japon sazan balığı ne kadar büyür / 40*40*40 Japon Balığı Akvaryumu

Japon Sazan Balığı Ne Kadar Büyür

japon sazan balığı ne kadar büyür

Koi Balığı

Bu yazımızda koi balığı özellikleri nelerdir, bakımı nasıl olur, ne ile beslenir gibi sorularınıza cevap bulacaksınız. Kendi tecrübelerinizi paylaşmak isterseniz yazımıza yorum yapabilirsiniz. Hazırsanız koi balığı hakkında bildiklerimizi anlatmaya başlayalım.

İÇİNDEKİLER
1.Koi Balığı Özellikleri
2.Koi Balığı Havuzu
3.Koi Balığı Bakımı
4.Koi Balıkları Nasıl Beslenir
5.Koi Balığı Üretimi
6.Özet
7.Son Söz
8.Sık Sorulan Sorular

Koi balığı sazanların evcilleştirilmiş halidir. Renkli sazan olarak da bilinir. Süs havuzları için ideal bir türdür. Farklı renklerde oluşunu ıslah yöntemlerine borçludur. Boyutları, renkleri ve desenleri ele alındığında 20 farklı koi türünün olduğu söylenebilir. Anavatanı Çin ve Japonya&#;dır. Güzel görünümlü ve bakımı kolay olduğu için oldukça popülerdir. Dünyanın her yerinde yapay havuzları renklendirir.

Japonlar koi balığının refahı, varlığı, huzuru, aşkı, başarılı bir kariyeri ve iyi şansı temsil ettiğine inanır. Her bir koi balığı bunlardan biri ile ilişkilendirilmiştir. Örneğin altın renkli koi varlığı ve zenginliği, gümüş renkli olanı başarılı kariyeri, mavi renkli olanıysa huzuru temsil eder.

Koi Balığı Özellikleri

  • Koi balığı büyük bir balıktır ve 90 cm uzunluğa erişebilir. Boyu yaşadığı şartlara göre farklılık gösterir. Yeterli miktarda yem ile oksijenin bulunması ve uygun sıcaklığın sağlanması balığın daha büyük olmasını sağlayacaktır.
  • Koi ve japon balıklarının atası ortaktır. Benzer görüntülerinin sebebi de budur.
  • Koi balığı hem etçil hem de otçuldur. Balık, balık yumurtaları, kıvırcık, karpuz ve bezelye ile beslenebilir.
  • Kedi ve köpekler gibi zeki bir canlıdır koi balığı. Kendisini besleyen kişiyi tanır. Elinizden yem yemeye alışabilir.
  • Kedi, köpek, yılan ve kuş gibi çok sayıda düşmanı vardır. Parlak rengi avcıların dikkatini çabuk çeker. Havuzun derin olması, etrafında çitlerin veya bitkilerin bulunması, suda yüzen bitkilerin olması, korkuluk kullanmak, havuzun çevresinde bekçi köpeği bulundurmak veya harekete duyarlı cihazlar kurmak havuzu korumak için kullanılan etkili yöntemlerdir.
  • 15 ile 25 santigrat derece arasındaki sıcaklıklarda yaşamaya alışıktır koi balığı. Su sıcaklığındaki ani ve hızlı değişimlere dayanamaz.
  • Ilıman hava koşullarında beslenmeye müsaittir. Kış geldiğinde havuzun daha sıcak olan alt kısmında yüzer, hava sıcaklığı düzelene kadar burada uyur.
  • Güneşe duyarlı olması sebebiyle gölgelik kısımları olmayan havuzlarda güneş yanıklarına maruz kalabilir.
  • Diğer balıklar gibi suya amonyak bırakır. Aynı havuzda çok sayıda balığın bulunması, amonyak zehirlenmesine sebep olabilir.
  • Çiftleşme döneminde dişi koi binlerce yumurta üretir. Erkeğin suya bıraktığı spermlerle döllenen yumurtalardan ancak yarısı hayatta kalır. Yumurtalar ve yavrular erişkinlere yem olur. Bunun önüne geçebilmek için yetişkinlerle aynı havuzda tutulmamaları gerekir.
  • Japon balıkları ile çiftleşebildiği, ancak doğan yavruların üreyemediği söylenir.
  • Ortalama sene hayatta kalır. Doğru koşullar sağlanabilirse çok daha uzun süre hayatta kalabilir.

Koi Balığı Havuzu

Süs havuzunda yaşayabilecek kadar güçlü bir balık olsa da, ihtiyaçlarının bilinmesi gerekir. Havuz kurulumunun ve bakımının doğru yapılmasıyla uzun ve sağlıklı bir ömre sahip olabilir. Havuzun bilinçsiz tasarımı ileriki zamanlarda büyük baş ağrısına dönüşebilir.

Oldukça hareketli ve iri bir tür olması sebebiyle, koi balığı akvaryumda beslenmeye uygun değildir. Süs havuzunda beslenmesi gerekir. Her bir yetişkin koi balığı için havuzda litre su bulundurulmalıdır. Ortaya çıkan biyolojik kirlilik ile baş edebilecek kapasitede havuz filtresi bulundurulmalı, filtre süzgeci düzenli olarak temizlenmeli ve gerektiğinde değiştirilmelidir.

Havuz suyunun durgun olmaması gerekir. Bunu önlemek için havuzun köşeleri ovalleştirilir. Aksi halde su akışını engelleyen ölü bölgeler oluşur. Suyun durgunlaşmasına sebep olacağı için dar boğazlardan da sakınılmalıdır. Betondan havuz yapmak maliyetli olabilir. Bunun yerine kazılan çukurun içine vinil kaplama sermenin maliyeti çok daha azdır. Hem bu sayede havuza kolaylıkla istenilen şekil verilebilir. En çok tercih edilen havuz şekli böbrek şeklidir.

Derinlik en azından 1,5 metre olmalıdır. Ancak bu sayede koi balığı kışın soğuğundan ve yazın sıcağından kendini korur. Kışın havuzun dibi daha sıcak olurken, yazın daha serin olur. Çok soğuk havalarda suyun üstü buz tutsa da koiler hayatta kalabilir. Ancak havuzun tamamının donmasına müsaade edilmemelidir.

Havuzda taban malzemesi kullanmaya gerek yoktur. Ancak çoğu koi yetiştiricisi taban malzemesi olarak toprak kullanır. Çamur halini alan toprağın üremeye faydası olur. Bunun yanında balıkları doğal yöntemlerle beslenmeye, yani kazarak yem aramaya teşvik eder. Ancak ciddi bir dezavantajı vardır. Suyun bulanıklaşmasına neden olur ve göz zevkini bozar. Bu yüzden toprak yerine çakıl taşı kullanmakta fayda vardır. Tabii çakıl taşının keskin köşeli olmaması gerekir. Aksi takdirde balıkların yararlanmasına neden olur.

Havuzun kenarlarına bitki dikilebilir. Bu bitkilerin koi balığının yemekten hoşlandığı bitkiler olup olmayacağı sizin tercihinize kalmıştır. Bitkiler sayesinde daha doğal bir görüntü elde etmiş olursunuz. Daha önemlisi suya uzanan bitki kökleri havuzdaki nitratı azaltır. Böylece daha dengeli bir ekosistem kurulmuş olur.

Koi Balığı Bakımı

Koi balığının yaşayabildiği sıcaklık aralığı oldukça geniştir. Çoğu iklimde hayatta kalabildiği için, soğuğa karşı dayanıklı olduğu söylenebilir. Ancak diğer balık türlerinde olduğu gibi ani sıcaklık değişimlerine tahammülü yoktur. Havuzun tamamı donmadığı sürece dibinde yaşamaya devam eder. Donan su yüzeyinde delik açılarak havalandırma sağlanmalıdır. Yazın sıcağında direk güneş ışığından korunabilmesi için havuzda gölgelik alanlar oluşturulmalıdır.

Su kalitesinin korunması koi balığının daha sağlıklı, uzun ömürlü ve iri olmasını sağlar. En etkili yöntem iyi bir filtre kullanmaktır. Ayrıca suda her zaman yeterli oksijen bulunmalıdır. Bunu küçük bir yapay şelale oluşturarak sağlamak mümkündür. Sıcaklığın artması balıkların metabolizmasını hızlandırır. Bu yüzden yazın havalandırma arttırılmalıdır.

Koi Balıkları Nasıl Beslenir

Koi balığı belki de daha çok sahip olduğu canlı renkleri nedeniyle yetiştirilir. Ancak bu doğal rengini koruyabilmesi için doğru şekilde beslenmesi gerekir. Besinlerinde çeşitlilik sağlamanın önemi büyüktür. Ayrıca verilecek yemin miktarı ve cinsi yılın farklı zamanlarında değişiklik gösterir.

Daha çok suda yüzen hazır pelet ya da çubuk yemlerle beslenir. Karpuz, marul, portakal ve limon ile besin çeşitliliği sağlanabilir. Kan kurdu, un kurdu, toprak solucanı, cırcır böceği, kurbağa larvası ve karides gibi canlı yemlerden de hoşlanır koi balığı. Aşırı miktarda yem verilmemelidir, çünkü birçok olumsuz sonucu olur. Örneğin balık dışkısı artar ve su çabucak kirlenir. Arta kalan balık yemleri de su kirliliğine sebep olur. Bu yüzden koilerin 5 dakika içinde tüketebileceği kadar yem verilmelidir. Yediklerini tutacak bir midesi olmadığından sık sık beslenmelidir. Sıcak aylarda günde defa yem verilebilir. Sonbahar gelip hava soğumaya başladığında yemin miktarı azaltılmalı, türü değiştirilmelidir. Protein bakımından zengin yemden, buğday ağırlıklı karbonhidrat zengini yeme geçiş yapılmalıdır. Porsiyonları azaltmaya başlayın. Sıcaklık 8 santigrat derecenin altına düştüğünde yem vermeyi bırakın. Balıklarınız kış uykusuna yatana kadar havuzdaki yosunlar yeterli olur. Bahar gelip havalar ısındığında tekrar protein zengini yem vermeye başlayın.

Özetlemek gerekirse;

  • İlkbaharda yemin içeriğindeki protein oranı yaklaşık %35 olsun. Bitkilerle besin çeşitliliği sağlayabilirsiniz.
  • Havalar ısınıp yaz gelmeye başladıkça yem miktarını arttırın. Artık canlı yem verebilirsiniz.
  • Sonbaharda yem miktarını azaltın ve karbonhidrat zengini yeme yavaş yavaş geçiş yapın.
  • Kışın balıklarınıza yem vermeyin, havuzdaki  yosunlar yeterli olur.

Koi Balığı Üretimi

Koi balığının üreyebilmesi için en azından 3 yaşında olması, yani yaklaşık 25 santimetre boya erişmesi gerekir. Bahar geldiğinde erişkin erkek balıklar dişileri kovalamaya başlar. Aynı havuzda çok sayıda erkek balık bulundurmanın sakıncası yoktur. Üremeye hazır dişilerin karnı taşıdıkları yumurtalar nedeniyle irileşir. Protein zengini yem kullanmak ve suyu temiz tutmak da balıkları üremeye teşvik edecektir. Su yüzeyinde köpük bulunması yumurtaların döllendiğine işaret eder. Yetişkin balıkların yumurtalarını ve yavrularını yiyeceği bilinmelidir. Bu yüzden üremeden sonra başka bir havuza alınmalarında fayda vardır. 4 gün sonra yavrular yumurtadan çıkar. Ufalanmış yetişkin yemi ile beslenebilirler. santimetre olduklarında, yetişkin balıklarla aynı havuza koyulabilirler.

Özet

Renkli sazan ismiyle de karşımıza çıkan koi balığı, oldukça barışçıl bir türdür. Japon balığı gibi akvaryumda beslenmesi pek mümkün olmasa da, süs havuzunda beslenebilecek az sayıda balık türünden biridir. Farklı renklerde birçok varyetesi bulunmaktadır. Bakımına dikkat edildiği sürece, ılıman hava koşullarında yıl boyunca süs havuzunda yaşamını sürdürebilir. Havuzu belli kriterlere göre kurulmalı ve gölgelik alanları olmalıdır.

Son Söz

Koi Balığı yazısının sonuna gelmiş bulunuyoruz. Kendi tecrübelerinizi aktarmak ya da eksik gördüklerinizi tamamlamak isterseniz yazımıza yorum yapabilirsiniz. Koi Forumu‘nda merak ettiklerinizi sorabilir, Soğuk Su Akvaryumu grubunda paylaşımda bulunabilirsiniz. Süs havuzu malzemeleri arıyorsanız sizi internet mağazamıza bekliyoruz. Yazımızı sosyal medyada paylaşan tüm okurlarımıza buradan teşekkürlerimizi iletiyoruz.

Sık Sorulan Sorular

Koi balığı yenir mi ?

Birçoğumuz koi balığını süs balığı olarak beslese de, kimilerimiz yenip yenmediğini merak ediyor. Koi balığı sazan cinsine mensup bir canlıdır ve eti yenilebilir. Ancak etinin biraz sert olduğu söylenir. Tadı yaşadığı suya göre değişiklik gösterecektir.

Koi balığı cinsiyet ayrımı nasıl olur ?

Bunu cinsel açıklığın şeklini inceleyerek anlayabilirsiniz. Ancak bu yöntemle her zaman kesin sonuç almak mümkün değildir. Bunun yerine cinsel açıklığın etrafına nazikçe bastırarak balığın cinsiyetine karar verebilirsiniz. Süt gelecek olursa balık erkek, yumurta gelecek olursa balık dişidir. Birkaç fiziksel özellikten yararlanarak da cinsiyete karar verebilirsiniz. Erkek koi balığının yüzgeçleri, özellikle de başının iki tarafındaki pectoral yüzgeçleri, opak ya da renkli olurken; dişide bu yüzgeçler daha saydam olur. Ayrıca erkeğin yüzgeçleri daha küçük ve sivri uçlu iken, dişinin yüzgeçleri daha geniş olur. Üreme döneminde dişinin vücudu yumurtalar nedeniyle iyice irileşir. Aynı dönemde erkeğin kafasının iki tarafı çıkan beyaz sivilceler yüzünden pürüzlü hal alır.

Koi balığı japonla yaşar mı ?

Koi balığı ve japon balığı arasında bir uyum sorunu yaşanmaz. Ancak japon balığının havuzda yaşayabilecek kadar dayanıklı bir tür olması gerekir. Comet ve shubunkin türü japon balıkları süs havuzunda yaşayabilir.

Hamile koi balığı nasıl anlaşılır ?

Dişi koi balığının yumurta taşıdığı, karnının irileşmesinden anlaşılır. Bahar ayları koi balıkları için üreme dönemidir. Bu dönemde erişkin dişilerin karnı irileşir.

Etiketler:havuz balığıkoirenkli sazansoğuk su

kaynağı değiştir]

Yelpaze Kuyruklu Japon Balığı Nedir Ve &#;zellikleri Nelerdir? Bakımı, Yemi Ve &#;remesi Hakkında Rehber

Evcil Hayvanlar

Yelpaze Kuyruklu Japon Balığı Nedir Ve &#;zellikleri Nelerdir? Bakımı, Yemi Ve &#;remesi Hakkında Rehber

"Japon balıkları pek çoğumuz tarafından merak edilen balık türlerinden birisidir. Dünyada pek çok türü bulunan bu balıklardan birisi de yelpaze kuyruklu Japon balığıdır. Peki yelpaze kuyruklu Japon balığı nedir ve özellikleri nelerdir? Bakımı, yemi ve üremesi hakkında merak edilenleri sizlere detaylıca derledik."

Japon balıkları karmaşık yapıya sahip canlılardır. Dünyada 'ten fazla türe sahip olan Japon balıklarından birisi de yelpaze kuyruklu Japon balığıdır.

Yelpaze Kuyruklu Japon Balığı Nedir?

Yelpaze kuyruklu Japon balığı sazanlar ile akraba olan bir tür balık çeşididir. Geçmişi çok eskilere dayanmaktadır. Bu balıklar ilk defa Çin'de yetiştirilmiştir. Japonlar dereler veya göllerden sazanları yakalayarak havuzlarda üretmiş ve bazı balıkların gümüş renginde değil sarı ya da kavuniçi renginde olduğunu fark etmişlerdir. Farklı renkte olan balıklar da diğerlerinden ayrılarak çiftleştirilmiş ve Japon balıkları ortaya çıkmıştır.

Yelpaze kuyruklu Japon balıkları sazanlar ile akrabadır. Fakat bazı türleri zaman içerisinde sazan balıklarından farklılaşmıştır. İlk yelpaze kuyruklu Japon balığı ise yıllarında Çin ülkesinin Ming Hanedarlığı zamanında üretilmiştir.

Yelpaze Kuyruklu Japon Balığı Özellikleri Nelerdir?

Yelpaze kuyruklu Japon balıklarının yarışmalara katılabilmesi için bazı standartları taşıması gerekir. Bu balıklarda standartlar vücut şekli, pulları, kuyruk yüzgeci ve büyüklüğü ile alakalıdır. Oval ve tıknaz bir vücuda sahip olmaları gerekir. Vücudu ne kadar basık ise o kadar olumlu puan alır.

Bu balıklar çok farklı renk ve desenlerde olabilir. Bazı türleri kırmızı, sarı ve kavuniçi rengindedir. Bazıları ise farklı ve çok desenlidir.

Yelpaze Kuyruklu Japon Balığı Bakımı ve Beslenmesi

Yelpaze kuyruklu Japon balıklarının bakımı oldukça kolaydır. Özellikle ilk kez balık bakacak kişiler için ideal bir balık çeşididir. Çok hassas bir tür olan bu balıklar hızlı veya çok yavaş yüzmezler. Fakat süs havuzunda bakılacak ise bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Özelikle havuzunda filtre bulundurulması çok önemlidir.

Beslenmesinde ise dikkat edilmesi gereken nokta besin çeşitliliğidir. Hayvansal gıdalarda aşırılığa kaçmamak gerekir. Bunun sebebi bu balıkların otçul besinler ile ağırlıklı olarak beslenmesidir.

Yelpaze Kuyruklu Japon Balığı Ne Yer ve Yemi Nasıl Seçilmelidir?

Yelpaze kuyruklu Japon balıkları hem etçil hem de otçul canlılardır. Bu nedenle hem bitkisel hem de hayvansal gıdalar ile beslenmesi gerekir. Bu balıklara haftada birkaç kez hayvansal besinler verilmesi yeterli olur. Bunun dışında bitkisel besinlerden ise ezilmiş bezelye, brokoli, marul ve çilek verilebilir.

Yelpaze Kuyruklu Japon Balığı Nasıl Ürer ve Üremesi Nasıldır?

Yelpaze kuyruklu Japon balıkları birkaç farklı şekilde çiftleşir. Japon balıkları dişi Japon balıklarını yumurtasını bırakarak kovalar. Erkek Japon balığı da daha sonra yumurtaları dölleyen balık spermini serbest bırakır.

Yelpaze kuyruklu Japon balıklarının üremesi için gerekli ortamın da hazırlanması gerekir. Özellikle burada sağlam ve uygun şekilde çevrilmiş akvaryuma ihtiyaç duyulur. Bu akvaryum iki yetişkin balığın sığabileceği büyüklükte olması gerekir.

Doğum Belirtileri Nelerdir?

Japon balıklarında çiftleşme davranışları belirgindir. Erkek balık solungaçları boyunca küçük beyaz lekeler geliştirir. Bunun dışında dişi balık daha şişman ve daha yuvarlak hale gelmektedir. Erkek Japon balığı daha sonra dişli balığı akvaryum etrafında kovalayacaktır. Bunun sebebi dişiyi yumurtalarını bırakmaya teşvik etmektir. Erkek Japon balığı yumurtaları dölleyen balık spermini serbest bırakmasından yaklaşık bir hafta sonra da Japon balığı yumurtadan çıkar.

Yelpaze Kuyruklu Japon Balığı Akvaryumu Nasıl Olmalıdır?

Yelpaze kuyruklu Japon balıkları ister havuzda isterse akvaryumda beslensin mutlaka filtre bulundurulması gerekir. Filtre suyun temiz kalmasını sağlayacaktır. Eğer akvaryumda musluk suyu kullanılacak ise su birkaç gün dinlendirilmeli ve klordan arındırılmalıdır. Ayrıca her yetişkin Japon balığı için 80 litre su bulundurulması gerekir.

Hangi Balıklar İle Birlikte Yaşayabilir?

Yelpaze kuyruklu Japon balıkların çok kendi türleri ile anlaşabilirler. Ayrıca kendinden büyük ve kendinde küçük türlerle aynı akvaryumda bakılması tavsiye edilmemektedir.

Ne Kadar Süre Yaşar ve Büyür?

Balıkların ömrü birazda çevre şartları ile ilgilidir. Fakat genel olarak bakıldığında yelpaze kuyruklu Japon balıkları n ortalama 5 ile 7 yıl kadar yaşamaktadır.

False

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası