diş eti iltihabı için antibiyotik ismi / Diş Eti Hastalıkları - DİŞ ETİ TEDAVİSİ VE ANTİBİYOTİKLER - funduszeue.info

Diş Eti Iltihabı Için Antibiyotik Ismi

diş eti iltihabı için antibiyotik ismi

İltihaplı Apseli Diş Çekilir mi ? İltihaplı Apseli Diş Ağrısı Nasıl Geçer ?

Hocam merhabalar saygılar,

Yaklaşık yıl önce galiba 36 numara yani sol alt yirmiliğin 2 yanındaki dişime kanal tedavisi yaptırdım ve dolgusu düştü. Maalesef korkudan gidemedim o zamanlar doktora ta ki 50 gün önceye kadar. Özetle kronik iltihap vardı diş kökünde. 50 gün önce muayeneye gittiğimde amoklavin ve biprofenid içtim 1 hafta. Geçmeyince tekrar kontrol ettirdim çekim dedi zaten de yine gidemedim. 1 hafta aradan sonra yine biraz gösterince kendini iltihap tekrar gittim ve sef yazdı bu sefer 😀 Onuda bitirdim 1 haftada fakat yine gidemedim(bu arada antibiyotik kesinlikle geçirmedi iltihabı elimle hissediyordum ) ve antibiyotik bittiğinden bu yana yaklaşık gün oluyor. Şimdi bende panik atak var ve kafada kuruyorum sürekli. Sıkıntı şurada, 2 gün sonraya randevu aldım başka bi yerden muayene için. Bu hoca da bana tekrar şu antibiyotiği kullan gel çekelim der mi, gittiğim gibi çeker üstüne mi yazar, bu sefer vereceği antibiyotik iğne mi olur, çekim olduktan kaç gün sonra implant için kendini toplar, implant yaptırmasam çekimden sonra o aranın kapanma ihtimali nedir, ağrım olmadığı için çekimden sonra da ağrı çekme ihtimalim nedir, yazınızda iltihaplı çekimin yanlış olmadığını okudum; direk çekerse iltihaplı bi şekilde ve diyelimki kana karışırsa o iltihap semptomları olan ateş titreme vs yi çekimden kaç saat ya da gün sonra hissederim? Çok oldu kusura bakmayın çünkü beynimi durduramıyorum&#;

Tüm doktorlarımız gibi değerlisiniz, teşekkürler&#;

Antibiyotik ile geçmeyen diş iltihabı nasıl geçer? Bakteriler diş kökü iltihabına sebep olurlar. Bu durumda her yaşta görülebilir. Diş kökü iltihabı tedavi edilmediği takdirde enfeksiyon tüm vücuda yayılabilir ve çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Çocuklarda diş eti iltihabı, farklı yemek artıklarının diş etinin arasına sıkışması ve ardından iyi temizlenmemesi sonucunda oluşabiliyor. Bununla birlikte çocukların daha hareketli olmalarıyla birlikte düşme, yaralanma gibi etkenlerde diş eti iltihabına yol açabildiği gözlemlenmiştir. Ayrıca bu durum antibiyotik ile geçmeyen diş iltihabı sorunlarına da sebep olabilir.

Çocuklarda oluşan diş apsesi zaman geçtikçe ilerler. Eğer tedavi edilmezse kronik hastalıklara kadar birçok farklı rahatsızlığa davetiye çıkarır. Peki, Çocuklarda diş apsesi belirtileri nelerdir? Antibiyotik ile geçmeyen diş iltihabı nasıl tedavi edilir?

Diş İltihabı Belirtileri Nelerdir? Geçmeyen Diş İltihabı Belirtileri

Antibiyotik ile geçmeyen diş iltihabı belirtileri nelerdir? Diş kökü iltihabının en yaygın görülen belirtisi, şiddetli bir diş ağrısıdır. Oluşan bu ağrılar, uzun süre devam eder, zaman zaman ise lenf bezleri ve kulağa etki eden türden olabiliyor. Yaygın olarak görülen diş kökü iltihabı belirtileri şu şekildedir:

  • Çene kemiğine doğru, boyuna ve kulak bölgesine yayılan şiddetli baş ağrıları.
  • Sıcak-soğuk yiyeceklere karşı dişlerde oluşan hassasiyet ve ağrı
  • Çiğneme ve ısırma esnasında ağızda oluşan ağrı ve sızlama
  • Yüzde ve yanakta oluşan şişme.
  • Çene altında bulunan lenf bezlerinde şişme
  • Ağız kokusunun kötü olması
  • Ağızda oluşan kötü tat
  • Yüksek ateş

Diş İltihabı Vücuda Yayılma Belirtileri Nelerdir? Antibiyotik İle Geçmeyen Diş İltihabı

Antibiyotik ile geçmeyen diş iltihabı sorunu nasıl çözülür? Dişte yaşanan enfeksiyonun vücudun diğer bölümlerine yayılması oldukça nadirdir. Fakat eğer böyle bir durum yaşanırsa sonuçları biraz ciddi olabilir. Belirtileri şu şekildedir:

  • Dil ve ağızda yaşanan ağrılar
  • Boyun, yanak ve yüz bölgesinin şişmesi
  • Ciltte kaşıntı veya yanma hissiyatı
  • Mide bulanması
  • Kusma sorunu
  • Yüksek ateş
  • Şiddetli baş ağrısı sorunu
  • Çift görme veya görme kaybı problemi
  • Göz kapaklarının sarkık olması
  • Nefes almada zorluk yaşanması
  • Bilincin bulanıklaşması

Diş İltihabı Kana Karışma Belirtileri Nelerdir? Antibiyotik ile Geçmeyen Diş İltihabı

Çocuklarda yaşanan diş kökü iltihabının vücuda yayılması durumunda genellikle ağrı, ateş, şişlik, yorgunluk ve halsizlik gibi genel belirtiler görülmektedir. Fakat bazı durumlarda antibiyotik ile geçmeyen diş iltihabı problemi de ortaya çıkmaktadır.

Antibiyotik ile Geçmeyen Diş İltihabı Tedavi Yöntemleri

Çocuklarda antibiyotik ile geçmeyen diş iltihabı yaşanabiliyor. Bu durumda aileler biraz endişe etse de bazı noktalara dikkat ederek yaşanan problemi en aza indirebilirsiniz. İşe o detaylar…

 Hijyen:Çocuklara mutlaka diş fırçalama alışkanlığı edindirmek gerekir.
 Diş Fırçalama Teknikleri:Çocuğunuzun diş fırçalama tekniklerini öğrendiğinden emin olun.
 Diş İpi:Diş ipi kullandırma alışkanlığını kazandırın.
 Diş Fırçası ve Macun Kalitesi:Diş fırçalarının ve diş macunlarının kalitesine özen gösterin.
 Yemek Yeme Alışkanlığı:Fazla şeker kullanımına müsaade etmemek.
 Ağız içi Problemler:Ağız kuruluğu problemine dikkat etmek.
 Hekim Ziyareti:Diş hekimi ziyaretlerini yılda 2 defa gerçekleştirmek önemlidir.

Antibiyotikle Geçmeyen Diş Eti İltihabı Evde Tedavi Edilebilir mi?

Antibiyotik ile geçmeyen diş iltihabı tedavi yöntemleri mutlaka bir diş hekimi kontrolünde olmalıdır. Evde yapabileceğiniz yanlış bir yöntem çocuğunuza zarar verebilir veya geri dönüşü zor hatalara sebep olabilir. Bu nedenle herhangi bir ilaçtan cevap alamadığınız takdirde hekiminiz ile birlikte bir tedavi planı belirlemek daha doğru olacaktır.

1 Aydır Geçmeyen Diş Apsesi Evde Tedavi Yöntemleri

Antibiyotik ile geçmeyen diş iltihabı evde tedavi edilebilir mi? Çocuğunuzun diş etinde yaşanan problemi ortadan kaldırmak için öncelikle bir hekim ile görüşüp muayene olması çok önemlidir. Aksi halde geçmeyen iltihaplar çocuğunuza zarar verebilir ve istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle evde herhangi bir yöntemi denememek gerekmektedir.

Evde Diş Apsesi Patlatma Zararlı mıdır?

Çocuğunuz antibiyotik ile geçmeyen diş iltihabı problemi yaşıyorsa evde asla apseyi patlatmayınız. Yapılması gereken ilk müdahale bir hekime muayene olmak olacaktır.

Diş Eti İltihabı Antibiyotik İsimleri

Diş eti iltihabını geçirebilmek için birçok farklı ilaç vardır. Bu ilaçlar çocuklarınızın yaşına ve kilosuna uygun olarak hekim tarafından verilmektedir. Bu nedenle bilinçsizce eczaneden antibiyotik alınmamalıdır.

Augmentin Diş Apsesi İçin Kullanılır mı?

Augmentin diş apsesi tedavisinde en sık verilen ilaçlardan biridir. Fakat çocuğunuzun sağlığı ve dişlerinin zarar görmemesi için doktor onayı olmadan asla ilaç vb maddeler verilmemelidir. Aksi halde beklenmedik kötü sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.

Siz de diş iltihabı tedavileri için Galaksi Diş Kliniği bünyemizde yer alan Sevil Borbay ile iletişime geçerek sonuç alabilirsiniz.

Diş Apsesi Nasıl Geçer? Diş Apsesi İçin Doğal Antibiyotik Önerileri Nelerdir?

Diş apsesi, diş etinde veya diş kökünde oluşan bir enfeksiyon neticesinde ortaya çıkan içi irin dolu keselerdir. Diş apsesi birçok farklı nedenden oluşabilmektedir. Diş apsesi çok şiddetli ağrılara ve yüzde şişkinlik ile kızarıklığa sebep olabilmektedir. Kişinin hayatını çekilmez kılabilen diş apselerinin tedavi edilmesi zaruridir.

DİŞ APSESİ NEDİR?

Genellikle diş kökünde veya diş etinde görülen ve bir enfeksiyon sonucunda ortaya çıkan içi irin dolu keselere diş apsesi denmektedir. 3 tip diş apsesi türü bulunmaktadır. Bunlar;

  • Periapikal apse: Diş kökünün ucunda meydana gelen apse türüdür.
  • Periodontal apse: Diş kökünün yanında bulunan diş etinde meydana gelen apse türüdür. Bu türdeki apse çevre dokulara ve hatta kemiklere dahi yayılabilmektedir.
  • Diş eti apsesi: Diş etinde meydana gelen apse türüdür.

Diş apseleri şiddetli ağrılara yol açmaktadır. Öyle ki bu ağrılar kişinin boğazına ve kulağına dahi vurabilecek derecededir. Ayrıca diş apseleri yüzde şişkinliğe ve kızarıklığa da sebep olabilmektedir. Diş apseleri tedavi edilmezse kişide diş kaybına yol açabilmektedir. Bu nedenle diş apsesi tespit edildikten sonra kişinin bir diş doktoruna gitmesinde fayda vardır.

DİŞ APSESİ NEDEN OLUR?

Diş apselerinin oluşması genellikle bakteriyel enfeksiyon kaynaklıdır. Stafilokok ismi verilen bakteri türü genellikle diş apselerinin birinci dereceden şüphelisidir. Lakin nadir de olsa diş apselerine virüsler, mantarlar veya parazitler de sebep olabilmektedir. diş apselerinde en yaygın görülen tür peridontal apsedir, yani diş kökünde ve çevresinde görülen apse. Diş apseleri nedenleri başlıca olarak şu şekilde sıralanabilir;

  • Diş çürümesi,
  • Eskiyen dolgular,
  • Dişin kırılması, yontulması veya yaralanması,
  • Diş minesinde açık meydana gelmesi,
  • Diş eti hastalıkları.

DİŞ APSESİ BELİRTİLERİ

Diş apsesi belirtileri şunlardır;

  • Diş ağrısı,
  • Parlak, şiş ve kırmızı diş eti,
  • Yüzde şişkinlik,
  • Yüzde kızarıklık,
  • Diş hassasiyeti,
  • Ağız kokusu,
  • Ateş.

DİŞ APSESİ NASIL GEÇER?

Diş apsesi olan kişinin ilk yapması gereken bir diş doktoruna başvurmaktır. Zira tedavi edilmeyen diş apsesi, diş kaybı gibi ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Diş apsesi olan kişiye yapılan ilk işlem diş röntgeni çekilmesidir. Zira öncelikle apsenin türü ve nedeninin belirlenmesi gerekmektedir. Bu işlemden sonra diş apsesi boşaltılması adımına geçilmektedir. Diş apsesi boşaltılması alanında uzman bir doktorun yapması gereken bir işlemdir. Evde kişi kendi başına kesinlikle apseyi patlatmaya çalışmamalıdır. Yani diş apsesi nasıl patlatılır gibi soruların yanıtı evde kişinin yapabileceği bir şey değildir.

Diş apsesi tedavisi genellikle antibiyotik ile yapılmaktadır. Peki diş apsesi için hangi antibiyotik kullanılır? Diş apsesi tedavisinde genellikle penisilin sınıfı antibiyotikler reçete edilmektedir. Bunlara amoksislin ve penisilin dahildir. Diş apsesinde reçete edilen antibiyotiklerin genel dozajları ya 12 saatte bir miligram şeklinde ya da 8 saatte bir mg şeklindedir. En sık tercih edilen antibiyotiklerin başında ise Augmentin gelmektedir. Lakin bazı durumlarda diş apsesini geçirmek için antibiyotik yeterli olmamaktadır. Peki diş apsesi antibiyotikle geçmiyorsa ne yapılır?

Diş apsesinin antibiyotik tedavisi ile geçmemesi durumunda kök kanal tedavisine başvurulmaktadır. Buradaki amaç dişi kurtarabilmektir. Burada apseyi drenaj ile boşaltarak dişi kurtarmak hedef alınmaktadır. Kök kanal tedavisine rağmen diş kurtarılamaz ise ne yazık ki sıra dişi çekmeye gelmektedir.

DİŞ APSESİNE NE İYİ GELİR?

Diş apsesine evde iyi gelebilecek bazı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemlerin uygulanması ağrıyı azaltacağı gibi, diş apsesi için doğal antibiyotik niteliği de taşıdığından enfeksiyonun da yayılmasını önlemektedir. Diş apsesine iyi gelecek yöntemler şu şekilde sıralanabilir;

  • Tuzlu su: Antibakteriyel özelliği sayesinde tuzlu su karışımı ile gargara yapmak enfeksiyonun yayılmasını önlemekte ve ağrının geçmesine yardımcı olmaktadır.
  • Karbonatlı su: Karbonatlı suyunda tuzlu su ile benzer bir işlevi vardır. Bu nedenle karbonatlı su ile gargara yapmak da diş apsesine iyi gelmektedir.
  • Sarımsak: Sarımsak doğal bir antibiyotiktir. Bu nedenle diş apsesi üzerine sarımsak uygulamak ve sarımsak tüketmek ağrıyı azaltacağı gibi, enfeksiyonu tedavi etmeye de yardımcı olacaktır.
  • Soğuk uygulamak: Soğuk kompres yapmak ağrıyı azaltacağından, kişiyi de biraz olsun rahatlatacaktır.
  • Karanfil yağı: Karanfil yağı doğal bir ağrı kesicidir. Bu nedenle diş apsesinin üzerine bir pamuk yardımı ile karanfil yağı sürmek ağrıyı kesmeye yardımcı olacaktır.

Diş Eti İltihabına Hangi Antibiyotik İyi Gelir

Diş Eti İltihabına Hangi Antibiyotik Kullanılır?

Doğal bir diş eti pembe renklidir. Diş eti dişleri sabit tutar ve muhafaza eder. Sağlığı yerinde olan diş etleri dokunma ya da fırçalama esnasında kanamamalıdır. Gingivitis adı verilen diş eti iltihaplanmasına ağız bakterileri sebep olmaktadır.Bu problem çoğunlukla ağız temizliğinin tam sağlanmadığı durumlarda ortaya çıkmaktadır. Diş aralarındaki boşluklarda bakteri tutunması ve bölgeyi tahriş etmesiyle diş eti iltihabına neden olmaktadır.

Diş eti çizgisinin alt kısımlarına giren bakteriler nedeniyle diş etinde apse ve iltihap problemleri baş göstermektedir. Tedavinin geciktirilmesi sonucunda enfeksiyonun yayılma olasılığı vardır ve bunun da sonucunda söz konusu dişin çekilmesi gerekebilmektedir.

Diş Eti İltihabı Belirtileri Nelerdir?

  • Diş etlerinin şiş ve kırmızımsı bir hal alması,
  • Fırçalamanın veyahut diş ipi uygulamasının ardından görülen kanamalar,
  • Plak ve beyaz lekelerin diş eti üstünde gözlemlenmesi,
  • Rahatsız edici ağız kokusu,
  • Diş köklerinin zayıflaması,
  • Ağız içinde kötü bir tat hissedilmesi,
  • Diş etinde ve aralıklarında iltihaplanmalar gözlemlenmesi,
  • Yemek yeme esnasında güçlük çekilmesi,
  • Diş düşmesi,
  • Diş eti bölgelerinde iltihaplı şişlikler gözlemlenmesi (apse)
  • Diş etlerinde görülen kanamalar,
  • Diş etlerinde ağrı hissedilmesi,
  • Ağız içinde bozuk para tadı hissedilmesi,
  • Yutkunmada ve konuşmada zorluk çekilmesi,
  • Ateş yüksekliği.

Diş Eti İltihabının Nedenleri

Ağız Bakımı Yapmama

Düzenli dişleri fırçalamama, ağız temizliğine dikkat etmeme dişlerde tartar ve plağa bunun sonucunda diş eti iltihaplarına yol açmaktadır. Plak oluşumu çoğunlukla şeker ve nişastanın zararsız ağız bakterileriyle tepkimeye girmesi ile gerçekleşmektedir. Diş üzerinde gözlemlenen plaklar giderilmediği takdirde diş eti çizgisinin alt kısmında bakteri çeken bir plağa dönüşmekte ve sert bir yapıya bürünebilmektedir. Bakteriler için bir koruma tabakası oluşturan tartar, diş eti çizgisince tahriş oluşumuna yol açmaktadır.

Genetik

Diş problemleri kalıtsal nedenlere dayandırılabilmektedir. Aile bireyleri ve akrabalarda diş eti iltihaplanması görülen bireylerde bu sorunun görülme olasılığı yüksektir.

İlaçların Yan Etkileri

Bazı ilaçlar da yan etki olarak diş etinde iltihaba yol açabilir. Birtakım ilaç türleri tükürük salgısını azaltmaktadır. Bu nedenle diş etinde enfeksiyon olasılığı yükselmektedir. İlaçların yan etkisi olan ağız kuruluğu, diş eti iltihabı için zemin hazırlamaktadır.

Sigara Kullanmak

Sigara kullanmak da diş eti iltihabının nedenleri arasında yer alır. Sigara içilmesi gerek diş etlerindeki yaranın iyileşme sürecini geciktirme gerekse dokunun zarar görmesi bakımından etkili bir faktördür. Tartar ya da plak dişlerde kaldığı müddetçe diş etini tahriş etmeye ve diş etinde iltihaplanmalara yol açmaktadır. Bir süre son diş etleri şişecek ve kolay kanayan bir hale gelecektir. Bunun yanı sıra diş çürüğü problemleri de gözlemlenebilmektedir. Tedavi geciktirildiği takdirde diş çekilebilmektedir.

Hormonsal Değişimler

Doğum kontrol hapı kullanılması, gebelik ve adet takviminde aksamalar gibi hormonal farklılıklar diş eti hassasiyetini artırmakta ve direncini düşürmektedir. Hassasiyeti artan diş etleri kolay iltihaplanabilmektedir.

Hastalıklar

Kanser, diyabet, HIV ve lösemi benzeri rahatsızlıklar, bireylerin bağışıklılık sistemini güçsüzleştirerek diş eti iltihabına zemin hazırlamaktadır.

Diş Eti İltihabı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Diş eti iltihabı probleminde diş hekimliğine müracaat edilmelidir.

Diş İltihabı İçin Hangi Antibiyotikler Kullanılır?

Diş eti iltihaplanması veyahut diş ile alakalı iltihabi problemlerde yalnızca antibiyotik kullanımı yeterli olmamaktadır. Öncelik, diş eti iltihaplanmasına yol açan kaynak ortadan kaldırılmasıdır. Dolayısıyla diş taşı temizliği yaptırılmalı ve doğru diş temizliği bilgisine sahip olunmalıdır.

Yine de doktorunuz şu antibiyotikleri reçete edebilir;

  • Largopen Antibiyotik
  • Klorhex antibiyotik
  • Augmentin antibiyotik
  • Dolorex ağrı kesici

Diş Eti İltihabı Nasıl Geçer?

Bu problemde öncelikli olarak detaylı bir diş taşı temizliği yaptırılmalıdır. Buna ek olarak bireye ağız temizliği hakkında ayrıntılı bilgi verilmelidir. Bu unsurlar yerine getirildiğinde kişi kontrol için hekimliğe davet edilir. Şayet olumlu bir ilerleme kaydedilememiş ise diğer yönteme başvurulmaktadır. Bu yöntem küretajdır.

Diş eti oluğunda bulunan enfekte artıkların ve bakteri plağının diş kök yüzeyi üzerinden kazınması işlemi “küretaj” olarak isimlendirilmektedir. Söz konusu uygulamanın genel manada cerrahi bir uygulama olduğu söylenememektedir. Fakat bu cerrahiye hazırlayan bir tekniktir.

Günümüzde direkt olarak diş eti iltihabını giderici bir antibiyotik, ilaç ya da krem benzeri bir ürün bulunmamaktadır.

Bazı antibiyotik ve preparatlar yumuşak doku enfeksiyonu durumlarında kullanılabilmektedir. Bunlar tedaviye yardımcı olmak amacı ile kullanılmaktadır.

Küretaj uygulamasında sağlıklı bir kök hücre meydana getirilmektedir. Böylelikle diş kökünden uzaklaşmış olan diş etinin tekrar köke yapışması sağlanmaktadır. Bu bağlamda arada bulunan diş eti ceplerinin yok edilmesi hedeflenmektedir.

Flap operasyonu

Küretaj işleminden beklenen sonuç alınamadığı takdirde cerrahi yola başvurulmaktadır. Bu yolda diş eti cepleri yok edilmektedir. Bu cerrahi yola flap operasyonu adı verilmektedir.

Diş eti koltuğunda gerçekleştirilen müdahalede bölgesel anestezi uygulanmaktadır. Kişinin bilinci yerindedir. Hareket etmesi ve konuşması mümkündür.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası