kasanın içindeki donanım birimleri / İç Donanım Birimleri Nelerdir?

Kasanın Içindeki Donanım Birimleri

kasanın içindeki donanım birimleri

 Google News

Bilgisayarların teknoloji ile birleştiği ve sınırların zorlandığı bu devirde gün geçtikçe sistemler yenileniyor, değişiyor ve performansları artıyor. Ancak isimleri hep aynı kalacak gibi. Evet, bilgisayar iç donanım birimlerinden bahsediyoruz. Bilgisayarların iç donanım birimleri olmadan hiçbir sistemin çalışmayacağı gibi, entegrasyonu iyi sağlanmış bir bilgisayarın da sağlayacağı performans birbirleri ile yarışır.

Milyarlarca işlem sağlayan bu canavarların geçmişten günümüze kadar uğramış oldukları evrime hepimiz şahit olduk. Şuan ki bilgisayarlar ile 15 sene önceki bilgisayarları karşılaştırmak neredeyse imkansız. Altını çizebileceğim bir noktaya değinmekte fayda var: O zamanlarda da Anakartlar vardı, şimdi de var. Değişen ise aynı boyuttaki parçalara milyonlarca datayı, işlemi ve performansı sığdırabilmek. Şimdi de bu canavarların iç donanım birimlerine bir göz atalım.

1-) HER ŞEYİN BAŞI ANAKART

gaming-anakart

Anakart bilgisayarın tüm parçalarını üstünde barındıran ve bu parçalar arasındaki en önemli bağ olan birincil devre kartıdır. Anakart olmadan hiçbir sistemi çalıştıramayacağınız gibi, en iyi entegrasyonu sağlayan performans anakartlar, Chipsetler ile birlikte entegredir. Anakartların parçalar üzerindeki etkileşimleri özelliklerine göre değişmektedir.

Günümüzde anakart üreticileri olarak Intel, Gigabyte, MSI ve Asus örnekleri verilebilir. Bu firmalar yıllardır en iyisini üretmek için kıyasıya rekabet halinde yarışmaktadırlar. Ufak bir not vermekte fayda var: Anakartlar aynı Chipsetleri kullansalar bile üzerindeki donanım ve araçlar sürekli performansa dayalı çalışarak en iyisini üretmek için yarışmaktadır. Kısacası anakart bilgisayar birimlerini çekip çeviren ve tüm dağılımlarını sağlayan önemli bir elektronik parçadır.

2-) GÜÇ KAYNAĞI

Hani bir tabir vardır internette sürekli gezer: &#;ben olmadan hiçbirinizin kıymeti yok&#; diye. İşte şuan ki bahsetmiş olduğumuz iç donanım birimi olan Güç kaynağı da tam bu tabire uyuyor diyebilirim. Güç kaynağı olmadan bilgisayarınıza elektrik veremez ve parçaları çalıştıramazsınız. Diyelim ki bir şekilde elektrik vererek çalıştırmayı denediniz, bu seferde parçaları anında havaya uçurabilirsiniz.

güc-kaynagi

Çünkü güç kaynakları hem şebekeden gelen elektriği düşürerek parçalara dağıtır, hem de tüm bilgisayar için gerekli enerji gereksinimini sağlayarak sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlar. Günümüzde güç kaynakları bilgisayarların donanımlarına göre değişmekte olduğu gibi 50 W&#;dan başlayarak W&#;a kadar güç kaynağı bulabilirsiniz.

3-) İŞLEMCİ

intel-islemci

Hazır önemli parçalardan ilerliyorken olmazsa olmazlardan birisi İşlemcileri de atlamak olmaz tabii ki. Tabiri caizse bilgisayarların beyni olarak nitelendirilen işlemciler olmadan hareket dahi edemezler. Tıpkı insanların beynine benzetilen bu durumda nasıl ki bir insan beyni olmadan hiçbir işleme ve harekete tabii tutulamayacağı için, işlemciler de aynı kefededir. Klavyeden basmış olduğunuz bir tuş ile fareyi hareket ettirdiğiniz alanlar dahil tüm işlemler işlemciye iletilir ve çok kısa bir süre içerisinde eyleme dönüşerek çalışır.

Yani klavyeden A harfine bastığınızda komut bunu işlemciye göndererek &#;kardeş bak yukarıda A komutu geldi, onaylıyor musunuz ?&#; sorusunu iletir. İşlemci de herhangi bir olumsuz durum yok ise onaylayarak milisaliseler içerisinde ekrana yansıtır.

4-) EKRAN KARTI

Bilgisayara sorunsuz görüntü aktarabilmek için PCI, AGP ve PCI Express veriyollarını kullanarak VGA, HDMI ve DVI türde görüntü veren iç donanım birimidir. Ekran kartı olmadan bilgisayara görüntü aktaramayacağınız gibi, bilgisayarın en önemli parçaları arasında yer almaktadır. Anakart üzerinde bulunan PCI, AGP veya PCI Express slotlarına takılarak çalışır. Ek olarak ekran kartının çıkış slotlarından monitöre bağlanarak görüntü aktarımı sorunsuz sağlanmış olur.

Günümüzde pek çok çeşit ekran kartı bulunduğu gibi, şuanda en iyi ekran kartı modeli Nvidia GeForce GTX olarak belirlenmiştir.

Nvidia-ekran-karti
5-) RAM ( RANDOM ACCESS MEMORY )

Bilgilerin depoda geçici olarak tutularak saklandığı hafıza türüne denilmektedir. Bilgisayarlar çalışmış oldukları programlar ve işlemler ile ilgili bilgileri RAM ( Random Access Memory )&#;a kaydederek belirli bir süre hafızasında tutarlar. RAM&#;lar bilgisayarlar için önemli parçalar arasında 4.sırada diyebilirim.

gaming-ram
6-) HARDDİSK ( HDD )

Bilgisayarda yazmış olduğumuz, yüklemiş olduğumuz veya kullanmaya hazır olarak planladığımız tüm verileri kalıcı olarak saklamak için kullanılan birimdir. HDD içerisinde bulunan döner mil üzerine sıralanmış metal ve plastik alaşımlarından yapılma tabaka ile kaplı plakalardan oluşmaktadır. Verileri kaydederken yine içerisinde yer alan okuma ve yazma kafalarını kullanarak kaydetme işlemlerini sağlamaktadır.

hdd


7-) FAN ( SOĞUTUCULAR )

Genellikle laptoplarda çok şikayet aldığımız ve oyun oynarken, performans gerektiren uygulamalar veya grafik programlarında &#;çok ısınıyor bu nalet&#; dediğimiz bilgisayarları soğutmaya yaran birime Fan denilmektedir. Fanlar bilgisayarların içerisine monte edilmiş, parçaları soğutmak için görev yapan iç donanım birimidir. Ancak kimi zaman bilgisayarlarımızdan çok fazla performans beklediğimiz anlar olabilir.

Bu anlarda fanlar yeteri düzeyde soğutma işlemleri sağlayamadıkları için ısınma sorunları ortaya çıkar. Bu durum da fan sistemlerinin iyi entegre edilmemesi veya yeterli düzeyde olmamasından kaynaklanmaktadır.

fan

😎 SES KARTI

Klasik bir yorum olacak belki ama en doğru yorumlardan birisidir Ses kartları için: Bilgisayarda bulunan dijital ses verilerini alarak analog ses sinyallerine ve aynı zamanda analog ses sinyallerini de bilgisayarda işlenebilecek dijital sinyallere dönüştüren iç donanım birimidir. Ses kartları bu işlemleri çok hızlı gerçekleştirdiği için mili saniyeler içerisinde verileri dönüştürerek bizim duyabileceğimiz şekilde yansıtmaktadır.

PCH Online olarak bilgisayar iç donanım birimleri hakkında detaylı ve en genel hali ile aktarmaya çalıştık. Aslına bakılırsa iç donanım birimleri kendi içerisinde de dallara ayrıldığı gibi, bahsetmiş olduğumuz 7 genel madde 15 &#; 20 maddeye kadar çıkabilmektedir. İlerleyen zamanlarda da detaylı olarak iç donanım birimlerini ele alacağız.

ses-karti

 

kaynağı değiştir]

Donanım, iç ve dış olarak ikiye ayrılır:

  1. Dış donanım (Harici Donanım): Bağımsız kasa, kutu veya kılıf içinde bulunan bilgisayar kasası içinde yer almayan donanımlardır. Bunlar kamera, USB girişi, Bluetooth, kızılötesi tarayıcı, yazıcı ve benzeridir.
  2. İç donanım(Dahili Donanım): Bir donanım parçası, başka bir donanım parçası içine yerleştiriliyorsa böyle adlandırılır. Kasa içinde bulunan donanımlar dahili donanım olarak adlandırılır.

Veri akış yönüne göre donanımlar[değiştir kaynağı değiştir]

Bir bilgisayar donanımı dış ortamdan bilgisayara veri aktarmak için kullanılıyorsa giriş donanımı veya giriş birimi, bilgisayardan dış ortama veri aktarmak için kullanılıyorsa çıkış birimi veya çıkış donanımı olarak adlandırılır.

Kişisel bilgisayar donanımı[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası