plakasız araca plaka çıkarma / 0 Araç Plaka İşlemleri Ne Kadar Sürer? | Trafik Cezası Sorgulama | Araç Plaka

Plakasız Araca Plaka Çıkarma

plakasız araca plaka çıkarma

Araç Plakası Nereden Çıkarılır?

Günümüzde teknoloji ile birlikte gelişen ulaşım hizmetleri hayatımızın her noktasında bizlere bir şekilde dokunmakta ve yaşam kalitemizi olumsuz ya da çoğunlukla olumlu olacak şekilde etkilemektedir. Ulaşımın bu denli gelişmesi motorlu taşıt kullanımını zorunlu kılmıştır. Kullanılan aracın kimliği niteliğinde olan plaka ise günümüzde en çok uğraşılan konular arasında yer almaktadır.  Bu durumda akıllarımızda birçok soru bulunmasının yanında, akılları en çok kurcalayan soru; Araç plakası nereden çıkarılır? Sorusudur. Araç plakası, ilçelere bağlı olan Emniyet Müdürlükleri’nden temin edilir. Fakat bunun da birçok çeşidi bulunmaktadır.

Yeni Plaka Nereden Alınır?

Birçok kişinin hayallerini süsleyen araba alma fikri gerçek olduğunda yapılması gereken şeylerin başında yeni plaka alma işlemi gelir. Peki, yeni plaka nereden alınır? Bu işlemi gerçekleştirmek için önce Emniyet Müdürlüğü Trafik Sicil Şubesinden randevu alınması gerekir. Sizden bir takım evraklar talep edilir;

  • Nüfuz cüzdanı fotokopisi
  • Araç ruhsatı ve fotokopisi
  • Eski araç plakası

Maddelerden de anlaşılacağı üzere bu işlem genellikle bir plaka değiştirileceğinde ya da ikinci el bir otomobil satın alındığında gerçekleşir. Randevuya bu belgelerle gidilir ve yapılan işlemlerin ardından plakanız Şoför Odası’na bağlı plaka yapım merkezinde kullanıma hazır olması için yapılmaya başlanır. Peki, yeni plaka çıkarmak ne kadar? işte bu soruya dair merak edilen yanıtlar!

yeni plaka çıkarma hakkında bilgi.

Plaka Çıkarma

Yeni Plaka Çıkarmak Ne Kadar?

Araç plakası nereden çıkarılır sorusunun ardından cebini düşünen herkesin sıklıkla sorduğu elzem bir soru daha bulunmaktadır; yeni plaka çıkarmak ne kadar sorusu sıklıkla sorulurken, bu sorunun cevabı yıldan yıla değişiklik göstermek ile birlikte bu değişiklikler arasında çok mühim, tüketiciyi korkutacak bir fark da bulunmamaktadır. yılında bu ücret dosya masrafları da dahil TL’dir. Genellikle, işlem adımlarını doğru takip eden vatandaşlar ve ekstra istekte bulunmayan plaka sahipleri içi bu fiyat sabit olmakta, ekstra bir ücret alınmamaktadır. Bu aşamadan sonra artık plaka çıkarmak noktasında önemli bir aşamayı da tamamlamış olursunuz.

Sıfır Araç Plaka İşlemleri Nasıl Yapılır?

Bu işlem plaka yenileme işleminden çok daha basit bir işlemdir. Eğer sıfır bir araç alacak kadar şanslı iseniz, sıfır araç plaka işlemleri nasıl yapılır konusunda bir bilginiz yoksa; doğru kaynağı okuyorsunuz. Sıfır plaka alma işlemine, aracınızı aldığınız bayi sisteminden araç plakasını sorgulayarak başlarsınız. Aracınız için tanımlanan plakayı ayırdıktan sonra, plakayı almak için Emniyet Müdürlüğü Trafik Şubesine gitmeniz ve harcı ödedikten sora plakayı almanız yeterlidir. İşleminiz özel plaka isteğinde bulunursanız uzayabilir ve buna oranla da elbette ücretinde artış olabilir. Fakat yine kişilerin isteğine bağlı olmakla birlikte oldukça da zahmetli bir iştir.

Düşen Plaka Nereden Alınır?

Elbette ki düşen plaka nereden alınır sorusuna yanıt vermek oldukça basittir. Her plaka işleminde olduğu gibi bu işlemde de Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube’sine başvurular dilekçe aracılığı ile yapılır. Memurlar tarafından gerçekleştirilen detaylı incelemenin ardından plakanız Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube’ye bağlı olan plaka basım atölyesinden kolaylıkla alınabilir.

Elbette ki şayet plakanızı kaybetmişseniz plakanızı yeniden çıkarmak durumundasınız. Böyle durumlarda da yine plaka başvurusunu il ve ilçelerde yer alan Trafik Tescil Şube Müdürlükleri vasıtasıyla yapabilirsiniz. Ancak kayıp olan plakanızı çıkarmak için öncelikli olarak notere de gitmeniz gerekecektir.

Noterdeki işlemlerin ardından Şoförler Odası’na giderek, plaka başvurusu yapmalısınız. Unutmayın! plaka baskınızı Şoförler Odası aracılığıyla yaptırabilirsiniz. Tam da bu noktada plakanızın değişmesini takiben, ruhsatınızın da değişeceğinizi bilmenizde fayda var.

0 Araç Plaka İşlemleri Ne Kadar Sürer?

Sıfır araçlar birçok kişinin hayalidir. Çoğu bu tür araçlara sahip olmak için özellikle çabalar. Haliyle yepyeni bir aracı ilk sizin kullanacak olmanız fikri gerçekten güzeldir. Peki sıfır bir araca nasıl sahip olunur, sıfır bir araç aldığımızda devir ve plaka işlemleri nasıl yapılır ve bu ne kadar sürer. 0 araç plaka işlemleri ne kadar sürer gibi sorularınızın yanıtlarını şimdiki yazımızda cevaplamaya çalışacağız.

Sıfır aracı nereden aldığınız çok önemlidir. Çünkü bazı bayii veya oto galeriler araç sahibinin tüm kağıt işlerini hallederler. Bu yüzden bazı galerilere vekalet vererek tüm araç tescil işlemlerini plaka çıkarma ve ruhsat işlemlerini yaptırabilirsiniz. Tabi bu tür durumlarda bazı sıkıntılar da oluşabilmektedir. Eğer kendiniz garantiye almak maksadıyla bu tür işlerini siz de yapabilirsiniz.

Yeni aldığınız sıfır aracı trafiğe çıkarmak için ilk olarak trafik tescil işlemlerini yaptırmış olmanız gereklidir. Trafik tescilleri , trafik şubeleri yada emniyet genel müdürlüklerinden yapılabilmektedir. Bu tescil işlemleri için öncelikle randevu almanız çok önemlidir. Randevu alarak işlemleriniz belirtilen gün ve saatte kolayca yapabilirsiniz. Bununla beraber Türkiye&#;de üretilen veya ithal edilen araçların teknik özelliklerini kapsayan araç uygunluk belgesi bilgileri, üretici veya ithalatçılar tarafından Emniyet Genel Müdürlüğü içerisinde meydana getirilen Araç ve Sürücü Bilgi Sistemi&#;ne (ASBİS) elektronik ortamda, e-imzalı ve zaman damgalı olarak iletilmektedir. Vatandaşlar artık sıfır araçları almak için oto galerilere gittiklerinde, buradaki sorumlular araç satımıyla alakalı bilgileri ASBİS sistemine girerek ve araç alıcısı adına tescil belgesi talebinde bulunabiliyorlar. Burada yapılan işlemlerin ardından aracın tescil olduğuna ilişkin geçici bir tescil belgesi alan müşteriler, bu belge ile araçlarını trafiğe çıkarabilecek ve asıl tescil belgesi ile trafik belgesi ise araç sahibinin adresine posta yoluyla gönderilebiliyor. Peki biz aracımızın tescil ve plaka işlemlerini yapmak istersek, 0 araç plaka işlemleri ne kadar sürer?

0 Araç Plaka İşlemleri Ne Kadar Sürer?

Sıfır aracımızı aldık ve kendimiz ait bir plaka çıkarmak istiyoruz; bunun için aşağıda adım adım 0 araç plaka işlemlerinin nasıl yapılacağını anlattık.

funduszeue.info olarak ilinizin trafik tescil şubesinden ya da online internet sitesinden alınmaya hazır plakalardan birini seçerek adınıza ayırmalısınız. Bu ayırtılan plakayı da 24 saat içinde trafik tescil şubelerine giderek almalısınız . Aksi takdirde ayırtma süreniz uzatılmaz.
2. Ardından plaka işlemleri kısmından ayırdığınız plakayı görevli memurdan almalısınız.
3. Sıfır aracınızı aldığını yerin size verdiği fatura ve vergi kağıdı ile beraber trafik sigortanız ile birlikte şoförler ve esnaflar dairesine giderek arabanın motor ve şasi bilgilerini kayıt altına aldırınız. Yaklaşık yarım saat geçmeden size bir dosya vereceklerdir. Bu dosya ile ruhsat almanızda geçerli olacak dosyadır.
4. Bu dosya ile &#;yeni kayıt&#; gişesine giderek sıra almalısınız. Sıra size geldiğinde ise memura dosyaları teslim ediniz. Memur tarafından ruhsatın teslim alımı için sonrasına gün verecektir.
funduszeue.info verilen gün içerisinde tekrar şubeye giderek , yeni kayıt gişesinin önünde bulunan A4 kağıt üzerinde yazılı bulunan tescil edilmiş plakalar görülecektir. Plakanız bunların içinde olmalıdır eğer plakanız yok ise ruhsatınız hazırlanmamış demektir. Bu durumu görevlilere belirtirsiniz. Memurlar durum ile anında ilgilenirler. Ruhsat çıktığında da memurdan ruhsatı  teslim alabilirsiniz.

funduszeue.infoın yanında almak istediğiniz plaka kartını da alacaksınız. Bu plaka kartı ile de plakanızı bastırıp mühür vurulması lazımdır.
Bu işlemlerin ardından plakanızı teslim alıp sıfır aracınızda kullanabilirsiniz. 0 araç plaka işlemleri en fazla 2 gün sürmektedir.

Etiketler:0 araç plaka işlemleri kaç günde yapılır, 0 araç plaka işlemleri nasıl yapılır, 0 araç plaka işlemleri ne kadar sürecek, 0 araç plaka işlemleri ne kadar sürede yapılır, 0 araç plaka işlemleri ne kadar sürer, 0 araç plaka işlemleri nelerdir, 0 araç plaka işlemleri süresi ne kadardır, 0 araç plaka işlemlerinin süresi

Araç Plakamı Kaybettim Ne Yapmalıyım? (TEK PLAKA ÇIKARMA)

Aracınızın ön veya arka plakası, kamyonunuzun römork plakası, motosikletinizin plakası kaybolur veya çalınırsa yeni plaka sökme işlemleri yapılır. Yeni plaka almak için Emniyet Müdürlüğü, Noter ve Şoförler odasına gitmeniz gerekmektedir.

Kayıp/çalıntı plakanızın yenilenmesini için gerekli evraklar, harç bedelleri, masraflar ve plakalık hakkında diğer hususları sizler için araştırdık.

Araç Plakamı Kaybettim Ne Yapmalıyım?

Araç ruhsatı sahibi, plakanın kayıplarını trafik şubesine bildirmek ve kayıp ihbarnamesi vermek zorundadır. Eksik plaka sisteme işlenir ve ardından trafik şubesi tarafından araç plaka sahibi notere yönlendirilir. Notere gidip plakanızın eksik olduğunu ve trafikte işleminizi tamamladığınızı beyan edip plaka baskı kağıdını alabilirsiniz.

Emniyet Müdürlüğüne Giderek Kayıp Plakanızı Bildirin

Bazı internet sitelerinde Trafik Şube Müdürlüğü&#;ne gitmeniz gerektiği belirtilmesine rağmen mutlaka Emniyet Müdürlüğü&#;ne başvurup kayıp ihbarında bulunmanız gerekmektedir. Kayıp plaka bildirimi illere göre değişmekle birlikte Emniyet Müdürlüğü&#;nde yapılmaktadır. Trafik Şube bölümünde yapılmaz. Bu kapsamda en yakın karakola giderek plakanızın veya plakanızın kayıp olduğunu beyan ederek kayıp ihbarında bulununuz.

Bildirimde bulunmak için gerekli şartlar aşağıdaki gibidir:

  • Araç sahibi şahsen başvurmalıdır.
  • Araç ruhsatını beyan etmelidir.
  • Araç sahibi kimliğini beyan etmelidir.

Bu işlem sonucunda size kayıp eşya tutanağı düzenlenir ve bir sureti teslim edilir. Emniyet Müdürlüğü aynı zamanda kayıp plaka bildiriminizi noterin de görebildiği bir ARTES sistemine kaydeder ve sizi notere yönlendirir.

Plakadan araç sahibi sorgulama işlemlerinde online olarak plaka öğrenme ve sorgulama yöntemleri anlatılmaktadır.

Plakamı Kaybettim Dilekçe Örneği

Kayıp Plaka Dilekçe Örneğiİndir

Noterden ARTES Tescil İşlem Sonuç Belgesi Alın

Sürücü kabininde yeni plaka basımı için noterden ARTES işlem sonuç belgesi almanız gerekmektedir. Kayıp eşya tutanağı ile en yakın notere gidin. Noterde plakalarınızın düştüğünü ve yeni bir plaka vermek istediğinizi beyan edin.

Noterde ibraz etmeniz gereken evraklar şu şekildedir:

  • Emniyetten alınan kayıp plakaya ait kayıp eşya tutanağı.
  • Araç ruhsatı.
  • Ruhsat sahibinin kimliği.
  • 54 TL noter kayıp plaka bedelidir.

Araç ruhsatı sahibinin notere şahsen başvurması gerekir. ARTES Kayıt sonuç belgesi noterde düzenlenecektir. Örnek belgeyi aşağıda görebilirsiniz.

Şoförler Odasına Giderek Plakalarınızı Bastırın

Noterden aldığınız belgelerle birlikte size en yakın şoför ve otomobil esnaf odalarına giderek plakanızı bastırın. Şoförler derneği sizi klişe baskı atölyesine yönlendirebilir veya bunu kendileri yapabilir.

Plaka Değiştirme Ücreti Ne Kadar?

Şoförler Odası’na ödenmesi gereken plaka değiştirme ücreti yılı için ,65 TL&#;dir.

Plaka İşlemleri Ücret

Plaka işlemlerinin ücretleri yılında aşağıdaki gibidir:

  • Plaka Yenileme ücreti tek 80 TL, çifti TL
  • Plaka Değiştirme ücreti TL
  • Notersiz Muayene Belgesi ücreti 48 TL
  • Plaka Basım Ücreti TL
  • Toplam Plaka Değişim Ücreti ,65 TL

Plakam Çalındı Ne Yapmalıyım Mevzuatı

Aracınızın 1 veya 2 plakasının çalınması durumunda durumu hemen Polis Merkezine bildirmelisiniz. Polis karakolu aracın plakasının daha önce değişip değişmediğine ve mevzuat hükümlerine göre yeni plaka verme işlemlerini başlatır. Kişi daha sonra notere yönlendirilir ve noterden sonra Şoförler odası yukarıda anlatıldığı gibi plaka basım merkezine yönlendirilir ve ilgili işlemler başlatılır.

Araçların Satış, Devir ve Tescil Hizmetlerinin Yürütülmesi Hakkında Yönetmelik maddelerinde zayi plakalara ait hükümler şöyledir:

Plakalardan birinin veya her ikisinin çalınması veya her ikisinin birden kaybolması durumunda Noterler Birliği tarafından belirlenen listelerdeki harf ve sayı gruplarından sıra esasına göre noter tarafından araca yeni bir plaka verilir. Türkiye&#;nin. Mevzuat gereği tek funduszeue.info plakalı araçların plakasının kaybolması halinde de bu hükümler uygulanır. Çalınma veya kaybolma nedeniyle başkası tarafından değiştirilen plakaların sistemde ne kadar süreyle tutulacağına ilişkin hususlar Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından belirlenir.

Tescil levhalarından birinin kaybolması halinde, levhanın kaybolduğu bilgisi ilgili kolluk biriminin kayıtlarına işlenir. Başvuru üzerine noterler veya ilgili kişiye göre Emniyet Genel Müdürlüğü trafik tescil büroları tarafından plaka basım talep belgesi düzenlenir. Yönetmeliğin 7. Bölümünün Çalınan, kaybedilen, kullanılamaz hale gelen, bilgileri değişen belge ve plakalar başlıklı maddesi (Kaynak)

Emniyet Müdürlüğü internet sayfasında aşağıdaki görselde de görüldüğü gibi çalıntı/kayıp plaka kayıp işlemlerine ilişkin hükümler yer almaktadır.

App adı verilen plakalar görselliği nedeniyle birçok araç sahibi tarafından tercih ediliyor. Mühürlü app plaka yasak mı sorusunu sizler için araştırdık.

Tek Plaka Kayıp Cezası Ne Kadar?

Plakanızın veya tek plakanızın başına gelen herhangi bir durum için Emniyet Genel Müdürlüğü&#;ne tescil dilekçesi vermemeniz ve tek plaka ile araç kullanmanız durumunda TL idari para cezası uygulanacaktır. Ancak cezayı 15 gün içinde öderseniz %25 indirimle TL idari para cezası ödersiniz.

Kayıp Plaka Sorgulama

Kayıp plaka sorgulama için Emniyet Genel Müdürlüğü&#;ne gidebilir ya da e-Devlet üzerinden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Kayıp/Çalıntı Tutanağı Sorgulama/İptal sekmesinden Kayıp Plaka Sorgulama bölümüne gidebilirsiniz.

Bu bilgiler kapsamında, ticari veya özel tüm araçlar için yeni plaka tescili ve kayıp ihbar işlemleri için ilk başvuru mercii Polis Merkezleridir. Çalınan veya kaybolan plakaların suiistimali önlemek adına bu durumu ihmal etmeden en kısa sürede bildirmenizi öneririz.

Kayıp Plaka Bildirme Dilekçe Örneğiİndir

Motosiklet Plakam Düştü Ne Yapmalıyım?

En yakın karakola giderek durumu anlatan bir tutanak tutmalı ve kayıp plaka yenileme yazısında belirtilen adımları takip etmelisiniz.

Tek Plaka Zayi Ne Demek?

Diyelim ki aracınızın 2 plakası var ve bu plakalardan birinin kaybolması durumuna tek plaka kaybı deniliyor.

Seda Editör

Seda Editör

yılında İstanbul&#;da doğdum. İstanbul Üniversitesi&#;nde Uluslararası İlişkiler bölümünden mezunum ve 5 yıldır editörlük yapıyorum. Ekonomi bölümü editörüyüm.

FacebookPinterestLinkedInInstagram

Plakasız araç kullanma cezası ne kadar? Farklı plaka ve plakasız araç kullanma cezası

Trafiğe çıkan motorlu taşıtlara plaka takılması tüm dünyada kullanılan standartları devlet tarafından belirlenmiş bir uygulamadır. Araç üzerindeki plakalar araç ve araç sahibiyle ilgili bilgilere hızlı bir şekilde ulaşmayı sağlar. Bu sayede suça karışmış araçlar hızlıca tespit edilir, trafik denetimi çok daha rahat sağlanır. Ülkemizde de otomobil, otobüs, kamyon, kamyonet gibi taşıtların trafiğe çıkmaları için mevzuata uygun şekilde tescilli plakaya sahip olmaları zorunludur. Ülkemizdeki plaka uygulamasında, plaka üzerindeki ilk sayı aracın tescilli olduğu şehri belirler. Bu gibi kodlamalar araç sahibine ve bilgilerine ulaşmayı kolaylaştırır. Ülkemizde tescilli plaka zorunluluğuna uymayan araçlara cezai yaptırım uygulanmaktadır. Peki, trafiğe plakasız araçla çıkmanın cezası ne kadardır?

Plakasız Araç Kullanma Cezası Ne Kadar?

Plakasız bir araçla trafiğe çıkmak 2 bin TL para cezasının yanı sıra sürücünün sürücü belgesine de 10 ceza puanı uygulanır. Aynı zamanda plakasız aracın trafiğe çıkmasına müsaade edilmez. Plakasız araç trafikten men edilerek çekici ile en yakın emniyet otoparkına çekilir. Plaka tescil işlemleri tamamlanıp plakaları takılmayan araçlar işlemleri tamamlanana kadar trafiğe dönemez. Bunun yanı sıra 20 ceza puanına ulaşan sürücülerin ehliyetlerine 6 ay süreyle el konulduğunu ve bu sürücülerin bu süre içinde trafiğe çıkamadıklarını da göz önünde bulundurmak gerekir. Yani 2 defa plakasız araçla yakalan sürücü diğer cezai yaptırımların yanı sıra ehliyetini de 6 ay süreyle kaybeder.

Yeni alınan araçların plaka tescil işlemleri vakit alabiliyor. Eğer sıfır bir araç aldıysanız bu gibi gecikmeler durumunda tescil işlemleri tamamlanıp plakalarınızı alana kadar G karakterli geçici plaka ile aracınızı teslim alabilirsiniz. G karakterli geçici plakaların kullanım süresi otomobiller için 3 gün, motosikletler için ise 3 aydır. Verilen süre içinde aracın tescil işlemleri tamamlanıp plakaları takılmak zorundadır. Geçici plaka ile size tanınan süre boyunca cezai bir işleme tabi olmadan trafiğe çıkabilirsiniz.

Aracınızda plakaların mevzuata uygun şekilde takılmış olması da oldukça önemlidir ve mevzuata uygun olmayan araçlar için cezai işlem uygulanır. Aracın ön veya arka plakasının eksik olması veya plakanın araç üzerinde belirtilen yerden farklı bir konuma takılması durumunda TL cezai işlem uygulanır. Bunun yanı sıra plakanın mevzuata uygun olmayan şekilde değiştirilmesi, örneğin farklı karakterlerde yazılması, karakterlerin olması gerekenden kalın veya ince yazılması veya karakterler üzerinde değişiklik yapılması TL cezai yaptırıma tabidir.

Plaka Değişikliği Cezası Ne Kadar?

Plaka değişikliği yapılacak araçlar mevzuata uygun şekilde araca takılacak plakaların tescil işlemi yaptırılarak plakaları değiştirilmelidir. Tescilinden farklı plaka taşıyan araçlar ağır para cezasına çarptırılır. Araç üzerindeki plakalar aracın tescilli plakasından farklı ise 20 bin TL para cezasına çarptırılır. Bunun yanı sıra araç trafikten men edilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası