hünnap hangi iklimlerde yetişir / Hünnap Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Hünnap Hangi Iklimlerde Yetişir

hünnap hangi iklimlerde yetişir

Kendini tarlasına adadı, 6 yılda hünnap ağacı yetiştirdi

Hünnap meyvesi, Kuzey Afrika’dan Türkiye’ye, Hindistan’dan Çin’e kadar birçok yerde yetişiyor. Farklı iklimlere uyum sağlayan hünnap, sert çekirdekli ve iri zeytin büyüklüğünde.

Ülkemizde de bilinen bu meyve, Ankara’nın Güdül ilçesinin Yeşilöz Mahallesi’nde ’lardan beri yetiştiriliyor. O zamanlar daha küçük olduğu için minnap olarak anılıyordu. Mahallede hala Osmanlı döneminden kalma ağaçlar bulunuyor. 

Her hafta hünnap için kilometrelerce yol gidiyor

Gelelim hünnap yetiştiriciliğine… Bu meyvenin yetiştiricilerinden biri Yıldırım Sinop. 54 yaşında. Aslında Ankara’nın merkezinde yaşıyor ama bu meyve için kimi zaman her gün kimi zaman haftada kere Yeşilöz’e gidiyor. 

15 yıl Türk Tarih Kurumunda çalışan Sinop, 8 yıl da özel sektörde çalıştı ve emekli oldu. Emekli olduktan sonra da çiftçilik yapmak istedi. 

Kendini tarlasına adadı, 6 yılda hünnap ağacı yetiştirdi

6 yıl önce babasının evi olduğu için Yeşilöz’den bir tarla aldı ve hünnap ağacı dikti. İlk dikimi deneme amaçlıydı. Baktı oluyor, ticaretini yapabilmek için hünnap yetiştirmeye başladı. Şimdiyse ağacı var.

“Osmanlı Arşivleri’ne girdiğinizde bunun anavatanının Yeşilöz olduğu söyleniyor. Yeşilöz’deki hünnaplar bunun derece küçüğü. Aslında orijinali odur yani. Damak zevkine hitap ediyor ama toplaması çok zor olduğu için biz ona yönelmedik, biz buna yöneldik. Bunun hasadı ona nazaran biraz daha kolay oluyor.”

“Bu diken bize dokunmuyor”

Hünnabın hasat dönemi eylül sonunda başlıyor, kasımın ortasına kadar devam ediyor. Sinop’un yetiştirdiği hünnapların da hasat zamanı yaklaşıyor. Hünnap çalı türü bir ağaç olduğu için budaması zor oluyor. Yıldırım Sinop bunu biraz daha kolaylaştırmak için ağaçların boyunu kısaltıyor. 

O, ağaçların hasat zamanı geldiği zaman hünnapları sallayarak toplamıyor, tek tek dalından koparıyor. Sinop, hasat zamanını şöyle anlatıyor:

“Salladığın zaman hamlar da dökülecek. O zaman damak zevkine hitap etmeyecek. Bunu düşünerek ben hep budamaya yöneldim. Ben bir günde kilo hünnap topluyorum. Akşam gittiğim zaman elimden hiç çıkarmasam diken çıkarıyorum. Bazı insanlara o dikenler dokunuyor. Elhamdülillah bu diken bize dokunmuyor, hasadımızı böyle yapıyoruz.”

Kendini tarlasına adadı, 6 yılda hünnap ağacı yetiştirdi

Hünnabın faydaları saymakla bitmiyor

Hünnabın hasadının nasıl yapıldığından bahsettik. Sıradaysa faydaları var. Kalp sağlığını koruyan hünnap aynı zamanda içerdiği besin değerleriyle bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. İçerisinde, C vitamininden demire, kalsiyumdan çinkoya birçok besin değeri var. Yıldırım Sinop da hünnabın faydalarından bahsediyor… 

“İnternete girdiğiniz zaman hünnabın o kadar çok faydası var ki anlatmakla bitmiyor, ben yazıyı okuya okuya yoruldum. Birçok şeye iyi geldiği söyleniyor. Şekere kesinlikle iyi geliyor çünkü bunu alan arkadaşlar şeker oranımı çok düzeltti diye hususi arayıp beni bulup buradan alanlar çok oldu. Bazı arkadaşların da sedefi varmış, geçiciymiş. Bundan yediği zaman bana kendisi bizzat o sedefin türünü bilmiyorum tamamen yok olduğunu söyledi. Bağışıklık sistemine iyi geliyor, kalbe çok faydalı.”

Kendini tarlasına adadı, 6 yılda hünnap ağacı yetiştirdi

“O kadar hevesli ki tane ağaca baktı”

Yıldırım Sinop’un eşi Fatma Sinop ise, 48 yaşında emekli hemşire. Hünnabı eşinden öğrendi, önce tadı çok hoşuna gitmedi ama eşi bu işe girince onun yaptığı hünnapların lezzetini aldı. 

İlk başta eşinin bu işi yapmasına rızası yoktu. Sebebini o anlatsın…

“Tek başına burada çok sefil oluyor. Zaten bahçeyi yapmak çok zor. Elimizdeki imkânlar çok kısıtlı. Burada onun yemeğini yapan, bulaşığını yıkayan kimse yok. Hem bahçeye gel hem köye git… Burada oturacak alan yok. Onun için başta çok rızam yoktu. Ama o kadar hevesli ki tane ağaca baktı ve şimdi ‘Helal olsun’ diyorum, diyecek hiçbir şey yok yani.”

Hünnap Nedir? Kalorisi Nedir? Nasıl saklanmalıdır?

Hünnap Nedir?


Genellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetişen Hünnap meyvesi, Çiğde ya da İnnabi isimleriyle de bilinir. Ağaçta yetişen bu meyveyi mevsiminde dalından özenle toplayıp kurutarak her mevsim sizlere ulaştırıyoruz.

Hünnap kurusunun fazla tüketiminde ne olur?

Fazla tüketilmesinde gaz ve şişkinlik problemlerine sebep olabilir. Ayrıca Hünnap'ın bileşiminde bulunan karbonhidratlar kan şeker seviyesinde değişimlere yol açabilir. Aşırı tüketiminde alerji etkisi, ishal yapması ve kan akımını hızlandırması Hünnap'ın zararları arasında yer alabilir. Fazla tüketiminden kaçınılması gerekmektedir.

Hünnap kalorisi nedir?

Kalorisi; gramı kcal olarak bilinmektedir.

Düşük kalorisi sebebiyle, diyet yapanların beslenme listesine ekleyebileceği bir ara öğün seçeneği olabilir. Aynı zamanda ödem atıcı özelliği sayesinde ödeme sahip olan kişiler de tercih edebilir. Enerji vermesi sebebiyle antrenman sonrasında veya tempolu bir günde tüketilebilir.

Nasıl saklanmalıdır?

-Cam kavanozlarda nemsiz ve hava almayan ortamlarda saklanması önerilir.

-Musko olarak hava almayan kilitli poşetlerde sizlere ulaştırdığımız ürünü buzdolabında 6 ay, dondurucuda 1 yıla kadar saklayabilirsiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir