kayaçların yapısında mineraller bulunur mu / Kayaçların yapısında neler bulunur? - funduszeue.info

Kayaçların Yapısında Mineraller Bulunur Mu

kayaçların yapısında mineraller bulunur mu

Kayaçlar nasıl oluşur? Sorusu ilkokuldayken, Fen Bilimleri ve Coğrafya derslerinde karşımıza çıkmıştır. Peki, şimdi hafızanızı tazelemeye ve bu konuda bilmediklerinizi öğrenmeye ne dersiniz?

Kayaç Nedir?

En kısa ifade ile kayaçlar, mineral topluluğu diye tanımlanır. Kayaların ve minerallerin bir araya gelmesinden oluşurlar.

Kayaç sözcüğünün eski dilde karşılığı ‘sahre’ olup, yeni Türkçede ise bu kavram, ‘kült’ kelimesine tekâbül eder. Yabancı dillerde ise; ‘gestein’, ‘roche’, ‘rock’ sözcükleriyle ifade edilir.

Kayaçlar temelde; başkalaşım (metamorfik), magmatik, sedimanter (tortul) olarak üç gruba ayrılırlar. Bunların da kendi içerisinde farklı kategorilerden oluştuğunu söylemek mümkündür.

Kayaçları konu alan bilim dalı, ‘petrografi’ olarak isimlendirilir. Bu, jeolojinin alt dallarından birisidir.

Kayaçların Önemi Nedir?

Kayaç tipleri, oluştuğu dönemdeki doğal ortamı yansıtır. Bundan dolayı bir nevi doğal belge olarak görülür. Yer kabuğu jeolojik gelişim sürecinde hangi aşamalardan geçti? İşte bu sorunun cevabını kayaçların üzerindeki izlerden öğreniyoruz.

Onun için kayaçlar, yer tarihinin canlı tanıkları ve en mühim vesikaları kabul edilebilir.

Dağları, okyanus tabanlarını, kıtaları meydana getiren kayaçlar, insanlık tarihinin hiçbir döneminde ekonomik ve beşerî açıdan önemini yitirmemiştir.

Buna göre, kayaçlar neden önemli? Sorusunu şöyle yanıtlayabiliriz:

  1. Kayaçların geçirimliliği, çözülebilir olması, aşınım direnci Yer şekillerinin oluşumunda ve gelişiminde büyük rol oynar.
  2. İçtiğimiz suda bulunan minerallerin ve yemeklerdeki tuzun kaynağı yeryüzündeki kayaçlardır.
  3. Seramik yapımı için kullanılan kil, inşaatın vazgeçilmezi olan mermer, enerji üretiminde kendisinden yararlanılan uranyum ve kömür kayaçlardan elde edilir. Çimento ise kireç taşı adı verilen kayaçtan üretilir.
  4. Yakut, elmas, altın ve benzeri madenler kayaçların içinde yer alır.
  5. İnşaat mühendisliği çalışmaları sırasında kayaçların özelliklerini bilmek çok önemlidir. Yol projeleri; köprü, baraj ve bina inşaatları sahanın kayaç (zemin) özelliklerine göre yapılır.
  6. Toprağın kimyasal ve fiziksel özellikleri üzerinde kayaçların kritik bir rolü vardır. Volkanik kökenli topraklar tarımsal bakımdan daha verimlidir.
  7. Kaynaklar, yeraltı suları, göller ve akaarsulara yönelik hidrolojik çalışmaların yapılabilmesi için kayaç bilgisine ihtiyaç vardır.

Kayaçlar Nasıl Oluşur?

Oluşum sürelerine ve biçlimlerine göre farklı kayaç türlerinden söz edildiğini yukarıda bildirdik. Kimyasal bileşenleri, bunların dokuları ve mineral yapıları da kayaç çeşitleri arasında farklılığa yol açar.

Detaylara geçmeden önce şunu söyleyebiliriz: Bütün kayalar, yerkabuğunun altındaki mağma tabakasının soğuması neticesinde meydana gelir. Bunu, ilk kayaç çeşidi şeklinde nitelendirebiliriz. Bunlar, ‘püskürük’ veya ‘mağmatik’ adını alır.

Bu kayaçların çeşitli faktörlere maruz kalması sonucunda ise değişik kayaç tipleri oluşur. Mağmadan çıkan akışkan lavlar soğuyarak kayaç hâlini alır. Bu durumu, suyun soğuyarak buza dönmesi gibi düşünebiliriz.

Kayaç oluşum sürecinde yanardağ , lav patlaması ve benzeri jeolojik olaylar etkin rol oynar. O takdirde soğuma hızlı gerçekleşir. Çünkü lavlar, en az derecelik bir ısıyla yeryüzüne çıkar. Bu lavın su veya buz ile temas etmesi hâlinde katılaşması ve kayaç oluşumu saniyeler sürer. Bunlar kimi zaman ise yeryüzünün alt tabakalarında katılaşır.

· Magmatik Kayaçlar Nasıl Oluşur?

Yukarıda da özetlediğimiz gibi, bunlar lavların veya magmanın soğuyarak katılaşmasıyla ortaya çıkar.

· Plütonik Kayaçların Oluşumu Nasıl Gerçekleşir?

Bu tip kayaçların diğer ismi ‘Derinlik Kayaçları’dır. Eğer magma, derinlerde soğuyup katılaşır ise meydana gelen kayaçlar böyle adlandırılır. ‘Granit’, bu tür kayaçlara bir örnektir.

· Volkanik Kayaçların Oluşumu Nasıldır?

‘Yüzey Kayaçları’ diye de bilinen volkanik kayaç çeşitleri, yine soğuyup katılaşan mağma sayesinde oluşur. Bu olay eğer yüzeyde gerçekleşirse, volkanik kayaçlar teşekkül eder. Örneğin; bazalt, sünger taşı, volkan camı bunlardan bazılarıdır.

· Damar Kayaçları Nasıl Oluşur?

Mağma, derinlerden yerkabuğunun üzerine doğru yükselirken soğumaya başlar. Yeryüzüne yakın kısımlarda soğuyarak, yarı derinlik yani damar kayaçlarını meydana getirir. (Meselâ, 'Diyabaz' bunlardan bir tanesidir.

· Tortul Kayaçlar Nasıl Oluşur?

‘Sedimanter’ olarak da bildiğimiz tortul kayaçların oluşumu diğerlerinden farklıdır. Çünkü bunlar, önceden meydana gelmiş kayaçların parçalanmasıyla ve taşınmasıyla oluşur. Mevcut kayaçların çökülme ortamında birikimi veya taşlaşması da tortul kayaçları ortaya çıkarır.

Kayaçlar parçalandığında küçük taneli yapılar açığa çıkar. Bunların milyonlarca yıl basınç altında kalması ve sertleşmesi, tortul kayaçları vücuda getirir.

Ayrıca geçmişte yaşamış canlıların organizma parçaları da tortul kayaç grubunu oluşturan unsurlardan bir diğeridir. Fosiller bu kayaçların içerisinden çıkar.

Bunların genelde tabakalı bir yapısı vardır. Biyokimyasal (organik), kırıntılı ve kimyasal gibi alt sınıflara ayrılırlar.

Örnek verecek olursak;

  1. Organik Sedimanter Kayaç: Taş kömürü.
  2. Kırıntılı Tortul Kayaç: Kum taşı, kil taşı, çakıl taşı.
  3. Kimyasal Tortul Kayaç: Kalker (kireç taşı), alçı taşı (jips), kaya tuzu, mağaralarda bulunan dikitler ve sarkıtlar.
  4. Diğer Tortul Kayaçlar: Travertenler, tebeşir, mercan kaya, kehribar.

· Başkalaşım (Metamorfik) Kayaçlar Nasıl Oluşurlar?

Mineraller, sıcaklığın ve basıncın etkisiyle köklü bir değişim sürecinden geçer. Bu suretle değişime uğrayan mineraller, yeniden kirstallenir ve başkalaşım kayaçlarına dönüşür.

Şöyle bir örnek vermemiz yerinde olacaktır:

Kireç taşından meydana gelmiş bir alan var. Bu bölgenin yakınında bir yanardağ patladı ve araziye lav aktı. Lavın derecelik yüksek sıcaklığı, kireçtaşının mermer hâline gelmesini sağlar. Böylesine fazla bir sıcaklığa maruz kalan kireçtaşı buna mukavemet gösteremez, kimyasal yapısı bozulur. Ondan dolayı tamamen farklı bir kristal yapıya bürünür.

En popüler başkalaşım kayaçlarından bazıları ise şunlardır:

Türlerine göre başkalaşım kayaçları kendi arasında şöyle çeşitlenir:

  1. Gnays: Çok yüksek metamorfizma etkisi ile oluşur. Çoğunlukla; amfibol, mika, feldispat, kuvars gibi mineraller barındırır. mm boyutlarında iri tanelere sahiptir. Bant biçiminde belirgin bir folyasyon (yapraklanma) özelliği gösterir.

 

  1. Şist: Yapraklanma, sıcaklık ve basınç yardımıyla gelişir. İçerdiği taneler orta iri boyludur. ( mm arası.)

 

  1. Sleyt: Zayıf metamorfizma etkisiyle oluşurlar. Sahip olduğu tane boyu çok küçüktür. (1 mm’den daha az.)

 

Kayaçlar Doğal Taşlara Nasıl Dönüşür?

Elementlerin bir araya gelmesi mineralleri, minerallerin birleşmesi ise kayaçları oluşturur. Kayaçlar ise çeşitli dış faktörlere maruz kalarak doğal taşları meydana getirir. Bu açıdan doğal taşlar aslında bir mineral topluluğudur.

Her doğal taş, oluştuğu dönem ve ortam hakkında çeşitli bilgiler veren –deyim yerindeyse- bir vesîka niteliğindedir. İçerdiği fosiller ve mineraller, o taşların jeolojik süreç boyunca başından neler geçtiğini anlatır.

Başka bir ifadeyle, dünyamızın milyonlarca yılı bulan jeolojik gelişiminin izleri doğal taşlarda kayıtlıdır. Dolayısıyla değerli ve yarı değerli taşlar, dünya ve canlı tarihini yansıtan belgelerdir.

Bazı mineraller düzgün kristaller hâlinde ve nadir olarak bulunur. Bazıları ise dağınık kristal yapısına sahiptir ve yaygın olarak gözlemlenir.

Süs taşları olarak sınıflandırılan değerli ve yarı değerli taşların sert bir yapısı vardır. Bunlar işlenebilir özelliktedir, asit etkisine karşı oldukça dayanıklıdır. Şekillendirildikleri zaman ise ışığı etkileyici bir biçimde yansıtmayı başarır.

Kayaçlar nasıl oluşur? Bunu öğrendikten sonra, doğal taşlar nasıl oluşur? Sorunuza da cevap bulmak istiyorsanız, bunun için çeşitli üretim yöntemlerinden faydalanıldığını bilmelisiniz.

Doğal taş madencilik yöntemleri; ekonomi, iklim, topografik durum, üretim tekniği ve çevre koşullarına göre gruplandırılır.

Örneğin; bazı sınıflandırmalar şu şekildedir:

  • Sürekli Kesme Yöntemi: Bantlı kesicilerle kesme, kollu kesicilerle kesme, elmas telli kesme vb.
  • Kesikli Üretim Yöntemi: Delme-patlatma ile blok üretimi, üçlü kama yöntemi gibi.
  • Yeraltı doğal taş madenciliği,
  • Ola
  • Açık ocak doğal taş madenciliği,
  • Elmas telli kesim makinesiyle kesim/üretim,
  • Çelik halatlı kesim makinesi ile kesim/üretim,
  • Dairesel testereli kesim makinesi ile imalat,
  • Alev jeti ekipmanı ile blok kesim/üretim,
  • Delik delme makineleriyle (yani sondaj ile) kesim/üretim,
  • Su jeti ekipmanı ile blok kesim/üretim,
  • Yamaç/sırt tipi doğal taş madenciliği,
  • Doruk/tepe tipi doğal taş madenciliği,
  • Ova tipi doğal taş madenciliği vs.

Kaya&#; nedir? Kaya&#;lar nasıl oluşur? Kaya&#;ların oluşumu hakkında bilgi

Haberin Devamı

Birçok değişik kayaç türü bulunmaktadır. Bunlar içerisinde özellikle altın, yakut ve elmas gibi kayaçlar çok ciddi değere sahip olan türler arasında yer alır. Belli bir aşama ve süre ile beraber oluşumları gerçekleşen kayaçlar, dünya çapında kullanım açısından önemli bir potansiyele sahiptir.

Kayaç Nedir?

 Bir ya da birden fazla mineralin bir araya gelmesiyle oluşan mineral topluluğu kayaç olarak bilinir. Çok uzun yıllar içerisinde oluşumu gerçekleşir. Kayaçlar çözünebilir bir yapıya sahiptir ve aynı zamanda aşınmaya karşı güçlü bir direnç oluşturur. Özellikle göl ve akarsular gibi farklı kaynakları inceleyebilmek adına kayaçlar kullanılır. Diğer yandan kayaçların detaylı şekilde incelenmesi ve anlaşılması, inşaat mühendisliği açısından da önemli bir potansiyel teşkil ediyor. Zira birbirinden farklı bina ve köprü ile beraber baraj yapımı konusunda, kayaçların oluşumundan faydalanılmaktadır.

Haberin Devamı

Kayaçlar Nasıl Oluşur?

 Yaklaşık olarak 4,5 milyar yaşında olan dünya ile aynı eşe sahip kayaçlar, dünyanın ilk oluşumundan günümüze kadar ulaşmış mineral topluluğudur. Bu doğrultuda ilk kayaç çeşitleri dünyanın yüzeyinin soğuması ile beraber katılaşması üzerinden oluşmuştur. Özellikle kayaç döngüsü ve oluşumunun dünyanın iç yapısı ile doğrudan bağlantısı olduğunu dile getirmek mümkün. En önemlisi rengi, parlaklığı ve direnci ile beraber diğer özelliklerinin yapısında var olan minerallerden kaynaklandığı bilinmektedir.

 Özellikle rüzgar kayaçların aşındırması ile beraber gece ile gündüz arasındaki sıcaklık soğukluk farklı yaratılmasına etken olmaktadır. Bu doğrultuda yer katmanın üst bölümünde bulunan taş, kaya parçası ile topraklar kayaç olarak bilinmektedir. Özellikle bazı kayaç çeşitleri çok değerli olduğu için madenler açılmakta ve özel çalışma ile beraber değerli kayaçlar çıkarılmaktadır. Bunlar içerisinde ise altın ve yakut ile elmas gibi birçok farklı kayaç türü bulunmaktadır.

Kayaçların Oluşumu Hakkında Bilgi

 Minerallerin çok fazla birikmesi üzerinden bir araya gelmesiyle beraber kayaç oluşmaktadır. Bu doğrultuda başkalaşım kayaçları, tortul veya magmatik kayaçlar şeklinde farklı bölümlere ayrılır. Bazı kayaçların hacimleri çok büyük olurken bazılarının ise oldukça küçüktür. Özellikle bitki ve hayvan fosillerinin kayaçların oluşumu noktasında oldukça önemli bir yer teşkil ettiğini söylemek gerekir. Mineraller ile birlikte oluşan kayaçların arasında boşluklar vardır ve bu boşluklar arasında su da bulunur.

4. Sınıf Fen Bilimleri Kaya&#;lar Madenler Ve Fosiller konu anlatımı

Haberin Devamı

Kayaçlar ve madenler ile beraber fosiller dünyanın yer kabuğunda bulunmaktadır. Yer kabuğu ise değişik katmanlardan oluşur ve bu katmanlar farklı maddeler barındırır. Özellikle yer kabuğu dünyanın değişik bölgelerinde farklı kalınlığa sahiptir. O yüzden fosiller ve madenler ile beraber kayaçlar yer kabuğunun kalınlığına bağlı olarak değişik miktarlarda bulunur.

Kayaçlar, Madenler ve Fosiller

 Dünyanın yer kabuğu kayaçlar ve madenler ile fosillerden meydana gelmektedir. Şimdi bunların ne olduğuna bakacağız ve öğrenmeye çalışacağız.

Kayaçlar

 Doğada çok büyük bir yer tutan ve farklı mineral yapılardan oluşan taş ve kaya parçalarına kayaç denmektedir. Özellikle kayaçlar dünyamızda birçok farklı taş ve kaya parçalarından oluşmaktadır. Özellikle etrafımızda baktığımız zaman birçok farklı kayaç görebiliriz. Çünkü çevremizde şahit olduğumuz pek çok değişik taş ve kayalar kayaç olarak bilinmektedir.

 - Kömür

 - Mermer

 - Kum

 - Kireçtaşı

 - Çakıl

 - Elmas

 - Granit

 - Kil

 - Altın

Haberin Devamı

 Bu kayaçlardan bazıları çok değerlidir. Özellikle takı dünyasında kullanılması ile beraber aynı zamanda yakıt olarak ya da farklı alanlarda kullanılırlar. Bazılarının ise değeri azdır ancak yine de değişik kullanım alanları bulunur. Kayaçlar oluşumu esnasında bazı özellikler kazanmıştır. Bu özellikleri kazandıran yapılar ise mineral olarak bilinir. Bu yüzden doğal yollarla oluşmuş olan kayaçlar mineraller sayesinde, farklı özellikler ile değişik değerlere sahip hale gelmiştir

Madenler

 Madenler insanlar adına çok önemlidir. Birçok amaç altında kullanılan ve dünyanın değişik yerlerinden çıkarılan madenler bulunmaktadır. Değerli olan taş, kayaç ve minerallere Madenler denmektedir. Yer kabuğunu oluşturan bu madenler büyük bir öneme sahiptir. Bunlar içerisinde belli başlı bazı madenler dünya çapında yoğun şekilde ve farklı alanlarda kullanılır.

 - Taş kömürü

 - Altın

 - Gümüş

 - Bor

 - Elmas

 - Zümrüt

 - Yakıt

 - Çinko

 - Bakır

 Bu gibi daha birçok farklı maden özellikle ülkemizin farklı yerlerinde çıkarılmaktadır. Böylece bu Madenler değişik amaçlar altında kullanılır. Hem yakıt amaçlı değerlendirilir hem de aksesuar ya da bazı maddeleri güçlendirmek amaçlı kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

 Ekonomik değerlere sahip olması ile beraber madenler işlenmek suretiyle pek çok farklı alanda kullanılmaktadır. Demir madeni özellikle birçok Sanayi alanı için büyük bir öneme sahiptir. Bu konuda inşaat sektöründen mutfak dünyasına, elektrik elektronikten Otomotiv veya uçak sektörüne kadar önemli bir potansiyel teşkil ediyor. Ayrıca mutfak tezgahları ve merdivenler gibi alanlarda mermerler kullanırken, alüminyum uzay ile beraber elektrik-elektronik sektörü ve tıp alanında bir öneme sahiptir.

Fosiller

 Fosiller genel olarak milyonlarca yıl önce yaşamış bitki ve hayvan kalıntılarının, kayaçlar arasında taşlaşmış yapılardır. Genel olarak bitki ve hayvanların sert kısımlarının günümüze kadar, farklı doğal yollar ile değişim göstererek gelmesine denir. Fosiller özellikle eski dönemlerde yaşamış olan bitki ve hayvanlar hakkında detaylı bilgi verir. Daha çok göl ve deniz ile beraber bataklık gibi alanlarda bulunan kalıntılardır.

Haberin Devamı

 Canlı bir varlık yaşamını yitirdikten sonra milyarlarca yıl içerisinde fosil haline gelebilir. Ancak bunun gerçekleşmesi için mutlaka uygun ortamın sağlanması gerekir. Bu ortam fosilleşme için genelde rastlantı ile gerçekleşir. Böylece günümüzde birçok değişik fosil olarak kemikler, dişler ve benzeri sert cisimler çıkarılmıştır. Hatta hala dünyanın birçok değişik yerinde çıkarılmaya devam ediyor.

Mineral Nedir?

Mineraller parlak, camsı, yağlı, donuk, yağlı gibi görünümlerde olabilmektedirler. Bu görünümler ise yüzeylerine gelen ışığın yansıtılması, ışığın niteliği, şiddeti, ışığın mineral tarafından tutulması gibi nedenlere bağlıdır.

Minerallerin tanımlanmasında yardımcı olabilecek özellikler yalnızca bunlarla sınırlı değildir. Zira İletkenlik, Özgül ağırlık, Mıknatıs özelliği, Radyoaktivite özelliği, Termodinamik özellikler gibi karakteristik özellikler de mineralleri teşhis etmede yardımcı olabilecek diğer faktörlerden bazılarıdır.

Başlıca Mineral Grupları ve Mineraller

Doğada bilinen ’den fazla mineral bulunmaktadır. Fakat bu rakam yalnızca bugüne kadar tanımlanabilen mineralleri kapsamakta, bu sayı yeni minerallerin tanımlanmasıyla her yıl artmaktadır.

Elementlerin bir araya gelerek mineralleri, minerallerin de bir araya gelerek kayaçları meydana getirdiği yukarıda açıklanmıştı.
Yer kabuğunun %98’den fazlasını teşkil eden yalnızca 8 element bulunmaktadır ve bu elementler aynı zamanda kaya meydana getiren minerallerin de çoğunluğunu oluşturmaktadır. Bu arada şunu da belirtmek gerekir ki yer kabuğunu oluşturan kayaçları meydana getiren minerallere “Kaya meydana getiren mineraller” adı verilmektedir. Bahsi geçen elementler, yer kabuğunda bulunuş sırasına göre sıralandığında bu sıralama oksijen(O), silisyum(Si), alüminyum(Al), demir(Fe), kalsiyum(Ca), sodyum(Na), potasyum(K), magnezyum(Mg) şeklinde olmaktadır. Özellikle oksijen ve silisyum elementleri yer kabuğunda en fazla bulunan elementleri teşkil eder. Aynı zamanda bu elementler silikat adı verilen magmatik ve başkalaşım kayalarının temel bileşenini meydana getiren, yer kabuğunda en fazla rastlanan mineralleri oluşturmaktadır. Öyle ki bilinen kayaçların %90’ından fazlası silikatlardan müteşekkildir.

Yer kabuğunda azınlığı oluşturan, asilikatlar (silikat olmayan mineraller) da bulunmaktadır. Bunlar yaygın olmadıkları halde içlerinde ekonomik açıdan değerli olanları mevcuttur. Örneğin altın, gümüş, elmas, bakır gibi tek elementlerden meydana gelen mineraller ve korindon, hematit gibi oksitler silikat olmayan mineral grupları içerisinde incelenirler.

Yer kabuğunda yaygın olarak görülen silikatlar ile azınlığı teşkil eden asilikatlar'ın özellikleri şu şekildedir:

A. Silikatlar

Merkezde bir silisyum, köşelerde ise oksijen yer alan yani içlerinde silisyum-oksijen bulunduran piramit şeklinde tetrahedron (dört köşeli) yapıdır.

Yer kabuğundaki kayaçlarda yer alan genel silikat minerallerinden bazıları şunlardır:

 

AKuvars, kristalin kuvars ve gizli kristalli(kriptokristalin) kuvarslar

Tamamı silisyum ve oksijenden meydana gelen bir mineraldir. Hegzagonal biçimde kristallenme gösterir. Mohs sertlik cetveline göre sertliği 7’funduszeue.infoı, sütlü mor kuvars(ametist), sitrin, pembe kuvars gibi türleri mevcuttur. Gizli kristalli kuvarslarda ise çakmaktaşı(sileks), jasp, akik, boynuztaşı örnekler teşkil edilmektedir.

AFeldspatlar

Feldspat kelimesi Almanca ’da “Arazi Spatı” anlamına gelmektedir. Magmatik kayaçlar ve metamorfik kayaçlarda en fazla rastlanan unsurlardandır. İki ayrı feldspat yapısı bulunmaktadır. Bunlardan biri ortoklas, diğeri plajioklasdır. Ortoklasların bileşimlerinde potasyum bulunur, hatta ortoklazlara “Potasyumlu Feldspat” da denilmektedir. Plajioklaslar ise bileşimlerinde sodyum veya kalsiyum barındırır. Bileşiminde sodyum bulunan feldispatlara Albit, kalsiyum bulunduranlara ise Anortit adı verilir. Bazen sodyum ve kalsiyum bir arada da bulunabilmektedir. Bu tür feldspatlara da Kalsi-Sodik feldspatlar denilmektedir.

AFeldspatoidler

Feldspatlarla bileşimleri açısından benzerlik gösterirler. Başlıca Türleri Lösit ve Nefelin’dir.

AMikalar

Mika(Mica) Latince “küçük parça” anlamına gelmektedir. İnce pullu görünümü vardır ve kolay dilimlenebilir bir silikattır. Kristalize kayaların birçoğunda bulunur ve granitin temel öğelerinden biri konumundadır. Başlıca türleri Muskovit(beyaz mika) ve Biotit(siyah mika)tir.

A Klorit

Yunanca “Khleros” kelimesinden türemiştir ve bu kelime “yeşil” demektir. Rengi genellikle yeşildir. İçinde magnezyum ve demir bulunduran sulu silikattır. Mika gibi dilimlenebilir özelliğe sahiptir ancak esneme özelliği yoktur.

AAmfiboller

Bileşimleri karmaşık sulu silikatlardır. Kristalleri hegsagonal prizma şeklindedir. Başlıca türleri Hornblend ve Aktinolit’tir. Hornblend, koyu yeşil ya da siyahtır. Camsı parıltılıdır ve mikadan pul pul ayrılmama özelliğiyle ayırt edilebilir. Aktinolit ise yeşil renkte olup lifli ya da iğneli bir yapıya sahiptir.

APiroksenler

Bileşimleri karışık silikatlardır. Başlıca türü Ojit’tir. Ojit yeşil renkli değerli bir taş türüdür. Bazaltlarda ve gabrolarda bulunur ve kaya içinde mikadan pul pul dilimlenmeme özelliğiyle ayırt edilir.

AOlivin

Yeşil renkli yarı saydam ortorombik kristalli, camsı parıltıya sahip bir mineraldir. Mohs sertlik cetveline göre sertliği olup çizgi rengi beyazdır.

AGrenat

Karışık bileşimli silikatlardır. İçlerinde alüminyum, demir, magnezyum, kalsiyum barındırırlar. Çok yüzlü kristaller oluştururlar. Sertlik dereceleri 7’dir.

B. Silikat Olmayan Mineraller (Asilikatlar)

Yer kabuğunun yalnızca %8’ini asilikat mineraller teşkil etmektedir ancak kalsit, jips halit gibi mineraller sedimanter kayaçlar içerisinde bol miktarda bulunurlar. Bununla birlikte, diğer asilikat minerallerin de ekonomik açıdan önemi vardır. Asilikatlar negatif yüklü veya karışık iyonlar temel alınarak karbonatlar, oksitler, sülfatlar gibi isimlerle gruplandırılabilirler.

B Karbonatlar (Carbonade)

Kalsit:

Kalsit kelimesi Latince(calcis) kireç anlamına gelmektedir. Kalsit genellikle beyaz renkte, kristal halde olan kalsiyum karbonattır. Asitle tepkimeye girdiğinde köpürür. Sertlik cetveline göre sertliği 3’tür. Doğada değişik şekillerde karşımızaçıkar. Örneğin tebeşir bir kalsit türüdür.

Aragonit:

Kalsit ile bileşim bakımından aynıdır. Ancak kristal yapısının farklı ve yoğun olması ile kalsitten ayrılır. yılında İber yarımadasındaki Aragon’da bulunduğu için bu adı almıştır. Isıtıldığında konik bir kırılma gösterir ve belirgin bir dilinim göstermez, bu da kalsitten ayrılan yönlerinden biridir. Rengi beyaz, krem yahut gri olabilir.

Dolomit:

İçerisinde magnezyum barındıran kalsiyum karbonattır. Asitte kolay köpürmeme özelliğiyle kalsitten ayrılır ve kalsitten daha serttir.

B Sülfatlar

Jips:

Doğal hidratlı kalsiyum sülfattır. Doğada ya kristal ya da kütleler halinde bulunur. Rengi genellikle beyazdır. Tek yönde mükemmel dilinim gösterir. Alçıtaşı ve sıva malzemesi üretiminde kullanılır.

Anhidrit:

Bileşiminde su bulundurmayan jipstir. Diğer bütün özellikleri jipsin aynısıdır.

B Oksitler

Hematit:

Halk arasında “kantaşı” olarak da bilinen Hematit minerali en önemli demir cevherleri arasındadır. Rengi parlak siyah, çelik grisi gibidir. Çizgi rengi ise kızıl kahverengidir.

Limonit:

Hidratlı doğal demir oksit, kahverengi hematit (brown hematite) ya da sarı demir cevheri (yellow iron ore) adları da verilen Limonit minerali demir cevherleri arasında en yaygın olandır. Üzüm taneleri gibi veya lifli bir yapıdadır.

Magnetit:

Manyetik demir cevheri ya da mıknatıs taşı gibi isimlerle de anılan magnetit mineralinin siyah, madeni bir görünümü vardır. Çizgi rengi siyahtır.

Korendon:

Mohs sertlik cetveline göre sertlik derecesi 9’dur. Ölçeğe göre elmastan önceki en sert mineraldir ve bu yüzden sanayide aşındırıcı olarak da kullanılmaktadır. Parlaklığı cam gibidir ve saydam, yarı saydam hallerde görünebilir. Safir adı verilen değerli taş mavi korendon ve yakut adı verilen bir diğer önemli taş da kırmızı korendon’ funduszeue.infoşil olanına ise zümrüt adı verilmektedir.

B Haloidler

Kayatuzu(Halit):

Sertlik derecesi olan halitler kübik ve hexoctahedral sınıfta bulunmaktadır. Genellikle beyaz yahut saydam halde bulunurlar.

 

Fluorit:

Kalsiyum florür olarak da bilinen flüorit mineraline “fluorispat” da denilmektedir. Sertlik derecesi 4’tür ve kristalleri genelde küp biçimindedir. Emaye, vazo, bardak gibi ürünlerin yapımında kullanılır.

 

BSülfürler

 

Pirit:

Kristalleri metal gibi parlak olan pirit minerali aynı zamanda soluk sarı renkte olduğu için altın mineralini andırmaktadır. Bu yüzden pirit’e “aptal altını” da denilmektedir. Sertlik derecesi 6 ile arasında değişen pirit mineralinin ismi Yunanca “pyros” kelimesinden türemiştir ve bu kelime ateş anlamına gelir, pirit kristallerinin çakmağı ateşleme özelliği de bulunur.

KAYNAKLAR:

  1. Atalay, İ. (). Uygulamalı Jeomorfoloji. İzmir: Meta

  2. Erinç, S. (). Jeomorfoloji 1. İstanbul: Der

  3. Güney, E. (). Yerbilim 1-Jeoloji. İstanbul: Literatür

  4. Hoşgören, M.Y. (). Jeomorfoloji’ nin Ana Çizgileri. İstanbul: Çantay

  5. Ketin, İ. (). Genel Jeoloji. İstanbul: İTÜ Vakfı

  6. Kraus, E.H.- Hunt, W.F.- Ramsdell, L.S. (). Mineralogy. New York: McGraw-HILL

  7. Kuşçu, M. (). Endüstriyel Kayaçlar ve Mineraller. Isparta: Süleyman Demirel Üniversitesi Yayınları

  8. Lutgens, F.K.- Tarbuck, E.J. (). Genel jeoloji temel ilkeleri/Essentials of geology. (C. Helvacı, Çev.) Ankara: Nobel

  9. NPS, (). 29 Eylül tarihinde ​funduszeue.info,adresinden edinilmiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası