bebekler ne zaman yuz ustu yatirilir / Bebeklerde Doğru Yatırılma Yöntemleri | Bebek Gelişimi | Çocuklu Dünya

Bebekler Ne Zaman Yuz Ustu Yatirilir

bebekler ne zaman yuz ustu yatirilir

Bebek Uykusu

Bebekler iyi bir uyku için

Sessiz, gürültüsüz ısısı ayarlanmış, huzur dolu ve fiziksel koşulları iyi olan bir ortam hazırlanmalıdır. Rahat ve güvenli bir uyku için sırt üstü ya da yan yatırılması tercih edilmelidir. Yüzükoyun yatış bebeklerin bazen havasız kalmasına neden olabilir. Kafa tasının düzgün gelişmesi için bebeklerin bir yatışta sizi sağdan görüyorsa, bir dahaki yatışta soldan görmelidir. Loş bir ışıkta ninniler söyleyin, masal okuyun, hikâye anlatın ya da bunun için özel olarak hazırlanmış CD’lerden yararlanın.

Bebeğiniz yeterince uyuyor mu?

Yenidoğan döneminde bebekler günde toplam yaklaşık saat uyurlar. kez gündüz uyumaları da vardır.
aylık dönemde saat aralıksız uyur ve beslenmek için uyanır. Aktif uyku % 43’e düşer.
3 aylık olduklarında bebeklerin % 71’i tüm gece boyunca uyurlar.
4 aylık dönemde, geceleri daha uzun; gündüzleri daha kısa uyurlar.
6 aylık periyotta saatlik uyku döngüsünde kez uyanırlar. Uyandıktan sonra bebeklerin 1//2’si kendi kendine yeniden dalarlar. Günde toplam yaklaşık saat uyurlar ve bu bebeklerin % 84’ü tüm gece boyunca uyuyabilir.
10 aylık bebeklerin 90%'ı tüm gece boyunca ve günde ortalama saat uyurlar.
12 aylık bebekler günde toplam yaklaşık saat uyurlar.
ay arası gündüz uykusu teke düşer.
ay arası çocukların büyük kısmı günde 1 kez yarım saat ile 3 saat arası öğlen uykusuna ihtiyaç duyarlar.
2 yaşında günde saat uyurlar.
Oyun çağı çocukları ise gün içinde saat uyur. kez gündüzleri uyurlar; ancak bunun akşam uykusuna yakın bir dönemde olmamasına özen gösterilmelidir.

Bebekler İçin Güvenli Uyku

Bebeklerin doğduğu ilk günden itibaren sağlıklı büyümeleri için pek çok konuya özen gösterilmektedir. Bu yeni dönemde anne ve babaların en hassas oldukları konu beslenme ve uyku düzenidir. Savunma mekanizması olmayan bebeklerin gelişimini ve sağlığını etkileyen beslenme kadar uyku pozisyonlarına dikkat ediyor olmak, bebeğin sağlığı ve yaşam kalitesi açısından büyük önem taşır.

Sırt üstü yatış pozisyonu, Ani Bebek Ölümleri Sendromu’nu engelliyor.

Bebeğin yüz üstü pozisyonda yatması, nefes yollarının kapanması ihtimaline neden olabilir. Yüz üstü yatırılmasa bile, yan yatırıldığında kendi kendine yüz üstü dönmesi riski vardır. Bu nedenle bebeklerin sırt üstü pozisyonda uyuması sağlanmalıdır.

Bebeklerin kendi yataklarında uyuması da en az uyku pozisyonu kadar önemli.

Anne babalar bebeklerin ihtiyaçlarına anında cevap verebilmek için bebekleriyle uyumayı tercih ederler. Ancak bebekle birlikte uyuma, bebeklerin kazayla boğulma riskini artırabilir. Bu riske yataktaki yastıklar, çarşaf ve yorgan neden olabilir.

Bebeklerin uyurken kusarak boğulmaları mümkün mü?

Bebekler ilk aylık dönemde, kusmuklarını kendileri dışarı itme yetisine sahip olmadıklarından, boğulma riski olabilmektedir. İlk 3 ay risk taşıyan bu durumu en aza indirmek için, anne babalara bebeklerini sırt üstü yatırmaları sık olarak kontrol etmeleri önerilir

Yenidoğan Bebekler Nasıl Yatırılmalı?

Özellikle ilk kez anne baba olan çiftler, bebeklerinin sağlığı ve gelişimi ile ilgili birçok şeyi merak edip araştırırlar. Taze ebeveynlerin araştırdıkları konularında başında ise hiç şüphesiz ki yenidoğan bebeklerin nasıl yatırılması gerektiği geliyor. Zira yenidoğan bebeklerin henüz kas gelişiminin tamamlanmadığı ve sık sık kustukları düşünüldüğünde, yatış pozisyonunun hayati önem taşıdığı söylenebilir. Peki, yenidoğan bebekler nasıl yatırılır?
 

Yenidoğan bebekler için en ideal yatış pozisyonu yan yatmadır. Çünkü yüz üstü yatırmak, bebeğin henüz kasları gelişmediği ve boynunu kaldıramadığı için boğulma riskini yükseltir. Bu nedenle en uygun uyku pozisyonu bebeği yana çevirerek yatırmaktır. Bu pozisyonu daha güvenli hâle getirmek için ise yan yatırma yastıklarından faydalanılması önerilmektedir. Böylece bebek yan yatar pozisyondayken yüzünün üstüne düşmeyecektir. Bununla birlikte bebeğinizi sırt üstü de yatırabilirsiniz. Ancak bu pozisyonu uygulayacaksanız bebeğin baş kısmının yaklaşık 30 cm yukarıda olması gerektiğini unutmayın. Bunun için yatağın baş kısmının altına bez/battaniye desteği koyabilirsiniz.

Sizler için hazırladığımız bu yazıda, yenidoğan bebek yatış pozisyonları ile ilgili tüm merak edilenleri derledik, hazırsanız başlayalım!

Yenidoğan Bebekler Nasıl Yatırılmalı?

Bebeklerin sağlıklı gelişimi açısından rahat ve kaliteli uykunun önemi yadsınamaz bir gerçek. Ancak kaliteli uyku kadar bebeğin uyku sırasında güvenliği de oldukça önemli. Zira ani bebek ölümü sendromlarının büyük bir kısmı, yenidoğan döneminde uyku esnasında gerçekleşiyor. Bu nedenle ilk kez anne baba olanların yenidoğan yatış pozisyonları hakkında bilinçli olması hayati önem taşıyor. Peki, yenidoğan bebekler nasıl yatmalı?

Yenidoğan bebekler için en uygun yatış pozisyonu yan yatmadır. İlk aylarda bebeğin sırtını desteklemek ve yüzünün üstüne doğru dönmesini engellemek için hazır satılan yan yatma yastıklarından alınmalıdır. Bu pozisyon ile hem boğulma riskinin önüne geçilir hem de reflü olma ihtimali azaltılır. Ayrıca kolik bebeklerin gaz çıkışı için de oldukça uygun bir yatma pozisyonudur.

Bu yatış pozisyonunda dikkat edilmesi gereken tek şey, bebeği sürekli aynı tarafa yatırmamaktır. Çünkü böylesi bir durumda hem hafif kafa şekli bozuklukları görülebilir hem de bölgesel saç dökülmesi yaşanabilir. Bunun yerine bir uykuda sağ tarafa, diğer uykuda sol tarafa yatırmak daha sağlıklı olacaktır.

Yenidoğan bebekleri sırt üstü de yatırabilirsiniz. Ancak sırt üstü yatıracaksanız mutlaka yatağın baş kısmını 30 cm kadar yükseltmelisiniz. Böylece kusma ve tıkanmalara karşı önlem almış olursunuz.

Öte yandan, yüz üstü yatma pozisyonu yenidoğan bebekler için önerilmemektedir. Çünkü yukarıda değindiğimiz gibi yüz üstü yatış pozisyonunda yenidoğan bebeklerin kafalarını kaldırabilecek kadar boyun kasları gelişmemiş olduğundan nefessiz kalma riski doğuyor.

Yenidoğan Bebekler Nasıl Yatırılmalı?

Yenidoğan Bebekler Yastık Kullanmalı mı?

Bebekler nasıl yatırılmalı sorusu kadar yenidoğan bebekler yastık kullanmalı mı sorusu da anne babaların aklını kurcalayan önemli bir konudur. Uzmanlar, bebeklerin boyun kasları gelişene kadar yastık kullanımını önermiyor. Yani bir bebeğin yüz üstü yatarken kafasını kaldırabilecek kadar boyun kasları gelişmediyse, o bebeğin yastık kullanmaması gerekiyor. Hatta birçok uzman 2 yaşına kadar yastık kullanımının gereksiz ve sağlıksız olduğunu savunuyor.

Buna rağmen birçok anne baba, bebeğinin yastıksız uyurken konforsuz olacağını düşünerek yastık kullanımına çok daha erken başlıyor. Ancak erken dönemde yastık kullanımının bebekler için birçok riski bulunuyor. Örneğin boyun kasları henüz gelişmeyen bir bebek kazara yüz üstü pozisyona geldiğinde, tekrar kendisini döndüremeyebilir ve yastığın içine gömülerek nefessiz kalabilir. Ayrıca omurilik ve boyun kaslarının sağlıklı gelişimi için de 1 yaşından önce yastık kullanmamak gerekir. En erken 1 yaşından sonra ve doktorun önerisiyle çok yumuşak olmayan, kuş tüyü gibi alerjiyi tetikleyen maddelerden üretilmemiş, hava alan yastıklar kullanılmaya başlanabilir.

Ancak özel durumu olan bebekler için doktorlar 1 yaşından önce yastık kullanımını önerebilmektedir. Örneğin reflüsü olan bir bebek erken dönemde reflü yastığı kullanabilir veya düz kafa sendromuna sahip olan bebekler, doktorunun önerisiyle ortası boş olan özel yastıklarda uyuyabilir. Özel bir durumu olmayan bebekler ise en erken 1 yaşında yastık kullanımına başlayabilirler.

Bebekler Ne Zaman Yastık Kullanabilir?

Yenidoğan Yatağı Nasıl Olmalı?

Pek çok anne baba adayı, bebeklerinin yumuşacık bir yatakta daha konforlu ve güvenli uyuyabileceğini düşünür. Oysa yumuşak yataklar hem bebeğin omurga sağlığını olumsuz etkileyebileceğinden hem de boğulma riski doğurabileceğinden tavsiye edilmemektedir. Bunun yerine hafif sert yataklar, yenidoğan bebekler için daha güvenilir ve sağlıklıdır. Ayrıca yatağın üzerinde hem boğulma riskine karşı hem de alerjiyi tetikleyebileceği için herhangi bir oyuncak bulunmaması gerekir. Bununla birlikte kumaş seçimi de oldukça önemlidir. Pike, yastık kılıfı vb. ürünleri satın alırken hava alan ve bebeği terletmeyen sağlıklı kumaşlar tercih edilmelidir.

Bebekler İçin En İyi 9 Yatak!

Özetlemek gerekirse, yenidoğan bebekler için en güvenli uyku pozisyonu yan yatmadır. Kusma riskine karşı yatağın baş kısmını biraz yükseltmek de güvenli uyku için alınabilecek diğer bir önlemdir.

Editörün Seçtikleri

Popüler Yazılar

Gebe Sözlüğü

Bebeklerde yatış pozisyonları! Yeni doğan bebek nasıl yatırılır? Yüz üstü mü sırt üstü mü

Bebeklerde yatış pozisyonları! Yeni doğan bebek nasıl yatırılır? Yüz üstü mü sırt üstü mü

Ani bebek ölümlerinin en sık yaşandığı yeni doğan döneminde bebekler için en sağlıklı uyku pozisyonu şeklini sizler için araştırdık! Yeni doğan bebekler nasıl yatırılmalı, Yeni doğan bebekleri yüz üstü yatırmak zararlı mı? Yeni doğan bebekler için en riski yatış şekli hangisi? Bebek yatırma yöntemleri:

Doğumdan itibaren ki ilk 28 günlük yeni doğan döneminde bebeklerin rahat ve güvenilir bir uyku uyuması için birçok uyku pozisyonu vardır. Her bebeğin rahat ettiği uyku pozisyonu farklı olsa da güvenilir bir şekilde uyumaları rahat yatmalarından çok daha önemlidir. Böyle dememizin sebebi ise doğum sonrasındaki ilk aylarda en sık yaşanan bebek ölümlerinin uykuda gerçekleşmesinden dolayıdır. Bu nedenle özellikle de ilk defa anne olacak bir kadının bilinçli olması büyük önem taşımaktadır. İlk 1 yaşa kadar tavsiye edilmeyen yastık kullanımının dışında annelerin bebeklerini hangi pozisyonda yatırmaları gerektiği kafa karışıklığına neden olabiliyor. Kimileri bebeğinin yüz üstü yatmasından daha keyif aldığını öne sürerken kimileri yan ya da sırt üstü yatırmanın daha doğru olabileceğini söylüyor. Peki bebekler için en doğru uyku şekli hangisi? Yeni doğan bebekleri yatırırken dikkat edilmesi gereken hususlar neler? İşte yeni doğan uykusunda bilinmesi gereken önemli ayrıntılar

TIKLA OKU: UYUMAYAN BEBEKLER İÇİN EN ETKİLİ DUALAR

YENİ DOĞAN BEBEK NASIL YATIRILMALI? BEBEKLERDE UYKU POZİSYONLARI

Yeni doğan bebek nasıl yatırılmalı? Yeni doğan bebeklerde uyku şekilleri ve anlamları

Yeni doğan bebek nasıl yatırılmalı? Yeni doğan bebeklerde uyku şekilleri ve anlamları

Yeni doğan bebekleri yatağa ya da ana kucağına yatıracağınız zaman doğru yatırma şeklini tercih etmeniz önemlidir. Aksi takdirde bebeğinizin nefessiz kalmasına, yemek yedikten sonra yatırdığınız zaman kusmasına, henüz gelişimini tamamlamayan omurgalarda bazı problemler çıkmasına yol açabilir.

Bebekleri yüz üstü yatırma, yana yatırma ve sırt üstü yatırma şekillerinden hangisinin daha güvenilir, hangisinin de daha riskli olduğuna gelin tek tek bakalım

BEBEKLER İÇİN EN SAĞLIKLI YATMA ŞEKLİ HANGİSİ?

Yeni doğan bebeklerde yatırma yöntemleri! Bebekler yana yatırılmalı mı?

Yeni doğan bebeklerde yatırma yöntemleri! Bebekler yana yatırılmalı mı?

YENİ DOĞAN BEBEKLERDE YANA YATIRMA:

Yeni doğan bebekler için en sağlıklı ve güvenilir bir uyku pozisyonu olan yana yatma da ilk zamanlarda bebeğin sırtına havlu konularak yana yatırma ya da hazır olarak satılan yan yatma ürününden yardım alarak bebeğinizi yana sabitleyebilirsiniz. Bebeğinizi yana yatırdığınız takdirde solunum problemleri yaşanmayacak ve kolik sıkıntısının önüne geçilmiş olacaktır. Ayrıca reflü problemi de görülmeyecektir.

Ancak bu esnada dikkat etmeniz gereken önemli nokta:devamlı bebeğinizi aynı tarafa yatırmamak olacaktır. Böyle yaparsanız kafa şeklinde birtakım bozulmalara neden olabilir ya da saçlarında yer yer dökülme durumu ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bir uykusunda sağ tarafına yatırdıysanız diğer uykusunda sol tarafına döndürüp yatırın.

YENİ DOĞAN BEBEKLER YÜZ ÜSTÜ YATIRILMALI MI? BEBEKLERİ YÜZ ÜSTÜ YATIRMAK ZARARLI MI?

Yeni doğan bebekleri sırt üstü pozisyonda en sık yatarken gördüğümüz vakit emzirme sonrasında kucağa yatırılarak gaz çıkartılma sırasıdır. Karnı doyan bebeğe beslenme sonrasında hemen yapılan uygulama gaz çıkarma masajıdır. Bu esnada bebek yüz üstü yatarken çevresini fark etmeye başlar. Vücudunu dik tutmayı yüz üstü yattığı zamanlarda keşfeder. Ancak uyku esnasında yüz üstü yatırma işlemi nefessiz kalması bakımından risklidir.

YENİ DOĞAN BEBEKLER NE ZAMAN SIRT ÜSTÜ YATIRILMALI? BEBEKLERDE SIRT ÜSTÜ YATIRMA ŞEKLİ

Bebeklerde sırt üstü yatırma pozisyonu

Bebeklerde sırt üstü yatırma pozisyonu

Başta ellerini ve ayaklarını olmak üzere vücudunu en güzel keşfedebileceği yatış pozisyonu sırt üstüdür. El ve ayaklarını fark eden minikler ağızlarına getirerek bunu bir oyun haline getirirken yapılan bazı çalışmalarda bebekler için en sağlıklı ve güvenilir yatış şeklinin sırt üstü olduğunu ortaya koymaktadır.

Eğer bebek salya akıtma, kusma eğilimindeyse; uyurken yan durmasını sağlamalısınız.

BEBEKLERDE KUSMUK BOĞULMASINA KARŞI NE YAPILMALI?

Çocuk Hastalığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Abdullah Ceylan, kusan çocukların nasıl yatırılması gerektiği konusunda ebeveynlere bazı bilgiler verdi

Yeni doğan bebekler ilk aylarda, kendi kusmuklarını dışarı çıkaramadıklarından dolayı boğulma tehlikesiyle karşılaşabilirler. Fakat bu tehlike 3. aydan sonra azalır. Uzmanlar ilk aylardaki bu tehlikeyi en aza indirmek için bebeklerin yan yatırılmasını öneriyor. Ancak bebekler yüz üstü yatırılmasalar dahi, yan yatırıldıkları zaman kendi kendilerine dönüp yüz üstü yatabilirler.

Bebeklerde kusmuk boğulması nedir?

Bebeklerde kusmuk boğulması nedir?

Çocuğa Muhammed ismini vermek sakıncalı mı? Muhammed isminin yanına en çok yakışan isimler

İLİŞKİLİ HABER

Çocuğa Muhammed ismini vermek sakıncalı mı? Muhammed isminin yanına en çok yakışan isimler

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası