şirketinin de bu sorumluluğa ortak olduğu görülür.

Sigorta şirketinin müteselsilen olarak adlandırılan sorumluluğundan kasıt, zincirleme olarak oluşan bir ortaklıktan söz ediliyor olmasıdır.

Arac Deger Kaybi Yas Siniri

Araç Değer Kaybı Yaş Sınırı

Ayrıca araç değer kaybı yaş sınırı ile ilgili olarak da başvuru yapma koşullarından söz etmek gerekir. Çekme belgesi olan bir aracın yanı sıra hurda belgesi alınmış olan vasıtaların da değer kaybı konusunda uygulama dışında bırakıldığı görülmektedir. Bunun yanı sıra 10 yaşından büyük bir araç söz konusu olduğunda bu tür bir talepte bulunmaktan çekinmeyin. Çünkü yaş sınırı diye bir kavram yoktur. Şöyle düşünün 1975 model bir aracınız var. Bu aracın kilometresi de oldukça düşük, bakımlı bir araçtan bahsediyoruz. Bu araç kaza geçirdiğinde mutlaka değer kaybedecektir. Ancak sigorta şirketleri bu tarz taleplerle ilgili biraz çekimser yaklaşabilir. .

Trafik kazalarında bir tazminat davası açılması gerekli olduğunda dava açılabilecek kişiler araç sürücüsü, araç işleteni ve araç sahibi olabilir. Bu kişiler maddi ve manevi tazminat davaları açısından müştereken olduğu gibi müteselsilen de sorumlu kabul edilirler.

Araç Değer Kaybı Tazminat Davası 

Değer kaybı talepleri, araç sahiplerinin bir otomobilin kaza öncesi değeri ile, tamir gördükten sonraki değeri arasındaki farkın kurtarılmasına olanak tanır. Bazı araba sahipleri kendi başlarına hasar değer kaybı başvurusu yapabilirken, diğerleri düşen değeri alabilmek için deneyimli bir avukatla çalışır. Sigorta şirketinin direnmesi durumunda, araç sahipleri onları mahkemeye vermek zorunda kalabilir.

Bir kaza anında, başka bir sürücü aracınıza hasar verirse, yalnızca tamir için ödeme yapılan bir anlaşmayı kabul etmek zorunda değilsiniz. Çoğu durumda, bir kazada hatalı olmadığınız zamanlarda, dava açarak bir hak talebinde bulunabilirsiniz. Hasar değer kaybı davaları; trafik kazası nedeniyle arabanızın değerini, yani yeniden sattığınızda karşılaşacağınız maddi zararı telafi etmenize yardımcı olur. Değer kaybı iddiasının ne olduğu, nasıl başvuru yapılacağı ve en iyi uzlaşmanın nasıl yapılacağını tartıştık…

Arac-Deger-Kaybi-Yargitay-Karari

Araç Değer Kaybı Yargıtay Kararı PDF

PDF -> https://cozumavukatlik.org/wp-coAraç Değer Kaybı Yargıtay Kararı pdf

 

Araç Değer Kaybı Davası 

Bir trafik kazasında kusurlu değilseniz, diğer sürücünün sigorta şirketine değer kaybı talebinde bulunmalısınız. Hatalı sürücünün sigortacısının, aracınızın azalan değerini size tazmin etmesi gerekir. Değer kaybı davası açmadan önce, diğer tarafın kusurlu olması koşuluyla, sigorta şirketinize danışın. Bir değer kaybı talebinde bulunmak, diğer sorunlar için hak talebinde bulunmaktan daha karmaşık olabilir. Çünkü, aracın azalan değerini kanıtlama yükü genellikle sizin sorumluluğunuzdadır.

Araç Değer Kaybı Davası Nasıl Açılır?

Trafik kazalarında araçlarda oluşacak hasarlar aracın ikinci el piyasasında değer kaybetmesine yol açar. Bu durumda az kusurlu ya da kusursuz olan taraf araç işletenine, sürücüye, araç sahibine ya da sigorta şirketine dava açabilir. Değer kaybı davası nasıl açılır? Merak edildiğinde öncelikle sigorta şirketine başvurulur.

Sigorta şirketi olumlu bir yanıt vermediğinde Sigorta Tahkim Komisyonu’na müracaat edilmesi gerekir. Bu kurumun da istenilen yanıtı vermemesi durumunda dava açma hakkı zarar görene tanınır. Bu tür davalarda zarar görenin karşı taraftan az kusurlu olması koşulu aranır.

Arac Deger Kaybi Sartlari

Araç Değer Kaybı Şartları

Değer kaybına yönelik başvuru yollarından olumlu geri dönüş alınmadığında kanun koyucu mağdur olan tarafa hukuk yoluna başvurma hakkını verir. Bunun için de mahkemeye dilekçe verilerek dava açılır. Araç değer kaybı tazminat şartları ise merak edilenler arasında yer alır.

Bu tür davalarda tazminat şartları arasında zarar gören tarafın en fazla yüzde 75 kusurlu olması gerekmektedir. Ayrıca kusurlu tarafın 0 kusurlu olduğu durumlar da dava açılabilir. Mağdurun resmi belgeye ihtiyacı olurken bu evraklar zararı doğrular nitelikte olmak zorundadır.

Kaza üzerinden 2 yıl geçmemiş olması şartlardan biridir ve ayrıca hurda belgeli ya da çekme belgeli araçlar için bu tür bir başvuru yapılamaz. Araçta aynı yerde önceden hasar oluşması durumunda tazminat talebi yapılamaz.

Arac Deger Kaybi Davasi Dilekce Ornegi

Araç Değer Kaybı Davası Dilekçe Örneği

Dava açacak olan tarafın mahkemeye bir dilekçe ile başvurması gerekir. Araç değer kaybı Davasıdilekçe örneği mahkemeye sunulmadan önce sigorta şirketine bir başvuru yapılması gerekir. Dava açmadan önce yapılan bu başvuruda sigorta şirketine hitaben talepte bulunanın kimlik bilgileri yer alır. Araç değer kaybı itiraz dilekçe örneği söz konusu olduğunda talepte bulunulan sigorta adı, konu, açıklamalar, iban numarası dilekçede yer alan bilgilerdir. Ayrıca ekler kısmında kazaya ilişkin tüm raporların eksiksiz olarak sunulması gerekir.

Araç Dğer Kaybı Dilekçe Örneği (Tıkla İndir) : Arac-Deger-Kaybi-Dilekce-Ornegi-

 

Dava açmak için mahkemeye verilecek dilekçede ise yer alan bilgiler şunlardır:

Araç değer kaybı dilekçesi pdf indir talebi olan kişilerin bunun için internet üzerinden arama yapması gerekli olur. Ayrıca araç değer kaybı dilekçe örneği word indir için de yine dijital platformlar kullanılır.

Araç Değer Kaybı Dava Dilekçesi

Değer kaybı dava dilekçesi hazırlanacağı zaman bazı belgeler gerekir. Bu belgelerin eksiksiz ve tam olarak mahkemeye sunulması zorunludur. Dilekçe üzerinde yer alan bilgiler ise davalı ve davacının ad, soyad bilgileri, kanuni temsilciler, adres bilgileri, dava konusu ve talep edilenlerdir.

l Kazaya ait raporlar

l Sigorta poliçeleri

l Ekspertiz raporları

l Servis raporu

l Araç hasarını belgeleyen fotoğraflar

Kişilerin değer kaybı için başvuru yapacağı sigorta şirketleri arasında anlaşmalı oldukları şirkete müracaat etmeleri gerekirken birçok sigorta firması bu alanda hizmet verir. Halk sigorta, Mapfresigorta, Anadolu sigorta, Aksigorta, Allianz Sigarta bu tür şirketlerden bazılarıdır.

Sigorta şirketine yazılacak dilekçe örneği aşağıdaki gibi olmalıdır.

……… SİGORTA ANONİM ŞİRKETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE

Başvuran : Ad Soyad

T.C. : 123456789

Adres :

Konu :  … maddi hasar numaralı dosya da 16 …. Plakalı aracın 34 … plakalı otomobilin aracıma çarpması sonucu ortaya çıkan değer kaybının tarafıma ödenmesi talebidir.

Kusurlu Araç Bilgileri;

Plaka No:

Poliçe No:

Poliçe Tarihleri:

Kaza Tarihi:

IBAN No: ……..

AÇIKLAMALAR

10.01.2021 Olay tarihinde 16 …… plakalı araç sürücüsü …… plakalı aracıma çarparak aracımın maddi hasara uğramasına ve dolayısıyla değer kaybı oluşmasına sebep olmuştur. İncelenen TRAMER kayıtlarına göre, iş bu kazada 16 …. Plakalı araç sürücüsünün kazanın oluşmasında ve dolayısıyla aracımda oluşan hasar ile buna bağlı değer kaybında % yüz oranında kusurlu olduğu tespit edilmiştir.

2198 sayılı Karayolları Trafik Kanunu, 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu, Türk Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu ile Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Sartları Tebliği ve diğer alt mevzuat gereğince aracımda oluşan değer kaybından, kazada kusuru bulunan 16…  plakalı araç adına, kaza tarihinde geçerli olan …. Nolu ZMMM sigortasını düzenlemiş bulunan sigorta şirketiniz sorumludur.

Talep –  Sonuç: Yukarıda belirtilen nedenlerle mevzubahis kazada, aracımın değer kaybına uğramış olması sebebiyle, uğramış olduğum maddi zararın, poliçe limitleri dahilinde 15 gün içinde belirtmiş olduğum banka hesabına ödenmesini talep eder; aksi takdirde aleyhinize diğer kanuni yollara başvuracağımı ihtar ederim. Tarih:

EKLER;

Arac Deger Kaybi Basvuru

Araç Değer Kaybı Başvuru

Hatalı sürücünün sigorta şirketi ile iletişime geçin. Bu sigorta şirketinin acentesine, sigortalı sürücünün geçirdiğiniz trafik kazasında kusurlu olduğunu ve değer kaybı başvurusu yapmak için onlarla iletişime geçeceğinizi bildirin. Temsilcinin bilgi ve doğrulama talebini yerine getirin. Bu noktada, muhtemelen aracın durumunun bir uzman tarafından kontrol edilmesini isteyeceklerdir. İşlemlerini tamamlayana kadar sigorta şirketinin dönüşünü bekleyin.

Değer kaybı için zararınızı karşılamaya çalışıyorsanız ve sigorta şirketi tarafından talebiniz reddedilirse, aracınızın azalan değerini geri kazanmasına yardımcı olması için bir avukat tutarak hasar değer kaybı davası talebinde bulunabilirsiniz.

Arac Deger Kaybi Basvurusu Nasil Yapilir

Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Trafik kazasına bağlı olarak mağdur olan tarafının değer kaybı talebi olması durumunda bir başvuru süreci olur. Araç değer kaybı başvuru işlemleri yapılacağı zaman öncelikle muhatap alınması gereken sigorta şirketidir.

Trafik kazasına karışan taraflardan mağdur olanın aracında ortaya çıkan maddi hasar araç satış bedelinde değer kaybı yaşattığında araç sahibi bunu sigorta şirketinden talep edebilir. Değer kaybı tazminat davası açılacağı zaman öncelikle sigorta şirketine başvurulması zorunludur.

Sigorta şirketinin buradaki sorumluluğu araç sahibinin başvurusuna yasal cevaplama süresi içerisinde yanıt vermektir. Sigorta şirketine yapılacak müracaat sırasında ise araç sahibinin evraklarını eksiksiz ve tam olarak beyan etmesi zorunludur.

Başvurunun ardından da sigorta şirketi 15 günlük bir süre içerisinde başvuruyu kabul ya da reddeder. Kabul edilmesi için kaza yapan ve müracaat eden tarafın az kusurlu ya da kusursuz olması ve bunu belgelemesi gerekir. Sigorta şirketi cevaplamayı yazılı ya da sözlü olarak yapabilir.

Değer kaybı olarak adlandırılan durumda aracın kazadan önceki satış fiyatı ile kazanın ardından piyasa değerinde yaşanan düşüş nedeni ile aradaki fark talep edilir. Oluşan değer kaybı da meydana gelen kazanın büyüklüğü ile doğru orantılıdır.

Trafik kazalarının ardından trafik sigortası ve kasko sigortası devreye girer. Zorunlu trafik sigortası uygulamasında en az kusurlu ya da kusursuz olan aracın hasarı karşılanır. Bir trafik kazasında kazaya karışan araç sayısı birden fazla olduğunda ise zorunlu trafik sigortası her aracın masrafını karşılamaz.

Değer kaybı için sigorta şirketi olumsuz yanıt verdiğinde Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurulur. Komisyondan da olumsuz yanıt alındığında sigorta şirketine, araç işletenine ya da kusurlu olan tarafa dava açılabilir.

Mağdur olduğunu düşünen tarafın belgeleri ile birlikte mağduriyetini ispat etmesi gerekmektedir. Ayrıca başvuru koşullarını da taşıyor olması zorunludur. Koşulların sağlanmadığı durumlarda hak iddia edilse dahi mahkemeden istenilen sonucun çıkması mümkün olmaz.

Davacı davayı sigorta şirketine açacaksa dilekçe Asliye Ticaret Mahkemesi’ne verilir. Kişilere açılacak davalarda ise Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvuru yapılır. Mahkemeye yapılan başvurularda bilirkişi raporlarına gerek duyulur. Bilirkişi adı verilen yetkililer mahkeme tarafından tayin edilen uzmanlardır. Araçta oluşan hasara bağlı olarak hesaplama yapılırken araçla ilgili unsurların da dikkate alındığı görülür.

Araç Değer Kaybı Davası Yetkili Mahkeme

Hasar değer kaybı davalarında görevli mahkemenin yanı sıra yetkili mahkemenin de merak edildiği görülür. Değer kaybı davası yetkili mahkeme davalının dava açtığı tarihte bulunduğu yerleşim yeri mahkemesi olur.

Dava açılacağı zaman davalı sayısının birden fazla olduğu durumlarda herhangi birinin yerleşim yeri mahkemesi de görevli olur. Ayrıca davacıya tanınan haklardan biri de haksız fiilin meydana geldiği yer mahkemesinde de dava açabilmesidir.

Arac Deger Kaybi Davasi Yetkili Mahkeme

Hasar değer kaybı davalarında kusur oranları en önemli unsur olarak kabul edilir. Bu konuda alınan kararalar incelendiğinde hasar değer kaybının talep edileceği taraf olarak kusurlu olan tarafın ya da kusurlu tarafın zorunlu trafik sigortasının sorumlu tutulduğu görülmektedir. Araç değer kaybı davasıgörevli mahkeme de merak edilenler arasında yer alırken zarar gören tarafın Asliye Ticaret Mahkemesi’ne başvurması gerekir. Davanın kişilere açılması durumunda ise başvuru yapılması gereken mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi’dir.

Bu tür davalarda değer kaybını talep eden tarafın tam kusurlu olmaması gerekir. Kusur oranları bu davaların önemli bir unsuru olurken kısmi kusurlarda da kişilerin bazı hakları olur. Kısmi kusurlar söz konusu olduğunda ise kusurlu olunmayan oran devreye girer ve talep edilecek değer kaybı başvurusu için kusursuzluk oranı kadar talep gerçekleştirilir.

>İlginizi Çekebilir: Araç Değer Kaybı Hesaplama <

Kazadan önce değer kaybı yaşadığı iddia edilen aracın bir hasar kaydına sahip olmaması önemli bir ayrıntıdır. Değer kaybı olarak değerlendirilecek durumlar açısından da Yargıtay kararları dikkate alınır. Yargıtay kararlarına bakıldığında bazı parçaların değer kaybı kapsamında değerlendirilmediği görülmektedir.

Bu parçalar arasında yer alan örneklerden bazıları ise şunlardır:

2022 yılı başında yapılan yeni bir düzenleme ile artık hasar değer kaybı hesaplamasında plastik aksamlarda değerlendirilmektedir. Aracınızın sökülüp takılan parçaları (far, ayna, sinyal, silecek, camlar) için değer kaybı tazminatı ödemesi yapılıyordu. Ancak son değişiklik ile birlikte artık bu tarz aksamlarda meydana gelen zararlarda değer kaybı olarak hesaplanmaktadır. 

Hasar değer kaybı davaları için geçerli olan bir zamanaşımı süresinden de söz etmek gerekmektedir. Hasar değer kaybı davalarında dava açabilme süresi 2 yıldır. Kazanın gerçekleşmesinin ardından 10 yıllık zamanaşımı süresi de bu davalar için geçerli olurken yasal olarak şartların oluşması dava açabilmenin ön koşuludur.

Dava açmadan önce zarar gören ve kusursuz olan taraf Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurmak sureti ile zararının tazminini talep edebilir. Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru yapabilmek için de bazı şartların sağlanması gerekir.

Kazanın ardından öncelikle yapılması gereken sigorta şirketine başvurudur. Gerekli belgelerle başvuru yapıldıktan sonra sigorta şirketinin yazılı veya sözlü olarak mağdura bilgi vermesi gerekir. Sigorta şirketi açısından geçerli olan cevaplama süresi 15 gündür.

15 günlük yasal süre içerisinde sigorta şirketi bir geri bildirim yapmadığı takdirde ya da istenilen oranda zararı kabul etmediğinde Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru hakkı doğar. Tahkim komisyonu bu başvuruyu olumlu karşılarsa sigorta şirketinin zararı karşılama yükümlülüğü oluşur.

Bu durumda başvuru sürecinin 4 ay içerisinde sonuçlanması gerekir. Hasar değer kaybı başvuruları sırasında talep edilen belgeler olurken bu evrakların eksiksiz ve tam olarak beyan edilmesi talep edilir.

Araç Değer Kaybı Tazminatı İçin Talep Edilen Evraklar

Kaza gerçekleştiği anda tutulması gereken bu belgeler yetkili birimlere sunulmak zorundadır. Aksi takdirde kişilerin hak iddia edebilmesi mümkün olmaz. Bu belgeler aşağıdaki şekilde sıralanır:

E-devletten Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Araç Değer Kaybı Talebi Ne Kadar Sürede Çözülür?

Hasar değer kaybı davasının çözülmesi, genellikle standart bir trafik kazası tazminat taleplerinden daha uzun sürmektedir. Bu tür iddiaların karmaşıklığı nedeniyle, sonuçlandırılması haftalar, hatta aylar sürebilir. Bazı durumlarda, en iyi sonuçları elde etmek için bir avukat tutmanız bile gerekebilir. Bu, süreci daha da uzatabilir.

Araç Değer Kaybı Ne Zaman Talep Edilir?

Trafik kazaları maddi hasarlara yol açabilen olaylardır. Bu kazalara karışan araçlarda oluşabilecek hasarlar aracın değerinde bir düşüşe yol açar. Kazaya karışan taraflardan biri aracında yaşanan bu maddi değer kaybını sigorta şirketinden talep ettiğinde başvuru koşullarını da sağlamış olması gerekir. Araç değer kaybı ne zaman talep edilir? Dendiğinde bilinmesi gereken trafik kazasının sonucunda aracın hasar görmesi gerekir. Bunun yanı sıra başvuru sahibinin de bazı koşulları taşıyor olması zorunludur.

Arac Deger Kaybi Zamanasimi

Araç Değer Kaybı Zamanaşımı

Araç değer kaybı dava zamanaşımı süresi söz konusu olduğunda kazanın olduğu tarihten itibaren 2 yıl içerisinde dava açılması zorunludur. Bu süre içerisinde dava açma hakkını kullanmayan mağdur açısından hak kaybı yaşanması kaçınılmaz olur.

İlginizi Çekebilir: Yaralanmalı Trafik Kazası Tazminat 

Sigorta Tahkim Başvurusu Nedir?

Sigorta şirketine yapılacak müracaatın ardından şirketin 15 gün içerisinde yazılı ya da sözlü bir bildirim yapması zorunludur. Sigorta şirketlerinin bu tür başvuruları kısmen kabul ettiği görülebilirken bazı durumlarda da reddedebilirler. Sigorta Tahkim Başvurusu Nedir? Merak edilir.

Mağdur olan taraf sigorta şirketi tarafından reddedilen başvurular için Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru hakkına sahip olur. Bu komisyon da başvuruya olumlu bir dönüş yapmazsa dava açılması gerekir.

Değer kaybı tazminatı için güvence hesabına gitmek doğru olmaz. Çünkü güvence hesabının teminatları arasında değer kaybı yoktur. 

Bir başka değer kaybı konusu ise bazı araçlarda değer kaybı başvuruları söz konusu olamaz Motosiklet kazaları ve Otobüs Kazalarını bu kapsamda değerlendirebilirsiniz. 

Ehliyetsiz trafik kazası sonucu oluşan hasarlarda değer kaybı tazminatı talebinde bulunabilirsiniz. Karşı tarafından sigortasından değer kaybınızı almanız mümkündür. Ancak burada rücu davası ile sigorta şirketi ehliyetsiz sürücüden ödediği tazminat tutarını alacaktır. 

Alkollü trafik kazası sonucu oluşan hasarlarda ise  değer kaybı talebi yine ehliyetsiz kazalarda olduğu gibi mümkündür. Burada ilk önce bakılacak olan kazadaki kusur durumudur. Ancak bu durum sizi bağlamamaktadır. Talepte bulunduğunuz sigorta şirketi size değer kaybı tazminatı ödemenizi yapacaktır. 

Arac Deger Kaybi Sorgulama

Araç Değer Kaybı Sorgulama

Araç Değer Kaybı Sorgulama 

Değer kaybı tazminatı başvurusunu yaptıktan sonra süreci de takip etmek oldukça kolay. Bir sigorta şirketi üzerinden gidelim isterseniz. Axa sigortaya aracınızın değer kaybettiği gerekçesi ile başvurunuzu yaptınız ve süreci de merak ediyorsunuzdur. Size verilen dosya numarası üzerinden Online araç değer kaybı sorgulama yapabilirsiniz. İlgili sigorta şirketinin sitesine girerek dosya numaranız ile sorgulama yaparak, dosya durumunuzu takip edebilirsiniz. 

Araç Değer Kaybı Hesaplama

Trafik kazası sonrasında maddi zarar gören araçlar sorumlu ve kusurlu tarafın sigortasından onarılır. Zorunlu trafik sigortası teminat limitleri dahilinde zarar karşılanır. 2022 yılında meydana gelen trafik kazalarında maddi hasar limiti 50 bin TL’dir. Trafik sigortasından para almak için gerekli süreç servisiniz tarafından yürütülecektir. Ancak araç onarıldıktan sonra oluşan hasar değer kaybı ise farklı bir sigorta kalemidir. Aracınızın karıştığı kaza sebebiyle zarar gördüğünüzü ve aracınızın piyasa değerinin düştüğünün bildirilmesi üzerine, ilgili firma tarafından bir hasar  değer kaybı hesaplaması yapılarak tarafınıza ödeme yapılacaktır. 

İlginizi Çekebilir: Ticari Kazanç Kaybı Nedir?

İlginizi Çekebilir: Pert Farkı Tazminatı 

İlginizi Çekebilir: Maddi Hasarlı Trafik Kazası

 

Bir aracın kazaya karışarak bakımından sonra ikinci el piyasasında değerinin düşmesine Araç Değer Kaybı denilmektedir. Sigortalı araç bu kazayı sigorta şirketine bildirerek ödeneklerini talep edebilmesi adına sigorta şirketine başvuru yapması gerekmektedir. Kazaya karışan aracın araç değer kaybı için yazılı başvurusundan itibaren sigorta şirketinin 15 gün içerisinde ödeme yapması ve cevap vermesi gerekmektedir. Ödeme yapılmadığı durumlarda Tahkim Komisyonuna başvurulur ve Tahkim Komisyonu 4 ay içerisinde başvuruyu karara bağlamak zorundadır.

Aracınızın değer kaybı başvurusu için ekspertiz ve hasar kaydı tespit tutanağıyla sigorta şirketine başvuruda bulunabilirsiniz. Sigorta şirketiyle yaşadığınız herhangi bir durumda, sigorta tahkim komisyonuna başvurabilir ve Asliye Ticaret Mahkemelerinde dava açmanız mümkündür.

Bir sigortalı aracın kazaya karışmasından sonra kazalı araç sahibi bu kazayı sigorta şirketine bildirmelidir. Trafik sigortası kazayı yapan sürücünün kusur oranı kadar karşı tarafa bir ödeme yapmaktadır. Araç kaza da hasara almış ise sigorta şirketinden araçta meydana gelen hasara karşılık değer parası sigorta şirketinden talep edilebilmektedir.

Bir araç kazaya karıştıktan sonra bazı durumlarda araç değer kaybı alamamaktadır. Bu durumları göstermek gerekirse şu şekilde olacaktır:

  • Kaza tarihinden 2 yıl geçmiş ise değer kaybı alınmaz.
  • Kaza da %100 kusurlu ise değer kaybı alınmaz.
  • Kazaya karışan aracın yaşı 36 dan fazla ise değer kaybı alınmaz.
  • Araç kazada hasar alıp hurdaya çıkmışsa araç değer kaybı alınmaz.

Araç hasar değer kaybına bakan mahkemeler genel kurallara göre belirlenmektedir. Bu genel kurallara göre seçilen mahkemelerde bu tip davaların ortalama olarak 9 ay ile 18 ay arasında sonuçlandığı görülmektedir.

Kazaya karışan bir araç trafik sigortasına bu durumu bildirmelidir. Bu bildirimin yapılmasından sonra trafik sigortası kazadaki kusur oranlarına bakmaktadır. Kazada kusurlu olan aracın trafik sigortası kusur oranına göre karşı tarafın araç değer kaybını karşılamak zorundadır. Kasko yaptıran bir araç kasko poliçesine böyle bir madde eklettiği sürece bu kayıp kasko tarafından da ödenmektedir.

Kazaya karışan aracın kazanın ardından ekspertiz raporu ve kaza anında tutulan tutanak ile trafik sigortasına bildirim yapması gerekmektedir. Trafik sigortası ise bu bildirimin ardından sürücünün kusur oranına göre bir araç değer kaybı tazminatı vermektedir. Trafik sigortası bu ödeme konusunda bir sorun çıkardığı durumlarda en sağlıklı ilerleme şekli alanında uzman bir avukat ile Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru yaparak Asliye Ticaret Mahkemesi’nde dava açabilmektedir.

Türkiye trafik sigortası tüm motorlu araçlara zorunlu kılınmıştır. Aracın kaza sonucu hasar almasının ardından trafik sigortası araç için hasra değer kaybı tazminatı ödemesi yapmaktadır. Bu ödeme için bazı şartların sağlanması gerekmektedir. Bunlar şu şekilde gösterilmektedir:

  • Kazada hasara alan araç yaşının 36 yılı geçememiş olması,
  • Kazada %100 kusurlu olunmaması,
  • Kaza süresi 2 yılı geçmemiş olmalıdır,
  • Aracın hasar aldığı yerin daha önce başka bir kazada aynı yerden hasar almamış olması gerekmektedir,
  • Aracın kaza sonrasında hurdaya çıkmış olmaması gerekmektedir.

Türkiye de görülen trafik kazalarının sonuçları ortalama olarak büyük çoğunlukta maddi hasarlı trafik kazaları olarak gerçekleşmektedir. Maddi hasarlı trafik kazalarında araçlar ufak ya da büyük hasarlar almaktadır. Bu tip kazalarda arabuluculuk yöntemi kullanılabilmektedir. Arabulucu kişi iki tarafı karşı karşıya getirip çözüm yolu bulmalarını sağlamaktadır. Taraflar çözüm yolu bulamadığında arabulucu kişi çözüm yolu sunmaktadır. Araç değer kayıplarında arabuluculuğa gitmek zorunludur.

Görevli mahkemeler genel kurallara göre değişkenlik göstermektedir. Hukuk Mahkemeleri Kanunu 6/1 e göre yetkili mahkeme gerçek ve ya tüzel kişinin davanın açıldığı tarihteki ikamet ettiği yerdeki mahkeme görevli mahkemedir. Davalının birden fazla olduğu davalar da ise mahkeme, birinin yerleşim yerindeki mahkemedir

Bir aracın kazaya karıştıktan sonra onarım ve bakım görmesinin ardından ikinci el piyasasındaki düşüşüne araç değer kaybı denilmektedir. Bu değer kaybı kusur oranına göre kusurlu olan tarafın sigorta şirketinden karşılanmaktadır. Araç değer kaybı alabilmek için belirli maddeler bulunmaktadır. Bu maddeler şu şekilde sıralanmaktadır:

·        Kazada %100 tamamen kusurlu olunmamalı,

·        Kaza sonucu araç hurdaya çıkmamış olmamalı,

·        Araç yaşının 36 yılı geçmemiş olmamalı,

·        Trafik kazasının gerçekleşmesinin ardından iki yıl geçmiş olmamalıdır.

Türkiye de trafik sigortası zorunlu olarak istenmiştir. Trafik sigortası kaza anında sigortalı aracı, diğer araçlara ve ya üçüncü kişilere karşı korumak temel amacıdır. Bir trafik kazasının gerçekleşmesinin ardından trafik sigorta şirketi sürücünün kusur oranı kadar karşı tarafın hasarına ödeme yapmakla yükümlüdür. Trafik sigortasının yapacağı ödeme poliçe limitini aştığı takdirde bu fazla olan tutar kusurlu olan tarafın sürücüsü tarafından kendi cebinden ödeyecektir.

Gerçekleşmiş bir kaza sonucu ölüm ve ya yaralanma olmayıp sadece araçların hasar aldığı trafik kazaları Türkiye ‘de oldukça sık görülmektedir. Kaza sonucu araçlar ufak ya da büyük hasarlar almaktadır. Bu kasarlar araçların trafik sigortalarından ve ya varsa kaskolarından karşılanmaktadır. Trafik sigortaları karşı tarafın hasarları için kusur oranına göre ödeme yapmaktadır. Trafik sigortasına kaza anında tutulan Kaza Tespit Tutanağı ve ekspertiz raporu ile araç değer kaybı için başvuru yapılmalıdır.

Araç değer kaybı aracın kaza geçirdikten sonra onarım ve bakım görmesinden itibaren ikinci el pazarındaki fiyatıdır. Araç değer kaybı aracın hasar alan parçasının değiştirildikten sonra ve ya onarımından sonra araç değeri düşürüyorsa değer kaybı denilmektedir. Araç Değer Kaybı, aldığı son güncellemelere göre araç değer kaybına girmeyen parçalarda kaldırılmıştır. Bu sıraladığımız parçalar da son güncellemelere göre araç değer kaybına dâhil edilmiştir:

·        160 bin kilometre sınırı kaldırılmıştır,

·        Plastik tampon/parça,

·        Cam,

·        Radyo/teyp,

·        Lastik, hava yastığı,

·        Jant,

·        Mekanik, elektronik,

·        Döşeme aksamı.

Trafik kazaları üç sonuç olarak karşımıza çıkmaktadır. Ölüm ve yaralanmanın olmadığı sadece araçların hasar aldığı maddi hasarlı trafik kazalarında önemli olan husus trafik sigortasıdır. Maddi hasarlı trafik kazalarında tarafların hasarları sigorta şirketleri tarafından karşılanmaktadır. Trafik sigortası sigortalı araç sürücüsünün kusur oranı göre karşı tarafın hasarına ödeme yapmaktadır.

Karayolları Trafik Kanunu'nun 97. maddesine göre zarar verenin sigortacısına dava açmadan önce başvuru zorunluluğu bulunmaktadır. Sigorta şirketine başvuru bir dava şartı konumundadır. Sigorta şirketine başvuru yapılmadan açılan davalar mahkemelerce dava şartı yokluğundan reddedilmektedir.

Kanunlarla belirlenmiş olarak trafik sigortası Türkiye de zorunludur. Trafik sigortası maddi hasarlı trafik kazalarında sigortalı aracı diğer araçlara ve üçüncü kişilere karşı korumaktadır. Kazanın gerçekleşmesinin ardından araçta oluşan hasar için kusurlu araç sürücüsü ve bu sigortalı aracın sigortası sorumludur. Trafik sigortası kusurlu sürücünün kusur oranı kadar bir ödeme yapmaktadır.

Trafik sigortaları verdiği sözleri ve sözleşme şartlarını yerine getirmediği durumlarda sigortalı araç sahiplerinin zor duruma düştükleri görülmektedir. Bu anlaşmazlık durumlarında izlenecek yol Sigorta Tahkim Komisyonu'na başvurup yaparak Asliye Ticaret Mahkemelerinde dava açmanız olacaktır. Bu hukuki süreci en sağlıklı şekilde ilerletmek için alanında uzman avukatlarla çalışmanız size fayda sağlayacaktır.

Kazaya karışması sonucu araçlarda oluşan hasarlardan dolayı araç değer kayıplarının tespitleri Ruhsat Sahibi Sigorta Eksperlerince yapılmaktadır.

Sigortalı aracın kazaya karışması durumunda ağır hasar alarak aracın bakım ve onarım tutarının araç değerini geçiyorsa aracı perte ayırarak ödeme yapmaktadır. Bu ödeme tutarı aracın hasar almadan önceki piyasa fiyatı olacaktır ve 10 iş günü içerisinde sigortalı araç sahibine pert ödemesi yapacaktır.

Kasko, trafik kazası gibi Türkiye de zorunlu kılınmamıştır. İsteğe göre yapılan kasko trafik kazalarında maddi hasarlara ödeme yapmaktadır. Kasko da imzalanan poliçe limitini aşan durumlarda hasarın tamamını karşılamamaktadır. Poliçe limitini geçen durumlarda kusurlu sürücü tutarı geçen miktarları kendi cebinden ödemektedir.

İsteğe bağlı olarak yapılan kasko tek taraflı kazalarda sürücü %100 kusurlu olduğu durumlarda ödeme yapmamaktadır. Tek taraflı kazalarda kaskodan yaralanabilmek ve değer kaybı tazminatını alabilmek için kaza yerine tutanak tutabilmesi için bağlı olunan kolluk kuvveti çağırılmalıdır. Kolluk kuvvetinin tutacağı bu tutanakta kazanın nasıl gerçekleştiği açıkça anlatılmalıdır.

Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sigortası yapan sigorta şirketleri gerçekleşen maddi hasarlı trafik kazalarında sigortalı aracın sürücüsünün kusur oranı kadar bir tazminat vermektedir.

Kazaya karışan araçlar ufak ya da büyük hasarlar için karşı tarafın sigorta şirketinden tazminat talep edebilmektedir. Kasko, kaza sonrasında oluşan hasarlar için poliçeye böyle bir madde eklenmediyse ödeme yapmamaktadır. Oluşan hasar trafik sigortası poliçe limitini geçtiği durumlarda, sigortalı araç bu aşan üst limit için kaskodan araç değer kaybı için ödeme talep edebilmektedir.

Araç değer kaybı sonucunu nereden öğrenirim sorusunun üç ayrı cevabı bulunmaktadır. Bu üç madde şu şekilde sıralanabilmektedir:

1.   E-devlet Kapısı üzerinden,

2.   Sms yolu ile

3.   Sbm sigortam360 uygulaması üzerinden.

Gerçekleşen trafik kazası sonucunda kusur oranlarının %50 olarak eşit kusur oranı vermeleri oldukça sık görülen bir kusur dağılımıdır. Her iki sürücünün de aynı kusur oranına sahip olması durumunda tazminat mevzuata göre hesaplanacak ve tazminatın yarısı talep edilebilecektir.

Araç değer kaybında yaş konusu alınan son güncellemeler göre değişmiş bulunmaktadır. Son güncellemelere göre araç değer kaybı yaşı kaldırılmıştır. Araç değer kaybı tüm yaşlara ödenmektedir.

Aracın kazanın ardından aldığı hasarlar için bakım ve onarım gördükten sonra ikinci el piyasasındaki düşüşüne araç değer kaybı denilmektedir. Araç değer kaybı yaşayan tüm motorlu araç geçirilen kazası sigorta şirketine bildirim yapmaları gerekmektedir. Bu bildirim ile Trafik Sigortası Bilgi Merkezi olan Tramer’e araç değer kaybı işlenmektedir.

Gerçekleşmiş bir kazanın üzerinden 2 yıllık zamanaşımı olmadığı takdirde sigorta şirketleri gerekli nitelikler sağlandığı durumlarda tahsilât yapmaktadır.

Ortalama bir hasar 3 gün onarım 10 gün dosya kapanma süresiyle birlikte 2 haftada sonuca ulaşır.

Araç Değer Kaybı Davası

Araç değer kaybı davası, trafik kazası nedeniyle ya da başka bir nedenle aracında hasar oluşan tarafın, hasar giderilmiş olsa bile araç değerindeki düşme nedeniyle açabileceği dava türüdür.

Değer kaybı tazminat hesaplama ve değer kaybı hesaplama işlemleri trafik kazalarının yoğunluğu nedeniyle oldukça önemli bir tazminat türüdür.

Araç değer kaybınızı isteyip isteyemeyeceğinizi tespit etmek ve işlemlere başlamak için ofisimizin tazminat avukatı kadrosundan avukatlık hizmeti alabilirsiniz.

Araç değer kaybı söz konusu olduğunda temel olarak herhangi bir şekilde hasar gören bir aracın durumu nitelendirmesinden ve değerlendirilmesinden bahsedilmektedir.

Araç değer kaybı aslen hasar alan ve bu hasar itibariyle onarım, bakım, tadilat vb. işlemlerden geçen bir aracın artık ikinci el piyasasındaki değerini ifade eden bir kavram niteliğini taşımaktadır.

Başka bir deyişle kaza geçirdikten sonra hasar almış olan bir araç, ne kadar iyi bir şekilde tamir edilmiş olursa olsun, değerinde mutlak bir düşüş yaşayacaktır.

Genel olarak kavramlara hakim değilseniz öncelikle Borçlar Hukuku başlıklı sayfamızın okunmasını tavsiye ederiz.


Araç Değer Kaybı Nedir?

Araç değer kaybı, değer kaybına uğradığı iddia edilen olay nedeniyle emsalleri ile hasarlı araç arasında oluşan objektif ölçütlere göre belirlenmiş değer eksilmesidir.

Araç değer kaybı sigorta ve sigorta şirketleri açısından pek çok farklı yönden ele alınmaktadır.

Ancak hasar değer kaybı detaylarına inmeden önce değer kaybı kavramını biraz daha yakından incelemek ve anlamak gerekir. Hukukumuzda ve kanunen belirtilmiş olan yasalar arasında her ne kadar değer kaybı kavramına net bir tanım getirilmemiştir.

Araç değer kaybının gündeme gelebilmesi için aracın ikinci el piyasasına düşmüş olması gerekir.


Araç Değer Kaybı Taleplerinde Hukuki Dayanak

Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası altında sigortacı, kaza esnasında hatalı olan araç sahibinin sorumluluklarına müteselsilen, yani zincirleme olarak ortak olmaktadır. Türk Ticaret Kanununun 1409. maddesine göre kusurlu olan tarafın trafik sigortası hasarı ve  değer kaybını telafi etmekle yükümlüdür.

Karayolları Trafik Kanununun 85. maddesine göre motorlu aracın işleteni ve bağlı olduğu teşebbüsün sahibi, doğan zarardan müştereken ve müteselsilen sorumlu olur.


Araç Değer Kaybı Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Hasar sorgulama talebinde bulunarak ilgili aracın sigorta kayıtları ve kaza geçmişini öğrenebilir.

Yine benzer sonuçlara ulaştıracak olan değer kaybı ekspertizi için bir başka seçenek de alanında uzman ve yetkili bir araç servisinden inceleme talep etmektir. Her iki yöntem sonucunda da aracın hasarlı olup olmadığı ortaya çıkmış olacaktır.

Bunu basit bir örnekle açıklamak mümkündür. Örneğin, kaza akabinde boya işlemine giren bir araç parçası, yeniden bir kaza geçirmesinin ardından değer kaybına uğramaz. Ancak hasarlı parçalar değiştirilirse bu durum değer kaybının söz konusu olmasına zemin oluşturabilir.

Araç değer kaybı hesaplaması yaparken aracın üretim yılı, kilometresi, hasar geçmişi ve hasarların niteliği, aracın markası ve modeli, trafiği çıkış tarihi ve pazar değeri gibi değişkenler önemlidir.

Araçtaki hasarlı parçaların daha önceden hasara uğramamış parçalar olması, onarım veya yenileme işleminden geçmemiş olması gerekmektedir.


Araç değer Kaybı Tazminatını Kim Öder?

“Araç değer kaybını kim öder?” ya da “Araç değer kaybı kimden istenir?” gibi soruların cevabı, aslında değer kaybı davası prosedürlerinde yatar. Araç değer kaybı davası detaylarına girmeden önce değer kaybı ve kasko arasındaki ilişkiyi incelemek gerekir.

Kaza nedeniyle doğan araç değer kaybının tek araçtan ibaret olmayabileceğini vurgulamamız gerekir. Bir başka deyişle kazada sorumlu olan tarafın da aracında değer kaybı söz konusu olabilir.

Öte yandan trafik sigortası yalnızca tek bir kişinin araç değer kaybını karşılar. Bu kişi de kazada sorumluluğu bulunmayan ya da sorumluluk oranı diğer tarafa göre daha az olan kişi olarak belirlenmiştir. Kazaya sebebiyet veren tarafın güvencesi ise yaptırmış olduğu kasko sigortasıdır.


Araç Değer Kaybı için Sigorta Tahkim Başvurusu Nasıl Yapılır?

Söz konusu araç değer kaybı tazmini olduğu zaman bunu gerçekleştirmenin iki yolu olduğunu söyleyebiliriz. Bunlardan birincisi genel dava yolu ile değer kaybı talep etme iken bir diğeri de Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru yapılmasıdır. Sigorta tahkim komisyonuna başvuru bir dilekçe ile ve harçları ödenmek suretiyle yapılmaktadır.

Sigorta Tahkim Komisyonu, sigorta ettiren ve ilgili sigorta sözleşmesinden fayda sağlayan kişiler arasında ortaya çıkabilecek anlaşmazlıkların kolayca ve hızlıca çözülebilmesi için kurulmuştur. Sigorta Tahkim Komisyonu yalnızca trafik sigortalarına değil, her türlü poliçeye bakmaktadır.

Değer kaybı için Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurabilmek için belli başlı başvuru şartları ve bir başvuru usulü bulunmaktadır.

Başvuru gerçekleştirmek için öncelikle ilgili sigorta şirketine başvuru yapılması ve 30 gün içinde ilgili sorunun çözülememiş olması gerekir.

Başvurunun yapılabilmesi için şikayetçi tarafın daha önce Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne başvurmamış olması ve şikayetini sigorta şirketine yazılı olarak beyan etmiş olması gerekmektedir.

Eğer Sigorta Tahkim Kurulu’na yapılan başvuru olumlu sonuçlanırsa, bahsi geçen sigorta şirketi zarar ödemek zorunluluğu ile karşı karşıya kalır.

Doğacak uyuşmazlıklar ile ilgili karar, 5684 sayılı kanunun 30. maddesinin 16. fıkrasına göre komisyon tarafından tebliğ edilmektedir.

Uyuşmazlık miktarı 5.000 TL’ye kadar olan hakem kararları kesindir ve onlara itiraz edilemez.

Uyuşmazlıkların Sigorta Tahkim Komisyonu’nca incelenmesi ve değerlendirilmesinin bir diğer avantajı da, en fazla 4 ay içerisinde sonuca ulaştırmanın zorunlu olmasıdır.

Kuruluş amacı ile paralel olarak tüketici odaklı bir anlayış benimseyen ve bu bağlamda hareket eden komisyon, sigortalı bireylerin haklarının savunmasında yardımcı ve önemli bir rol oynamaktadır.


Araç Değer Kaybı Davası Nasıl Açılır?

Dava yolu ile değer kaybı davası açabilmek için, olayda tam kusurlu olmamak birincil koşuldur.

Başka bir deyişle karşı tarafın sigortasından ya da karşı tarafın kendisinden herhangi bir değer kaybı talep edebilmek için her şeyden önce yüzde yüz kusurlu olmamak gerekir.

Bu noktada kusurun oranı büyük ölçüde önem arz eder. Zira kısmi bir kusur söz konusu ise kusurlu olunmayan oranda bir talepte bulunmak mümkündür. Bu oranın tespit edilmesinde bilirkişi danışmanlığına başvurmak da sıklıkla tercih edilen yollar arasındadır.

Dava yoluyla değer kaybı tazmininin en makul yolu, olayda meydana gelen doğrudan zarar ve hasarların tamamının talep edilmesidir.

Kusursuz olan ya da az kusurlu olan araç sahibi, ek olarak ikame araç, araçtan yoksun kalma tazminatı ve kazanç kaybı bedeli talep etme hakkına sahiptir.

Bu talep, özellikle hasar gören aracın serviste ve bakımda kaldığı süre boyunca kiralanan araçlarda veya ulaşım için kullanılan alternatif ulaşım bedellerinin karşılanmasında gündeme gelmektedir.

Az önce saymış olduğumuz ve dolaylı olarak kabul edilebilecek giderler, özel olarak belirtilmediği sürece sigorta şirketleri tarafından karşılanmamaktadır. Ayrıca bu taleplerin yalnızca ruhsat sahibi tarafından talep edilebileceği unutulmamalıdır. Aksi halde davanız husumetten reddedilecek ve dava ve avukatlık masrafları tarafınızca karşılanacaktır.


Araç Değer Kaybı Davası Zamanaşımı Süresi Nedir?

Aracın önceki kaza sonucunda değer kaybetmesi sebebi ile açılan değer kaybı davası itiraz sonucu reddedilir. Yargıtay kararına göre boya işlemine gerek duymadan değiştirilebilen far, silecek, jant ve cam benzeri parçalara değer kaybı uygulanmamaktadır.

Bu sebeple de araç üzerinde gerçekleşen hasarın bu gibi parçaların dışında gerçekleşmiş olması gerekir.

Borçlar Kanununun 72. maddesine göre dava açma süresi kanunen 2 yıllık bir zaman aşımına tabii tutulmuştur.

Buna ek olarak kazanın gerçekleştiği tarihten itibaren 10 yıllık bir zaman aşımı süresi de mevcuttur. Yani tarafların kaza tarihinden itibaren 10 yıl içerisinde dava açmamaları durumunda konu ile ilgili tüm hakları yasalar önünde düşmektedir.

Sigorta şirketleri ile birlikte kazaya sebebiyet veren ya da kusursuz sorumluluk ilkelerine göre sorumluluğu bulunan araç sahibi, şoför ve başka ilgililere 10 yıl içinde dava açılabilir.


Değer Kaybı Davası İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Değer kaybı davası açabilmek için bazı belli başlı belgelere ihtiyaç duyulmaktadır. Bunları şu şekilde sıralamak mümkün:

  1. Kazanın gerçekleştiği anda tutulan kaza tutanağı,
  2. Hasar tespit tutanağı,
  3. Hasarı gösteren ve her açıdan çekilmiş fotoğrafları,
  4. Aracın ekspertiz raporu,
  5. Araç Ruhsatı,
  6. Ve sair tüm belgeler

Değer Kaybı Davası Dilekçesi

Değer kaybı davası için saymış olduğumuz belgelerin yanı sıra dava açmak için bir de değer kaybı davası dilekçe formu gerekmektedir.

Bu dilekçeye kaza tutanakları eklenmeli ve mahkemeye ibraz edilmelidir. Daha önce bahsetmiş olduğumuz araç kiralama ve benzeri dolaylı giderler de bu dilekçe esnasında mahkemeye sunulabilmektedir.

Tabii bu noktada belirtmek gerekir ki bu talepler, fatura veya sözleşme ile belgelenmek durumundadır.

Araç değer kaybı dilekçesinde olması gereken belli başlı maddeleri şu şekilde sıralayabiliriz. Mahkemenin, davalının ve davacının adı, davalı ve davacının adresleri, davacının kimlik numarası, varsa tarafların kanuni temsilcilerinin ya da vekillerinin adı ve adresi gösterilmelidir.

Dava değeri, davacının iddiasına konu olan tüm vakıaların açık özetleri, deliller, hukuki sebepler ve açık ve net bir şekilde belirtilmiş talep sonucu dilekçede açıkça ifade edilmelidir.


Değer Kaybı Davası Avukatı

Değer kaybı davaları, ortalama olarak 9 ay ila 1.5 yıl arasında sonuçlanmaktadır. Değer kaybı davası söz konusu olduğu zaman bilinmesi gereken bir diğer husus, değer kaybı davasında görevli mahkeme hususudur.

Araç değer kaybı davasına bakmakla yükümlü olan mahkeme, genel kurallara göre belirlenmektedir.

Genel yetkili mahkeme ise davalı olan tarafın yerleşim yerindeki yetkili asliye hukuk mahkemeleridir.

Ülkemizde henüz değer kaybı mahkemesi olarak ihtisaslaşmış bir mahkeme yoktur. Herhangi bir yasal zorunluluk bulunmamakla birlikte değer kaybı avukatyardımı ile de araştırılabilecek bir husus ve açılabilecek bir davadır.

Değer kaybı davası açmadan önce gereken belgeler, yazılacak dilekçeler ve tutulacak tutanaklar başta olmak üzere en kapsamlı ve detaylı bilgiyi uzman avukatlardan edinmek mümkündür.

Araç değer kaybı hesaplama 2023 yılında Anayasa mahkemesinin karayolları trafik kanunu ilgili maddelerini iptal etmesi sonucunda araç değer kaybı hesaplama tablosu değişmiştir. Bu makalemizde sizlere araç değer kaybı hesaplama formülü ile ilgili bilgiler sağlayacağız. Sizler için bir de Araç değer kaybı hesaplama robotu oluşturduk. Bu değer kaybı hesaplama robotu 2023 yılında aracınızda yaşanan değer düşüklüğü hesaplama yapabilmeniz için eşsiz bir araçtır. Ayrıca hesaplama formüllerini de ekledik, bu formüllerden yararlanarak kendinize bir değer kaybı hesaplama excel dosyayı oluşturabilirsiniz.

Araç Değer Kaybı Hesaplama 2023

Yargıtay uygulamasına baktığımızda değer düşüklüğünün hesaplaması ilk başlarda aracın kaza sonucunda gerçek anlamda kaybettiği değer üzerine odaklanmıştır. Şöyle ki kaza öncesinde 150.000,00TL piyasa değeri olan araç kaza sonrasında sahibinden – arabam gibi ikinci el araç piyasasını yansıtan web sitelerinde 130.000,00TL üzerinden satıldığı tespit edildiğinde 20.000,00TL’lik bir değer kaybı olduğu kabul edilmiştir. Ancak bu yöntem bugün kullanılmamaktadır.

Serbest piyasa ekonomisinde elinde ciddi bir sermaye bulunduran sigorta şirketleri; bilimsellik, objektiflik, hukukilik gibi kavramları öne sürerek Hazine Müsteşarlığı’na baskıda bulunarak araç değer kaybı hesaplama formülü olarak ifade ettiğimiz kilometre, parça değişimi, onarımı, parça cinsi, araç rayiç fiyatı gibi değişkenleri dikkate alan bir hesaplama sistemi oluşturulmuştur. Oluşturulan bu sistem ile ne yazık ki mağdurların gerçek zararı tazmin edilememektedir. 

Formülün çalışma mantığına göre sökülüp takılabilir parça olarak adlandırılan aracın plastik tampon aksamı, camları, mekanik motor aksamı gibi bölümlerinde oluşan hasar ve onarımlar araç değer kaybı hesaplamasında yok sayılmaktadır.

Ancak aracın metal kaporta iskeletinde gerçekleşen hasarlardan değer kaybı alınabilmektedir. Örneğin aracınızda 40.000TL’lik bir hasar onarım maliyeti ortaya çıkmış olsun eğer zarar görüp tamir edilen parçalarınız plastik ön tampon, yan aynalar, ön farlar vs. ise değer kaybı tazminatı almanız mümkün görünmemektedir.

Araç değer kaybı hesaplamasında aşağıdaki unsurlar dikkate alınır:

Kimi kara araçları alanında çalışan eksperler ve kimi meslektaşlarımız araç değer kaybının hesaplanmasına yönelik olarak bir tablo veya exel paylaşsa da bu çok doğru bir yaklaşım olmayacaktır. 

Resmi Gazete’de 20 Mart 2020 tarihinde Hazine Müsteşarlığı tarafından Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartlarında Değişiklik Yapılmasına Dair Genel Şartlar yayınlanmıştır. Bu yeni düzenlemeye göre hesaplama aşağıdaki şekilde yapılacaktır.

Araç Değer Kaybı Hesaplama Talep Başvurusu 2023

Araç Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır ?

Baz Değer Kaybı = Aracın Rayiç Değeri x %19 

Total Değer Kaybı = Baz Değer Kaybı x Hasar Boyutlu Katsayısı x Araç Kullanılmışlık düzeyi (Km) Katsayısı

Kod Hasar BoyutuKatsayı
A1Büyük Hasar0.90
A2Orta Hasar 0.75
A3Küçük Hasar0.50
A4Basit Hasar0.25
Kullanılmışlık Düzeyi (Km)Katsayı
0 – 14.9990.90
15.000 – 29.9990.80
30.000 – 44.9990.60
45.000 – 59.9990.40
60.000 – 74.9990.30
75.000 – 149.9990.20
150.000 ve üzeri 0.10

Hasar Büyüklüğü Tanımları 

KodPiyasa Değeri0 – 75.000 TLPiyasa Değeri75.001-150.000 TLPiyasa Değeri150.001-300.000 TLPiyasa Değeri 300.001 TL Araç ve Üzeri Araçlar 
A1%25.01 ve üzeri%20.01 ve üzeri%20.01 ve üzeri%20.01 ve üzeri
A2%15.01-%25%12.01-%20%10.01 -%20%8.01 -%20
A3%5.01-%15%4,01-%12%3.01-%10%2,01-%8
A4% 5’e kadar%4’e kadar%3’e kadar%2’e kadar
Arac Deger Kaybi Davasi 3 1 Tahancı Hukuk Bürosu - Ankara Avukat

Değer Kaybı Hesaplama

Kazaya karışan aracın rayiç fiyatının 100.000,00 TL, kilometresinin 15.000 km ve altında, kazada kusursuz olduğu varsayıldığında aşağıdaki gibi bir hesaplama karşımıza çıkmaktadır.

Sonuç olarak yukarıda arz ve izah edilmeye çalışıldığı üzere hesaplama süreci oldukça tekniktir. Bu çerçevede sağlıklı bir bilgiye ulaşmak için motorlu kara araçları alanında çalışan bir eksper bilirkişiden destek almak ve nihayetinde bu alanda çalışan bir avukattan yardım almak oldukça önemlidir.

09.10.2020 TARİHLİ ANAYASA MAHKEMESİ KARARI SONRASINDA ARAÇ DEĞER KAYBI DOSYALARINDA OLUŞAN YENİ HUKUKİ DURUM ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartlarında kaza sonrası araçta meydana gelen değer kaybı hesaplaması için, belirli ve açık bir formül öngörmüş ve bu formül çerçevesinde değer kaybı hesaplamaları yapılıp sigorta şirketinde talepte bulunulmaktaydı. Yani kaza sonrası araç ta meydana gelen değer kaybı ödemeleri Trafik Sigortası Genel Şartları’nda düzenlenen usul ve esaslardan biri olan bu “Değer Kaybı Hesaplaması Formülüne” göre hesaplanmaktaydı.

Bu formüle göre 165 bin km ve üstü olan araçlar değer kaybı kapsamına girmemekteydi. Ayrıca kaza sonrası araçta ve plastik tampon/parça onarımları, cam, radyo/teyp, lastik, hava yastığı, jant, mekanik, elektrik, elektronik ve döşeme aksamı ile ilgili yapılan onarımlar değer kaybı kapsamına alınmıyordu.

09.10.2020 tarihli Resmi Gazete’ de yayımlanan Anayasa Mahkemesi’nin 2019/40 Esas 2020/40 Karar sayılı kararında; 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 90 ve 92. maddelerde geçen ‘Genel Şartlar’ ifadeleri iptal edilmiştir. Karayolları Trafik Kanunu’nun 90.maddesinin birinci cümlesinin “… ve bu kanun çerçevesinde hazırlanan genel şartlarda öngörülen usul ve esaslara tabidir…” ve ikinci cümlesinde yer alan “…ve genel şartlarda…” ibarelerinin iptaline karar verilmiştir.

Yani Anayasa Mahkemesi 9 Ekim 2020 tarihinde vermiş olduğu karar ile Değer Kaybı Hesaplama formülünü kaldırmıştır. Yeni düzenleme ile artık 160 bin km sınırı kaldırılmakla birlikte plastik tampon/parça onarımları, cam, radyo/teyp, lastik, hava yastığı, jant, mekanik, elektrik, elektronik ve döşeme aksamı gibi parçalar değer kaybı kapsamına alınmıştır.

Anayasa Mahkemesi kararı sonrası araçlarda meydana gelen değer kaybı hesaplamasında 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun haksız fiillere ilişkin hükümlerinin uygulanması gerekmektedir. Oluşan bu yeni hukuki durum karşısında sigorta şirketleri kaza sonrası araçlarda meydana gelen araç değer kaybı hesaplamasında Türk Borçlar Kanunu’nda gerçek zararın tespiti ilkelerine uygun bir şekilde piyasa rayiç değer göre hesaplanan değer kaybının göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Örnek verecek olursak kaza öncesi aracını 100 bin TL ‘ye satabilen bir kişi, kaza sonrası aracını 90 bin TL’ye satabiliyorsa piyasa rayicine göre belirlenen bu aradaki 10 bin TL farkın mağdur araç sahibine ödenmesi gerekmektedir.

Anayasa Mahkemesi tarafından verilen iptal kararları kesin olup bu kararlar yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar. Yani Sigorta şirketleri Anayasa Mahkemesi tarafından verilen bu karar sonrasında araçlarda meydana gelen gerçek değer kaybını ödemek zorundadır.

Anayasa Mahkemesi tarafından verilen iptal kararları ‘geriye yürümez’ şeklinde düzenleme varsa da, bu düzenleme Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararının kesinleşmiş kararlar bakımından geriye yürüyemeyeceğine ilişkindir. Yani kişilerin zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten itibaren en geç iki yıl içinde meydana gelen kazalar için gerçek piyasa rayiç bedeline göre değer kaybı talebinde bulunabileceklerdir. Eğer kişi trafik kazası sonrası herhangi bir değer kaybı talebinde bulunmamışsa yada bulunup da talebi halen sonuçlanmamışsa piyasa koşullarına göre belirlenmiş gerçek rayiçe göre değer kaybı talebinde bulunabileceklerdir.

2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 90 ve 92. maddelerde geçen ‘Genel Şartlar’ ifadeleri 09.10.2020 tarihinde Anayasa Mahkemesi tarafından  iptal edilmiştir. Bu karar sonrası Araç Değer kaybı bedeli açısından yeni bir hukuki durum oluşmuştur. Bu yeni hukuki durum ile birlikte kaza sonrası araçlarda meydana gelen değer kaybı hesaplamasında 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun haksız fiillere ilişkin hükümleri yani tam tazmin ilkesinin uygulanması gerekmektedir.

Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi tarafından verilen karar sonrası sigorta şirketleri tarafından yapılacak olan değer kaybı ödemeleri piyasa koşulları göz önünde bulundurularak kişilerin aracında meydana gelen gerçek zararın piyasa rayiç değerine göre hesaplanıp ödenmesi gerekmektedir.

Araç değer kaybı hesaplama 2023 yılında da araç sahiplerinin araştırdığı konular arasında yer alıyor. Bizlere yöneltilen sorular üzerine, araç değer kaybı hesaplama, araç değer kaybı şartları , araç değer kaybı km sınırı gibi 2023 yılı özelinde en çok merak edilen konuları kaleme aldık.

Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartlarında Değişiklik Yapılmasına Dair Genel Şartlar 20 Mart 2020 tarih 31074 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak 1 Nisan 2020 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir. Yürürlük tarihinden önce yapılmış olan sözleşmelerde sözleşmenin imzalandığı tarihide geçerli olan Genel Şartlar,  yürürlüğe girdiği tarihten sonra yapılan sözleşmelerde ise yeni yayınlanan Genel Şartlar uygulanacaktır.

Anılan düzenleme ile araçlarda kaza sonrası yaşanan araç değer kaybı hesaplama formülü ve yöntemleriyle ilgili olarak birtakım değişikliklere gidilmiştir.

Araç Değer Kaybı Alınamayacak Araçlar

Teminat Dışında Kalan Haller üst başlıklı maddesine 7 ve 8 numaralı fıkra eklenmiştir. Bu fıkralar şu şekildedir:

7) Tekerlekli/paletli ve zırhlı toplumsal müdahale araçları, belediye otobüsleri, yol süpürme araçları, itfaiye araçlarındaki hasar sebebiyle yapılan değer kaybı talepleri.
8) Yabancı plakalı araçların Türkiye’de karıştığı kazalarda yabancı plakalı araçlar için yapılan değer kaybı talepleri.

Tekerlekli/paletli ve zırhlı toplumsal müdahale araçları, belediye otobüsleri, yol süpürme araçları, itfaiye araçları ve yabancı plakalı araçların karıştığı kazalarda hasar sebebiyle sayılan araçların lehine olacak şekilde değer kaybı talebinde bulunulamayacaktır.

Yeni Araç Değer Kaybı Hesaplama Formülü 2023

Eski Genel Şartlarda araçlarda yaşanan değer kaybı konusunda 165 bin km üst sınırı vardı. 165 bin km ve üstünde bulunan araçlarda değer kaybı talebinde bulunamıyorduk. Yeni düzenleme ile artık bu sınır kaldırılmakla birlikte değer kaybı hesaplamasındaki km katsayı oranı düşürülerek formül ve katsayı oranları yeniden belirlenmiştir.

Araç km katsayısına göre 75 bin km de yer alan aracın değer kaybı hesaplamasında baz alınan km katsayısı çarpanı ile 149 bin km de yer alan aracın katsayısı çarpanı aynı olarak belirlenmiştir. Bu da araç değer kaybının daha az hesaplanmasına neden olacaktır.

Ayrıca araçta meydana gelen maddi hasarın, aracın rayiç bedelinin %2’sinin altında kalması halinde değer kaybı tazminatı araçta meydana gelen maddi hasar tutarını aşamayacaktır. Yani aracınızda meydana gelen maddi hasarlarda meydana gelen hasar araç rayiç bedelinizin %2 sinden fazla olmayacaktır.

Örneğin piyasa değeri 100.000,00 TL olan aracınızda 1.500,00 TL hasar meydana geldiğinde değer kaybınız bu miktardan fazla bile olsa 1.500,00 TL den fazla değer kaybı alınamayacaktır.

0312 220 36 30 arayarak hesaplama konusunda yardım isteyebilirsiniz.

Araç değer kaybı hesaplama infografik - infographic

Değer Kaybı Hesaplama Örneği 2023

Aracın piyasa rayiç değerinin 100.000,00 TL olduğu ve yine aracın kilometresinin 15.000 km ve altında olduğu varsayıldığında:

Genel Şartlarda yapılan bu değişiklikler ne yazık ki her zaman olduğu üzere vatandaşların aleyhine olacak şekilde gerçekleşti. Eski genel şartlarda yer alan formülle yapılan hesaplamalarda vatandaşlar piyasa rayiçleri bağlamında gerçek değer kayıplarını tahsil edemezken bu yeni hesaplama formulü ile birlikte daha da mağdur olacaklar gibi gözüküyor. Bu çerçevede biz de Tahancı Hukuk Bürosu olarak  Danıştay nezdinde genel şartların ilgili maddelerinin iptali için dava açacağımızı kamuoyu ile paylaşmaktan onur duyarız.

Araç Değer Kaybı Şartları 2023

Araç değer kayıp şartları 2023 yılında nelerdir ? diye vatandaşların sürekli olarak araştırma yaptığı ve birbirlerine sorular sorduğunu görüyoruz. Araç değer kaybı şartları toplamda 3-4 unsurdan oluşmaktadır. Bu şartların neler olduğuna kısaca şimdi değinelim.

Araç Değer Kaybı Şartları 2023 yılında aşağıdaki gibidir:

1. Çift Taraflı Kaza Olması

Öncelikle bir değer kaybından bahsedilebilmesi için aracınızın çift taraflı bir trafik kazasına karışmış olması gerekmektedir. Açacak olursak tek taraflı olan, kendi başınıza yaptığınız kazalar; duvara sürtme, ağaca çarpma ve benzeri kazalar değer kaybı alanına girmemektedir.

2. Kazada %100 Kusurlu Olunmaması

İkinci unsurumuz gerçekleşen kazada %100 yani tam kusurlu olmamanız gerekmektedir. Kazaya tamamen siz sebebiyet vermişseniz, diğer araç ve kişilerin bir kusuru yoksa yine değer kaybından söz edilemez. Çünkü herkes kendi kusuru oranınca verdiği zarardan sorumludur. Size bir başkası zarar vermeli ki siz o kişi ya da kurumlardan zararınızı isteyebilmelisiniz.

3. Kazada Araçta Bir Hasar Oluşması ve Onarılması

Üçüncü unsurumuz gerçekleşen kazada aracınızda bir hasar oluşması ve bu hasarın onarım işlemleri sonucunda giderilmiş olması gerekliliğidir. Giderilmemiş zarar, onarım işlemi görülmeyen hasar nedeniyle de değer kaybı alınamayacaktır. Değer kaybı hesaplamasında yapılan onarım işlemlerine ilişkin bilgi ve belgeler oldukça önemlidir. Bunların düzgün bir şekilde toplanması ve depolanması önemlidir.

4. Parçaların daha önce başka bir kaza nedeni ile onarılmamış olması

Dördüncü unsurumuz onarım işlemi gören parçaların daha önce bir başka kaza nedeniyle hasar görerek onarım işlemine tabi tutulmamış olması gerekmektedir. Takdir edersiniz ki bir araç iki kez aynı yerden gördüğü hasar nedeniyle değer kaybedemez. Aracın ilgili parçası ilk kazasında onarım gördüğü için değer kaybı yaşamıştır. Tabi ki aracın ikinci, üçüncü ve diğer kazalarında farklı parçalarının hasar görerek onarıma tabi olmasında değer kaybı gündeme gelecektir.

Araç Değer Kaybı Km Sınırı 2023

Beşinci unsurumuz olan kilometre sınırı Mart 2020’ye kadar mevcuttu ancak Trafik Sigortası Genel Şartları üzerinde yapılan bir değişiklikle bu kilometre sınırı kaldırılmıştır. Yani Araç değer kaybı km sınırı 2023 itibarı ile kaldırılmıştır. Sonuç olarak her yaş ve kilometredeki araç için değer kaybı alınması söz konusudur. Ancak tutarın ne kadar olacağı konusu ise aracın piyasa rayici, kilometresi, hasarın TL karşılığı gibi etkenlerin dikkate alındığı formül üzerinden yapılan hesaplama sonucunda ortaya çıkacaktır.

Araç Değer Kaybı Yaş Sınırı 2023

Araçta meydana gelen değer kaybına ilişkin taleplerde, aracın özellikleri ve kazanın oluş şekli değer kaybı bedelinin tespitinde önemli rol oynamaktadır. Trafik kazası sebebiyle araçta meydana gelen değer kaybının belirlenmesinde öncelikle söz konusu aracın markası, modeli, yılı, kilometresi, hasar miktarı ve geçmiş hasar kayıtları etkili hususlardandır. Bununla birlikte kazanın oluş şekli bakımından kusur dağılımları da önem arz etmektedir.

Değer kaybı taleplerinde aracın özellikleri bakımından yanlış bilinenin aksine, araç yaş sınırı bakımından herhangi bir sınır bulunmamaktadır. Aracın markası, modeli, yaşı (yılı) ve kilometresi bakımından değer kaybı bedelinin tazmini açısında bir alt veya üst sınır söz konusu değildir. Bu hususlar yalnızca araçta oluşan değer kaybının tespitinde, hesaplanacak değer kaybı bedelinin miktarını etkileyen faktörlerdir. Bu nedenle belirli bir yaş sınırı üzerinde olan araçlarda değer kaybı oluşmayacağı yönündeki kanı isabetli değildir.

Bununla birlikte belirtmek gerekir ki, kaza sebebiyle araçta oluşan değer kaybı bedeli Trafik Sigortası Genel Şartları’nda düzenlenen “Değer Kaybı Hesaplaması Formülüne” göre hesaplanmaktaydı. Bu formüle göre 165.000 kilometrenin üzerinde araçlarda değer kaybı oluşmayacağı düzenlenmekteydi.

09.10.2020 tarihli Resmi Gazete’ de yayımlanan Anayasa Mahkemesi’nin 2019/40 Esas 2020/40 Karar sayılı kararında; 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 90 ve 92. maddelerde geçen ‘Genel Şartlar’ ifadeleri iptal edilmiştir. Karayolları Trafik Kanunu’nun 90. maddesinin birinci cümlesinin “… ve bu kanun çerçevesinde hazırlanan genel şartlarda öngörülen usul ve esaslara tabidir…” ve ikinci cümlesinde yer alan “…ve genel şartlarda…” ibarelerinin iptaline karar verilmiştir.

Yani Anayasa Mahkemesi’nin söz konusu kararı ile birlikte eskiden kullanılan Değer Kaybı Hesaplama formülü uygulamadan kaldırmıştır.  Söz konusu iptal kararı ile artık 165.000 km sınırı kaldırılmakla birlikte, “mini onarım” olarak adlandırılan plastik tampon/parça onarımları, cam, radyo/teyp, lastik, hava yastığı, jant, mekanik, elektrik, elektronik ve döşeme aksamı gibi parçalar da değer kaybı kapsamına alınmıştır.

Araç Değer Kaybı Bilirkişi Raporu

Günlük hayatta sıkça yaşanan trafik kazaları sebebiyle, kazaya karışan araçlarda değer kaybı meydana gelmektedir. Araç değer kaybı, aracın kazadan bir gün öncesindeki 2. el piyasa rayiç değeri ile meydana gelen kaza sonrasında onarımı tamamlandıktan sonra 2. el piyasa rayiç değeri arasındaki fark olarak tanımlanabilir.

Araçta meydana gelen değer kaybına ilişkin talepler, tüm sigorta şirketleri tarafından düzenlenen her türlü poliçe bakımından teminat altına alınmış durumdadır. Değer kaybı talepleri bakımından farklı yollar mevcut olmakla birlikte, talep yöntemlerinden hangisinin tercih edilmesi gerektiği somut olaya göre değişkenlik göstermektedir. Bu sebepledir ki hukuki destek ve danışmanlık almak, uygulanacak en kısa ve masrafsız yolun tercihi bakımından önem taşımaktadır.

Araç değer kaybı hesaplama 2023 , araç değer kaybı hesaplama tablosu, araç değer kaybı hesaplama formülü excel nasıl hesaplanır

Değer kaybı taleplerinin sigorta şirketlerine yöneltilmesinde hangi yolun tercih edildiği fark etmeksizin, araçta oluşan değer kaybı bedelinin nihai tespiti için bilirkişi incelemesi yapılması ve bilirkişi raporu alınması gerekmektedir. Söz konusu bilirkişi incelemesinde kazaya karışan araçlara ve kazanın oluş şekline bağlı olarak farklı hususlar rol oynamaktadır. Uzman bilirkişilerce hazırlanan raporlarda; zararın ve kusur oranlarının tespitinin yanı sıra, aracın markası, modeli ve kilometresi ile aracın eskiden karıştığı kazalara, konu kazada hasar alan bölgelere, değişen ve onarılan parçalara, aracın kazadan önceki ve sonraki 2. el piyasasındaki değerine ilişkin inceleme ve araştırmalar yapılmaktadır.

Tüm bu hususların birlikte değerlendirilmesi ve paylaşımlı kusurun mevcudiyeti halinde kusur tenzili ile gerçekleşen trafik kazası sebebiyle aracın gerçek değer kaybı miktarı belirlenmektedir. Reel değer kaybı bedelinin tespitini içeren bilirkişi raporu, hükme esas alınmakta ve değer kayı talebini tahsil etmekte önemli bir dayanak oluşturmaktadır.

Hasar Değer Kaybı Hesaplama Robotu

Geçtiğimiz yıllarda Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu birtakım hesaplama cetvelleri çıkardığını yukarıda izah etmiştik. Ancak gelinen son noktada aracın gerçek değer kaybının hesap edilmesi noktasında araç değer kaybı hesaplama robotu gibi bir araç değer kaybı hesaplama tablosu excel kullanılması mümkün değildir. Bu gibi yapılan hesaplamalar eksik ya da hatalı çıkacaktır.

Araç değer kaybı hesaplama 2023 çerçevesinde bir avukattan hukuki yardım alınması oldukça önemlidir.

Araç Pert Değeri Hesaplama 2023

Aracın pert olması ile kastedilen aracın bir kaza sonucunda tam hasarlı/ağır hasarlı olması ve kullanılamaz halde olmasıdır. Pert olan aracın değerinin %40 ve üzeri oranda kaybettiğini gösteren belge pert kaydıdır. Aracın pert değerinin hesaplanabilmesi için öncelikli olarak aracın hasarı sigorta şirketince belirlenen eksper ile belirlenmelidir. Aracın pert olması konusunda karşılıklı anlaşıldığı halde sigorta şirketi azami teminat limitini geçmemek şartıyla aracın kaza tarihindeki sigorta rayiç bedelini belirler. Aracın pert rayiç bedeli sigorta şirketi tarafından düzenlenen ihale neticesinde satılarak sovtaj bedeli ve hasar bedeli sigortalıya ödenir. Yada aracın pert rayiç bedeli sovtaj bedeli düşüldükten sonra kalan kısım sigortalıya ödenir ve hasarlı araç da bu haliyle sigortalıya bırakılır.

Ağır Hasar Kaydı Nedir?

Ağır hasar kaydı, kaza sonucu aracın değerini en fazla %70 olarak kaybetmesi anlama gelmektedir. Ağır hasar kayıtlı araçların onarılarak eski işlevine dönmesi mümkündür. Aksi halde trafiğe çıkma izinleri bulunmayacaktır.

Tramer Nedir?

Tramer, Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi Kurumunu kısaltmasıdır. Araçların sigorta bilgileri burada yer almaktadır. Aracın hasarlı olup olmadığı da bu veri tabanından görülebilmektedir. Aynı zamanda kazalı bir araç için  geçmiş kaza ve hasar bilgilerine de buradan ulaşılabilmektedir. 

Araç Kapı Değişimi Değer Kaybı

Yeni düzenleme ile artık 160 bin km sınırı kaldırılmakla birlikte plastik tampon/parça onarımları, cam, radyo/teyp, lastik, hava yastığı, jant, mekanik, elektrik, elektronik ve döşeme aksamı gibi parçalar değer kaybı kapsamına alınmıştır. Araç kapı, aracın sac bölgesinde olduğu için en fazla değer kaybına uğrayabilen bölgedir. Araç kapı değişiminde değer kaybı olabilmesi için aracın kapısının daha önce bir hasar almamış olması gerekmektedir.

Araç Değer Kaybı Kaç Günde Sonuçlanır

Öncelikle sigorta şirketine ödeme için ihtar çekilmesi gerekmektedir. İhtar çekerken bununla ilgili değer kaybı raporu alınıp emsal kararlarla birlikte sigorta şirketine ödeme için başvurulması lazımdır. Söz konusu ödeme gerçekçi ve hukuki olmalıdır. Eğer ödeme gerçekçi ve hukuki değilse tahkime başvurmak gerekir ve bu yola başvurmada avukat ile beraber çalışmak faydalı olacaktır. Sigorta şirketinin yapacağı ödeme araçta meydana gelen değer kaybını karşılıyorsa yani gerçekçi ve hukukiyse dava açmadan 15 gün içinde ödemeyi yapacaktır ve değer kaybı sonuçlanmış olacaktır. Eğer tahkim yoluna başvurulursa bu süreç 4 -6 ay arası sürebilmektedir.

Araç Yıpranma Payı Hesaplama

Aracın her 15.000 kilometresi ve yaşı için yıpranma payı olarak değer kaybından %10 oranında düşüş yapılır. Fakat aracın yıpranma payını hesaplamada aynı zamanda aracın yaşı, kaç kilometrede olduğu, ve tür/markası gibi etkenler de göz önünde bulundurularak hesaplanacaktır.

Araç Motor Değişimi Değer Kaybı

Aracın cam, ayna, ön tampon, motor, airbag, şanzımanı, taşıyıcıları ve ön takım gibi malzemeler Araç Değer Kaybı konusuna dâhil değildir. Yeni düzenleme ile artık 160 bin km sınırı kaldırılmakla birlikte plastik tampon/parça onarımları, cam, radyo/teyp, lastik, hava yastığı, jant, mekanik, elektrik, elektronik ve döşeme aksamı gibi parçalar değer kaybı kapsamına alınmıştır. Motor değişimi eskiden değer kaybının kapsamına dahil edilmemiş olsada aracın motor değişimi ile araca tramer kaydı işlenmesi ve diğer araçlara göre satımının zorlaşması sebebiyle araç değer kaybına dahil edilmiştir.

Araç Değer Kaybı Hesaplama Nedir ?

Araç değer kaybı hesaplama gerçekleşen trafik kazası sonucunda aracınızda ortaya çıkan değer düşüklüğünün Türk Lirası karşılığının bulunmasıdır.

Araç Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır ?

Total Değer Kaybı = Baz Değer Kaybı x Hasar Boyutu Katsayısı x Aracın Kullanılmışlık Düzeyi

Araç Değer Kaybı Şartları 2023 Yılında Nelerdir ?

Çift taraflı kazaya karışılmış olması, %100 kusurlu olunmaması, araçta hasar oluşması, daha önce hasarlı parçaların onarılmaması ve km sınırı.

Araç değer kaybı yaş sınırı 2023

Değer kaybı taleplerinde aracın özellikleri bakımından yanlış bilinenin aksine, araç yaş sınırı bakımından herhangi bir sınır bulunmamaktadır.

20000 tl hasar kaydı aracın değerini ne kadar düşürür ?

Hasar miktarı 12.001,00TL – 20.000,00TL arası ise araç değer kaybı 12.825,00TL olacaktır.

Tampon değer kaybına girer mi ?

Yeni düzenleme ile birlikte tampon değer kaybı kapsamına alınmıştır

Ağır hasar kaydı ne demek ?

Bir kaza sonucu aracın çok sayıda bölgesinden ağır olarak hasar alması ile araçlara ağır hasar kaydı yapılır.

10000 tl hasar kaydı aracın değerini ne kadar düşürür?

Hasar miktarı 4.001,00TL – 12.000,00TL arası ise araç değer kaybı 8.550,00TL olacaktır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır