safra kesesi ameliyatı sonrası gaz sancısı / Safra Kesesi Taşı Belirtileri ve Ameliyatı - Medicana Sağlık Grubu

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Gaz Sancısı

safra kesesi ameliyatı sonrası gaz sancısı

Safra Kesesi Ameliyati/Hastalıkları

Safra kesesi karaciğer alt komşuluğunda ve karaciğere yapışık bir organdır. Safra kesesinin asıl görevi karaciğer tarafından yapılan safrayı depolamaktır. Safra kesesinin birçok hastalığı mevcut olup en sık rastlananlar safra kesesi taşı ve safra kesesi polibidir.

Safra Kesesi Taşı

Safra Kesesi Taşı

Safra kesesi taşları, safra kesesinin en sık rastlanan hastalığıdır. Safra, karaciğer tarafından yapılıp ince bağırsağa doğru akarken safra kesesinde birikir. Gerektiğinde safra kesesi kasılıp, yemeğin sindirimi için oniki parmak bağırsağına doğru safranın akmasını sağlar. Safra kesesinde biriken safranın yapısını oluşturan maddelerden bazılarının artması veya azalması tortular oluşup, safra kesesinde çökerek taş oluşumuna neden olabilir.

Safra Kesesi Taşı Belirtileri Nelerdir?

Yağlı, yumurtalı ya da kızartma ağırlıklı beslenme sonrası oluşan hazımsızlık, şişkinlik, bulantı, karın sağ üst kısmında ağrı, sağ kürek kemiğine ve sırta vuran ağrılar safra kesesi taşına bağlı oluşabilecek belirtilerdir.

Katıldığım TV Programları

Safra Kesesi Taşı Kimlerde Sık Görülür?

  • Kilolu kişilerde
  • Hızlı kilo verenlerde
  • Kadınlarda
  • Kolesterol ilacı kullananlarda
  • Herediter sferositoz hastalarında

Safra Kesesi Taşları İlaçla Tedavi Edilir mi?

Şikayete sebep olan safra kesesi taşlarının tek tedavisi cerrahidir. Safra kesesi taşlarını ilaçla ya da bitkisel yöntemlerle tedavi etmeye çalışmak hayati tehlikeler oluşturan sonuçlar doğurabilir. Şayet tedavi edilmezlerse safra kesesi taşları birçok sağlık sorununa neden olabilir. Bu sorunlar arasında safra kesesi iltihabı (kolesistit), safra yolları iltihabı (kolanjit), safra kesesi delinmesi, tıkanma sarılığı, pankreas iltihabı (pankreatit), safra kesesi kanseri gibi problemler sayılabilir. Bu problemlerin bazıları ölümcül olabilir.

Ülkemizde pankreas iltihabının (pankreatit) en sık sebebi safra kesesi taşlarıdır. Yapılan çalışmalar safra kesesi kanseri ile safra kesesi taşları arasında bağlantı olduğunu düşündürmektedir.
Oluşabilecek sağlık sorunları göz önüne alındığında safra kesesi taşlarına saatli bomba benzetmesi yapmak hiç de yanlış olmaz. Safra kesesi taşı hastaları her an ciddi bir sağlık problemi ile karşı karşıya kalabilirler.

Safra kesesi taşları tesadüfen yapılan ultrasonografide saptanabileceği gibi, karın sağ üst tarafında şiddetli ağrı, sarılık, sırt ağrısı, şişkinlik, bulantı gibi şikayetler için yapılan tetkiklerde de saptanabilir. Safra kesesi taşı tanısı için altın standart yöntem ultrasonografidir. Safra yollarında problem düşünülen hastalarda bazı biyokimyasal tetkikler, tomografi, MRCP, ERCP gibi ek tetkikler gerekebilir.

Sağlık sorunu oluşturan safra kesesi taşlarında tek tedavi yöntemi cerrahidir. Safra kesesi ameliyatları deneyimli cerrahlar tarafından % 95 oranında kapalı yöntemle (laparoskopik kolesistektomi) yapılmaktadır. Geçirilen iltihaplar, önceden geçirilmiş ameliyatlar ve anatomik problemler bazı hastalarda bu ameliyatın açık yapılmasına neden olabilir.
Sessiz kalan ve tesadüfen saptanan safra kesesi taşlarında tedavi konusu tartışmalıdır.

Bu safra kesesi taşlarının takip edilebileceği yönünde görüşler de vardır. Fakat safra kesesi taşlarının oluşturabileceği problemler ölüme kadar gidebilecek süreçlere zemin hazırladığından, hekim ve hasta cerrahi ya da takip kararını tüm riskleri değerlendirerek beraber vermelidir.

Çetin Altunal Ödül

Yılı Genel Cerrahi Uzmanı Ödülü Sahibi  Çetin ALTUNAL&#;dan Mide Botoksu, Hemoroid ve Kıl Dönmesi başta olmak üzere tiroid hastalıkları, meme kanseri, safra kesesi hastalıkları, fıtık tedavileri ve bimodal mide botoksu tedavileri için randevu ve detaylı bilgi almak için buraya tıklayın.

Direkt iletişime geçmek için;
Tel : +90 () 87 97
Mail : [email&#;protected]

Safra Kesesi Taşı Bitkisel İlaçlarla Eritilebilir mi?

Safra kesesi taşlarını eritmeye ya da küçültmeye çalışmak ölümcül problemlere neden olabilir. Safra kesesi taşlarının tek tedavi yöntemi cerrahidir.

Safra Kesesi Nasıl Alınır?

Safra kesesi ameliyatı, günümüzde çoğunlukla kapalı (laparoskopik) yapılan bir ameliyattır. Karın ön duvarında 2 adet yaklaşık 1 cm, 2 adet yaklaşık 0,5 cm boyutunda delikten özel aletlerle girilerek safra kesesi alınır.

Safra Kesesi Taşı Ameliyatı Riskli midir?

Yaşam boyunca her anın kendine özel riskleri mevcuttur. Safra kesesi ameliyatı da gerek safra kesesinin karaciğere yapışık olması, gerek safra yollarının farklı anatomik varyasyonları, pankreas, mide, oniki parmak bağırsağı, diyafram gibi önemli organlara komşuluğu nedeniyle oldukça özelliklidir. Bu bölgelerin hasar görmesi ya da kanama gibi riskleri mevcuttur. Bölge anatomisine hakim, ehil ellerde yapıldığında komplikasyon riski oldukça düşüktür.

Safra Kesesi Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

  • Safra yolu yaralanmaları
  • Safra Kaçağı
  • Kanama

en önemli risklerdir.  

Safra Kesesi Delinmesi

Safra kesesi taşları bazen safra kesesi duvarını ciddi şekilde tahriş edip, iltihaplandırarak safra kesesinin delinmesine neden olabilirler. Bu durumda acil ameliyat gerekir.

Safra Kesesi Taşı Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Safra kesesi ameliyatı ortalama dakika civarı süren bir cerrahidir. Özellikle geçirilmiş enfeksiyonlara bağlı yapışıklıklar bu süreyi uzatabilir.

Safra Kesesi Taşı Tanısı Nasıl Konulur?

Safra kesesi taşı tanısı konulmasında altın standart yöntem aç karna yapılan ultrasonografidir.

Safra Kesesi Polibi

Safra kesesinin iç kısmında oluşan yumuşak doku kitleleridir. Safra kesesi duvarından kese içine doğru uzanım gösterirler.
Safra kesesi polipleri yapılan safra kesesi ultrasonografisi ile saptanabilirler. Safra kesesi polipli hastaların çoğu takip edilmekle birlikte, bazı polipler safra kesesi kanseri riskini arttırdığından bu riski taşıyan hastalara safra kesesi ameliyatı önerilir.

Safra Kesesi Polibinde Kimler ameliyat edilmeli?

  • Safra kesesi polip boyutu 10 mm üzerinde
  •  Takiplerde polip boyutunda hızlı artış
  •  Polibin tek olması
  •  Polibin sapsız olması
  •  Hasta yaşının 50 üzerinde olması
  •  Polibe komşu safra kesesi duvarında düzensizlik
  •  Polip ile birlikte bulantı, kusma gibi şikayetlerin mevcut olması

Bu durumlar riski arttırmaktadır ve mümkünse bu hastalar ameliyat edilmelidirler.

Kapalı Safra Kesesi Ameliyatı

(Laparoskopik Kolesistektomi)

Günümüzde safra kesesi ameliyatlarının büyük çoğunluğu deneyimli cerrahlar tarafından yapıldığında kapalı olarak gerçekleştirilmektedir.

Safra kesesi ameliyatlarında sadece safra kesesi taşı ya da safra kesesi polibi değil bütün safra kesesi alınır. Bu safra kesesi ameliyatlarındaki tek alternatiftir. Ameliyatın kapalı ya da açık yapılması bu durumu değiştirmez.

Kapalı ameliyatlar, yani laparoskopik yöntemle yapılan cerrahiler, büyük kesiklerden elle yapılan karın ameliyatlarının, küçük deliklerden ilerletilen aletlerle yapılmasıdır.

Kapalı safra kesesi ameliyatının, açık safra kesesi ameliyatına bazı üstünlükleri vardır. Bu üstünlükler; ameliyat izinin daha az olması, ameliyat sonrası ağrının daha az olması, hastanede yatış sürecinin daha kısa olması, işe dönüş zamanının daha kısa olması. Bu üstünlükler değerlendirildiğinde zorunda kalmadıkça ameliyatı açık yapmamak gerektiği aşikardır. Zaten kapalı safra kesesi ameliyatları safra kesesi taşlarının ve safra kesesi poliplerinin tedavisinde altın standart yöntemdir.

Kapalı Safra Kesesi Ameliyatı Avantajları ve Dezavantajları

Günümüzde kapalı ameliyat yapılmasına engel bir durum yoksa, safra kesesi ameliyatının kapalı yapılması altın standarttır. 

Ameliyat izi ve ağrı daha az, günlük hayata dönüş süresi daha kısadır.

Açık Safra Kesesi Ameliyatı Avantajları ve Dezavantajları

Açık safra kesesi ameliyatının, kapalı safra kesesi ameliyatına bir üstünlüğü yoktur.

Ameliyatın kapalı yapılmasına engel durumlarda ya da kapalı ameliyat sırasında teknik zorluklar, anatominin ortaya konulmasının zor olduğu durumlarda tercih edilir.

Ameliyat sonrası gerek yara izi, gerekse ağrı, gerekse de normal hayata dönüş süresi kapalı ameliyata göre daha fazladır.

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Hastanede Kaç Gün Kalınır?

Pratikte uygulamamız genellikle ameliyat sonrası 4. saat hastayı yürütmeye başlayıp, hastaları 1 gece hastanede tutup, ertesi sabah taburcu etmektir. Bazı ek hastalığı olan hastalarda ya da özellikli hastalarda bu süre güne uzayabilir.

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Sırt ve Omuz Ağrısı

Safra kesesi ameliyatı sonrası sırt ağrısından çok, karnın gazla şişirilmesine bağlı omuz ağrısı olabilir. Bu ağrı geçici bir ağrıdır.

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Şikayetler?

Safra kesesi ameliyatı sonrası genellikle bir şikayet beklenmez. Nadiren gaz, şişkinlik, mide yanması, ishal gibi şikayetler olabilir. Fakat ciddi bir şikayet beklenmez.

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Nasıl Beslenmeli?

Safra kesesi ameliyatı sonrası yumurta ya da safra kesesi ameliyatı sonrası yağlı yiyebilir miyim? Sorularıyla sık karşılaşırız. Safra kesesi safranın yapıldığı organ değildir. Safra kesesi safranın bir kısmını depo eder. Ameliyat sonrası da karaciğer safra yapmaya devam eder. Bu safra ince bağırsağa akmaya devam ettiği için, safra kesesi ameliyatı olmak özel bir beslenme değişikliği gerektirmez.

Safra Kesesi Ameliyatı Fiyatları

Safra kesesi ameliyatı fiyatı ameliyatın yapıldığı hastanenin otelcilik hizmet kalitesi ve ameliyat sırasında kullanılan malzeme kalitesine göre değişiklik gösterir. Hastalarımıza anlaşmalı olduğumuz hastane ve fiyat seçenekleri sunulmaktadır. Özel sağlık sigortası olan hastalarımıza sigorta şirketleri onay verdiğinde ameliyatları sigorta şirketleri tarafından karşılanır. 

Ayrıntılı bilgi ve sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.


taşı hastanın neresinden çıkardı

Manisa'da gaz sancısı ve karın ağrısı şikâyeti ile hastaneye 23 yaşındaki giden Mustafa Barutçuoğlu'nun safra kesesinden, ameliyatla tane taş çıkarıldı. Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Nalbant, ameliyatı yapmaktan değil taşları saymaktan yorulduğunu söyledi.

Şehzadeler ilçesinde yaşayan üniversite öğrencisi Mustafa Barutçuoğlu, 7 Eylül'de, özel bir hastaneye gaz sancısı ve karın ağrısı şikayetiyle başvurdu. Yapılan tetkikler sonucunda Barutçuoğlu'nun safra kesesinde çok sayıda taş olduğu tespit edildi. Kapalı yöntem ile yapılan ameliyatla Barutçuoğlu'nun safra kesesinden milimetrik boyutlardan 1,5 santimetreye kadar ulaşan taş çıkarıldı. Genç hastanın safra kesesinden çıkan çok sayıdaki taş doktorları da şaşırttı.



“SAYARKEN ÇOK YORULDUK”

Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Erdem Nalbant, ameliyatı yaparken değil taşları sayarken yorulduklarını belirterek, "Hastamız bize geldiğinde safra kesesi taşlarına bağlı iltihaplanma şikâyeti vardı. Takiplerimiz sırasında maalesef taş bizi beklemedi. Taşlardan bir kısmı ana safra yoluna döküldü. Bu nedenle 'ERCP' dediğimiz işlemle ana safra yoluna dökülen taşlar alındı. Daha sonra cerrahi planımızı yaptık. Ameliyata aldık. Safra kesesinde taşların olduğunu biliyorduk ama bu kadar çok olduğunu tahmin etmiyorduk. Bu kadar çok çıkınca saymak zorunda kaldık. tane taş çıktığını gördük. Genç yaşta bu kadar çok safra kesesi taşı olması nadir bir durum. Çünkü hastamız 23 yaşında. Safra kesesi taşları oluşumunda birçok mekanizma var. Bunlardan biri de kolesterol. Taşlardan bazıları da hematolojik (kan) hastalıklara bağlı olabilir. Hastamızda böyle bir şey mevcut değil. Taşların rengi ve görünümü kolesterol taşlarını andırıyor. Ameliyatımızı laparoskopik olarak gerçekleştirdik. Yani kapalı bir yöntemle ameliyatımızı yaptık. Kendisini taburcu edeceğiz. Çıkartılan taşlar milimetrik boyutlardan 1,5 santimetreye kadar ulaşmakta. Hepsi farklı boyutlarda. Ameliyat yorucuydu ama sayarken daha çok yorulduk" dedi.

“BU KADAR TAŞI NASIL TAŞIDIĞIMA ŞAŞIRDIM”

Ameliyattan sonra safra kesesinden taş çıktığı söylendiğinde kendisinin de çok şaşırdığını belirten Mustafa Barutçuoğlu, "Bu kadar taşı nasıl taşıdığıma şaşırdım. Oysa hastaneye gaz sancısı ve şişkinlik var diye geldim. Sonrasında safra kesesi taşı çıktı. Safra kesesinin olduğu bölgede hep bir sancı vardı. Şimdi kurtuldum. Buraya gelmeden önce ağrı kalbime ve sırtlarıma vurmuştu. Ayrıca yaklaşık 4 seneden bu yana boşluklarımda hafif ağrılar oluyordu. Ameliyatı gerçekleştiren doktorlarıma çok teşekkür ederim" diye konuştu.

funduszeue.info

TABURCULUK SONRASI NASILDIR?

Taburculuktan sonra yara yerleri bir gün daha kapalı kalır. Ameliyatın üzerinden 48 saat geçtikten sonra yaralar açık bırakılabilir. Banyo yapılabilir. Tekrar pansuman gerekmez.

Yara yerleri için çoğu zaman kendiliğnden eriyebilen gizli dikişler kullanıdığından dikiş alınmasına gerek yoktur.

Kapalı safra kesesi ameliyatı geçiren hastaların yara izleri ilk ay az çok fark edilebilir olsa da uzun vadede silikleşir.

Karın içinde ameliyat alanında kullanılan birkaç adet titanyum zımba ömür boyu konulduğu yerde kalır. Bunlar daha sonra çekilecek karın filmlerinde görülür. Ancak herhangi bir soruna yol açmazlar.

Safra kesesinin alınması gündelik yaşam, yeme-içme düzeni açısından önemli bir soruna yol açmaz. Hastaların sosyal ortamlarına ve iş hayatlarına dönmeleri için birkaç gün istirahat yeterlidir.

Karın ağrısı, yanma, ekşime, hazımsızlık, şişkinlik gibi yakınmalar aslında pek çok sindirim sistemi hastalığının ortak şikayetleridir. Bu yakınmalar hem safra kesesi iltihabından hem de gastrit, ülser, reflü gibi diğer sindirim sistemi rahatsızlıklarından kaynaklanıyor olabilir.

Eğer ameliyat öncesi yaşanan şikayetlerin tek sebebi safra kesesi problemi ise ameliyattan sonra şikayetler tümüyle ortadan kalkacaktır. Ancak aynı anda diğer sindirim sistemi problemleri olan hastaların safra kesesi ameliyatından sonra gastrit, ülser, reflü gibi diğer hastalıkları yönünden ayrıca ilaç tedavileri almaları gerekebilir.

Mevcut tıbbi bilgilere göre safra kesesinin alınmış olması bedensel bir noksanlığa yol açmaz. İlaç veya vitamin takviyesi gerektirmez. Uzun dönemde takip ve kontrollere gerek yoktur.

Safra kesesi ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler: Safra kesesi ameliyatı sonrası iyileşme süresi ne kadar?

Safra kesesi içerisinde sağlık için faydalı besinler bulunur. Bir denge içerisinde bir arada bulunan bu maddeler zaman içerisinde farklı hastalıklar nedeni sorun yaşanmasına yol açabilir. Bu dengenin bozulması sonucunda safradaki akışkanlık olumsuz etkilenir ve tıkanıklığa yol açan birikintiler ortaya çıkar. Birikintiler de büyüyerek taş oluşumuna yol açar. Bu taşlar ameliyat ile alınmadığı takdirde sindirim sisteminde daha ciddi sorunlara yol açabilir. Peki, safra kesesi ameliyatı nedir ve nelere dikkat edilmelidir?

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Safra kesesi ameliyatının ardından kişiler hem günlük yaşamındaki hareketlerine hem de beslenme düzenine dikkat etmelidir. Ameliyatın ardından ilk bir ay çok önemlidir. Bu kapsamda beslenme düzeninde yağlı, baharatlı, asitli yiyecekler tüketilmemeli; kahve, alkol ve sigaradan da uzak durulmalıdır.

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Beslenme

  • Safra kesesi ameliyatının ardından kişiler beslenme düzenlerine dikkat etmelidir.
  • Ameliyattan sonra birkaç saat sade sıvı tüketimi yapılmalıdır.
  • Ameliyattan bir gün sonra kişiler katı gıda ile beslenmeye geçebilir.
  • Beslenme düzenine ameliyattan sonra 1 ay devam edilmelidir.
  • Gaz oluşmasına neden olan baharatlı ve aşırı yağlı gıdaların tüketiminden uzak durulmalıdır.
  • Lifli gıdalar sindirimi rahatlattığı için tüketilebilir.
  • Kahve tüketimi bırakılmalıdır.
  • Yumurta ve yumurta içeriği olan besinlerden uzak durulmalıdır.
  • Alkollü ve asitli içecekler tüketilmemelidir.
  • Hazır paket gıdaların tüketimi tercih edilmemelidir.

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Ağrı Kaç Gün Sürer?

Safra kesesi ameliyatlarından sonra ağrının kaç gün süreceği kişiler tarafından merak edilen konular arasında yer alır. Safra kesesi ameliyatları genellikle kapalı olarak yapılır. Bu kapalı ameliyatların iyileşme süresi oldukça kısadır. Ağrı ilk birkaç gün sürer. Sonrasın eğer kişi beslenme düzeninde doktorun verdiği diyet listesine sadık kalırsa ağrı görülmez.

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi

Safra kesesi ameliyatından sonra hasta 2 ya da 3 saat yatağından doğrulmamalıdır. Ardından tek başına yataktan kalkabilir. Hastanın hastanede kalması gereken süre ise 1 gündür. Ameliyatın ikinci günü doktor tarafından kontrol edildikten sonra hasta taburcu edilir. Hastanın ameliyatın ilk 4 ila 5 günü ağrı kesici almaması önerilir. Ağrı seviyesi çok yüksek ise iğne yolu ile ağrı kesici alabilir. Hasta 1 haftanın sonunda ise iş hayatına ve normal rutinine dönebilir.

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Sarılık Neden Olur?

Safra kesesi hastalığı ile ilgili merak edilen konulardan biri de Safra kesesi ameliyatı sonrası sarılık neden olur? olarak karşımıza çıkmaktadır. Safra kesesi sonrasında meydana gelen rahatsızlıklardan biri olarak sarılık ifade edilir ancak sarılık hastalığının ortaya çıkmasıyla kendini gösterir. Safra kesesinde meydan gelen tıkanıklıklar safra kesesinin şişmesine yol açar. Bu da karaciğerin düzgün çalışmasını engelleyerek sarılığın ortaya çıkmasına sebebiyet verir. Bu yüzden kişilerin safra kesesi ameliyatı olduktan sonra sindirim sistemindeki dengesizlikler ortadan kalkar ve böylelikle tıkanıklık son bulur. Bu da sarılığın iyileşmesini sağlar.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası