okul öncesi ne zaman zorunlu hale gelecek / BAKAN ÖZER, TÜRKİYE'NİN OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE ULAŞTIĞI HEDEFLERİ PAYLAŞTI

Okul Öncesi Ne Zaman Zorunlu Hale Gelecek

okul öncesi ne zaman zorunlu hale gelecek

Okul öncesi zorunlu olacak mı, 4+4+4 bitecek mi, bin atama yapılacak mı?

Eğitimle ilgili çok şey söyleniyor ama sanki hiçbir şey söylenmiyor. Somut projeler ve somut bir uygulama takvimi ortaya konulmalı. Örneğin okul öncesi eğitim kaç yıl zorunlu olacak, ücretli kadrolara öğretmen ataması yapılacak mı? 4+4+4 sona erecek mi? 

- Özel okul ücretleri makul seviyelerde tutulacak mı, 

- Burslar yetecek noktaya getirilecek mi, 

- Barınma sonu olmaktan çıkacak mı, 

- İnsan gücü ve istihdam politikasının detayları ne olacak, 

- Öğretmen yetiştirme, atama ve kariyer sistemi yeniden yapılandırılacak mı, . öğretmen ve eğitim elemanlarının maaşları yaptıkları işin önemi ölçüsünde artırılacak mı, . Eğitimde fabrika ayarlarına dönülecek mi, 

- Fen liseleri, Anadolu liseleri meslek liseleri eski konumlarına dönecek mi, 

- Anadolu liseleri ve yabancı okulların ortaokulları yeniden açılacak mı, 

- Her öğrenci mahallesinde gidebileceği dört dörtlük devlet okulları bulabilecek mi, 

- Sınav odaklı eğitimden üretim ve istihdam odaklı eğitime geçilecek mi? . Engelli öğrenci ve öğretmenlerin sorunları çözülecek mi, 

- Öğretim üyesi ve bilim insanı yetiştirmeye yönelik daha önce başlatılan projelere sahip çıkılacak mı, 

- Mülakat kalkacak mı, mülakat mağdurlarına yeni şans tanınacak mı? 

- YÖK ve ÖSYM’nin kapatılması halinde yerlerine nasıl bir yapı kurulacak? 

- Referansımız eğitim, bilim, akıl ve liyakat olacak mı? 

Benzeri daha yüzlerce soru sıralanabilir. 

Sıralanmalı ve konuşulmalı da. 

Eğer şimdi konuşulmazsa, bir daha hiç konuşulmaz, çözümü için de kafa yorulmaz. 

Siyaset, kendilerinden beklenen hizmetleri yerine getirmek için kurgulanmış bir sistem. İsterseniz yaparlar, istemezseniz böyle bir sorunun olduğundan çoğu zaman haberdar bile olamazlar. 

İşte bu yüzden diğer tüm kesimler gibi öğretmeninden öğrencisine, velisinden tedarikçisine, idari personelinden emeklisine kadar tüm paydaşların beklentilerini bir şekilde siyasetçilere duyurmaları gerekir. 

Emin olun işte o zaman, sorunların çözümünde ve taşların yerli yerine oturmasında çok daha hızlı yol alınacaktır




   Facebook   Twitter   Whatsapp

Okul öncesi eğitim ne zaman zorunlu olacak?

"Önümüzdeki dönemde müfredatı hafifleştirerek ancak önemli derslerin de yoğunluğunu arttırarak, daha iyi eğitimi öğrencilere vermek istiyoruz. Önümüzdeki yapacağımız bir şey de ders saatlerini azaltacağız ve mesleki eğitime uygun müfredatı da gerçekleştir.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "15 Temmuz da bir daha silinmeyecek şekilde hem tarihe hem de bu milletin demokratik sürecinde önemli bir dönem noktası olarak yazıldı. Bunu, bundan sonra da okullarımıza, evlatlarımıza aktarmamız lazım." dedi.

Bakan Yılmaz, dün Çağrı Okulları ilkokul bölümünün açılış töreninde yaptığı konuşmasına, eğitimin temel unsuru olan öğretmenlere Türkiye'yi dünden bugüne, bugünden de yarına taşıyacakları için teşekkür ederek başladı.

Eğitimde çok mesafe alındığını, ancak daha yapılması gerekenlerin bulunduğunu söyleyen Yılmaz, "Daha zengin, daha müreffeh, refah içinde bir Türkiye'yi birlikte kuracağız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. İnanıyoruz ki öğrenciler hayatının en mutlu dönemini okuldaki dönem olarak hatırlasın diyoruz." dedi.

Bunların sağlanabilmesi için büyük görev ve sorumluluk altında bulunduklarının farkında olduklarının altını çizen Yılmaz, bu bilinçle çalıştıklarını söyledi.

- "Kendimizi hor görmek yok"

Türkiye'de akla gelen her alanda büyük hizmetler yapıldığına, ancak eğitimde yapılan büyük hizmetlerin daha az konuşulduğuna değinen Yılmaz, Türkiye'nin petrole, doğalgaza, çok büyük madenlere sahip olmadığını, ancak dünyanın en fazla milli geliri olan 20 ülke arasında bulunmasında insanın ve beşeri sermayenin önemli olduğunu belirtti.

Yılmaz, "İşte bu beşeri sermayeyi yetiştiren bu eğitim sistemidir. Eğer dünyadaki müteahhitlik sisteminde dünyada Çin'den sonra ikinci isek, işte bu insanlar bu okullarda yetişti. Dünyanın ve Avrupa'nın en fazla otomotiv üreticisi Türkiye ise işte bu otomotivleri Türkiye'de üreten, bizim okullarımızda yetişen insanlarımızdır. Dolayısıyla kendimizi hor görmek, küçük görmek yok." dedi.

Geçmiş dönemde çok şeylerin yapıldığını ama o yapılanların en önemlisinin millete özgüvenini yeniden kazandırmak olduğunu vurgulayan Yılmaz, geçmişte "Bizden bir şey olmaz", "Su akar Türk bakar", "Toplu iğnenin başını bile yapamayız", "Asılacaksan bile İngiliz ipiyle asıl" gibi sözler söylendiğine ama şimdi Türkiye'nin kendi uydusunu, kendi tankını, kendi helikopterini yaptığına dikkati çekti.

Şimdi yapılmayan sadece savaş uçağının bulunduğunu belirten Yılmaz, "Kararını aldık. Savaş uçağı da yapar mıyız? İşte yaparız sözünü söyleten, bu millete kazandırılan özgüvenin ta kendisidir. Bilin ki bu özgüven, parayla satın alınmaz, geçmişteki kültür birikiminin yeniden tekrar bir gün hatırlanması ve üzerindeki küllerinden kurtulmasıdır. Hamdolsun biz bunu başardık. Hiç şüpheniz olmasın ki bundan sonra da inşallah çok daha iyi günlere gideceğiz. " diye konuştu.

- "15 Temmuz'da millet iradesine sahip çıktı"

Konuşmasında 15 Temmuz darbe girişiminde milletin, devletine nasıl sahip çıktığının görüldüğünü belirten Yılmaz, şöyle konuştu:

"Muhakkak ki her eğitim öğretim yılında, kendi evlatlarımıza değerler sistemimizi aktaracağız. Çünkü eğitimin amacı, kültürün devamlılığını sağlamaktır. Ancak bu eğitim yılından sonra bir başka şeyi daha mutlaka evlatlarımıza, öğrencilerimize söylememiz lazım. 15 Temmuz şehitlerini unutmamamız lazım ve 15 Temmuz şanlı demokrasi direnişini, destanını nesilden nesile, okuldan okula aktarmak lazım. 15 Temmuz'da bir destan yazıldı. Bu millet, hakkına, hukukuna, özgürlüğüne sahip çıktı. Milli iradesine sahip çıktı.

Bu ülkeyi yönetme hakkının kimde olacağına bu millet sahip çıktı ve karşısında kim vardı? Aklını, vicdanını başka birine ipotek etmiş, rehin etmiş, milletin parasıyla satın alınan uçakları, helikopterleri, tankı, zırhlı araçları milletine karşı doğrultmuş bir ihanet şebekesine karşı elinde bayrağı ile elinde tek bir silahı yoktu ama ne vardı? Memleket kadar büyük bileği, memleket kadar büyük yüreği. İşte bu yürek, bu millette olduktan sonra hiç şüpheniz olmasın ki bu milletin hakkını, hukukunu ve bu coğrafyada bin yıl yaşama hakkını bundan sonra da ilanihaye devam ettirme iradesini hiç kimse alamayacaktır. Amacımız yaşatmak. Çünkü yaşatmak için geldik, ölmek için değil. Fakat milletin hakkını, hukukunu ve milletin kendisini yaşatmak için bir can vermek gerekiyorsa, işte sağına soluna bakmadan, 'ben varım' deyip, öne çıkacak bir nesil yetiştirmek yine bizim vazifemizdir. 15 Temmuz'u görenler, böyle bir neslin yetişmiş olduğunu da gördü."

- "Hakkına, hukukuna sahip çıkacaktır"

Şair Abdurrahim Karakoç'un "Hasan'a Mektup" şiirindeki "Öl Ölünce küçülmez insan Hasan" dizelerini aktaran Yılmaz, insanların vatan, bayrak, millet uğruna öldüğünde küçülmediğini, aksine büyüdüğünü, devleştiğini, Ömer Halisdemirlerin de görüldüğünü ifade ederek, "Aksine 15 Temmuz'da öldüğünde ölmediğini, ölümsüzleştiğini gördü." dedi.

Bakan Yılmaz, "Hiç şüpheniz olmasın, bu 15 Temmuz, Türk demokrasi tarihinde bir kırılma noktasıdır. Bundan sonra böyle darbe heveslilerine hiç bir güç olmasa 79 milyonun her biri, bir nefer ve demokrasisine, hakkına, hukukuna sahip çıkacaktır. Bu 15 Temmuz'da bir daha silinmeyecek şekilde hem tarihe hem de bu milletin demokratik sürecinde önemli bir dönem noktası olarak yazıldı. Bunu, bundan sonra da okullarımıza, evlatlarımıza aktarmamız lazım." diye konuştu.

- Okul öncesi zorunlu eğitim gelecek dönem başlıyor

Bakan Yılmaz, Başbakan Binali Yıldırım'ın Yeni Orta Vadeli Programda ikili eğitimden, tekli eğitime geçileceğini açıkladığını hatırlattı.

Programda ayrıca ana sınıfın zorunlu eğitim kapsamına alınmasının bulunduğunu da ifade eden Yılmaz, "Önümüzdeki dönemden itibaren okul öncesi eğitimi de 1 yıl olarak zorunlu eğitim kapsamına alıyoruz. Bu da bir reform." dedi.

Türkçe'nin yanında bir yabancı dile hakim olunmasının önemine işaret eden Yılmaz, beşinci sınıfları İngilizce ağırlıklı olarak vereceklerini belirterek, "İstiyoruz ki okullardan mezun olan öğrenciler, ana dili gibi bir yabancı dile de hakim olsunlar." diye konuştu.

Yılmaz, FATİH Projesi'nde çok önemli mesafe katettiklerini, projeyi önümüzdeki dönemde tamamlayacaklarını da bildirdi.

- Müfredat sadeleştiriliyor

Eğitim fakültelerini yeniden yapılandıracaklarını, bu fakültelere taban puan getirileceğini hatırlatan Yılmaz, hayalinde öğretmenlik mesleği olanların, eğitim fakültesini tercih etmesini istediklerini ifade etti.

Bakan Yılmaz, tercih eden öğrencilere kredi ve burs, yurt sağlanmasını da garanti edeceklerini belirterek, "İstiyoruz ki iyi eğitimle öğretmenlerimizi yetiştirelim. İyi yetişmiş öğrenciler, öğretmenler de bizim öğrencilerimizi evlatlarımızı iyi yetiştirsin ve yüzyıla hazır hale getirsin." dedi.

Öğretmenlerin hizmet içi eğitimini sağlamak için Öğretmen Akademisi kuracaklarını, öğretmenler için performans değerlendirme sistemini getireceklerini aktaran Yılmaz, eğitim fakültelerini öğretmen ihtiyacı doğrultusunda yeniden yapılandıracaklarını söyledi.

Yılmaz, eğitimde yapılan çalışmalara ilişkin, şunları kaydetti:

"Müfredatı güncelleyeceğiz ve sadeleştireceğiz. Avrupa'dan geri kaldığımıza göre, o halde evlatlarımıza bir çok bilginin verilemediği düşünüldü. Kısa bir zaman süresi içerisinde çok dersi, çok bilgiyi öğrencilere vermeyi düşündük. Ancak bunun doğru olmadığı, yaşanan süreçte görüldü. Önümüzdeki dönemde müfredatı hafifleştirerek, ancak önemli derslerin de yoğunluğunu arttırarak daha iyi eğitimi öğrencilere vermek istiyoruz. Önümüzdeki yapacağımız bir şey de, ders saatlerini azaltacağız ve mesleki eğitime uygun müfredatı da gerçekleştireceğiz."

- "Seferberlik başlatacağız"

Özel sektörün eğitimdeki payını arttıracaklarını belirten Yılmaz, "Özel sektörün şu andaki eğitim sistemi içindeki öğrenci bakımından payı, yüzde 7,3 gibi bir değerde. Fakat inanıyoruz ki biz bunu yüzde 15'ler ve üzerine çıkarmak için çalışacağız. Bir seferberlik başlatacağız ve bu seferberlikte özel sektörün payını arttırdığımızda, buralardan yetişen öğrencilerimiz de inşallah Türkiye'nin geleceğini de inşa edeceklerdir. Muhakkak ki daha hep birlikte çok şeyler başaracağız." açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gönderdiği kutlama telgrafının da okunduğu törende, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ve bazı milletvekillerinin de tebrik telgrafı gönderdikleri bildirildi.

Konuşmaların ardından Bakan Yılmaz, öğrencilerle birlikte okul bahçesindeki aşure dağıtımına katıldı. Bir öğrencinin "15 Temmuz" isimli şiir okuduğu törende, okulun halk oyunları grubu gösterilerini sundu.

Törene eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakcı, bakanlık bürokratları, Çağrı Okulları Kurucu Genel Müdürü Nuran Altunbaş ile Yönetim Kurulu Başkanı Saim Altunbaş ve davetliler katıldı.

  • Facebook
  • Google

*Fotoğraf: AA

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda 5 yaşın zorunlu eğitim kapsamına alınmasına ilişkin açıklama yaptı.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Özer, okul öncesi eğitimi alan ve alamayan öğrenciler arasında ilkokula başlamalarıyla birlikte temel bazı farkların oluştuğuna belirtti.

Özer, bu farkların telafi edilmemesi halinde ilerleyen kademelerde de sorunların artarak devam ettiğini ve okullar arası başarı farklarının ortaya çıkmasının bir nedeninin de bundan kaynaklandığını söyledi.

Okul öncesi eğitime erişimin özellikle 5 yaşta yükseldiğine dikkat çeken Özer, "5 yaşta okullaşma oranı yüzde   3 yaş grubunda yüzde 14; 4 yaş grubunda ise yüzde 35'ler seviyesinde. sonuna kadar 3 yaş grubundaki okullaşma oranını yüzde 14'ten yüzde 50'ye, 4 yaştaki okullaşma oranını yüzde 35'ten yüzde 70'lere, 5 yaştaki okullaşma oranını ise yüzde 78'den yüzde 90'ların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.

"Hedefimiz  2,5 milyon"

Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda 5 yaşın zorunlu eğitim kapsamına alınması hedefinin hayata geçirilmesi yolunda gerekli alt yapıyı sağlamayı hedeflediklerini belirten Özer, şöyle devam etti:

" yılında  hedefimiz, 4 ve 5 yaşta okul öncesi eğitime erişimi yüzde 'e çıkarmak. Dolayısıyla Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda da yer aldığı şekliyle 5 yaşa anaokullarının zorunlu hale getirilmesi yönündeki hedefimizi gerçekleştirmek için tüm planlarımızı ve bütçe yapılandırmamızı yapıyoruz.

Şu anda bağımsız anaokulu ve ana sınıflarında yaklaşık 1 milyon bin öğrenci eğitim alıyor. Yeni oluşturulacak kapasite ile bunu 2,5 milyona çıkaracağız. Böylece okul öncesi eğitim kapasitesinde yüzde 'lük bir artışı sağlamış olacağız."

5 yaşa ilişkin hedefler nedir?

Resmi Gazete'de yayımlanan " Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı"nın "eğitim" başlığı altında, fırsat eşitliği temelinde tüm kademelerde eğitime erişimin sağlanmasına ilişkin hedefler yer aldı.

Fırsat eşitliği temelinde tüm kademelerde eğitime erişimin sağlanması için Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı iş birliğinde çalışmalar gerçekleştirilecek.

Bu kapsamda, erken çocukluk eğitiminde 5 yaş zorunlu eğitim kapsamına alınacak, esnek zamanlı ve alternatif erken çocukluk eğitim modelleri oluşturulacak; bu amaçla ihtiyaç duyulan ilave derslikler yapılacak.

Yeni derslik yapımı planlamasında, derslik inşa edilmesi planlanan yerdeki diğer eğitim binalarının verimli kullanımı dikkate alınacak, atıl vaziyetteki eğitim binalarının kullanımına öncelik verilecek.

Temel Eğitimde Okul Projesi kapsamında 3 bin yeni anaokulu yapılacak, aynı proje ile 40 bin yeni ana sınıfı açılacak.

Dezavantajlı 3 bin ailenin çocuklarına, 52 farklı eğitimi içeren materyaliyle günlük eğitim takviminin olduğu Benim Oyun Sandığım seti dağıtılacak ve setin uygulaması okul öncesi öğretmeninin düzenli izleme değerlendirme ziyaretleriyle takip edilecek. Yabancı uyruklu çocukların yoğun olduğu yerlerdeki okul öncesi eğitim kurumu ve halk eğitim odasına donatım, kırtasiye ve materyal desteği sağlanacak, bu kurumlardaki öğretmenlere ve velilere yönelik eğitimler düzenlenecek.

(RT)

Okul Öncesinde Yeni Bir Hayal Kırıklığı Daha Yaşanmasın

Yapılan açıklama ve konulan hedeflere göre, 5 yaş yani okul öncesi eğitim zorunlu eğitim kapsamına alınacakmış. Peki ama ne zaman?

 

Nihai hedef !

 

40 yıldır söyleniyor, umarız bu kez gerçekleşir.

 

Liseler 4 yıla çıkartılacağına okul öncesi zorunlu olsaydı, çok daha iyi olmaz mıydı? Daha da önemlisi bu konuda hangi adımlar atıldı, atılıyor, atılacak?

 

Örneğin:

 

. Okul öncesi eğitimin zorunlu hale getirilmesi ve tüm okul öncesi eğitim kurumlarının tek çatı altında toplanması için herhangi bir yasal düzenlemeye gidildi mi? Yani sözün ötesine geçildi mi?

 

. Yeterli fiziki alt yapı oluşturuldu mu? Bu konuda ciddi adımlar atıldı mı, örneğin yatırım bütçesi artırıldı mı?

 

. Eğitimde olduğu gibi öğretmen yetiştirmede de en önemli süreç, okul öncesi öğretmeni yetiştirmektir. Peki bu konuda hangi düzenlemelere gidildi? Eğitimi kim verecek?

 

. Tam gün mü olacak, yarım gün mü yoksa bir kaç saat mi?

 

. Tevhidi Tedrisat Kanunu göz ardı edilmeye devam edecek mi?

 

. Sağlıklı beslenmeleri konusunda düzenli kaynak ayrılacak mı?

 

. Kreş ve anaokulu ayrımı nasıl gerçekleşecek, okul öncesi eğitim kurumlarında kreşler de olacak mı?

 

. Okul öncesi eğitimin ne anlama geldiği konusunda kamuoyuna yeterince bilgilendirme yapıldı mı? Okul öncesi eğitimin okul değil, okula hazırlama olduğu, bu eğitimi alamayanların, sonraki eğitim kademelerinde ve yaşamda geride kaldığı yeterince vurgulandı mı?..

 

Bu konuda yapılması gereken o kadar çok iş var ki, dört duvarla eğitimin olmayacağını hele hele okul öncesi eğitimin hiç olmayacağını ne zaman anlayacağız, ne zaman anlatacağız ve ne zaman gerçek anlamda hayata geçireceğiz? Bir okurumuz şunu yazmış: “Ben üniversiteye başlarken 5 yıl içinde okul öncesi eğitim kesinlikle zorunlu olacak denilmişti. Ben mezun oldum üstünden 15 yıl geçti, sonuç malum. Ben emekli olunca bir ihtimal belki olur, bir umut…”

 

Umarız bu kez yanılan o olur




   Facebook   Twitter   Whatsapp

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası