kedilerde kanlı ishale ne iyi gelir / Kedi Dışkısında Kan Olmasının Sebepleri ve Tedavi Yöntemleri | Petlebi

Kedilerde Kanlı Ishale Ne Iyi Gelir

kedilerde kanlı ishale ne iyi gelir

Kedi ishaline ne iyi gelir, nasıl ge&#;er? Kedi neden ishal olur, ka&#; g&#;n s&#;rer?

Kedilerdeki ishalin nedenini anlamak için kedi bağışıklık eksikliği virüsünün testlerini yapmak gerekir. Teşhis için kan sayımı, kan tetkikleri, röntgen, ultrason ya da biyopsi yapılabilir. Kedilerdeki ishalin sebepleri şu şekilde olabilir:

Beslenmeye bağlı olan nedenler: Kedilerin alıştıkları beslenme düzeninin ya da mamanın değişmesi, çiğ et yemeleri ya da bozuk gıdalar tüketmeleri ishal olmalarına sebep olabilir.

Strese bağlı nedenler: Kediler hassas oldukları için yaşadıkları ortamın değişmesi, eve yeni bir hayvanın gelmesi ya da bakımlarına itina gösterilmemesi ishal olmalarına neden olabilir.

Kansere bağlı nedenler: Bağırsak ya da mide tümörleri kedilerde ishalin ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir.

Parazitler: Özellikle sokakta yaşayan kedilerde bağırsak parazitlerine bağlı olarak ishal ve karın şişliği sıklıkla görülür.

Organ yetmezliğine bağlı olan nedenler: Kediler pankreas ya da karaciğer hastalıklarına bağlı olarak ishal durumu yaşayabilirler.

Bağırsakta görülen bakterileri, virüs hastalıkları, zehir ya da ilaç yutulması ya da kronik iltihaplı hastalıklar da ishale sebep olabilir.

Kedi Dışkısında Kan Olmasının Sebepleri ve Tedavi Yöntemleri

Herkes kedisinin kumunu temizlerken hiçbir şüphesi bile olmamasına rağmen kedilerinin dışkısını kontrol etmektedir. Bu aslında yapılması gereken bir şeydir çünkü kedilerin başına gelebilecek bir hastalıkta erken teşhis son derece önemlidir. Yapılan araştırmalara göre bağırsak rahatsızlığı ve ishal kedilerde son 5 yılda en çok görülen hastalıklar arasında yer almaktadır. Bu hastalıkların en yaygın görünen belirtisi ise dışkıda mukus ya da kan olmasıdır. Birçok kişi için kedi dışkısında kan bulunması son derece sıkıntılı bir durum olarak görülmektedir. Ancak gerçekte olan bundan çok daha farklı olabilmektedir. Kedinin dışkısından kan gelmesi durumunda öncelikli olarak bunun neden geldiğini ve kaynağını bulmak gerekmektedir.

Kedi Dışkısındaki Kan Neye Benzer?

Öncelik olarak kedi dışkısında kan zor fark edilmektedir. Özellikle bu konuda tecrübesiz olanlar için kanı fark etmek daha zor olmaktadır. Dışkının rengi, yapısı ya da dokusu farklılaşabilmektedir. Kan bağırsağın özellikle kalın bağırsağın ucundan ya da rektal bölgeden geliyorsa normal bir kan gibi görünmektedir. Genellikle tuvaletin duvarlarında ya da dışkının üzerinde kırmızı ya da pembe renkli damlalar meydana gelmektedir. Ancak bağırsağın üst kısımlarından özellikle de ince bağırsak bölümünden kan geliyorsa bu sefer koyu ya da siyah renkte olmaktadır. Bu renk değişikliği ince bağırsaktaki enzimlerden ve kısmi sindirimden meydana gelmektedir. Kan genellikle koyu sıçrama şeklinde ya da kahve çekirdeği şeklinde görülmektedir. Kabızlık ya da ishal kedi dışkısında kana neden olur. Kabızlık ya da ishal olmayan durumlarda parlak kırmızı renkli kan ise rektum ya da anüs bölgesinde bir problem olduğuna işaret eder.

tuvaletine girmiş gri kedi

Kedi Dışkısında Kan Neden Olur?

Kedi dışkısında kan görülmesinin birden çok sebebi olabilmektedir. Bu sebeplerden bazıları birkaç küçük değişiklikle ortadan kaldırılabilecekken bazıları ciddi rahatsızlıklara işaret etmektedir. Kedi dışkısından kan gelmesinin en yaygın nedenleri aşağıdakiler gibidir. Kedi dışkısından gelen kanın mutlaka ciddiyetle değerlendirilmesi gerekir. Bazı durumlarda beslenme veya mekan değişikliğine bağlı olarak meydana gelen ishale bağlı kanlanma bağırsak florasını düzenleyici ek besinler ile kontrol altına alınabilir. Kedi sağlığı için önemli ek besinlere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Yaralanma: Kedinin rektum bölgesinde meydana gelebilecek olan çeşitli yaralanmalar kanamaya neden olabilmektedir. Bazı durumlarda çok kuru dışkıların geçişi bu bölgede yaralanmanın tekrar kanamasına sebebiyet vermektedir.

Parazit: Çeşitli parazitler, protozoalar bağırsaklarda rahatsızlığa ve dışkıda kan görülmesine sebebiyet verebilir. Yuvarlak kurtlar, kancalı kurtlar ve coccidia kanamaya sebebiyet veren parazitlerdendir. Yapılacak olan dışkı testi bu durumu ortaya çıkarmaktadır. Yavru kedi dışkısında kan olmasının yaygın nedeni de parazitlerdir. Hem bağışıklık sistemi yeni gelişen hem de aşıları yapılmayan yavru kedi dışkısında kan görülebilir.

Rektal Polip: Rektal polipler, rektal bölgede meydana gelen iyi huylu kütlelerdir. Bu kütleler vaskülarizedir ve bu nedenle dışkılama sırasında kolayca kanama yapabilmektedir.

Beslenme Değişiklikleri: Alerjiye neden olan mamalar, beslenmenin hızlı bir şekilde değiştirilmesi, mama toleransı ya da diğer değişiklikler bağırsağın alt kısmında rahatsızlığa neden olabilmektedir ve bu durum sonucunda dışkıda kan meydana gelmektedir.

Fare Zehri: Fare zehri kemirgenlerin kanamadan ölmesine neden olmaktadır. Kedinin bir miktar fare zehri yemesi ya da dolaylı olarak zehirlenmiş bir sıçanı yemesi durumunda zehir kedinin kan pıhtılaşma sistemine müdahale etmektedir. Bu durumda rektum bölgesi ile beraber ağız, burun veya deri altında da kanama meydana gelmesine neden olmaktadır.

Kan Pıhtılaşma Bozuklukları: Kedinin kanının uygun bir şekilde pıhtılaşmasını engelleyen bozukluk nedeniyle dışkıda kan görülebilmektedir. Bazen bu durum kendiliğinden meydana gelebilmekte ya da bir travma sonrası oluşabilmektedir.

Bu gibi yaygın nedenlerin dışında iltihabi bağırsak hastalığı, çeşitli böbrek hastalıkları, karaciğer hastalıkları ya da kanser gibi rahatsızlıklar da kedi dışkısından kan neden olur? sorusunun cevabı olabilir. Ancak bu rahatsızlıklar diğerlerine göre daha nadir görülmektedir.

temizlenen kedi tuvati

Kedi Dışkısından Kan Geldiğinde Ne Yapmalı?

Kedi dışkısında kan görüldüğünde vakit kaybetmeden veteriner ile iletişime geçilmelidir. Bu durum her ne kadar kabızlık ya da mama değişikliğinden meydana gelen küçük bir şey olsa da veterinerin bu konudan haberdar olması yararlı olmaktadır. Veterinerler dışkıda kanın nedenini öğrenmek için fiziksel testler ya da kan testleri yapabilmektedir. Ayrıca rektum bölgesinin muayene edilmesi de akıllardaki soru işaretini gidermeye yöneliktir. Bu gözlemlerin yetersiz kaldığı durumlarda ise detaylı görüntüleme teknolojileri ile dikkatlice kontrol erimektedir. Veterinere giderken kan barındıran dışkıdan bir örnek götürmek de yararlı olmaktadır. Böylelikle yapılacak testler sayesinde dışkıdaki kanın nedeni öğrenilebilmektedir. Aynı şekilde parazit olup olmadığı da anlaşılmaktadır.

Tedavi Yöntemleri

Dışkıda kanı tedavi etmek için buna neden olan rahatsızlığı tedavi etmek yeterli olmaktadır. Sorunun beslenmeden kaynaklandığı durumlarda beslenmede yapılacak olan değişiklik rahatsızlığın ortadan kalkmasını sağlamaktadır. Parazit kaynaklı kanamalarda ise genellikle ilaç ve aşı tedavisi uygulanmaktadır. Ancak coccidia, giardia ya da parvovirüs gibi daha ciddi enfeksiyonların olduğu durumlarda ise sorunu güçlü antibiyotiklerle kontrol altına almak için kedinin hastanede kalması gerekmektedir. Aşırı ishal ya da susuzluk durumunda ise kedilere serum takılabilmektedir. Dışkıda kanamaya neden olan yaygın hastalıkların tedavisi genellikle kolaydır ve kısa süre içerisinde sevimli kediler sağlıklı hayatlarına dönebilmektedir. Ancak çok yaygın olmayan ciddi rahatsızlıklarda tedavinin süresi uzayabilmektedir.

Dışkıda Kan Önlenebilir mi?

Her ne kadar dışkıdaki kan farklı bir rahatsızlığın semptomu olsa da çeşitli değişikliklerle bu durumun ortaya çıkmasında etkisi olan bazı nedenlerinin önlenmesi mümkün olmaktadır. Ayrıca düzenli veteriner ziyaretleri de muhtemelen rahatsızlıkların erken teşhis edilmesiyle daha kolay ve daha kısa sürede sorunun teşhis ve tedavi edilebilmesini sağlamaktadır. Ek olarak kedinin günlük hareketlerini takip etmek ve alışkanlıklarında meydana gelen değişiklikleri kontrol etmek de önemli bir yöntemdir. Sürekli olarak yalanma kedinin aşırı miktarda tüy yutmasına ve buna bağlı olarak dışkıdan kan gelmesine neden olabilmektedir. Bununla beraber doğru bir şekilde beslendiğinden emin olmak ve yeteri kadar lif alabileceği bir beslenme planına sahip olmasını sağlamak gerekmektedir. Lifli beslenme kabızlığın önüne geçmektedir. Patili dostlarımızın yeteri kadar su içmesini sağlamak da dışkıda kan sorununu önlemek için büyük fayda sağlamaktadır. Ayrıca oyuncak parçası, kağıt ya da benzeri şekilde gıda olmayan maddelerin yutulmasına engel olmak, kedinin gözetim altında oynamasını sağlamak da sorunların önüne geçebilir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz ÖzTüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. yılından bu yana funduszeue.info blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.

KEDİNİZİN DIŞKISINDA KAN GÖRÜRSENİZ NE YAPMALISINIZ?

Miktara ve belirtilere göre

Kedinizin dışkısı içindeki kan farklı yoğunluklarda, aniden (akut kanama) veya yavaş bir şekilde (kronik kanama) ortaya çıkabilir. Ayrıca kedinizin ishal, kabızlık, dışkılama alışkanlıklarında değişiklikler, ateş, kusma, halsizlik, anoreksiya, solunum bozuklukları, depresyon, davranış değişiklikleri vb. belirtiler gösterip göstermediğini gözlemelisiniz.

 

KEDİNİZİN DIŞKISINDA KAN BULMANIZ HALİNDE NE YAPMALISINIZ?

 

Kedinizin dışkısında kan görürseniz, ağır sonuçları engellemek için en kısa sürede veterinere götürmelisiniz. Veterinerin ayrıntılı bir şekilde analiz edebilmesi için örnek götürmeniz son derece faydalı olur. Bunun için bir kavanoz ya da plastik torba kullanabilirsiniz.

Veterinere mümkün olan tüm bilgileri aktarmanız da önemlidir: gıda değişiklikleri, son parazitten arındırma tarihleri, aşılama durumu, belirtiler, gözlediğiniz davranış değişiklikleri, ilk belirtilerin ne zaman başladığı vs. Bu bilgi doğru teşhis ve tedavi için çok faydalı olabilir.

Kedilerde İshal Yönetimi: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Kedinizin kumunu temizlerken, yakın zaman ishal olduklarını fark ettiniz ve biraz endişeli misiniz? Milyonlarca kedi sahibi, her yıl kedileriyle bu sıkıntıyı yaşıyorlar. Kedinizin dışkısı yumuşak ve sulu, bulanık ve kanlı ya da ne yazık ki sulu olması fark etmeksizin, kumda gözlemlediğiniz bu gibi durumlarda yalnız olmadığınızdan emin olabilirsiniz.

Kedi İshali Nedir?

İshal, olması gerekenden daha yumuşak, gevşek ve sulu olan dışkı olarak tanımlanır. İshal olan kediler, tuvaletini normalden daha sık yapabilir, evin farklı yerlerini pisletebilir veya dışkılarında kan, mukus ve hatta parazitler bile görülebilir.

Kedi ishali vakalarının çoğu müdahale olmaksızın saatler veya günler içinde düzelse de, birkaç günden uzun süredir ishal olan veya daha şiddetli belirtiler gösteren kedilerde (kusma, iştahsızlık, kanlı dışkı, sulu dışkı veya yorgunluk gibi) ), hemen bir veteriner hekim tarafından görülmelidir.

Daha küçük veya yavru kedilerde, ishalin özellikle dehidrasyona yol açabileceğini unutmamak önemlidir. Bu yüzden derhal veteriner hekim tarafından müdahale edilmelidir.

Fayans zeminde, beyaz kum kutusunda duran İran kedisi.

Kedilerde İshal Belirtileri

Sağlıksız görünen dışkıların (genelde gevşek veya sulu görünen) yanı sıra ishal olan kediler aşağıdaki belirtileri gösterebilir:

  • Dışkıda mukus veya kan
  • Dışkıda kurtlar
  • Dışkısını tutamama
  • Daha sık dışkılama
  • Dışkılamak için zorlama
  • Mide bulantısı veya kusma
  • İştah kaybı
  • Yorgunluk veya halsizlik
  • Karın ağrısı
  • Kilo kaybı

Kedi İshali Nedenleri

İshalin birçok nedeni olabilir. Genelde, normalde yemediği bir şey yiyen veya mama rutini aniden değişen kedilerde görülür. Kedilerin mamasını değiştirirken en iyisi, her gün biraz daha fazla yeni mamadan ve biraz daha az eski mamadan ekleyerek, bir hafta içinde yavaş bir geçiş yapmaktır. Bu geçiş, evcil hayvanın sindirim sisteminin alışmasına olanak sağlar ve ishal ihtimalini azaltır.

PDSA'ya göre, diğer olası kedi ishali nedenlerinden bazıları şunlardır:

  • Virüsler; ör. kedi enfeksiyöz peritoniti (FIP)
  • Parazitler; ör. kurtlar, giardia, kriptosporidyum
  • Kedinizin bağırsak mikrobiyomundaki (bakteriler dahil) dengesizlikler
  • Bağırsak tıkanıklığı
  • Gıda intoleransları/alerjileri
  • İltihaplı bağırsak hastalığı
  • Antibiyotikler ve diğer ilaçlar
  • Zehirlenme/toksinler
  • Bağırsak enfeksiyonları; ör. salmonella, kampilobakter
  • Pankreatit
  • Karaciğer hastalığı
  • Böbrek hastalığı
  • Hipertiroidi
  • Kanser

Kediniz İshal Olursa Ne Yapmalısınız?

Kedinizin davranışlarını kontrol edin. İyi hissediyor gibi mi yoksa normalden daha yorgun mu görünüyor? İştahı azaldı mı veya normalden farklı diğer belirtiler gösteriyor mu? Ayrıca kusuyor mu? Kedilerde ishalin birkaç saatten kısa sürede geçmesi veya başka hiçbir belirti görülmemesi durumunda bu genelde bir acil durum değildir. Ancak kediniz sık sık ishal oluyorsa veteriner hekiminizi ziyaret etmeyi göz önünde bulundurun.

Uzun süren (bir günden fazla) ishal ve davranışlarda önemli değişiklik ile başka işaretlerin eşlik ettiği ishal durumları, acilen tedavi edilmelidir ve kediniz hemen veteriner hekimine veya veteriner polikliniğine götürülmelidir. Parlak kırmızı kanlı veya daha koyu renkli dışkılar da acil durum olarak görülmelidir.

Son olarak, sonraki ziyaretinizde veteriner hekiminize söyleyebilmeniz için ishalin sıklığını ve durumunu not edin.

Veteriner hekiminiz Nedenini Nasıl Belirler?

Veteriner hekimler, kedinizin ishal olma nedenini belirlemek için birkaç teknik kullanabilir:

  • Kedinin tıbbi geçmişi
  • Fiziksel muayene
  • Basit laboratuvar çalışması (ör. kan testi, dışkı muayenesi)
  • Röntgen (ör. x-ray)
  • Sonografi (ör. ultrason)
  • Gastro intestinal işlev testleri (kan testleri)
  • Endoskopi/kolonoskopi ve biyopsi (doku örneği almak için)
  • İlaç denemeleri (bir ilaca verilen reaksiyonun değerlendirilmesi)
  • Gıda denemeleri (belirli gıdalara verilen reaksiyonun değerlendirilmesi)

Tedavilerin ve Beslenmenin İshali Nasıl Etkilediği

İshalin tedavi edilmesi altında yatan nedene bağlıdır. Çeşitli etkenlere bağlı olarak veteriner hekiminizin önerebileceği birçok ishal tedavisi vardır. Ancak bu durumun yönetilmesinde beslenme önemli bir rol oynar.

Sağlıklı kedi dışkısında, beslenmenin önemli bir yeri vardır. Yetersiz beslenme, kronik (devam eden) ishale yol açabilir. Bu nedenle veteriner hekiminiz, kedinizin beslenmesini de değerlendirecektir. Tedavi olarak, farklı kedi mamaları arasında geçiş yapılmasını önerebilir. Düşük yağ içeren veya lif ilaveli kompleks karbonhidrat ya da sindirilebilir kompleks karbonhidratlar açısından daha zengin olan mamalar önerilebilir.

Kronik ishal durumları, çoğunlukla ilaçların yanında özel diyetetik mamalara da yanıt verir. Bu GI hastalığı kategorisine, "mamaya yanıt veren enteropati" adı verilir. Birçok durumda veteriner hekiminiz, doğru sindirime yardımcı olmak ve iyi bir dışkı kalitesi sağlamak için kedinizin hayatı boyunca diyetetik mama tüketmesini önerir. Gıda intoleransı olan durumlarda, bu kediler için beslenme denemesinin bir parçası olarak, hidrolize veya yeni protein mamaları önerilebilir. Bu süre boyunca kediler yalnızca önerilen mamayı tüketebilir; ödül maması veya başka atıştırmalıklar verilmez. Bu denemeler, ishal olan evcil hayvanlar için genelde hafta sürer ancak kaşıntı veya derilerinde ya da kürklerinde herhangi bir sorun varsa, 12 haftaya kadar da sürebilir.

Kedi ishali talihsiz bir durum olsa da doğru tedavi ve veteriner hekiminizin yardımıyla, kediniz, mutlu ve sağlıklı haline tekrar geri dönebilir.

 

Yazarın Biyografisi

Dr. Patty Khuly

Dr. Patty Khuly, Wellesley College ve Pensilvanya Üniversitesi Veteriner Fakültesi diplomalarına sahiptir. Prestijli VMD/MBA çift dal programının bir parçası olarak Wharton School of Business'tan MBA diploması almıştır. Miami, Florida'daki Sunset Animal Clinic'in sahibi olmaktan gurur duymaktadır. Ancak hepsi bu kadar değil. Dr. K okumayı, örgü örmeyi, yoga yapmayı, müzik dinlemeyi çok sevmesinin yanı sıra koşu yapmaya ve yemek yemeye bayılıyor. Üç köpek, sayısız kedi, kurtardığı iki keçi ve eğlenceli bir tavuk sürüsüyle birlikte South Miami'de yaşıyor.

Yazılarını funduszeue.info ve funduszeue.info adreslerinden takip edebilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası