bağırsakların iç içe geçmesi / Çocuklarda ve Bebeklerde Bağırsak Düğümlenmesi Nedir, Nasıl Tedavi Edilir | Çocuklu Dünya

Bağırsakların Iç Içe Geçmesi

bağırsakların iç içe geçmesi

İnvaginasyon nedir?

İnvaginasyon veya bağırsak düğümlenmesi, farklı nedenlerle bağırsakların iç-içe geçmesi durumudur. Daha yukarıdaki bağırsak kısmı daha aşağıdaki bağırsak içine geçmesi ile oluşur. İnce bağırsakların iç-içe geçmesi, kalın bağırsakların iç-içe geçmesi gibi alt tipleri olsa da, en sık görülen şekli ince bağırsağın kalın bağırsak içine geçmesidir.

İnce bağırsaklar kalın bağırsağın içine geçerse ne gibi yan etkiler görülür?

İnce bağırsaklar kalın bağırsağın içine girdiği zaman ince bağırsağın oluşan ödem sebebi ile kanlanması bozulmaktadır. Tedavide geç kalındığı durumda bu, bağırsak segmentinin kaybına sebep olmaktadır.

Kimlerde görülür?

Hastalık, genellikle 5 yaş ve altındaki çocuklarda görülür. Ancak daha az sıklıkta olmakta her yaştan çocuklarda görülebilir.

Sebebi nedir?

Hastalık, genellikle karın içindeki büyümüş lenf düğümlerine veya lenf dokularına bağlı olarak gelişmektedir. Bu nedenle hastalık lenf nodlarının büyüdüğü Üst Solunum Yolu enfeksiyonlarında veya karın içi enfeksiyonlarda daha sık görülmektedir. Bunun dışında olayı başlatan herhangi bir nedene bağlı olarak ta gelişebilmektedir. Bunun en sık görülen şekli barsak hareketlerinin arttığı durumlardır ( misal: ishal, rotavirus aşısı ve s. ).

Belirtileri ( semptomları) nelerdir?

İnvaginasyonun belirtileri: sancı şeklinde karın ağrısı ( her dakika ara ile gelen, çocuğu kıvrandıran karın ağrısı), sarı-yeşil renkli, safralı kusma, karında şişlik olması ve dışkıda gözle görülür kan olması. Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonu sırasında çocuğunuzda yukarıda sadalanan belirtiler varsa, invaginasyon olasılığı yüksektir ve mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Tedavisi nedir?

Son yıllarda invaginasyonların standart tedavisi kapalı yöntemle yapılan girişimlerdir. Genellikle hava veya serum sıvısı popodan verilerek ultrason veya röntgen eşliğinde barsakların açılması sağlanmaktadır. En yaygın kullanılanı Pnömotik Redukiyon dediğimiz hava ile açma yöntemidir. Bu yöntemle invaginasyonun tedavi başarısı %90’lara kadar çıkmaktadır. Eğer hava ile veya sıvı ile açma yöntemi başarısız olursa o zaman açık yöntemle ameliyat yapılmaktadır.

Hastalık tekrarlar mı?

Özellikle 5 yaşına kadar çocuklarda, özellikle ilk 3 gün içerisinde tekrarlama ihtimali vardır. Hastalık tekrarladığı zaman da hava ile açma işlemi uygulanmaktadır. İlk sefer bağırsakların hava ile açılması, ikinci sefer de açılacağı garantisini vermemektedir.

Doktor olarak tavsiyeleriniz nelerdir?

Hastanızda bağırsak düğümlenmesi varsa, mutlaka hava veya sıvı ile açma tedavisinin uygulandığı merkezlerde tedavi ettirmeğinizi tavsiye ederim. Yukarıda da söylediğim gibi, bu tedavi seçeneğinin başarısı çok yüksektir ve dışkıda kan olması bu tedavisinin uygulanması için engel değildir. Bu tedavi ile hastanız anestezi almadan, hiç bir kesi olmadan, en fazla bir gün hastanede yatarak tedavi edilebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

İnvajinasyon Nedir, Neden Olur? İnvajinasyon Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bağırsağın içinde bulunan dışkının katılaşarak hareket edemeyecek duruma gelmesi bağırsak tıkanıklığına neden olması ile kişilerde daha önemli ve ciddi sıkıntılara yol açabiliyor. Bağırsak düğümlenmesi, genellikle acil müdahale gerektiren sorunlar ortaya çıkarıyor.

İnvajinasyon Nedir?

İnvajinasyon, bağırsaklardaki dışkının katılaşarak iç içe geçmesi sonucunda ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Bağırsak parçasından birinin kendinden sonra gelen parçanın içine girmesi ile meydana gelen bir rahatsızlık olup, tedavisindeki ilk öncelik ise, bağırsaklarda oluşan tıkanıklığı çözmektir.

İnvajinasyon Neden Olur?

İnvajinasyonun yani halk arasındaki adı ile bağırsak düğümlenmesinin tam olarak neden kaynaklandığı tespit edilemese de, genellikle viral enfeksiyonlar nedeni ile ortaya çıkan bir hastalık olduğu biliniyor.

Bağırsak düğümlenmesinden önce üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmiş olan hastalarda bu sorun ile daha çok karşılaşılıyor. Bazı durumlarda, kitleler, lenf düğümleri ya da polipler bağırsakların içine geçer ve bunun sonucunda da bağırsağın düğümlenmesine neden olur.

İnvajinasyon Belirtileri Nelerdir?

Bağırsak düğümlenmesinin belirtileri şiddetli ve ani bir şekilde ortaya çıkarak gelişir. En çok görülen bu belirtiler ise:

Mide bulantısı

Aşırı kusma

Dışkıda kan

Kabızlık

Karın ağrısı

Karın şişliği

Şok şeklinde sıralanabilir.

İnvajinasyon Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bağırsak düğümlenmesi insan sağlığı açısından çok tehlikeli sonuçlar ortaya çıkaran çok önemli ve ciddiye alınması gereken bir rahatsızlıktır. Bu sorun, tedavi edilmediği takdirde vücutta kalıcı hasarlara neden olabilir. Bu nedenle bağırsak düğümlenmesi belirtilerinin fark edilmesi durumunda acilen bir uzman doktora görünerek tedavi olmak önemlidir. Tedavisi gerçekleştirilmeyen bağırsak düğümlenmesi, ilerleyen zamanlarda bağırsakta yırtılmalara, karın içinde apse oluşumuna, kan zehirlenmesine ve hatta hastanın ölümüne neden olabilir.

Çocuklarda Bağırsak Düğümlenmesi Hastalığı ve Tedavisi

Çocuklarda ve Bebeklerde Bağırsak Düğümlenmesi Nedir, Nasıl Tedavi Edilir

Bağırsak düğümlenmesi hastalığı bahar aylarında çocuklarda sık karşılaşılır.


“Bir telefon çalar ve bir çocuk doktoru endişeyle kusan bir çocuğun olduğunu, genel durumunun bozuk olduğunu, karnının sancı şeklinde ağrıdığı ve durumun çok hoşuna gitmemesi nedeniyle bir ultrason isteğini, çekilen ultrasonda bağırsakta düğümlenme gözlendiğini belirtir. Ardından endişe içinde gelen aile ve çocukla karşılaşmamızda ilk sorduğumuz sorulardan biri son iki hafta içerisinde bir viral hastalık geçirip geçirmediği ve karın ağrısının ne zaman başladığı olur…”

Sevgili anne babalar, özellikle bahar aylarında genellikle çocuk doktoru meslektaşlarımızdan bu senaryo ile sıklıkla aldığımız telefonlar üzerine karşılaştığımız bağırsak düğümlenmesi hastalığı nedir? Birazcık anlatayım…

Çocuklarda Bağırsak Düğümlenmesi Nedir ve Nasıl Olur?

Çocuklarda bağırsak düğümlenmesi acil tedavi gerektirir. Normalde sürekli hareket halinde olan bağırsağın, bir kısmını hareketsiz bırakan bir engel durumunda, kendi içerisine doğru hareketi sürdürüp sıkışma durumuna halk arasında bağırsak düğümlenmesi hastalığı, tıp dilinde invajinasyon denmektedir.

Ücretsiz üye olarakeğitici oyunları gör!

Çocuğunuzun gelişimini en iyi şekilde takip edin
Aylık gelişim bilgilerini görün ve takip edin
’den fazla eğitici oyunla çocuğunuzun gelişimine katkıda bulunun
Annelik ve babalık hakkında uzmanlarla görüşün

Bağırsak Düğümlenmesi Neden Daha Çok Bahar Aylarında Görülür?

Sıklıkla karşılaştığımız nedenlerden biri bahar aylarında hava değişiklikleri nedeniyle bağışıklık sisteminin zayıflaması sonrası görülen özellikle viral hastalıklardır (üst solunum yolu enfeksiyonları, ishaller).

Bu enfeksiyonlar tutulumun olduğu lenf bezlerini şişirmesi yanında bağırsaktaki lenf bezlerinin de şişmesine neden olmaktadır. Büyüyen lenf bezleri bağırsak hareketlerini engellemekte ve bağırsağın kendi içine doğru girip sıkışmasına neden olmaktadır.

Bağırsak Düğümlenmesi Hangi Yaşlarda Daha Sık Görülür?

Çocuklarda en sık 2 yaş altında görülmektedir. 2 yaş altında görülen bağırsak düğümlenmelerinde en sık neden lenf nodlarıdır.

2 yaş üzerinde yaşanan bağırsak düğümlenmesinde tetikleyici nokta denilen neden mutlaka araştırılmalıdır. % arasında lenf bezleri haricinde patolojik bağırsak anomalileri (meckel divertikülü gibi), tümörler (lenfoma gibi) tetikleyici olabilmektedir. Bu durum daha çok tekrarlayan hallerde ve büyük çocuklarda akla gelmelidir.

Çocuklarda ve Bebeklerde Bağırsak Düğümlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Öncelikle geçmeyen, aralıklı, sancı şeklinde gelişen, şiddetli karın ağrısı görülmektedir. Bebeğinizde de bu ağrı aralıklı olarak ayaklarını karnına çekip şiddetli ağlamalar şeklinde belirti verebilir. Bu ağrıya bulantı, kusma, ateş eşlik edebilir. İlerleyen aşamalarda kanlı çilek jölesi şeklinde kaka yapma, ciddi halsizlik, solukluk görülebilmektedir.

Bağırsak Düğümlenmesi Nasıl Anlaşılır, Nasıl Tanı Konulur?

Genel karın muayenesinde karında sosis şeklinde kitle hissedilmesi bu hastalığa tipik bir bulgudur. Ardından yapılan rektal muayenede karın içerisindeki hadise hissedilebilmektedir. Kesin tanı ultrason yöntemi ile konulur.

Çocuklarda ve Bebeklerde Bağırsak Düğümlenmesi Nasıl Geçer ve Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Genellikle % oranında olan bu acil durum çeşitli materyaller kullanılarak yapılan rektal müdahalelerle ultrason eşliğinde tedavi edilebilmektedir. Bu tedavi yöntemini kullandığımız hasta grubu hastalığın seyrinin çok ilerlememiş olduğu, 2 yaşın altındaki çocuklardır. İlerlemiş ve bağırsak bütünlüğünün riskli hale geldiği geç kalınmış vakalarda ve yaşı daha büyük olan çocuklarda direk cerrahi kararı da verilebilmektedir.

Bu cerrahi yöntemler arasında en sık laparoskopik yöntem tercih edilmektedir. Ameliyatın amacı iç içe girmiş bağırsak boğumunu açıp dolaşımını kontol etmek ve buna neyin neden olduğunu tespit etmektir. Bazı ilerlemiş vakalarda sıkışmış bağırsağın gangren olup, bağırsağın kısmi kaybına kadar giden durumlar görülebilmektedir.

Bağırsak Düğümlenmesi Tedavisi Sonrası Nelere Dikkat Etmeliyiz?

%10 hastada tedavi sonrası ilk 24 saatte hastalığın tekrarladığı görülmüştür bu nedenle ilk 24 saat yakın takip yapılmalıdır.

Doktorunuzun önerisi ile beslenmeye başladıktan sonra, bağırsaklara ağır ve yabancı gelmeyecek besin grupları (lifli gıdalar, kefir, kırmızı et ve balık, tam tahıllı gıdalar, yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı meyveler) ile 3 haftalık bir diyet (fastfood, çikolata, asitli içeceklerden uzak) ve bağışıklığı güçlendirecek besin ve vitamin grupları desteği yapılmalıdır.

Çocuğun kabız veya ishal olmamasına dikkat edilmelidir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası