av neyin kısaltması / Av. neyin kısaltması, Av. kısaltmasının anlamı, Av. kısaltmasının açılımı

Av Neyin Kısaltması

av neyin kısaltması

Kısaltmalarla ilgili kurallar

Kısaltma; bir kelime, terim veya özel adın içerdiği harflerden biri veya birkaçı ile daha kısa olarak ifade edilmesi ve sembolleştirilmesidir.

Yapılan kısaltmaların benimsenmesi, yaygınlaşması ve herkes tarafından anlaşılması gerekir.

AA, AB, ABD, age., AGİK, AIDS, aids, AKM, Alb., Alm., anat., AOÇ, AP, APS, Apt., Ar., Ar. Gör., ark., Asb., ASELSAN, Asist., ASKİ, AŞTİ, AT, Atğm., ATO, AÜ, AÜ, AÜ, Av., B (batı), B. (bay), bağ., BAĞ-KUR, BBC, BCG, BDT, bk. (bakınız), BM, Bn. (bayan), BOTAŞ, Bşk., C. (cilt), DGM, dm, EKG, ed. (edebiyat), FIFA, Fr., g, GAP, gr, HABITAT, Hz., İETT, KBB, km, l, m, Mah., MKE, No. veya Nu., öl., sn (saniye), TIR, TL, yy., zool.

Kısaltmalarla ilgili kurallar şunlardır:

Kuruluş, kitap, dergi ve yön adlarının kısaltmaları genellikle her kelimenin ilk harfinin büyük olarak yazılmasıyla yapılır:

TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi), TDK (Türk Dil Kurumu), ABD (Amerika Birleşik Devletleri); KB (Kutadgu Bilig); TD (Türk Dili), TK (Türk Kültürü), TDED (Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi); B (batı), D (doğu), G (güney), K (kuzey); GB (güneybatı), GD (güneydoğu), KB (kuzeybatı), KD (kuzeydoğu).

Ancak bazen kelimelerin, özellikle son kelimenin birkaç harfinin kısaltmaya alındığı da görülür. Bazen de aradaki kelimelerden hiç harf alınmadığı olur. Bu tür kısaltmalarda, kısaltmanın akılda kalabilmesi için yeni bir kelime oluşturma amacı güdülür:

BOTAŞ (Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi), İLESAM (İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği), TÖMER (Türkçe Öğretim Merkezi).

Kuruluş, kitap, dergi ve yön adlarıyla element ve ölçülerin dışında kalan kelime veya kelime gruplarının kısaltılmasında, ilk harfle birlikte kelimeyi oluşturan temel harfler dikkate alınır. Kısaltılan kelime veya kelime grubu; özel ad, unvan veya rütbe ise ilk harf büyük; cins isim ise ilk harf küçük olur:

Alm. (Almanca), İng. (İngilizce), Kocatepe Mah. (Kocatepe Mahallesi), Güniz Sok. (Güniz Sokağı),Prof. (Profesör), Dr. (Doktor), Av. (Avukat), Alb. (Albay), Gen. (General); is. (isim), sf. (sıfat), hzl. (hazırlayan), çev. (çeviren), ed. (edebiyat), fiz. (fizik), kim. (kimya).

Element ve ölçülerin uluslararası kısaltmaları kabul edilmiştir: 

c (karbon), ca (kalsiyum), fe (demir); m (metre), mm (milimetre), cm (santimetre), km (kilometre), g (gram), kg (kilogram), l (litre), hl (hektolitre), mg (miligram), m² (metre kare), cm² (santimetre kare).

&#;Elementlerin ve ölçülerin kısaltmalarında nokta kullanılmaz:
c, ca, fe, m, mm, cm, km, g, kg, l, mg

Bu kısaltmalara ek getirilirken kelimenin uzun şeklinin okunuşu esas alınır; ekler nokta kullanılmadığı için kesmeyle ayrılır:
m&#;ye, mm&#;de, cm&#;yi, km&#;ye, g&#;dan, kg&#;dan, l&#;de, mg&#;ı

&#; Kurum, kuruluş, müessese, makam, üniversite adlarının kısaltmalarında bütün harfler büyüktür. Harfler arasına nokta koymaya gerek yoktur.

TRT, TBMM, İTÜ, DSİ, TDK, TTK, MEB, AÜ DTCF, DAÜ, D, B, K, G, KB, GB, KD, GD (son sekizi yön adı)

Bu kısaltmalardan sonra gelen çekim ekleri kesme ile ayrılır. Ekler son harfin okunuşuna göre belirlenir; kelimenin uzun şeklinin okunuşuna göre değil:

MEB&#;e, TBMM&#;nin, DTCD&#;ne değil DTCF&#;ye, İTÜ&#;nden değil İTÜ&#;den

]Bazı kısaltmalar da kelime gibi oluşturulmuştur.

ASELSAN, BOTAŞ, İLESAM, SEKA, TÖMER, TEDAŞ

Bunlara getirilen ekler de düz okunuşa göre belirlenir:
ASELSAN&#;da, BOTAŞ&#;a, İLESAM&#;ın, SEKA&#;nın, TÖMER&#;den, TEDAŞ&#;ta

]Nokta kullanılan kısaltmalar da vardır. Bunlardan sonra getirilen ekler kesmeyle ayrılmaz:

Gelenekleşmiş olan T.C. (Türkiye Cumhuriyeti) ve T. (Türkçe) gibi kısaltmalarının dışında büyük harflerle yapılan kısaltmalarda nokta kullanılmaz.

K.K.K., M.Ö., M.S., P.K., T.C.

&#; Özel isim veya unvan olan bir kelime birkaç harfle kısaltılıyorsa yalnız ilk harf büyük yazılır.

Prof., İst., Doç., Dr., Av., Alb., Gen.
Alm. (Almanca), İng., Kocatepe Mah., Güniz Sok.

Bu kısaltmalara ek getirilirken kelimenin uzun şeklinin okunuşu esas alınır; ekler kesmeyle ayrılmaz:
funduszeue.info, Alm.yı, funduszeue.info

&#; Özel isim olmayan kelimelerin kısaltması küçük harfle başlar.
c. (cilt), s. (sayfa), bkz. (bakınız), vb. (ve benzeri), vs. (ve saire), is. (isim), sf. (sıfat), hz. (hazırlayan), çev. (çeviren), ed. (edebiyat), fiz. (fizik), kim. (kimya)

Bu kısaltmalara ek getirilirken kelimenin uzun şeklinin okunuşu esas alınır; ekler kesmeyle ayrılmaz:
funduszeue.info, funduszeue.info, funduszeue.info, funduszeue.info, funduszeue.info, çev.e, ed.ı, funduszeue.info, funduszeue.info

&#;Sert sessizle biten kısaltmalara ünlüyle başlayan ek getirildiğinde okunuşta sondaki sert ünsüz yumuşamaz:
AGİK&#;in (agiğin değil agikin), TÜBİTAK&#;a (tübitağa değil tübitaka)

Ancak &#;birlik&#; kelimesiyle kurulan kısaltmalarda yumuşama görülür:
ÇUKOBİRLİK&#;e (çukobirliğe)

Kısaltmalar

Kısaltma; bir kelimenin, terimin veya özel adın, içerdiği harflerden biri veya birkaçı ile daha kısa olarak ifade edilmesi ve simgeleştirilmesidir. Kısaltmalarla ilgili kurallar şunlardır:

1. Kuruluş, ülke, kitap, dergi ve yön adlarının kısaltmaları her kelimenin ilk harfinin büyük olarak yazılmasıyla yapılır: TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi), TDK (Türk Dil Kurumu), ABD (Amerika Birleşik Devletleri); KB (Kutadgu Bilig); TD (Türk Dili), TK (Türk Kültürü), TDED (Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi); B (batı), D (doğu), G (güney), K (kuzey); GB (güneybatı), GD (güneydoğu), KB (kuzeybatı), KD (kuzeydoğu) vb.

Ancak bazen kelimelerin, özellikle son kelimenin birkaç harfinin kısaltmaya alındığı da görülür. Bazen de aradaki kelimelerden hiç harf alınmadığı olur. Bu tür kısaltmalarda, kısaltmanın akılda kalabilmesi için yeni bir kelime oluşturma amacı güdülür: BOTAŞ (Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi), İLESAM (İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği), TÖMER (Türkçe Öğretim Merkezi) vb.

Gelenekleşmiş olan T.C. (Türkiye Cumhuriyeti) ve T. (Türkçe) kısaltmalarının dışında büyük harflerle yapılan kısaltmalarda nokta kullanılmaz.

2. Ölçü birimlerinin uluslararası kısaltmaları kullanılır: m (metre), mm (milimetre), cm (santimetre), km (kilometre), g (gram), kg (kilogram), l (litre), hl (hektolitre), mg (miligram), (metrekare), cm² (santimetrekare) vb.

3. Kuruluş, kitap, dergi ve yön adlarıyla ölçülerin dışında kalan kelime veya kelime gruplarının kısaltılmasında, ilk harfle birlikte kelimeyi oluşturan temel harfler dikkate alınır. Kısaltılan kelime veya kelime grubu; özel ad, unvan veya rütbe ise ilk harf büyük; cins isim ise ilk harf küçük olur: Alm. (Almanca), İng. (İngilizce), Kocatepe Mah. (Kocatepe Mahallesi), Güniz Sok. (Güniz Sokağı), Prof. (Profesör), Dr. (Doktor), Av. (Avukat), Alb. (Albay), Gen. (General); sf. (sıfat), haz. (hazırlayan), çev. (çeviren), ed. (edebiyat), fiz. (fizik), kim. (kimya) vb.

* * *

Küçük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde kelimenin okunuşu esas alınır: cm’yi, kg’dan, mm’den, kr.un. Büyük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde ise kısalt­manın son harfinin okunuşu esas alınır: BDT’ye, TDK’den, THY’de, TRT’den, TL’nin vb. Ancak kısaltması büyük harflerle yapıldığı hâlde bir kelime gibi okunan kısaltmalara getirilen eklerde kısaltmanın okunuşu esas alınır: ASELSAN’da, BOTAŞ’ın, NATO’dan, UNESCO’ya vb.

UYARI: Numara sözünün kısaltması da kelime gibi okunduğundan getirilecek olan ek okunuşa göre getirilecektir: funduszeue.info, funduszeue.info

Sonunda nokta bulunan kısaltmalarla üs işaretli kısaltmalara gelen ekler kesmeyle ayrılmaz. Bu tür kısaltmalarda ek noktadan ve üs işaretinden sonra, kelimenin veya üs işaretinin okunuşuna uygun olarak yazılır: funduszeue.info, funduszeue.info, funduszeue.info; cm³e (santimetreküpe), m²ye (metrekareye), 64ten (altı üssü dörtten) vb.

Sert ünsüzle biten kısaltmalar, ek aldıkları zaman oku­nuşta sert ses yumuşatılmaz: AGİK’in (AGİĞ’in değil), CMUK’un (CMUĞ’un değil), RTÜK’e (RTÜĞ’e değil), TÜBİTAK’ın (TÜBİTAĞ’ın değil) vb.

Ancak birlik kelimesiyle yapılan kısaltmalarda söyleyişte k’nin yu­muşatılması normaldir: ÇUKOBİRLİK’e (söylenişi ÇUKOBİRLİĞE), FİSKOBİRLİK’in (söylenişi FİSKOBİRLİĞİN) vb.

 

KISALTMALAR / ABBREVIATIONSGenel / General A.Ş.Anonim Şirket(i) / CorporationAlm.Almanca(sı) / Deutscheap. JC / J.C.apres Jesus Christ / İsa'dan Sonraav. JC / J.C.avant Jesus Christ / İsa'dan ÖnceC.Cilt / VolumeCo.Company / ŞirketÇev.Çevirmen(ler) / Translator(s)ed seq.vd. (ve devamı, ve diğerleri)ed.Editör / Editoreds.Editörler / Editorset al.et alii / ve diğerleri (yazarlar için)Fra.Fransızca(sı) / FrenchGÖ / G.Ö.Günümüzden Önce / Before RecentHaz.Hazırlayan / EditorISBNInternational Standard Book Number / Uluslararası Kitap Numaraları StandardıISSNInternational Standard Serial Number / Uluslararası Seri Numaraları Standardıİng.İngilizce(si) / EnglishİÖ / İ.Ö.İsa'dan Önce / Before ChristİS / İ.S.İsa'dan Sonra / After ChristKoord.Koordinatör / CoordinatorMÖ / M.Ö.Milattan Önce / Before ChristMS / M.S.Milattan Sonra / After Christn. Chr.nach Christus / İsa'dan SonraNo.Numara / NumberSa.Sayı / Number (TTK yayınları için / for TTK publications)v. Chr.vor Christus / İsa'dan ÖnceVol.Volume / Ciltyy / y.y.Yüzyıl / CenturyKurum / Institution AKSAYArkeolojik Kalıntıların Spektroskopik ve Analitik Yöntemlerle İncelenmesi Ünitesi (TÜBİTAK)BCRABritish Cave Research AssociationCAAComputer Applications and Quantative Methods in ArchaelogyCNRSCentre National de la Recherche ScientifiqueCRAICultural Resource Analysts IncorporatedÇEKÜLÇevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma VakfıDAIDeutschen Archäologischen InstitutsDANDoklady Akademii Nauk SSSRDSİDevlet Su İşleriDTCFDil, Tarih ve Coğrafya FakültesiIBMInternational Business MachinesICOCİstanbul Chamber of CommerceICOMInternational Council of MuseumsIFEAL’Institut Française d’Etudes Anatoliennes d’IstanbulİMOİnşaat Mühendisleri OdasıİSKİİstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresiİTÜİstanbul Teknik ÜniversitesiİÜİstanbul ÜniversitesiİÜEFİstanbul Üniversitesi Edebiyat FakültesiMarbWPrMarburger Winckelmann-ProgrammMTAMaden Tetkik Arama EnstitüsüTAÇTürkiye Anıt Çevre Turizm Değerlerini Koruma VakfıTAÇDAMTarihsel Çevre Değerlerini Araştırma ve Uygulama MerkeziTASKTarih, Arkeoloji, Sanat ve Kültür Mirasını Koruma (Vakfı)TAYTürkiye Arkeolojik Yerleşmeleri (Projesi)TDATürk Dünyası Araştırmaları (Vakfı)TEBETürk Eskiçağ Bilimleri EnstitüsüTEKDAMTarihi Eserleri Kurtarma, Değerlendirme ve Araştırma MerkeziTMACTürkiye Mağara Araştırmaları CemiyetiTMMOBTürkiye Mimar Mühendis Odaları BirliğiTTKTürk Tarih KurumuTTOKTürkiye Turing ve Otomobil KurumuTÜBATürkiye Bilimler AkademisiTÜBİTAKTürkiye Bilimsel Araştırma KurumuUISPPUnion Internationale des Sciences Préhistoriques et ProtohistoriquesUNESCOUnited Nations Educational, Scientific and Cultural OrganizationYSEYol Su Elektrik (İdaresi)Kitap, Süreli Yayın / Book, PeriodicalAAArchäologischer AnzeigerAASORThe Annual of the American Schools of Oriental ResearchActaALov Acta Archaeologica LovaniensiaActaAntHungActa Antiqua Academiae Scientiarum HungaricaeActaArchActa ArchaeologicaAEGAEUMAnnales d'Arche&#;ologie Ége&#;enne de l'Universite&#; de Lie&#;ge AfOArchiv fu&#;r OrientforschungAJAAmerican Journal of ArchaeologyAJNAmerican Journal of NumismaticsAKGWGAbhandlungen der koniglichen Gesellschaft der Wissenschaften zu Go&#;ttingenAKÜTOBAksay Ünitesi I. Ulusal Kollokyumu Bildirileri (TÜBİTAK)AltorFAltorientalische ForschungenAMAthenische MitteilungenAMIArcha&#;ologische Mitteilungen aus IranAMSAsia Minor StudienAMYAyasofya Müzesi YıllığıAnadoluAraşAnadolu Aras&#;tırmalarıAnatolicaAnatolica. Annuaire International pour les Civilisations de l'Asie MineureANESAncient Near Eastern StudiesANMED News of Archaeology from Anatolia’s MediterraneanANRWAufstieg und Niedergang der Ro&#;mischen Welt AnSaAnadolu Sanatı AraştırmalarıAntKAntike KunstAnzWienAnzeiger WienAraSTAraştırma Sonuçları ToplantısıArkSTArkeometri Sonuçları ToplantısıArOrArchi&#;v Orienta&#;lni&#;. Quarterly Journal of African and Asian StudiesARÜTOBArkeometri Ünitesi Bilimsel Toplantı Bildirileri (TÜBİTAK)ASAnatolian Studies. Journal of the British Institute of Archaeology at AnkaraASAArctivum Anatolicum - Anadolu ArşivleriASAteneAnnuario della Scuola Archeologica di Atene e delle missioni italiane in OrienteAWAntike WeltBABeschBulletin Antieke Beschaving. Annual Papers on Classical ArchaeologyBAISsPBulletin de l’Académie Impériale des Sciences de Saint-PétersbourgBancOrMusBulletin of the Ancient Orient Museum (Tokyo)BARBritish Archaeological ReportsBASORBulletin of the American Schools of Oriental ResearchBCHBulletin de Correspondance Helle&#;niqueBelletenTürk Tarih Kurumu BelleteniBIARCBulletin de l’Institut Archéologique Russe à ConstantinopleBiblAThe Biblical ArchaeologistBiOrBibliotheca Orientalis BSAThe Annual of the British School at AthensByzZByzantinische ZeitschriftCAHThe Cambridge Ancient HistoryCahEupCahiers de l'EuphrateCalifStClAntCalifornia Studies in Classical AntiquityCArchCahiers Arche&#;ologiquesCBTCumhuriyet Gazetesi Bilim Teknik DergisiCCCACorpus Cultus Cybelae AttisdisqueDBİADünden Bugüne İstanbul AnsiklopedisiDNPDer Neue Pauly - Enzyklopädie der AntikeDOPDumbarton Oaks PapersDTCFDDil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi DergisiEOÉchos d’OrientEosEos. Commentarii Societatis Philologae PolonorumEpigrAnatEpigraphica AnatolicaFuFForschungen und FortschritteGDAADGüney-Doğu Avrupa Araştırmaları DergisiGNSGazette Numismatique SuisseGrRomByzStGreek, Roman and Byzantine StudiesHistoriaZAltGeschHistoria: Zeitschrift für Alte GeschichteIEJIsrael Exploration JournalIFIstanbuler ForschungenILNThe Illustrated London NewsILSInsriptiones Latinae SelectaeIndogermFIndogermanische ForschungenIRAIMKIzvestija Rossijskoj Akademii Istorii Material'noj Kul'turyIstMittIstanbuler MitteilungenİAMYİstanbul Arkeoloji Müzeleri YıllığıİÜEFYİstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi YayınıİÜOFDİstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi DergisiJAJournal AsiatiqueJASJournal of Archaeological ScienceJbÖbyzJahrbuch der österreichischen Byzantinistik (Gesellschaft)JCunStJournal of Cuneiform StudiesJDAI Jarbuch des Deutschen Archäologischen InstitutsJHSJournal of Hellenic StudiesJIESThe Journal of Indo-European StudiesJMAAJournal of Mediterranean Archaeology and AnthropologyJNESJournal of Near Eastern StudiesJOSJournal of Oriental StudiesJRAJournal of Roman ArchaeologyJRAIJournal of the Royal Anthropological InstituteJRASJournal of the Royal Asiatic SocietyJRSThe Journal of Roman StudiesKadmosZeitschrift für vor - und frühgriechische EpigraphikKlioKlio. Beiträge zur alten GeschichteKSTKazı Sonuçları ToplantısıLAAA / AAALiverpool Annals of Archaeology and AnthropologyMAD BülteniMağara Araştırmaları Derneği BülteniMAMAMonumenta Asiae Minoris AntiquaMANMAN - Record of Anthropological ScienceMDAIMitteilungen des Deutschen Archäologischen InstitutsMDOGMitteilungen der Deutschen Orient-GesellschaftMFERMélanges d'Archéologie et d'Histoirefunduszeue.infoTMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi DergisiMÖNumGesMitteilungen der Österreichischen numismatischen GesellschaftOIPOriental Institute PublicationsOLBAOlba. Mersin Üniversitesi Kilikia Arkeolojisini Aras&#;tırma Merkezi (KAAM) YayınlarıOpAthOpuscula AtheniensiaÖJhJahreshefte des Österreichischen Archäologischen Institutesin WienPZPrähistorische ZeitschriftRARevue ArchéologiqueRAssyrRevue d'Assyriologie et d'Arche&#;ologie OrientaleRCRFReI Cretariae Romanae FautoresREPaulys Realencyclopa&#;die der classischen AltertumswissenschaftREARevue des Études AnciennesREByzRevue des Études ByzantinesREGRevue des Études GrecquesRevNumRevue NumismatiqueRevPhilRevue de Philologie, de Littérature et d’Historie AnciennesRHARevue Hittite et AsianiqueRLAReallexikon der AssyriologieRMMitteilungen des Deutchen Archäologischen Instituts, Römische AbteilungSANGruzSSRSoobshchenija Akademii Nauk Gruzinskoj SSRSMEAStudi Micenei ed Egeo-AnatoliciSPAW Sitzungsberichte der Deutschen Akademie der Wissenschaften zu BerlinSTADSanat Tarihi Araştırmaları DergisiStTroicaStudia TroicaTADTürk Arkeoloji DergisiTAEDTürk Arkeoloji ve Etnografya DergisiTAMTürk Arkeoloji MecmuasıTCDTürkiye Coğrafya DergisiTEDTürk Etnografya DergisiTTAEDTürk Tarih, Arkeologya ve Etnografya DergisiTTKongTürk Tarih KongresiTTOKBTürkiye Turing ve Otomobil Kurumu BelleteniTÜBA-ARTürkiye Bilimler Akademisi Arkeoloji DergisiTÜRSAB DergisiTürkiye Seyahat Acentaları Birliği DergisiUgaritFUgarit-ForschungenVBGAEUVerhanlungen de Berliner Gessellschaft fur Anthropologie, Ethnologie und UrgeschicteVestDrevIstorVestnik Drevney IstoriiWAWorld ArchaeologyWZKMWiener Zetischrift für Kunde des morgenländesZAZeitschrift für Assyriologie und vorderasiatische ArchäologieZDMGZeitschrift der Deutschen morgenländischen GesellschaftZfAZeitschrift für ArchäologieZfEZeitschrift für EthnologieZPEZeitschrift für Papyrologie und EpigraphikZVOZapiski Vostoçnogo Otdelenia

Avukat Kısaltması Nedir? Avukatın Kısaltması Nasıl Yazılır, Sonuna Nokta Konulur mu?

Avukatlar meslekleri gereği büyük oranda sözel bir iş ile ilgilendiklerinden dolayı yazım kurallarına istemsiz olarak çok fazla önem verirler. Kendileriyle iletişim kurarken "avukatın kısaltması nasıl yazılır?" sorusunun cevabını biliyor olmak iletişimin tamamen sağlıklı devam etmesine imkân tanıyabilir. Peki, "avukat kelimesinin kısaltması nedir?" Bunun yanında "avukat kelimesinin kısaltmasının sonuna nokta konur mu?" konusu hakkında da bilgi verdik.

Avukat Kısaltması Nasıl Yazılır?

Avukat kelimesinin kısaltması nedir? Sorusu avukatlık söz konusu olduğunda en çok sorulan sorulardan bir tanesidir çünkü kişiler hitap edecekleri ya da bahsedecekleri kişinin unvanını doğru yazmak ve gereken saygıyı vermek isterler. Avukat kelimesinin kısaltması "Av" olarak yazılmaktadır.

Avukat Kelimesinin Sonuna Nokta Konulur mu?

Avukat kelimesinin sonuna nokta koymak eğer kısaltma yapacaksak konulmalıdır. Fakat kısaltma yapmadan direkt olarak avukata yazmak veya bahsetmek istiyorsak kısaltmanın sonunda nokta kullanmalıyız. Aşağıda örnekler ile daha net kavramak mümkündür.

  • Danışma hizmeti almak istiyorsanız Avukat Önder Bey bugün öğleden sonra müsait olacak.
  • Av. Önder Bey'in uzmanlaşmış olduğu esas alan ceza hukukudur.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası