küpeli köpek / Küpeli köpek, site bahçesindeki çocuğu öldürdü

Küpeli Köpek

küpeli köpek

Düzce Belediyesi Ekipleri Düzce Merkez'den başlayarak başıboş köpekleri toplamaya başladı. Özellikle vatandaşlara ciddi sıkıntılar yaratan başıboş köpekler, ekipler tarafından hayvanlara zarar vermeden, uyuşturularak Köpek Barınağı’na götürülüyor. Barınağa götürülen köpekler evcilleştirilerek tekrar yaşadığı alana bırakılıyor.'

Cedidiye Mahallesi’ne şikayet üzerine gelen Düzce Belediyesi’ne ait ekipler köpekleri uyuşturucu iğnelerle etkisiz hale getirerek, hayvanlara zarar vermeden, özel bir araçla köpek barınağına götürüyor.
Toplanan köpeklere, barınakta gerekli bakımları, muayeneleri ve aşılarının yapılmasının ardından kulaklarına, numaralı küpelerden takılıyor.

Bu küpeler, o köpeğin kuduz aşısının yapıldığını, gerekli kontrollerden geçtiğini, kısırlaştırıldığını, insanlara zarar vermediğini, artık başıboş olmadığını, belediye de kaydı olduğunu ve belediye tarafından her yıl kuduz aşısının yapıldığını göstermektedir.

Yıllardır, evinin ve dükkanının önünde bu köpeklere sevgi ve yemek veren vatandaşlarımız var. Bu insanlar, sokak köpeği dediğimiz bu canlıları o kadar sahiplenmişlerdir ki yokluğunu bile fark etmektedirler. Sokaklarında ki köpeğin birkaç gündür görünmediğini ilgili bakamlara bildirmektedirler.

Belediye tarafından kayıt altına alınan ve küpeleri takılan bu  köpekler, belediyenin gözetimi altında yaşadığı sokağa geri bırakılmaktadır. Bu köpekler artık sahipsiz değil belediyenin kontrolü altındadır. Ait olduğu sokak da kimseye zarar vermeden yaşamına devam etmektedir.

Sahipsiz hayvanların yeri barınaklar mı, kanun ne diyor?

barınakta köpekler

Kaynak, Av. İpek Yılmaz

Haber bilgisi
  • Yazan, Fundanur Öztürk
  • Unvan, Ankara, BBC Türkçe

İlk önce Ankara Mamak Belediyesi, ardından Konya Büyükşehir Belediyesi’ne ait hayvan bakımevlerindeki çalışanların hayvanlara yönelik kötü muamele görüntülerinin sosyal medyaya yansımasının ardından Türkiye’de sokak hayvanlarının akıbeti yeniden tartışılmaya başlandı.

Hayvan bakımevi ya da bilinen adıyla “barınak” dendiğinde aklınıza ne geliyor?

Kamuoyunda yaygın bilinenin aksine hayvan bakımevleri, sokak hayvanlarının belirsiz süreliğine -belki de yaşamları boyu- sokaklardan uzak tutulmaları amacıyla bakıldığı yerler değil.

yılında yürürlüğe giren sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na göre, hayvan bakımevleri sokak hayvanlarının “yuvası” değil; bu merkezlerin görevi hayvanları kısırlaştırmak, aşılamak ve rehabilite etmekten ibaret. 

Dolayısıyla sokak hayvanlarının yaşam alanı aslında kanunda da “sokaklar” olarak tarif ediliyor.  

BBC Türkçe’ye konuşan uzmanlara göre sokak hayvanları ve insanların uyumlu bir şekilde yaşayabilmesinin yolu sokaklardaki hayvanları "barınaklara" göndermekten değil, etkili bir kısırlaştırma politikasından geçiyor.

Sokaktaki Patili Canları Yaşatma Derneği (PADER) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Karmış'a göre, kısırlaştırma ile 3 ila 5 yıl arasında sahipsiz sokak köpeği nüfusunun yüzde 80’ini kontrol altına almak mümkün.

'Al, tedavi et, aldığın yere geri bırak'

Belediyelerin sokak hayvanlarını toplama yetkisi olup olmadığı sıkça tartışılsa da kanunun ilgili maddesi oldukça açık bir hükümde bulunuyor: 

“Müşahede yerlerinde kısırlaştırılan, aşılanan ve rehabilite edilen hayvanların kaydedildikten sonra öncelikle alındıkları ortama bırakılmaları esastır.” 

Ankara Barosu Hayvan Hakları Merkezi Başkan Yardımcısı Avukat Didem Doğu, sokak hayvanlarının bakımevlerinde kalış sürelerinin tedavi süresini aşamayacağını söylüyor:  

“Bakımevleri hayvanları sokaktan alıp sonsuza kadar tutabilecekleri yerler değil ancak uygulamada iş bu noktaya vardı. Yani belediyelerin kanunda belirtilen istisnai haller dışında sokaktaki bir köpeği gelip sokaktan toplayın dendi diyerek alıp götürme gibi bir yetkisi yok.” 

“Belediyeler ancak hayvan hastaysa gelip almak, iyileştirmek ve sonrasında hayvanı aldığı yere geri bırakmak zorunda. Aksi bütün işlemler hukuka tamamen aykırıdır.” 

Kaynak, Av. Rıza Güven Taşdemir

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sahipsiz hayvanların yeri barınaklardır

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuyla ilgili yaptığı açıklamalarında tekraren aynı düşünceyi vurguluyor:

“Sokak hayvanlarının yeri sokaklar değil, barınaklardır.”

Hukukçular ve hayvan hakları savunucuları ise bu tarifin mevcut kanuna aykırı olmasının yanı sıra çözümden de uzak olduğunu değerlendiriyor.

Erdoğan en son 17 Kasım’da, Bitlis’te kuduz sebebiyle hayatını kaybeden 12 yaşındaki Mustafa Erçetin’in ailesine başsağlığı dileyerek, “Sahipsiz hayvanların yeri sokaklar değil, barınaklardır. Gerekli talimatları verdim, bu işi boş bırakmamalıyız” dedi.

Erdoğan aynı açıklamasında, sadece birkaç gün sonra çeşitli ihmallerle gündeme gelecek Konya Hayvan Bakımevi'ni “ideal bir örnek” olarak göstermişti:

“Bu konuda öncelikli olarak belediyeler, barınaklar inşa ederek sahipsiz, başıboş sokak hayvanlarını toplamalı. Mesela bizim Konya Büyükşehir Belediyemizin gerçekten çok örnek bir çalışması var.

“Yani hem teşhis hem tedavi ve ondan sonra da hayvanları garipsemeyecekleri alanlara salıverme gibi bir çalışmayı şu anda Beykoz Belediyemiz de, Konya Büyükşehir Belediyemiz de yapıyor.”

Mamak’ta avukatlar darp edildi

Hayvan hakları savunucuları ve hukukçular, Cumhurbaşkanı’nın sokak köpeklerinin toplanmasına yönelik bu açıklamalarının hayvanlara yönelik hak ihlallerini artırdığını değerlendiriyor.

20 Kasım’da ortak bir açıklama yayımlayan barolar, Erdoğan’ın bu talimatının yasaya aykırı olduğunu vurguladı ve köpek sayısının artmasındaki sorumluluğun kısırlaştırma yapmayan yönetimlerde olduğunu kaydetti.

Ancak sadece birkaç gün sonra, Ankara Mamak Belediyesi’nin sokaklarda usulsüz köpek toplama yaptığına dair paylaşımlar başladı. 

Avukat Doğu, “Cumhurbaşkanı’nın ifadeleri üzerine muhtemelen sokaktaki köpekleri toplamanın tamamen yasal zeminde olduğu düşünüldü ve belediyeler hukuka aykırı bir şekilde usulsüz toplama yapmaya başladı” diyor.

Mamak Belediyesi çalışanlarına müdahale eden Ankara Barosu Hayvan Hakları Merkezi Başkanı Avukat Tuğba Gürsoy ve Avukat Güven Rıza Taştekin’in çalışanlar tarafından darp edildiği belirtildi.

Ayrıca akşam saatleri itibarıyla Mamak Belediye görevlileri tarafından gönüllülere taşlı saldırılar gerçekleştiği ve gönüllülerin yaralandığı ifade edildi.

Avukat Doğu, o gün Mamak’ta toplanan köpeklerin çoğunun küpeli olduğunu ve “şiddet uygulanarak” toplandıklarını belirtiyor:

“İnanılmaz bir hızla, barınak aracıyla ara sokaklara girerek buldukları köpeği tutup atarak, tamamen hukuka aykırı bir şekilde toplamaya başladılar. Bu köpeklerin çoğu da küpeliydi. Halbuki, küpeliyse alamazsın. Küpeliyse sen daha önce kısırlaştırdın, rehabilite ettin ve ilgili bölgeye bıraktın demektir.”

Mamak Belediyesi Veterinerlik Hizmetleri Müdürü Kevser Güney ise basın açıklamasında usulsüz toplama yapılmadığını savunarak, haklarında “algı çalışması yapıldığını” belirtti:

"Sosyal medyada bir haftayı aşkındır konuyla alakası olmayan başlıklar atılıyor, halk galeyana getiriliyor. Beni, personelimi, kurumumuzu ve belediye başkanımızı hedef haline getiren algı çalışması başlatıldı. Bu algı, olay ile hiçbir şekilde bağdaşmamaktadır.”

Son kullanma tarihi geçmiş ilaçlar, müşahade alanlarında ölü fareler… 

Henüz Mamak’ta yaşananlar netliğe kavuşmamışken, sosyal medyaya Konya hayvan bakımevindeki bir çalışanın bir köpeğin kafasına kürekle vurduğu görüntüler düştü.

Bu görüntülerle ilgili başlatılan soruşturmada gözaltına alınan iki kişi çıkarıldıkları Sulh Ceza Hakimliği'nce "bir ev hayvanına veya evcil hayvana işkence etme" suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Baro temsilcileri ve yerel hayvan koruma görevlilerinin bakımevinde yaptığı incelemelere göre şu tespitler sıralandı ve bu raporun suç duyurusu ile savcılığa iletildiği belirtildi: 

  • Son kullanma tarihi geçmiş çok sayıda ilacın bulunduğu, müşahade alanlarının güneş almayan yere konumlandırıldığı ve bazılarında ölü farelerin yer aldığı,
  • Hasta ve sağlıklı hayvanların bir arada tutulduğu, sahiplendirilmeye uygun köpeklerin sahiplendirilmediği, kısırlaştırılmış küpeli hayvanların kanuna aykırı olarak hapsedildiği,
  • Doğal yaşam alanı olarak ayrılan yerlerde tutulan köpeklerin çok ciddi deri hastalıklarının bulunduğu, hayvanların oldukça zayıf ve bakımsız olduğu,
  • Köpeklerin yaşadıkları ve tedavi gördükleri alanlardaki zeminin uygun olmadığı, bu sebeple de idrar ve dışkı birikintileri oluştuğu, hijyenik bir ortam sağlanmadığı
  • Tehlikeli olarak adlandırılan ırklara, metrekarelik yerlerde güneş görmeyecek şekilde, yanları ve üstü kapalı alanlarda bakıldığı hususları raporlanmıştır.

Konya Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ise Genel Müdürü başkanlığında bir heyetle bakımevine resmi kontrol ve denetim yapıldığını ve tüm hayvanların sağlık durumlarının iyi olduğunu açıkladı.

Avukat Doğu, hayvan bakımevlerinin durumunun çok uzun zamandır benzer olduğunu ve bu hak ihlallerinin ancak “tespit edilebildikçe” ortaya çıktığını, etkili bir denetim mekanizmasının işlemediğini değerlendiriyor:

“Bizim gezdiğimiz bazı barınaklarda damar yolu açılması için bile ekipman yok. Kısırlaştırmayı sadece yetkili veteriner hekimin yapması gerekirken, kısırlaştırma işlemini herhangi bir personelin dahi yapabildiği görülüyor. Barınaklardaki ihmaller çok büyük.”

Sokaktaki Patili Canları Yaşatma Derneği (PADER) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Karmış, “Konya barınağında 4 bin civarında köpek olduğu söyleniyor. Nüfusun bu kadar çok olmasının sebebi de tutmak ve bırakmamak” diyor.

Karmış, Konya barınağında kanuna aykırı şekilde işletilen ve mühürlenmesi gereken alanlar olduğunu söyleyerek, “Barınağın haricinde, doğal yaşam alanı adı altında tane büyük, etrafı çevrilmiş alan var. Bunların içerisinde köpek var, bu köpekler düzenli olarak birbirini parçalıyor” diyor:

“Konya Büyükşehir Belediyesi köpek başına TL ödeme yaparak, köylere köpek sahiplendiriyor. Köylü bu parayı alabilmek için köpek sahipleniyor. Bu köylüler, bu köpekleri korkunç koşullarda tutuyor. Köpekler bir metrelik zincirlere bağlı tutuluyorlar ve sadece ekmekle besleniyorlar.” 

Kısırlaştırma neden önemli?

Uzmanlara göre sokak hayvanlarını barınaklarda tutmak kadar, ilk alındığı bölgeden bir başka yere bırakmak da sorun teşkil ediyor.

Doğu’ya göre, alıştığı bölgeden alınıp bir başka bölgeye bırakılan bir köpek orayı yabancılıyor, yemek ve su bulmakta zorlandıkça agresifleşiyor:

“Köpeğin alıştığı ve kendine belirlediği bir bölgesi var. Şikâyet üzerine alınıp başka bir yere bırakıldığında o hayvan yüzde yüz agresifleşiyor. Öncelikle popülasyonu kontrol altına almak gerekiyor, o da kısırlaştırmayla oluyor.

“Bunun çözümü kısırlaştırmak, rehabilite etmek, aşılamak ve aşıladıktan sonra oradaki hayvanı olabildiğince toplum içinde yaşamasını sağlamak. Onları dağ başına atalım ve kendi kendilerine beslensinler diyemeyiz; bu gerçekçi beklenti değil, bu onları ölüme terk etmek.”

Bu sebeple ilk yapılması gereken şey, etkili bir kısırlaştırma politikası olarak görülüyor.

Karmış, “Hayvanları beslemenin günü kurtardığını ama kısırlaştırmanın geleceği kurtardığını fark ettiğim anda, yılda ortalama arasında hayvanı kısırlaştırmaya başladım” diyor.

“Doğru bakımevleri, yüzde yüz kısırlaştırma ve maksimum sayıda sahiplendirmeye ihtiyacımız var” diyen Karmış, Türkiye’nin sokak hayvanlarını kısırlaştırma hızı artmadıkça sorunların çözülmeyeceğini değerlendiriyor:

“Türkiye’de milyon arasında sahipsiz sokak köpeği olduğunu düşünüyoruz. 3 ila 5 yıl arasında yapılacak agresif kısırlaştırma sonrasında, Türkiye’de köpek nüfusunun yüzde 80’den fazlası kontrol altına alınabiliyor. Aksi halde hem hayvanlar hem de insanlar mağdur olacak.”

Temmuz ayında değişen kanunla, sokak hayvanlarının kısırlaştırmasıyla ilgili belediyelere düşen yükümlülükler de güncellendi.

Hayvan hakları savunucuları, her ilçe belediyesinin kendi hayvan bakımevleri olması gerektiğini savunurken, kanuna eklenen yeni madde sadece nüfusu 25 binden fazla olan ilçe belediyelerinde hayvan bakımevleri kurulmasına ve daha küçük yerleşim yerlerindeki hayvanların da burada bakılmasına hükmetti.

Karmış, “Her ilçenin kendi bakımevi olmazsa bu kanunu ciddiye almazlar, ilçeler köpekleri birbirine bırakır dedik. Dediğimiz gerçekleşti, son aylarda sürekli başka ilçelere köpek atma haberleri geliyor” diyor.

Avukat Doğu, kısırlaştırmanın yanı sıra kanunun öngördüğü cezaların da caydırıcı olması ve kanunun eksiksiz uygulamasına gerektiğine vurgu yapıyor:

“Barınaklar ve sokaklarda hayvana yönelik şiddetin giderek artmasının bir sebebi de yasadaki cezaların caydırıcı olmaması ve re'sen soruşturulabilirlik bulunmaması. Bu sebeple hayvana yönelik hukuka aykırı fiiller her ne kadar suç olarak nitelendirilse de çoğu ne yazık ki yaptırımsız kalıyor.”

“Toplumda insan haklarını savunanlar ya da hayvan haklarını savunanlar gibi iki farklı grup varmış gibi gözüküyor ama hayır. Konuya sadece ‘hayvan sevgisi’ olarak bakamayız. Hayvanları, hakları olan canlılar olarak her birimizin baştan kabul etmesi gerekiyor.”

Köpeklere Kulak Küpesi Neden Takılır

Sokağımızda yaşayan patili dostlarımızın bazen kulaklarında farklı boyutlarda ve renklerde küpeler görüyoruz. Bu durumda çok sayıda vatandaş köpek küpelerinin ne anlama geldiğini merak ediyor. Hatta bu konuda toplumda birçok yanlış anlaşılma da mevcut.

Biz de bu noktada köpek küpesi konusunda hem sizi bilgilendirmek hem de doğru bilinen yanlışları düzeltmek için bu yazıyı derledik.

Sahipsiz köpeklere takılan kulak küpesi; o köpeklerin kısırlaştırıldığı, aşılama gibi rehabilitasyon işlemlerinin yapıldığı ve mikroçip takılarak kayıt altına alındığı anlamına gelir.

Köpeklere Neden Kulak Küpesi Takılır?

Sahipsiz köpekler; müdahale görmüş olduklarının dışarıdan görülmesi amacıyla, bakımevindeki kısırlaştırma, aşılama gibi rehabilitasyon işlemleri sürecinde kulak küpesi ile işaretlenmektedir.

Kulak Küpelerini Kim Takar?

Sokaktaki sahipsiz patili dostlara küpeler, o hayvanın yaşadığı bölgede bulunan yetkili belediyeler tarafından takılır.

Köpek Küpesi Renkleri Ne Anlama Gelir?

Kırmızı, yeşil, pembe, sarı gibi çeşitli renklerde köpek kulak küpesi bulunur. Ancak sanılanın aksine sokak köpeklerinde kullanılan farklı renklerdeki küpelerin özel bir anlamı yoktur. Genel olarak küpesi olan köpeklerin, belediyelerin veterinerlik hizmetleri tarafından muayene edildiğini, kısırlaştırıldığını ve aşılandığını anlayabilirsiniz.

Kulak Küpesi Olmayan Köpeklere Nasıl Yaklaşılması Gerekir?

Sokakta kulak küpesi olmayan bir köpek gördüğünüzde ALO Çözüm Merkezi’ni arayarak yetkili belediyeyi bilgilendirerek patili dostlarınıza yardımcı olabilirsiniz. Böylece yetkililer sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında köpeği bulunduğu yerden alır. Sağlık durumları iyi değilse öncelikle onların iyileştirilmesi için gerekli tedavileri uygular. Ardından köpeği kayıt altına alır.

AKP'li Mamak Belediyesi ekipleri küpeli bir köpeği barınağa götürdü

AKP'li Mamak Belediyesi ekipleri, bugün iddiaya göre; sokakta yaşayan “küpeli” bir köpeği “saldırgan” olduğu iddiasıyla, bu yönde bir rapor olmadan alıkoydu. Ankara Barosu Hayvan Hakları Merkezi Başkanı avukat Tuğba Gürsoy, olay yerine gitti ve görevlilerin köpeği almasına engel olmaya çalıştı.

Gürsoy, belediye ekiplerine “Alamazsınız, köpeğin küpesi var. Aldırmam” diye itiraz etti. Gürsoy, ekiplerden; köpeğin saldırgan olduğuna dair raporu istedi. Belediye ekipleri raporu göstermedi. Belediye yetkilisi “Ne raporu göstereceğim, vatandaşın ihbarı var” dedi. Gürsoy, köpeğin alınmasına engel olmak istedi. Gürsoy tüm çabasına karşın, belediye ekipleri köpeği götürdü.

Gürsoy, Mamak Polis Merkezi Amirliği’ne giderek, belediye ekipleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Belediye ekipleri de Gürsoy hakkında “göreve engel olma” iddiasıyla şikayette bulundu.

Ankara Barosu Hayvan Hakları Merkezi Başkanı Gürsoy, köpeğin kendilerinden nasıl alındığını anlatarak, "Biz hukukçuyuz, kanunları biliyoruz. Görevlendirme yazımızla oradaydık. Şikayetlerimizde bulunduk. Şu an Mamak Belediyesi'nin geçici hayvan bakım evinin önündeyiz. Aldıkları yaşlı olan küpeli köpeği de halen bize teslim etmediler. Uyuşturucu iğneye dayanamamış ve ölmüş olabilir" dedi.

Gürsoy, belediye yetkililerinin kendilerinin arabasının önünü kestiğini ve ayrıca "Hakim, savcı, avukat kim gelirse gelsin, bize karışamaz. Biz bu köpekleri topladık" dediğini söyledi. Gürsoy, kendisine hakaret edildiğini, araçlarının önünün kesilmesiyle de 'hürriyeti tahdit' suçunun işlendiğini kaydederek, Belediyenin Veteriner İşleri Müdürünün kendilerini tehdit ettiğini ileri sürdü.

Baronun Hayvan Hakları Merkezi yöneticileri köpek alındıktan sonra Mamak Belediyesi’nin barınağının önüne gitti. Burada merkezin yöneticisi avukatlar ile belediye yetkilileri arasında tartışma çıktı.

Ankara Barosu Hayvan Hakları Merkezi Başkan Yardımcısı Avukat Güven Rıza Taştekin belediye çalışanları tarafından darp edildi. Olay aynı cep telefonu kamerasına da yansıdı. Jandarma ekipleri, barınağa geldi.

"ÖLDÜRECEKLERDİ"

Taştekin, ANKA Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, “Burada tam şu noktada Mamak Belediyesi çalışanları tarafından darp edildim. Niyetim içerideki meslektaşlara yandım etmekti, destek amaçlı gelmiştim. Çıkmak istememi beyan etmeme rağmen kendileri çıkmama engel oldular. Güvenlik görevlisine hiçbir şekilde hiçbir müdahalede bulunmadım. Talebimi belirttim ve akabinde kişi üzerime saldırdı. Ne olduğunu anlamadım, herhalde beni burada öldürmek istiyorlar. Neticede çıktım. Şoku da atlatmış değilim. Boynuma darbe aldım, dizlerime vurdular. Parmağım morardı. Bunlar hakkında darp raporu da alacağız” diye konuştu.

ERDOĞAN, “SAHİPSİZ HAYVANLARIN YERİ SOKAKLAR DEĞİL, BARINAKLARDIR” DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 17 Kasım'da sokakta yaşayan köpeklerin belediyeler tarafından "toplatılması" gerektiğini ve konuyla iki bakanlığa talimat verdiğini söylemişti. Erdoğan şunu söylemişti:

"Sahipsiz hayvanların yeri sokaklar değil, barınaklardır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığına gerekli talimatları verdim. Bakanlarım çalışıyor. Bu işi boş bırakmamalıyız. Konuyla ilgili atılacak adımlar neyse, ne tedbir gerekiyorsa yerine getirilecek. Bu konuda öncelikli olarak belediyeler, barınaklar inşa ederek sahipsiz, başıboş sokak hayvanlarını toplamalı."

MAMAK BELEDİYESİ: “ŞAHIS HAKKINDA YASAL İŞLEMLER BAŞLATILMIŞTIR”

Mamak Belediyesi’nin internet sitesinden yaptığı açıklama şöyle:

“ tarihinde saat 'de çözüm merkezimize gelen ihbarla Doğukent Caddesi’nde bir aracın çarpması ile kanlar içinde kalarak hayatını kaybeden bir sokak köpeği, yapılan ihbar üzerine Veteriner Müdürlüğü görevlileri tarafından araca alınmıştır. Ege Mahallesi’nde saldırgan köpeklerle ilgili yapılan başka bir ihbar üzerine, Veteriner Müdürlüğü görevlilerinin köpekleri aynı araca alması esnasında bir şahıs, kaza sonucu ölen köpekle ve diğer köpeklerle ilgili tepki göstermiştir. Çalışmalar esnasında Veteriner Müdürlüğü’nün görevini yapmasına engel olmak isteyen görevlilere saldıran ve yalan haber yayan şahıs hakkında yasal işlemler başlatılmıştır.”

BELEDİYE BAŞKANI KÖSE: “ŞEHİRDE SAHİPSİZ KÖPEK OLAMAZ”

Mamak Belediye Başkanı Murat Köse’nin sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ise şöyle:

“Şehirde sahipsiz köpek olamaz. Allah-u Teala’nın sessiz kullarına kimsenin zarar vermesine müsaade etmeyiz. Sosyal medyada çarpıtılarak yapılan yayınlarla ilgili yasal haklarımızı kullanacağız.”


Mamak BelediyesiAKPHAYVAna şiddetKöpekTuğba Gürsoy

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası