kumkapı nasıl bir yer / Kumkapı’da Nerede Yemek Yenir? Lezzetiyle Meşhur En İyi 10 Restoran - Nefis Yemek Tarifleri

Kumkapı Nasıl Bir Yer

kumkapı nasıl bir yer

Tarih Sayfalar&#;n&#;n Köklü E&#;lence Merkezi

Kumkap&#; Meyhaneleri

Kumkap&#;, tarihi yar&#;madan&#;n Marmara k&#;y&#;s&#;nda bulunan ve geçmi&#;i çok eskilere dayanan bir &#;stanbul semtidir. Bizans surlar&#; olarak da bilinen surlar&#;n içerisinde yer alan Kumkap&#;; Yenikap&#; ile Çatlad&#;kap&#; aras&#;nda bulunur.

Bizans döneminde de oldukça önemli olan Kumkap&#;’n&#;n o dönemdeki ad&#;; Küçük Liman anlam&#;na gelen Kontoskalion’dur. Geçmi&#;ten günümüze bal&#;kç&#;l&#;k ile öne ç&#;kan Kumkap&#;; Kumkap&#; meyhaneleri ve bal&#;kç&#;lar&#;yla kendine has bir kültür yaratmay&#; ba&#;arm&#;&#;t&#;r.

Kumkap&#; Nerede, Nas&#;l Gidilir?

  • Kumkap&#; için &#;stanbul’un ve limanlar&#;n tarihine her ad&#;mda &#;ahit olabilece&#;iniz küçük bir Marmara semti demek do&#;ru olacakt&#;r.
  • Eskiden liman olan k&#;s&#;mlarda &#;imdilerde bal&#;k pazar&#; ve meyhanelerin yer ald&#;&#;&#; ve hayat&#;n bir &#;ekilde akmaya devam etti&#;i bir bulu&#;ma yeri haline gelmi&#; durumdad&#;r.
  • Liman&#;n çevresinde, özellikle Yenikap&#; istikametine do&#;ru yürüdü&#;ünüzde, restore edilmi&#; eski yap&#;lar&#; görmek, tarihi yar&#;madan&#;n en eski limanlar&#;ndan birisinin tüm dokusunu içinize çekmek, o gününüzün iyi geçmesi için bir sebeptir.

Kumkap&#;’ya ula&#;&#;m, &#;stanbul’un neredeyse en merkezi yerlerinden biri oldu&#;u için oldukça kolay ve bol alternatiflidir:

  • Özel arac&#;n&#;zla Kumkap&#;’ya ula&#;abilmek için her iki istikamette sahil yolunda Kennedy caddesinde ilerlemeniz yeterli olacakt&#;r.
  • Beyo&#;lu semtinden Kumkap&#;’ya ula&#;mak için 70KY numaral&#; &#;ETT hatt&#;na binebilirsiniz.
  • Tramvay ile ula&#;may&#; tercih ederseniz de Beyaz&#;t – Kapal&#;çar&#;&#; dura&#;&#;nda tramvaydan inerek Kumkap&#; sahiline do&#;ru tarih kokan bir yürüyü&#; yapman&#;z yeterli olacakt&#;r.
kumkap&#; nerede

Kumkap&#; Meyhaneleri – Enfes Menüsüyle Me&#;hur 10 Restoran

1) Neyzen Restaurant

Kumkap&#; denildi&#;inde akla ilk gelen mekanlardan birisi &#;üphesiz ki Neyzen’dir. Kumkap&#; Neyzen rak&#; bal&#;k kültürünün mezeler ile bütünle&#;ti&#;i, tad&#; damaklarda kalan köftesiyle me&#;hur bir Kumkap&#; meyhanesidir. Dilerseniz önceden rezervasyon yapt&#;rarak kalabal&#;k gruplar halinde de gidebilece&#;iniz Neyzen’de; k&#;rm&#;z&#; et, bal&#;k ve beyaz et d&#;&#;&#;nda oldukça me&#;hur mezeler ve k&#;zartmalar da zengin mutfa&#;&#;n birer parças&#;d&#;r.

Adres: &#;ehsuvarbey Mah. Çapariz Sk No Fatih/&#;stanbul

&#;leti&#;im: 22 93

kumkap&#; neyzen

2) Kumkap&#; Tiryakii

Kumkap&#;’n&#;n en güzel ve tarih kokulu sokaklar&#;ndan biri olan Üstad sokakta yer alan Kumkap&#; Tiryakii semtin en güzel meyhanelerinden birisi olarak kabul edilir. Neredeyse y&#;ll&#;k tarihi bir yap&#;ya kurulu olan Tiryakii, hem aç&#;k hem de kapal&#; alan&#; bulunan nostaljik bir mekand&#;r. Dostlar&#;n&#;zla iki laf&#;n belini k&#;rmak, hem tarihe hem de s&#;cakl&#;&#;a birinci elden &#;ahit olmak isterseniz, Kumkap&#; Tiryakii tam size göre bir bulu&#;ma noktas&#;, mutlaka ke&#;fetmeniz gereken bir güzelliktir.

Adres: &#;ehsuvar Bey Mah. Üstad Sk. Fatih/&#;stanbul

&#;leti&#;im: 22 00

kumkap&#; tiryakii

3) Patara Restaurant

Kumkap&#; Patara tarihi semtin en büyük mekanlar&#;ndan birisidir. Be&#; katl&#; Patara, her kat&#;nda canl&#; müzik olan ve dilerseniz i&#; yemekleri, toplant&#;lar gibi toplu davetler de verebilece&#;iniz özel bölümlere de sahiptir. Patara, kumkap&#; meyhaneleri aras&#;nda belki de en e&#;lenceli mekand&#;r. Bal&#;k ve di&#;er deniz ürünleriyle birlikte hem rak&#; hem de di&#;er içkileri özenle ikram eden Patara’ya yolunuz dü&#;erse me&#;hur mezelerinin d&#;&#;&#;nda mutlaka lüfer kebab&#; da yemelisiniz.

Adres: Muhsine Hatun Mah. Samsa Sk. No:7 Fatih/&#;stanbul

&#;leti&#;im: 99 19

kumkap&#; patara

4) Kör Agop

Kör Agop, Kumkap&#;’n&#;n en eski meyhanelerinden birisidir. Kumkap&#; meydan&#;na yak&#;n, tarih ve rak&#; kokan kumkap&#; kör agop y&#;l&#;nda Agop &#;nciyan taraf&#;ndan aç&#;lm&#;&#;t&#;r ve günümüzde de torunlar&#; taraf&#;ndan i&#;letilmektedir. Birçok film ve dizide ünlü isimlerin rak&#; içti&#;i, dertlenip müzikle beraber uzaklara dal&#;p gitti&#;i meyhane çok fazla adres de&#;i&#;tirmi&#; olsa da son ve daimi yerinde de oldukça popüler ve nostalji ya&#;amak isteyenlerin u&#;rak mekan&#;d&#;r. Çevresindeki &#;atafatl&#; mekanlar&#;n aksine mütevaz&#; ve kendine has bir duru&#;u olan Kör Agop meyhanesine giderseniz mutlaka topik ve beyaz pilaki yemelisiniz.

Adres: &#;ehsuvar Bey Mah. Ördekli Bakkal Sk. No:7 Fatih/&#;stanbul

&#;leti&#;im: 23 35

kumkap&#; kör agop

5) Kumkap&#; Kö&#;em

Kumkap&#;’da e&#;lenceli, lezzetli ve samimi bir ortam aray&#;&#;&#;ndaysan&#;z; Kumkap&#; Kö&#;em tam size göre. Güler yüzlü çal&#;&#;anlar&#;, uygun fiyatlar&#;, kendilerine has menüleri ve en önemlisi müzikleriyle Kumkap&#; Kö&#;em rak&#; bal&#;k kültürünün Kumkap&#;’daki en çok tercih edilen mekanlar&#;ndan bir tanesidir. Patara’n&#;n hemen yan&#;nda, Samsa soka&#;&#;n&#;n kö&#;esinde konumlanan Kumkap&#; Kö&#;em, fas&#;l dolu bir gece geçirmek istiyorsan&#;z çok do&#;ru adres!

Adres: Muhsine Hatun Mah. Samsa Sok. No:2 Fatih/&#;stanbul

&#;leti&#;im: 97 51

kumkap&#; kö&#;em restaurant

6) Sütliman Meyhane Kumkap&#;

Sütliman, müdavimleri olan ve e&#;lencesi, menüsü ve çal&#;&#;anlar&#;n&#;n güler yüzlü hizmetiyle ön plana ç&#;kan bir meyhane. Eskiden Taksim’de yer alan Sütliman; Kumkap&#;’da hizmet vermeye ve müdavimlerini a&#;&#;rlamaya devam etmektedir. Tonoz Restaurant’&#;n içinde bir mekan olarak hizmet veren Sütliman; al&#;&#;&#;ld&#;k Sütliman çizgisinden hiçbir zaman uzakla&#;madan kendine has bir mekan olmaya devam eder. Kumkap&#; Sütliman e&#;lencesiyle ve sunumuyla mutlaka görmeniz gereken kumkap&#; meyhaneleri aras&#;ndad&#;r.

Adres: &#;ehsuvar Bey Mah Çakmakta&#;&#; Sok. No Fatih/&#;stanbul

&#;leti&#;im: 89 50

kumkap&#; sütliman

7) Kalamar Restaurant

Kalamar restaurant, Kumkap&#;’n&#;n en seçkin restoranlar&#;ndan birisidir. Tuzda bal&#;k ve Kalamar’a özgü me&#;hur krepini tatl&#;s&#; ile ho&#; sohbetlerinizi ve e&#;lencelerinizi daha unutulmaz hale getirebilir, sevdiklerinizle doyas&#;ya zaman geçirebilirsiniz. Kumkap&#;’n&#;n tarih kokan sokaklar&#;nda biraz yürüdükten sonra Kalamar’a girdi&#;inizde, seçkin hizmetin ve lezzetli menülerin sizi kar&#;&#;lamas&#;yla iyice rahatlayabilir, kendinizi mekan&#;n ambiyans&#;na ve güzel müziklerin ezgilerine kolayca b&#;rakabilirsiniz. Bir meyhaneden daha çok bir e&#;lence mekan&#; konseptindeki Kalamar’da dilerseniz arkada&#; grubunuzla e&#;lenebilir, ya&#; günü partileri düzenleyebilir, dilerseniz de sakince rak&#; bal&#;k meze üçlüsüyle zaman geçirebilirsiniz.

Adres: &#;ehsuvar Bey Mah. Çapariz Sok. No Fatih/&#;stanbul

&#;leti&#;im: 18 49

kumkap&#; kalamar

8) Afrodit Restaurant

Rak&#;, bal&#;k, mezeler ve fas&#;l. &#;&#;te Kumkap&#;’da bulunan Afrodit’in size vadetti&#;i güzelliklerden sadece dört tanesi! Afrodit; Kumkap&#;’n&#;n tarihini, ya&#;anm&#;&#;l&#;&#;&#;n&#; ve lezzetlerini tek bir çat&#; alt&#;nda toplamay&#; ba&#;arm&#;&#; bir bal&#;k restoran&#;d&#;r. Bal&#;k menüsünün d&#;&#;&#;nda klasik Türk yemeklerini de tadabilece&#;iniz mekanda mutlaka denemeniz gereken ve belki de ba&#;ka bir yerde bulamayaca&#;&#;n&#;z bir lezzet olan bal&#;k past&#;rmas&#; da menüde yer al&#;r. E&#;er hem tarih hem de lezzet birlikte olsun, fas&#;l ve güler yüzlü hizmet eksik olmas&#;n diyorsan&#;z Kumkap&#;’daki Afrodit Restaurant tam size göre bir Kumkap&#; meyhanesidir.

Adres: &#;ehsuvar Bey Mah. Çapari Sk. No Fatih/&#;stanbul

&#;leti&#;im: 22 61

kumkap&#; afrodit

9) K&#;rm&#;z&#; Karides Bal&#;k Restaurant

K&#;rm&#;z&#; Karides Restaurant Kumkap&#;’n&#;n en ferah ve geni&#; mekanlar&#;ndan birisidir. Tarihi Kumkap&#; çar&#;&#;s&#;nda yer alan mekan, yerli ve yabanc&#; birçok ki&#;inin müdavimi oldu&#;u bir yerdir. Kumkap&#;’n&#;n gelenekselle&#;mi&#; güler yüzlü hizmeti, buram buram bal&#;k ve anason kokan sofralar&#; ve tabii ki e&#;siz müzikleriyle K&#;rm&#;z&#; Karides, meyhane kültürünü yeni bir konseptte ya&#;amak isteyenler için biçilmi&#; kaftand&#;r. K&#;rm&#;z&#; Karides’e giderseniz, ziyafetinize soslu hamsi ile ba&#;lang&#;ç yapmal&#;s&#;n&#;z.

Adres: &#;ehsuvar Bey Mah. Çap Ariz Sk. No Fatih/&#;stanbul

&#;leti&#;im: 88 68

kumkap&#; mekanlar&#;

10) Olimpiyat 2 Minas Restaurant

Kör Agop taraf&#;ndan y&#;l&#;nda kurulan Olimpiyat 2 Minas, Agop’un ye&#;eni ve ailesi taraf&#;ndan i&#;letilir. Osmanl&#; konseptli mekanda; Osmanl&#; mezeleri ve Ermeni yemekleri birlikte servis edilir. Mekandaki ho&#; ambiyans, özel fas&#;l müzikleri ve hiçbir zaman s&#;cakl&#;&#;&#;n&#; kaybetmeyen çal&#;&#;anlar sizi adeta içine hapseder ve uzun bir yolculu&#;a ç&#;kar&#;r. Olimpiyat 2 Minas’a gitti&#;inizde mutlaka Ermeni pilakisi ve ci&#;er yahnisi yemelisiniz. Bu iki lezzetin d&#;&#;&#;nda ho&#; sohbetlerinize ve fas&#;l e&#;lencelerinize e&#;lik edecek zeytinya&#;l&#; mezeler ve bal&#;k çe&#;itleri de mekan&#;n en çok tercih edilen ve lezzeti y&#;llard&#;r ayn&#; kalabilen çe&#;itleri aras&#;ndad&#;r.

Adres: Muhsine Hatun Mah. Samsa Sok. No:5 Fatih/&#;stanbul

&#;leti&#;im: 22 40

kumkap&#; restoranlar&#;

Gezi Rehberi ve Nerede Ne Yenir? kategorilerini ziyaret edebilirsiniz.

Samatya Restoranlar&#; – Tarihin &#;zini Takip Edebilece&#;iniz 10 Mekan

Yeniköy’de Ne Yenir? Müdavimi Olaca&#;&#;n&#;z Kalitesi Sabit 10 Adres

Yelde&#;irmeni Mekanlar&#; – Sizi Mutlu Edecek En Gözde 10 Adres

Büyükada’da Ne Yenir? Ada’n&#;n En Me&#;hur 10 Nostaljik Lezzet Dura&#;&#;

Kireçburnu Bal&#;k Restoranlar&#; – Gidebilece&#;iniz En &#;yi 10 Nezih Mekan

Kumkapı Nerede, Nereye Bağlı, Nasıl Gidilir

Kumkapı Nerededir?

Kumkapı adını genellikle sinema ve dizi filmlerden sıkça duyduğunuzu biliyoruz. Kumkapı semti İstanbul&#;un Avrupa yakasında yer alan ve Marmara&#;ya sahili bulunan Fatih ilçesine bağlıdır. Ünlü İstanbul Ermeni Patrikhanesi&#;nin yer aldığı Kumkapı semti, aynı zamanda ulaşım açısından da oldukça merkezi bir lokasyonu bulunmaktadır.

Kumkapı semtine gidebilmek için farklı seçenekleriniz bulunmaktadır. Metro hattıyla gitmek isteyenler M1A, M1B ve M2 hatlarını kullanabilirsiniz. Otobüs hatlarıyla gitmek isteyenler ise 36ES, 38, 92B, BN1, HVİST nolu otobüs hatlarına binerek Kumkapı içinden ya da civarından geçebilirler.

Kumkapı Nerede, Nereye Bağlı, Nasıl Gidilir

İLGİLİ MAKALELERBU YAZARDAN DAHA FAZLASI

&#;Meyhane&#;siz Kumkapı ve son merametçi kadın

Berken Döner

Eski bir Kumkap&#;l&#; olan Nazaret Davityan ile Kumkap&#;’y&#; dola&#;&#;p, onun Kumkap&#;s&#; hakk&#;nda konu&#;mak için sözle&#;ti&#;imiz saatten biraz erken Kumkap&#; Meydan&#;’na geldim. Ö&#;le saatleri oldu&#;undan meydandaki meyhaneler bo&#;tu ve ak&#;ama haz&#;rlan&#;yorlard&#;. Nazaret bey ile bulu&#;madan bir &#;eyler at&#;&#;t&#;rmak için uygun bir yer arad&#;m. Ördekli Bakkal Sokak’taki süt ürünleri ile ünlü Boris’in Yeri’ne gittim. Bir bardak süt ald&#;m ve oradaki çal&#;&#;an ki&#;iye Nazaret Davityan ile bulu&#;aca&#;&#;m&#;z&#;, onu tan&#;y&#;p tan&#;mad&#;&#;&#;n&#; sordum. “Nazaret a&#;abey az önce buradayd&#;” dedi. Kumkap&#;’da herkesin büyük bir sayg&#;yla söz etti&#;i Nazaret Davityan ile biraz sonra bulu&#;tuk.

Nazaret Davityan ve Berken Döner

S&#;ra s&#;ra dizilmi&#; cumbal&#; evlerin oldu&#;u bir sokaktan geçiyoruz. Evlerinin rengi solmu&#;, pencereleri eskimi&#;, kap&#;lar&#;n&#;n önünde &#;en kahkahalar atan, pencere önlerinde sohbet eden kimse kalmam&#;&#;, çocuklar&#;n bile yüz vermedi&#;i bir sokaktay&#;z &#;imdi. Oysa zaman&#;nda çok ince bir zevkle yap&#;ld&#;&#;&#; belli olan evler bize geçmi&#;in tüm görkemini anlatmaya haz&#;r duruyor. &#;&#;te tam o s&#;rada bir kap&#; aç&#;l&#;yor. Son Kumkap&#;l&#;’lardan bir han&#;mefendi evine davet ediyor. Her yer öylesine temiz, öylesine düzenli ki “Az önceki terk edilmi&#; sokakta de&#;il miyim?” diyorsunuz. Hiç misafir beklenmedi&#;i halde her an misafire haz&#;r bir ev buras&#;. Ev sahibi han&#;mefendi ya&#;&#;na ald&#;rmadan servis yap&#;yor. O gün, kahvelerin yan&#;nda, özenle haz&#;rlad&#;&#;&#; kabak tatl&#;s&#;ndan da ikram ediyor. &#;&#;te o an anl&#;yorsunuz, daha tüm sand&#;klar aç&#;lmam&#;&#;, kokular gökyüzüne kar&#;&#;mam&#;&#;, Kumkap&#;’n&#;n hikayesi son bulmam&#;&#;. Gelin Kumkap&#;’y&#; Nazaret Davityan ile birlikte gezelim.

.

'MÜTH&#;&#; B&#;R ÇOKKÜLTÜRLÜ ORTAMIN &#;Ç&#;NDEYD&#;K'

Nazaret Davityan do&#;ma büyüme Kumkap&#;l&#;. Kumkap&#;, Kapal&#;çar&#;&#;’ya yak&#;n oldu&#;u için kom&#;u çocuklar&#; gibi kendisi de mesle&#;ine ç&#;rak olarak Kapal&#;çar&#;&#;’da ba&#;lam&#;&#;. &#;u an Çuhac&#; Han’&#;n önde gelen mücevher ustalar&#;ndan. Art&#;k Kumkap&#;’da ya&#;amasa da yüre&#;i Kumkap&#; ile çarp&#;yor. Sosyal medya yoluyla tüm Kumkap&#;l&#;lar&#; bulu&#;turdu&#;u bir sayfan&#;n da yöneticisi. Bu sayfa, süreç içinde öylesine bir hal al&#;yor ki e&#;siz bir foto&#;raf albümüne, belgelere sahip oluyor. Nazaret Bey , “Kumkap&#;ya Özlem” sayfas&#;n&#;n hikayesini &#;öyle anlat&#;yor: “Kumkap&#;’n&#;n insanlar&#; birbirinden koptu, da&#;&#;ld&#;. Fakat hepsinin akl&#; Kumkap&#;’da kald&#;. Sürekli bize Kumkap&#;’y&#; soruyorlard&#;. Ben ve arkada&#;&#;m Hayk Durmaz da bu insanlar&#;n özlemini dindirmek için foto&#;raflar çekip, mail yoluyla onlara yollamaya ba&#;lad&#;k. &#;nsanlar çok mutlu oldular. Sonra da bu foto&#;raflar&#; 'Kumkap&#;’ya Özlem' sayfas&#;nda yay&#;nlamaya ba&#;lad&#;k ve bir anda çok büyük bir ilgiyle kar&#;&#;la&#;t&#;k. &#;nsanlar kendi foto&#;raf albümlerini payla&#;&#;p, izlerini kaybettikleri çocukluk arkada&#;lar&#;n&#;, kom&#;ular&#;n&#; bu sayfa arac&#;l&#;&#;&#;yla buldular.”

Bak&#;ms&#;z, zamana yenilmi&#;, y&#;pranm&#;&#; evlerin s&#;raland&#;&#;&#; kald&#;r&#;mda oynayan çocuklar&#;n bak&#;&#;lar&#;ndaki yabanc&#;l&#;k ve güvensizli&#;i fark etti&#;imde Nazaret Bey’e burada geçen çocuklu&#;unu soruyorum. “Benim zaman&#;mda Kumkap&#;’da hep aileler otururdu. Pencereler, kap&#; önleri çiçeklerle bezenirdi. Ak&#;amlar&#; kap&#; önlerinde insanlar hep birlikte oturur, kahve içer, sohbet ederdi. Sabahlar&#; da mutlaka herkes kap&#;s&#;n&#;n önünü temizler, p&#;r&#;l p&#;r&#;l olurdu sokaklar. Evler hep cumbal&#;yd&#;. Kumkap&#; d&#;&#;&#; dedi&#;imiz yerde de daha çok bal&#;kç&#; aileleri otururdu. Müthi&#; bir çokkültürlü ortam&#;n içindeydik. Rumlar da çok yo&#;undu Kumkap&#;’da. Ni&#;anca’da Kastamonu ve Yozgat çevresinden gelen aileler otururdu” diye anlat&#;yor.

&#;STANBUL'UN EN ESK&#; YERLE&#;&#;M YERLER&#;NDEN KUMKAPI 

Kumkap&#;, &#;stanbul’un en eski yerle&#;im bölgelerinden. Bizans döneminde Kumkap&#;, küçük iskele anlam&#;ndaki Kontoskalion olarak an&#;ld&#;. Bu bölge Kumkap&#; ad&#;n&#; Osmanl&#; döneminde ald&#;. Semte ad&#;n&#; veren Kumkap&#;, Marmara Denizi k&#;y&#;s&#;ndaki surlarda yer alan be&#;inci kap&#;d&#;r. Fatih Sultan Mehmet &#;stanbul’u ald&#;ktan sonra Rumlar&#;n yo&#;un olarak ya&#;ad&#;&#;&#; bu bölgenin nüfusunu dengelemek için Anadolu’dan Ermenileri getirterek yerle&#;tirdi. Tarihi çok eskiye dayanan patrikhane semtin tam kalbinde yer alarak semti &#;ekillendirdi. Fatih Sultan Mehmet, ilk önce Samatya’daki Sulu Manast&#;r’&#; patrikhane ilan etti. y&#;llar&#; aras&#;nda patrikhane Samatya’da hizmet verdi. y&#;l&#;nda ise Türkiye Ermenileri Patrikhanesi Samatya’dan Kumkap&#;’ya ta&#;&#;nd&#;. Patrikhane’nin tam kar&#;&#;s&#;ndaki kap&#; Meryem Ana Kilisesi’ne aç&#;l&#;r. Nazaret Bey ise bizleri daha da eskiye, Bizans’a kadar götürerek, kilitli kap&#;lar&#; açt&#;, Bizans mahzenleri ve ayazmalar&#;yla bulu&#;turdu. Meryem Ana Kilisesi’nin alt&#;nda bir ayazma vard&#;r ve asl&#;nda buras&#; Bizans’tan kalma eski bir Rum Ortodoks Kilisesi’dir. Patrikhane Kumkap&#;’ya ta&#;&#;n&#;nca bu kilise Ermenilere verildi ve Patriklik Kilisesi mertebesine yükseldi. Gök Gürlemesinin O&#;ullar&#; anlam&#;ndaki Vortvots Vorodman Kilisesi ise Anadolu’dan gelen Ermeniler için ayr&#; bir de&#;ere sahiptir. Varto ve Lice depremleri sonras&#;nda Varto, Mu&#;, Siirt ve Bitlis’ten &#;stanbul’a göç eden evsiz Ermenilere kucak açt&#;. Günümüzde Vortvots Vorodman Kilisesi , asl&#;na uygun olarak restore edilip ,yeniden hizmete aç&#;ld&#;. &#;badete aç&#;k olan kilise ayn&#; zamanda Patrik Mesrop Mutafyan Kültür Merkezi ad&#;yla kültürel etkinliklerin de mekan&#; konumundad&#;r. Semtin en önemli mekanlar&#;ndan biri de Bezciyan Okulu’dur. Semtin haf&#;zas&#;nda çok de&#;erli bir yere sahip olan bu okul, kendi ad&#;na bir okul yapt&#;rmay&#; çok isteyen Harutyun Amira Bezciyan’&#;n büyük deste&#;iyle yap&#;ld&#;.

Kendisi de Bezciyan Okulu mezunlar&#;ndan olan Nazaret Bey ö&#;rencilik y&#;llar&#;n&#; &#;öyle anlat&#;yor: “Çocuklu&#;umda Bezciyan Okulu çok aktifti, üç yüz elli ö&#;rencisi vard&#;. &#;imdilerde ise yakla&#;&#;k yüz otuz ö&#;rencisi var. Oysa biz çocukken bir s&#;n&#;fta k&#;rk ki&#;iydik. Günümüzde temel derslere ek olarak konservatuvara yönelik de bir çal&#;&#;ma yap&#;l&#;yor. Ö&#;rencilere ud, keman ve piyano çalmas&#; ö&#;retiliyor. Okulumuzun derne&#;i de oldukça aktif. Örne&#;in masa tenisi ekibi, yakla&#;&#;k yirmi senedir dernekleraras&#; tüm yar&#;&#;malarda birinci oluyor. Bizim zaman&#;m&#;zla &#;imdiki aras&#;ndaki en büyük fark, ö&#;rencilerin Kumkap&#;’dan de&#;il, &#;stanbul’un çe&#;itli semtlerinden geliyor olmas&#;. Çünkü Kumkap&#;’da maalesef art&#;k çok az say&#;da kald&#;k.”

&#;stanbul'un y&#;ll&#;k kayma&#;&#;n&#; bulaca&#;&#;n&#;z adres: Boris'in Yeri&#;stanbul'un y&#;ll&#;k kayma&#;&#;n&#; bulaca&#;&#;n&#;z adres: Boris'in Yeri

'KUMKAPI'DA MEYHANE KALMADI'

Kumkap&#; günümüzde art&#;k sadece meyhaneleriyle biliniyor. Meyhanelere kimsenin yüz vermedi&#;i bu saatlerde eski meyhanecileri hat&#;rl&#;yoruz. Nazaret Bey ilk gençli&#;inin meyhanelerini keyifle anlat&#;yor; “Kumkap&#;’da meyhane kalmad&#;. Günümüzdekilere restaurant demek daha do&#;ru olur. Eskiden üç be&#; meyhane vard&#;. &#;imdiki gibi tüm meydan t&#;kl&#;m t&#;kl&#;m dolmam&#;&#;t&#;. Örne&#;in Kör Agop naml&#; Agop &#;nciyan ilk meyhanesini denizin kenar&#;nda açt&#;. Tekneden bozma bir yerde bal&#;k çorbas&#; yapard&#; arkada&#;lar&#;na, k&#;rlang&#;ç çorbas&#; çok ünlüydü. &#;nsanlar&#;n ho&#;una gitti&#;ini görünce i&#;ini büyüttü. Sonra bir meyhane açt&#;. Agop’un bu kadar ünlü olmas&#;nda e&#;i Marta’n&#;n yapt&#;&#;&#; mezelerin pay&#; çok büyüktür. Kör Agop’a kör denmesinin sebebi gerçekten bir gözünün kör olmas&#;yd&#;. &#;lginç olan ise e&#;inin ve çok sevdi&#;i kurt köpe&#;i Zalim’in de bir gözünün kör olmas&#;yd&#;. Hemen onun yan&#;nda Minas Misisyan’a ait Minas’&#;n K&#;raathanesi’ni vard&#;. Minas, Kör Agop’un meyhanesine ra&#;bet oldu&#;unu görünce k&#;raathanesini meyhaneye dönü&#;türdü. Sonra Yorgo’nun Yeri, Be&#;ikta&#;l&#; Çamur &#;evket’in Kartallar Meyhanesi, aç&#;ld&#;. Ba&#;ka da meyhane yoktu. Kumkap&#;’n&#;n lakerdac&#;lar&#; da çok ünlüydü ve Kör Agop’un a&#;abeyi Jirayr da kö&#;ede lakerda satard&#;. Bu meyhanelerin en önemli özelli&#;i pencerelerinde perde olmas&#;yd&#;. &#;çerisi gözükmezdi sokaktan. Meyhanenin böyle bir kültürü vard&#;. Üç dört çe&#;it meze vard&#; ama hepsi çok özenilerek yap&#;l&#;rd&#;. Bunlar aras&#;nda en çok kalamar dolma, pilaki, karides salatas&#; ve lakerday&#; hat&#;rl&#;yorum. Lakerday&#; her meyhane kendi yapard&#;. Daha do&#;rusu tüm Kumkap&#;’n&#;n evlerinde lakerda kurulurdu. D&#;&#;ar&#;dan almak ay&#;p kar&#;&#;lan&#;rd&#;. Çocukken tüm evlerden tütsülenmi&#;, tuzlanm&#;&#; bal&#;k kokusu gelirdi.”

&#;yot ve bal&#;k kokusu gelen Kumkap&#;’dan bir zamanlar do&#;u&#; yortusu öncesinde “melkon, kaspar yev ba&#;dasar” &#;ark&#;s&#;n&#; söyleyen çocuklar&#;n sesleri de gelirmi&#;. Kumkap&#;’n&#;n çocuklar&#; ellerindeki fenerlerle tüm kap&#;lar&#; çalar, kar&#;&#;l&#;&#;&#;nda büyüklerden &#;eker ve para al&#;rlarm&#;&#;. Nazaret Bey geçmi&#; bayramlar&#; &#;öyle anlat&#;yor: “Bayramlar&#;m&#;z ne&#;e içinde kutlan&#;rd&#;. Paskalyada kiliseden ç&#;kan tüm cemaat Kumkap&#;’n&#;n çevresini dola&#;arak ayinlerini yapard&#;. Kom&#;ular&#;m&#;zla büyük bir dostluk içindeydik. Müslüman kom&#;ular&#;m&#;z&#;n kendi bayramlar&#;nda kurdu&#;u sofralar, bizim bayramlar&#;m&#;zda ise çöreklerimiz ve dolmalar&#;m&#;z me&#;hurdu. Din ve &#;rk ayr&#;m&#; kesinlikle yap&#;lmazd&#;.”

Bayramlar bitti&#;inde de Kumkap&#;l&#;lar beraber ve ne&#;e içinde ya&#;aman&#;n yollar&#;n&#; bulmu&#;lar. Ak&#;am yemekleri çabucak yendikten sonra do&#;ruca sinemalar&#;n yolu tutulurmu&#;. Kumkap&#; bir zamanlar yazl&#;k sinemalar semtiymi&#;. Sekiz tane yazl&#;k sinemaya ev sahipli&#;i yapm&#;&#; bu küçük semt. Her ne kadar hiçbir filmi sonuna kadar bitiremeden, annelerinin kuca&#;&#;nda evlerine götürülen çocuklardan birisi olsa da, Nazaret Bey yazl&#;k sinema günlerini hiç unutmam&#;&#;: “Kumkap&#;’da sekiz tane sinema vard&#;. Kad&#;rga I&#;&#;k Sinemas&#;, &#;ncirdibi &#;nci Sinemas&#;, Azak yazl&#;k-k&#;&#;l&#;k Sinemas&#;, Ni&#;anca Nil yazl&#;k-k&#;&#;l&#;k sinemas&#;, Hisardibi Akç&#;nar Sinemas&#;, Langa Ba&#;ar Sinemas&#;, Yenikap&#; Gar ve Ulus Sinemalar&#;. Nil Sinemas&#;’n&#; çok iyi hat&#;rl&#;yorum. Çünkü çok &#;&#;kt&#;. Balkonlu ve local&#;yd&#;. Ak&#;amlar&#; her zaman sinemaya giderdik. Evlerimiz de çok yak&#;nd&#;. Ertesi gün de toplan&#;r dün geceki film hakk&#;nda konu&#;urduk.”

KUMKAPILILAR'IN ME&#;HUR P&#;KN&#;KLER&#; 

Kumkap&#;’n&#;n e&#;lenceleri sadece yazl&#;k sinemayla kalmam&#;&#;. Birbirinden ünlü kalender meyhaneleri, sinemalar&#;, renkli bayram günleri ya&#;ayan Kumkap&#;l&#;lar'&#;n piknikleri de me&#;hurmu&#;. Hiçbir pikni&#;i kaç&#;rmayan Nazaret Bey anlat&#;yor: “Bezciyan Okulu’nun ve Gençlergücü futbol tak&#;m&#;m&#;z&#;n yarar&#;na olurdu pikniklerimiz. Annelerimiz dolmalar, börekler haz&#;rlar Florya’ya, Polonezköy’e giderdik. Ama mutlaka her on be&#; günde bir tüm Kumkap&#;l&#;’lar Ere&#;li’ye pikni&#;e giderdik. Tabii Ere&#;li Kumkap&#;’ya çok uzak fakat yolun nas&#;l geçti&#;ini anlamazd&#;k. Birimizin elinde tef, di&#;erinin elinde darbuka &#;ark&#;lar söyleyerek giderdik. &#;imdilerde bu piknikleri ve adetlerini K&#;nal&#;ada’da sürdürmeye çal&#;&#;&#;yoruz.

Çirozluk uskumrular&#;n, Kumkap&#;’dan Ye&#;ilköy’e kadar bal&#;kç&#; evlerinin balkonlar&#;n&#; süsledi&#;ini dü&#;ünelim. Marmara’dan torik ç&#;k&#;yor, istavritin, tekirin kimse yüzüne bakm&#;yor. Kumkap&#;’n&#;n herhangi bir k&#;y&#;s&#;ndan elini soksan midye tutuyorsun. Tavadaki bal&#;k kokusu tüm Kumkap&#;’y&#; kapl&#;yor. Deniz küsmemi&#; daha. Sabah çaylar&#;n&#; en güzel bal&#;kç&#; kahveleri demliyor. Merametçiler de yan&#; ba&#;&#;m&#;zda. Ucundan k&#;y&#;s&#;ndan yeti&#;ti&#;i o günleri &#;öyle anlat&#;yor Nazaret Davityan, “Bal&#;kç&#;lar&#;n a&#;lar&#;n&#;n kazanlarda boyan&#;p, y&#;rt&#;k a&#;lar&#;n onar&#;lmas&#; i&#;ine ‘merametçilik’ denir. Kumkap&#;’n&#;n Ermeni bal&#;kç&#;lar&#; da bu i&#;i yapard&#;, bal&#;kç&#;lar&#;n e&#;leri de do&#;umlu Agavni Demirciyan o günlerden kalan son merametçilerdendi. Yak&#;n zaman önce kendisini kaybettik. Bal&#;k çok tüketti&#;i için uzun ya&#;ad&#;&#;&#;n&#; söylerdi. Ya&#;ad&#;klar&#;, gördükleri ve anlat&#;m&#; ile tam bir Kumkap&#;l&#;’yd&#;. Mesela biz Arbo Reis derdik, “Yooo, ona köylünün Arbo denir.” diye düzeltirdi. Reislerin hepsinin bir lakab&#; oldu&#;unu söylerdi. Kalafat yerinde do&#;mu&#; ve sonras&#;nda Kömürcü Sokak’ta oturmu&#;. On yedi ya&#;&#;nda “meramet” ile tan&#;&#;m&#;&#; ve yirmi y&#;l a&#;larla ya&#;am&#;&#;. Maalesef evlenmek k&#;smet olmam&#;&#;. Eni&#;tesinin denizin üzerinde Çöplük Palas adl&#; bir meyhanesinden bahsederdi. O anlat&#;rken sanki ben ya&#;&#;yordum, çünkü ben ne Kalafat yerini ve ne de o günleri görmü&#;tüm. Kumkap&#;’n&#;n son kad&#;n merametçisi ise Alis Zurikyan’d&#;r. O da çok ya&#;land&#;.”

Kumkap&#;’da bugünlerde güzel bir hareketlilik var. Patrikhaneye ba&#;l&#; Papaz Evleri restore edilmi&#; ve otel olarak hizmet vermeye ba&#;lam&#;&#;. Bezciyan Okulu ça&#;da&#; bir okul görünümünü alm&#;&#;, okulun derne&#;i eksiklerini tamamlam&#;&#;. Bütün bunlara ra&#;men, Kumkap&#; kendine özgü o insanlar&#;n&#; yitirmi&#;. Kumkap&#;’y&#; hüzünlü bir sis içinde geride b&#;rak&#;p uzakla&#;&#;rken, bu görüntünün saatlerce Kumkap&#; sokaklar&#;nda dola&#;t&#;&#;&#;m&#;z Nazaret Bey’in yüzüne, davran&#;&#;lar&#;na hatta ses tonuna nas&#;l da yans&#;d&#;&#;&#;n&#; dü&#;ünüyorum. Edip Cansever’in Mendilimde Kan Sesleri adl&#; &#;iirindeki &#;u dizeleri geliyor akl&#;ma:

“…&#;nsan ya&#;ad&#;&#;&#; yere benzer

O yerin suyuna, o yerin topra&#;&#;na benzer

Suyunda yüzen bal&#;&#;a

Topra&#;&#;n&#; iten çiçe&#;e

Da&#;lar&#;n&#;n, tepelerinin dumanl&#; e&#;imine benzer…”

Google Optimizasyon

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir