mac adresi ile bilgisayara bağlanma / MAC Adresi Öğrenme | Bilgi İşlem Daire Başkanlığı | Marmara Üniversitesi

Mac Adresi Ile Bilgisayara Bağlanma

mac adresi ile bilgisayara bağlanma

MAC Adresi Nedir, Ne İşe Yarar?

Teknoloji dünyasına yeni giren kavramlar arasında MAC adresi de yer alıyor. Bu kavram, akıllarda soru işareti bıraksa da bilindiği takdirde oldukça işe yarayan ve kolay anlaşılan bir adrese dönüşüyor. IP adresi kavramı ile benzerliği olduğu için, sıkça karıştırılsa da aslında iki farklı terim olarak biliniyor. MAC adresi, ek cihazlar ile bağlantı kurabilen her aygıta ait özel bir bilgi olarak tanımlanıyor. Adresin bulunması ise her cihazda değişiklik gösteriyor. Yönteme bağlı olarak değişen MAC adresi detayları ise oldukça önem taşıyor.

 

MAC Adresi Nedir? Ne İşe Yarar?

Açılımı; Media Access Control Address olan MAC adresi, mevcut cihaz haricindeki cihazlar ile bağlantı kurabilen ve her aygıt için eşsiz olarak tanımlanan bir terim. Hemen her aygıtta bulunan donanım adresi veya fiziksel adres olarak da biliniyor. IP adresi ile birbirlerinden ayrılan en belirgin ve temel özelliği ise MAC adresinin değişmez ve tek olması. IP adresi değişiklik gösterse de MAC için aynı durum geçerli olmuyor.

MAC adresinde 48 bit 6 oktetten oluşan bir bilgide ilk seri üretici firmayı tanımlarken, ikinci serideki 24 bit 3 oktet, cihazın yılına, üretim yerine ve donanım modeline karşılık geliyor. Bu durumda IP adresi hemen her kullanıcı tarafından ulaşılabilir olsa da cihazlardaki MAC adresi sadece aynı ağda bağlı olan kişiler ve kullanıcılar tarafından bilinebiliyor. Bahsi geçen oktetler arasına iki nokta işareti eklenerek yazılan bilgi, MAC adreslerinde sıkça karşılaşılan bir simge haline geliyor.

Bunlara ek olarak 02 ile başlayan MAC adresleri yerel ağ olarak bilinirken, 01 ile başlayanlar protokoller için tanımlanıyor. Standart bir MAC adresi ise şu şekilde tanımlanıyor; 68 : 7F : 74: F2 : EA : 56

MAC adresinin ne işe yaradığını bilmekte de fayda var. Diğer cihazlarla bağlantı kurmada önemli bir rol oynadığı aşikar olan MAC adresi sıklıkla Wi-Fi, Ethernet, Bluetooth, token ring, FFDI ve SCSI protokollerinin işlenme esnasında kullanılıyor. Anlaşılacağı üzere cihazdaki bu protokoller için ayrı MAC adresleri olabiliyor. Tek ağ üzerindeki cihazların birbirini tanıması ve doğru bağlantıların sağlanması gereken Router aygıtında da MAC adresi kullanılıyor.

MAC adresini bilen aygıtlar yerel ağ vasıtasıyla birbirleri arasında bağlantı kurabiliyor. Sonuç olarak MAC adresi, aynı ağdaki tüm aygıtların birbirleri ile iletişim kurması ve haberleşmesi açısından aktif olarak kullanılıyor.

 

Windows ve macOS Üzerinde MAC Adresi Nasıl Bulunur?

Her cihazda farklı şekilde bulunabilen MAC adresi, işletim sistemlerine bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Belirli adımlar doğrultusunda çok kolay bir şekilde MAC adresi bulunuyor. Bulunan adres sayesinde belirli aygıtlar ile erişimi açıp engelleme işlemi de yapılabiliyor.

Windows işletim sistemine sahip olan cihazlarda MAC adresini şu adımlar doğrultusunda bulabilirsiniz:

  • Cihazdan arama çubuğuna girin.
  • ''cmd'' yazarak aratın.
  • Açılan komut işlemi sayfasına girin.
  • ''ipconfig /all'' yazıp Enter tuşuna basın.
  • Bu bölümdeki ''Physical Address'' satırında yazan MAC adresidir.

Bu işlemler macOS işletim sistemindeki cihazlarda ise şöyledir:

  • Apple simgesine tıklayın.
  • Çıkan ekranda sistem tercihleri kısmına geçin.
  • Ağ menüsünü açın.
  • Ekrandaki ''gelişmiş'' bölümüne geçin.
  • Wi-Fi seçimi yapın.
  • Açılan ekranda MAC adresi yazıyor.

Her cihaz ve işletim sistemi için adımlar farklı olsa da sonuç aynı oluyor. macOS sistemindeki bölümler ve menü isimleri de farklılık gösteriyor ama işlem sonrasında MAC adresine kolayca ulaşılabiliyor.

 

Linux, Android ve iOS Üzerinde MAC Adresi Nasıl Bulunur?

Windows ve macOS'dan sonra Linux, Android ve iOS üzerinden de kolay bir şekilde MAC adresi bulunabiliyor. Linux işletim sistemine sahip olan cihazlarda, ''Terminal'' sayfasını açtıktan hemen sonra açılan ekrana ''fconfig'' yazıp aratabilirsiniz. Bu aratma sonucunda MAC adresine hızlıca ulaşılıyor.

Linux Terminal ekranındaki görünüm aynı Windows Komut İstemi ekranına benziyor. Buradaki farklı komutlar ile sisteme dair tüm bilgilere ulaşmak da mümkün. ''fconfig'' komutu yazıldığı MAC adresine ek olarak IP adresine de ulaşılıyor.

iOS cihazlarda adımlar ''Ayarlar'' menüsüne giriş yaparak atılıyor. Hemen sonra ''Genel'' bölümüne girerek ''Hakkında'' sayfasının açılması gerekiyor. Açılan sayfa içerisinde MAC adresi görülebiliyor.

Telefon, tablet ve bilgisayar gibi tüm cihazlarda MAC adresi bulunuyor. iOS için izlenen adımlar, bu işletim sistemine sahip tüm cihazlarda izlenebiliyor. Ek olarak açılan sayfada Wi-Fi bilgilerinin detaylarına da ulaşılıyor.

Son olarak Android işletim sistemine sahip cihazlarda MAC adresinin nasıl bulunduğuna değinmek istiyoruz. Android işletim sistemli cihazlarda, ''Ayarlar'' menüsüne giriş yapmak gerekiyor. Ardından, ''Telefon Hakkında'' kısmına girip, buradan, ''Tüm Özellikler'' sayfası açılmalı. ''Durum'' ekranını açmak için tıklatıldığı zaman MAC adresine ulaşılmış oluyor.

Android cihazlardaki MAC adresi bulma işlemi, model ve markaya göre farklılık gösterebiliyor. Ancak benzer menü ve bölüm isimlerini takip ederek cihazdaki tüm bilgilere pratik bir şekilde ulaşım sağlanıyor.

Özetleyecek olursak; Fiziksel Adres olarak da bilinen, Media Access Control açılımı ile teknolojik cihazlarda yer alan MAC, Türkçe karşılığı olarak ''Ortam Erişim Yöntemi'' olarak biliniyor. Bu terim, bilgisayar ağı üzerinden tüm cihazların aynı ağ içerisinden tanınmasını sağlıyor. Bilgisayar başta olmak üzere, telefonların, tabletlerin ve hatta modemlerin de bir MAC adresi bulunuyor. Anlaşılacağı gibi her cihazın kendine ait farklı bir adresi bulunuyor. Bu adresler de 48 bitten oluşuyor. 48 bitten oluşan adresler, üretici firma ve protokol arasındaki farkı 24 bit üzerinden tanımlıyor.

Mac adresi nedir, ne işe yarar? Mac adresi sorgulama (öğrenme) nasıl yapılır?

1Oy Ver

Mac adresi, ağdaki bir cihazı takip etmek için kullanılan benzersiz bir numaradır. Mac adresi, ağdaki göndericileri veya alıcıları bulmanın güvenli bir yolunu sağladığı gibi istenmeyen ağ erişimini önlemeye de yardımcı olur. Mac adresi ne demek, nereden bakılır? görelim. Ardından Mac adresi ile IP adresi arasındaki farklardan söz edeceğiz.

Mac adresi nedir ❓

Tam Boyutta Gör

Her evin ayrı posta adresi olduğu gibi, bir ağa bağlı her cihazın onu benzersiz şekilde tanımlayan Mac adresi vardır. Cihazınızda her ağ arayüzü için onunla ilişkilendirilmiş benzersiz bir Mac adresi vardır. Bu nedenle bilgisayarınızda yerleşik hem Ethernet portu hem de WiFi varsa sistem arayüzünde iki MAC adresi görürsünüz.

Yerleşik adres, Ethernet donanımı adresi, donanım adresi, fiziksel adres olarak da ifade edilebilen Mac adresi, 12 basamaklı onaltılık bir sayıdır ve 48 bit yani 6 byte (ilk 24 bit OUI için, 24 bit de NIC/üreticiye özeldir) uzunluğundadır. Mac adresi, kolay okunması açısından iki basamakta bir (sekizli) “:” veya “-” işareti ile ayrılmış şekilde gösterilir. Örneğin; Mac adresinin 3a659277c9f3 olduğunu varsayalım. 3a:65:92:77:c9:f3 veya 3a-65-92-77-c9-f3 olarak görürsünüz.

Mac adresi sorgulama ⌨️

Tam Boyutta Gör

Windows 10 Mac adresi öğrenme 🖥

Tam Boyutta Gör
  1. Arama kutucuğuna “cmd.exe” yazıp komut istemini açın.
  2. "getmac / v" komutunu girin.
  3. Fiziksel adres bölümü Mac adresidir.

Windows bilgisayarda Mac adresi öğrenme cmd komutu ile oldukça basit. Windows Mac adresi sorgulama için bir yol daha var. Ayarlar - Ağ ve İnternet - WiFi - Bağdaştırıcı seçeneklerini değiştir’e tıklayın (arama kutucuğuna ncpa.cpl yazarak bu menüye daha hızlı ulaşabilirsiniz) ve nasıl bağlandığınızda bağlı olarak Ethernet veya WiFi’a sağ tıklayın ve Durum’u seçin. Ayrıntılar’a tıkladığınızda Fiziksel Adres yani Mac adresini göreceksiniz.

macOS Mac adresi öğrenme 💻

Tam Boyutta Gör
  1. Sistem tercihlerine girin.
  2. Ağ’a tıklayın.
  3. Mac adresini görmek istediğiniz ağa tıklayın.
  4. İleri Düzey’e tıklayın.
  5. Donanım sekmesinde Mac adresini göreceksiniz.

MacBook Mac adresi nedir? soranlar için, Apple bilgisayarlarda Mac adresini bulmanın en basit yolu bu.

Mac adresi öğrenme Linux 💻

  1. Terminal veya konsol penceresini açın.
  2. ifconfig yazın.
  3. Mac adresi 00:11:22:33:DH biçiminde HWaddr olarak listelenecektir.

Linux’ta Mac adresi öğrenmenin bir yolu daha var. Ağ okuna sağ tıklayın ve Bağlantıları Düzenle’yi seçin. Ağ bağlantılarında Ethernet adaptörünüze tıklayın; turuncu olacak. “Düzenle…”yi seçin. Device Mac address, Mac adresini gösterir.

iPhone Mac adresi öğrenme 📱

Tam Boyutta Gör
  1. Ayarlar uygulamasını açın.
  2. Genel - Hakkında bölümüne gelin.
  3. Aşağı kaydırdığınızda göreceğiniz WiFi Adresi, Mac adresiniz.

iPhone Mac adresi nedir? sorusunun yanıtı veren bu adımlar, iPad için de geçerli. iPhone WiFi Mac adresi öğrenme yolu da; Ayarlar - WiFi yanında “i” butonuna dokunun ve aşağı inip WiFi adresi bölümüne bakın.

Android Mac adresi öğrenme 📱

  1. Ayarlar uygulamasını açın.
  2. Telefon Hakkında’ya dokunun.
  3. Durum veya Donanım bilgisine (telefonun modeline göre değişir) dokunun.
  4. Aşağı indiğinizde WiFi Mac adresini göreceksiniz.

Bu adımlar, Android cihazınızın Mac adresini öğrenmek için izlemeniz gereken adımlardır. Android WiFi Mac adresi öğrenme yolu; Menü - Ayarlar - Bağlantılar’a dokunun. WiFi bağlantı adına dokunun. Mevcut ağ için dişliye, ardından daha fazlasını gör/görüntüleye dokunun. Biraz aşağı kaydırdığınızda Mac adresini göreceksiniz.

Mac adresi değiştirme 🔐

Tam Boyutta Gör

Mac adresi nasıl değiştirilir? (Windows) 🖥

  1. Aygıt Yöneticisi’ni açın.
  2. Ağ Bağdaştırıcıları’na çift tıklayın.
  3. Mac adresini değiştirmek istediğiniz ağ kartına sağ tıklayın ve Özellikler’i seçin.
  4. Gelişmiş sekmesine gelin.
  5. Network Address’ı seçin ve Değer kutucuğuna tıklayıp yeni Mac adresini girin.
  6. Tamam’a tıklayın ve bilgisayarı yeniden başlatın.

Windows 7, 10, 11, tüm bilgisayarlarda Mac adresi değiştirme bu şekilde. Laptop Mac adresi nasıl değiştirilir? merak edenler için de adımlar aynı. Mac adresi değiştirme programları da mevcut. Komut istemi ile de kayıt defterine girdi ekleyerek Mac adresini değiştirmeniz mümkün ancak en kolay yukarıdaki adımlardır.

Mac adresi nasıl değiştirilir? (macOS) 💻

Tam Boyutta Gör
  1. Terminal uygulamasını açın.
  2. sudo ifconfig en0 11:22:33:44:55:DH (Mac adresi örnektir) komutunu girin.  
  3. Mac bilgisayarınızı yeniden başlatın.

Mac adresinden IP bulma 🔎

  1. Komut istemini açın.
  2. “arp -a” komutunu girin. (Tüm Mac adreslerini ve bunlara karşılık gelen IP adreslerini listeler.)
  3. Mac adres listesinde ilerleyin.
  4. İstediğiniz Mac adresiyle eşleşen IP adresini bulun.
  5. Bu şekilde bir cihazın Mac adresini kullanarak IP adresini bulabilirsiniz.
MAC adresiIP adresi
Mac adresi Media Access Control Address (Ortam Erişim Kontrolü) anlamına gelir.IP adresi Internet Protocol Address (İnternet Protokolü Adresi) anlamına gelir.
48 bit adresten oluşur.32 bit adresten oluşur.
OSI modelinin bağlantı katmanında çalışır.OSI modelinin ağ katmanında çalışır.
Fiziksel adres olarak adlandırılır.Mantıksal adres olarak adlandırılır.
ARP protokolünü kullanarak herhangi bir cihazın Mac adresini alabilirsiniz.RARP protokolünü kullanarak herhangi bir cihazın IP adresini alabilirsiniz.
Mac adresinde sınıf kullanılmaz.IPv4, A,B,C,D,E sınıfları vardır.

Bu rehber yazıda Mac adresi nedir ve daha önemlisi Mac adresi nasıl bulunur? anlattık. Bazı durumlarda ihtiyaç duyulan Mac adresi değiştirme telefonda ve bilgisayarda nasıl yapılıyor? buna da değindik. IP adresi ile ilişkilendirilen Mac adresine ilişkin olarak sıkça sorulan soruları yanıtladık.

Eposta ile Paylaşın başlıklı bu arkadaşınıza postalayın.Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:DH Android Uygulamasını İndirDH iOS Uygulamasını İndir

Mac’ten bir Windows bilgisayara bağlanma

Mac‘inizden ağınız üzerindeki Windows bilgisayarlara ve sunuculara bağlanabilirsiniz.

Windows bilgisayarı ayarlama hakkında yönergeler için, Mac kullanıcıları ile dosya paylaşmak için Windows’u ayarlama konusuna bakın.

Tarayarak bir Windows bilgisayara bağlanma

  1. Mac’inizdeki Finder‘da , Git > Sunucuya Bağlan‘ı seçin, sonra Tara‘yı tıklayın.

  2. Paylaşılan bilgisayarı veya sunucuyu bulduğunuzda çift tıklayın, ardından Şöyle Bağlan’ı tıklayın.

    Bazı durumlarda paylaşılan bilgisayar için ağ alanına veya çalışma grubuna gereksiniminiz vardır. Bu bilgiler sizde yoksa, bilgisayarın sahibiyle veya ağ yöneticinizle iletişim kurun.

  3. Gerekirse, kullanıcı adınızı ve parolanızı girin, daha sonra sunucuda bölümleri veya paylaşılan klasörleri seçin.

    Windows bilgisayarların ve sunucuların parolaları genellikle 14 karakter veya daha az olur. Emin olmak için bilgisayarın sahibine veya yöneticiye danışın.

    Gelecekte bilgisayara bağlanmayı kolaylaştırmak amacıyla, bilgisayar için kullanıcı adınızı ve parolanızı anahtar zincirinize eklemek için "Bu parolayı anahtar zincirimde tut"u seçin.

Windows bilgisayara adresini girerek bağlanma

  1. Mac’inizdeki Finder’da , Git > Sunucuya Bağlan’ı seçin.

  2. Bilgisayar için ağ adresini Sunucu Adresi alanına şu biçimlerden birini kullanarak yazın:

    smb://DNSadı/paylaşımadı

    smb://IPadresi/paylaşımadı

    Ağ adresleri için doğru biçim hakkında bilgi almak için Bağlanabileceğiniz sunucular ve paylaşılan bilgisayarlar konusuna bakın.

  3. Çalışma grubu adı ve kullanıcı adıyla parolayı yazmak için ekran yönergelerini izleyin ve sonra erişmek istediğiniz paylaşılan klasörü seçin.

    Windows bilgisayar için çalışma grubunun ve ağın adını (bilgisayar adı denir) bilmiyorsanız, bilgisayarın sahibi olan kişiye veya ağ yöneticinize danışın.

  4. Gerekirse, kullanıcı adınızı ve parolanızı girin ve sunucuda bölümleri veya paylaşılan klasörleri seçin.

    Windows bilgisayarların ve sunucuların parolaları genellikle 14 karakter veya daha az olur. Parolanızın doğru olduğundan emin olmak için sahibiyle veya yöneticiyle denetleyin.

    Gelecekte bilgisayara bağlanmayı kolaylaştırmak amacıyla, bilgisayar için kullanıcı adınızı ve parolanızı anahtar zincirinize eklemek için "Bu parolayı anahtar zincirimde tut"u seçin.

Ethernet kablosu kullanarak bağlanma

  1. Mac’inizi standart bir Ethernet kablosu kullanarak Windows bilgisayara bağlayın. Mac‘inizde Ethernet kapısı yoksa, bir USB-Ethernet adaptörü kullanmayı deneyin.

    İki bilgisayarın bağlanması, yalnızca iki bilgisayardan oluşan küçük bir yerel ağ yaratır.

  2. Windows bilgisayarda dosya paylaşmayı açın. Bunu nasıl yapacağınızdan emin değilseniz, Windows bilgisayarınızla birlikte gelen yönergelere başvurun.

  3. Windows bilgisayarda İnternet Bağlantısı Güvenlik Duvarı‘nın kapatılmış olduğundan emin olun, açıksa da TCP kapısı 445‘in paylaşım bağlantılarına izin vermek üzere açık olduğundan emin olun.

    Daha fazla bilgi için Windows bilgisayarına yönelik kullanıcı kılavuzuna ve ekran yardımına bakın.

  4. Mac’te Git > Sunucuya Bağlan komutunu seçin, daha sonra Tara’yı tıklayın veya bilgisayarın ağ adresini Sunucu Adresi alanına yazın.

Son kullanılan bilgisayarlara veya sunuculara yeniden bağlanma

Sık kullandığınız paylaşılan bilgisayarlara ve sunuculara yeniden bağlanmanın bazı yolları şunlardır:

  • Mac’inizde, Elma menüsü  > Son Kullanılan Öğeler’i seçin, sonra son kullanılan sunucular listesinden bir seçim yapın.

  • Mac’inizdeki Finder’da , Git > Sunucuya Bağlan komutunu seçin, daha sonra Sunucu Adresi alanının en sağındaki açılır menüyü tıklayın ve son kullanılan sunuculardan birini seçin.

  • Paylaşılan bir bilgisayarı veya sunucuyu favoriler listenize ekleyin. Mac’inizdeki Finder’da, Git > Sunucuya Bağlan komutunu seçin, ağ adresini girin, daha sonra Ekle düğmesini tıklayın.

Paylaşılan bir bilgisayarı veya sunucuyu bulamıyor veya ona bağlanamıyorsanız, kullanılabilir olmayabilir veya ona bağlanma izniniz olmayabilir. Yardım için bilgisayarın sahibiyle veya ağ yöneticisiyle iletişim kurun.

Ayrıca bakın:Windows kullanıcılarıyla Mac dosyalarını paylaşmaWindows bilgisayardan Mac‘e bağlanmaMac ve Windows bilgisayarlarını bağlayamıyorsanız

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası