dgs sınavsız geçiş bölümleri / Dikey Geçiş | Anadolu Üniversitesi

Dgs Sınavsız Geçiş Bölümleri

dgs sınavsız geçiş bölümleri

Dikey Geçiş Şartları Nedir? Nasıl Yapılır?

Dikey Geçiş Şartları Nedir? Nasıl Yapılır? Ülkemizde önlisans eğitimi sonrası lisansa tamamlamak için hazırlanan milyonlarca öğrenci bulunmaktadır. Bunun için de DGS ye girmeleri ve girebileceği lisans bölümü için de gerekli puanı almaları gerekmektedir. Lisans Mezunları DGS&#;ye Girebilir mi? DGS Kayıt İşlemleri Nasıl Yapılır? DGS Sınavı Soru Dağılımı ve Sınav Süresi Ne Kadardır gibi pek çok sorunun cevabı yazımızda&#;

’li yıllardan beri her sene ÖSYM tarafından düzenli olarak yapılan DGS, 2 yıllık meslek yüksek okulu veya açıköğretim fakültesi ön lisans bölümlerinden mezun olmuş adaylara örgün eğitime geçme hakkı tanıyan sınav seçeneklerinden biridir. Sınav genellikle temmuz ayının ikinci haftasına doğru yapılır. 2 yıllıktan 4 yıllığa sınavsız geçiş hakkının kalkması da yine lisans tamamlamak isteyen öğrencilerin DGS’ye girmesini zorunlu kılar.

Ayrıca yurt dışında okuyup denkliği kabul görmüş öğrenciler, KKTC’de ön lisans bölümlerini bitirenler, son sınıfta olanlar veya mesleğe yönelik eğitim veren ön lisans bölümlerinden mezun olanlar da DGS’ye başvuruda bulunabilirler.

ÖSYM GİS Giriş Nasıl Yapılır? ÖSYM Görevli İşlemleri Sistemi

Lisans Mezunları DGS&#;ye Girebilir mi?

Lisans mezunlarının DGS&#;ye girmeleri mümkün değildir. DGS&#;ye sadece açıköğretim fakültesi ön lisans bölümlerinden veya 2 yıllık meslek yüksek okullarından mezun olanlar başvuruda bulunabilirler. Bu eğitim kurumlarından mezun olan adaylar, stajyerlik dışındaki diğer tüm mezuniyet kriterlerini yerine getirdikleri takdirde DGS&#;ye girebilme hakkını kazanmış olurlar.

DGS ile Yerleşen Tekrar DGS&#;ye Girebilir mi?

DGS&#;ye girme şartlarını elinde bulunduran her aday, bu sınava istediği kadar girebilir. Ancak burada önemli olan tekrar tercih yapma veya yapmama istediğidir. Çünkü DGS&#;den elde edilen sonuçla bir kuruma yerleşilmiş ise, bir daha ek tercihte bulunulamaz. Tercih yapabilmek için DGS&#;ye girmiş, fakat hiçbir kuruma yerleşmemiş olmak gerekir.

DGS Kayıt İşlemleri Nasıl Yapılır?

Üniversite eğitimini 4 yıla tamamlamak isteyen öğrencilerin en çok merak konulardan biri, DGS başvuruları nasıl yapılır? DGS başvurusu yapacak adaylara tercih edebilecekleri 2 yöntem sunulmuştur. İsteyen ÖSYM başvuru merkezlerinden direkt olarak başvurusunu gerçekleştirebilir. İsteyen öğrenciler de ÖSYM&#;ye ait online hizmetler sayfasından TC kimlik numarası ve şifresiyle giriş yaparak kolayca sınava kayıt olabilirler. Ancak sınava başvuru yapılmadan önce mutlaka ÖSYM&#;nin yayınladığı güncel kılavuz incelenmelidir. Çünkü yeni döneme özgü değişen şartlar ve hususlar söz konusu olabilir.

İnternet üzerinden başvuruda bulunmak için istenen boyutlarda bir fotoğrafa sahip olmak ve eğitim bilgilerinin güncel olması gerekir. Son 50 ay içerisinde çekilmiş fotoğraflar, ÖSYM&#;ye göre güncel kabul edilir. Başvuru merkezlerinde başvuru yapmak isteyen adaylardan cüzi bir hizmet bedeli talep edilir. Bunun dışında ek bir masraf alınmaz. Başvurulardan sonra ise ilgili bankalardan herhangi birine TL tutarındaki sınav ücreti yatırılır. Bu tutar, geç başvuru yapan adaylar için TL&#;dir.

DGS Ücreti Yatırılabilecek Noktalar

  • Halkbank ATM&#;leri, tüm banka şubeleri ve internet bankacılığı
  • Albaraka Türk Katılım Bankası ATM&#;leri, tüm banka şubeleri ve internet bankacılığı, (KKTC öğrencileri dahil değil)
  • TC. Ziraat Bankası mobil bankacılık ve internet bankacılığı ( şubeler ve ATM&#;ler kullanılamaz)
  • Türk Ekonomi Bankası tüm şubeler ve internet bankacılığı
  • Akbank tüm şubeler, internet bankacılığı ve ATM&#;ler (KKTC öğrencileri dahil değil)
  • Finansbank ATM&#;leri, tüm şubeler ve internet bankacılığı (KKTC öğrencileri dahil değil)

DGS Sınavı Soru Dağılımı ve Sınav Süresi Ne Kadardır?

DGS&#;de toplamda soru bulunur. Soruların 60 tanesi Türkçe, 60 tanesi de matematikten oluşur. Sorular arasında ayrıca sözel ve sayısal mantık sorularına da yer verilir. Sınav süresi ise dakikadır. Bu süreyi emin olduğunuz sorulardan başlayarak daha verimli şekilde değerlendirebilirsiniz. Ayrıca sorulara kolay veya zor ön yargısıyla yaklaşmak, rakiplerin bir adım daha öne geçmesine neden olabilir.

DGS&#;de Önlisans Başarı Puanı Nedir?

Sınava giren adayların diploma notuna göre belirli bir puan hesaplanır. Eğer aday henüz mezun olmamışsa, hesaplama esnasında not ortalaması baz alınır. Not ortalamalarının hesaplanması için de öncelikle &#;lük sisteme uygun bir puan elde edilir. Ardından elde edilen puan 0,8 ile çarpılır ve ÖBP bulunur.

DGS Tercih İşlemleri Nasıl Yapılır?

DGS ile birlikte üniversitelerin ilgili bölümlerine girebilmeye hak kazanan öğrenciler, artık bu aşamadan sonra tercihte bulunurlar. Tercihlerin ne zaman ve nasıl yapılacağı ÖSYM&#;ye bağlı internet sitesi üzerinde yayınlanır. Ayrıca ÖSYM&#;nin yayınladığı güncel kılavuz, tercih konusunda tüm öğrencilere yol göstericidir.

Öncelikle kılavuzdaki Tablo-2 kısmının incelenmesi ve ardından tercih yapılması gerekir. Bu kısım, mezun olunacak veya olunan bölüme uygun lisans programlarına göre tercihte bulunmanıza yardım eder. Tercih aşamasında en fazla 30 lisans programı tercih edilebilir. Ancak 30 tercihin tamamını da yapılmak zorunda değildir.

Tercih süresinin bitimine kadar listede değişiklik yapılabilir. Tüm değişiklikler, ÖSYM&#;nin &#;Aday İşlemleri&#; kısmından giriş yapılarak düzenlenebilir. Ancak tercih süresi dışında tercihlerin düzenlenmesi, iptali veya silinmesi gibi bazı taleplerin ÖSYM tarafından da yapılması mümkün değildir.

DGS Yerleştirme İşlemleri Nasıl Yapılır?

Tüm DGS yerleştirme işlemleri; adayların tercih listesine, puanına, kontenjan durumuna ve genel DGS başarı durumuna göre analiz edilerek bilgisayar ortamında gerçekleştirilir. Öğrenci yerleştirmeleri, bilgisayar ortamında açıklanır. Yani eve veya adrese direkt olarak bir belge gönderimi yapılmaz. Öğrenciler, ÖSYM&#;nin yerleştirmeleri açıkladığı tarihte &#;Aday İşlemleri&#; adresi üzerinden giriş yaparak yerleştirme durumlarını öğrenebilirler. Herhangi bir yükseköğretim programına yerleşmeye hak kazanan öğrencilerin fotoğraflı olan yerleştirme sonuçları, elektronik olarak YÖK&#;e ibraz edilir. Herhangi bir programa katılamayan öğrenciler ise ÖSYM&#;nin açıklayacağı kontenjanları bekleyerek ek tercih yapabilirler.

DGS Kayıt İşlemleri Nasıl Yapılır?

Yükseköğretim programına yerleşmeye hak kazanan adayların kayıt işlemleri üniversitede gerçekleştirilir. Yani bu aşamadan sonra ÖSYM ile irtibata girilmez. İstenilen evraklarla birlikte üniversitenin ilgili fakültesine gidilir ve duyurulan zaman dilimi arasında kayıt yaptırılır.

AÖF DGS Kayıt Evrakları

DGS sınavında belirli bir puan alarak lisans programlarına girmeye hak kazanan öğrencilerin kayıt esnasında bazı evrakları yanlarında hazır etmeleri zorunludur. Ayrıca kayıt yapma süreniz sadece sınavı kazandığınız yılı kapsar. Yani sınava girdiğiniz yıl, kazandığınız üniversiteye gitmezseniz, gelecek seneye aynı puanı kullanarak kaydınızı yaptıramazsınız. Bu durumda yeniden sınava girmeniz gerekir.

  • Dikey Geçiş Yerleştirme Sonuç Belgesi
  • Lise diploması, meslek yüksek okuldan mezun olduğunu gösteren ön lisans bölüm diplomasının aslı veya geçici belgesi
  • Sabıka kaydını gösteren evrak (öğrenci tarafından imzalanması gerekir)
  • Son altı ayda çekilmiş olan 4,5 cm ebatlarında 6 adet fotoğraf
  • İkametgah beyanı (öğrenci tarafından imzalanması gerekir)
  • yılı ve öncesinde doğan erkek adaylar için askerlik şubesinden alınması gereken askerlik durum belgesi (öğrenci tarafından imzalanması gerekir)

DGS Açıköğretim Bölümleri

  • Sosyal Hizmet
  • Adalet
  • Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
  • Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
  • Sağlık Yönetimi
  • İşletme
  • İktisat
  • Sosyoloji
  • Yönetim Bilişim Sistemleri
  • Uluslararası ilişkiler
  • Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi
  • Kamu Yönetimi
  • Sosyal Hizmet
  • Maliye
  • Konaklama İşletmeciliği

DGS Sonuçları Sorgulama