boyun fıtığı iyileşir mi / Ameliyatsız Boyun Fıtığı Tedavisi | Doç. Dr. Ali Yılmaz

Boyun Fıtığı Iyileşir Mi

boyun fıtığı iyileşir mi

Fıtık (Bel ve Boyun Fıtıkları)

Omurgamız, 23 tanesi hareketli olmak üzere 33 tane “omur” adı verilen kemiğin üst üste dizilimiyle meydana gelir ve hareket sistemimizin en önemli destek elemanını oluşturur. Bu kemikler birbirine sıkı sıkıya bağlı olup aralarında “disk” adı verilen kıkırdaklar bulunur. Omurlar arasındaki diskler hareketler sırasında esnekliğin artmasını sağlar ve böylece günlük yaşantımız sırasında hiç farkında olmadan pek çok zorlu işi yerine getirebiliriz. Ancak bazı hallerde omurgadaki bu sistemde aksaklıklar ortaya çıkabilir. Örneğin boyun ve bel bölgesindeki kasların uzun süre aynı pozisyonda kalması sonucunda kasların iç gerginliği artar ve omurganın o bölgedeki eğriliği giderek azalmaya başlar.

Uzun süre aynı pozisyonda oturmak veya çalışmak, sürekli ağır kaldırmak, öne eğilerek iş yapmak gibi zorlayıcı pozisyonlar nedeniyle kaslarda gelişen spazmlar, disklerin içindeki basıncın artmasına neden olur. Böylece bel ve boyun bölgesinde düzleşme meydana gelir. Omurganın düzleşmesi, uzun dönemde o bölgedeki disklerin yapısının bozulmasına yol açar ve bir süre sonra bel fıtığı ya da boyun fıtığı gibi daha ciddi ağrılı rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.

Fıtık Ağrısının Genel Nedenleri?

Günümüzde bel ve boyun fıtıkları çok sık görülmeğe başlanmıştır. Başta hareketsizlik olmak üzere ev ve iş ortamlarındaki değişik faktörlerin etkisiyle, omurgayla ilgili rahatsızlıklar artmış ve önemli bir sağlık sorunu halini almıştır.

Bel ve Boyun Fıtıklarının Belirtileri Nelerdir?

Bu ağrı yalnızca bel veya boyun bölgesinde olabildiği gibi kollara veya bacaklara da yayılabilir. Kalçadan başlayıp topuğa kadar devam eden ağrıya “siyatik ağrısı” adı verilir. Boyun fıtıklarında ise tek veya iki kola yayılan ağrılar olabilir. Bu ağrıların en önemli özelliği hareketle artması, yatarken veya uyurken azalmasıdır. Ağrıyla birlikte yanma, uyuşma, karıncalanma, elde / ayakta kuvvet kaybı gibi yakınmalar da olabilir. Ancak bu tip ağrılar başka nedenlerle de ortaya çıkabilir. İstirahatle geçmeyen, gece veya sabaha karşı hastayı uyandıran ağrılı durumlarda diğer nedenlerin araştırılması gerekir. Bazı romatizma hastalıkları, omurga iltihaplanmaları ve bazı tümörler şiddetli bel ve boyun ağrılarına neden olabilir. Bu gibi durumlarda en kısa zamanda uzman bir hekime başvurup gerekli muayene ve incelemeler yaptırılmalıdır.

Fıtık Teşhis ve Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?

Bel fıtığının teşhisinde klinik muayene çok önemlidir. Muayenenin ardından bir takım tetkikler istenebilir. Günümüzde en yaygın kullanılan görüntüleme yöntemi kısaca MR olarak bilinen “Manyetik Rezonans Görüntüleme” yöntemidir. Bu yöntemle fıtığın yeri, seviyesi ve derecesi hakkında çok ayrıntılı bilgi edinmek mümkündür.

Bel ve boyun fıtıklarının akut ağrılı dönemlerinde gün kadar yatak istirahati verilebilir Ancak daha uzun süre istirahat önerilmez ve hasta yavaş yavaş günlük hareketlerine başlatılır. Tedavide ağrı kesici ilaçların yanı sıra fizik tedavi yöntemleri de sıklıkla kullanılır.

En çok kullanılan fizik tedavi yöntemlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

1. Sıcak Uygulamalar,

2. Ultrason,

3. TENS gibi düşük şiddetli elektrik akımları,

4. Vakum Tedavisi,

5. Masaj,

6. Traksiyon (çekme) tedavisi,

7. Manuel Terapi (elle yapılan tedavi),

8. Egzersizler,

Bel ve boyun fıtıklarının tedavisinde ameliyat seçeneği daima tartışılan bir konudur. Fıtık olgularının %90’ından fazlasında ameliyatsız tedavilerle sonuç almak mümkündür. Ameliyat kararı ancak bazı seçili durumlarda söz konusu olabilir. Bu durumların başında kuvvet kaybı gelir. Hastanın kolunda veya bacağında giderek artan bir kuvvet kaybı veya idrar kaçırma olması durumunda zaman geçirmeden ameliyat kararı verilmelidir. Bir diğer önemli kriter tedaviye hiç cevap vermeyen şiddetli ağrılı durumlardır. haftadan uzun süren ve giderek artan şiddetli ağrı olması durumunda ameliyat kararı verilebilir.

Fıtıktan Korunmak İçin Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?

  • Tüm hastalıklarda olduğu gibi bel- boyun ağrılarından korunma tedbirlerine uyulması çok önemli olup aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekir:
  • Duruş, oturuş ve çalışma pozisyonlarına dikkat edilmelidir.
  • Tek seferde beş kilodan daha fazla ağırlık kaldırmamalıdır.
  • Yerden bir şey alırken kesinlikle öne eğilmeden duruş belirlenmelidir.
  • Araba kullanırken direksiyona doğru eğilmeden, bel kavisini desteklenmelidir. Uzun yolda sık ara verip kısa yürüyüşler yapılmalıdır.
  • Sert yatakta sırtüstü veya yan yatılmalıdır, yüzüstü yatılmamalıdır.
  • 48 saatten fazla süren ve basit ağrı kesicilerle geçmeyen bel ve boyun ağrı varsa mutlaka uzman bir hekime başvurulmalıdır.
  • Hızlı yürüme, hafif koşu veya yüzme gibi kondisyon egzersizleri yapılmalı; ani ve zorlayıcı hareketlerden kaçınılmalıdır.
  • Fazla kilolardan kurtulmalı sağlıklı ve dengeli beslenme düzeni uygulanmalıdır.

Boyun Fıtığı Tedavisi

Yetişkinlerde görülen boyun ağrısı şikâyetlerinin altında yatan en önemli sebeplerinden bir tanesi boyun fıtığıdır. Boyun fıtığı, boyun bölgesindeki omurlar arasında bulunan disklerde aşınma ve/veya yıpranma olması sonucunda ortaya çıkar. Fıtığın şiddetine bağlı olarak hastanın şikâyetleri farklılık gösterir. Boyun fıtığı erken dönemde tanı konulmaz ve tedavi edilmezse ilerleyen dönemlerde kişilerin yaşam kalitesini önemli ölçüde bozabilir. Boyun fıtığı olanlar günlük hayatta nelere dikkat etmeli? Boyun fıtığı tedavisi nedir? Bunlar gibi soruların cevapları ve boyun fıtığı hakkında daha detaylı bilgi için yazının devamını okuyabilirsiniz.

Boyun Fıtığı Nedir?

Vücudun üst kısmı alt kısmına omurga sayesinde bağlanır. Omurga yaklaşık olarak adet omurun üst üste gelmesiyle oluşan uzun bir kemik yapısıdır. Omurgayı oluşturan omurlardan 7 tanesi boyun bölgesinde bulunur. Omurganın büyük çoğunluğunu omurlar arasındaki disk adı verilen kıkırdak yapılar oluşturur. Omurlar arasında bulunan diskler, adeta bir yastık görevi görür. Bu sayede omurlara binen yük daha geniş alana yayılır ve omurların hareket etmesi kolaylaşır. Disklerin dışında tıp literatüründe anulus fibrosus olarak da adlandırılan bağ dolu bulunur. Bu bağ doku diskin omurlar arasında kalmasını sağlar ve yer değiştirmesini engeller. Diskin içerisinde ise nucleus pulposus olarak da adlandırılan jelimsi bir merkezi yapı bulunur. Omurlara aşırı yük binmesi gibi nedenlerle disklerin dışındaki bağ doku yırtılabilir ve bu jelimsi yapı anulus fibrosustan dışarı taşabilir. Disk hernisi veya fıtık olarak da ifade edilen bu durum genellikle boyun veya bel omurlarında görülür. Kısacası boyun fıtığı; boyun omurları arasında bulunan disklerin aşınması, yıpranması, yerinden kaymasına bağlı gelişebilen bir eklem sorunudur.

Boyun Fıtığı Nedenleri

Boyun fıtığı, ani bir hareket sonucunda ortaya çıkabileceği gibi ilerleyen yaşla birlikte disklerdeki yıpranma sonucunda da ortaya çıkabilir. Boyun fıtığının başlıca nedenleri şu şekildedir:

  • Yaşlanmaya bağlı olarak disklerin aşınması ve yıpranması,
  • Vücudun üst kısmını ani şekilde döndürmek,
  • Ağır kaldırmak,
  • Aşırı fiziksel aktivite,
  • Yanlış duruş pozisyonu,
  • Genetik yatkınlık

Boyun Fıtığı Belirtileri

Dünya genelinde boyun ve boyun çevresinde hissedilen ağrıların en önemli sebeplerinden bir tanesi boyun fıtığıdır. Ancak her boyun ağrısı boyun fıtığından kaynaklanmadığı gibi her boyun fıtığı da ağrıya neden olmaz. Boyun ağrısı, genellikle omurlardan dışarıya taşan diskin sinirlere ve omuriliğe baskı yapması sonucunda ortaya çıkar. Bu diskin sinirlere baskı yapmasına bağlı olarak hastalarda başka şikâyetler de görülebilir. Boyun fıtığına bağlı ağrı sadece boyun da görülmeyebilir. Peki boyun fıtığı ağrısı nereye vurur? Boyun fıtığı ağrısı kol, sırt ve baş bölgesine yayılabilir. Bazı hastalarda diskin sinirlerde yarattığı tahribat vücutta inflamasyona (iltihaplanma) neden olarak ağrının şiddetini artırabilir. Ağrıya ek olarak boyun fıtığı olan hastalarda görülen başlıca belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Tek kola veya her iki kola birden yayılan ağrı,
  • Sırt bölgesine yayılan ağrı,
  • Hareket ederken zorlanma,
  • Baş ağrısı,
  • Boyun bölgesinde sertlik,
  • Uykuya dalmada zorluk,
  • El ve parmaklarda uyuşma, karıncalanma gibi hisler,
  • Ellerde ve parmaklarda güç kaybı,
  • Kolda güç kaybı,
  • Baş dönmesi ve denge kaybı,
  • Kolda kas kaybı ve incelme

Yukarıda sayılan belirtilerden bir veya birkaçının olması halinde vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması ve gerekli kontrollerin yaptırılması fıtığın ilerlemesini önlemeye yardımcı olur.

Aşamaları

Boyun fıtığı belirtileri hastalığın evresine göre farklılık gösterir. Boyun fıtığı başlangıçta herhangi bir belirti göstermeyebilir. Ancak ilerleyen evrelerde ağrı başta olmak üzere semptomlar şiddetlenebilir. Boyun fıtığı, diskin dışında yer alan bağ dokunun yırtılarak diskin iç yapısının dışarıya çıkış şekline bağlı olarak 4 evrede incelenir. Bunlar şu şekildedir:

  1. Disk bulging (disk genişleme): Bu evre başlangıç evresi olarak kabul edilir. Bu aşamada disk omurlar arasından dışarı çıkmaya başlar. Bu aşamada hastalarda herhangi bir semptom görülmeyebilir.
  2. Disk protrüzyon: Bu aşamada da bulging aşamasında olduğu gibi disk omurların arasından dışarıya doğru taşar. Ancak bulging aşamasında disk dışarıya daha geniş bir alana yayılarak çıkarken protrüzyon aşamasında disk daha dar bir alandan asimetrik olarak dışarı taşar. Protrüzyon evresinde de hastalarda herhangi bir belirti görülmeyebilir. Ancak dışarı taşan disk bir sinire ve/veya omurilik kanalına baskı yaparsa ellerde, kollarda ve parmaklarda uyuşma, karıncalanma gibi şikâyetler ortaya çıkabilir.
  3. Disk ekstrüzyon: Disk ekstrüzyonu ise diskin dışında bulunan anulus fibrozusun tamamen yırtıldığı ve diskin içinde bulunan jelimsi yapının kapsül dışına çıkarak omurga kanalına doğru uzandığı aşamadır. Bu aşamada eğer sinire baskı olursa hastalarda ağrı, uyuşma gibi semptomlar görülebilir.
  4. Sekestre disk: Fıtığın bu evresi diskin içerisinde bulunan jelimsi maddenin diskten tamamen ayrıldığı ve dışarı çıktığı aşamadır. Bu aşamada sinirlere olan baskı daha kuvvetlidir. Buna bağlı olarak ağrı, uyuşma, kaslarda güçsüzlük gibi belirtiler daha yaygın görülür.

Boyun Fıtığı Tanı Yöntemleri

Boyun fıtığı ilk evrelerde genellikle herhangi bir belirti göstermezken ilerleyen evrelerde hastaların yaşam konforunu önemli ölçüde bozabilir. Bu nedenle boyun fıtığı tedavisinde erken tanı oldukça önemlidir. Peki boyun fıtığına hangi bölüm bakar? Boyun ağrısı rahatsızlığı bulunanların öncelikle Beyin ve Sinir Hastalıkları alanında uzman bir doktordan randevu alması gerekir. Boyun ağrısı, kol ağrısı ve ellerde uyuşma gibi şikâyetlerle kliniklere başvuran hastaların öncelikle alanında uzman bir doktor tarafından tıbbi öyküsü alınır. Sonrasında fiziki muayene gerçekleştirilir. Bu aşamada doktor, hastadan elini sıkmasını veya koluyla elini itmesini isteyebilir. Burada amaç hastanın kol kuvvetini test etmektir. Bunlarla birlikte boyun fıtığının tanısında çeşitli radyolojik görüntüleme yöntemlerinden sıklıkla faydalanılır.

Nasıl Teşhis Edilir?

Beyin ve sinir hastalıkları uzmanı hastayı fiziki olarak muayene ettikten sonra bazı testlerin yapılmasını isteyebilir. Boyun fıtığı tanısında yaygın olarak kullanılan yöntemler şu şekildedir:

  • Röntgen,
  • MR (Manyetik rezonans),
  • BT (Bilgisayarlı tomografi),
  • Gerekli durumlarda EMG (elektromiyografi)

Boyun Fıtığı Tedavi Yöntemleri

Boyun fıtığı tedavisi belirlenirken öncelikle hastalığın evresi ve hastanın şikâyetleri dikkate alınır. Boyun fıtığı tanısı alan hastaların büyük çoğunluğu ameliyatsız tedavi edilebilir. Bu noktada hastalara dikkat etmeleri gereken noktalar hakkında bilgi verilir. Peki boyun fıtığı olanlar günlük hayatta nelere dikkat etmeli? Boyun fıtığı başlangıcında neler yapılmalı? Omurga sağlığı için doğru duruş pozisyonu önemlidir. Boyun fıtığı tanısı alan hastaların doğru duruş pozisyonuna daha fazla önem vermesi gerekir. Otururken dik durmaya yardımcı olan bir sandalye veya koltuk tercih etmek, yatarken boynun doğru konumda kalmasını sağlayan bir yastık kullanmak önemlidir. Boyun fıtığı olan kişiler, günlük hayatta doğru pozisyon almaya, düzenli olarak boyun ve sırt kaslarını güçlendirmeye yönelik egzersizler yapmaya, ağır kaldırmaktan kaçınmak gibi önleyici önlemler almalıdır. Ancak, bu yöntemler her zaman ağrının hafiflemesi için yeterli olmayabilir. Bu durumda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekli tetkiklerin ardından tedaviye başlanılması gerekir. Hastalığın evresine göre ilaç tedavisi, fizik-tedavi ve cerrahi tedavi gibi farklı tedavi seçenekleri vardır.

Boyun Fıtığında Cerrahi Olmayan Tedavi Yöntemleri

Boyun fıtığı tedavisi planlanırken öncelikle fıtığın sinirlere uyguladığı baskıya yani hastalığın evresine bakılır. Hastalığın ilk evrelerinde genellikle istirahat ile semptomlarda hafifleme görülebilir. Bu nedenle semptomların başladığı ilk günlerde doktorlar, hastalara birkaç gün istirahat etmelerini ve boyun kaslarını zorlamamaya özen göstermelerini önerebilir. İstirahatin yeterli gelmediği durumlarda fizik tedavi çözüm olabilir. Fizik tedavi, uzman bir fizyoterapist tarafından uygulanmalıdır. Fizik tedavi aşamasında hastalara soğuk-sıcak kompres, masaj, kuru iğneleme, ağrı kesici ve kas güçlendirici akım tedavileri uygulanabilir. Ameliyatsız boyun fıtığı tedavisi ile hastalığın tedavi edilemediği durumlarda diğer tedavi yöntemleri faydalı olabilir.

Boyun Fıtığında Çekme ve Germe Yöntemi

Boyun fıtığı tedavisi için farklı seçenekler vardır. Bunlardan bir tanesi de çekme ve germe yöntemidir. Çekme ve germe yönteminin mutlaka fizik tedavi uzmanı ve fizyoterapist tarafından gerçekleştirilmesi gerekir. Bu tedavi yönteminde amaç; boyun bölgesindeki gerginliği azaltmaktır. Hem çekme hem de germe yönteminde hasta sırt üstü uzanır vaziyettedir. Çekme yönteminde hastanın başı çenesine doğru hareket ettirilirken germe yönteminde baş arkaya doğru hareket ettirilir. Bu hareketler birkaç defa tekrarlanır.

Boyun Fıtığında İlaç Tedavisi

Boyun fıtığının tedavisinde ilaç tedavisi de önemli bir yer tutar. Ağrıların başladığı aşamada hastalara ağrı kesici ve kas gevşetici özelliği olan ilaçlar önerilebilir. Ancak bu ilaçlar alanında uzman bir doktor kontrolünde kullanılmalıdır.

Boyun Fıtığı Tedavisinde Spinal Enjeksiyon Yöntemi

Hastalarda ağrının ve uyuşmanın çok şiddetli olduğu durumlarda ağrıyı hafifletmek için spinal enjeksiyon yönteminden faydalanılabilir. Bu yöntemde uzman doktor radyolojik görüntüleme yöntemleri eşliğinde fıtığın olduğu alana kortizonlu ilaçlar enjekte eder. Bu sayede fıtıklaşma olan bölgedeki ağrı, ödem ve iltihap azalabilir.

Boyun Fıtığı Ameliyatı

Boyun fıtığı ameliyatı genellikle hastalığın son aşamasında önerilir. Bu aşamada fıtığın sinirlere uyguladığı baskı kuvvetli olduğundan belirtiler daha şiddetlidir. Bu nedenle cerrahi dışı tedavilerle olumlu sonuç alınamayan hastalarda cerrahi yöntemlerle omurilik ve sinirler üzerindeki baskı giderilmeye çalışılır. Boyun fıtığı ameliyatı temelde diskektomi ve laminektomi olmak üzere iki prensibe dayanır. Laminektomide cerrah mikrocerrahi yöntemlerle sinir köklerine ulaşır ve sinir köklerinin çıktığı alanı genişleterek buradaki baskıyı azaltır. Diskektomi ise disk tamamen çıkarılır. Bu yöntemlerin her ikisinde de hasta genel anestezi etkisi altındadır. Peki boyun fıtığı ameliyatı riskleri nedir kaç saat sürer? Boyun fıtığı ameliyatı süresi uygulanan işleme göre farklılık gösterir. Distektomi operasyonu laminektomiye kıyasla biraz daha uzun sürebilir. Genel olarak boyun fıtığı ameliyatlarının süresi 2 ila 4 saat arasında değişir. Her ameliyatta olduğu gibi boyun fıtığı ameliyatının da bazı riskleri vardır. Günümüzde mikrocerrahi yöntemler sayesinde ameliyat sonrasında komplikasyon görülme riski daha azdır. Bununla birlikte ameliyat sonrasında bazı yan etkiler görülebilir. Bunlar şu şekildedir:

  • Kanama,
  • Enfeksiyon,
  • Morluk,

Bunların yanı sıra boyun fıtığı ameliyatı sonrasında nadir olmakla birlikte sinir, kas ve eklem hasarı görülebilir. Ancak alanında uzman ve deneyimli doktorlar tarafından gerçekleştirilen boyun fıtığı ameliyatı sonrasında bunlar gibi yan etkilerin görülme riski oldukça düşüktür. Boyun fıtığı ameliyatı sonrası iyileşme süreci ameliyatın hangi yöntemle gerçekleştirildiğine göre farklılık gösterir. Mikrocerrahi yöntemle gerçekleştirilen ameliyat sonrasında hastalar, aynı gün boyunlukla ayağa kalkabilir ve ertesi gün taburcu olabilirler. Ameliyat sonrasında en az 1 hafta hastanın boyunluk takması önemlidir. Ayrıca hastalara ani hareketler yapmaktan kaçınılması ve doğru pozisyonda oturması ve yatması önerilir. Peki ameliyat sonrasında fıtık tekrarlar mı?         Ameliyattan sonra fıtığın tekrarlama ihtimali vardır. Ancak başarılı bir ameliyat sonrasında bu risk oldukça düşüktür. Ayrıca ameliyat sonrasında hastaların sağlıklı bir yaşam sürdürmesi de fıtık riskini azaltabilir.

Boyun Fıtığında Spinal Füzyon Cerrahisi

Bu cerrahi yönteminde, boyun omurları arasındaki hareketi azaltmak için kullanılan bir tekniktir. Bu amaçla, boyun omurları arasındaki fıtıklaşan disk çıkarıldıktan sonra omurlar arasına kemik grefti yerleştirilir. Bu sayede, omurlar arasındaki hareket azaltılır.

Boyun Fıtığı Egzersizleri

Boyun ağrısı, kişilerin yaşam konforunu önemli ölçüde etkileyen bir sağlık sorunudur. Peki boyun ağrısı kendi kendine geçer mi? İstirahat etmek ve bazı egzersizler yapmak boyun ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Boyun fıtığında uygulanabilecek egzersizlerden bazıları şu şekildedir:

  • İki eli boynun arkasında birleştirerek omuz germe hareketi,
  • Ellerle başın arkasından öne doğru iterken baş ile kuvvete direnmek,
  • Elleri alnın üzerine koyup başı arkaya doğru iterken baş ile kuvvete direnmek,
  • Sağ el başın bir tarafına sol el başın diğer tarafına konularak bir elle başı çevirmeye çalışırken diğer elle başın çevrilmesini engellemek

Bunlar gibi egzersizler boyun fıtığı semptomlarının hafiflemesine yardımcı olabilir. Ancak yapılan yanlış bir hareket fıtığın şiddetlenmesini etkileyebilir. Bu nedenle boyun fıtığı tedavisinde öncelikle alanında uzman bir doktora danışılması önemlidir. Siz de her türlü boyun ağrısı durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmayı ihmal etmeyin.

Ameliyatsız boyun fıtığı tedavisi m&#;mk&#;n

Çağın hastalıklarından biri olan fıtık, sağlığı olduğu kadar günlük hayatı da olumsuz yönde etkiliyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzm. Opr. Dr. Ali Kemal Ulaş, boyun fıtığı ve tedavisi hakkında bilgiler verdi.

“Boyun fıtığı omurilikte baskıya neden olabilir”

Omurların birbirine, bir disk ve ‘faset’ eklemleri denilen iki küçük eklemle bağlı olduğunu belirten Opr. Dr. Ulaş, bir omuru diğerine bağlayan sağlam bağlantılı dokulardan oluşan diskin omurların arasındaki bir yastık ya da amortisör gibi görev yaptığını söyledi.

Disk ve faset eklemlerinin hareketlere, eğilmeye, boynu ve sırtı döndürebilmeye olanak sağladığını işaret eden Opr. Dr. Ulaş, “Disk, ‘anulusfibrosus’ adı verilen sert dış tabaka ve ‘nükleuspulposus’ adı verilen jel kıvamında merkez yapıdan oluşur. Yaşlanmayla beraber diskin merkez yapısı su içeriğini kaybetmeye başlayabilir ve diskin fonksiyonlarında bozulmaya yol açabilir. Disk merkez tabakasında bozulmalar olabileceği gibi, dış tabakada da zedelenme ve yırtılmalar meydana gelebilir. Bu durumda, diskin merkez yapısı; dış tabakadaki yırtıktan, sinirler ve omuriliğin geçtiği kanala doğru taşmasına neden olabilir. Bu olay boyunda meydana geldiği zaman buna boyun fıtığı adı verilir. Boyun fıtığı sinirlere baskı yapabilir ve kollara doğru yansıyan ağrıya, sızlamaya, his kaybına veya kuvvet kaybına yol açabilir. Nadiren boyun fıtığı omurilik üzerinde baskıya neden olabilir ve bu durumda bacaklarda problemlere neden olabilir” diye konuştu.

Doktorunuzun önerilerini dinleyin

Boyun fıtığının cerrahi müdahale olmadan da düzelebileceğini söyleyen Dr. Ali Kemal Ulaş, "Bu yüzden öncellikle boyun fıtığından kaynaklanan ağrıyı azaltmak için cerrahi dışı seçenekler uygulanır. Doktorunuz kısa periyotlarla dinlenme, boyun hareketlerini kısıtlama, ödemi azaltan antiinflamatuvar ve ağrıyı kontrol eden analjezik ilaçlar, fizik tedavi, egzersiz veya epidural steroid enjeksiyonu tedavisi içeren cerrahi olmayan tedavileri uygulamanızı önerebilir. Cerrahi olmayan tedavilerde amaç, boyun fıtığı materyalinin oluşturduğu sinirlerdeki irritasyonu azaltmak, ağrıyı hafifletmek ve hastalığın fiziksel sonuçlarını iyileştirmektir. Bu, boyun fıtığı hastalarına uygulanan sıklıkla bir seri tedavi metodundan oluşan organize bakım programı ile başarılı olabilir” şeklinde konuştu.

Dr. Ali Kemal Ulaş, ilaçların fazla dozda kullanılmasının daha hızlı iyileşmeye yardımcı olmayacağı gibi, istenmeyen yan etkilere de yol açabileceğini kaydetti.

“Epidural enjeksiyon yoğun kol ağrısı varsa önerilebilir”

Opr. Dr. Ali Kemal Ulaş tedavi seçenekleri ile ilgili şunları söyledi: “Doktorunuz tarafından, epidural (omurilik zarı dışına) veya sinir kökleri çevresine özel bir müdahale ile kortikosteroid ve lokal anestezik madde uygulanması sonucu gerçekleştirilir. Başlangıç enjeksiyonundan sonra bir veya iki enjeksiyon daha ileri bir tarihte yapılabilir. Bu kapsamlı bir rehabilitasyon ve tedavi programının bir parçası olarak yapılmalıdır. Enjeksiyonun amacı sinir ve diskteki inflamasyonu azaltmaktır. Tetik nokta enjeksiyonları, omurga boyunca ağrılı yumuşak dokulara ve kaslara direkt uygulanan lokal anestezik madde (bazen kortikosteroidlerle birlikte) enjeksiyonlarıdır. Ara sıra ağrı kontrolü için kullanılsalar da tetik nokta enjeksiyonları, boyun fıtığının iyileşmesine yardımcı olmazlar. Cerrahi tedavi, ağrısı tıbbi tedavi yöntemleriyle geçmeyen, belirgin güç kaybı olan, belirgin omurilik basısı olan hastalar için gerekli olabilir. Cerrahinin amacı diskin omuriliğe ve sinire baskı yapan kısmının ortadan kaldırılmasıdır. Ameliyatın, boynun ön tarafından veya boynun arka tarafından mı gerçekleştirileceği teknik karara, boyun fıtığının tam yerine, cerrahın tecrübesi ve seçeneklerini içeren birçok faktöre bağlıdır. Her iki yaklaşımda da boyun fıtığının sinir yapılara baskısı ortadan kaldırılır".

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası