güvercin gübresi şerbeti nasıl hazırlanır / Gübre Şerbeti - funduszeue.info

Güvercin Gübresi Şerbeti Nasıl Hazırlanır

güvercin gübresi şerbeti nasıl hazırlanır

Güvercin Gübresi Nerelerde Kullanılır, Güvercinler toplu olarak yaşayan kuşlar arasında yer almaktadır. Bu türden kuşların eskilerden beri bitkilere gübrelerinin kullanımı ile meyvelerde, sebzelerde sağlıklı olarak yetişme olanağı sağlanmaktadır. Güvercinler yedikleri yemleri, tohumları dışkı olarak dışarıya atarlar ve bu dışkıların toplanması ile gübre olarak kullanımı sağlanır. Güvercinler kanatlı kuşlar içerisinde en fazla ürik asit sağlayan kuşlardan birisidir. Güvercin gübresi içerisinde bulunan organik madde ve azot miktarından dolayı tercih edilmektedir.
Eski zamanlardan beri tarlalarda verimli olmayan türden olan toprakların verim düzeyinin arttırılması için güvercin gübresi kullanılmıştır. Güvercin gübresi tarım arazilerinde organik olarak yetiştirilmekte olan sebze ve meyvelerin iyi gelişim göstermesi için özellikle kullanımı öngörülen bir gübre türüdür. Güneydoğu Anadolu bölgesinde bir çok yörede güvercin gübrelerinin kullanımından yararlanılmıştır. Bu gübrelerin kullanımı tarlalarda çok fazla bir şekilde olmaktadır. Kesinlikle bitkilerin gelişmesine olumlu faydalar sağlayarak gelişim süreçlerini hızlandırmada birebir olmuştur. Ülkemizde Diyarbakır ilinde karpuz yetiştiriciliğinde verimli toprak oluşumunu sağlamak amacı ile güvercin gübresi kullanılmaktadır. Bu sayede güvercin gübresi ile işlem görülmüş olan topraklarda yetişen bitkilerin vejetatif gelişimi daha hızlı olmakta ve bitkilerin olumsuz hava koşullarından etkilenmesi önleyerek bu şartlara daha dayanıklı olmalarını sağlamakta ve yetiştirilmekte olunan ürünlerin kalitesinin arttırılmasını sağlamaktadır.
Bu gübrenin süs bitkileri yetiştiriciliğinde kullanılması yaygındır. Süs bitkileri yetiştiriciliğinde güvercin gübresi oldukça etkili olmakta olup, bu bitkilerin olumsuz olan hava koşullarından korunmasını sağlamakta ve bitkilerin köklerinin daha sağlam olarak gelişim göstermesini sağlamaktadır. Bu sayede evlerde süs bitki olarak yetiştirilmekte olan bitkiler güvercin gübresinin kullanımı ile daha hızlı ve daha sağlıklı bir gelişim gösterecek olup böcek oluşumunu engelleyecektir. Güvercin gübresinin kullanımı fazla oranda olmamalıdır. Fazla miktarda güvercin gübresi kullanımında bitkinin köklerinin yanması gerçekleşir ve bitki yok olur. Normal olarak elde edilen gübrenin kullanımı gibi güvercin gübresi de aynı şekilde kullanılır.
Güvercin gübresinin normal oranlarda kullanılmasına dikkat edilmelidir. Birçok tarım üreticisi güvercin gübresinin bitkilere faydasını bildikleri için yapmış olduğu tüm tarım topraklarında bu gübrenin kullanımını sağlarlar. Yapay olarak üretilen gübrenin yanı sıra güvercin gübresinin kullanımı daha fazla etki sağlar. Meyve ve sebze yetiştiriciliğinde olduğu gibi bazı türden ağaçların yetiştiriciliğinde de kullanımı sağlanır. Genellikle bu gübre üzüm bağlarında toprakların verimliliğini sağlaması için gerekli görülen gübredir. Güvercin yetiştiricileri tarafından bu gübrenin toplanması ile tarım işi yapan kişilere satımı gerçekleşir. Güvercin gübresi normal hayvan gübresi gibi kolay bulunan türden bir gübre değildir. Bitkilere faydasının çok fazla olmasından dolayı çok az miktarda kullanımında muhteşem etkiler sağlar.

GÜVERCİN GÜBRESİ&#;

Bahçemde kullandığım Güvercin gübresi şerbetini bahçesinde kullanmak isteyen arkadaşlara yararlı bir kaynak olacağına inandığım için paylaşmak istiyorum&#; 

Güvercin gübresinin şerbet olarak hazırlanması&#;

1 kg güvercin gübresi.

10 Litre su ile karıştırılır. 

24 saat beklenilir.

10 Litre yoğun (kuvvetli) güvercin şerbetini&#;. Hazırladığımız&#;

Litre su ile tekrar karıştırıp, iyice karıştıralım&#;

saat bekleyelim&#;

Güvercin gübresinin şerbet olarak bitkilerde kullanılması.

(Mısır, Patates, Çeltik, Ayçiçeği, Kırmızı Pancar, Şeker Pancarı, Soğan, Domates, Patlıcan, Biber, Kabak, Salatalık (Hıyar), Fasulye, Ispanak, Pırasa, Marul, Lahana, Havuç, Turp, Çilek, Kavun, Karpuz&#;.)

Bahçe süzgeci ile ( litrelik) sebzelerin yapraklarına temas ettirmeden, kök boğazının çevresine sebze başına litre gelecek şekilde güvercin gübre şerbeti verelim&#;.

Sebzelerde kullanımı 1/ oranında şerbet olarak toprağa ekimden sonra, gelişim sürecinde 20 gün aralıklarla, hasata kadar verebilirsiniz .

Meyve Ağaçlarında Güvercin Gübresinin Şerbet olarak kullanılması&#;

(Elma, armut, Kayısı, Şeftali, Kiraz, Vişne, Erik ve başkaları&#;.)

(Bağ, Zeytin, Narenciye, Fındık, Muz, Çay gibi&#;)

Yılda 2 kere Sonbahar &#; İlkbahar

Ağaçların taç izdüşümleri içerisinde kalan bölgeye homojen bir şekilde süzgeçle iyice sulanmalıdır.

yaş meyve ağaçlarına 2 Litre 1/ oranında şerbet olarak kullanılmalıdır.

5 yaş üzerindeki meyve ağaçlarına 10 Litre 1/ oranında şerbet olarak kullanılmalıdır.

Mahsülünüz bol olsun&#;

Güvercin gübresi nerden temin edebiliriz kilo fiyatı 25 tldir

funduszeue.info?v=kDxXYds_juA

Admin&#;nin avatarı


gübre şerbeti ev yapımı sıvı gübre
Gübre Şerbeti, hem hazırlaması kolay, hem yararlı bir sıvı gübredir. Hobicilerin rahatlıkla hazırlayacağı gübre şerbeti, bitkilerin gelişmelerinden önemli rol oynar. Kuracağınız düzeneğe akvaryumlarda kullandığımız 'havataşı'ndan mutlaka koyun ki; oksijen ihtiyacını karşılasın...


Gübre Şerbeti, tarımda kullanılan herhangi bir organik/doğal gübrenin, su içinde bir müddet bekletilmesiyle gübrenin içindeki besin maddelerinin suya geçmesinin sağlandığı, gübrenin içindeki besin maddelerin bitki tarafından daha hızlı alınmasında yardımcı olan bir anlamda gübre özütüdür.

Temelde; bir birim herhangi bir organik/doğal gübrenin, ona uygun birimde su içinde, gübrenin çeşidine göre sürecek bekleme süresiyle, içindeki faydalı organizmaların ve minerallerin suya geçmesiyle hazırlanır. Basit, kolay ve etkili bir çözümdür. Her hobicinin rahatlıkla yapabileceği ve uygulayabileceği bir gübreleme çeşidi olarak büyük yararlar sağladığını söyleyebilirim. Ayrıca dikim zamanları gereği, soğuk topraktaki marul, brokoli ve lahana gibi sebzeler için, toprak ısısının artmasına da yardımcı olur.

Neden gübre şerbeti yapmalıyız?

Bahçenizde veya balkonunuzdaki saksıda kullanacağınız doğal gübre, bitkilere yılda bir veya iki defa verilir. Toprakta bulunan yarayışlı mikroorganizmaların çözünme işlemine tabi tuttuğu gübrenin içindeki besin maddeleri, bitkinin alabileceği forma sokulduktan sonra bitki kökleri tarafından bitkiye ulaştırılır.

Ancak bu süreç içinde, bünyesindeki besin maddeleri, özellikle sulama suyunun etkisiyle, toprağın daha alt katmanlarına doğru süreklenir veya kimyasal tepkimeler nedeniyle atmosfere karışır. Gübre şerbeti ise, bu çözünme hızını artıracağı için, çok daha çabuk etki gösterir. Bitkiyi dikeceğimiz zaman verdiğimiz gübrenin yanında, sulama suyuna karıştıracağınız gübre şerbetini, bitkinin gelişim sürecine bağlı olarak bir kaç hafta arayla verebilirsiniz.

Yaparken dikkatli olun

Gübre şerbetini, gübreyi suya koymaktan ibaret sanmak bir çok zararı beraberinde getirebilir. Bazı püf noktalarına uymak zorunluluğu vardır. Mesela her gübre aynı oranda aynı suyla karıştırılıp, aynı oranda sulama suyuna konulmaz.

Suyun kalitesi de önemli

Her türlü organik gübre yapımında suyun kalitesi önemlidir. Bitki özütleri veya gübre şerbeti yaparken dikkat edilecek ilk nokta, suyun kalitesidir. En iyi su &#;yağmur suyu&#;dur. Yağmur suyu hasadı yapabiliyorsanız mutlaka yapın, yapamıyorsanız, çeşme sularındaki &#;klor&#;un işimizi zorlaştıracağını ve kimyasal tepkimeler sonucu elde etmek istediğimiz sonuçlarda sapma olacağını unutmayın.

Bu nedenle, varsa yağmur suyu, yoksa ağzı açık ve metal olmayan bir kapta 3 gün bekletilmiş ve bu bekleme sırasında büyük bir kepçe yardımıyla çırptığınız çeşme suyunu kullanabilirsiniz.

Gübre ve suyun oranları

İşin püf noktalarından biri de, hangi gübreyi, ne oranda suyla karıştıracağınızdır. Gübrelerin nitelikleri nedeniyle farklı oranlar kullanmak zorundasınız.

Kabaca sıralamak gerekirse:

  • Sığır gübresi: 1 birim gübre 3 birim su
  • Solucan gübresi: 1 birim gübre 4 birim su
  • Koyun, keçi gübresi: 1 birim gübre 5 birim su
  • Güvercin, tavuk gübresi: 1 birim gübre 10 birim su şeklindedir.
  • Bitki özütleri de genelde 1 birim gübre ve 10 birim su şeklinde formüle edebiliriz.
gübre şerbeti ev yapımı sıvı gübre

: Gübre şerbetinin oranlarını iyi belirleyin.

2: Gübre şerbeti oranına göre su ilave edin.

3: Bitkilerin köklerine sulama suyu olarak koyun. 


Bekleme süresi ne olmalı?

Burada farklı görüşler mevcut, hepsinin kendince haklılık payları vardır. Gübreyi ne kadar çok suyun içinde bekletirseniz o oranda besin maddeleri suya karışacaktır. Özellikle &#;azot&#; fazlaca birikeceği için, sebzelerde dallanma, koflaşma, anormal büyümeleri tetikler. Bu konu biraz da gübre şerbetini; hangi bitkinin hangi büyüme evresinde kullanacağınız, nerede kullanacağınız ve hangi hayvanın gübresini kullanacağınıza bağlı olarak değişebilir.

Domateste fazla azot sıkıntı yaratacak, anormal dallanma ve gövde büyümesi oluşturacak, toprak içindeki kalsiyum, domates bitkisine yeterli olmayacak ve bunun sonuçlarından biri olan &#;çiçek burnu çürüklüğü&#;ne davetiye çıkartacaktır. Öte yandan, azot isteği fazla olan sebzelerde inanılmaz fayda sağlayacaktır. Kış sebzelerinde, soğak toprağı bertaraf ederek, köklenmeyi artıracaktır. Bununla birlikte evimizdeki çiçekleri beslemek istiyorsak, fazla azotun bize sağlayacağı artıları gözden kaçırmamak gerekir.

Zamanlamayı ayarlamak gerekir

Aslında gübre şerbetini yapmaya başladığımız tarih ve kullanacağımız bitkinin yetiştirme teknikleri önemli  Mesela domates yetiştiriyoruz. Domatesleri tarla-bahçe veya saksıya diktikten sonra yandırma işlemini yaptığımızı farz edersek, ilk sulama aşağı yukarı 10 gün sonra yapılacaktır. Gübreyi şerbet olması için hazırlıyoruz ve oksijen destekli bir sistem kurduk diyelim. İhtiyaç duyacağımız gübre oranını ve hangi sulama periyodunda kullanacağımızı belirledikten sonra, ihtiyaç duyulan gübre şerbetinin yapılması için domatesleri diktiğimiz günün 10 gün sonrasına yapmaya başlarsak, bize geriye kalan 7 günlük zaman, çok kuvvetli bir gübre şerbeti elde etmek için gerekli süreyi verecektir. Ancak oksijensiz bir ortam yaratacaksak, yani direk suya koyup üzerini kapatmayı düşünüyorsak, 3 gün önce başlamak, ilk sulama suyundaki azot miktarı için gerekli yoğunluğu sağlar.

UNUTMAYIN: Ancak ikinci sulama periyodunda, daha kısa süreli bir bekleme yapmalı, gübre şerbetinin 2&#;inci gününde kullanmalıyız. Bu zamanlamayı ve teknikleri kendinize, kullandığınız gübre çeşidine ve yetiştirdiğiniz bitkiye göre ayarlamalısınız.

Gübre şerbeti için düzenek hazırlama

Gübre şerbetini, kapalı bir kutunun içine koyduğunuz gübre ve suyla birlikte de yaparsanız. Bu tarz bir gübre şerbeti üretimi yapacaksanız dikkat etmeniz gereken oranlar ve bekleme süresidir. Çünkü bu tarz bir üretim sırasında, fazla bekleme, oksijensiz ortamda zararlı bakterilerin çoğalmasına neden olacaktır. Ağzı açık olarak bekletmek, koku yapacağı için, özellikle evlerde pek önermem. Ancak, kuracağınız basit bir düzenek hem gübre şerbeti, hem de kompost çayı yapımı için çok elverişlidir.

Bu sistem için gerekli olan metaryaller:

    gübre şerbeti ev yapımı sıvı gübre
  • 50 lt civarında musluklu kapaklı bir bidon
  • Akvuryum hava pompası ve havataşı
  • Gerekli oranda akvaryum boruları
  • Delikli sac
  • Evlerde kullanılan Tül
  • Matkap ve bağlantı parçaları

Gübre şerbeti veya kompost çayı düzeneği için kullanacağınız musluklu bidonun kapasitesi tamamen size bağladır. İhtiyaçlarınız oranında bir kap edinin yeter. Kabın dibine delikli sacı, yaklaşık 10 veya 15 cm yukarıda bir yer oluşturacak şekilde sağlamca yerleştirin. Bu iş için, kare bir kap çok daha rahat çalışmanızı sağlar. Bidonun kenarlarından 5 cm fazla kestiğiniz sacın bu 5 cmlik yerlerini kıvırarak bidona sabitleyebilirsiniz. Yuvarlak bidonlarla biraz daha uğraş vermeniz gerekebilir. Ama mutlaka bu bariyeri oluşturun ki; üzerine koyacağımız tülü sabit tutsun. Bidonun dibine akvaryum havataşını yerleştirin ve sacı sabitlediğiniz yerin altından bir delik açarak,  akvaryum hortumlarını buradan geçirin. Geçirdiğiniz hava borularını hava taşına bağladıktan sonra, deliğin su sızdırmaması için önlem alın. Bunun için bir çok metod var. İsterseniz suya dayanıklı sıvı conta sıkın, isterseniz suya dayanıklı sıvı yapıştırıcılarla sabitleyin, yeterki su sızdırmasın Tülün üzerine oranlar sabit tutularak gübre veya kompost konulduktan sonra, üzerine suyu koyun ve hava taşını çalıştırın Gerekli sürelerin tamamlandığı zaman, musluktan gübre şerbetinizi veya kompost çayınızı alıp kullanabilirsiniz. Dönemsel olarak, gübre ve su miktarını kontrol ederek, gerekli takviyeleri yapabilirsiniz.

(Kompost çayı yapımı ve faydalarını başka bir yazıda genişçe ele alacağım)

Delikli sacı sabitleme konusunda sıkıntı yaşarsanız, içine tül gerdiğiniz, bol delikli bir kovayı bidonun içine askı yaparak asabilirsiniz. Veya kahve çuvalı gibi hem geçirken, hemde parçların suya karışmasını engelleyevek bir metaryalin içine koyduğunuz gübreleri, direk suyun içine bırakabilirsiniz. Ama havataşını mutlaka koyun

Bu düzenekten elde ettiğiniz gübre şerbetini, sezon boyunca kontrollü bir şekilde kullanma şansınız var.

Gübre şerbeti ile sulama zamanı ve sıklığı

Gübre şerbetini sulama suyuna ilave edeceğiniz için, sebzelerin sulama ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak kullanın

  • Gübre şerbetinin kullanım sıklığı bitkilerin yaşam döngüsüne göre ve şerbetin temiz su ile karıştırılma oranına göre de değiştiğini anlatmıştık. Bu ilkeleri göz önünde bulundurun
  • Gübre şerbetini, bitki besin maddesi ihtiyaçlarını göz önünde bulundurduğunuz bitkilerin gelişim sürecinde kullandığınız sulama suyuna, belli oranlarda karıştırarak kullanın 
  • Sebzelerde, ilk hasat zamanına kadar verilen ölçülerde, daha sonraki süreçlerde oranları gübre şebreti lehine azaltarak kullanabilirsiniz.
  • Bahçe süs bitkilerinde yaz ortasına kadar kullanabilir, Lale ve benzeri sadece baharlık soğanlı bitkilerde çiçek açtıkları zaman bir defa verirseniz iyi olur. 
  • Zambaklara, ilkbahar ortasında bir defa, çiçek açtıkları zaman bir veya iki defa uygun aralıklarla tekrar edebilirsiniz.

NOT: Eğer toprak çok fazla kurumuşsa bitkilerinizi akşamdan az sulayın, sabahleyin gübre şerbeti ile ayrıca sulayın.

Gübre şerbetinin Kullanım Miktarı:

  • Saksılar için bir su bardağı ( cc) Gübre Şerbeti  1 litre suyla sulandırıp her bitkiye bir su bardağı gelecek şekilde haftada bir kullanılır.
  • Bahçelerde ve tarlada dikimden 15 gün sonra (domateste yandırmayla birlikte 17 gün) sulama esnasında haftada bir sulama suyuna katabilirsiniz. Ayrıca bir litre suya cc  gübre şerbeti sulandırıp, her bitkinin köküne bir su bardağı ve her hasattan sonra sulama suyu ile birlikte kullanılır..


Güvercin gübre - şerbeti

Kankalar merhaba başlıktan da görüldüğü gibi güvercin gübresini ele alacağız bana göre bu mucize gübre yeterince bilinmiyor. Bitkinizi kudurtmak için en ideal gübre güvercin gübresidir verdikten 1 hafta 10 gün sonra şaşırabilirsiniz nldu bu bitkiye diye ayrıca para vermeden bulacagınız ulaşılması kolay gübredir kuşçulara gıdın rica edin hepsi verir bok neticede napacak vermeyip.Güvercin gübresi çok kuvvetlidir o yüzden bizim tercihimiz güvercin gübresini şerbet olarak kullanmaktan yana katı olarak verildiği zaman bitkinizi yakabillir ondan sonra bana söfunduszeue.infom şerbet olayına katı haldeki gübreyi iyice kurutuyoruz çünkü güvercinlerin boşaltım sistemi tek oldugu için idrarlı cıvık gübrenin asit azot oranı çok yüksektir buda bitkinin köklerinde yanmalar meydana getirir ayrıca azot oranı cok yüksek oldugu için bitki gübreden iyi yararlanamaz.
Ben kendi konumda paylaşmıştım fakat konu başlığı altında kalması herkesin ulaşması için daha kolay kendi uygulama şeklim aşağıda ki gibi 

Kanka 5 litrelik bidonun içine göz kararı ceyregı kadar guvercin gübresini bas içine 4 / 3 kadar su koy bu link te var  funduszeue.info  daha sonra kapagı açık bırak git gel karıştır 4 - 5 gün suyun rengine bak anlarsın birde leş gibi kokar süzgeçten geçir gübrenin yogunluguna göre çok yogunsa lt uygula , bitkin az kendıne geldikten  sonra uygulayabılrsın takriben 20 - 25 gün sonra tekrar verilebilir bitkinin verdiği tepkilere göre ayarlanır.

Bu fotolarda yukarıda gösterdiğim ağacın şerbetten sonra ki halleri 

Şerbeti verdikten 1 hafta sonra

funduszeue.info
funduszeue.info

Bu fotografta ilk şerbeti verdikten gün sonraki hali 

funduszeue.info 

Bu fotografta 2.şerbeti verdikten sonraki hali 

funduszeue.info


***dipnot : Gübreyi şerbet yaparken gölgede bekletıyoruz  gübreyi vereceğiniz zaman havanın durumu çok önemli çatır güneş bunaltıcı hava varsa vermeyın yakarsınız pas geçin , Güvercin gübresini katı olarak vermekten kaçının bitkinizi yakabilir şerbet olarak vermek en sağlıklısı bitkinizi kudurtacaktır.


Sağlıcakla kalın kankalar umarım işinize yarar seviliyorsunuz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası