spiral taktırmak yan etkileri / Kendisi küçük, Doğum kontrol için başarısı çok büyük:Spiral – Avrasya Hospital

Spiral Taktırmak Yan Etkileri

spiral taktırmak yan etkileri

Spiral taktırmak zararlı mıdır?

Spiral taktırmak zararlı mıdır?

Kadınların hamilelikten korunmak için taktırdıkları spiralin zararlı olduğunu biliyor muydunuz? İşte ciddi hastalıklara neden olan spiralin zararları…

Spiral bir doğum kontrol yöntemidir. Genellikle rahim içine T şeklinde yerleştirilir. Fakat spiral takan birçok kadın spiralin takıldığını unutur. Bu durumda rahimde komplikasyon enfeksiyona neden olur. Spiral, bazı kadınlarda dış gebelik riskini artırır. Ancak dış gebeliğin tek nedeni spiral değildir. 

Uzmanlar, spiral takan kadınların yılda en az iki defa kontrole gitmeleri gerektiğini söylüyor. Aksi takdirde bazı kadınların rahim ağızları spiral takmaya müsait olmadığından spiralin düşme ihtimali vardır. Bu durumu yaşayan kadınlarda; adet zamanı olmadığı halde kanamalar meydana gelir. Ayrıca adet sancısı gibi sancı yaşanır.

 Spiralin, en olumsuz etkilerinden bir rahime zarar vermesidir. Yerinden oynayan spiral kontrol edilmediğinde rahim ağzında iltihaplanmaya neden olur. Bu da hem koruyuculuğu azaltır hem de ciddi rahatsızlıkları beraberinde getirebilir.

Rahimin iç duvarına zarar veren spiralin yerinden oynadığı ya da düştüğü; şiddetli kasılmalar, koyu renkli kanama, titreme gibi belirtilerle anlaşılır. Hasta hemen tedavi edilmelidir. Ancak tedavi olumlu sonuç vermezse spiral çıkartılır.

Hamilelikte riskli durumlar

İLİŞKİLİ HABER

Hamilelikte riskli durumlarAdet gecikmesi neden yaşanır?

İLİŞKİLİ HABER

Adet gecikmesi neden yaşanır?Ertesi gün hapı nedir? Zararları var mıdır?

İLİŞKİLİ HABER

Ertesi gün hapı nedir? Zararları var mıdır?

Spiral nedir? Spiral nasıl takılır? Yan etkisi var mıdır?

Uzun süre koruma sa&#;layan ve dönemsel aral&#;klarla kontrolü yap&#;lan spiraller kad&#;nlar&#;n do&#;um kontrolünde kullanaca&#;&#; en rahat yöntemlerden biridir. Etkili bir yöntem olmas&#;n&#;n yan&#; s&#;ra kolayl&#;kla yap&#;labilen bir uygulamad&#;r. Bu nedenle yayg&#;n bir &#;ekilde tercih edilir.

Spiral (R&#;A) Nedir?

Esas&#;nda spiral kullan&#;m&#;n&#;n tarihi ’lü y&#;llara dayan&#;r. Eski dönemlerde oldukça büyük ve kaba spiral kullan&#;m&#; mevcut olsa da günümüzde geli&#;en teknoloji ile birlikte spiral küçük boyutlara eri&#;mi&#;tir. Hal böyle olunca t&#;p literatüründe spiral kavram&#; yerini ria kelimesine b&#;rakm&#;&#;t&#;r. “Spiral nedir?” denildi&#;inde ayn&#; zamanda bu uygulaman&#;n sa&#;l&#;k aç&#;s&#;ndan ne gibi fayda sa&#;layaca&#;&#; ya da zarar verece&#;i dü&#;ünülür. Ana maddesi metal ve plastik olarak iki &#;ekilde olan spiral rahim a&#;z&#;na tak&#;lan T &#;eklinde ortalama 2 cm uzunlu&#;unda bir alettir. Bu alette bulunan teller sayesinde gebelik önemli ölçüde önlenir ve kontrol edilir. Spiralin üzerine baryum sülfat sürülür ve bu sayede röntgen filmlerinde görünmesi sa&#;lan&#;r. Spiralin pek çok farkl&#; çe&#;idi bulunur. Bunlar aras&#;nda en önemlisi hormonlu spirallerdir. Hormonlu spiraller üzerinde bulunan progesteron hormonu sayesinde do&#;um kontrolünde etkilidir.

Spiral ile Do&#;um Kontrolü Nas&#;l Sa&#;lan&#;r?

Rahim a&#;z&#;na yerle&#;tirilen spiral burada bir iltihaplanma olu&#;mas&#;n&#; sa&#;lar. Bu iltihaplanma ise spermin etkisini ortadan kald&#;r&#;r. Bu sayede gebelik önlenmi&#; olur. Rahimde olu&#;an iltihaplanma yumurtlamay&#; engelleyen bir durum de&#;ildir. Bu nedenle kad&#;nlar&#;n regl görmelerinde bir aksama ya&#;anmaz.

Spiral Nas&#;l Tak&#;l&#;r?

“Spiral nas&#;l tak&#;l&#;r?” sorusuna cevap olarak uzmanlar a&#;r&#;l&#; ya da sanc&#;l&#; bir uygulama olmad&#;&#;&#;n&#; özellikle belirtir. Spiral tak&#;lmas&#; yakla&#;&#;k olarak dakika içerisinde gerçekle&#;en bir i&#;lemdir. Kad&#;n&#;n vajinas&#;na yerle&#;tirilen spekulum aleti kanal&#;n aç&#;lmas&#;n&#; sa&#;lar. Daha sonra rahim a&#;z&#; özel bir solüsyon ile temizlenir ve spiral yerle&#;tirilir. Spiralin ucunda kalan ipler yakla&#;&#;k cm kalana kadar b&#;rak&#;l&#;r. B&#;rak&#;lan bu ipler daha sonra spiral ç&#;kar&#;lmak istenirse kolayl&#;k sa&#;lar.

Spiral Ne Zaman Tak&#;l&#;r?

Spiralin tak&#;lma zaman&#; genellikle adet kanamas&#;n&#;n görülmeye ba&#;land&#;&#;&#; ilk gündür. Zamanlama özellikle do&#;um yapm&#;&#; kad&#;nlar için önemli bir husustur. Ayr&#;ca do&#;um sonras&#;nda istenildi&#;i takdirde spiral tak&#;labilir. Do&#;um yapmam&#;&#; olan kad&#;nlar&#;n spiral takt&#;rmas&#; mümkündür.

spiral taktirma

Spiral Kullanman&#;n Yan Etkisi Var m&#;?

Spiralin zararlar&#; çok ciddi boyutlarda olmamakla birlikte baz&#; durumlarda ortaya ç&#;kabilir. Spiral takt&#;rma cerrahi bir i&#;lem oldu&#;u için i&#;lem esnas&#;nda rahimde enfeksiyon riski vard&#;r. Böyle durumlarda ilaç kullan&#;m&#; ile enfeksiyon tedavi edilir. Spiralin bir ba&#;ka riski ise çok nadir de olsa rahimi delmesidir. Ciddi bir boyutta ise cerrahi bir i&#;lem uygulan&#;larak bu sorun tedavi edilir. Bak&#;r maddeden yap&#;lm&#;&#; olan spiraller kanamay&#; art&#;rabilir. Bu durum normal olarak görülür. Ayr&#;ca hormonlu spirallerin kanamay&#; azaltma gibi yan etkileri vard&#;r. Spiral takt&#;rd&#;ktan sonra herhangi bir yan etki görülürse uzmana ba&#;vurulmas&#; daha do&#;ru olur. Baz&#; durumlarda spiral takt&#;rd&#;ktan sonra kas&#;k a&#;r&#;s&#; olabilir. Bu durum normal olarak kar&#;&#;lan&#;r ve a&#;r&#; yakla&#;&#;k ay içerisinde geçer. Hormonlu spiral takt&#;ran kad&#;nlar&#;n baz&#;lar&#;nda yan etki olarak tüylenme problemi görülebilir. Ayr&#;ca hormonlu spiraller sivilce problemine neden olabilir. Bu &#;ekilde bir yan etki görüldü&#;ü takdirde mutlaka kad&#;n do&#;um uzman&#; ile ileti&#;ime geçilmelidir.

Kimler Spiral Takt&#;ramaz?

Genital enfeksiyon geçiren kad&#;nlar, meme kanseri geçiren ya da geçirmekte olan kad&#;nlar ve bak&#;r alerjisi olan kad&#;nlar spiral takt&#;ramaz. Bunun d&#;&#;&#;nda istisnai durumlar bulunur. Rahmin küçük olmas&#;, uyu&#;turucu kullan&#;m&#;, AIDS gibi etkenler spiral kullan&#;m&#;n&#;n önündeki engeller aras&#;ndad&#;r. Gebelik &#;üphesi olanlar&#;n ya da gebelerin spiral kullan&#;m&#; tercih edilmez. Spiral takt&#;rmak isteyenlerin mutlaka bir jinekolog muayenesinden geçmesi önemli bir husustur. Sizin için en do&#;ru karar&#; doktorunuz verecektir.

Spiral Gebeli&#;i Ne Ölçüde Engeller?

Uzmanlar hiçbir do&#;um kontrol yönteminin yüzde yüz ba&#;ar&#;l&#; olaca&#;&#;n&#;n garantisini vermez. Spiral takt&#;rd&#;ktan sonra dü&#;mesi ya da kaymas&#; gibi durumlar gebelik olu&#;mas&#;na neden olabilir. Bu nedenle düzenli regl kanamalar&#;nda aksakl&#;k varsa mutlaka bir kad&#;n do&#;um uzman&#; ile görü&#;ülmelidir. Gebelik durumunda spiralin al&#;nmas&#; bebek için riskli bir durum olu&#;turabilir. Spiral ile hamile kalma belirtisi gibi durumlarla kar&#;&#;la&#;mak istemiyorsan&#;z düzenli olarak kontrole gitmek önemli bir husustur.

Spiral Kullan&#;m&#;n&#;n Ömrü

Spiral kullananlar her 6 ayda bir muayene olmas&#; gereklidir. Tak&#;lan spiral çe&#;idine göre ömrü de&#;i&#;ir. Hormonlu spiralin en fazla kullan&#;m ömrü 3 y&#;l iken bak&#;r spirallerin en fazla ömrü 10 y&#;ld&#;r.

Spiral Ç&#;karma Nas&#;l Yap&#;l&#;r?

Spiral ç&#;karma genellikle ufak bir cerrahi operasyon ile gerçekle&#;ir. E&#;er özel bir durum varsa anestezi gerektiren operasyonlar yap&#;l&#;r. Cerrahi i&#;lem en fazla 10 dakika sürmekle birlikte anestezi gerektiren durumlarda süresi de&#;i&#;kenlik gösterir. Spiral ç&#;kar&#;l&#;rken bir iki cm ipler tutularak ç&#;karma i&#;lemi gerçekle&#;ir.

Spiral Hakk&#;nda Yanl&#;&#; Bilinenler

Spiral takt&#;rmak halk aras&#;nda kilo al&#;m&#;na ya da bel a&#;r&#;s&#;na neden olur gibi baz&#; yanl&#;&#; bilgiler vard&#;r. Uzmanlar bu gibi bilgilerin do&#;ru olmad&#;&#;&#;n&#; ve spiralin bu &#;ekilde bir yan etkisinin bulunmad&#;&#;&#;n&#; belirtir. Adet kanamas&#;n&#;n oldu&#;u günde tak&#;lmas&#; en uygun olan&#; olsa da gebelik olmad&#;&#;&#;ndan emin olan her kad&#;n istedi&#;i zaman spiral takt&#;rabilir.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

Spiral ile ilgili her şey

Spiral (RİA)-Rahim içi araç

Avrupa da doğum kontrol yöntemi olarak koruyuculuğu daha yüksek ve birçok olumlu etkilerinden dolayı doğum kontrol hapları tercih edilirken türkiyede spiral bir kere takıldıktan sonra kullanım kolaylığı açısından ve unutulma derdi olmadığından doğum kontrol haplarından çok spiral tercih ediliyor.

Spiralin birçok çeşitleri var,bunların en sık kullanılanları:

- sadece plastik olanları (lipes loop)
- bakırlı olanları ki en çok kullanılanları bunlardır (Cooper T)
- gümüş tel üzerine sarılmış bakırlı olanları (Nova T) bunlarda gümüş tel bakırın dayanıklılık süresini uzatır.
- progesteron hormonu salan spiraller (Mirena) bu spiral çeşidi iyi bir doğum kontrol aracı olmasının haricinde menorajisi veya hipermenoresi yani adet dönemleri uzun süren ve bol kanamalı olan bayanlarda tedavi amaçlı olarak kullanılır,bu spiral yapısındaki hazneden saldığı progesteron hormonu sayesinde rahmin içerisinde lokal etki yaratıp endometrium tabakasını inceltir ve kanamaların durmasına veya azalmasına neden olur.


Spiral nasıl veya hangi mekanizmalarla gebelikten korur?

Spiral kesinlikle kadınlarda ovulasyon dediğimiz yumurtlamayı engelleyici etkisi yoktur,gebelikten koruyuculuğu şu şekilde sağlar:

- rahmin iç tabakası gebeliğin yerleştiği endometrium da steril bir inflamasyon yani yalancı bir iltihabi süreç yaratarak o tabakaya lökositlerin hücum etmesine neden olur ve bu şekilde bu tabakayı gebeliğin yerleşmesine elverişsiz hale getirir.
- özellikle bakırlı spiraller endometrium tabakasında enzim aktivitelerini bozar bununda gebeliği engelleyici etkisi var
- spiral serviks dediğimiz rahmin boyun bölgesindeki guddelerden salgılanan mukus dediğimiz sıvının kıvamını kalınlaştırıp spermlerin rahmin içine geçmesine karşı mekanik bir engel oluşturur.
- spiralin spermisid yani sperm öldürücü etkiside var
- gebeliğin yerleşiği rahmin iç tabakası olan endometrium hücrelerinin glikojen depolamasını bozarakta bu tabakayı gebelik için el verişsiz hale getirir.

Spiral bütün bu mekanizmaları bir arada gerçekleştirerek gebelikten koruyucu etkisini gerçekleştiri.

Spiralin en önemli yan etkileri nelerdir?
- PİD dediğimiz kadınların genital organlarının iltihabi hastalığının riskini arttırabilir,bunada büyük ihtimalle iplikleriyle sebebiyet veriyor,mikro organizmalar spiralin vajinaya sarkan ipliklerini takip ederek rahimin içerisine girer ve enfeksiyonu yaratır,onun için spiralin ipliklerinin ,5 cm den uzun bırakılmaması doğru olur.
- dış gebelik ve kısırlık şansını arttırdığı sanılıyor.
- spiralle birlikte gebelikte oluşabilir,ancak konjenital anomaliler yaratmaz,böyle bir durumda duruma göre ya spiral bırakılır fakat bu düşük riskini arttırabilir veya spiral çıkarılır ve, ya çıkarma işlemi sırasında veya sonraki günlerde %50 civarında düşük riski vardır.
- spiral vücut için yabancı bir cisim ve vücut tarafından kabul edilmeyip atılabilir ve bu spiral takıldıktan sonraki ilk aylarda olur.
- kanama,adet kanamasını uzatma ve miktar olarak arttırma.
- ağrı
- takılması ve çıkarılması sırasında rahimde yırtılmaya yol açabilir.


Spiral kimlere takılmaz?
- smear testi sonucu bozuk olan,servikal erozyonu yada halk diliyle rahim ağzında yarası olanlara takılmaz.
- gebelik veya gebelik şüphesi olanlara takılmamalı.
- genital enfeksiyonu olanlara.
- habis huylu tümörü olanlara.
- uterusta miyomu olanlara(miyomun büyüklüğü ve lokalizasyonu değerlendirilip karar verilir)
- rahminde şekil bozukluğu olanlara
- sebebi saptanamamış vajinal kanaması olanlara.
- rahim ağzında yetersizliği olanlara
-kanama ve pıhtılaşma bozukluğu olanlara.


Etiketler :Spiral nedir? , spiral nasıl uygulanır , spiral yan etkileri , spiral kimlere uygulanmaz

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır