mide kanaması nasıl başlar / Mide kanaması nedir? Mide kanaması neden olur, nasıl anlaşılır? - Sağlık Haberleri

Mide Kanaması Nasıl Başlar

mide kanaması nasıl başlar

Mide kanamasının belirtileri nelerdir?

Mide kanaması; gastrointestinal sistemde oluşan ağız, yemek borusu, mide, bağırsak, rektum ve anüsü kadar olan bölgeyi kapsayan komplikasyondur. Mide kanaması çeşitleri ikiye ayrılmaktadır. Bunlar; üst gastrointestinal ve alt gastrointestinal bölgede meydana gelmektedir. 

Mide kanaması geliştiği andan itibaren kişinin hayatını tehdit eden bir rahatsızlıktır. Şiddetli kanamaya neden olarak çeşitli komplikasyonların gelişmesine neden olabilmektedir.

Küçük çaplı gelişen mide kanamaları görüldüğünde kendiliğinden düzelebilmektedir. Ama kanama hangi şiddette olursa olsun mutlaka tespit edilmelidir. İhmal edilmemelidir. Koyu renkli kanama, dışkının koyu renkli olması, kusma, baş dönmesi ve halsizlik belirtileri şiddetli kanamanın etkileri olabilmektedir.

Mide kanaması meydana geldiği takdirde anlayabileceğimiz belirtileri şu şekilde görülmektedir;

Kronik olarak hafif bir şekilde yaşanan mide kanamaları kişinin kendisi tarafından fark edilemez ve bu durumun sürekliliğinde kişide kansızlık görülebilmektedir. Hafif oluşan kanamalar kişinin dışkısıyla dışarı atılmaktadır.

Ağır olarak meydana gelen kanamalar da; dışkı katran gibi koyu renk almaktadır. Kanamanın şiddetli olması halinde kişi kan kaybı yüzünden baş dönmesi, halsizlik, gözlerin aniden kararması, solgun bir cilt oluşabilmekte ve kanlı kusma yaşanabilmektedir.

Mide kanamaları genel olarak;

Üst gastrointestinal sistemde oluştuğunda yemek borusunda bulunan ülserden görülebilmektedir. Siroz hastalığı nedeniyle oluşan yemek borusu varisleri de kanamanın oluşma sebeplerindendir. Başka bir hastalığın sebep olduğu kusma ve öğürme refleksi sonucu da aniden yemek borusunda kanama oluşabilmektedir. Kanı sulandırıcı ilaçların aşırı kullanımı da nedenlerden biridir.

Alt gastrointestinal sistemde kalın bağırsak nedeniyle oluşan sorunlar sonucu kanamalar meydana gelmektedir. Ayrıca bağırsakta bulunan damarların büyümesi de kanamayı meydana getirir.

Eğer kanamanın üst bölgede olduğu düşünülmekteyse endoskopi yoluyla ağızdan küçük bir hortum ile girilerek bu bölge tamamıyla incelenmektedir. Alt bölgede oluştuğu düşünülüyorsa; kolonoskopi yöntemiyle bölge kontrol edilir ve doktor gerek gördüğü takdirde parça alarak; incelenmesini isteyebilir.

Tedavisi ise kanamanın neden oluştuğuna yönelik yapılmaktadır. Kanama eğer kişinin başka hastalıkları için kullandığı ilaçlardan meydana gelmekte ise ilaçların kesilmesi istenmektedir. 

Sigara ve alkol kullanımı bırakmak, sağlıklı bir şekilde beslenmek çok önemlidir. Eğer dikkat edildiği ve söylenenlere uyulduğu halde kanama durdurulamıyorsa ameliyat ile müdahale edilmektedir.

Mide kanamasının belirtileri nelerdir? Mide kanamasında ilk ne yapmalı?

Yanlış beslenme alışkanlıklarının yaygınlaşması, bilinçsiz ilaç kullanımı ve stresin mide kanaması oranlarında artışa neden olduğunu belirten Dr. Koray Akay uyardı: Mide kanaması geçiren hastaya kesinlikle bunları yaptırmayın!

Yayınlanma:

Mide kanamasının belirtileri nelerdir? Mide kanamasında ilk ne yapmalı?

Yetişkin, bebek ya da çocuk… Mide kanamasının her yaşta görülebildiğini belirten Medline Sorumlu Müdürü Dr. Koray Akay, gelişen teknolojinin ölüm oranını azaltsa da hastalığın hala tehlikeli olduğunu söylüyor.

MİDE KANAMASI NEDİR, NEDEN OLUR?

Mide kanaması iç kanamalar grubuna girer, genellikle midedeki rahatsızlıklardan ötürü olur. En sık görülme sebebi ülser ve gastrittir. Mide ülserinde mukoza tahriş olur, mide damarının delinmesi sonucunda kanama yaşanır, gastritte ise delinme olmaz ancak midede biriken yaralardan kanama olabilir. Bazen basit bir ilacın kullanılması bile kanama yaratabilir.

mide

MİDE KANAMASININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hasta kusar ve ağzından kan gelir. Rengi genelde koyu olur ve kahve telvesine benzer. Bazı durumlarda kanlı ve koyu renkli dışkı da görülebilir. Baş dönmesi, halsizlik, bayılma, susuzluk hissi, ağızda kuruma, tansiyon düşüklüğü ve daha ileri durumlarda hayati bir tehlike olan şok durumları da belirtiler arasındadır.

MİDE KANAMASINA İLK MÜDAHALE NE OLMALI?

Mide kanaması geçiren hastaya kesinlikle ağızdan bir şey verilmemelidir. Su ya da bir yiyecek verilerek hasta kusturulmaya çalışılmamalıdır. Hayati bulgular kontrol edilmeli, kusulan kanın geri yutulması engellenmeli ve acilen ilk yardım ekibi çağırılmalıdır.

MİDE KANAMASININ TEDAVİSİ NASILDIR?

Hastaneye ulaştırılan hastaya doktor müdahalesinin ardından gerekli durumlarda serum ve kan nakli yapılır. Bu hastadan hastaya ve rahatsızlığın durumuna göre değişkenlik gösterir. Sonrasında yine genellikle olarak, endoskopi yapılır ve damar yoluyla ilaç verilir. Endoskopik işlemin yapılmasının sebebi ise kanama sebebini bulmak ve ona göre müdahale etmektir. Nadir durumlar da endoskopik işlemin yanı sıra durum daha kötü ise cerrahi müdahale de yapılabilir.

Prof. Dr. Serhat Bor: Kabızlık, medeniyetin bir yan etkisiİlginizi ÇekebilirProf. Dr. Serhat Bor: Kabızlık, medeniyetin bir yan etkisi

BebekÇocukdoktorkabızlıkkahveÖlümÜlser

Mide Kanaması Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Mide kanaması, çoğu zaman hayatı tehdit eden bir rahatsızlıktır. Sindirim sistemi içerisinde en yaygın kanama türlerinden biri olan mide kanaması, “üst gastrointestinal sistem kanaması” kapsamında değerlendirilir. "Mide Kanaması nedir?", "Mide kanamasının belirtileri nelerdir?", "Mide kanaması nasıl anlaşılır?", "Mide kanamasının tedavisi nasıldır?", gibi soruların cevaplarıyla birlikte, mide kanamasının tam olarak ne olduğunu, belirtileri ve tedavi yöntemleri ile beraber ele alalım.

Medicabil Randevu Al

Mide Kanaması Nedir?

Mide kanamaları genellikle kontrolsüz bir biçimde kullanılan ilaçlardan kaynaklı olarak ülser zemininde meydana gelir. Erken müdahalenin son derece önemli olduğu bu rahatsızlık, genel olarak yaşlılarda daha yaygın biçimde görülür. Buna rağmen çocuklarda ve hatta bebeklerde bile mide kanaması problemlerine rastlamak mümkündür. Mide kanaması başladığı andan itibaren hayati tehlike ciddi boyutlara ulaşabilir. Sindirim sisteminde bulunan bir soruna bağlı olarak ortaya çıkabilen kanamaların düzeyi kişiden kişiye ya da duruma göre değişebilir.

Mide kanamaları, gastrointestinal sistemde oluşan yaygın bir kanama biçimidir. Gastrointestinal sistem içerisinde mide dışında rektum, anüs, onikiparmak bağırsağı ve yemek borusundan söz edilebilir. Yaş ilerledikçe kalp, eklem problemleri ya da böbrek sorunlarından dolayı kullanılan ilaçların sayısı artış gösterir. Bu da mide kanamaları için özellikle 60 yaştan sonra belli riskleri ortaya çıkarır.

Mide Kanaması Belirtileri

Mide kanamaları sonrası tedavinin başarılı olması için belirtilere karşı hastanın duyarlı ve bilinçli olması gerekir. Tedavinin ertelemesi durumunda sağlık riskleri daha da keskin bir noktaya ulaşacaktır. Ayrıca mide kanamaları tedavi edilse dahi yeniden nüksedebilir. Bu bakımdan kişilerin mide kanamasına dair bilinç düzeyini artırması önemlidir.

En sık görülen belirtiler şu şekildedir:

  • Anlık olarak başlayan üşüme hissi
  • Kötü kokulu siyah dışçı
  • Kan kusma
  • Baş ağrısı
  • Nefes almada zorlanma ve bayılma
  • Bulantı duygusu
  • Karnın üst tarafında sıklıkla hissedilen ağrılar
  • Cildin solgunlaşması
  • Anlık olarak göz kararması

Mide Kanaması Neden Olur?

Mide kanamaları yukarıda da vurguladığımız üzere genellikle yanlış ve bilinçsiz ilaç kullanımları neticesinde görülür. Diğer nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Mide ve yemek borusunun kesiştiği alanda çeşitli yaraların oluşması
  • Karaciğer hastalıklarından sonra ortaya çıkan varis benzeri yapılar
  • Ailevi etkenler
  • Üst gastrointestinal alanında yer alan tümörler
  • Ülser rahatsızlıkları
  • Çok fazla baharatlı besin tüketmek
  • Kan sulandıran ilaçları kullanmak
  • Zayıf bünye
  • Stres, gerginlik hali
  • Mide asidinde çoğalma yaratacak ilaçlar
  • Cerrahi operasyonlar

Mide Kanaması Tedavileri

Mide kanaması nasıl geçer?” ya da “Mide kanaması nasıl durdurulur?” gibi sorular, bu rahatsızlığa dair cevabı en çok merak edilen sorular arasındadır. Her şeyden önce mide kanamasının tıbbi anlamda tedavi edilebilir bir rahatsızlık olduğunu net biçimde ifade etmek mümkündür.

Mide kanaması teşhisi bu anlamda kritik bir role sahiptir. Gastroskopi benzeri farklı yöntemler bu süreçte ön plana çıkar. İlaç ya da farklı tedavi metotları (skleroterapi, bant ligasyonu, hemoklips gibi) ile kanama durdurulmaya çalışılır. Kanama nedeni ülser ise önce bu probleme dair tedavinin gerçekleşmesi şarttır. Aksi takdirde bu kanama sürekli kendini tekrar edecektir. Kanayan nokta bulunduğunda bu tedavi yöntemlerine başvurulur. Bu yöntemler, mide kanamaları gibi rahatsızlıklarda en yaygın ve en güvenli yöntem olarak bilinir. Söz konusu yöntemler sayesinde cerrahi yönteme müracaat edilmez.

Bu işlemlerden sonuç alınmadığında hekim, cerrahi müdahaleye yönelebilir. Mide kanserinden kaynaklı bir rahatsızlık varsa, radyoterapi ya da kemoterapi gibi yöntemlere müracaat edilir. Başarılı bir tedaviden sonra mide kanamalarının tekrar etme ihtimali düşüktür.

Herkese sağlıklı günler dileriz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası