muz basura iyi gelirmi / Hemoroide karşı bu besinleri tüketin! Çok rahatlatıyor - Sağlıklı Beslenme

Muz Basura Iyi Gelirmi

muz basura iyi gelirmi

Basura Ne İyi Gelir, Hemoroid Nasıl Geçer?

Basur, makat hastalıkları içerisinde en yaygın olanıdır ve derecesine göre çeşitli şikayetlere maruz bırakabilmektedir. Bu yazımızda basura ne iyi gelir ve hemoroid nasıl geçer gibi merak ettiğiniz sorulara detaylı bir şekilde yanıt vermeye çalışacağız.

Basura ne iyi gelir yazımızı dikkatli bir şekilde okuduğunuz taktirde hem basur nasıl geçer öğrenecek hem de hastalık hakkında bilgi sahibi olacaksınız.

basura ne iyi gelir

Hemoroide Ne İyi Gelir?

Öncelikle bilmeniz gereken basurun 4 evreden oluşan bir hastalık olduğudur. Evresi ilerleyen 3. ve 4. evre basur evde uygulayabileceğiniz yöntemlerle tamamen geçmez ancak şikayetleri azalabilir. 1. ve 2. evre basur ise alınacak önlemlerle gerileyebileceği gibi tamamen iyileşebilir.

Bol Lifli Gıdalar Tüketin

Basur ve benzeri bağırsak hastalıklarında lifli gıdaların tüketilmesi önerilir. Lifli gıdalar dışkıların hacmini ve sıklığını artırdığı için kabızlığın önlemede büyük rol oynamaktadır.

Suda Çözünen Lifli Gıdalar

Tam tahıl içeren : Suda çözünen lifli gıdaların arasında en etkili olanı yulaftır. Yulaf kepeği ile ezmesinin günlük tüketilmesi gereken ihtiyacın ciddi bir kısmını karşılar. Kahvaltılarda tüketebileceğiniz gevreklerde ihtiyaç duyulan lifi karşılayabilir.

Sebzeler : Brokoli, havuç, domates, bezelye, kabak, patates, mısır gibi sebzeler bol liflidir.

Meyveler : Narenciyeler, elma, nektar, şeftali, muz, portakal, kiraz, greyfurt, ananas, çilek, kayısı, mandalina, böğürtlen, armut ve erik gibi meyveler yüksek ölçüde lif içerirler.

Baklagiller : Nohut, fasulye, mercimek ve bakla gibi bakliyatlar ciddi oranda lif içermektedir.

Suda Çözülmeyen Lifli Gıdalar

Sebzeler: karnabahar, lahana, pancar, şalgam, Brüksel lahanası, havuç, brokoli, salatalık, yeşil fasulye, soğan, kereviz, lahana, patlıcan domates ve biber suda çözülmeyen lifli gıdalardandır ve çiğ olarak tüketildiğinde fazla lif sağlamaktadır.

Meyveler; Ananas, üzüm, kiraz, çilek ve kavun lif içeren meyvelerdendir, elma gibi bazı meyvelerin kabuğu ile beraber tüketilmesi önemli lif sağlamaktadır.

Tahıllar; Yulaf ve buğday kepeği lif açısından zengindir ve sindirime oldukça destek olur. Bunun yanı sıra kepekli makarna, müsli, badem, kuru şeftali, kuru kayısı, soya fasulyesi, kuru mürdüm eriği, fıstık, patlamış mısır ve bezelyede lif açısından zengin gıdalardır.

basur hastaları nasıl beslenmeli video

Sıcak Su Oturma Banyosu Yaparak Şikayetlerinizi Azaltın

Özellikle 3. ve 4. derece hemoroidlerin yaşattığı ağrı şikayeti sıcak su oturma banyosu ile azaltılabilir veya tamamen kaybolabilir. Üstte belirttiğimiz gibi kabızlık ya da ishal durumlarına çözüm bulduktan sonra sıcak su oturma banyosu yapabilirsiniz.

Burada belirttiğimiz sıcak sudan kasıt, çok kaynak değil, içine oturabileceğiniz sıcaklıkta ılık sudur. dakika oturarak kalkabilirsiniz. Gün içinde dilediğiniz kadar yapabilirsiniz.

Ayrıca kabızlık söz konusu ise bol miktarda su tüketebilirsiniz.

Basur oluşumuna yol açan faktörleri ele almak gerekirse;

Basur Sebepleri Nelerdir?

Basur oluşumuna yol açan birkaç faktör söz konusu, bunlar temel ya da nadiren görülen sebepler. Bu sıralayacağımız sebeplere dikkat ettiğiniz taktirde basurun ilerlemesine engel olabilirsiniz.

Kabızlık
Kabızlık hemoroid oluşumunda rol oynayan en temel ve en yaygın görülen sebeptir. Sürekli olarak kabızlık problemi ile karşılaşılması ve tuvalet ihtiyacının giderilmesi sırasında ıkınmak hemoroidin oluşumuna yol açmaktadır. Bu noktada kabızlık problemine karşı çözüm bulmanız gerekmektedir.

Kabızlık tüketilen gıdalar, tuvalet seçme gibi nedenlerle ortaya çıkan bir durumdur. Kabızlığın önüne geçmek için bol sıvı tüketilmelidir. Fazla titiz insanların tuvalet seçme alışkanlıklarından vazgeçmesi gerekmektedir. Çünkü bu alışkanlık kişilerin dışkılama ihtiyaçlarını sürekli erteleyerek bağırsakların tembelleşmesine sebebiyet vermektedir. Bağırsaklar tembelleştiğinde de kabızlık problemi ortaya çıkmaktadır.

Şiddetli ve Uzun Süren İshal
Kronik ve şiddetli ishal durumu da hemoroid oluşumuna yol açabilen bir faktördür ancak kabızlık kadar yaygın görülmemektedir. Basınçlı ve şiddetli yapılan dışkılamalar kabızlıkta olduğu gibi anüste bulunan toplardamarların yapılarının bozulmasına neden olarak basurun ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir.

Tuvalette Uzun Kalmak
Uzmanlar tuvalet ihtiyacının geldiği gibi dakikada bitirilmesi yönünde uyarmaktadır. Tuvalette uzun kalmak oturuş pozisyonu sebebiyle basura sebebiyet vermektedir. Bu doğrultuda tuvalete giderken cep telefonu, dergi, kitap ya da benzeri araçlarla gidilmemesi gerekmektedir.

Ağır Yük Kaldırma ve Taşıma
Çoğunlukla iş gereği sürekli olarak ağır kaldıran insanlarda hemoroid sık karşılaşılan bir durumdur. Ağır kaldırıldığında anüste meydana gelen basınç burada yer alan toplardamarların gevşemesine ve böylece hemoroid oluşmasına yol açabilmektedir.

Gebelik
Anne adayları hamilelik döneminde artan hareketsizlik ve beslenme alışkanlığı sebebiyle kabızlıkla karşılaşabilir. Bu doğrultuda hemoroid gebelerde sık görülen bir durumdur.

Ters İlişki
Çok yaygın bir sebep değildir ancak ters ilişki ile beraber anüste meydana gelen doku zedelenmesiyle basur oluşabilir.

Yukarıda sıraladığımız etkenlere dikkat edilip, tedbirli davranıldığı taktirde basur gerileyebilir yada şikayetleri azalabilir. Basuru olmayan kişiler bu sıraladığımız maddelere dikkat ettiğinde karşılaşma oranı çok çok düşüktür. Hastalığı mevcut olan kişiler ise bunlara dikkat ettiği taktirde şikayetleri büyük oranda azalabilir.

Basur Nasıl Geçer?

Hemoroidin tamamen geçip, şikayetlerinin sora ermesi için tedavi olmanız gerekmektedir.

Basur için günümüzde gelişmiş, çağdaş ve modern yöntem bulunmaktadır. IDEA TIP olarak tüm şubelerimiz bu donanımlara sahiptir. İstanbul, Ankara, Antalya, Bursa ve İzmir&#;de bulunan kliniklerimizden size en yakın olanı tercih ederek muayene ve tedavi olabilirsiniz. Ayrıca tedavilerde SGK&#;lı hastalara %50 indirim bulunmaktadır.

Ameliyatlı ve Ameliyatsız Basur Tedavi Yöntemleri

Lazerle Basur Tedavisi

Işığın ısı enerjisine dönüşmesinden faydalanılan bir yöntem olup son derece başarılı ve etkilidir. Bu yöntemde ağrı ve kanama yok denilebilecek kadar azdır. Uygulama dakika kadar kısa bir sürede tamamlanır. Hasta tedavi bitiminde günlük yaşantısına ara vermeden devam edebilir.

Lastikle Boğma Yöntemi (RBL)

Lazer yönteminde olduğu gibi dakika süren bir uygulamadır. Bu yöntemle uygulanan tedavilerin ardından tek rahatsız edici faktör hasta saat kadar dışkılama hissi duyar. Tedavinin ardından iş, okul ve sosyal hayatına ara vermeden devam edebilir.

THD Yöntemiyle Tedavi

Basur memesine gelen damarların en dibinden bağlanması ile yapılan bir tedavidir. Özel bir aletin kullanıldığı bu yöntem bir çok tedavi merkezinde yapılamamaktadır. Diğer yöntemlerde ve bu yöntemde herhangi bir kesi ya da dikiş söz konusu değildir. Bu doğrultuda ağrıda minimaldir.

Klasik Ameliyatla Tedavi

Kesi ve dikiş kullanıldığı için ağrılı bir yöntemdir. Söz konusu ağrılar hafta sürebilir. Anüste daralma, gaz ve dışkı kaçırma ve kanama gibi olumsuz durumlar ortaya çıkabilmektedir.

HEMOROİDLERİN TEDAVİSİ

Hemoroid tedavisinde yöntemler pek çok olup bunlar 3 grupta toplanabilir:
1 - İlaç ve diyet ile yapılan, konservatif, yani medikal tedaviler. 2 - Az invazif müdahale ile yapılan konservatif tedaviler. 3 - Cerrahi tedaviler

HEMOROİDLERİN MEDİKAL TEDAVİSİ

Hemoroidlerde en sık görülen şikayet, kanayan veya çamaşırı kirleten ağrılı ve ağrısız anal memelerdir. Ağrı ve kanama mümkünse hemen ilk muayene sırasında giderilmeli; örneğin İNFRARED IŞIN, SKLEROTERAPİ (iğne ile kurutma) LASTİK BANT İLE BAĞLAMA gibi bir yöntem uygulanabilir. Hastaya veya yakınına, evde yapılacak ilaç ve diğer işlemler; spazm yapmış anüsün, sıcak uygulamaları ile yumuşatılması; hijyen ve diyet öğretilir. Henüz yeni cerrahi veya konservatif tedavi geçirmiş veya acil bir müdahale gerektiği halde; buna engeli bulunan akut anal fissür veya hemoroid gibi alevli bir anal patolojisi olan her hasta, ortalama bir hafta süre ile şu ALTIN KURALLARA UYMALI:

1 - Ilık Su Oturma Banyosu

Anal bölgede cerrahi veya medikal her ne patoloji varsa, tedavide birinci ilke, düzenli ılık su oturma banyosu sıcak torba uygulaması yapmaktır. Ağrı durumuna göre, yaklaşık bir hafta süre ile günde, 3 ila 6 kez 20 - 30 dk. ılık suya oturmalı ve daima ılık su ile taharetlenmeli ve ardından, sıcak su torbası üzerine oturmalı. Böylece ağrı, ödem, şişlik ve iltihabi görüntü bir hayli geriler.

2 - Ağrı Kesiciler

Ağrı kesici kullanımı şarttır. Ağrı kesiciler tablet, iğne veya Merhem şeklinde olabilir. Bunlar anal spazmı yumuşatır; ödemi, şişlikleri ve dolayısıyla ağrıyı hafifletir. Gerekirse ağrıyı tamamen gidermek için bir iki gün süre ile günde tek doz ağrı kesici iğne yapılmalı. Ağrıya asla izin verilmemeli, yoksa ağrı, spazmı ve iskemiyi, o da yeniden hemoroidal şişmeyi getirir.

3 - Hemoroid Merhemleri

Başta akut yani alevli durumlar olmak üzere; bütün hemoroilerde müdahale yapılmış olsun veya olmasın merhem kullanılır. Bunlar antiseptik, damar büzüştürücü, ağrı ve ödem ve kaşıntı giderici veya yumuşatıcı etkiler taşır. Merhem seçimi şikayetlerin cinsine, hastalığın derecesine, muayene bulgularına göre değişir. Yanlış merhem kullanımları ile ciddi komplikasyonlar olmasa bile şifa gecikebilir. Örneğin üzeri zedelenmiş ve bu yüzden kanayan veya fissür veya fistül hastalığı olanlarda kortizonlu merhemler tedaviyi olumsuz etkiler veya merhemlerin bir kısmı 2 haftadan daha uzun süre kullanılırsa allerjik kaşıntı ve çevrede sulanma yani medika mentoza yapabilirler. Yine uzun süre merhem kullanmak gerekiyorsa yan tesiri olmayan, vazelinli, kortizonsuz merhemler tercih edilmelidir. Akut, tromboze ve müdahaleli hemoroidlerde genellikle enfeksiyon olduğu için tedaviye antibiotikli merhem de eklenmelidir. Yoksa enfeksiyon ödem, şişlik ve gerginlik dolayısı ile ağrının şiddetini arttırır ve portal venlerde nadir de olsa pileflebitis denilen ve bağırsaklardan karaciğere uzanan bir yaygın enfeksiyon riski oluşturabilir. Belirgin bir lokal enfeksiyon varsa reçeteye bir de oral antibiyotik eklenmelidir. Enfeksiyonun baş belirtisi ateş ve üşüme nöbetleri hemoroidlerde soyulma yaraları ve akıntılar ve şiddetli ağrıdır. Merhemler, hastaların ihtiyaç talebine göre günde 2 - 6 kez uygulanır. Uygulama, duruma göre kanülle veya parmakla olabilir. Merhemleri tercihen parmakla, anüs içine, masaj yaparak uygulanmalı. Böylece anal genişleme yapılmış yani spazm çözülmüş olur. Yavaş yavaş ödem ve şişlik azalır. Spazm ve ödem çözülünce ağrılar da azalır. Özellikle tuvaletten sonra merhem kullanımı ihmal edilmemelidir.

4 - Gaitanın yumuşatılması

Gaitanın yumuşatılmasıve sayısının azaltılması mutlak suretle gereklidir. Hemoroidlerin ve fissürerin oluşması veya alevlenmesinde, gıdaların türü, gaitanın sertliği veya yapışkanlığı, kabızlığın veya sık sık dışkılamanın ve bazen de ishalin olumsuz etkileri olduğu için ishal ve özellikle kabızlık mutlaka düzeltilmelidir. Tuvalete çıkış programlanmalı ve düzene sokulmalıdır.

A) ERKEN DÖNEMDE KABIZLIĞIN VE İSHALİN ÖNLENMESİ: Akut yani alevli hemoroid varsa ağrıyı, ödemi, spazmı ve kanamaları önlemek için anüsü ve hemoroidi tahrişten korumak için gaita çıkış sıklığını azaltmalı, böylece hem kabızlığı hem de ishali tamamen önlemelidir. Bunun için posasız ve baharatsız gıda tüketilmeli ama müshil alınmamalıdır. Her öğünde bir dilim kepekli ekmek ile şu yemek türlerinden ikişer, üçer çeşit alınmalıdır.

Süt, peynir, yoğurt, ayran, dondurma, muhallebi, sütlaç, yoğurtlu veya sütlü çorba ve salep gibi süt ürünleri: tarhana, pirinç, un, tel şehriye, tavuk suyu çorbası ve süzme sebze çorbası gibi çorbalar, tahin helvası, revani, pekmez, bal, dondurma, çikolata, un veya yaz helvası gibi kalorisi yüksek tatlılar; kuş burnu, kızılcık, ahu dudu, akra dut, çilek kabuğu soyulmuş şeftali, portakal, mandalina, armut, erik, muz gibi meyve ve bunların marmeladından elde edilmiş şurupları vb. gibi posasız ve baharatsız, sulu gıdalar; az miktarda ceviz, badem, fındık ve fıstık gibi yağlı tohumlardan yemeli.

Her fırsatta özellikle kuru bir şey yiyince bol su veya şurup içmeli; ayrıca merhemler veya hijyenik lavmanlar mümkünse kanül yardımı ile anüs içine verilerek gaita iyice yumuşatılmalı. İshal eğilimi varsa; çay kola, kahve, tuzlu ayran ve ishal giderici ilaç almalı. Çünkü ishal, anüsteki her türlü hastalığı, özellikle ameliyat yaralarını kimyasal olarak tahriş ve tahrik eder, iyileşmeyi geciktirir, ağrılı ve hastalıklı süreyi uzatır, iyileşme süreci uzayan yaralar, darlıklara yani anal stenozlara neden olur. İshalin bir günden fazla uzamasına dahi izin verilmemeli, gerekirse ishal önleyici ilaç alınmalıdır.

B) GEÇ DÖNEMDE KABIZLIĞIN ÖNLENMESİ: Akut dönemi, yani ağrı ve kanamaları geçmişse, veya hemoroidi kronikleşmişse veya yeni hemoroid oluşumu önlenmek isteniyorsa yine gaita çıkış sayısı ve sertliği azaltılmalı; ancak bu kez perhiz genişleterek bol posalı gıda alınmalı; yani (A) şıkkındaki yiyecek ve içeceklerden çay, kahve ve kola hariç hepsi serbest olup, en başta erik, kayısı, incir, armut, üzüm olmak üzere; kiraz, vişne, kuş burnu ve şeftali vb gibi günde 1 - 2 kg meyva; mümkünse soyulmadan taze, kuru, komposto veya hoşaf şeklinde yenmeli. Ayrıca başta ıspanak, pazı, labada, semiz otu gibi ot yemekleri; salatalık, domates, kabak, acur, marul, bamya, lahana, pırasa, yeşil soğan, yeşil biber, taze fasulye, taze bakla, börülce, kereviz gibi yeşil sebzelerden günde 1 - 2 kg çiğ ve pişmiş veya salata şeklinde yenmeli; çorbalar ve pilavlar bol sebzeli olmalı veya kişi başına bir kaşık kepek ürünler tercih edilmeli. Her yenilen kuru gıda, meyve, sebze ve yemekten sonra su veya daha da güzeli, erik veya kayısı marmeladından yapılmış hakiki şurup tüketilmeli; kırmızı et, pirinç iyice azaltılmalı, onların yerine beyaz et, bulgur, ceviz, çiğ veya taze fındık ve badem yenmeli.

C) TUVALET DÜZENİ, BARSAK EĞİTİMİ VE HİJYEN: Hem akut hem de kronik hemoroidlerde ve hem de anal fissürlerde, günde bir veya iki kez ve hep aynı saatte ve ihtiyaç olsa da olmasa da tuvalet çıkılması kabızlığı, anüs tahrişini ve hastalığın alevlenmesini önler. Bağırsaklar daha iyi çalıştığı için sabah uykudan kalkınca, bir büyük bardak erik, kayısı marmeladı suyu, süt veya sütlü bal şerbeti içmeli veya kahvaltı yapmalı veya su içip tuvalete gitmeli. Tuvalet ihtiyacı ve çıkış saati asla ertelenmemeli, yoksa kabızlık giderilemez. Aşırı gaz sorunu, veya çok gazlı cıvık gaita varsa, iyileşme gecikebilir, bu durumda enterkolit veya amip enfeksiyonu araştırılıp, tedavi edilmelidir. Yalnız başına gaz giderici kullanmak sorunu düzeltmez. Hijyen şarttır. Hijyen, anüsün ve etrafının; dışkı ve akın tılardan tamamen arındırılması yani ideal tahareti demektir ; yoksa çok muharriş olan dışkı ve iltihabi akıntılar, hemoroid, fissür, fistül ve her türlü rahatsızlığı azdırır . Anal kaşıntı ve beklenmeyen ağrılarda emin olana kadar bol ılık su ile temizlenmeli . İyileşme yoksa fistül, fissür, proktit veya mantar enfeksiyonu gibi bir başka neden araştırmalı.

HEMOROİDLERİN, AZ İNVAZİF AĞRISIZ YÖNTEMLERLE PRATİK TEDAVİSİ

  • Ruber bant ligasyon, yani lastik bant ile boğma.

  • İnfrared ışın ile koterizasyon veya kısaca fotokoagulasyon veya halk deyimi ile LAZER.

  • Sklerozan ilaçlarla, yani iğne ile kurutma.

En moda, gerçekten de etkili, ucuz, pratik, az ağrılı ve hatta tamamen ağrısız ve en çabuk sonuç veren yöntemlerdir. I. - II. derece hemoroidlerin tamamı, III. derece hemoroidlerin %70'i ve bütün hemoroidlerin ise %90'ı bu yöntemlerle tedavi edilebilir. Bununla beraber başarıyı arttırmak için 1) maddenin (a) şıkkı en az 1 hafta ve duruma göre nüks eğilimi varsa (b) şıkkı, tedaviye eklenmeli, tahrik ve tahriş edici başka sebepler varsa onlar da giderilmelidir. Her üç metodun uygulama alanı ve etkinlik derecesi aynıdır. Ancak meşhur tabir ile "en iyi yöntem, kişinin en iyi becerebildiği yöntemdir ". Bununla beraber her birinin diğerine üstün veya hastaya göre tercihe şayan tarafları vardır. Örneğin infrared koagulasyon çok pratik, en az ağrılı veya ağrısız ; ancak en pahalı yöntemdir . Hepsinde 1 hafta sonra kontrol ve bazan ikinci kez müdahale gerekebilir , hiç bir mahzuru olmadan, poliklinik şartlarında tekraren uygulanabilir.

a-Infrared koagulasyon:LASER ışık gurubuna yakın, zaman ayarlı bir sıcak ışık olup , çok iyi kontrol edilebilir ; saniyede kanamaları durdurabilir ve saniyelik uygulamalarla I. - II. ve bazı III. derece hemoroidleri 1 hafta içinde sorun olmaktan çıkarır . En yeni ve en pahalı yöntemdir.

Şekil 1 :İnfrared koagülator cihazı

Şekil 2 : İnfrared koagülasyonun uygulama yeriŞekil 3 : İnfrared koagülasyonun uygulama yeri

b-Skleroterapi :Akut veya alevli olmayan I. ve II. bazen de III. derece hemoroidlerin başta POLIDOCANOL olmak üzere çeşitli sklerozan ilaç injeksiyonları ile nedbe oluşturarak büzüştürülüp anorektal duvara, eski yerine fikse edilmesi yani yapıştırılmasıdır. Hemoroidin büzülüp kaybolması bir iki haftayı alır. Ancak hemoroid veya başka nedenle bir kanama varsa bir kaç dakikada durur. İşlemden önce ve sonra antisepsi ve uygun merhem ile topikal anestezi yapılır. Başka işlem yapılmaz. Bazen iğne yapılan yerde birkaç gün devam eden az ağrılı bir şişlik oluşabilir veya et suyu şeklinde az bir akıntı olabilir. Bu gibi durumlarda hastanın ihtiyacına göre 1. maddedeki şıklara kısmen veya tamamen uyması öğütlenir ; örneğin 1 hf süre ile posasız , sulu gıda yemesi önerilir . Bir hafta sonra , ihtiyaca göre mükerrer kez injeksiyon yapılabilir. Ehil ellerde yapılan skleroterapi , infrared koagulasyon ve bant ile bağlama yöntemi gibi küçük müdahalelerin hiç birinde gaita kaçağı v.b. gibi komplikasyonlar olmaz; hastane ve evde yatmayı gerektirmez, işinden, mesaisinden alıkoymaz.

c-Lastik bant ile boğma: Tromboze olmayan, örneğin sık sık kanayan I. derece ve II. bazen III. daha az olarak da IV. derece iç hemoroidlerin pratik tedavisinde uygulanır. Eksternal hemoroidlere lastik bant uygulanmamalı, yoksa çok ağrı yapar. Bağlanan hemoroid pakesi bir iki gün içinde eriyerek söner ve bant düşer. Yerinde pek belirti vermeyen, küçük bir yara kalır. O da bir haftada kaybolur. Bu süre içinde arasıra çamaşıra bulaşan, et suyu şeklinde az bir akıntısı olabilir. Daha fazla sorun olmaması için, 1 hafta posasız, sulu gıda yemesi önerilir. Anestezi veya önemli bir ön hazırlık gerektirmez.

HEMOROİDLERİN CERRAHİ TEDAVİSİ

Hemoroid tedavisinde cerrahinin yeri %10'dan az olmalıdır. Çünkü cerrahi girişimlerde, özellikle ehil olmayan ellerde, genelde hafta süren şiddetli ağrılar ve beklenmeyen komplikasyonlar olabilir. Cerrahi girişimler, genel anestezi, yani narkoz ve hastanede yatış, önceden müshil ve lavman ile barsak temizliği ve ayırıcı tanı için rektosigmoidoskopi gibi zahmetli bir ön hazırlık yapmayı gerektirir. Hele regional enterit (Crohn hastalığı) gibi yakın organları da tutabilen, kronik iltihabi bir barsak hastalığı da varsa, iyileşme geç ve sorunlu olur. Örneğin darlık, kaçak, abse, fistül, müküslü akıntı gibi sorunlar eksik olmaz. Ancak şu hallerde cerrahi isabetli veya kaçınılmaz olur.

  • Anüs içine itilemeyen ağır IV. derece , akut veya kronik hemoroidler.

  • Tromboze, yani pıhtı oturmuş, ağrılı hemoroidler.

  • Çamaşırı kirleten, akıntı ve kaşıntı yapan fissür, skin tag, rektal polip, Condyloma accuminatum.

v.b. gibi zaten cerrahi tedavi gerektiren ek bir anal hastalığı olanlara cerrahi girişim mecburidir. Cerrahi girişimlerin avantajları daha etkili ve daha kalıcı netice vermeleridir. Ancak daha sıkıntılı ve pahalı, daha meşgul edici, daha ağrılı ve istenmeyen yan etkileri daha fazladır. Tecrübeli ve ehil ellerde, hem cerrahi, hem de konservatif tedavilerin de başarı şansı yüksek ve komplikasyon oranı azdır. Hemoroidlerde başlıca cerrahi yöntemler şunlardır.

  • Whitehead'in tarif ettiği şekilde, anal mukozanın çepeçevre tamamen çıkarılması.

  • Eisenhammer'in tarif ettiği şekilde, hemoroidlerin submukozal olarak çıkarılması.

  • Milligan ve Morgan'ın tarif ettiği şekilde, hemoroidlerin açık olarak çıkarılması.

  • Hemoroidlerin yarı açık veya yarı kapalı şekilde çıkarılması.

  • Parks'ın tarif ettiği şekilde, hemoroidlerin, klemplenerek eksize edilip yaranın kapalı bir şekilde sütüre edilmesi.

HEMOROİD AMELİYATINDAN (CERRAHİ TEDAVİDEN) SONRA YAPMANIZ GEREKENLER

1- Hemoroid müdahalesinden sonra, tedbir alınmazsa birkaç gün ağrı olabilir. Ağrı gelmemesi için gün süre ile 8 saatte bir ağrı kesicinizi, meyve suyu ile birlikte içmeye başlayın. Ağrı başlayacak gibi olursa veya gece yatmadan önce kalçadan ağrı kesici iğneninizi yaptırın. Ağrı geçmezse bir bardak tuzlu ayran içtikten sonra ikinci bir ağrı kesici iğne yaptırın

2- Ağrı gelmemesi için bir başka pratik yöntem ılık su oturma banyolarıdır. İyileşene kadar veya ağrı tehdidi olduğu sürece, gün süre ile, fırsat buldukça veya günde defa ılık su içine 10 dk süre ile oturun. Sudan kalkarken merheminizi parmakla en içeriye sürün, sıkmış olan anal kasları gavşetin. Çünkü ağrının nedeni anal kasların aşırı sıkması, yani spazm yapmasıdır.

3- Ağrı gelmemesi için, İlk gün, tuvalet ihtiyacı hissedince HEMEN TUVALETE GİTMEYİN. Operasyon etkisi ile yalancı bir tuvalet hissi gelebilir. Bu his tuvalete oturunca artabilir, ağrıya dönüşebilir. Dolayısı ile ilk günler tuvalet için ılık su içine oturun, ıkınmadan 10 dk bekleyin, kendinizi gevşetin çıksın; zorlarsanız ağrı veya az da olsa kanama olabilir. Kanama olması halinde kanamayı görünce hemen kalkın. Bir fincandan fazla kanamalarda hemen uzanıp yatın, bir bardak tuzlu ayran için ve bizi haberdar edin.

4- Günde 3 defa olmak üzere, tok karnına hemen MELİSA veya REZENE ve FORM ÇAY içmeye başlayın ve ömür boyu devam edin. Ancak ishal olursanız, Form çayı günde bire indirin, Melisa içmeye devam edin. Melisa ve form çaya başka bitkisel çayları da katabilirsiniz.

5- İlk 3 gün tavuklu, sebzeli, pirinçli, şehriyeli, mercimekli veya sevdiğiniz her tür çorba, az miktar ekmek, yoğurt, süt, az tuzlu ayran, yumurta, peynir, tereyağı, bal, reçel, açık çay, taze meyve suları, soyulmuş meyveler, püreler gibi posasız gıdalar tüketin.

6- POSALI DİYET: Dördüncü günden itibaren, ömür boyu devam etmek üzere, POSALI DİYET e başlayın. Bütün yeşil ve kuru sebzeler; özellikle ıspanak, bamya, pırasa, lahana, kereviz, patates, domates, patlıcan, acı ve tatlı biber, soğan, taze ve kuru fasulye, nohut, mercimek, bezelye, bulgur ve kepekli ürünler posalıdır. Bütün taze ve kuru meyveler; özellikle erik, armut, kayısı, incir, hurma, kabuklu elma, mandalin ve portakal ayrıca hoşaflar ve kompostolar da posalıdır.

7- POSASIZ YİYECEKLERİ KISITLAYIN: Çay, kahve, kola, alkol, gazoz gibi soğuk meşrubat, gofret ve çikolata, bisküvi, kurabiye, pasta, krema, beyaz ekmek, sade makarna, sade su böreği gibi beyaz unlu mamuller sade kebap, sade kırmızı et, sade kaşar ve muz gibi posasız ürünleri kısıtlayın.

8- Müdahaleden hf sonra halen dışkılamada anal ağrılı zorlanma, birkaç damla kanama, anüsün kenarında sabit bekleyen hassas bir memecik var ise anal fissür yani iyileşemeyen anal yaracık söz konusudur. Bu durumda ılık su oturma banyolarına ve parmakla anüs kaslarını gevşetmeye tekrar başlayın.

CERRAHİ VEYA KONSERVATİF TEDAVİSİNDEN SONRAKİ UZUN VADELİ TEDBİRLER

Dikkat edilmediği takdirde hemoroid, fissür, proktit ve fistül gibi proktolojik hastalıklar nüksedebilir. Aslında her hastalık ve hayatın her alanı böyledir. Bir başka önemli husus da hastalığı eskitmemek, kronikleştirmemektir. Tedbirde en mantıklı yol predispozan, yani asıl nedeni bilmek, bu bilgiyi bundan sonraki gelişmeleri anında hekimle paylaşmaktır ve olayı baştan önlemektir. En önemli tedbir kabızlığı önlemektir. Diğer tedbirleri öğrenmek istiyorsanız korunmak için kurallar ve diyet sayfasını ziyaret ediniz.

Muz hemoroide iyi gelir mi?

İçindekiler:

  1. Muz hemoroide iyi gelir mi?
  2. Makat çatlağı kremleri nasıl kullanılır?
  3. Makat çatlağına ne iyi gelir doğal?
  4. Basura sıcak su torbası iyi gelir mi?
  5. Hemoroid memesi nasıl küçülür?
  6. Hemoroide sıcak mı iyi gelir soğuk mu?
  7. Basur hastalığı ilerlerse ne olur?

Muz hemoroide iyi gelir mi?

Muz: Muz da aynı zamanda basur tedavisinde kullanılmaktadır. Muz potasyum bakımından son derecede zengin bir gıdadır.

Makat çatlağı kremleri nasıl kullanılır?

Makat Çatlağı Kremi Nasıl KullanılırKremin kullanılışı değişik şekillerde tarif edilsede en başarılı sonuç şu şekilde alınır; Tuvalete oturmadan 3 dakika sıcak suya oturulur, kalkıp bolca anestol merhem anüsün dışına ve içine sürülür, 3 dakika ilacın etki etmesi içinbeklenir sonra dışkılama yapılır.

Makat çatlağına ne iyi gelir doğal?

Evde Makat Çatlağı Tedavisi Ağrının azaltılması için mutlak yapılması gereken kabızlığın engellenmesidir. Bunun için bol sebze meyve yenmeli, ekmek kepekli olandan tüketilmeli, kayısı veya ürünleri kullanılmalıdır. Kas spazmının çözülmesi için en etkili uygulama sıcak su oturma banyosudur.

Basura sıcak su torbası iyi gelir mi?

Hemoroid Tedavisi. Anal bölgede cerrahi veya medikal her ne patoloji varsa, tedavide birinci ilke, düzenli ılık su oturma banyosu sıcak torba uygulaması yapmaktır. Ağrı durumuna göre, yaklaşık bir hafta süre ile günde, 3 ila 6 kez 20 - 30 dk.

Hemoroid memesi nasıl küçülür?

Genel anestezi altında anal kanal içine küçük bir ultrasound cihazı sokularak basur memelerine gelen tüm atar damarlar anal kanal içinde cm yukarda tesbit edilip sütürle bağlanır. Hemoroide gelen basınçlı kan kesildiğinden zamanla hemoroid memeleri küçülür ve doğal haline geri döner.

Hemoroide sıcak mı iyi gelir soğuk mu?

Sıcak ya da soğuk oturma banyoları hemoroid tedavisinde tavsiye edilmektedir. Ancak buzlu soğuk su banyosu uzun süre yapılamayacağından genellikle sıcak oturma banyosu önerilir. İç hemoroid için oturma banyoları yararlı olabilir ancak dış hemoroidde hiçbir etkisi olmaz.

Basur hastalığı ilerlerse ne olur?

Tedavi edilmezse hastalık ilerler, şikayetler artar. Kanama bu hastalarda önemli bir şikayettir. Tedavi edilmezse can sıkıcı kanamalar sürer gider; çok miktarda kan kaybı olduğunda, kansızlık gelişebilir. Tedavi edilmemiş hemoroidlerde, boğulma (akut tromboze hemoroid) dediğimiz şiddetli ağrılı şişlik gelişebilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası