sokak hayvanlarını korumak için neler yapabiliriz kısaca / Bilinçli bir hayvansever olarak hayvanları korumak için yapabileceğiniz 12 şey - Evcil Hayvan

Sokak Hayvanlarını Korumak Için Neler Yapabiliriz Kısaca

sokak hayvanlarını korumak için neler yapabiliriz kısaca

Sokak Hayvanlarını Korumak İçin Neler Yapabiliriz

Sokak hayvanları şehir hayatının bir parçası ve bizim desteğimiz, onların çok daha uygun koşullarda sağlıklı ve güvenli bir yaşam sürmeleri için olmazsa olmaz. Peki, sokak hayvanlarını korumak, onlara yardımcı olmak için neler yapabiliriz? Onları nasıl besleyebilir, sağlık durumlarının takibi için kimlerden destek alabiliriz?

Sokak hayvanlarını korumak için bilmeniz gereken en önemli konuları bir araya getirdik ve “Sokak hayvanlarını korurken nelere dikkat etmeliyiz?” sorusunu sizin için cevapladık. Keyifli okumalar dileriz.

1. Kapınızın Önüne Bir Kap Su Bırakabilirsiniz

Su hayatımızın temel ihtiyaçlarından biri. Bu durum tabii ki sokaktaki patili dostlarımız için de geçerli. Evlerimizdeki temiz içme suyunu onlarla paylaşarak sıcak yaz günlerinde serinlemelerine, kış aylarında ise temiz suya çok daha kolay ulaşmalarına yardımcı olabiliriz.

Kapınızın önüne, sokak köşelerine bırakacağınız bir kap su özellikle yaz aylarında birçok patili canın hayatını kurtarabilir. Tabii bu noktada suyun taze ve temiz olmasına özen göstermek değerli. Ayrıca bunu işe, okula, markete giderken bir alışkanlık haline getirmek en etkili çözümlerden biri olacaktır.

2. Öğünlerinizi Onlarla da Paylaşabilirsiniz

Yemeklerinizi sokaktaki köpekler ve kediler ile paylaşabilirsiniz. Her öğünde yemeklerinizin bir kısmını onların mama kaplarına doldurabilirsiniz. Ancak patili dostların metabolizmasının insanlardan çok daha farklı olduğunu unutmamalıyız. Yani kedi ve köpekler insanların yediği her besini yiyemezler. Mesela şekerli yiyecekler, soğan, sarımsak hem kediler hem de köpekler için oldukça zararlıdır. Benzer şekilde çok yağlı ve baharatlı besinler, süt ve süt ürünleri köpekler için sindirilmesi zor ve sağlık açısından sakıncalı gıdalardır.

Güvenli bir şekilde patili canlarla paylaşabileceğiniz bazı besinlere şöyle örnekler verebiliriz:

3. Yanınızda Mama Taşıyabilirsiniz

Artık neredeyse her markette patili dostlarımız için mama bulmak mümkün. Market alışverişinizi yaparken sokak hayvanları için mama da satın alabilirsiniz. Bir paket kuru ya da yaş mamayı sırt çantanıza koyabilirsiniz. Bu sayede sadece sokağınızda bulunan patili dostlarınızı değil, yemek bulamadığı için zor durumda olan sokak hayvanlarını çantanızda taşıdığınız mamalarla besleyebilirsiniz.

Üstelik SemtPati uygulaması üzerinden semtinizdeki patili dostların sağlık bilgilerini kontrol edebilir, onları düzenli olarak besleyen Gönüllüler ile iletişime geçerek beslenme rutinlerini ve özel sindirim ihtiyaçlarına uygun mamaları öğrenebilirsiniz. . Çünkü kediler ve köpekler için durumlarına göre özel olarak ayrı ayrı yaş ve kuru mamalar üretilir. Bunlar arasından seçim yaparak marketlerden uygun mamaları temin edebilirsiniz.

4. Güvenli Alanlar Hazırlayabilirsiniz

Özellikle soğuk havalarda yaşam, minik canlar için oldukça zor geçiyor. Birçok sokak hayvanı kış aylarında soğuktan hasta oluyor. Güvenli bir alan yaparak onlara yardım etmek aslında hiç de zor değil. Basit birkaç karton kutu, kalın örtü, plastik kutu ve straforlarla onlar için çeşitli korunaklar inşa edebilirsiniz. Böylece yağmurlu ve soğuk havalarda sığınacakları yuvaları olmuş olur. Evinize gelen kargolardan biriktirdiğiniz kartonlarla patili dostlarımıza güvenli bir alan oluşturmak için yazımıza göz atabilirsiniz.

5. Belediyelerin Veterinerlik Hizmetlerinden Yardım Alabilirsiniz

Patili dostlarımız için şehir yaşamı oldukça zorlayıcıdır. Bunun sonucunda birçok sokak hayvanı kaza geçirerek ciddi şekilde yaralanabilir.

ALO 153 hattını arayarak bölgenizde hayvanlar için verilen hizmetleri öğrenebilir, yaralı hayvanların konumunu ve durumunu bildirebilirsiniz.

6. Hayvan Bakımevlerine Destek Olabilirsiniz

Bulunduğunuz bölgenin yakınında bulunan geçici bakımevlerini ziyaret ederek her zaman orada sahiplenilmeyi bekleyen minik canlara yardım edebilirsiniz. Bakımevlerine mama bağışında bulunabilir sahipsiz hayvanların yardıma ne kadar ihtiyacı olduğunu evrenize anlatabilirsiniz. Bu sayede de sokak hayvanlarına yardım etmek isteyen birçok gönüllüye ulaşabilirsiniz.

Tüm bunlara ek olarak her canlının sevgiye ihtiyacı olduğunu unutmamakta fayda var. Yaşamımızın bir parçası olan hayvan dostlarımıza sevgi göstermek, onları korumak adına yapabileceğimiz en güzel davranışlardan biridir.

Canlılar alemi, insan, bitki ve hayvanlardan oluşur.    İlk çağlarda insanlar hayvanlardan korkuyorlardı . İnsanlar hayvanlardan korunmak için evlerini dağların yamaçlarına, kayalıklara  inşa ediyorlardı.  Zamanla insanlar hayvanlara yaklaştılar, korkmamaya başladılar.  İnsanlar  daha sonra bu  çağlarda kedi, köpek, at, koyun, sığır gibi hayvanları evcilleştirmeyi başardılar. Evcilleşen hayvanlar insanların en büyük yardımcısı oldu.

 Pek çok filmde, kitapta, ya da gerçek hayatta sahipleri için canını veren hayvan hikayeleri okuruz, duyarız,izleriz.  Hayvanların sahiplerine bağlılıkları, sadakatleri hayvan sevgisinin doğmasına ve büyümesine sebep oldu.  Hayvanı seven insanlar hayvan hastalıklarına iyileştirmek için çalıştılar. Birçok yöntem, ilaç vs. geliştirdiler.  Bugün tüm uygar ülkelerde hayvan hastahaneleri kurulmuştur.  Hayvan hastalıklarına karşı birçok önlem ve koruma metodu uygulanmaktadır. 

Başlıca besinlerimiz olan et, süt, yumurta, yağ  hayvanlardan sağlanmaktadır.  Giyeceklerimizin büyük bir bölümü de hayvanların derisinden, yününden ve tüylerinden yapılmaktadır. Bazı ilaç, aşı vs. gibi maddelerde de hayvansal  maddelerden yararlanılmaktadır.  Doğadaki birçok hayvandan doğrudan ve dolaylı olarak faydalanmaktayız.  

Hayvanları seven insanlar, insanları daha içten ve samimi bir sevgi ile severler.  Hayvanları seven insanların  yardımseverlik, iyilik, dostluk gibi  duyguları daha  fazla gelişmiştir.  

Hayvanların yasalar önünde birçok hakları bulunmaktadır.  Hiçbir insan hayvanların her şeyden önce doğal hayatın bir parçası olduğunu onların da bir canlı olarak bu doğada yaşama haklarının bulunduğunu unutmamalıdır. 

Tüm insanlar ellerinden geldiği kadar hayvanları korumaya çalışmalıdır. 

Hayvanları korumak için; 

  1. Zor durumda olan  hayvanları koruyalım. Onların bakımına yardımcı olalım.
  2. Bakımını üstlendiğimiz hayvanların yiyeceklerini, içeceklerini düzenli olarak karşılayalım.  .
  3. Hayvanlara eziyet edilmesi insanlıkla bağdaşmaz.  Ayrıca bu davranış yasalarımıza göre suçtur. Bu suçu işleyenleri uyaralım.
  4. Kuşların ve  karıncaların yuvalarını bozmayalım. Yumurtalarını almayalım. Avlanma mevsimi dışında kesinlikle av hayvanlarını avlamayalım.
  5. Hayvanları korkutmayalım, ürkütmeyelim. Onlara şakadan da olsa eziyet etmeyelim.
  6. Bakamayacağımız, besleyemeyeceğimiz  hayvanları eve almayalım. Biz almazsak belki bakabilecek biri alır.
  7. Yiyecek artıklarımızı, özellikle ekmeği, çöplüğe atacağımıza yakınımızda bulunan hayvan besleyicilerine  ya da birilerinin görebileceği uygun bir yere bırakalım.  

Bütün bunların dışında en önemlisi onları koruma altına almalıyız. Birçoğumuzun beslediği evcil hayvanı bulunmaktadır. Bu evcil hayvanlar sahipleri için çok önemlidir. Onların kaybolması, kaçırılması, ölmesi vs. sahiplerinde derin üzüntülere neden olabilmektedir.  Bu üzüntüleri yaşamamak için hayvan sever insanların imdadına   Hayvan Takip cihazları yetişmektedir. Bu cihaz sayesinde aklınız hayvanınızda kalmayacak,  kediniz, köpeğiniz güven altında olacak. 

Hayvan Takip cihazını en hareketli hayvanlarda dahi kullanabilirsiniz.   Tek yapmanız gereken hayvan takip gps cihazına  bir sim kart yerleştirmektir.  Daha sonra gerekli uygulamaları yaptıktan sonra hayvan  takip sistemini evcil hayvanınızın tasmasına rahatlıkla yerleştirebilirsiniz.  Hayvan takip programının 6 gün pil ömrü vardır. Hayvan takip çipi 2 saat içerisinde şarj edilebilir.  Telefonun ile evcil hayvanınızı takip edebilir,  yurt dışından dahi  hayvanınızın konumunu alabilirsiniz. Çok sevimli , küçük dostlarınız için bir şeyler yapmanızın tam zamanı. Sail güvenlik / Hayvan takip tasması ve diğer ürünlerimiz için sizleri sitemize bekleriz. 

Tags: hayvan takip cihazı, hayvan takip, evcil hayvan takip cihazı, hayvan takip cihazı fiyatları, hayvan takip fiyatları, cep telefondan hayvan takip cihazı, köpek çipi, köpek takip çipi fiyatları, hayvan takip çipi fiyatları, kedi takip çipi

Sokak hayvanları için neler yapabiliriz?

Dostlarımızın sokaklarda hayatta kalmalarını zorlaştıran ne yazık ki birçok sebep var. Bu konuda bizlere de onları koruma ve daha iyi yaşam şartları sağlama sorumluluğu düşüyor. Peki sokak hayvanlarını korumak için neler yapılabilir? Kadıköy Belediyesi sizin için küçük onlar için büyük olan birkaç adımı derledi.


En güzeli evinizin kapılarını bir hayvana, bir can dosta açmanızdır. Onunla birlikte yaşamaya başlamanın sizin hayatınızda ne kadar büyük değişiklikler yaratacağını anlamanız uzun sürmeyecektir. Can dostunuz da kısa sürede eve alışacak ve keyfine bakacaktır.


Hayvan sahibi olmak için aklımıza gelen diğer birçok sebep var. İsterseniz siz de buraya tıklayarak bu konudaki haberimizi okuyabilirsiniz.


Barınaktan köpek sahiplenmekle ilgili bilgilendirici videomuzu da buradan izleyebilirsiniz:



Eğer evinizin koşulları bir hayvanın uzun süre kalmasına uygun değilse yaralı, hasta durumundaki hayvanları kısa süreliğine misafir edin.


Ofisinizde onlar için küçük bir yer açın. Kısa süre içinde tüm ofis çalışanların can dostu olduğunu göreceksiniz. Ofiste yaşama koşulları uygun değilse iş yerinizin önünde bir kulübe yapabilir ve mama, su kapları koyarsanız bir hayvanın yaşamını kurtarmış ve destek vermiş olursunuz.


Kediler sıcak yer aradığında ilk gittikleri yerlerden biri arabaların altı veya motorlarıdır. Arabanızı çalıştırmadan önce tekerlekte ya da motorda bir kedi olup olmadığını mutlaka kontrol edin.



Karton, plastik ya da tahtadan yapılabilecek kedi-köpek evleri sokak hayvanlarının korunaklı bir yuvaları olması demek. Yapımı oldukça kolay olan bu evleri yağmura ve kara karşı dayanıklı olması için naylonla kaplamanız gerekiyor. Hiçbir şey yapamıyorsanız boş bir karton kutuyu naylon poşetle kaplayıp yan yatırabilir bir sokak kedisinin en azından kısa süreli konaklayıp ısınabileceği bir ortam yaratabilirsiniz.


Su hayvanlar için hayattır. Sokak hayvanları için bir kap su mutlaka bulundurun. Metal ya da çelik su kapları suyu çabuk dondurur, kış aylarında bu tür kaplara su koymak yerine plastik kaplara su koymak ve bu suların ılık olmasına dikkat etmek daha mantıklı. Eğer suya bir damla zeytinyağı damlatırsanız suyun donmasını engelleyebilirsiniz. Soğuk havalarda sokak hayvanları için ne yapılabilir? yazısını okumak için tıklayınız...


Kış aylarında insanlar gibi hayvanlar da hastalıklara karşı daha savunmasız hale gelebiliyorlar. Geçirecekleri ufak bir üşütme bile bazen canlarını tehlikeye atabiliyor. Bu duruma engel olmak ve bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için sokağa koyduğunuz su kabına veterinerlerden alabileceğiniz vitamin takviyesi ekleyebilirsiniz.


Özellikle kar yağdığında yiyecek bulmak sokak hayvanları için mümkün olmuyor. Marketlerde sokak hayvanları için satılan mamalardan alıp akşam eve giderken beş dakikanızı ayırarak mama kaplarına ya da kuru alanlara mama bırakabilirsiniz. Düşük bir ücret karşılığında kasaptan sakatat alıp hayvanlar için yol kenarlarına koyabilirsiniz. Mama alamıyorsanız evdeki artan yemekleri onlara verebilirsiniz. Hayvanlara bozuk yemek vermeyin. Soğuk havalarda direnci azalan hayvanlar için bir ishal vakası bile ölümcül olabilir.



Kuşlar kedi ve köpekler gibi yaklaşmazlar ama onlar için pencerenizin önüne ekmek kırıntıları serpebilir ya da bahçenizdeki ağaçların dallarına ekmek parçaları asabilirsiniz. Ayrıca yarısı kesilmiş bir pet şişeye buğday taneleri ya da ıslak ekmek koyup ağaç dallarına asabilirsiniz.


Yaralı ve hasta olduğunu düşündüğünüz bir hayvan görürseniz onu kaderine terk etmeyin. En yakın belediyeye haber verin. Aşırı biçimde titreyen bir hayvan gördüğünüzde büyük ihtimal hipotermi geçiriyor olabilir, onu evinize alıp yavaş bir şekilde ısıtmalısınız.


Yaşadığınız ilçede bir hayvan barınağı varsa özellikle kış aylarında bu barınakta çok sayıda hayvan var demektir. Barınaklara yapacağınız mama bağışları sayesinde çok daha fazla hayvanın ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlayabilirsiniz. Kullanmadığınız battaniyeler ve eski gazeteler onların çok işine yarayacaktır.


Tüm canlılar için sevgi temel ihtiyaçtır. Sevginizi ve şefkatinizi onların üzerinden çekmeyin. Unutmayın dünya onlarla güzel…




Dünya Dostlarımızın da Evi: Hayvanları Korumak İçin Neler Yapmalıyız?

Dünyadaki tüm canlılar birbirine bağlı ve bu düzen bozulduğunda hayat, her canlı türü için çok daha zor bir hal alıyor. İnsan nüfusu gün geçtikçe artarken dünyamızda yaşayan hayvanların sayısı gittikçe azalıp bir tehdit oluşturuyor. Fakat bu dünya sadece insanların değil, hayvanların da evi. Peki, hayvanları korumak için neler yapabiliriz?

Hayvanları Korumanın Önemi Nedir?

Einstein’a ait olduğu söylenen “Arıların nesli tükenirse insanlığın 4 yıllık ömrü kalır.” sözünü duymuş olabilirsiniz. Çünkü arılar, çiçeklerin döllenmesini sağlayarak sebze ve meyve oluşumuna katkıda bulunuyorlar. Arıların dünyada olmaması ise hem diğer hayvanların hem de insanların yiyecek konusunda zor duruma düşmesine ve hatta kıtlığın baş göstermesine bile neden olabilir. Yani hayvanları korumak için yapılması gerekenler sadece aynı sokağı paylaştığımız dostlarımız için yaptıklarımızdan çok daha fazlasını kapsıyor. Dünyada yaşayan tüm hayvanları koruyarak canlı çeşitliliğini hayatta tutabilir ve pek çok canlının nesli tükenen hayvanlar arasına girmesinin önüne geçebiliriz. Bu bilinci artırmak için ise Dünya Hayvanları Koruma Günü var! Peki, Dünya Hayvanları Koruma Günü ne zaman? Hemen söyleyelim: Her yıl 4 Ekim günü, Hayvanları Koruma Günü olarak kutlanıyor. Şimdi, hayvanları korumak için neler yapabilir anlatmaya başlayalım.

Hayvanları korumanın önemi nedir?

Çevre Kirliliğinin Artmaması İçin Yapmanız Gerekenler

Eviniz kirliyken rahat bir şekilde evde vakit geçirebiliyor musunuz? Böyle bir durumda hem çok rahatsız hissettiğinizi hem de kirlilik nedeniyle baş etmek zorunda kalabileceğiniz hastalıkların bilincinde olduğunuzu biliyoruz. O halde tüm canlıların evi olan dünyamızdaki çevre kirliliğini azaltmak için de elimizden geleni yapmalıyız. Bu doğrultuda, vakıfların düzenlediği 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü etkinliklerine katılabilirsiniz. Fakat sadece bu özel günde değil, tüm yıl boyunca daha yaşanabilir bir dünya sağlamak amacıyla yapmanız gerekenler bulunuyor!

Çevre kirliliğinin artmaması için yapmamız gerekenler.

  • Plastik tüketimini minimuma indirin.

Dünya çapında yılda yaklaşık yarım trilyon plastik poşet kullanıyoruz. Plastiklerin doğada yok olması ise yaklaşık 500 yıl sürüyor. Denizlere, okyanuslara karışan plastikler, sadece kara canlılarının değil, deniz canlılarının da hayatını tehdit ediyor. Ambalajlama nedeniyle her ne kadar plastik tüketimini tamamen bitirmek şu anda hayal olsa da hayvanların da yaşam hakkı olduğunu hatırlayarak plastik kullanımını minimumda tutabilirsiniz.

Biz, Koçtaş olarak plastik kullanımını azaltabilmek için 5 Haziran 2017 tarihinden bu yana mağazalarımızda plastik poşetleri, küçük bir tutar karşılığında müşterilerimize sunmaya başladık. Bu uygulama ile aylık plastik tüketimini %58 azalttık! Poşet gelirlerinin tamamını ise Deniz Temiz Derneği TURMEPA’ya bağışlayarak doğaya daha çok katkı sağlamayı ve doğanın kirlenmesine engel olmayı amaçlıyoruz.

  • Doğa ve dünya için zararlı maddeleri kullanmayın.

Evlerimizde kullandığımız çoğu temizlik ürünü doğayı kirletiyor. Doğaya zarar vermemek için ise yapmanız gereken, doğayı koruyan ürünler kullanmaya özen göstermek. Örneğin TURMEPA’nın doğa için zararsız ürünlerini kullanabilirsiniz. Dernek; el sabunundan cam siliciye, zemin temizleyiciden yağ çözücüye pek çok ürün sunuyor.

Ev temizlik ürünlerinin yanı sıra deodorant ve parfüm gibi kişisel bakım ürünleri de ozon tabakasının delinmesine neden olarak tüm canlıların hayatlarını tehlikeye atıyor. Deodorant ve parfümlerin içerisinde bulunan CFC gazı, ozon tabakasının delinmesini direkt olarak etkiliyor. Bu nedenle, kişisel bakım ürünleri seçiminde CFC gazı içermeyen alternatifleri tercih etmeniz önem taşıyor.

Doğa ve dünya için zararlı maddeleri kullanmayın.

  • Geri dönüşüme katkı sağlayın.

Çöp olarak görüp çöp kutunuza attığınız her şeyin aslında doğada yok olmak için zamana ihtiyacı var. Cam, kâğıt, plastik, metal, ahşap, hatta tekstil ürünleri… Her kategoriyi ayırdıktan sonra geri dönüşüm istasyonlarına atarak geri dönüştürülmelerini sağlayabilir ve bu sayede doğanın kirlenmesini önleyerek hayvanların doğal yaşam alanlarında karşılaşabilecekleri olası zararların önüne geçebilirsiniz.

Sokak Hayvanlarını Korumak İçin Neler Yapabilirsiniz?

Evize girerken sizi karşılayan, bacaklarınıza dolanan, kapınızın önünde yaşayan bir kedi ya da gün içerisinde sokak sokak dolanan köpek… Elbette onların da korunmaya ihtiyacı var. Peki, sokak hayvanlarını korumak için yapılması gerekenler nelerdir?

Sokak hayvanları için neler yapabilirsiniz?

  • Yemek bulmaları sanıldığı kadar kolay değil; yemeğinizi paylaşın.

“Sokaktaki kedi köpek aç kalmaz, yiyecek bir şey bulurlar.” diye yaygın bir düşünce olsa da bu aslında doğru değil. Hayvan sevgisini en yoğun şekilde yaşamamızı sağlayan sokak hayvanları için kapının önüne bir kap su ve bir kap mama bırakmayı yaz-kış ihmal etmemelisiniz. Dilerseniz evde kalmış, yiyebilecekleri yemekleri de sokak hayvanlarıyla paylaşabilirsiniz.

  • Sokak hayvanları için kulübe yapın.

Kış mevsiminde soğuk hava koşullarından en çok etkilenenlerden biri, evi sokaklar olan hayvanlar. Bu durumda “Hayvanları soğuktan korumak için ne yapmalıyız?” sorusu akıllara geliyor. Mevsimden en az şekilde etkilenmesi için ise ona tatlı bir kulübe yapmak güzel fikir! Eğer siz de sokak hayvanlarına güzel bir yuva vermek isterseniz “Minik Dostlar Üşümesin: Kedi, Köpek Kulübesi Nasıl Yapılır?” yazımız sayesinde basit bir yöntemle bu isteğinizi yerine getirebilirsiniz.

  • Hayvan haklarını koruyan derneklere üye olun.

Elbette tek başınıza sokaktaki canlıların daha kaliteli bir hayatı olması için çalışabilirsiniz, ama birlikten kuvvet doğar! Derneklere üye olarak sürekli bir şekilde hayvanların korunmasına katkı sağlayabilirsiniz.

Dünyadaki tüm hayvanları korumak elinizde!

 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir