3 günlük raporda ne kadar kesinti olur / Sosyal Güvenlik Kurumu

3 Günlük Raporda Ne Kadar Kesinti Olur

3 günlük raporda ne kadar kesinti olur

ÇALIŞANLARIN 2 GÜNLÜK RAPOR ÜCRETİNİ İŞVEREN ÖDEMELİ MI?

ÇALIŞANLARIN 2 GÜNLÜK RAPOR ÜCRETİNİ İŞVEREN ÖDEMELİ MI?

Geçici iş göremezlik, sigortalının iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hallerinde Kurumca yetkilendirilen hekim veya sağlık kurulu raporlarında belirtilen istirahat süresince geçici olarak çalışamama halidir.[1]

Geçici iş göremezlik ödeneği, iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hallerinde Kanunda belirtilen geçici iş göremezlik sürelerinde verilen ödenektir.[2]

Hastalık, iş kazası, meslek hastalığı, analık halinde, durumun Kurumca yetkilendirilen hekim veya sağlık kurullarından alınmış istirahat raporu ile belgelenmesi  şartıyla, iş göremezliğe uğrayan sigortalıya Kurum tarafından geçici iş göremezlik ödeneği ödenmektedir.

İş kazası, meslek hastalığında her gün için  analık halinde doğumdan önce ve sonra sekizer hafta, çoğul gebelik halinde doğumdan önceki süreye iki haftalık süre ilave edilerek her gün için geçici iş göremezlik ödeneği ödenir.

Ancak hastalık halinde,  4/a kapsamında( hizmet akdi ile) çalışan sigortalıların aldığı istirahat raporlarının 3. Gününden başlayarak  iş göremezlik ödeneği ödenir. Kurum  raporun ilk iki günü için ödeme yapmamaktadır.

  Sayılı Yasa Madde 1. Fıkrası b bendi ;

4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi ile 5 inci madde kapsamındaki sigortalılardan hastalık sigortasına tabi olanların hastalık sebebiyle iş göremezliğe uğraması halinde, iş göremezliğin başladığı tarihten önceki bir yıl içinde en az doksan gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması şartıyla geçici iş göremezliğin üçüncü gününden başlamak üzere her gün için, geçici iş göremezlik ödeneği verilir.”  hükmünü içermektedir.

Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği Maddesinde de Kanun hükmü tekrar edilmiştir.

Kurum uygulamasının yasal dayanağı belirtilen hükümlerdir.

İşçiler Kurumdan alamadıkları iki günlük iş göremezlik ücretini işverenden isteyebilir mi?

İş Kanunu  Maddesi; “Genel anlamda ücret bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para ile ödenen tutardır.” hükmünü  taşımaktadır. 

Bu hüküm gereği, kural olarak ücret ancak bir iş karşılığı ödenir. Bunun istisnaları, yani çalışmadan çalışmış gibi ücret ödenmesi gereken günler(  hafta tatili, bayram, yıllık izin gibi)  kanunda ayrıca sayılmıştır.[3]  Hastalık halinde alınan raporlarda, SGK tarafından geçici iş göremezlik ödeneği verilmeyen ilk  iki gün için  işveren tarafından ücret ödenip ödenmeyeceği  konusunda açık bir hüküm bulunmamakla birlikte; son yıllarda Çalışma Bakanlığı müfettişleri tarafından  yapılan teftişlerde 2 günlük hastalık raporları üzerinde durulduğu ve işverenin ödeme yapmasının istendiği bilinmektedir. Bu uygulamaya gerekçe olarak ta,  İş Kanunu’nun “Geçici İş göremezlik” başlıklı 48/2 . Maddesi ve 49/4 maddesi  gösterilmektedir. 

İş Kanunu 48/2. Md.  “ Hastalık nedeni ile çalışılmayan günlerde Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından ödenen geçici iş göremezlik ödeneği aylık ücretli işçilerin ücretlerinden mahsup edilir.”

İş Kanunu 49/4 Md. “Hasta, izinli veya sair sebeplerle mazeretli olduğu hallerde dahi aylığı tam olarak ödenen aylık ücretli işçilere 46, 47 ve 48 inci maddenin birinci fıkrası hükümleri uygulanmaz. Ancak bunlardan ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışanlara ayrıca çalıştığı her gün için bir günlük ücreti ödenir.” Hükümleri yer almaktadır.

İş Kanununda yer alan bu düzenlemeler, ücretin bir iş karşılığı olması gerektiği kuralının istisnasıdır.

İlgili maddelerde aylık ücretli işçilerden bahsedilmiştir. Aylık ücrette ayın kaç gün olduğu önemli değildir. Belirlenen ücret,  ay kaç gün olursa olsun değişmez, maktu olarak işçiye ödenir. Oysa günlük ücret belirlendiğinde, işçinin aldığı ücret, ayın 28,29 ya da 30,31 gün olmasına göre değişir.

Söz konusu maddelerde aylık ücretli çalışanlardan bahsedilmiş olduğundan, aylık maktu ücretle çalışanların hastalık nedeniyle rapor almaları  durumunda, SGK tarafından ödeme yapılan tutar mahsup edilecek ve SGK nun ödeme yapmadığı ilk iki gün işveren tarafından ödenmek zorunda kalınacaktır.

Maktu aylık  belirlenmemiş,  işçi günlük, saatlik ücretle çalışıyor ise hastalık raporlarında işveren ilk iki gün için ücret ödemek zorunda kalmayacaktır. Çünkü bu şekilde ücret alanlar için İş Kanunu 48/2 veya 49/4. Maddedeki gibi istisnai bir düzenleme yoktur. Aksine İş Kanunu 25/I-b son fıkrada işçinin sağlık sebebi ile  iş sözleşmesinin askıda kalması nedeniyle işine gidemediği süreler için ücret işlemeyeceği belirtilmiştir.

Sonuç itibariyle hastalık raporlarında, ilk iki gün için ücret ödenmek istenmiyor ise “aylık ücret” yerine, günlük, saatlik ücret şekillerinin seçilmesi uygun olacaktır. 

 

[1] Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği 38/funduszeue.info

[2] Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği 38/funduszeue.info

[3]  Sayılı İş Kanunu 44,46,47,md

 

 

Devlet Memuru Rapor Aldığında Maaşı Kesilir Mi?

Devlet Memuru Rapor Aldığında Maaşı Kesilir Mi?

Devlet memurları ayaktan tedavi kapsamında aldığı tek seferde 7 güne kadar olan raporlarda herhangi bir maaş kesintisi uygulanmaz. Bununla birlikte yine ayaktan ve tek seferde alınan 8 ve üzeri gün alınan raporlar için maaşın yalnızca tazminat ve zamlarında geçerli olmak üzere %25 kesinti uygulanır.

Memurlarda yapılacak olan maaş kesintisinin standart bir rakam bulunmamaktadır. Bordroda yer alan yan ödeme, özel hizmet tazminatı ve varsa zam farkı toplamı üzerinden %25 kesinti uygulanır. Elbette gün sayısı da hesaplama bir çarpan olarak yer alır.

Yalnızca kesintinin miktarını açıklayabilmek adına sayısal bir örnek verilebilir. memur rapor kesintisi hesabı doğrultusunda 14 Bin TL maaş alan bir memurun alacağı 18 günlük rapor doğrultusunda yapılacak kesinti TL tutarında olacaktır. Bu hesaplama yapılırken, ücretsiz sayılan ilk 7 gün hesaba katılmazken, yalnızca son 11 gün hesap edilir.

Kadrolu Memur Rapor Parası Alır Mı?

Memurların maaşında yapılan rapor kesintisi için SGK üzerinden herhangi bir rapor parası alınmaz. Yapılan kesinti, niteliği gereği, günlük ücret hakedişi üzerinden yapılmadığı için SGK’nın herhangi bir ödeme yapması söz konusu değildir.

Kaç Gün Rapor Maaştan Kesilmez?

Kadrolu veya sözleşmeli devlet memurlarının ayaktan tedavi kapsamında tek seferde alacağı 7 günü aşan raporlarda maaş kesintisi uygulanmaz. Bu tedavilerin toplamı ise bir takvim yılı içerisinde 40 günü geçemez. Tek seferde 7 günü, veya 1 yılda toplam 40 günü aşan rapor durumlarında memurlarda maaş kesintisi uygulanır.

Memur Kaç Gün Rapor Hakkı Var?

sayılı DMK’ya tabii çalışan kadrolu/sözleşmeli memurların tek hekim imzalı ayaktan tedavi raporları tek seferde 7 günle sınırlıdır. Bir yıl içerisindeki toplamı içinse 40 gün rapor hakkı verilir. Bu süreler heyet raporu durumlarında 12 veya 18 aya kadar uzatılması mümkündür.

Sözleşmeli Memur Rapor Kesintisi

Devlet Memurları Kanunu’nun 4/B maddesine göre çalışan sözleşmeli memurlarda rapor kesintisi yapılmaz. Aynı 4/a’ya tabii çalışan kadrolu memurlar gibi tek seferde 7, bir yılda 40 güne kadar ayaktan tedavi rapor hakkı bulunmaktadır.

Heyet Raporu Alan Memurun Maaşı Kesilir Mi?

Devlet memurlarının heyet raporu ile istirahat hakkı farklı durumlar için 18 aya kadar maaş kesintisi olmadan uzatılabilir. sayılı DMK’nın Maddesinde belirtildiği üzere uzun süreli tedavi gerektiren kanser, verem ve akıl hastalıklarının heyet raporuyla tespiti halinde memurlara 18 aya kadar ücretli izin verilebilir.

Bunun haricindeki diğer ameliyat ve tedavi durumları içinse, yine hekimin uygun görmesi ve raporda belirtmesi şartıyla 12 aya kadar maaş kesintisiz rapor hakkı tanınmaktadır.
Bayan memurlar için doğum izni 16 hafta olarak uygulanır. Heyet raporuyla birlikte 16 haftanın sonunda bu sürenin 6 aya kadar uzatılması mümkündür.

10 Günlük Raporda Ne Kadar Kesinti Olur?

Devlet memurlarının alacağı tek seferde 7 günü geçen raporlar için farklı kesintiler uygulanır. Memurun kadro unvanı, derecesi, kademesi ve hangi ay içinde bulunduğuna göre kesintinin miktarı yılı için günlük kesinti miktarı 40 TL ile 65 TL arasında değişkenlik gösterebilir. Memurlarda rapor kesintisine etki eden durumlar:

  • Memurun kadro unvanı (polis, öğretmen, hemşire vb.)
  • Memurun kadro derecesi ve kademesi (1/1, 4/2, 5/3 vb.)
  • İçinde bulunulan ay (Ocak ve temmuz aylarında yapılan zamlarda da kesinti uygulanır)
  • Memurun çalıştığı görev bölgesi (Doğu bölgesindeki tazminat miktarları fazla olduğu için yapılacak kesinti de artar)
Devlet Memuru Rapor Aldığında Maaşı Kesilir Mi?

Raporlu işçinin ücretinden kesinti olur mu?

Resul Kurt



Resul Kurt
0 0

Resul KURT
[email protected]
funduszeue.info

Raporlu işçinin ücretinden kesinti olur mu?

Şirketimiz çalışanlarının almış olduğu 1 günlük ve 2 günlük raporların ücretlerini SSK karşılamamaktadır. Çalışanların almış olduğu 1 ve 2 günlük raporlar için SSK primlerini aldığı rapor doğrultusunda yatırmaz isek doğru olur mu? Ayrıca bu 1 ve 2 günlük raporlu günlerde kişi işyerimizde çalışmadığı için bu günler için maaşından raporlu gününe göre kesinti yapabilir miyiz? (Örnek: 2 gün rapor aldıysa 2 günlük maaşını kesebilir miyiz?) Hilmi ÜLKÜ

Özellikle işverenler ve çalışanlar arasında en fazla tartışma konusu olan konunun, istirahatli olunan sürelerde sigorta priminin yatırılıp yatırılmayacağı olduğu söylenebilir.

Sosyal Sigortalar Kanunu'nun maddesinde: Hastalık sebebiyle geçici iş göremezliğe uğrayan sigortalılardan geçici iş göremezliğin başladığı tarihten önceki bir yıl içinde en az gün hastalık sigortası primi ödemiş bulunan ve sigortalılık niteliği devam edenlere, geçici iş göremezliğin üçüncü gününden başlamak üzere, her gün için geçici iş göremezlik ödeneği verilmektedir.

Görüldüğü üzere, yasa hükmü uyarınca sigortalılara, ilk iki gün için geçici iş göremezlik ödeneği verilmemektedir.

Sosyal Sigortalar Kanunu'nun maddesi gereğince, iş kazası, meslek hastalığı veya hastalık halinde verilecek geçici iş göremezlik ödeneği, sigortalının sağlık tesislerine yatırılmak yahut bakımı Kurumca sağlanarak kaplıca veya içmelere gönderilmek yoluyla tedavi ettirildiği takdirde, 78 ve maddeler gereğince hesaplanacak günlük kazancının yarısı, ayakta tedavi ettirildiğinde ise üçte ikisidir. Geçici iş göremezlik ödenekleri haftalık olarak ve işledikten sonra kurumca verilmektedir.

Raporun, Sağlık Bakanlığı sağlık tesisinden ya da SGK ile anlaşmalı özel sağlık kurumlarından alınması halinde geçici iş göremezlik ödeneği verilmektedir. SGK ile anlaşma yapmamış özel kurumlardan alınan sağlık raporlarına geçici iş göremezlik ödeneği verilmemekte, ancak bu raporun sağlık bakanlığı hastanelerine onaylatılması halinde geçici iş göremezlik ödeneği verilmektedir.

İşverenlerin ne istirahat süresinin ilk iki gün için, ne de tüm istirahat süresince ücret ödeme ve sigorta günü bildirme yükümlülüğü bulunmamaktadır. Ancak, işveren dilerse sigortalıların istirahatli (raporlu) bulundukları sürede atıfet kabilinden (iyilik olsun diye) işçilere ücretlerini ödeyebilir. Bunda herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Sigortalıların istirahat süresince çalışmaları yasaklanmış olup, çalışmadan ücret almaları mümkündür.

Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan geçici iş göremezlik ödeneği alan sigortalılara istirahatlı bulundukları devrede işverenlerce ödenen geçici iş göremezlik ödeneği ile o devredeki kazancı arasındaki fark ücretlerin veya bu devrede Sosyal Güvenlik Kurumu'nca ödenen geçici iş göremezlik ödeneği dikkate alınmadan ödenen tam ücretlerin tüzük, yönetmelik, toplu sözleşme gibi genel düzenleyici tasarruflara dayanarak veya işverence atıfet kabilinden ödenmiş olmasına bakılmaksızın prime tabi tutulması ve istirahatli sigortalının SGK'ye bildirime devam edilmesi gerekmektedir.

Bu fark ücretlerin prime esas asgari günlük kazancın altında kalması halinde, prime esas asgari günlük kazanca tamamlanmak suretiyle iş kazaları ve meslek hastalıkları sigortası primi de dahil olmak üzere prime tabi tutulması ve bu primlerin ilişkin olduğu sürenin, aylık prim ve hizmet belgesinde gün sayısı olarak gösterilmesi gerekmektedir.

sayılı İş Kanunu'nun maddesindeki, "Hastalık nedeni ile çalışılmayan günlerde Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından ödenen geçici iş göremezlik ödeneği aylık ücretli işçilerin ücretlerinden mahsup edilir." hükmünün bir zorunluluk olarak dikkate alındığı görülmektedir. Ancak, uygulamada farklı görüşler de olmakla birlikte, bu düzenleme, hastalık nedeni ile çalışılmayan günlerde Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından ödenen geçici iş göremezlik ödeneğinin aylık ücretli işçilerin ücretlerinden mahsup edilebilmesi noktasında işverene bir takdir yetkisi vermektedir. Dolayısıyla, işverenlerin raporlu işçiye bu sürede ücret ödeme yükümlülüğü olmadığı gibi, ücret ödenmemişse sigorta primi de yatırması söz konusu olmayacaktır.



Bu yazı , defa okundu.







Diğer köşe yazıları

 Tüm Yazılar 
  • 23 Haziran SGK sigorta priminden istisna edilecek çocuk ve aile zammı tutarları
  • 23 Haziran İşsizlik ödeneği de arttı
  • 16 Haziran Yıllık izinde ipuçları
  • 16 Haziran İşverenlerin eşit davranma borcu
  • 13 Haziran İşçinin Yıllık İzin Hakkı
  • 7 Nisan EYT'li işçinin ihbar tazminatı var mı?
  • 4 Nisan Kıdem Tazminatına KGF Kredisi
  • 21 Mart SGK genelgesiyle EYT uygulamasına ilişkin yapılan düzenlemeler
  • 17 Mart EYT'lilerin kıdem tazminatı taksitle ödenebilir mi?
  • 13 Mart Kiraların vergilendirilmesi ve emsal kira bedeli esası
  • 10 Mart EYT'lilerin kıdem tazminatı
  • 10 Mart Depremzedelere işçiye yapılacak ödemeden SGK-vergi alınmayacak
  • 7 Mart EYT Sorularınıza Cevaplar
  • 4 Mart EYT'de yol haritası
  • 3 Mart Depremzede dul ve yetimlere ölüm aylığı bağlanması
  • 28 Şubat Depremin gizli kahramanları
  • 27 Şubat Deprem bölgesinde kısa çalışma ve nakdi ücret desteği
  • 17 Şubat Deprem bölgesindeki SGK prim borçlarının ertelenmesi
  • 7 Şubat SGKvergi borçları kaç taksitle ödenebilecek?
  • 31 Ocak EYT'de beklenen müjde geldi

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası