kardiyomegali ne demek / cardiomegaly nedir? ne demektir? hakkında bilgi - tıp terimleri sözlüğü | funduszeue.info

Kardiyomegali Ne Demek

kardiyomegali ne demek

Cinnah Caddesi, No: 9 /3, Çankaya, Ankara +90 () 68 50 - 51

Hipertansiyon ve Kalp Büyümesi İlişkisi

Kalp Büyümesi Nedir?

Halk arasında kalbin büyümesi olarak bilinen durum, kalp kasının kalınlaşması veya kalbin içinin genişlemesi ile oluşan durumdur. Kalp büyümesinin en önemli nedenlerinden birisi hipertansiyondur. Şimdi bu durum nasıl oluşur, onu anlatalım:

Hipertansiyon ve Kalp Büyümesi İlişkisi Nedir?

Hipertansiyon hastalarında aort damarı, atardamarlar ve kılcal damarların içindeki yükselmiş basıncı yenmek için kalp çok fazla ve güçlü çalışır. Bu durumu şu şekilde izah edebiliriz. Ağırlık çalışan bir kişinin kol kasları nasıl kalınlaşırsa, damar içerisindeki basıncı yenmek için çalışan kalbin karıncığının duvarları da bu şekilde kalınlaşır. Yani kalp, vücuda yeteri kadar kan pompalamak için damar içerisindeki yükselmiş basıncı yenmesi gerekmektedir. Bu basıncı yenebilmek için, güçlenmeye çalışır. Aslında kalp, kendisini korumak ve daha güçlü çalışmak için yüksek tansiyona adapte olmaya çalışmaktadır. Bir süre sonra bu çaba olumsuz etkiler. Yani kalp kası kalınlaşması, doktorların hipertrofi adını verdiği durum hastaya zarar vermeye başlar.

Şimdi aklınıza şu soru gelecektir. Bazı tansiyon hastalarında kan basıncı çok yükselmesine karşın, kalp kaslarında kalınlaşma olmamaktadır. Niye bu durum olmaktadır? Haklısınız, her yüksek tansiyon hastasında kalp kalınlaşması görülecek diye bir durum mevcut değildir. Yüksek tansiyonda kalp kası kalınlaşmasının oluşumunda rol alan en önemli faktörler, tansiyonun şiddeti ve süresidir. Uzun süredir mevcut olan ve tedavi edilmeyen yüksek tansiyonlu hastalarda kalp kası kalınlaşması daha fazla görülür.

Kalp kası kalınlaşmasında, yüksek tansiyona eşlik eden diğer risk faktörlerin de katkısı bulunmaktadır. Bunları önem sırasına göre sayarsak:

  • Şişmanlık,
  • Fazla tuz alımı,
  • Kalıtım,
  • Cinsiyet,
  • İleri yaş,
  • İnsülin direnci,
  • Alkol kullanımı,
  • Damar içerisindeki kanın yoğunluğu,

Kalp kası kalınlaşması, yukarıda sayılan faktörlerin birlikte bulunduğu hipertansiyon hastalarında daha sık görülmektedir.

Kalp kası kalınlaşması aslında kalbin adaptasyon çabası olmasına karşın, birçok sorunu da beraberinde getirmektedir. Kalp kaslarında kalınlaşma olan hastalarda kalp yetmezliği, koroner arter hastalığı, ritim bozuklukları, inme ve ani ölüm oranı yüksektir. Bu nedenle yüksek tansiyon hastalarında kalp kası kalınlaşmasının tanısının konulması ve tedavisi çok önemlidir.

Kalp kasının kalınlaşmasının tanısı nasıl konulur?

Öncelikle kalınlaşma fazla ise, muayenede kalbin göğüs duvarına çarptığı hissedilebilir. Dinleme aleti ile muayene sırasında, kalbin normalde duyulan seslerinin yanına bazı seslerin eklendiği işitilebilir. Muayene sırasında saptanan bu bulgular, kalp kası kalınlaşmasından şüphe edilmesine neden olabilir. Kesin tanısı ise, ekokardiyografi denilen, kalbin ultrasonografik incelemesiyle yapılabilmektedir. Bu tetkik yardımıyla kalbin gram olarak ağırlığı hesaplanır.

Dikkatli bir incelemeyle kalp şeridi denilen EKG’de de kalp kasının kalınlaşmasından şüphe edilebilir. Kalp kası kalınlaşması uzun sürmüş ve fazla miktarda ise EKG şeridi ile anlaşılabilir ancak derecesi hakkında tam bilgi elde edilemez.

Bazen akciğer filminde de kalbin gölgesi büyümüş olarak gözlenebilir. Bu durum yanıltıcı olmasına karşın, kalp kası kalınlaşmasına işaret edebilir. Hem EKG ve hem de akciğer filminde kalp kası kalınlaşmasından şüphe edilirse, ekokardiyografi, yani kalbin ultrasonografisi yapılarak kalp kasının kalınlığının ölçülmesi gerekmektedir.

Peki, kalp kası kalınlaşırsa ne gibi olaylar gözlenebilir?

Yukarıda açıklamıştık, kalp kası kalınlaşması, aslında kalbin yüksek tansiyona uyum sağlama çabasının bir sonucudur. Kan basıncı düşürülmezse, kalınlaşma ilelebet devam etmez, bir süre sonra kalp yorulur, daha zayıf çalışmaya başlar, kalp yetmezliğine doğru gidiş gözlenir. Bu hastalarda ritim bozuklukları sık görülmeye başlar. Kalp kası kalınlaşması sonucunda kalbe gelen oksijen miktarı yetmez, hasta göğüs ağrıları hissetmeye başlar.

Kalp kası kalınlaşmasının tedavisinin en iyi yolu, bu durumun gelişmesini önlemektir. Yani yüksek tansiyon oluşmasını önlemektir. Hipertansiyon gelişmesini önleyecek her tedbir, kalp kası kalınlaşmasından kişiyi koruyacaktır.

Şimdi okuyucunun aklına şu soru gelebilir: Ben yüksek tansiyonum olduğunun farkına geç vardım. Doktorum kalp kasımın kalınlaştığını söyledi, bu durum geriye döner mi? Yani kalbimin kası normale gelebilir mi? Evet gelir veya kalınlık azaltılabilir, en azından daha fazla ilerlemesi önlenebilir. Hipertansiyon tedavisinin her türü, kalp kasının kalınlaşmasını geriletir. Kan basıncı normale gelirse, kalbin önündeki yük azalacağı için, kalp daha rahat çalışır, kaslar giderek incelmeye başlar.

Ayrıca bazı tansiyon ilaçları direkt olarak kalp kası hücrelerine tesir ederek, kalp duvarlarını inceltirler. Biz bu hastaları tedavi etmek için, o tür ilaçları daha çok tercih ederiz. Yani kısaca söylemek gerekirse, kalp kası kalınlaşması kader değildir, oluşması önlenebilir ve tedavisi yapılabilir.

 

Hipertansiyon Daha Fazla Sık Sorulan Sorular

Telefon: +90 () 68 50 - 51

Cinnah Caddesi, No: 9 /3,
Çankaya, Ankara

Kalp Büyümesi Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Kalp büyümesi, oldukça ciddi etkileri olan bir rahatsızlıktır. Bu yüzden de belirtiler görüldüğü anda doktora başvurmak büyük önem taşıyor. Bu içeriğimizde kalp büyümesi nedir, neden olur, zararlı mı, tehlikeli mi, tedavisi var mı gibi soruları cevapladık.

İşte kalp büyümesi hakkında tüm bilinmesi gerekenler

Kalp Büyümesi Nedir?

Kalp Büyümesi

Kalp duvarının kalınlaşması veya kalp odacıklarının genişlemesi sonucunda meydana gelen kalp büyümesi, genellikle altta yatan başka hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkmaktadır. Özellikle kalbin çok çalışmasına neden olan hastalıklar, virüsler, iltihaplanmalar ve hipertansiyon gibi etkenler kalp büyümesine sebebiyet veren başlıca unsurlardır.

Kalp büyümesi denmesinden kasıt kalbin gerçek anlamda büyümüş olması değildir. Aksine kalp boşluklarının hacminin artış olması durumudur. Diğer bir deyişle kalpte bulunan koroner arter damarında meydana gelen hasar sonucu kalpte boşluklar oluşması kalp büyümesi olarak nitelendirilir.

Kalp Büyümesi Neden Olur?

Kalp Büyümesi

Kalp büyümesi genellikle başka hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkmaktadır. Kalbi doğrudan etkileyen ve kalp sağlığını tehdit eden hipertansiyon problemi, kalp büyümesinde de etkili bir rol oynamaktadır. Yüksek tansiyon hastalarının bu konuda daha dikkatli ve özenli davranmaları önerilmektedir.

Kalp büyümesi probleminin diğer nedenleri ise kroner arterlerde yer alan tıkanma ya daralmalar, genetik faktörler, kansızlık ve Akdeniz ateşi gibi amiloidoz birikimine neden olan proteindeki zararlı maddelerin atılamamasıdır.

Kalp Büyümesi Risk Faktörleri

Kalp Büyümesi

Bazı durumların ya da hastalıkların yaşanması durumunda kalp büyümesi problemiyle daha fazla karşılaşılmaktadır. Bu sebeple bu durumları ve hastalıkları bilerek buna uygun önlem almamız gerekmektedir.

Kalpte virüs enfeksiyonu oluşması, hamilelik, AIDS enfeksiyonu, çeşitli genetik hastalıklar, kokain veya alkol kullanımı, kalp kapakçığı hastalığı, genetik hipertrofik kardiyomiyopati, diyaliz hastaları, tedavi edilmeyen kansızlık ve yüksek tansiyon kalp büyümesinin risk faktörleridir. Bu faktörleri bilerek ve buna göre gerekli önlemleri alarak hastalığın sizi etkilemesine engel olabilirsiniz.

Kalp Büyümesi Belirtileri Nelerdir?

Kalp Büyümesi

Kalp büyümesi belirtileri kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Bazılarında hiçbir belirtiye rastlanılmazken bazı kişilerde günlük hayatı etkileyen ve ilaçla dahi geçmeyen bulgular görülebilmektedir.

Nefes darlığı, baş dönmesi, göğüs ağrısı, öksürük, ödem, kalp ritim bozukluğu, bacaklarda şişkinlik, çarpıntı, kilo artışı, tiroid problemleri ve karında genişleme kalp büyümesinin belirtileridir. Bu belirtilerden birkaçı sizde varsa doktora başvurmanızı öneririz.

Kalp Büyümesi Tanısı

Kalp Büyümesi

Öncelikle kalp büyümesi teşhisinin konulması için gerekli test ve tetkikler yapılmaktadır. Yapılan test ve tetkikler sonucunda hastalığın nedeni belirlenmeli ve kalp büyümesine neden olan faktörler ortadan kaldırılmalıdır.

Doktor hastanın öyküsünü dinledikten sonra göğüs filmi, elektrokardiyogram, eko kardiyogram, stresi ölçmek için uygulanan test, MR, kan testleri ve biyopsi tetkiklerinden yararlanacaktır. Buna göre de hastalığın tanısı koyulacaktır.

Kalp Büyümesi Tedavisi

Kalp Büyümesi

Hastalığın şiddetine bağlı olarak yapılan test ve tetkikler ışığında hasta için en uygun tedavi yöntemi seçilmelidir. Bunun için ilaç tedavisi veya tıbbi müdahale gerektiren tedavi yöntemleri tercih edilebilir.

İlaç tedavisinde kalp çevresindeki sodyum ve su oranını azaltmaya yönelik ilaçlar kullanılabileceği gibi; tansiyonu düşürmeye yardımcı, kan pıhtısı oluşumunu engelleyen ve kalbin pompalama yeteneğini geliştiren ilaçlarda kullanılabilir.

İlerlemiş vakalarda ise çeşitli tıbbi müdahaleler uygulanabilir. Uygulanan cerrahi müdahale hastalığın şiddetine bağlı olarak kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Uygulanan tıbbi yöntemleri kalp pili, kalp kapakçığı ameliyatı, koroner atardamar ameliyatı ve kalp nakli şeklinde sıralayabiliriz.

Kalp büyümesi tehlikeli midir?

Kalp büyümesi kendi haline bırakıldığı zaman kalbin üst odacıklarının büyümesine ve genişlemesine sebebiyet verir. Bu da oldukça ciddi ve tehlikeli durumdur. Kişinin birçok problem yaşamasına hatta ölümüne dahi neden olabilir.

Kalp büyümesi neye işarettir?

Kalp büyümesi, kalp kasının kalınlaşması ya da kalbin içinin genişlemesini işaret etmektedir. Bu rahatsızlığın ortaya çıkmasının altında yatan en büyük sebep ise yüksek tansiyondur.

Kalp büyümesi kimlerde görülür?

Ailesinde kardiyomiyopati hastası olanlar, hipertansiyon hastaları, daha önce kalp krizi geçirmiş kişiler, obezite hastaları, koroner atardamar hastaları, kalp kapakçığı hastalığı, kardiyak iskemi ve doğuştan kalp hastası olanlar bu hastalığın tehdit ettiği risk grubunda yer alırlar. Bu kişilerin hastalığa karşı daha dikkatli olması gerekiyor.

Kalp büyümesi ne zaman tehlikeli?

Kalp büyümesi her evresinde oldukça tehlikeli ve ciddi bir hastalıktır. Bu sebeple kalp büyümesinden şüphelenmeniz durumunda bir an önce doktora başvurmalı ve gerekli tetkikleri yaptırmalısınız.

Kalp büyümesi ne gibi rahatsızlık yapar?

Bu hastalık genellikle kalıtsal olarak aktarılan genetik bir kusur yüzünden oluşmaktadır. Kalp büyümesi hastalarında en çok karşılaşılan rahatsızlıklar göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı ve senkoptur.

Kalp büyümesi olanlar ne yapmalı?

Kalp büyümesinden şüphelenen kişiler bir an önce doktora başvurmalıdırlar. Doktor bu sağlık sorunun çözümü için cerrahi ve ilaç tedavilerini kullanacaktır. Bu tedavi yöntemleri sayesinde kalp büyümesi probleminin etkileri azaltılabilmektedir.

Kalp büyümesi hastaları ne yemeli?

Kalp büyümesi rahatsızlığına sahip olan bireylerin balık, tavuk gibi yağsız etleri yemesi gerekiyor. Doymuş yağ oranı yüksek gıdalardan ve yağlı etlerden ise uzak durulmalıdır. Ayrıca haftada kez yumurta tüketiminin kalp büyümesine iyi geldiği de bilinmektedir.

EKG'de kalp büyümesi belli olur mu?

EKG çekildiği zaman kişide bulunan birçok kalp problemi ortaya çıkmaktadır. Kalp genişlemesi, kalbe giden kan miktarındaki azalma, kalp ritim problemleri ve değişik kalp hastalıklarının yanı sıra kalp büyümesi EKG'de belli olmaktadır.

Spor yapmak kalp büyümesine neden olur mu?

Sporcu insanlarda sıklıkla karşılaşılan kalp büyümesi problemi çoğu zaman kalıcı etki bırakmamaktadır. Sporun bırakılmasından sonra kalp kısa süre içerisinde normal çalışma düzenine geçmektedir.

Kalp Büyümesi

Kalp Büyümesi Nedir?

Kalp büyümesine tıp dilinde kardiyomegali adı verilir. Kalp, vücuda oksijen ve besin açısından zengin kan göndermek için kanı düzenli bir oranda ve ritimle sürekli olarak pompalayan bir kastır. Kalp büyümesi, kalbin genişlemesiyle veya kaslarının kalınlaşmasıyla oluşabilmektedir. Ayrıca bu iki durum birlikte de görülebilir.

Kalp büyümesi sonucu, kalbin vücuda kanı düzgün pompalamaeylemi bozulur. Düzgün bir şekilde dokulara ulaşamayan kanda genel sağlık semptomlarına ve bazı sonuçlara neden olur.  Kalp, vücuttaki stres, hamilelik sonucu veya koroner arter hastalığı, aritmi veya kalp kapak hastalığı gibi tıbbi bir durum nedeniyle geçici olarak büyüyebilmektedir. Ayrıca yaşlılarda kalp büyümesi daha sık bir şekilde görülür. Kalp büyümesine neden olan duruma bağlı olarak, tedavi durumun nedenini düzeltmek için ilaçlarla, tıbbi prosedürlerle veya cerrahi seçenekleriyle yapılabilir.

Kalp Büyümesi Belirtileri Nelerdir?

Birçok hastada kalp büyümesi ile ilgili herhangi bir belirti olmayabilir. Ancak tabii ki de bazı kişilerde bir soruna işaret edebilecek belirtiler bulunur. Doktorlar tarafından en sık görülen semptomların, hareket seviyesiyle alakalı olmayan nefes darlığı ve özellikle bacaklarda görülen ödem olduğu belirtilmektedir.

Kalp yetmezliği, kalp krizi veya diğer kalp rahatsızlıklarının diğer semptomları da kalp büyümesiyle benzer olabilmektedir.

Kalp büyümesinde altta yatan nedene bağlı olarak görülebilecek belirtiler şunlardır:

Bu semptomlardan herhangi biri değerlendirme için hastayı doktora yönlendirmelidir. Ancak bu semptomlar bazı durumlarda kişinin özelliklerine, özellikle de yaşına bağlı olarak görülebilecek semptomlardır. Eğer ailede bir kalp rahatsızlığı varsa daha dikkatli olunmalıdır. Yine de bu şikayetlerin varlığı tabii ki de tehlikeye atılmamalı ve bir doktor tarafından incelenmelidir. 

Kalp Büyümesi Nedenleri Nelerdir?

Vücuttaki hamilelik gibi bir stres veya geçici olarak kalp kasının zayıflaması, koroner arter hastalığı, kalp kapağı problemleri veya anormal diğer tıbbi durumlar geçici olarak kalp büyümesine neden olabilmektedir. Bazı durumlarda, bu genişleme kalıcı olabilir.

En yaygın potansiyel kalp büyümesi nedenleri şunlardır:

İskemik kalp hastalığı: Kalp büyümesinin en yaygın nedenlerinden birisi de iskemik kalp hastalığı veya koroner arter hastalıklarıdır. İskemik kalp hastalıkları kalp kasının oksijensiz kalması sonucu meydana gelir ve en bilinen tipi kalp krizidir. Koroner arter hastalıkları dünyada oldukça fazla ölüme neden olan hastalıklardan biridir. Bu yaygın hastalık nedeniyle oluşan kalp kasındaki hasar, kalbin büyümesine neden olabilmektedir.

Yüksek tansiyon: Kan basıncının aşırı yüksek seviyelere yükseldiği duruma hipertansiyon adı verilir. Tansiyon yüksekliği uzun dönemde kalp büyümesinin oldukça sık bir nedenidir. Hipertansif olan bir kişinin, kalp duvarı kasları büyür çünkü kalbin bu yüksek basınca karşı daha fazla çalışması gerekir.

Kalp yetmezliği: Kalp zayıfladıkça ve daha az verimli hale geldikçe, kalp yetmezliği adı verilen bir durum oluşabilir. Kalp yetmezliğinin birkaç farklı türü vardır. Sistolik kalp yetmezliğinde kalbin pompalama fonksiyonu veya kalbin atış gücü zayıflar. Diyastolik kalp yetmezliğinde ise diyastolik fazlada yani kalbin gevşeyip kanla dolduğu evrede bir yetmezlik vardır. Her iki durumda da sonuç olarak kalbin düzgün çalışması bozulur ve bu da zamanla kalp büyümesine neden olabilir.

Damar tıkanıklıkları: Dolaşım sistemindeki herhangi bir tıkanma, genellikle pıhtılar sonucu oluşan tıkanmalar kanın normal akışını engellediği için beyin, kalp, akciğer gibi önemli organların işleyişini bozar. Kalbin beslenmesini sağlayan koroner arterlerin tıkanması kalbe gelen kanı engellediği için kalpte ani bozulmalara neden olarak kalp krizine neden olabilir. Kalp krizinin sonucunda kalp büyümesi görülebileceği gibi, kalbin önündeki damarlarda oluşan pıhtılar da kalbin daha fazla çalışmasına neden olarak kalp büyümesine neden olabilir.

Konjenital deformiteler ve diğer genetik durumlar: Kalbin duvarında kalınlaşmaya neden olan kalıtsal bir bozukluk olan hipertrofik kardiyomiyopati, kalp büyümesi nedenlerinden biridir.  Kalp kapak yetmezlikleri, kalpteki delikler veya koroner arterlerin malformasyonları gibi diğer problemlerin tümü, kalp kasının daha kalın hale gelmesine neden olacak yapısal değişikliklere neden olabilir.

Perikardiyal efüzyon: İnflamasyon veya hastalıktan dolayı kalp çevresinde sıvı birikmesi, kalp üzerinde artan basınca yol açabilir. Buna yanıt olarak, kalp büyüyebilir ve zayıflayabilir.

Miyokardit: Kalp kasının iltihaplanması anlamına gelen miyokardit, kalbin elektrik sinyalini bozabilir, bu da kalbin kan pompalama yeteneğini azaltır ve aritmilere neden olur. Bunları hepsinin sonucunda da kalp büyümesi görülür. Miyokardit genellikle viral bir enfeksiyonun sonucunda oluşur. Ancak bazı ilaçlar ve otoimmün hastalıklar da neden olabilir.

EnfeksiyonlarKalbin ve kalbi çevreleyen dokuların bakteriyel veya viral enfeksiyonları da kalp kasının iltihaplanmasına ve şişmesine neden olarak kalp büyümesine neden olabilir. 

Aşırı alkol kullanımı: Alkolik kardiyomiyopati adı verilen bir durum diğer sebeplerden daha nadir olsa da kalp büyümesine neden olabilir. Uzun süreli alkol kullanımı kalp kasını zayıflatır.

Hormonal değişiklikler: Çeşitli hormon sistemleri kalp fonksiyonlarını etkileyebilir. Hormonal bozulmalar kalbin genişlemesine veya büyümesine yol açabilir.

Obezite: Artık günümüzde oldukça sık olan ve büyük bir hastalık haline gelen obezite kalp büyümesine neden olabilmektedir. Vücut ne kadar büyükse kalbin de o kadar fazla çalışması gerekir. Bu durum da kalbin kaslarının zamanla kalınlaşmasına ve büyümesine neden olur. Ek olarak, obezite, yüksek tansiyon ve koroner arter hastalığı gibi kardiyomegaliye neden olabilecek diğer bazı hastalık durumlarının gelişimine katkıda bulunan bilinen bir faktördür.

İlaçlar: Kokain gibi bazı yasa dışı ilaçlar kalbe zarar verebilmektedir ve bazı ilaçların kalbin genişlemesine veya büyümesine neden olabilecek yan etkileri olabilmektedir. Bu ilaçları alan hastalar dikkatle izlenmelidir.

Kalp Büyümesi Teşhisi

Kalp büyümesinin erken teşhisi, durumu yönetmek veya iyileştirmek için önemlidir. Fizik muayene sırasında, doktor anormal kalp sesleri veya sıvı varlığını duyabilir. Ayrıca bacaklarda, ayak bileklerinde veya karında şişlik görebilir.

Durumu etkili bir şekilde teşhis etmek, tedaviyi belirlemek ve durumu dikkatlice izlemek için kullanılabilecek testler şunlardır:

  • Kan testi: Kan testleri, kalpte genişlemeye neden olabilecek hastalıkların altta yatan durumlarını gösterebilecek bazı maddelerin varlığını veya miktarını ortaya koyabilir.
  • Anjiyografi: Uzun, ince ve esnek bir tüp kol veya kasıktaki bir kan damarına sokularak kalbe doğru ilerlenir. Tüpten kontrast madde enjekte edilir ve kalbin nasıl çalıştığını göstermek ve kalp tıkanıklıklarını aramak için bir tür X-ışını videosu çekilir.
  • Göğüs röntgeni: Akciğerlerin, kalbin ve damarların görüntülenmesi tanı için oldukça faydalıdır.
  • Bilgisayarlı tomografik anjiyografi: Bu non-invaziv test karın, kalça ve bacaklardaki damarları gösterebilir. Bu test özellikle kalp pili veya stentli hastalarda yapılabildiği için o kişilerde kullanılabilir.
  • Ekokardiyogram: Bu ultrason muayenesi, kalp odalarının ve kapaklarının hareketli resimlerini çekmek için ses dalgalarını kullanır.
  • Elektrokardiyogram (EKG): EKG, kalbin elektriksel aktivitesini ölçer ve kalbin aşırı çalışıp çalışmadığını veya hasar görüp görmediğini belirleyebilir. Ayrıca kalp büyümesini tespit edebilir.
  • Manyetik rezonans görüntüleme (MRG): Emar kalp büyümesi için kullanılabilen diğer bir yöntemdir.

Bu tanı yöntemlerinin haricinde hekim altta düşündüğü hastalığa bağlı olarak daha farklı testler de yapmak isteyebilir.

Kalp Büyümesi Tedavisi

Kalp büyümesinin tedavisi, tamamen altta yatan nedene bağlı olarak değişir. Kalp büyümesinde ilaç tedavileri, yaşam tarzı değişiklikleri veya ameliyatlar kullanılabilmektedir. İlaçlar, kalp büyümesinin semptomlarını veya nedenlerini tedavi etmeye yardımcı olabilir.

İlaç tedavisiyle hedeflenen durumlar şunlardır:

  • Düşük kan basıncı
  • Kan pıhtılarını önlemek
  • Kalp krizi veya felç riskini azaltmak
  • Kalp kasılmalarının gücünü ve verimliliğini arttırmak

Kan basıncını, şeker hastalığını ve kan kolesterol yüksekliğini farkında olmak ve bunları kontrol etmeye çalışmak kalp büyümesi dahil kalp hastalıklarını önlemek için oldukça fayda sağlamaktadır. Bunun için sağlıklı bir yaşam tarzı ilk adımdır.

Kalp büyümesi için yapılabilecek yaşam tarzı değişiklikleri şunlardır:

  • Sigara içmeyi bırakmak
  • Daha fazla egzersiz yapmak
  • Sağlıklı bir kilo almayı hedeflemek
  • Sağlıklı ve dengeli bir diyet yapmak
  • Daha az alkol tüketmek
  • Stres yönetimini iyi yapmak

Kalp Büyümesi Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Kalp büyümesi erken teşhis edilmez ve tedavi edilmezse, aşağıdakiler dahil komplikasyonlar ortaya çıkabilir:

Kan pıhtıları: Kan pıhtıları kalbi zayıflatabilir ve vücuda kan pompalama yeteneğini etkileyebilir. Bir kan pıhtısı olduğu yerden kopup vücutta başka bir organı tıkarsa o organı bozar ve büyük sorunlar oluşabilir.

Kalp yetmezliği: Sol ventrikül genişledikçe kalp yetmezliği riski artar. Kalp yetmezliği meydana geldiğinde, zayıflamış kalpteki ventriküller gerilir ve etkili bir şekilde kan pompalayamaz. Bu da tüm vücudun işleyişini bozar.

Kalp üfürümü: Kalp büyümesinde veya altta yatan nedene bağlı olarak kalpte üfürüm denilen bir durum oluşabilir. Üfürüm olan herkes dikkatli bir şekilde incelenmelidir.

Kardiyak arrest ve ani ölüm: Kalp büyümesinde meydana gelen kalp bozuklukları ani olarak ölüme neden olabilir.

Kalp Büyümesi İlaçları

Diüretikler: Diüretik ilaçlar idrar söktürücüler olarak da bilinir. Yüksek tansiyon gibi durumlardan kaynaklanan kalp büyümelerinde duruma göre kullanılabilir. Ayrıca kalp büyümesi sonucu oluşan kalp yetmezliklerindeki ödemi azaltmak için de reçete edilebilir.

ACE (anjiyotensin dönüştürücü enzim) inhibitörleri: ACE inhibitörleri yüksek tansiyon için kullanılabilecek ilaçlardır.

Beta blokerler: Beta blokerler kalp çalışma hızını ve gücünü azaltabilen ve kalp büyümesinde kullanılabilen ilaçlardır. Ayrıca yüksek tansiyon için de verilebilir.

Antiaritmikler: Antiaritmik ilaçlar kalp aritmileri için kullanılır.

Kalp Büyümesi Ameliyatları

Hekim ihtiyaç duyduğunda aşağıdaki ameliyat yöntemlerini önerebilir:

Koroner arter baypas greftleme: Bu cerrahi yöntemi, kan akışını iyileştirir, göğüs ağrısını durdurur ve kalbin beslenme problemini düzeltir. Daralmış koroner arterleri atlamak için vücudun diğer kısımlarından alınan damarlar kalbe nakledilir.

Kalp kapak cerrahisi: Kalp kapak cerrahisi, kalp büyümesine neden olabilen kapak hastalıkları için kullanılabilecek bir yöntemdir. Bu yöntemde kapaktaki problem onarılabilmekte veya yapay bir kapak takılabilmektedir.

Kalp nakli ameliyatı: Hiçbir şekilde iyileşme olmayan durumlarda son seçenek olarak kalp nakli düşünülebilir.

Çocuklarda Kalp Büyümesi

Çocuklarda ve bebeklerde kalp büyümesi genellikle kardiyomiyopati adı verilen bir durumla birlikte görülür. Kardiyomyopatide genelde kalp kası zayıflar, çalışması bozulur ve genişler. Bunun sonucunda da vücuda kan pompalanması bozulur.

Kardiyomiyopati ciddi bir hastalıktır. Çocuklarda yaşam tarzı değişiklikleri, ilaçlar ve cerrahi olarak implante edilen cihazlar semptomların yönetilmesine yardımcı olabilir ve bazen hastalığın kötüleşmesini durdurabilir.

Ağır vakalarda, kalp nakli gerekebilir. Kardiyomiyopati, aslında çocuklarda kalp nakline neden olan en yaygın nedenlerdendir. Durum tedavi edilmezse, hayatı tehdit eden bir aritmi (düzensiz kalp atışı), kalp kapağı problemleri, kan pıhtıları ve kalp yetmezliğine yol açabilir.

Kardiyomiyopati ile ilişkili belirti ve semptomlar şunları içerebilir:

  • Normal aktiviteden sonra çok yorgun hissetmek
  • Nefes darlığı
  • Göğüs ağrısı veya rahatsızlığı
  • Baş dönmesi veya bayılma
  • Düzensiz kalp atışı
  • Ayak bileklerinde ve bacaklarda şişme

Hamilelerde Kalp Büyümesi

Hamilelerde kalp büyümesi, peripartum kardiyomiyopati denilen bir duruma bağlı olabilir. Bu durum, hamile bir kadının kalbinin zayıfladığı ve genişlediği nadir bir hastalıktır. Hamileliğin son ayında veya bebek doğduktan sonraki 5 ay içinde gelişir. Bu sürece hormonların da katkısı vardır.

Kardiyomiyopati, kalbe zarar verildiğinde ortaya çıkar. Sonuç olarak, kalp kası zayıflar ve kanı iyi pompalayamaz. Bu, akciğerleri, karaciğeri ve diğer vücut sistemlerini etkiler.

Herhangi bir yaştaki çocuk doğuran kadında ortaya çıkabilir, ancak en çok 30 yaşından sonra görülür.

Durum için risk faktörleri şunlardır:

  • Şişmanlık
  • Miyokardit gibi kalp hastalıkları
  • Bazı ilaçların kullanımı
  • Sigara içmek
  • Alkolizm
  • Çoklu gebelikler
  • İleri yaş
  • Gebelik zehirlenmesi

Kalp Büyümesi için Hangi Doktora Gidilir?

Kalp büyümesi için esas olarak Kardiyoloji ve Kalp Damar Cerrahisi bölümlerine başvurulmalıdır. Bu bölümlerde detaylı inceleme yapılır ve neden ortaya konarak tedavi gerçekleştirilir.

Kalp büyümesinde erken teşhis her zaman daha iyidir ve durum ilerlemeden müdahale edilebilir. Kalp büyümesi ölüm riski olan bir hastalıktır.

Bu yüzden kalp büyümesi ile ilgili herhangi bir semptom varlığında zaman kaybetmeden doktora başvurmak gerekir.

Kalp büyümesi nedir, neden olur ve geçer mi? Kalp büyümesi belirtileri ve tedavisi

hastalığa yol açar. Kalp büyümesi ile birlikte kişilerin hayati fonksiyonlarında bozukluk meydana gelir. Kalp çarpıntısı, göğüste ağrı ve solunum güçlü kalp büyümesinin en sık görülen belirtileridir. Peki, kalp büyümesi geçer mi? Tedavisi nasıl yapılır? Konuyla ilgili merak edilen tüm detayları sizler için yazımızda bir araya getirdik

Kalp Büyümesi Nedir?

Kalp büyümesi hastalığının tıp dilindeki adı kardiyomelagidir. Bu hastalık kalp odacıklarının genişlemesi ve kalp duvarlarının normalden fazla kalınlaşması ile meydana gelir. Kalp büyümesi ile birlikte kan kalpte ritimsiz pompalanır ve bu da hayati fonksiyonlarda sorun yaşanmasına yol açar.

Kalp Büyümesi Neden Olur?

Kalp büyümesi diğer bir adıyla kardiyomelagi, kroner arter hastalığıdır. Kroner arterler kalp işleyişi için çok önemlidir. Eğer bu arterlerde tıkanma ya da daralma meydana gelirse kalp kasında zayıflama olur. Kuvvetini kaybeden kalp kasları genişlemeye başlar ve bu da kalp büyümesine yol açar.

Kalp Büyümesi Geçer Mi?

Kalp büyümesi tedavisi merak edilen konuların başında gelir. Kalp büyümesine yönelik direkt bir tedavi yoktur. Ancak bu sağlık sorununun ortaya çıkması ile birlikte hem cerrahi hem de ilaç tedavileri uygulanır. İşte kalp büyümesi tedavisinde kullanılan ilaç ve uygulamalar:

  • Kalbin etrafında yer alan su ve sodyum oranını azaltmak için diüretik uygulaması yapılır. Kalbin kan pompalama gücünü arttırmayı sağlayan digoxin kullanılır.
  • Antikoagülanlar ile kan pıhtılaşması engellenir.
  • Tansiyon yükselmesi meydana geldiği için tansiyon düşürücü ilaçlar kullanılır.
  • Kalp pili takılabilir .
  • Cerrahi operasyon ile kalp kapakçıkları değiştirilebilir.
  • Kroner atardamar ameliyatı yapılabilir.
  • İleri seviyede kalp nakline ihtiyaç duyulabilir.

Kalp Büyümesine Ne İyi Gelir?

Kalp büyümesi tıbbi müdahale ve doktor kontrolü gerektiren bir sağlık sorunudur. Ancak tanı konulduğu andan itibaren kişilerin de yaşam düzenlerinde değişikliğe gitmesi gerekir. İşte kalp büyümesine ne iyi gelir sorusunun cevapları :

  • Kişiler kalp büyümesi tanısıyla aşırı kilo alımından uzak durmalıdır.
  • Gün içerisinde beslenme düzenlerini aksatmamalılardır.
  • Spor ve egzersizlerini düzenli bir şekilde yapmalılardır.
  • Doymuş yağ oranı az olan yiyecekleri tüketmeye özen göstermelidir.
  • Tuz tüketiminden uzak durmalıdır.
  • Şeker dengesini korumaya özen gösterilmelidir.
  • Uyku düzeni sağlanmalıdır.
  • Doktor kontrolleri aksatılmamalıdır.

Kalp Büyümesi Tehlikeli Mi?

Kalp büyümesi kalp fonksiyonlarını bozduğu için hayati risk taşımaktadır.

Kalp Büyümesi Belirtileri

  • Solunum sırasında güçlük yaşanır.
  • Sık ve kuru öksürük meydana gelir.
  • Nefes alıp verirken hırıltılar duyulur.
  • Kişiler kendilerini sürekli yorgun ve halsiz hisseder.
  • Ayaklarda şişme olur.
  • Bacaklarda şişme meydana gelir.
  • Vücutta hızlı ödem birikimi meydana gelir.
  • Hızlı kilo artışı yaşanır.
  • Göğüs bölgesinde yoğun ağrılar hissedilir.
  • Kalp ritminde düzensizlikler oluşur.
  • Troid sorunları ortaya çıkar.
  • Kalp kasları güçsüzleşir.
  • Kan pompalama süreçleri sağlıklı ilerlemez.
  • Kişilerde kan akışı sağlıklı olmadığı için bayılma sorunları ortaya çıkar.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası