avrupa gönüllü hizmeti / Anadolu Üniversitesi

Avrupa Gönüllü Hizmeti

avrupa gönüllü hizmeti

AGH (EVS)

AGH (EVS)

AVRUPA GÖNÜLLÜ HİZMETİ

Avrupa Gönüllü Hizmeti, istediğiniz bir AB ülkesinde sosyal içerikli bir projede 2 hafta -12 ay arası süreler dahilinde yer almanızı sağlayan bir faaliyettir. Temel düzeyde dil eğitimini de içeren Avrupa Gönüllü Hizmeti 18-30 yaş arasındaki tüm gençlerimize açıktır. Avrupa Gönüllü Hizmetinin (AGH) amacı, Avrupa Birliği'nin içinde ve dışında çeşitli şekillerdeki gönüllü faaliyetlere gençlerin katılımını desteklemektir. Bu Eylem kapsamında gençler, bireysel olarak ya da gruplar halinde kâr amacı gütmeyen, ücretsiz faaliyetlerde yer alırlar.

Bir AGH projesinin üç ortağı vardır: ev sahibi kuruluş, gönderen kuruluş ve gönüllü. Her ortağın farklı motivasyon, sorumluluk ve rolleri bulunmaktadır. Anadolu Üniversitesi hem gönderen kuruluş hem de ev sahibi kuruluş olarak akredite olmuştur.


Siz de bir gönüllü olabilirsiniz.


Sürece başlamadan önce niçin gönüllü olmak istediğinizi, yurtdışında gönüllü olarak yaşamayı tercih etme kararınızı pekiştiren en önemli faktörlerin neler olduğunu iyice düşünün. Bazı sorunlarla karşı karşıya kalacağınızı ve çeşitli güçlüklerin üstesinden gelmeniz gerekeceğini göz önünde bulundurun. Ancak elbette tüm bunların karşılığında çok şey de kazanacağınızı unutmayın. Ayrıca gönüllü olma düşüncesinden yola çıkma gününe kadar tüm sürecin yaklaşık 6-8 ay sürdüğünü de aklınızda tutarak planlamanızı yapmanız gerekmektedir


AGH, 18 ile 30 yaşlarında olan tüm genç insanlara açıktır. AGH konusunda ilk genel bilgileri edinirken verili bütün belgeleri incelemeniz ve mümkünse daha önce AGH'ye katılmış başka bir genç bulun ve ondan deneyimlerini şahsen dinlemeniz iyi olacaktır. Sosyal medya ortamlarında gönüllülük deneyimi olanların bir araya geldiği gruplar bulunmaktadır. Bu gruplara dahil olarak geçmişte AGH’ye katılan gönüllülerin deneyimlerinden faydalanabilirsiniz.

Adım 1: Bir gönderen kuruluşun bulunması 
Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Birimi, Anadolu Üniversitesi öğrencilerine ve yeni mezunlarına Gönderen Kuruluş olabilmektedir. 


Gönüllü hizmetinizin başarılı geçmesi, karşınıza çıkabilecek sorunlarla başa çıkabilmeniz ve deneyimlerinizden en iyi şekilde yararlanabilmeniz için size başlangıçtan itibaren yardımcı olacak bir gönderen kuruluş bulmanız gerekecektir. Kar amacı gütmeyen her tür Sivil Toplum Kuruluşu (STK), dernek, vakıf akredite olduktan sonra gönderen kuruluş olabilir. Dolayısıyla, bir AGH projesinde üç ortak vardır: gönderen kuruluş (GK), ev sahibi kuruluş (ESK) ve gönüllü.
GK'nin iki ana sorumluluğu vardır.  Gönderen Kuruluşlara ait başvuru formunu doldurmak  ve ilgili proje dönemlerinde Ulusal Ajans’a sunmak.  GK, sizin seyahat ve vize masraflarınız; hazırlık harcamalarınızı karşılamak üzere proje kabul edildiği takdirde Ulusal Ajans’tan  yardım alır. Öte yandan sizinle birlikte proje için hazırlık yapmak, siz yurtdışındayken sizinle temas halinde olmak ve geri dönüşünüzden sonra deneyimlerinizin gerektiği şekilde değerlendirilmesini sağlamak da GK'nin sorumluluğundadır. 

Adım 2: Bir ev sahibi projenin bulunması 
Gönderen kuruluşu bulduktan sonra ikinci aşama ev sahibi kuruluşu bulmaktır. Hangi projeye katılmak istediğinize karar verirken bu sürece tamamen aktif şekilde katılmanız son derece önemlidir. İngilizce olarak hazırlanmış  http://europa.eu/youth/evs_database adresindeki Avrupa Komisyonunun merkezi veritabanından AGH gönüllülerine ev sahipliği yapmak istediklerini belirtmiş tüm ev sahibi projeler hakkında bilgi edinebilirsiniz. GK ile birlikte hem size çekici gelen hem de GK için çekici olan (GK'nin uzun vadeli olası ortak kuruluş bulmasına yardımcı olabilecek) projeler için araştırma yapabilirsiniz. Veritabanında ülkeye, temaya ve ikisinin kombinasyonuna göre arama yapabilirsiniz. 
Yola çıkmadan önce başkalarına ve gideceğiniz topluma faydalı olmak üzere çalışmaya ve üstesinden gelmeniz gereken görev ve zorluklara hazır olup olmadığınızdan emin olmalısınız. Birçok kişi için dilini  ve kültürünü bilmedikleri bir ülkeye gitmekten ürkütücüdür. Bu endişe verici durumla başa çıkmak için projeye katılmak üzere yola çıkmadan önce dil derslerine (GK tarafından AGH yardımından ödenen) katılabilirsiniz. Ayrıca Uluslararası İlişkiler Birimi gideceğiniz kültüre adaptasyonunuzu kolaylaştırmak için size yardımcı olacaktır.

Adım 3: Özgeçmiş ve motivasyon mektubu 
Bu adıma kadar ilginizi çeken birçok proje bulmuş olmalısınız. Önce bir süre AGH deneyiminden ne öğrenmek istediğiniz hakkında düşünün; projedeki faaliyetleri yürütme konusunda size yardımcı olacak ne tür beceri ve yeteneklere sahipsiniz; katılacağınız topluluğa neler sunabilir, nasıl katkıda bulunabilirsiniz? Bu soruların cevaplarını düşündükten sonra özgeçmiş ve motivasyon mektubunu yazabilirsiniz. Özgeçmişiniz ve motivasyon mektubu GK tarafından potansiyel ev sahibi projelere gönderilecektir. Kendiniz, beklentileriniz ve sizin varlığınızın Ev Sahibi Kuruluş'un günlük çalışmalarına nasıl katkı sağlayacağı konusunda gerçek ve olumlu bir tablo çizmeniz son derece önemlidir.

Adım 4: Olası ev sahibi kuruluşlarla temasa geçilmesi 
Projeleriyle ilgilendiğiniz ESK'ler ile temasa geçerek onlara posta, faks ya da e-posta yoluyla özgeçmişiniz ve motivasyon mektubunuzu gönderiniz. Eğer bu ESK'lerden herhangi biri size ev sahipliği yapmaya hazırsa o zaman yapmanız gereken tek şey gönüllü hizmetinizin ne zaman başlayıp biteceğini tespit etmektir. Bu aşamada ortaklar arasındaki çeşitli soruları açıklığa kavuşturmak ve tüm ortakların aynı bilgiye (görevler, barınma, yiyecek, dil öğrenme olanakları, vb. konusunda) sahip olmalarını sağlamak için üç yönlü bir iletişim son derece önemli olacaktır. Bu bilgiler yazılı olmalı ve mevcut gerçekliği yansıtmalıdır.

 
ESK'dan onay aldıktan sonra Uluslararası İlişkiler Birimi ile temasa geçiniz. 

Adım 5: Faaliyet anlaşmasının imzalanması 
Faaliyet anlaşması tüm ortaklar (ESK, GK, Gönüllü ) tarafından imzalanması gereken bir formdur. Önemli: İmzalamadan önce başvuru formunu iyice okuyun!

Adım 6: Yola çıkmaya hazırlık 
Her iki ulusal kuruluş başvuruları onayladıktan sonra hazırlığa başlayabilirsiniz, ama bu süreçte sakin ve emin adımlarla ilerlemek en iyisi olacaktır. GK ile pasaportun ve diğer seyahat belgelerinin alınması gibi bazı sorumlulukların nasıl üstlenileceği konusunda konuşun. GK tarafından size sunulan temel dil eğitimi ve gideceğiniz ülke ve kültüre yönelik bilgiye ek olarak kendiniz yerel gelenekler ve yaşam tarzları hakkında kişisel araştırmalar yapın. 

GK, size seyahat, vize ve sigorta düzenlemeleri için yardımcı olmaktan da sorumludur. Bu hazırlık dönemi sırasında GK ile irtibatı koparmamak son derece önemlidir; açıklığa kavuşturulması gereken önemli konular ortaya çıkabilir. 

Adım 7: Ev sahibi projeye varış 
Ev sahibi kuruluş sizin için bir tanışma programı hazırlamış olacaktır. Genellikle bazı dil dersleri almayı, yerel ulaşım sistemi ve diğer yerel hizmetler, boş zaman etkinlikleri, eğlence yerleri, ev kuralları, yapılması ve yapılmaması gereken şeyler ile aşina olmayı ve projede nasıl ilerlenmesi gerektiği konusunda genel bir yol haritası almayı bekleyebilirsiniz. Programınız aynı zamanda gönüllü olarak görevlerinizi yerine getirmek için gerekli teknik eğitimi de içerecektir.

Adım 8: Gönüllü hizmet sırasında 
Yola çıkmadan önce orada alacağınız eğitimin türü, sizden projede beklenen iş, görev ve sorumluluklar, çalışılması gereken saatler ve kullanıp geliştirebileceğiniz beceriler hakkında bilgi edinmiş olmalısınız. Faaliyetler, her açıdan beklentilerinize uymayabilir. Bu normaldir, çünkü bütün gönüllü faaliyetler tanım gereği bir miktar esneklik payına ihtiyaç duymaktadır. Bütün gönüllülük sürecinizde edinmeniz gereken en önemli niteliklerden biri de değişen şartlara karşı esneklik gösterebilmektedir. Bu anlamda bu tür değişikliklerin de sizin için kazanım olacağını unutmayın. 

Gönüllülük süresince ESK size bir danışman atayacaktır. Bu danışman faaliyetlerinizin değerlendirilmesi konusunda yardımcı olacağı gibi olası sorunlarınızda da size yardımcı olacaktır. Ancak kendi süreciniz açısından sorunlarla karşılaşmanız durumunda öncelikli olarak çözüme kendiniz ulaşmaya çalışmalısınız.

Adım 9: Geri dönüş hazırlığı 
Geri döndüğünüzde alacağınız desteğin size uygun olması için sizin ve ESK'daki danışmanınızın sizin gelişim ve değişimlerinizi GK'ye iletmesi önemlidir. Eskiden aldığınız türde desteğe artık ihtiyacınızın kalmadığını düşünebilirsiniz. Bu bilgi, geri döndüğünüzde sizin için ayarlanması gereken destek türü konusunda etkili olacaktır. Dolayısıyla başarılarınızı, umutlarınızı ve planlarınızı geri dönmeden önce ESK ve GK ile paylaşın ve AGH'de iken danışmanınızla çalışarak faaliyetlerinizin kapsamlı bir portföyünü çıkarın. 

Adım 10: Döndükten sonra 
Sizin ve ESK'nin GK'ye ilettiği bilgilere göre karşılanıp UİB’de AGH deneyiminiz hakkında görüşmeye alınacaksınız ve bu görüşmeye göre gelecekle ilgili planlarınızda size destek verilecektir. 
 

Sorularınız için lütfen bizimle iletişime geçiniz. 
 

[email protected]

 

 

Avrupa Gönüllü Hizmeti Anadolu Üniversitesi iş akış şemasını görmek için tıklayın.

kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir

28 Haziran 2017 - Sosyal İnci'ler

41 Soruda Avrupa Gönüllü Hizmeti

#uzmangörüşü #sosyalaktiviteler #sosyalsorumluluk

41 Soruda Avrupa Gönüllü Hizmeti
  1. Avrupa Gönüllü Hizmeti (AGH) nedir?

Ulusal Ajans'ın sunduğu onlarca programdan birisi olan AGH ile 17-30 yaşları arasında yüzlerce gencimiz mezuniyet ve dil yeterliliğine bakılmaksızın, 1 yıla kadar Avrupa'da diledikleri bir ülkede gönüllü faaliyetlerde yer alarak yabancı dillerini geliştirebilmekte, yepyeni bir dil öğrenebilmekte kültürlerarası iletişim becerilerini artırabilmekte, hiç tanımadığı yeni bir ortamda çalışabilme ve iletişim kurabilme stratejilerini öğrenebilmekte ve bu sayede ülkeye döndüklerinde kazandıkları özgüvenle iş piyasasında seçeneklerini çeşitlendirebilir. Üstelik bütün bunlara hiç bir ücret ödemeden ulaşmaları mümkün... Gönüllülerin yeme, içme, konaklama, vize, sigorta vs. masrafları Türkiye Ulusal Ajansı tarafından karşılanmaktadır. Hatta aylık belli bir miktar cep harçlığı da verilmektedir.

  1. Avrupa Gönüllü Hizmeti ’ne kimler başvurabilir?

17-30 yaş arasındaki bütün gençler başvuruda bulunabilir. Bunun dışında hiç bir şart aranmıyor. (yabancı dil bilgisi, üniversite eğitimi vb.)

  1. Başvuru için yapılması gerekenler nelerdir?

Öncelikle AGH hakkında detaylı bir bilgi almak için www.ua.gov.tr/agh  web sitemizde yer alan dökümanları inceleyerek bilgi almalısınız. Ardından, başvurular ancak akredite kuruluşlar aracılığı ile yapılacağı için bir gönderen kuruluş (dernek, vakıf, belediye, tüzel kişilikler) bulmanız gerekli. Türkiye’de Türkiye Ulusal Ajansı tarafından yetki verilen yani akredite edilmiş olan gönderen kuruluşları –İnci Vakfı bunlardan bir tanesidir- http://europa.eu/youth/evs_database  adresinden bulabilirsiniz. “Organisation Country” bölümünde “Turkey” seçeneğini seçin ,“Organisation City” kısmından bulunduğunuz ili seçiniz. Sol menüde “Accreditation Type” bölümünden “Sending Organisation” (Gönderici kurum) butonuna basınız. Gelen sayfada “Sending” olarak akreditasyonu gözüken kurumların hepsi gönderen kuruluşumuzdur. Bu kuruluşla ilgili detaylar kısmından web adreslerine girerek iletişim bilgilerini alıp randevu almalısınız.

  1. Gönderen bir kuruluş buldum, şimdi ne yapacağım?

http://europa.eu/youth/evs_database linkinden bu sefer de Avrupa‟da ev sahibi olarak akredite olmuş kurumların listesinden, kendinize bir ev sahibi kurum bulmalısınız. Bu sayfadan bu defa “Organisation country” bölümünden gitmek istediğiniz ülkeyi seçin. Örneğin, Almanya‟daki bir projede gönüllü olarak çalışmak istiyorsanız “Germany” diye seçip altta “Receiving Organisation” (Ev sahibi kurum) butonuna basınız. Proje türünü belirlemede biraz daha net olmak isterseniz, bununla ilgili olarak “Organisation topics” kısmına girip buradan “tarım, çevre, hayvanlar, çocuklar, sanat, eğitim vb.” konuları da seçerek daha belirgin bir arama da yapabilirsiniz. Gelen sayfadan ismi gözüken akredite ev sahibi kuruluş profillerini okuyarak, gönüllülere ne tür projelerde yer vermek istediklerini okumalısınız.

  1. Motivasyon mektubu nedir, gerekli midir, nasıl hazırlanır ?

Kuruluş bulduktan sonra, bu kuruluşlara bir motivasyon mektubu göndermelisiniz. Mektubu hazırlarken, özgeçmişinizden, eğitiminizden, kişisel özelliklerinizden, neden AGH projelerinde yer almak istediğinizi ve hangi tarih aralıklarına yer alabileceğiniz ile varsa özel yeteneklerinizden ve ilgi alanlarınızdan bahsedebilirsiniz. Hazırlarken şöyle düşünün, bir iş başvurusundasınız, işi istiyorsunuz, öyleyse işverenin sizi işe alması için ikna etmek lazım değil mi? Motivasyon mektubunuzu yazarken de bunu göz önüne almalısınız. Ancak bunu da işverenin fazla zamanını almadan ve kendinizle ilgili bilgileri belli başlıklar altında kısa ama çarpıcı ifadelerle yazmanız gerek.

  1. Motivasyon mektubunu gönderen kuruluşa gönderdim, şimdi ne yapacağım??

Kuruluştan olumlu cevap aldıktan sonra, gönderen kuruluşunuzun sizin için uygun gördüğü mevcut projesi ve/veya gönderen kuruluşunuzun ortağı olan ev sahibi kuruluşların projelerinde yer almak suretiyle AGH yapabilirsiniz. Türkiye’den bir gönderen kuruluş bulabileceğiniz gibi gitmeyi düşündüğünüz ülkeden de ev sahibi bir kuruluş bularak aynı şekilde iletişime geçebilir, olumlu cevap almanız halinde yukarıda belirtildiği şekilde Türkiye’den bir gönderen kuruluş bularak da gönüllü hizmetine başvurabilirsiniz.

  1. Hangi tarihlerde başvuru yapılır?

Gönüllü olarak yıl içerisinde her zaman AGH akredite kuruluşlarına başvurunuzu yapabilirsiniz. Ancak, Avrupa Gönüllü Hizmeti kapsamında proje yürüten kurum ve kuruluşlar yıl içerisinde 3 dönemde (4 Şubat -30 Nisan-1 Ekim ) Ulusal Ajansa proje başvurusu yapabilirler.

  1. Hangi ülkelere gidebiliriz?

28 Avrupa Birliği (AB) üyesi ülke, üye olmayan 6 program ülkesi (4 EFTA ülkesi ve Türkiye ile birlikte aday ülke konumundaki Makedonya) , 22 AB'ye komşu ortak ülke ile program kılavuzunda yer alan diğer ülkelerden herhangi birine gidebilirsiniz. Bu ülkelerin sıralı listesi için AGH akredite kuruluşlardan bilgi alabilir ya da Türkiye Ulusal Ajansı web sitesinde yer alan Erasmus+ Program Kılavuzuna bakabilirsiniz.

  1. Türkiye’ye Avrupa Gönüllü Hizmeti için gelen Avrupa’lı gençler var mı?

Avrupa Gönüllü Hizmeti kapsamında Avrupa'ya giden gençlerimiz olduğu gibi, Avrupa'dan Türkiye’ye gelen ve gelmek isteyen de pek çok genç var.

  1. Avrupa Gönüllü Hizmeti yapan kurum ve kuruluşlara nereden ulaşabiliriz?

http://europa.eu/youth/evs_database sitesinde “database of EVS accredited organisations” ( AGH akredite kuruluşlar veritabanı) kısmından ülkesine ve konusuna göre AGH yapan kurum ve kuruluşlara ulaşabilirsiniz.

  1. Avrupa Gönüllü Hizmeti’ne gidebilmek için bir proje mi yazmalıyım?

Hayır. Avrupa Gönüllü Hizmetine gitmek isteyen gençler http://europa.eu/youth/evs_database sitesinde yer alan AGH kurum ve kuruluşlarına ait hali hazırda devam eden projelerde veya bu kuruluşlar tarafından yeni sunulacak projelerde yer alabilirler.

  1. AGH’ ye gitmek istiyorum fakat üniversite öğrencisiyim okulumu dondurmama yardımcı olur musunuz?

Projeleri kabul olan gençlere gönderen kuruluşlarının Ulusal Ajans'tan talep etmesi halinde resmi bir yazı verilmektedir fakat bunun bir yaptırım gücü yoktur. Yalnızca sizin bir Avrupa Birliği projesine kabul edildiğinizi ve gereken yardımın gösterilmesini talep eden bir yazıdır.

  1. Avrupa Gönüllü Hizmeti’ne başvuru için ne kadar ücret ödemem gerekli?

Avrupa Gönüllü Hizmeti ücretsiz bir programdır. Başvuran gençlerden hiçbir ücret alınmaz. Gencin yol, konaklama, yemek masrafları ve dil eğitimi Ulusal Ajanslar tarafından karşılandığı gibi kendisine belli bir miktar da cep harçlığı verilir.

  1. Beni gönderecek olan kuruluşu nasıl bulabilirim?

Akredite olmuş gönderen kuruluşları http://europa.eu/youth/evs_database  adresinden araştırabilir ve kendileriyle temasa geçebilirsiniz. (bütün sivil toplum kuruluşları, belediyeler, valilikler, kaymakamlıklar, üniversitelerin AB ofisleri, il/ilçe milli eğitim müdürlükleri, gençlik ve spor il/ilçe müdürlükleri gönderen kuruluş olabilir)

  1. İngilizce öğrenmek için İngiltere’ye gitmek istiyorum fakat İngiltere’deki organizasyonlardan hiç cevap alamadım?

Dil eğitimi Avrupa Gönüllü Hizmeti'nin araçlarından bir tanesidir. Kesinlikle amaç olarak düşünülmemelidir. Gidilen ülkede dil eğitimi bütün gönüllülerin hakkı olmasına rağmen İngiltere Ulusal Ajansı, İngiltere’deki ev sahibi projelerde dil eğitimi verme zorunluluğunun bulunmadığını ifade eden bir deklarasyon ilan etti.

  1. Avrupa Gönüllü Hizmeti esnasında rahatsızlanırsam masraflarım karşılanacak mı?

Avrupa Gönüllü Hizmetine giden bütün gençler Avrupa Komisyonu tarafından sigortalanır. Bu çok kapsamlı bir sigortadır; herhangi bir rahatsızlığınız esnasında masraflarınız bu sigorta kapsamında karşılanır. Sigortanın kapsamı ve diğer detaylar için AGH akredite kuruluşlardan bilgi alınabilir.

  1. Vize konusunda yardımcı oluyor musunuz?

Avrupa Gönüllü Hizmeti projesi kabul edilen gençlere yine gönderen kuruluşlarının Ulusal Ajans’tan talep etmesi halinde vize almalarını kolaylaştıracak resmi bir yazı vermekteyiz. Ancak vize süreçleri Ulusal Ajans'ın tamamen dışında bir konudur ve ilgili ülkelerin vermiş olduğu kararlar ile uygulamalar değişiklik gösterebilir.

  1. Avrupa Gönüllü Hizmeti bana ne kazandıracak?

Öncelikle farklı bir kültürü ve dillerini öğrenme fırsatı elde edeceksiniz. Yabancı bir ortamda ailenizden ve arkadaşlarınızdan uzakta uzunca bir süre (12 aya kadar) bulunmak sizin için ciddi bir tecrübe olabilir. Farklı bir kültürü tanırken aynı zamanda kendi kültümüzü tanıtma şansını da yakalayabilirsiniz. Ayrıca gönüllü hizmet sonrasında yaygın eğitim sürecinizi belgeleyen, kişisel öğrenme sürecinizi detaylandırabileceğiniz Youthpass adında ulusal ve uluslararası geçerliliği olan bir sertifika alacaksınız.

  1. Avrupa Gönüllü Hizmeti esnasında boş zamanlarımda ücretli olarak çalışabilir miyim?

Hayır. Avrupa Gönüllü Hizmeti esnasında kesinlikle ücretli bir işte çalışılamaz.

  1. Avrupa Gönüllü Hizmeti esnasında yüksek lisans yapabilir miyim?

Avrupa Gönüllü Hizmeti için gidilen ülkede kesinlikle örgün eğitime (üniversite, yüksek lisans, doktora vs.) devam edilemez.

  1. Ortaokul mezunuyum Avrupa Gönüllü Hizmetine gidebilir miyim?

Evet. Avrupa Gönüllü Hizmeti için tek şart 17-30 yaş arasında olmaktır. Eğitim ya da ekonomik durumunuz Avrupa Gönüllü Hizmeti için bir engel oluşturmaz.

  1. Engelli bir gencim. 2-12 ay süre ile yurtdışında bulunmak benim için mümkün değil. Daha kısa süreli bir programınız var mı?

İmkânları kısıtlı (sosyo-ekonomik, kültürel ya da coğrafi bakımdan daha düşük imkânlara sahip kesimlerden gelen ya da engelli/özel gereksinimleri olan) gençler 14 - 59 gün arası kısa dönem Avrupa Gönüllü Hizmetinden yararlanabilirler. Engelli genç yalnız başına gidebilecek durumda değilse refakatçisinin masrafları da tamamen karşılanır.

  1. Avrupa Gönüllü Hizmeti esnasında boş günüm olacak mı?

AGH esnasında haftada 2 gün boş gününüz olacak. Ayrıca her ay için artı 2 gün daha tatil hakkınız olacak. Örneğin 9 aylık bir projeye gitmişseniz haftada 2 günlük izinleriniz dışında toplam 18 gün tatiliniz olacak. Bu tatilinizi hangi tarihlerde kullanacağınızı ev sahibi kuruluşunuz ile anlaşarak belirlemeniz gerekli.

  1. Avrupa Gönüllü Hizmeti esnasında haftada kaç saat çalışmam gerekli?

Bazı ülkelerin çalışma saatlerinde değişiklik olmakla birlikte genel olarak AGH esnasında haftada ortalama 35 - 40 saate kadar çalışmanız gerekebilir. Haftada 4-5 saatlik dil eğitimi de bu sürenin içerisindedir. Bunun dışında kalan zamanlarınız size aittir.

  1. Avrupa Gönüllü Hizmeti esnasında ne kadar cep harçlığı alacağım?

Cep harçlığı ülkelerin ekonomik durumuna göre belirlenmektedir. Örneğin, Türkiye’ye gelen gönüllülere farklı, Almanya’ya veya Finlandiya’ya giden gönüllülere farklı cep harçlığı verilmektedir. Ülkelere göre belirlenmiş olan cep harçlıklarını web sitemizde yer alan Erasmus+ Program Rehberinde bulabilirsiniz.

  1. Avrupa Gönüllü Hizmeti esnasında nerede konaklayacağım?

AGH esnasında standart bir konaklama şekli yoktur. Bir ailenin yanında kalabileceğiniz gibi, yurtta ya da o kuruluştaki diğer gönüllülerle bir evde de kalabilirsiniz. Konaklama şekli ev sahibi kuruluşlara göre değişmektedir. Bu konuyu kabul edildiğiniz projenize başlamadan önce netleştirmeniz sizin açınızdan faydalı olacaktır.

  1. Başvuruyu yaptıktan ne kadar süre sonra Avrupa Gönüllü Hizmetine başlayabilirim?

Gönderen kuruluşunuzu bulup, kabul aldıktan sonra kuruluşun mevcut olan projesinde yer alan faaliyet tarihlerine göre Avrupa Gönüllü Hizmetine başlayabilirsiniz. Bu süre içinde yer alacağınız projenin kendi özel şartlarına göre değişiklik gösterebilir.

  1. Ben şu an 30 yaşındayım fakat projemin ortasında 31 yaşıma gireceğim bu problem olur mu?

Avrupa Gönüllü Hizmetinde esas olan ilgili son başvuru tarihinde (4 Şubat -30 Nisan- 1 Ekim  ) 31 yaşına girmemiş olmanızdır. Proje devam ederken 31 yaşına girmeniz sorun oluşturmaz. Yaş durumunuza göre AGH yapıp yapamayacağınızı www.ua.gov.tr/agh  sitesinde yer alan "gönüllü için doğum tarihi uygunluğu kontrolü" adlı dokümandan bulabilirsiniz.

  1. Avrupa Gönüllü Hizmeti kapsamında İtalya’ya gitmek istiyorum fakat İtalyanca bilmiyorum, bu sorun olur mu?

Avrupa Gönüllü Hizmetinde dil bilme ve bunu belgeleme zorunluluğu yoktur. Yalnızca bazı projelerin yürüyebilmesi için ev sahibi kuruluşlar gönüllülerden temel düzeyde o ülkenin dilini bilmesini isteyebilir.

  1. Bazı kuruluşların Avrupa Gönüllü Hizmeti için başvuru ücreti aldığını duydum. Bu doğru mu?

Avrupa Gönüllü Hizmeti başvurularında hiç bir kuruluş gönüllülerden başvuru ücreti alamaz.

  1. Avrupa Gönüllü Hizmeti esnasında tatil için Türkiye’ye gelebilir miyim?

AGH kapsamında yalnızca gidiş - dönüş biletiniz karşılanır. Eğer siz tatilinizi Türkiye’de geçirmek isterseniz yol paranızı kendiniz karşılamalısınız.

  1. Avrupa Gönüllü Hizmetine kaç defa gidebilirim?

Avrupa Gönüllü Hizmeti’ne yalnızca bir defa gidilebilir. Ancak istisna olarak, kısa dönem (14-59 gün) bir Avrupa Gönüllü Hizmeti yapmış olan gençler ikinci defa bir AGH yapabilir. Bu durumda ikisinin toplamı 12 ay’ı aşmamalıdır. İstisna olarak, hem kısa hem de uzun dönem AGH yapmış bir genç , “Geniş Ölçekli AGH’’ adlı ayrı bir gönüllü faaliyete de katılabilir. Erasmus+ Program Rehberinden ya da akredite kuruluşlardan bu konuda detaylı bilgi alınabilir.

  1. İki arkadaş Avrupa Gönüllü Hizmeti kapsamında aynı projeye gidebilir miyiz?

Teknik olarak mümkün olmasına rağmen ev sahibi kuruluşlar genellikle aynı ülkeden iki genci projelerine kabul etmek yerine kültürler arası çeşitlilik amacıyla farklı ülkelerden gönüllüleri almayı tercih ediyor.

  1. Avrupa Gönüllü Hizmeti kapsamında hangi ülkeye gitmemizi tavsiye edersiniz?

Erasmus+ Avrupa Gönüllü Hizmeti Programı’nın en önemli yanı gençlerin sorumluluk ve inisiyatif almasıdır. Avrupa Gönüllü Hizmetinde ülkeden daha çok projenin önemli olduğunu hatırlatır, çok istediğiniz ve sevdiğiniz bir ülkeye gittiğinizde projenizden kaynaklanan problemlerden ötürü sorunlar yaşayabileceğinizi, proje süresi göz önüne alındığında hoşunuza gidecek ve ilgi alanınıza hitap eden bir projeyi tercih etmenizi tavsiye ederiz.

  1. EVS ne demektir?

EVS-European Voluntary Service (Avrupa Gönüllü Hizmeti) ‘nin İngilizce kısaltılmış halidir.

  1. Avrupa Gönüllü Hizmeti’ne kabul edilirsem Ulusal Ajans bana herhangi bir eğitim verecek mi?

Gönderen ve ev sahibi kuruluşlar tarafından kabul aldıktan sonra projenize başladığınızda katılmanız zorunlu olan ve bulunduğunuz ülkedeki ulusal ajanslar tarafından düzenlenen eğitimler bulunmaktadır. Bu eğitimler; ülkeden ayrılmadan önce haklarınızın ve sorumluluklarınızı anlatıldığı “Ayrılış Öncesi Eğitimi”, AGH’nin gerçekleştiği ülkeye gittiğinizde “Varış Sonrası Eğitimi”, projenizin ortasında “Ara Dönem Değerlendirme toplantısı” ve ayrıca ülkenize döndükten sonra da yine Türkiye Ulusal Ajansı tarafından düzenlenen “Nihai Değerlendirme” toplantısına davet edilirsiniz.

  1. Gönderen kuruluşun benim için herhangi bir masrafı olacak mı?

Evet. Ulusal Ajans tarafından gönderen kuruluşunuza yol, vize masraflarınızla beraber sizin hazırlıklarınız esnasında yapmaları muhtemel harcamalar için ilgili proje bütçesinden belirli bir hibe tutarı verilmektedir.

  1. Üniversiteyi bitirdim fakat henüz askerliğimi yapmadım. Askerliğimin tecil edilmesi için yardımcı olur musunuz?

Askerlik konusu tamamen AGH’nin ve Ulusal Ajans’ın dışında ve kişisel bir konudur. Vize ve okullardan izin alma konularında olduğu gibi, projeleri kabul olan gençlere gönderen kuruluşlarının Ulusal Ajans’tan talep etmesi halinde resmi bir yazı verilmektedir fakat bunun bir yaptırım gücü yoktur. Yalnızca sizin bir Avrupa Birliği projesine kabul edildiğinizi ve gereken yardımın gösterilmesini talep eden bir yazıdır.

  1. Ev Sahibi Kuruluşların kabul kriterleri nelerdir? Başvuru esnasında nelere dikkat etmek gerekli?

Ev sahibi kuruluşların gönüllü seçimindeki en önemli kriterleri projenin amaç ve hedefleri doğrultusunda aranan gönüllü profili ve buna bağlı olarak da sizin göndereceğiniz öz geçmişiniz (CV) ve motivasyon mektubunuzdur. Özellikle motivasyon mektubunuzda kişisel özelliklerinizden, gönüllülük kavramından ne anladığınız, neden o projeye gitmek istediğiniz ve Avrupa Gönüllü Hizmeti’nin size ne kazandıracağını açıkça belirtmelisiniz.

  1. Ev sahibi kuruluşta kiminle muhatap olacağım?

Avrupa Gönüllü Hizmetine başladığınızda, ev sahibi kuruluşta özellikle muhatap olacağınız 3 kişi olacaktır: Yasal temsilci, genellikle kuruluşların başkanlarıdır. Proje sorumlusu, AGH süresince yapmanız gereken faaliyetler konusunda sizi yönlendirecek kişi. Rehber (Mentor), genellikle kuruluş dışından sizin kuruluşa ve o topluma uyum sağlamanızı kolaylaştıracak, sorunlarınızla ilgilenecek, sizinle ve ev sahibi kuruluşunuzla aranızda bir köprü oluşturacak olan kişidir.

  1. Avrupa Gönüllü Hizmeti hakkında daha detaylı bilgiye nereden ulaşabilirim?

www.ua.gov.tr/agh sitesinden, Erasmus+ Avrupa Gönüllü Hizmeti ile ilgili dokümanlara ulaşarak bilgi alabilirsiniz. Ancak, hala sorularınızın cevabına yanıt bulamadığınızı düşünüyorsanız programın ayrıntıları, her türlü soru ve düşünceleriniz için [email protected] adresine mail atarak ilgili uzmanlara ulaşabilirsiniz.

Bir öneri: Başvurduğunuz projelerin sizin için gerçekten doğru projeler olduğundan emin olunuz. “Avrupa'ya gideyim de nereye ve nasıl olursa olsun” mantığı sizin için çok olumsuz sonuçlar doğurabilir. Her şey Gönlünüzce olsun!

Önemli Not: Bu kılavuz Avrupa Gönüllü Hizmeti Programı hakkında sıkça sorulan sorulardan yola çıkılarak hem gönüllü olmak isteyen gençlerin hem de akredite kuruluşların sürecini kolaylaştırmak ve bilgilendirme yapmak amacıyla yayınlanmıştır. AGH ile ilgili tüm şartlar ve hükümler Erasmus+ Program Rehberinde yer almaktadır.

Yararlanılan Kaynak: T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı (Türkiye Ulusal Ajansı)

Sıtkı Onur Argüden, İnci Vakfı Proje Sorumlusu

BAŞKANLIK / Birimler / Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürlüğü / Birlik Programları Daire Başkanlığı / Avrupa Birliği Programları / 2021-2027 Dönemi / Avrupa Dayanışma Programı

Avrupa Dayanışma Programı (ESC), gençlerin kişisel, eğitimsel, sosyal, sivil ve mesleki gelişimlerini teşvik ederken, kendi ülkelerinde veya yurt dışında topluma yarar sağlayan projelerde gönüllü olmaları, çalışmaları veya ağ kurma faaliyetlerinde bulunmaları için fırsatlar yaratan, toplumsal ihtiyaçları karşılamayı hedefleyen yeni bir Avrupa Birliği girişimidir. ESC, daha kapsayıcı bir toplum inşa etmek, dezavantajlı insanları desteklemek ve toplumsal zorluklara yanıt vermek için gençleri bir araya getirmektedir. Topluma yardım etmek, öğrenmek ve kendilerini geliştirmek isteyen gençler için ilham verici ve güçlendirici bir deneyim sunan Programın faaliyetleri; çevreden sağlığa, spordan sosyal dâhil etmeye, dijital teknolojilerden kültür ve insani yardımlara kadar geniş̧ bir yelpazeye sahiptir.

Program, gençlerin topluma katkı sağlamasını teşvik etmenin yanı sıra gençlere paha biçilmez deneyimler kazanma ve yeni beceriler geliştirme gibi fırsatlar da sunmaktadır. Program toplumsal zorlukları ele alan gönüllülük ve dayanışma faaliyetleri konusunda 18 ila 30 yaş arası kişilere, insani yardım faaliyetleri konusunda ise 18 ila 35 yaş arası kişilere açıktır.

Ülkemizin Programa Katılımı

2019 yılı itibariyle hayata geçen ESC Programına ülkemiz başından itibaren katılım sağlamaktadır.

ESC 2021-2027 dönemi için Program katılım anlaşması 27 Ekim 2021 tarihinde imzalanmış ve katılımımız 16 Kasımda Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Programın ulusal koordinatörü Türkiye Ulusal Ajansı’dır.

Program’ın Hedefleri Nelerdir?

ESC Programı gençlerin, toplum yararını ve dezavantajlı insanlara desteği gözeten projelerde çalışmalarına/gönüllülük yapmalarına fırsat yaratırken beceri ve yeterliklerini de artırmayı, kuruluşların toplumsal dayanışma faaliyetlerine katılımı teşvik etmeyi, sosyal ihtiyaçlara cevap vermeyi ve toplumsal dayanışmayı güçlendirmeyi hedeflemektedir.

Avrupa Dayanışma Programı 2021-2027 döneminde 1 milyar avro bütçe ile Avrupa çapında 270.000’den fazla gence fırsat sağlayacaktır.

Yeni Avrupa Dayanışma Programı, Avrupa Birliği’nin önceliklerini gözetmektedir.

Kapsayıcılığı ve Çeşitliliği Teşvik: Gençlerin Avrupa Dayanışma Programı’nın sağladığı fırsatlara eşit erişim sağlamasını hedeflemektedir.

Yeşil Uygulamalar: Tüm proje ve faaliyetlerde yeşil uygulamaları benimsemenin yanı sıra katılımcılar ve kuruluşlar arasında çevresel açıdan sürdürülebilir ve sorumlu davranışları teşvik etmeyi amaçlamaktadır.

Dijital Dönüşüm: Dijital becerileri artırmak, dijital okuryazarlığı teşvik etmek ve dijital teknolojinin riskleri ile fırsatlarını anlamak için çalışan proje ve faaliyetleri destekleyecektir.

Demokratik Süreçlere Katılım: Sivil katılımla birlikte gençlerin demokratik süreçlere katılımını da desteklemektedir.

Sağlığın Korunması ve Desteklenmesi: COVID-19 salgınının etkisi ve salgın boyunca önemi daha da iyi anlaşılan sağlığın korunması ve desteklenmesi ile hastalık sonrası iyileşme süreci gibi konularda katkıda bulunmaktadır. Program, çeşitli sağlık sorunlarının ele alınmasına yönelik projeleri desteklemek için gönüllüleri harekete geçirmeyi amaçlamaktadır.

2021-2027 Dönemi

2021-2027 için 1.009 milyar avroluk bütçe tahsis edilen yeni dönem ESC Programı, Avrupa çapında en az 270.000 gence gönüllülük veya kendi dayanışma projelerini oluşturma yoluyla toplumsal ve insani zorlukların üstesinden gelmelerine yardımcı olma fırsatları sunacaktır. Programın amacı yalnızca daha kapsayıcı değil, aynı zamanda daha dijital ve daha çevreci olmaktır.

  • Gönüllülük
  • Dayanışma Projeleri
  • Avrupa İnsani Yardım Faaliyeti
  • Yüksek Öncelikli Alanlarda Gönüllülük Takımları

Avrupa Dayanışma Programı Nasıl Çalışır?

17-30 yaş arası gençler Avrupa Gençlik Portalı’na kayıt yaptırabilmektedir. 18 yaş ve üstündeki katılımcılar, veritabanına erişimi olan kuruluşlar tarafından dayanışma konulu projelere katılım daveti alabilmektedir. Ayrıca, bu kuruluşlar gençlerden doğrudan yanıt alabilmek için portal da proje duyurularını yapabilmektedir.

​Gönüllülük Projeleri

  • Gönüllülük Projeleri (Volunteering Projects), 18-30 yaş arası gençlere, 2 aydan 12 aya kadar sosyal bir projede gönüllü olma imkânı sağlamaktadır.
  • Gönüllülük faaliyetleri, ev sahibi kuruluşun toplum yararına gerçekleştirdiği günlük faaliyetlerine tam zamanlı (haftada 30-38 saat) ve ücretsiz olarak destek sağlanmasıdır.
  • Gönüllülük projeleri aracılığıyla gençler, bireysel gönüllülük faaliyetlerine veya gönüllü takımlarına katılarak yurt içinde veya yurt dışında eğitimsel, sosyal ve mesleki anlamda gelişimlerine katkı sağlayabilmektedirler.
  • Gönüllülük projeleri kapsamında, bir kültürel mirasın restorasyonuna katılmak, çevreyi koruma bilinci aşılamak veya mülteci kamplarında gönüllü eğitim aktiviteleri gerçekleştirmek gibi toplum yararına faaliyetler düzenlenmektedir.

Kimler, Nasıl Başvurabilir?

Gönüllülük projeleri, yasal olarak ESC program ülkesinde veya ortak ülkelerde ikamet eden 18-30 yaş arası bireylere, mezuniyet ve dil yeterliliği aranmaksızın tüm gençlere açıktır. 17 yaşındaki gençler programa kaydolabilmekle beraber 18 yaşına kadar herhangi bir projede yer alamamaktadırlar.

Başvuru için

Gönüllülük projeleri ikiye ayrılmaktadır:

  • Kısa dönem gönüllülük (seyahat süresi hariç 14-59 gün) ve
  • Uzun dönem gönüllülük (seyahat süresi hariç 2-12 ay)

Her gencin sadece 1 kısa dönem + 1 uzun dönem gönüllülük projesi hakkı vardır.

Gönüllülük Projelerinde Gençlere Sağlanan Destekler Nelerdir?

  • İmkânı Kısıtlı Gençlerin Desteklenmesi: Avrupa Dayanışma Programı, prensipleri gereğince; sağlık problemleri, eğitimsel zorluklar, ekonomik ve coğrafi engeller ile kültürel farklılıkların yanında din, cinsiyet ve yaş kaynaklı sorunlardan kaynaklı olarak ya da sosyal ve ekonomik zorluklar nedeniyle yaşıtlarına göre imkânı kısıtlı olan gençlerin desteklenmesine ve katılımlarının sağlanmasına büyük önem vermektedir.
  • Dil Eğitimi Desteği: Çeşitlilik içerisinde birliği sağlamayı hedefleyen Avrupa Dayanışma Programı, en az üç ay olmak üzere proje kapsamında bulunulan ülkenin anadilinde ev sahibi kurumdaki bir gençlik çalışanı veya profesyonel bir dil kursu aracılığıyla ücretsiz dil eğitimi desteği vermektedir.
  • Vize Desteği: Projenin gerçekleşeceği ülkeye gitmek için gerekli olan vize sürecindeki tüm masraflar, sağlık sigortası, ek olarak vize dışında oturma izni için de başvuru yapılması gerektiği takdirde yine tüm masraflar karşılanmaktadır.
  • Cep Harçlığı Desteği: Ülkeden ülkeye değişmekle birlikte günlük olarak konaklama, yemek, yerel ulaşım vb. ihtiyaçların dışında belirli bir miktarda cep harçlığı da verilmektedir.
  • Konaklama Desteği: Projeye katılan bireylere ev sahibi kurum tarafından bir gönüllü evinde, yurtta veya aile yanında konaklama imkânı sunulmaktadır.
  • Seyahat Desteği: Projenin gerçekleşeceği ülkeye gidiş-dönüş seyahat masraflarını kapsamaktadır.
  • Mentor Desteği: Projelerin öncesinde ve sonrasında katılımcıların eğitim alma fırsatı bulunmaktadır. Proje sırasında ise katılımcıların hedeflerini belirlemelerine ve bu hedeflere ulaşmalarına mentor aracılığıyla destek sağlanmaktadır.

Dayanışma Projeleri

Dayanışma Projeleri (Solidarity Projects), yurt içinde uygulanan, en az 5 gencin bir araya gelerek içinde bulundukları toplum ve çevre için olumlu değişimler yaratmak adına sorumluluk ve inisiyatif aldıkları, 2-12 ay arasında gerçekleştirdikleri projelerdir.

[1] İlk olarak uzun dönemli bir gönüllülük projesine katılım sağlanması halinde kısa dönem hakkı kullanılmadan programdan yararlanma hakkı sona ermektedir. Daha önce Erasmus+ gönüllülük faaliyeti veya Avrupa Gönüllü Hizmeti programına katılmış olan gençler programdan yararlanamamaktadır. Ancak, istisnai olarak, Avrupa Gönüllü Hizmeti veya Avrupa Dayanışma Programı gönüllülük faaliyetlerinden en fazla iki ay yararlanmış olan gençler, bir kez daha toplam süre on dört ayı geçmemek kaydıyla gönüllülük faaliyetlerine başvurabilmektedir.

  • Dayanışma projeleri 2-12 ay süre aralığında gençler tarafından geliştirilen ve uygulanan yurt içi dayanışma faaliyetidir.
  • En az 5 gencin bir araya gelerek yerel toplumlarındaki belli bir konuyu ve sorunu hedef alıp sorumluluk üstlenerek geliştirdikleri ve bu soruna ilişkin çözümlerini ortaya koyarak pozitif değişim yaratmak için uyguladıkları projelerdir.
  • Dayanışma faaliyetleri Avrupa Dayanışma Gücü esaslarını temel almalı, yaygın öğrenme, girişimcilik ruhu ve Avrupa katma değerini vurgulayan konuları işleme (örneğin İklim değişikliği, demokratik katılım, toplumsal entegrasyon vb.) özelliklerini göstermelidir.
  • Yereldeki sorunları ve yereldeki ihtiyaç sahibi özel grupları hedefleyen dayanışma projeleri aracılığıyla farklı aktörleri ve ortakları da bir araya getirmek mümkündür.
  • Bir dayanışma projesine katılım, aynı zamanda serbest meslek sahibi olmanın, sivil toplum kuruluşlarında yer almanın, gençlik çalışmalarında aktif kuruluşlara katılımın veya bir sivil toplum örgütü (STK) kurmanın ilk adımı olabilmektedir.

Kimler Başvurabilir?

  • Dayanışma projelerine, yasal olarak program ülkesinde ikamet eden ve European Youth Portal’a üye olmuş 18-30 yaş arası en az beş gençten oluşan bir grup başvurabilmektedir.
  • Maksimum katılımcı sayısı bulunmamaktadır. Gruptaki gençlerden biri yasal temsilci rolünü üstlenerek başvuruyu gönderebildiği gibi projeyi yürütecek grup adına herhangi bir kamu veya özel kuruluş da proje başvurusu yapabilmektedir.
  • Başvurular, Avrupa Komisyonu’nun resmi internet sayfasında yayımlanan e-formlar aracılığıyla yapılmaktadır. Başvuru formları ve başvuru süreci hakkında gerekli bilgiye Türkiye Ulusal Ajansı’nın resmi internet sayfasından ulaşılabilmektedir.

ESC Programı’na Katılan Gençler Hangi Kazanımları Elde Ederler?

Gençler gerçekleştirdikleri veya katıldıkları projeler ile:

  • Gönüllü oldukları proje sonunda katılımı belgeleyen Youthpass sertifikası sahibi olurlar
  • Başka bir ülkede yaşama, dil ve kültürel becerilerini geliştirme fırsatını yakalarlar
  • Güçlüklerin üstesinden gelebilme ve ekip içinde çalışma becerisini kazanırlar
  • Avrupa Dayanışma Programı topluluğunun parçası olarak eski gönüllülerden oluşan daha geniş bir toplulukla bağlantıda kalabilirler
  • Deneyimlerin paylaşılması yoluyla diğer genç bireylere de ilham olabilirler
  • Özgüvenlerinin ve öğrenme motivasyonlarının artması ile kişisel, eğitimsel, sosyal ve mesleki becerilerini geliştirebilirler
  • Gönüllü oldukları kuruluşlara veya yerel topluluklara kendi fikirlerini götürebilir, kuruluşların çok kültürlü bir kimliğe sahip olmasına katkı sağlayabilirler

Daha fazlasını bilmek ister misiniz?

Program hakkında daha fazla şey keşfetmek için Avrupa Gençlik Portalı’na göz atın.

Programı ülkemizde Türkiye Ulusal Ajansı yönetmektedir. Programın detaylarını öğrenmek için ayrıca www.ua.gov.tr adresini de ziyaret edebilirsiniz.

Programın broşürüne buradan ulaşabilirsiniz.

Avrupa Dayanışma Programı 2022 Yılı Rehberi

Avrupa Dayanışma Programı 2021-2027 Dönemi Tüzüğü

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir