brokolinin suyu içilirmi / Brokoli Nedir? Brokolinin Faydaları Nelerdir? | Bize Göre Lezzetler

Brokolinin Suyu Içilirmi

brokolinin suyu içilirmi

brokoli nedir brokolinin faydaları nelerdir

Brokoli nedir? Brokoli faydaları nelerdir? Brokoli en faydalı nasıl tüketilir? Haşlanmış brokoli suyu ne işe yarar? Brokoli haftada kaç kez yenmeli? Brokoli haşlama suyu içilir mi? Brokoli suyu kürü nasıl hazırlanır? gibi brokoli hakkında merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını yazı içeriğinde bulabilirsiniz&#;

Brokoli Nedir?

Brokoli tıpkı yeşil lahana, kırmızı lahana, karnabahar, brüksel lahanası, su teresi ve turp gibi turpgiller ailesine ait bir bitkidir. İnsan sağlığına en yararlı bitkiler arasında ön sıralarda yer alan bu özel bitki, çok yüksek miktarda vitamin, mineral ve lif içerir.

Brokolinin Faydaları Nelerdir?

brokolinin faydaları nelerdir

Brokolinin yediğimiz kısmı aslında kökü değil, salkımlarıdır (bazıları çiçek kısmı da der). Genel olarak yeşil renkte olan brokoli salkımları, türüne bağlı olarak kırmızıya yakın, mor veya beyaz renklerde de doğada bulunabilir.

Brokolinin neredeyse% 88&#;i sudur. İnsan metabolizmasına sağladığı enerji miktarı g&#;da 38 kaloridir. Bu açıdan bakıldığında kendisine en yakın diğer bitkiler kuşkonmaz ve rezinedir.

Brokoli oldukça az karbonhidrat içerir. İçinde barındırdığı protein miktarı 3,5 -5 gram arasındadır ve bu, taze bir sebze için oldukça yüksek bir değerdir.

Olağanüstü bir C vitamini, K vitamini ve B9 vitamini (veya folik asit) kaynağıdır. Brokoli, portakalın iki katı, limonun ise 1,5 katı kadar C vitamini içerir.

İçeriğinde çok fazla miktarda çeşitli B vitaminlerinin yanı sıra, provitamin (A ve E vitamini) de bulunur.

İçerdiği mineraller açısından zengindir: potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum. Ayrıca, marul, lahana gibi çeşitli yapraklı sebzelerden sonra kalsiyum açısından en zengin sebzedir.

Aynı zamanda tatmin edici miktardademir, çinko, manganez, bakır, nikel, flor, kobalt, iyot, selenyum sağlayıcısıdır.

Tüm turpgiller gibi, brokoli de kansere karşı önleyici bir etki gösteren kükürt bileşenleri içerir.

Brokoli, besleyici özellikleri ve antioksidanları ile tanınan en sağlıklı ve yararlı bitkilerden biridir. Brokoli, insan sağlığına yönelik nedeniyle özellikle bilim insanlarının dikkatini çeken bir sebzedir.

Brokoli yemek, her türlü hastalığı, özellikle kanseri önlemeye yardımcı olur. Bu nedenle &#;anti-kanser bitkisi&#; olarak adlandırılmıştır.

Brokoli yüksek demir içeriği nedeniyle kansızlığın önlenmesinde faydalıdır. Öte yandan brokoli, göz sağlığında etkin rol oynayan iki karotenoit içerir: lutein ve zeaksantin.

Kirlenen ya da tıkanan damarları açmak veya temizlemek için sık brokoli tüketimi son derece önemlidir. Özellikle alternatif tıp adına bulunmaz bir nimettir.

İçeriğinde bulunan çözünür lif, kolesterol ve kan şekeri seviyelerinin düşmesine yardımcı olurken, çözünmeyen lif ise sindirime ve tokluğa yardımcı olur. Ayrıca sülforafan maddesi, belirli bakterilerin çoğalmasını sınırlayarak mide duvarını korur. Filizlenmiş brokoli tohumlarının tüketilmesini, etkili sülforafan konsantrasyonu nedeniyle mide ağrılarına ve hastalıklarına karşı oldukça etkilidir.

Brokoli En Faydalı Nasıl Tüketilir?

brokoli en faydalı nasıl tüketilir

Brokoli sağlık için çok faydalı bir sebzedir. Özellikle ph seviyesinin en ideal şekilde olmasını sağlayan alkali özelliği yüksek bir besindir. Vücut için çok gerekli bir sebze olan brokoli tüketirken dikkat edilmesi gereken kurallar vardır. Brokolinin içeriğindeki besin değerlerinin kaybolmadan en etkili bir şekilde tüketmek için en ideal yöntem brokoliyi çiğ tüketmektir. Zaten yapı olarak oldukça yumuşak bir sebze olan brokoli sağlık için çiğ tüketilmelidir. Çiğ tüketmekte zorlanan kişiler için bir diğer alternatif olarak buğulama yöntemini tavsiye edebiliriz. Bunun için kaynayan su buharı üzerine süzgece aldığınız yıkanmış brokolileri yaklaşık 10 dakika kadar tutmanız yeterli olacaktır. Buğulama ya da buharda pişirme yöntemi brokoli en faydalı nasıl tüketilir sorusunun bir diğer cevabıdır.

Brokoli Haftada Kaç Kez Yenmeli?

brokoli haftada kaç kez yenmeli

Artık biliyoruz ki sağlıklı olmak için sağlıklı beslenmek şart. Sağlıklı beslenmenin altın kuralı ise beslenmede sebzelere yer açmak… Bu nedenle mevsiminde yetişen sebzelerden uygun miktarda öğünlerinizde yer vermeniz gerekir. Brokoli sebzesi düzenli olarak tüketildiğinde insan sağlığı için faydaları da o oranda gözle görülür bir şekilde artacaktır. Bu nedenle haftalık düzenli olarak bir ya da iki porsiyon brokoli tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Brokoli Haşlama Suyu İçilir Mi?

brokoli haşlama suyu içilir mi

Evet, brokoli haşlama suyu içilir. Bu nedenle brokoli haşladığınız suyu kesinlikle atmayın… Ya çorba yapımında kullanın ya da detoks suyu olarak için… Unutmayın ki brokoli suyunun en az brokoli sebzesinin kendisi kadar bir çok faydası vardır : )

Haşlanmış Brokoli Suyu Ne İşe Yarar?

Haşlanmış brokolinin suyu insan sağlığı için çok faydalıdır. Brokoli suyu ya da brokoli çorbası içeriğindeki besin değerleri pek çok sağlık problemine karşı koruyucu görev üstlenir. İşte brokoli suyunun faydaları;

  • Brokoli suyunun en başlıca faydası sindirim sistemine yapmış olduğu olumlu katkılardır. Brokoli suyu özellikle bağırsak problemlerini en aza indirir. Hazmı kolaylaştırır ve kabızlık problemlerini ortadan kaldırır. Brokoli suyu sayesinde bağırsakların çalışması gelişir.
  • Brokoli suyu ayrıca çok önemli bir antioksidan kaynağıdır. Günlük düzenli olarak tüketilen brokoli suyu bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Bu nedenle brokoli suyu bağışıklık sistemini etkili bir şekilde destekleyerek kanser türlerine karşı koruma sağlar.
  • Brokoli içeriğindeki besin değerleri kemik sağlığı için de önemli katkılar sunduğunu göstermektedir. Günlük düzenli olarak tüketilen brokoli suyu sayesinde kemikler daha güçlenir. Bu nedenle özellikle yaşlı ve çocukların düzenli olarak brokoli tüketmesi tavsiye edilmektedir.
  • Brokoli suyu alerjik reaksiyonların görülme etkisini ve sıklığını en aza indirir.
  • Cilt yenilenmesi için de brokoli suyunun çok desteği vardır. Brokoli suyu cilt yapısını yeniler ve cildin canlı parlak görünmesini sağlar.
  • Brokoli suyu kansızlığa iyi gelir.
  • Vücutta olası iltihap ve enfeksiyonlara karşı riski azaltır.
  • Brokoli suyu mide sorunlarına iyi gelir, ishal ya da kabızlık gibi sorunların görülme olasılığını en aza indirir.
  • Brokoli suyu kalp ve damar sorunlarının en aza inmesine yardımcı olur.
  • Brokoli suyu kolesterol seviyelerini en ideal şekilde dengeler.
  • Brokoli suyunun içeriğindeki kükürt, çinko, B12, A, C, E vitamin ve mineraller sayesinde saç sağlığı desteklenir.
  • Diyet yapan kişiler için de önerilen brokoli suyu yağ yakımını destekler, metabolizmayı hızlandırır ve ödem atılma sürecine katkı sağlar. Brokoli suyu zayıflamaya yardımcı olduğu için diyetisyen ve beslenme uzmanları tarafından da sıklıkla tavsiye edilmektedir.

Brokoli Suyu Kürü Ne İşe Yarar?

brokoli suyu kürü

Brokoli suyu kürü birçok sağlık sorunlarının yanı sıra en önemli katkısı zayıflamaya yaptığı katkılardır. Brokoli suyu vücuttan ödemin atılmasına yardımcı olurken metabolizma hızını da artırır. Ayrıca brokoli suyu kürü sayesinde yağ yakımı da hızlanır.

Brokoli suyu kürü faydalarından biri olarak da düzenli kullanımında iştah kesici özelliği olduğu da görülmektedir. Boşaltım sistemini etkili bir şekilde çalıştıran brokoli suyu kürü mide sorunlarını da en aza indirir.

Tüm bunların yanı sıra en etkili özelliği olarak brokoli suyu kürü zayıflama ve kilo verme sürecinde çok etkilidir. Eğer siz de diyet ve spor yapıyor kilo verme sürecinizi hızlandırmak istiyorsanız brokoli suyu kürünü mutlaka denemelisiniz.

Brokoli Suyu Kürü Nasıl Hazırlanır?

Brokoli suyu kürü için 3 su bardağı su ile gr brokoliyi bir tencereye alın. Tencerenin kapağını kapatın ve 5 dakika kadar kaynatın. Ilıdıktan sonra süzüp soğuması için bekleyin. Brokoli suyunun yarısını kahvaltıdan yarım saat önce aç karnına için. Kalan yarısını ise gece yatmadan önce için ve bitirin. 21 gün boyunca brokoli suyu kürüne devam edip 2 hafta ara verin. Her gün brokoli suyunu taze olarak hazırlamayı unutmayın.

chef

Brokoli suyunun faydaları nelerdir? Brokoli suyu yapılışı

Brokoli suyunun faydaları nelerdir? Brokoli suyu yapılışı

Brokoli, familya olarak Lahanagillere bağlı, boyut olarak küçük ve yeşil topluluklar halinde bulunan bir sebzedir.

Brokoli suyu faydaları

Kansere karşı koruma sağlar.

Kemikleri güçlendirir. Bağışıklığı korur.

Göz sağlığına iyi gelir.

Sindirimi düzenler.

Kansızlığı ortadan kaldırır. Anemiyi engeller.

Cilt yapısına iyi gelir.

Brokoli suyu ne zaman içilmeli?

Oldukça sağlıklı ve vücuda yararlı olan brokoli suyuyla yapılan ve uzmanlar tarafından da tavsiye edilen bir kürdür. Taze olarak tüketilmesi önerilir.

Malzemeler;

1 litre su

gram brokoli

Yapılışı;

Geniş bir tencere içerisine suyu kaynatın. Kaynamaya başlayan suyun içerisine brokolileri atın ve 5 dakika kadar kaynatın. Demlendikten sonra brokoli suyunu süzün ve iki farklı kaba ayırın. Hem brokolileri tüketebilir hem de brokoli suyunu içebilirsiniz.

Brokoli suyu kürünü 21 gün boyunca tüketmeniz önerilir. Günde iki defa içilmesi tavsiye edilir. Kahvaltıdan önce bir bardak ve öğle yemeğinden de önce bir bardak olarak tüketilmelidir. 21 günlük bu uygulamanın sonunda brokoli suyunun muhteşem etkilerini görebilirsiniz. Ancak 21 gün uyguladıktan sonra bu küre bir süre ara verilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Haşlanan brokoli suyu içilir mi?

Genel olarak brokoli suyunun faydaları İbrahim Saraçoğlu tariflerine göre haşlama suyu şeklinde hazırlanır ve gün içinde içilebilecek ml olarak tüketilir. Bu su aynı zamanda iştah kesici özellikleri ve detoks etkisi ile sağlıklı zayıflamayı sağlar.

Brokolinin faydaları ve zararları nelerdir?

Teksas Üniversitesi’nden beslenme uzmanı Victoria Jarzabkowski, brokolinin yüksek lif, C vitamini, aynı zamanda potasyum içerdiğini, B6 ve A vitamini kaynağı da olduğunu söylüyor. İçerisinde karbonhidrat bulunmayan brokoli ayrıca bol protein de içeriyor.

Brokolide bitki kimyasalları ve antioksidanlar da yüksek oranda bulunuyor. Bitki kimyasalları, bitkilere rengini, kokusunu ve tadını veren kimyasallardır. Amerikan Kanser Araştırma Enstitüsü’nün yaptığı araştırmalara göre bitki kimyasallarının birçok faydası da var. Örneğin brokolideki bitki kimyasalları bağışıklık sistemi için oldukça faydalı. İçlerinde glucobrassicin; zeaxanthin ve beta-karoten karotenoidler ve bir flavonoid olan kaempferol bulunur.

Antioksidanlar, vücudun ürettiği veya meyve, sebze ya da tahıllarda bulunan kimyasallardır. Jarzabkowski, antioksidanların, hücrelere zarar veren serbest radikalleri bulmaya ve etkisiz hâle getirmeye yaradığını söylüyor. Serbest radikaller, metabolizma sırasında oluşan dengesiz moleküllerdir. Amerikan Kanser Enstitüsü’ne göre bu moleküllerin verdiği hasar kansere yol açabilir.

Brokoli bol miktarda bir antioksidan bileşeni olan lütein ve çok etkili bir antioksidan olan sülforafan bulunur. Besin oranı yüksek olan brokoli aynı zamanda magnezyum, fosfor, az miktarda çinko ve demir de içeriyor.

Sağlığa faydaları

Diyabet ve otizm: Tip 2 diyabeti olan obez bireyler için brokoli özü oldukça faydalıdır. Science Translational Medicine dergisinde Haziran ayında yayınlanan raporda, bilim insanlarının, brokolide (ve lahana ve brüksel lahanası gibi diğer turpgillerde) sülforafan adlı bir bileşeni bulduğu belirtiliyor. Sülforafanın tip 2 diyabetle bağlantılı olan 50 genin etkinliğini ya da etkisini durdurabildiği bulundu. Bilim insanları, 12 haftalık araştırma sürecinde bu bileşeni tip 2 diyabet hastası 97 bireye uyguladı. Obez olmayan bireylerde hiçbir değişiklik görülmezken obez bireylerin kontrol gruba oranla açlık kan şekeri seviyelerinde %10’luk bir düşüş yaşandığı görüldü. Aynı bileşenin otizmle bağlantılı belirtileri de azalttığı görüldü. Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlanan araştırma raporunda, sülforafan içeren brokoli özü kullanan kişilerin, sözel iletişiminde ve sosyal etkileşimlerinde gelişmeler yaşandığı belirtiliyor.

Kanser: Çoğu insan brokolinin kansere karşı korunmada çok yararlı olduğunu bilir. Jarzabkowski, brokoli gibi turpgillerin bazı mide ve bağırsak kanserlerine karşı koruma sağlayabileceğini belirtiyor.

Amerikan Kanser Birliği, sülforafan ve indolecarbinole da dahil olmak üzere brokolide bulunan izotiyosiyanatların zehirden arındırıcı enzimler salgıladığını ve antioksidan görevi görerek oksidatif stresi azalttığını belirtiyor. Aynı zamanda östrojen seviyesini de etkileyen bu bileşenler göğüs kanseri riskini de azaltıyor olabilir.

Kolesterol: Jarzabkowski’ye göre brokolide bulunan çözülebilir lif, kandaki kolesterole bağlanarak, kolesterolün düşmesine yardımcı olur. Life bağlanan kolesterolün vücuttan dışarı atılması kolaylaşır ve dolayısıyla vücuttaki kolesterol seviyesi düşer.

Kalp sağlığı: Brokoli, kolesterolü azaltmasının yanı sıra kan damarlarını güçlendirerek kalp sağlığını da korur. Brokolide bulunan sülforafanın aynı zamanda iltihap azaltıcı etkisi de bulunduğundan kronik kan şekeri sorunlarının sebep olduğu kan damarı duvarındaki hasarları önleyebilir veya iyileştirebilir. Harvard Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu’na göre bu sebzede bulunan b-kompleks vitaminler aşırı homosisteini düzenlemeye veya azaltmaya da yardımcı olur. Aşırı homosistein, kişilerin kırmızı et yemesinden sonra biriken amino asittir ve koroner kalp hastalığı riskini arttırır.

Göz sağlığı: Havucun göz sağlığına faydalı olduğunu hepimiz biliyoruz. Bunun sebebi içerisinde bulunan, bir antioksidan bileşeni olan luteindir. Bu bileşeni brokolide de yoğun miktarda bulabilirsiniz. Brokolide bulunan başka bir antioksidan ise aynı faydaları sağlayan zeaksantindir. Bu iki kimyasal da maküler dejenerasyona ve katarakt oluşumuna karşı koruma sağlar.

Sindirim: Brokolinin sindirime son derece faydalı olduğunu belirten Jarzabkowski, bunun sebebinin sebzenin yoğun lif içeriği olduğunu da ekliyor. Brokolinin neredeyse her 10 kalorisinde 1 gram lif bulunuyor. Lif, düzenli olarak tuvalete çıkmanızı sağladığı gibi bağırsaklarınızdaki sağlıklı bakterilerin seviyesinin de korunmasına yardımcı oluyor. Brokoli aynı zamanda mide zarını korur. Brokolide bulunan sülforafan, mide bakterisi Helicobacter pylori’nin fazla gelişmesini ve mide duvarına çok güçlü tutunmasını da önler.

Sağlığa zararları

Genel olarak brokoli yemenin herhangi bir zararı olmadığı gibi yan etkileri de ciddi değildir. Brokoli tüketiminin en yaygın yan etkileri gaz ve bağırsakta tahriş ise brokolinin yüksek lif oranından kaynaklanır. Turpgillerden gelen bütün sebzelerin gaz yaptığını belirten Jarzabkowski, bu besinlerin faydasının ise verdikleri rahatsızlığa değeceğini söylüyor. Ohio Devlet Üniversitesi Wexner Tıp Merkezi’nden bilim insanları, brokolide bulunan K vitamininin kan sulandırıcı ilaçların etkisini azaltabileceğini ve bu ilaçları kullanan kişilerin brokoli tüketimine dikkat etmeleri gerektiğini belirtiyor. Hipotiroidi olan kişilerin de aynı şekilde brokoli tüketimlerini sınırlandırmaları öneriliyor.

Pişirme yöntemleri

Çiğ, buğulama, haşlanmış brokoli: Hangisi daha besleyici? Brokolinizi hazırlama şekliniz alacağınız besin miktarını da etkiliyor. Örneğin brokoliyi kansere karşı etkileri sebebiyle tüketmek isteyenlerin sebzeyi çok fazla pişirmemesi gerekiyor.

Warwick Üniversitesi’nde yılında yapılan bir araştırmada brokolinin haşlanmasının sebzede bulunan faydalı, kanser karşıtı enzimleri azalttığı bulundu. Araştırmacılar, taze brokoli, brüksel lahanası, karnabahar ve yeşil lahananın haşlanması, buğulanması, mikrodalgada pişirilmesi veya kızartılması durumunda besin miktarlarında yaşanan değişimleri inceledi. Araştırma sonucunda kanser karşıtı besin maddelerinin en çok haşlanmada kaybedildiği görüldü. 20 dakikaya kadar buğulama, üç dakikaya kadar mikrodalgada pişirme veya beş dakikaya kadar kızartmanın ise kanser karşıtı besinlerin önemli miktarda kaybına sebep olmadığı görüldü. En çok besin, çiğ brokolide bulunsa da bağırsaklarınızı en çok rahatsız eden ve en çok gaza sebep olan da yine çiğ brokoli.

Kaynak: Herkese Bilim Teknoloji


İltihap ve Ödem İlacı Brokolinin 10 Faydası

Brokoli ülkemizde çok tüketilen bir besin değil fakat sağlığa birçok faydası bulunmaktadır. En faydalı besinler listesinde ilk sıralarda yer almaktadır. Brokoli insan sağlığı açısından birçok hastalığa karşı koruma sağlar ve engel olur. Brokoli üzerinde yüzlerce araştırma yapılmıştır. Araştırmalara göre 3 ortak sonuç elde edilmiştir. Bu sonuçlara göre brokoli hücre yapısını korumakta ve kanser gibi hastalıkların oluşumunu engellemektedir.

Brokolinin Faydaları Nelerdir?

İçerisinde bolca C, K ve A vitamini bulunan brokoli, vücudun hastalıklara karşı direnci arttırır. Düzenli olarak tüketimi kanser riskini azaltır. Vücudun birçok bölgesine sağlıklı etki eden ve birçok hastalığa karşı savaşan brokolinin faydaları saymakla bitmiyor. En iyisi biz mutfağınızdan brokoliyi eksik etmemeniz için brokolinin faydalarını sırasıyla anlatalım.

İşte brokolinin faydaları:

1. Kansere Karşı Etkilidir

Brokolinin Faydaları

Brokoli birçok biyoaktif bileşen ve sülforafan içerir. Bu bileşenler ve sülforafan sayesinde vücudun antioksidan seviyesi yükselir. Antimikrobiyal etki gösteren antioksidanlar çeşitli zararlı oluşumları engeller. Birçok araştırmaya göre brokoli mide, böbrek, meme, akciğer ve prostat gibi birçok kanser tipinin oluşmasını engeller, tümörler üzerinde gerileme etkisi gösterir.

2. Kan Şekerini Dengeler

Brokolinin Faydaları

Araştırmalara göre brokolide bolca bulunan sülforafan, kandaki insülin duyarlılığını artırıyor. Bu sayede kan şekeri düşüşe geçiyor. Bu sebeple diyabet hastalarının diyetlerinde sık sık brokoliye yer veriliyor. Salata ve yemeklerinize brokoli ekleyerek kan şekeri hastalıklarından korunmak mümkün.

3. Kolesterole İyi Gelir

Brokolinin Faydaları

Birçok sebze gibi brokolide de bolca lif bulunur. Ayrıca kalp sağlığına iyi gelen birçok vitamin de brokolide saklıdır. Brokoliyi sık tüketenlerde kötü kolesterolün düşüşe geçtiği, iyi kolesterolün arttığı gözlemlenmiştir. Kolesterole ve kalp sağlığına iyi geldiği araştırmalarla kanıtlanan brokoli ile kalp krizi gibi önemli sorunlardan korunabilirsiniz.

4. İltihabı ve Ödemi Azaltır

 Brokolinin Faydaları

Brokoli suyunun faydalarından bir diğeri de iltihap söktürücü olması. Brokolide bulunan biyoaktif bileşenler, flavonid ve kaempferol ödem ve iltihaplar üzerinde üstün bir etki gösteriyor. Vücut dokularında biriken ödem ve iltihapla savaşan bu bileşenler, ödemin vücuttan daha hızlı atılmasına imkan tanıyor. Birçok diyette ve detoks suyunda da brokoli kullanılıyor.

5. Bağışıklığı Güçlendirir

Brokolinin Faydaları

1 brokolide ortalama mg C vitamini bulunur. Bu vücudun günlük alması gereken C vitaminin tamamı demektir. C vitamini vücudun hastalıklarla savaşmasında kullandığı bir numaralı vitamindir. Özellikle kışın hastalıklardan korunmak için çok iyi bir sebzedir. C vitamini ile vücudu zinde ve güçlü tutmak için sıklıkla brokoli tüketmek ya da brokoli suyu içmek işe yarayabilir.

6. Sindirim Sistemini Düzenler

Brokolinin Faydaları

Brokolinin antioksidan ve lif bakımından zengin bir sebze olduğundan bahsetmiştik. Bu iki özellik brokoliyi harika bir sindirim yardımcısı yapıyor. Bağırsak hareketlerini düzenleyen brokoli, içerdiği antioksidan ve liflerle sindirim sisteminin işlevsel çalışmasına olanak tanıyor. Özellikle kabızlık ve hazımsızlık gibi sorunlarınız varsa brokolinin faydalarından yararlanabilirsiniz.

7. Beyni Korur

 Brokolinin Faydaları

Araştırmalara göre K vitamini beyin fonksiyonlarını destekleyerek kabiliyeti artırıyor. K vitamini sayesinde beyin, özellikle alzheimer gibi unutkanlığa neden olan hastalıklara karşı korunmuş oluyor. Yüksek oranda K vitamini içeren brokoli burada devreye giriyor. Sık sık brokoli tüketerek beyin hastalıklarından korunabilir, ileride yaşanabilecek hafıza kayıplarını önleyebilirsiniz.

8. Göz Sağlığına İyi Gelir

 Brokolinin Faydaları

Brokoli de bol miktarda bulunan A vitamini göz sağlığı için en önemli vitaminlerden biridir. Retinada bulunan rodopsin bölümü A vitaminlerinden güç alarak gelişir ve görüşü artırır. A Işığı toplama görevi gören rodopsin bölümü gelişmezse ve A vitamini eksilirse özellikle karanlıkta görüş seviyesi düşer. Daha sağlıklı bir göz için brokoli gibi vitaminli sebzelerin tüketilmesi gerekir.

9. Kemikleri Güçlendirir

Brokolinin Faydaları

gramlık bir brokolide 47 mg kalsiyum ve bolca K vitamini bulunur. Kalsiyum ve K vitamini kemiklerin güçlenmesinde çok büyük bir rol oynar. Kemik gelişiminin artması ve kemiklerin güçlenmesi için brokolinin faydalarından yararlanabilirsiniz. Kalsiyum içeren brokoliyi yoğurtla birlikte tüketebilirsiniz. Yoğurtlu brokolinin faydalarıyla kalsiyum miktarını artırabilir, kemiklerinize katkı sağlayabilirsiniz.

Cildi Güzelleştirir

Brokolinin Faydaları

Brokoli ile yaşlanmanın olumsuz etkilerine karşı savaşabilirsiniz. Cildi güzelleştiren ve ışıldatan brokoli aynı zamanda teninize esneklik katar. Brokolideki sülforafan ciltteki yaşlanma etkilerine karşı savaşır.

Brokoli En Faydalı Nasıl Tüketilir?

Brokolinin Faydaları

Brokolinin daha sağlıklı kalabilmesi için haşlanması ya da çiğ tüketilmesi gereklidir. Brokoliyi buharda haşlamak içeriğindeki faydalı besinlerin büyük ölçüde korunmasını sağlar. Brokolinin 5 dakikadan fazla haşlanmaması gereklidir. 5 dakikadan sonra brokolinin içindeki besin değerleri kaybolabilir.

Haşlanmış brokoli suyunun faydaları da bulunur. Brokoliyi kaynattığınız suyu süzdükten sonra bir şişeye alabilir, günlük olarak tüketebilirsiniz.

Brokolide hangi vitaminler var?

Brokolide C, A ve K vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, fosfor ve çinko bulunur. Tüm bu vitamin ve mineraller birçok hastalığa ve rahatsızlığa iyi gelir. Günlük vitamin ihtiyacının çoğu brokoli ile karşılanabilir. Özellikle gelişim çağındaki çocuklar için brokoli yemek çok faydalıdır.

Brokolinin zararları nelerdir?

Brokolinin düzeyli olarak tüketilmesi bir zarar sağlamayabilir. Ancak fazla brokoli tüketmek gaz ve şişkinlik sorunlarına neden olabilir. Ayrıca brokolide yer alan K vitamini kan sulandırıcı ilaçların etkisini azaltabilir. Kan sulandırıcı kullananların brokoliyi fazla abartmamaları önemlidir.

Brokoli kaç dakikada haşlanır?

Brokoli kaynar suda kısa sürede pişebilen bir sebzedir ve 5 dakikada haşlanabilir. 5 dakikadan fazla süre geçerse brokolideki besin değerleri yok olabilir. Brokoliden tam verim almak ve vitaminlerinden yararlanmak için kaynatma süresine dikkat etmeniz gerekir.

Haşlanmış brokoli suyu içilir mı?

Birçok kişi "Brokoli suyunun faydaları nelerdir?" sorusunu merak etmektedir. Brokoli suyu detoks görevi görerek zararlı toksinleri vücuttan uzaklaştırır. Ödem ve iltihabı temizler, böylece kilo vermeye de yardımcı olur. Bunun içi haşlanmış brokoli suyu içilebilir. İştah kesici özeliği bulunan brokoli suyu, diyetlerde de sıkça önerilmektedir.

Brokoli haftada kaç kez yemeli?

Uzmanlara göre brokoli haftada iki kez yenilmelidir. Haftalık menülerinizde brokoli çorbası, brokoli salatası ve yemeğine yer vererek çeşitlilik oluşturabilir ya da brokoli suyu tüketerek vitamin ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Yemeğin dışında brokoliden oluşan detoks suları da hazırlayabilirsiniz.

Brokoli çiğ mi, pişmiş mi yenir?

Brokolinin en sağlıklı yenme şekli çiğ veya buharda pişirilmiş halidir. Uzmanlar brokolinin besin değerlerini tamamen koruması için çiğ olarak yenmesini öneriyor. Ancak birçok kişi çiğ brokoliyi sevmiyor olabilir. Bu sebeple brokoliyi suda 5 dakika kaynatarak tüketebilir, besin değerlerini büyük ölçüde koruyabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası