bursa da turistik yerler / Bursa'nın Tarihi Yerleri - Görülmesi Gereken 65 Yer! | Fixbilet Blog

Bursa Da Turistik Yerler

bursa da turistik yerler

BURSA&#;NIN TARİHİ YERLERİ

Bursa&#;nın tarihi yerleri, sadece Türk tarihi için değil, insanlık tarihi açısından önemli sayıldığından UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası olarak koruma altına alınmaya uygun görülmüş yerler. Bu nedenle yerli yabancı her turistin öncelikleri arasında Bursa Gezilecek Yerler  denilince Osmanlı&#;yı bir beylikten imparatorluğa taşıyan Bursa&#;nın tarihi yerleri geliyor. En güçlü döneminde keşfedilmiş dünyanın 2/3&#;nü yöneten Osmanlı&#;nın bu gelişiminde şehircilik anlayışının, vakıf ve külliyelerinin, hanlarda canlanan ticaretin büyük payı olmuş. Bir dünya devinin beşiğini gezmek isterseniz bu bilgiler çok işinize yarayacak.

Bursa&#;da İlk Ayak Sesleri

Bursa’da günümüzden yedi bin yıl öncesinde bile yerleşim olduğu söyleniyor. Ama en eskiye dayanan yerleşim alanları İznik Gölü’nün çevresindeymiş ve o eski zamanlardan Osmanlı’ya kadar sayısız ülke ve koloni Bursa’ya egemenlik etmiş. M.Ö. 3. yüzyılda Prusias ve Bithynialılar Prusa adında bir kent kurmuşlar. Bu kente kadar Bursa ve çevresinde tek tük kent varmış.
Bazıları ve tahmini kurulma tarihleri şöyle:
Cius(Gemlik) M.Ö. yy
Apollonia(Gölyazı) M.Ö. 6. yy
Apamea(Mudanya) M.Ö. funduszeue.info

bursa-tarihi-yapilar

Bursa&#;da İlk Türkler

Osmanlı’lara gelinceye kadar; müslümanların Bursa’ya geliş hikayesi Abbasi’ler döneminde başlasa da Türklerin Bursa topraklarına gelişi yılında olmuş. Ondan sonra da zaten yılında yapılan bir seferle Türkler ilk kez Bursa’yı ele geçirmiş. Fakat bu şu ana kadar giden bir dönemin başlangıcı olamamış henüz çünkü Bizans Bursa’yı ele geçirmiş ve tam yılına kadar Bursa Rumların olmuş.

Diğer tarafından yılında Selçuklu yıkılma dönemindeyken Osman Gazi Yarhisar ve Bilecik’i fethedip Osmanoğulları adında bir beylik olarak bağımsızlığını ilan etmiş. yılında da Bursa’daki Yenişehir Ovası ve civarı fethedilip Yenişehir başkent yapılmış. Böylece Bursa Osmanlı’nın ilk başkenti olması özelliğini taşıyarak tarihe koca bir imza atmış. Ayrıca Bursa Osmanlı Devleti’nde kentleşen ilk birkaç şehirden biri olunca, daha sonra ortaya çıkan Türk-Osmanlı şehirlerine önayak olmuş bir nevi.

Bursa Neden Bir Dünya Kültür Mirası?

Peki Bursa neden UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde? Onu dünya mirası için bu kadar özel kılan ne? Bursa tarih boyunca Osmanlı Devleti için en önemli şehirlerden olmuş. İpek yolu üzerinde sahip olduğu hanlar sayesinde sahip olduğu ticari rol; Osmanlı&#;daki Vakıf Sistemi temelli sosyal yaşama ışık tutması, Bursa&#;nın tarihi yerleri dediğimiz külliye, camii, han ve hamamlarının gerçekten otantik olması, Bursa&#;dan çıkma Osmanlı mimarisini yansıtan yapılara ev sahipliği yapması ve basitçe Osmanlı’nın ikinci başkenti olması birçok nedenden birkaçı sadece.

Etkili Şehir Planlaması, Vakıf Sistemi ve Külliyeler

Osmanlı&#;nın Söğüt&#;ten sonra ilk başkenti olan Bursa, daha sonraki Osmanlı şehirlerinin gelişiminde anahtar bir rol oynadı. Şehirleşme alanındaki yeni yaklaşım Osmanlı sultanlarının sayesinde oldu ve bu sonra yapılan şehirlere örnek niteliğindeydi.

Bursa, Osmanlı sultanları tarafından kurulmuş ve yenilikçi bir yaklaşımla idare edilmiş bir şehir. Bu sebeple o zamana kadar görülmemiş bir şehir planlamasına sahip olmuş. Bir yandan Ahilik Teşkilatı ticari hayatı yürütürken, öte yandan şahısların veya kurumların, dini ve sosyal hizmetlere tahsis ettikleri bağışlardan oluşan bir vakıf sistemi şehrin gelişimine katkı sağlamış.

Bu noktada vakıfsistemini çekip çeviren,camii merkezli olmakla birlikte hamam, medrese, mektep, kütüphane, aşevi, darüşşifa, kervansaray, çarşı, din okulları gibi kurumlardan oluşan yapılar topluluğu olan külliyelerin yeri de çok büyük. Bunlar toplumun ihtiyaçlarına yönelik ve hayatlarını kolaylaştıran aynı zamanda mimari alanında da Osmanlı’nın mimarisi özelliklerini yansıtan en önemli yapılar. Külliyelerin bu noktada en büyük önemi, şehrin büyümesinde canlı ve hızlı üretime elverişli merkezler haline gelmesinde çok etkili olması. Osmanlı İmparatorluğu bu sistem sayesinde dünyada en hızla büyüyen imparatorluklardan biri oldu. Bugün Bursa&#;nın tarihi yerleri arasında en çok öne çıkan yapılar camiilerinden öte külliyeleri diyebiliriz.

Otantik Mimari Özellikleri: Bursa Tipi Mimari

emir-sultan-cami-bursa

Bursa üslubu dediğimizde Yeşil Cami ile başlayan sonrasında, Muradiye Cami ve Emir Sultan Cami ile devam edip Edirne&#;ye oradan İstanbul&#;a kadar taşınan çok geniş bir etki alanına sahip bir mimari üsluptan bahsediyoruz. Bu durumda Bursa&#;yı bu üslubun köklerinin bulunduğu yer olarak da düşünebiliriz. &#;Bursa stili&#; veya &#;ters t tipi&#; diye adlandırılan mimari plan, külliyelerin ve camilerin oluşumunda yalnızca Osmanlı’da kullanılan bir plandı. Mesela Bursa&#;nın tarihi yerleri olan külliyelerde, umumi mutfakların, camilerin ve medreselerin bir kompleksin içinde ayrı binada yer alması, camiilerde ise ferahlık ve aydınlığa önem verilmesi, İznik’te yaygın olan olarak görüldüğü şekilde tek kubbeden, Edirne ve İstanbul&#;da çok kubbeli yapıya geçilmesi, camii girişlerinde revaklı avluların olması, şadırvanın cami içinde olması gibi özellikler hep Bursa kökenli mimari özellikler.

Bir Kültür Başkenti Olarak Bursa

bursa-hacivat-karagoz

Bursa en eski Osmanlı dönemlerinden itibaren; önemli tarihi olaylara, efsanelere ve geleneklere ev sahipliği yapan bir şehir. Şehrin mistik imajını anlatmak için, eski Osmanlı sultanlarının türbelerini veya Hacıvat ve Karagöz’ün Orhan Gazi Külliyesi’nde çalışan işçiler oldukları efsanelerini örnek verebiliriz. Her ne kadar idari başkent bir süre sonra Edirne olmuş olsa da, Bursa her zaman sembolik başkent olarak manevi önemi devam etmiş. Zaten devletin kurucuları Osman ve Orhan Gazi&#;nin türbelerinin burada olması onu daha bir değerli yapıyor.

Bursa&#;da UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesindeki Yerler

Bursa’nın UNESCO hikayesiyse şöyle başlamış: yılında Bursa geçici listeye alınmış, sonra da ’te UNESCO tarafında Dünya Miras Listesi’ne girmeye hak kazanmış. Bu koruma Bursa’da 6’si içinde 1’i de Cumalıkızık’ta olmak üzere 7 yeri kaplıyor.

1) Ulu Cami ve Hanlar Bölgesi
2) Hüdavendigar Külliyesi (1. Murad)
3) Yıldırım Külliyesi (1. Bayezid)
4) Yeşil Külliye (1. Mehmed)
5) Orhangazi Külliyesi
6) Muradiye Külliyesi (2. Murad)
7) Cumalıkızık Köyü

Ulu Cami Ve Hanlar Bölgesi

bursa-kozahan-avlu

Osmanlı’nın Bursa’yı fethi sonrasında bölgede birçok gelişme yaşanmış ama en önemli ve sarsıcı gelişmeler ticaret alanında olmuş. Yaptırılan birçok han Bursa’nın ticaret merkezi haline gelmesinde büyük rol oynamış. Anadolu’nun ticaret yollarında, özellikle de İpek Yolu üzerinde bulunmasından ötürü yoldan geçenlerin hem gece kalabileceği hem de gelip dinlenebileceği yerler haline gelmiş hanlar. Daha büyüklerine de kervansaray deniyormuş hatta. Hanlar ticari yönden bu kadar önemli olunca dolayısıyla ekonomiye de çok büyük katkı sağlamışlar. Osmanlı Dönemi’nde yapılan ve Bursa&#;nın tarihi yerleri arasında oldukça eski olan Hanlar Bölgesi’ndeki hanlardan en bilinenleri: Apolyont Han, Emir Han, Eskişehir Hanı, Kubbeli Han, Balibey Han, Geyve Han ve en önemlilerinden biri olan Koza Han.

Ulu Cami ise Hanlar Bölgesi&#;nin incisi, en değerli yapısı, Evliya Çelebi‘nin deyimiyle “Bursa’nın Ayasofyası!”. 1. Bayezid’in mimarı Ali Neccar’a yaptırılmış olan cami yaklaşık yıllık. Bursa&#;da sadece tek bir tarihi yapı görme hakkınız olsa tercihiniz Ulu Cami’den yana olsun. Özellikle de Samanyolu Galaksisi&#;nin Kündekâri sanatı ile işlendiği minberi çok özel.

UNESCO koruması altındaki Bursa&#;nın tarihi yerleri listesinde olan Hanlar Bölgesi, Ulu Cami&#;yi de içine alacak şekilde bir bütün olarak listede. Yani han han bir ayrılma söz konusu değil. Günümüzde de Osmanlı ticaret kültürünün sürdürüldüğü bir bölge ve hala siftah, pazarlık yapmak, komşuluk kültürü gibi geleneksel değerlere ve ritüellere rastlanıyor. Bu da Hanlar Bölgesi’nin UNESCO tarafından koruma altına alınan bölgeler arasında olmasının nedenlerinden biri.

Hüdavendigar Külliyesi (1. Murad)

bursa-hudavendigar-kulliyesi

1. Murad’ın yaptırdığı bu külliye, halk arasında 1. Murad’a Hüdavendigar da denmesi nedeniyle bu ismi almış. Külliye Bursa’nın tepelerinden birinde yer alıyor ve içinde cami, medrese, türbe, çeşme ve hamam var. Külliyede 1. Murad (Hüdavendigar) Camii var ve bu cami de ’lı yıllarda yaptırılmış. Osmanlı’nın meşhur “ters T planlı” mimarisiyle yapılmış. Külliyenin standarta uygun olmamasının nedeni, caminin alt katta medreseninse üst katta olması. Hamamın ismiyse Cık Cık (Gir Çık) Hamamı, medresede okuyan öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamaları için yapılmış bir hamam.

Yıldırım Külliyesi (1. Bayezid)

yildirim-kulliyesi

’lerde yapılan Yıldırım Külliyesi de Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılmış. İçinde medrese, cami darüşşifa, hamam, imaret ve türbe var. Bursa’da Yıldırım tepesinde bulunan camii yine “Ters T” planlıdır. Külliye’deki medrese şu an sağlık ocağı olarak kullanılıyormuş. Yıldırım Darüşşifası ise Osmanlı Devleti’ndeki ilk hastane olma özelliğini taşıyor ve külliyenin kocaman bir parçasını oluşturuyor. Şimdiyse göz hastanesi olmuş. Yıldırım Bayezid Türbesi ise oğlu Emir Süleyman’ın emriyle yaptırılmış.

Yeşil Külliye (1. Mehmed)

bursa-yesil-cami

Yeşil Külliye’yi 1. Mehmed ’lü yıllarda yaptırmış. İçinde medrese, cami, türbe ve hamam var. Yeşil Külliyesi Osmanlı’nın tam düşmek üzereyken kalkıp güçlendiği bir dönemde yapıldığı için bir nevi geri dönüş olarak görülmüş ve oldukça göz alıcı yapılmış. Bursa&#;nın tarihi yerlerinin en önemlilerin ve en çok ziyaret edilen yapılarının başlarında geliyor.

İçindeki Yeşil Cami’yi Hacı İvaz Paşa yapmış ve yaptığı en değerli eserlerden. Bu camii de “Ters T” planla yapılmış ve içinde çiniler mevcut. Camiinin küçük bir kısmı Sultan Çelebi Mehmet’in ölümü sebebiyle yarım kalmış. Yeşil Türbe de Mimar Hacı İvaz paşa tarafından yapılmış. Bir de ek bilgi verelim. Hacı İvaz Paşa&#;nın zamanla padişahla arası açılmış ve gözlerine mil çektirilmiş. Mezarı Bursa’nın yüksek kesimindeki İvazpaşa Mahallesi&#;nde.

Külliyenin içindeki medrese şimdi Türk-İslam Eserleri Müzesi olmuş ve hala Bursa’nın Osmanlı dönemlerindeki sosyal, kültürel ve dini yapısını yansıtıyor. Yeşil Külliye, içindeki Yeşil Cami ve Yeşil Türbe ile bugün Bursa&#;nın tarihi yerleri arasında önceliğiniz olsun.

Orhangazi Külliyesi

bursa-orhangazi-kulliyesi

’lü yıllarda Orhan Bey’in yaptırdığı; içinde cami, külliye, medrese, mektep, hamam ve Emir Han adında bir han bulunan külliye. Külliyedeki yapılardan günümüzde ayakta kalmış üç yapı var; Orhan Cami, Emir Han ve Orhan Hamamı. Emir Han sadece Bursa&#;nın tarihi yerlerinden biri değil, hala Bursa’nın en çok kullanılan hanlarından biri, içinde tekstil ürünleri, hediyelik eşyalar ve kitaplar bulabilirsiniz. Orhan Hamamı ise şehrin ilk çarşı hamamıdır.

Muradiye Külliyesi (2. Murad)

bursa-muradiye-kulliyesi

Bu külliye Osmanlı İmparatorluğu padişahları tarafından yaptırılan külliyelerden sonuncusu. yıllarında yapılmış ve burası da bulunduğu bölgeye ismini vermiş. İçinde medrese, cami, hamam, darüşşifa ve türbe var. Muradiye Camii’nin süslemeleri çok ihtişamlı, bir sürü motifler ve kullanılan sanat türleri Osmanlı’nın sanat bakış açısı hakkında fikir sahibi olmamızı sağlıyor. Minik bir bilgi; 2. Murad Osmanlı tarihinde padişahlığı kendi isteği ile bırakmış tek padişah. Aynı zamanda Bursa’da gömülmüş son Osmanlı sultanı.

Külliye içindeki yapılarda eski döneme göre kullanım farklıları olsa da, hala kullanımda büyük kısmı. Mesela Muradiye Külliyesi’nin umumi mutfağı restoran olarak kullanılıyor.Külliyenin içinde 12 tane türbe var ve Bursa’nın “Türbeler Şehri” ünvanı bu kadar fazla türbeye ev sahipliği yapmasından geliyor aslında. 2. Murad Medresesi de ’ten beri Döne Ocak Kanser Erken Tanı Merkezi olarak hizmet veriyor, hatta içinde sağlık müzesi de var.

Cumalıkızık Köyü

cumalikizik-renkli-evler

Uludağ’ın eteklerinde yer alan Bursa ve Cumalıkızık, bir nevi kentsel ve kırsal yaşamın bir arada sentezlenmiş haliler. Cumalıkızık’ın böyle bir listeye alınmış olması UNESCO tarafından şöyle açıklanmış: Bursa’daki sistemi gösterebilecek ve ona yardım sağlayabilen tek kırsal köy. Özellikle Vakıf Sistemi ve Cumalıkızık arasındaki bağ bu konuda önemli bir rol oynuyor. Çünkü bu sistemde merkezdeki vakıf binaları yani külliyeler kırsal kesimle de bağlantılıymış; mesela Cumalıkızık bir vakıf köyü olarak geçiyor, bu da bir kuruma bağlı olmak ve onun için çalışmak demek. Cumalıkızık da merkezdeki Orhan Gazi Külliyesi’ne kalıcı olarak bağlı olup ona gelir sağladığı için “vakıf köyü” olarak geçmiş. Yani Bursa&#;nın tarihi yerleri arasındaki Cumalıkızık başlıbaşına Osmanlı&#;daki Vakıf Sistemi&#;nin yaşayan kanıtı niteliğinde. Bursa&#;ya geldiyseniz Cumalıkızık&#;ı mutlaka ziyaret etmelisiniz. Bursa&#;nın tarihi yerleri ilgi alanınızın dışındaysa da göz zevkiniz için Cumalıkızık&#;a kesinlikle uğrayın deriz. Cumalıkızık&#;ta kaçırmamanız gereken şeyler için rehberimizi okumayı unutmayın.

Bursa'nın Tarihi Yerleri

Bursa ve çevresinin tarihi yıl öncesine dayanmaktadır. Ilıpınar Höyüğü’nde yapılan kazı çalışmaları sonucunda M.Ö yılına ait yerleşim alanlarına rastlanmıştır. Şehrin 7 km güneyinde bulunan Demirtaş Höyüğü mevkiinde yapılan kazı çalışmalarında ise M.Ö yılına ait kase, küp, testi ve seramik parçaları bulunmuştur.

Bursa’da M.Ö 4.yüzyılda Bithynia Devleti kurulana denk bölgede çeşitli koloniler yaşamıştır. Heredot’a göre bu tarihlerde bölgedeki tek kent Gemlik’tir. Bölgenin kent oluşu ve etrafının surlarla çevrilmesi Bithynia Kralı I. Prusias Dönemi’nde gerçekleşmiştir.

Daha sonra Romalıların ve Bizanslıların şehri olarak varlığını sürdüren Bursa, Osmanlı Beyliği topraklarına katılana kadar Bithynia Krallığı olarak anılmıştır. yılında Osman Bey tarafından kuşatılan il, yılında Türklerin eline geçmiştir. Bursa – yılları arasında Osmanlı Devleti’nin başkenti olmuştur. 

Birinci Dünya Savaşı sırasında ise Yunanlılar ve İngilizler tarafından işgal edilen Bursa, 2 ay 2 gün süren işgalden sonra 11 Eylül tarihinde silahlı milislerin de katkısı ile Türk ordusu tarafından kurtarılmıştır. 

Bursa'da keyifli bir tatil geçirmek için Bursa otelleri sayfasında bulunan konaklama seçeneklerine göz atabilirsiniz.


Gölyazı

Gölyazı

Doğal güzellikleri kadar tarihiyle de ön plana çıkan Gölyazı, Bursa’nın Nilüfer ilçesine bağlıdır. 

Eski adı Apolynt olan köy tarihte Rumların yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Köyün içerisinde koruma altına alınan Rum evleri ve Tarihi Ağlayan Çınar bölgenin tarihi alanları arasında yer almaktadır.

Ağlayan Çınar, yaşını aşmış bir ağaçtır. metrelik bir alanı gölgesinde saklayan çınar, zamanla eğilmiş ve kaynak suyu içinden geçmeye başlamıştır. Bu nedenle Ağlayan Çınar denmektedir.


Misi Köyü

Misi Köyü

Misi Köyü, Bursa’nın en eski yerleşim yerlerinden biridir. Köy içerisinde hala tarihi evler ve tarihi kalıntılar bulunmaktadır.

Nilüfer ilçesine bağlı Misi Köyü’nün tarihi yıl öncesine dayanmakta ve bilinen en eski adı Mysia’dır.

Şehir merkezine 12 km uzaklıkta bulunan köy, Hristiyanlar içinde tarihi öneme sahip bir bölge olma özelliği taşımaktadır. Köyde bulunan manastırın kalıntılarının altında İncil’in bir nüshası gömülüdür. 

Tatilinizi bir adım yukarı taşımak için gezmeniz gereken yerleri listeledik. Bursa'da gezilecek yerler yazımızı kontrol etmeyi unutmayın.


Bursa Kapalı Çarşı

Bursa Kapalı Çarşı

Bursa Heykel’de bulunan Kapalı Çarşı, günümüzde hala çarşı olarak kullanılan tarihi yapılar arasında yer almaktadır. 

Orhangazi Dönemi’nde hanların aralarının çatı ile kapatılması ile oluşturulan çarşıya daha sonraki yıllarda Sahaflar, Akatarlar, İvaz Paşa, Gelincik, Sipahiler, Karacabey (Yorgancılar, Sandıkçılar) Eski bakırcılar çarşıları eklenerek günümüzdeki Kapalı Çarşı oluşturulmuştur. 

yılında tamamen yanan Bursa Kapalı Çarşı, bu kez zemin kat ve yolların üzerine dükkanlar ve dükkanlara üst kat eklenerek yeniden inşa edilmiştir. 

Bursa’da bulunan tarihi mekanların bir çoğuna yakın bir konumdadır. Bir diğer yandan şehrin merkezi noktasında bulunan konumundan dolayı, tüm ilçelerden metro, otobüs ve minibüs ile Bursa Kapalı Çarşı’ya ulaşım kolaylıkla sağlanmaktadır. 


Yeşil Türbe

Yeşil Türbe

yılında Yıldırım Bayezid’in oğlu olan Sultan Mehmet Çelebi tarafından yaptırılan Yeşil Türbe’nin mimarı Hacı İvaz Paşa’dır. 

Osmanlı mimarisinde tüm duvarları çini ile kaplı olan tek türbe olma özelliğini taşımaktadır. Yeşil Camii’nin yanında bulunan türbeye, Bursa şehir merkezine yakın konumu dolayısı ile tüm ilçelerden ulaşım sağlanabilmektedir. 


Cumalıkızık Köyü ve Cumalıkızık Etnografya Müzesi

Cumalıkızık Etnografya Müzesi

UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne alınan Cumalıkızık Köyü, Osmanlı Dönemi’nden bu yana bozulmadan varlığını sürdürmeyi başaran köyler arasında yer almaktadır. 

Köyün taşlı sokakları ve rengarenk evleri ile oluşturduğu görsel şölen, şehir merkezine yakın mesafede tarihe yolculuk yapma imkanı sunmaktadır. 

Cumalıkızık Köyü içerisinde yer alan Etnografya Müzesi’nde ise tarihi dönemlere ait eserler sergilenmektedir. 

Bursa'da kesinlikle gitmeniz gereken yerleri rahatça keşfetmek için Bursa gezi rehberi sayfamıza uğramayı unutmayın.


Bursa Ulu Camii

Bursa Ulu Camii

Şehrin simgelerinden biri olan Bursa Ulu Camii, Yıldırım Bayezid tarafından mimar Ali Neccar‘a yılları arasında yaptırılmıştır. Evliya Çelebi, Ulu Camii için Bursa’nın Ayasofya’sı demiştir. 

2 minaresi ve 20 kubbesi olan camiinin ortasında büyük bir şadırvan bulunmaktadır. Ceviz ağacından oyma minberinin üzerinde altın yaldızla Osmanlıca olarak, ‘Yıldırım Beyazıt Han tarafından hicri (miladı ) yılında yaptırılmıştır’ ibaresi yer almaktadır. Bu yazının haricinde duvarlarında yazı bulunmaktadır.

yıllık minberinde galaksi ve güneş sisteminin simgelerine yer verilmiştir. Bu simgeler minbere birebir büyüklük oranı ile yansıtılmıştır. Minberde evrenin kül olarak şekillendirmesi ise özel bir mesaj vermektedir. 

Osmangazi ilçesinde bulunan Bursa Ulu Camii, şehrin en merkezi noktalarından birinde olup tüm ilçelerden metro, otobüs, minibüs ve taksi ile ulaşım sağlanmaktadır. 


Bursa Kent Müzesi

Bursa Kent Müzesi

Osmangazi’de bulunan Bursa Kent Müzesi, eski adliye binası yenilendikten sonra yılında ziyarete açılmıştır. 

Müzede bulunan eserler yıllık bir tarihi ziyaretçilere sunmaktadır. 6 Osmanlı padişahının balmumundan yapılmış heykeli, kentin topografik maketi ve çeşitli objeler müze eserleri arasında yer almaktadır. 

Heykel Meydanı’nda Bursa Valilik Binası’nın yanında bulunan müzeye ulaşım oldukça kolaydır. 

Pazartesi günleri hariç haftanın tüm günlerinde mesai saatleri arasında ziyarete açık olan müzesine giriş ücreti Tam 2 TL, Öğrenci 1 TL’dir. Ayrıca Eğitim–Öğretim sezonu boyunca öğretmenleri nezaretinde gelen öğrenci grupları ücretsizdir.

Keyifli bir tatil geçirmek için Bursa'da yer alan uygulama otellerin listesine ulaşmak için Bursa uygulama otelleri sayfamıza göz atabilirsiniz.


Orhan Gazi – Osman Gazi Türbeleri

Osman Gazi Türbesi

Orhan Gazi Türbesi yılında yıkıldıktan sonra yılında dönemin sultanı Abdülaziz tarafından yeniden yaptırılmıştır. Bizans Kilisesi’nin üzerine kurulu türbenin zemininde hala mozaikler bulunmaktadır. 

Osman Gazi Türbesi de yılında Sultan Abdülaziz tarafından tekrar inşa edilmiştir. Orhan Gazi Türbesi’nin yanında bulunmakta ve Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucusu Osman Bey burada yatmaktadır. 


Koza Han

Bursa Koza Han

Koza Han, yılında, Sultan II. Beyazıd tarafından dönemin en iyi mimarlarından biri olan Abdül ula bin Pulat Şah’a, İstanbul’da bulunan vakıflarına gelir elde etmek amacı ile yaptırılmıştır.

Koza Han gezisi sırasında ziyaretçileri ıhlamur ve kahve kokusu karşılamaktadır. Avlusundaki mağazalarda ipek kumaşlar, ipek eşarplar, sanatsal ürünler, ev tekstili ve çeyiz ürünleri ile hediyelik eşyalar satılmaktadır. 

Kurulduğu yıllarda ipek böceği kozalarının, kozalardan elde edilen ipek kumaşların satıldığı Koza Han 2 katlı olup, 95 odası bulunmaktadır. Koza Han, Bursa Ulu Camii ve Orhan Camii arasında bulunmakta ve Bursa’nın Osmangazi ilçesindedir. 


Muradiye Külliyesi

Muradiye Külliyesi

Bursa Hamzabey Caddesi ile Kaplıca Caddesi’nin kesişim noktasında bulunan Muradiye Külliyesi yılları arasında Sultan II. Murad tarafından yaptırılmıştır. 

Bursa’da yaptırılan son Osmanlı külliyesi olma özelliğini taşımaktadır. Külliye içerisinde cami, medrese, darüşşifa, hamam ve türbe yer almaktadır. Türbe bahçesinin içerisinde 12 türbe bulunmaktadır. 


Emir Sultan Camii

Emir Sultan Camii

Yıldırım Beyazıt’ın kızı Hundi Fatma Hatun tarafından, eşi Emir Sultan için yılları arasında yaptırılan Emir Sultan Camii, Emir Sultan Türbesi’nin yanında bulunmaktadır. 

İznik çinileri ile süslenmiş mihrabı, caminin en dikkat çeken yeridir. İnşa edildiği tarihte tek kubbeli olan camiye restorasyon sırasında iki kubbe daha eklenmiştir. 

Çam ağaçlarıyla çevrili Emir Sultan Camii ziyarete ve ibadete açıktır. 


Mudanya Mütareke Evi

Mudanya Mütareke Evi

Kurtuluş Savaşı’nı sona erdiren Mudanya Mütarekesi’nin imzalandığı ev Mudanya Mütareke Evi’dir. 

Mudanya ilçe merkezine deniz kenarında bulunan bina 2 katlıdır. Binanın ilk katında İsmet İnönü’nün çalışma odası ve mütareke görüşmelerinin yapıldığı salon bulunmaktadır. Üst katta ise İsmet İnönü ve yaverlerinin yatak odaları bulunmaktadır. 

Mudanya Mütareke Evi, pazartesi günleri hariç, haftanın diğer günlerinde mesai saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. 


Hünkar Köşkü

Hünkar Köşkü

Bursa’nın tarihi yapıları arasında önemli bir yere sahip olan Hünkar Köşkü, yılında inşa edilmiştir.

Yıldırım’a bağlı Mollaarap mevkiinde bulunan köşk, Abdülmecid Han tarafından av köşkü olarak yaptırıldıktan sonra Sultan Abdülaziz ve Sultan 5. Mehmet tarafından da kullanılmıştır.

Kurtuluş Savaşı Dönemi’nde ise komutanlar tarafından kullanılan Hünkar Köşkü günümüzde müze olarak ziyarete açılmıştır. Köşk içerisinde bulunan Atatürk, Sabiha Gökçen ve Ülkü Adatepe’ye ait yatak odalarının haricinde, çalışma ve oturma odaları da ziyaret edilebilmektedir. 


İznik Kalesi

İznik Kalesi

Tarihi M.Ö ’li yıllara dayanan İznik Kalesi, İznik Gölü mevkiinde yer almaktadır. Uzunluğu metre, yüksekliği 13 metre olan kalenin üç ana kapısı bulunmaktadır. 

İznik Kalesi’nde bulunan İstanbul ve Lefke Kapısı’nda M.Ö 3. Yüzyıla ait bir savaşın tasvir edildiği kabartmalar en dikkat çeken bölümdür. 


Ördekli Hamamı

Ördekli Hamamı

Yapımına Yıldırım Beyazıt Dönemi’nde başlanan Ördekli Hamamı, yılında tamamlanmıştır. Osmanlı Dönemi’nde yapılan hamamların en büyüğü olma özelliğini taşımaktadır. 

Günümüzde kültür merkezi olarak hizmet vermekte olan hamam zamanında İpek Yolu üzerinde olması nedeniyle sık kullanılan hamamlar arasında yer almaktadır. 

Ördekli Kültür Merkezi, Osmangazi ilçesindedir. 


Orhangazi Camii

Orhan Gazi Camii

II. Osmanlı Sultanı Orhan Bey tarafından, yılında yaptırılan Orhangazi Camii, yapıldığı ilk dönemlerde han, hamam, imaret, aşhane, zaviye, medrese, mektep, bölümleri ile külliye özellikleri taşımıştır. 

Caminin yapımında kesme taş, tuğla ve yığma taş kullanılmıştır. Çatısı ise ahşaptandır. yılında Bursa’nın işgali sırasında harap olan cami, Çelebi Sultan Mehmet Dönemi’nde, yılında Vezir Beyazıd Paşa tarafından onarılmıştır.

Cami, Bursa’nın Orhangazi ilçesinde bulunmaktadır. 


Yıldırım Beyazıt Külliyesi

Yıldırım Beyazıt Camii ve Külliyesi

yılları arasında Sultan Yıldırım Bayezid’in isteği üzerine yaptırılan Yıldırım Beyazıt Külliyesi, Yıldırım’dadır. Külliyenin bölümleri arasında cami, türbe, medrese, hamam, darüşşifa, imaret ve çeşme yer almaktadır. 

Yapının bulunduğu tepenin en üstüne Yıldırım Camii yer almaktadır. Osmanlı Dönemi mimarisinin en önemli örneklerinden biri bu camidir.

Külliyenin içerisinde bulunan türbede ise Yıldırım Bayezid’in mezarı bulunmaktadır. 

Camiye 20 metre mesafede bulunan medrese ise ilk önü kapalı medrese olma özelliğini taşımaktadır. 


İznik Ayasofya Müzesi

İznik Ayasofya Müzesi

İznik ilçe merkezinde bulunan Ayasofya Müzesi, Osmanlı Devleti’nin şehri fethetmesiyle camiye dönüştürülmüştür. 

Fetihten önce ise Hristiyanlıkla ilgili önemli kararların alındığı 7. Konsül yılında burada toplanmıştır. 

Büyükşehir Belediyesi tarafından yılında restore edilmiştir.


Mudanya Rum Mahallesi

Mudanya Rum Mahallesi

Mudanya ilçesinde bulunan Rum Mahallesi’nin günümüzdeki adı Halitpaşa Mahallesi’dir. 

Tüm sokakları denize çıkan bu mahalle İtalyan mühendis Piçiretu tarafından planlanmıştır. Tarihte Rumların yaşadığı mahallede mütarekeden sonra Giritli göçmenler yaşamaya başlamış olsa da, mahallenin tarihi dokusu bozulmadan günümüze kadar gelmeyi başarmıştır.

Eski sokakları, muhteşem mimariye sahip konakları ve manzarası ile Bursa’nın önemli tarihi mekanları arasında yer almaktadır. 


Geruş Sinagogu

Geruş Sinagogu

yüzyıl başlarında II. Selim Dönemi’nde Yahudilerin dini ibadet yeri olarak yaptırılan Geruş Sinagogu, Bursa’nın Osmangazi ilçesindedir. 

Bağdadi bir kubbeye sahip olan sinagog, kişi kapasitelidir. Adının anlamı ise İbranice’de “’kovulmuş, sürgün edilmiş”’ anlamına gelmektedir.


Yenişehir Şemaki Evi Müzesi

Şemaki Evi Müzesi

Şehir merkezine 55 kilometre uzaklıkta bulunan Yenişehir ilçesinde bulunan Şemaki Evi Müzesi, Yüzyıldan günümüze gelen bir binadır ve İran’dan gelen Şemaki ailesi tarafından yaptırılmıştır. 

İki katlı binanın zemin katında mutfak, taşlık, kiler ve kışlık oda bulunmaktadır. İkinci katta ise nebati motifli ve manzara dekorlu 3 oda bulunmaktadır. Evin içerisindeki tüm eşyalar yüzyıla aittir. 

Müze, pazartesi günleri hariç haftanın diğer günlerinde mesai saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. Müzeye giriş ücretsizdir. 

Bursa'da tatilinizde masaj ve terapilerin bir arada sunulduğu tesislerde konaklamak isterseniz Bursa spa otelleri listemizden birini tercih edebilirsiniz.


Bursa Fetih Kapısı

Bursa Fetih Kapısı

Tarihi Roma – Bizans dönemine dayanan Bursa Fetih Kapısı Osmangazi ilçesindedir. Fetih Kapısı’nın bir diğer adı Su Kapısı’dır. Günümüze sadece sur duvarları gelebilmiştir. Bursa’nın sağlam kalan tek kapısı olması açısından oldukça önemli bir tarihi yapıdır. 

yılında Osmangazi Belediyesi tarafından onarılan yapıda, her yıl 6 Nisan’da fetih şenlikleri töreni yapılmaktadır.


Bursa’nın gezilecek tarihi ve turistik yerleri! Bursa’da hafta sonu gidilebilecek yerler nerelerdir?

Özellikle kayak turizminin ön planda olduğu Bursa Türkiye'nin dördüncü büyüğüdür. Dünyaca ünlü ipeği, havlusu, tekstil ürünleri, İznik çinisi, Bursa bıçağı, kestane şekeri, şeftalisi, kebabı,Uludağ’ı, şifalı termal suları ve hamamları ile turizm açısından marka olmuş bir şehirdir. Bursa'da gezilecek yerler, nereye gidilir? Bursa'da hafta sonu gidilebilecek yerler nerelerdir? Bütün merak ettikleriniz haberimizde

Yayınlanma: - 21 Mart Güncellenme:

Bursa’nın gezilecek tarihi ve turistik yerleri! Bursa’da hafta sonu gidilebilecek yerler nerelerdir?

Şehir merkezi hariç 17 ilçesi bulunan Bursa’nın eski adı Hüdavendigar’dır. Osmangazi, Nilüfer, Büyükorhan, Yıldırım, Gemlik, Gürsu, Harmancık, İnegöl, İznik, Karacabey, Keles,Kestel, Mudanya, Mustafakemalpaşa, Orhaneli, Orhangazi ve Yenişehir ilçeleriyle birlikte Bursa'nın yılı verilerine göre nüfusu kişidir. Göç alan şehirlerden biri olan Bursa’nın bir önceki sayıma göre nüfüsunda yaklaşık 50 bin kişilik bir artış olmuştur. Peki Bursa’ya gittiğinizde nereleri gezebilirsiniz? İşte size Bursa gezi rehberi…

BURSA ULU CAMİİ

Bursa’nın önemli eserleri arasında yer alan cami için Evliya Çelebi’nin ‘Bursa’nın Ayasofyası’ dediği rivayet edilir. Osmanlı padişahı Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılan caminin inşasına yılında başlanmış olup yapı yılında tamamlanmıştır. Aynı zamanda Türk İslam tarihinin en eski camilerinden biri olarak kabul edilmektedir. Ulu Cami, namaz kılınan alan bakımından Türkiye’nin en büyüğüdür. metrekare alan kaplayan Ulu Cami, her biri dörder kubbeli 5 bölümden oluşur. Hemen hemen eşit büyüklükteki 20 kubbesinin ortasındaki kubbe açık olarak yapılmıştır. Telle örtülü bu orta kubbeden giren yağmur damlaları havuzda toplanır, ışık ise camiyi aydınlatırdı. Ortadaki kubbenin altında havuzlu, 18 köşeli bir şadırvan bulunur. Mutlaka görmenizi tavsiye ederiz.

ULUDAĞ

Türkiye’de “kayak” denilince akla ilk gelen merkezlerden olan Uludağ, pek çok Türk filmine de ev sahipliği yapmış bir yerdir. Bursa merkezden karayoluyla yaklaşık 40 kilometre, Osmangazi Köprüsü’nün yapılmasının ardından İstanbul’dan 2, saatlik bir sürede ulaşılıyor. Her yıl kayak sezonunun açılmasıyla binlerce kişiyi ağırlayan Uludağ, hafta sonları ise günübirlikçilerin akınına uğruyor. Uludağ kayak merkezinde çeşitli uzunluklarda 20 kayak pisti yer alıyor.

bursa-gezilecek-uludag

TELEFERİK

Dünyanın en uzun halatlı teleferik hattı olan Bursa Teleferik, kış döneminde Uludağ’a giden turistler tarafından oldukça yoğun bir şekilde kullanılmakta. Yaklaşık dakikada Uludağ’a ulaşılabiliyor. Eşsiz bir Bursa manzarası seyretme olanağı sağlıyor.

HÜNKAR KÖŞKÜ

yılında Abdülmecit döneminde av köşkü olarak inşa edilmiş ve 19 gün gibi kısa sürede tamamlanmıştır. Atatürk Köşkü ve Cumhuriyet Köşkü olarak da anılmaktadır. Hünkar Köşkü, yılında Atatürk ile birlikte kurtuluş savaşı komutanlarını da 12 gün süreyle konuk etmiştir. Atatürk ayrıca, , ve yıllarında Bursa'ya yaptığı ziyaretlerde bu köşkte kalmıştır. 29 Mayıs tarihinde müze olarak hizmet vermeye başlamıştır.

SAİTABAT ŞELALESİ

Bursa'nın 21 kilometre uzaklığındaki Saitabat Şelalesi, Uludağ’dan gelen suların aşağı akmasıyla oluşmaktadır. Şelale bir kanyondan dökülmektedir. Yöre halkı tarafından Güvercinlik adıyla da anılan şelalenin çevresinde piknik alanları bulunur.

SUUÇTU ŞELALESİ

Bursa’nın Mustafa Kemal Paşa ilçesine yaklaşık olarak 18 kilometre uzaklıkta bulunan Suuçtu Şelalesi, bölgenin su kaynaklarından biri olması yanısıra Karadere isimli derenin altında bulunan fay hattının kırılması sonucu oluşmuştur. 38 metreden dökülen su, yazın suyunun azalmasına rağmen kış aylarında doldurduğu göleti ile güzel bir manzara sergiliyor.

ULUABAT GÖLÜ

Apolyont adı ile de bilinen Uluabat Gölü, göç yollarında olmasından dolayı en fazla su kuşuna sahip olmasıyla da meşhurdur. RAMSAR tarafindan koruma altına alınmıştır.

TİRİLYE

Tirilye, Trilye, Zeytinbağı. Bu üç isim de aynı yer için kullanılıyor. Sırasıyla Misyalılar, Traklar, Antik Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar tarafından yerleşke olarak kullanılan Trilye'nin adı 'da süikaste kurban giden Mahmut Şevket Paşa'nın anısına Mahmut ŞevketPaşa olarak değiştirilmiş ama halk Tirilye demeye devam etmiştir. yılında bu kez “Zeytinbağı” olarak tekrar değiştirilmiş. Bu isim de benimsenmeyince 'de tekrar Tirilye olmuş. Doğal dokusu korunmuş tarihi eserleri, sokakları ve özellikle de zeytini ile ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında gelir.

IRGANDI KÖPRÜSÜ

Dünyada sadece Floransa, Venedik ve Bulgaristan'ın Lofça kentinde birer örneği bulunan 4 çarşılı köprüden biridir. Gökdere üzerinde yer alan Irgandı Köprüsü'nün yılında Pir Ali oğlu Tüccar Muslihiddin tarafından mimar Abdullah oğlu Timurtaş'a yaptırıldığı ifade edilmektedir. depreminde büyük hasar görmüş ve üzerine irili ufaklı ahşap dükkanlar inşa edilmiştir. yılında kenti terk eden Yunanlıların bombalaması sonucu köprü yeniden tahrip olmuştur. yılında köprü betonarme olarak ve orijinal haline göre 60 cm. daha yüksekte yeniden yapılmıştır. yılları arasında onarım ve yenileme çalışmalarıyla yüzyıldaki durumuna uygun olarak restore edilen köprü günümüzde çeşitli el sanatı atölyelerini ve dükkanları içermektedir.

TOPHANE

Bursa'nın tam merkezinde bulunan ve şehri panoramik olarak görebileceğiniz yerlerden biridir Tophane. Ama en özel tarafı tarihi saat kulesi ve Osman Gazi ile oğlu Orhan Gazi’nin türbelerinin burada yer almasıdır. Bursa'nın her yerinden duyulan Ramazan topu atışlarının da yapıldığı yerdir.

AtatürkBulgaristanBursacamigeziİnegölistanbulkayakkurbanMustafa KemalOsmangaziOsmangazi KöprüsüTekstilTürkiyeUludağyağmur

Bursa&#;da Gezilecek Yerler

funduszeue.info Han

koza han

Yıllar boyunca han içerisinde ipek böceği kozasından satılmış olmasından ismini alan tarihi Koza Han; yılında yaptırılmıştır. Yüzyıllardır bozulmamış eşsiz mimarisiyle hala aktif şatış noktalarından biridir. Han içerisinde Bursa’nın meşhur ipek kumaşlarından yapılma şallar, elbiseler, eşarplar bulabilirsiniz. 45 dükkanın yer aldığı Koza Han’ın avlusunda bulunan çınar ağaçlarının; eşsiz Osmanlı mimarisiyle buluşması büyülü bir atmosfer oluşturmaktadır.

Tarihi Koza Han ziyaretinizde el işçiliği ürünlerin yer aldığı dükkanları ziyaret ettikten sonra asırlık çınar ağaçlarının altında bir çay ya da kahve molası verebilirsiniz.

funduszeue.info Camii

ulu camii

Gören herkesi hem mimarisiyle hem de ihtişamıyla büyüleyen Osmanlı mimarisinin bir diğer eşsiz yapısı Ulu Camii!

yılında inşa edilmiş olan camii yüzyıllardır ibadet etmek isteyenlerin huzur bulduğu bir ibadethane olmasının yanı sıra Bursa’nın en çok turist ağırlayan yerlerinden biridir. Şehrin simgelerinden biri haline gelmiş olan camii 20 kubbe ve 16 şadırvandan oluşmaktadır. Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılan Ulu Cami, yalnızca büyüklüğüyle değil dönemin çinileri ve hat sanatı örnekleriyle de görenleri büyülemektedir.

Ulu Camii içerisinde yer alan ve Kabe Kapısını örtmüş olan saf altın işlemeli ipek örtü de camii içerisinde sergilenmektedir. Şehre geldiğinizde görmeden dönmemeniz gereken bu camii Bursa gezi rehberinizde mutlaka yer edinmeli!

funduszeue.info Gazi ve Orhan Gazi Türbesi

osman gazi ve orhan gazi türbesi

Bursa’da gezilecek yerler denildiğinde akla gelen ilk tarihi yerlerden biri de Osmanlı Devleti’nin kurucuları olan padişahların türbeleridir. Osmanlı Devleti’nin kurucusu olan Osman Gazi’nin şehir merkezinde yer alan ve Orhan Gazi türbesiyle karşılıklı olan türbeler Tophane Meydanı’nda yer almaktadır. yılında Bursa Kuşatmasında vefat etmiş olan Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucusu Osman Gazi’nin vasiyeti üzerine inşa edilmiş olan türbe ülkemizin tarihi açıdan büyük öneme sahiptir.

Yılın çoğu dönemi açık olan türbeleri ziyaret ettiğinizde her gün belirli saatlerde görevliler tarafından canlandırması yapılan yeniçeri görev teslimini de izleyebilirsiniz. Geleneksel yeniçeri kıyafetleriyle turistleri oldukça etkileyen bu nöbet değişim töreni görmenin yanı sıra Tophane Meydanı’ndan Bursa’yı kuşbakışı olarak izleme imkanınız da bulunmakta.

funduszeue.info Tophane Saat Kulesi

bursa tophane saat kulesi

yılında inşa edilmiş olan Tophane Saat Kulesi şehrin bir başka simgesi olarak karşımıza çıkmaktadır. 33 metre yüksekliğe sahip olan kule, Tophane Meydanı’nın ortasında yer almaktadır. Osmangazi ve Orhangazi türbelerinin yanında bulunan saat kulesini ziyaret ettiğinizde Bursa’yı kuşbaşı olarak izleyebilirsiniz.

funduszeue.infoat Kapısı (Bursa Kalesi)

saltanat kapısı

Tophane semtinde yer alan Saltanat Kapısı, Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbelerinin tam karşısında yer almaktadır. Tophane Meydanı’nı ziyaret ettiğinizde görebileceğiniz bu yapı Orhan Gazi Dönemi’nde Bursa’nın ana giriş kapısı olarak görülmekteydi. Şehre gelen tüccarların bu kapıdan geçmesi mecburiydi. Dönemin önemli ticaret yollarından olan İpek Yolu ve Baharat Yolu’nun geçiş güzargahlarından biri olan Saltanat Kapısı Hisar Kalesi olarak da bilinmektedir.

Ünlü komutan Hannibal tarafında yaptırılmış olan Bursa Kalesi Orhan Gazi döneminde geliştirilmiştir ancak günümüze ulaşana kadar yapı üzerinde belli yıpranmalar ve bozulmalar olmuştur. Aslına uygun şekilde restore edilmiş olan Saltanat Kapısı günümüzde dahi ihtişamını korumaktadır.

 Saltanat Kapısı’na şehir içi toplu taşıma otobüsleriyle ulaşabileceğiniz gibi metro hattının Şehreküstü durağında inerek yaklaşık dakikalık bir yürüyüşle ulaşım sağlayabilirsiniz. Tophane semtinde bulunan Bursa tarihi yerler gezi noktalarının hepsini tek bir günde gezmek ve kolaylıkla ulaşım sağlamak istiyorsanız Bursa araç kiralama seçeneğini de değerlendirebilirsiniz.

funduszeue.infoşil Türbe ve Yeşil Camii

yeşil türbe ve yeşil camii

Yeşil Türbe Osmanlı Dönemi Erken Mimari örneklerinden biridir. Bursa’nın en çok ziyaret edilen camii ve türbeleri arasında yer alan Yeşil Camii, enfes çini sanatını ve oymacılık sanatını gezip görebileceğiniz noktalardan biridir. yılında Sultan Mehmet döneminde inşa edilmiş olan Yeşil Tübe ve Yeşil Camii ter t planına sahiptir. Kutsal günlerde çok sayıda ziyaretçi ağırlayan Yeşil Cami ve Yeşil Türbe günümüzde hala önemini korumaktadır.

funduszeue.info Irgandı Köprüsü

tarihi ırgandı köprüsü

Osmangazi ilçesinin Atatürk Caddesi üzerinde bulunan Irgandı Köprüsü, yılında inşa edilmiştir. Oldukça ilginç olan bu tek kemerli köprü görenleri şaşırtmaktadır. Çünkü köprü üzerinde 32 adet dükkan yer almaktadır. Günümüzde aktif satış yapılan bu dükkanları ziyaret ederek alışveriş yapabilme imkanınız mevcut. yılında aslına uygun şekilde restore edilmiş olan Irgandı Köprüsü geleneksel Osmanlı Mimari özellikleri yansıtmaktadır. Tarihi ve kültürel gezi severlerin görmesini tavsiye ederiz.

funduszeue.infoız Kilisesi

fransız kilisesi

Yabancı turistler tarafından oldukça ilgi gören Fransız Kilisesi, Santa Maria Kilisesi ismiyle inşa edilmiştir. 19 yüzyılda yapılmış olan kilise mimari güzelliğiyle ziyaretçilerini etkilemektedir. Hocaalizade Semti’nde yer alan Fransız Kilisesi gotik tarzı mimarisiyle dikkat çekmektedir.

funduszeue.infoğ

uludağ

Bursa denildiğine akla ilk gelen yerlerden biri elbette ki Uludağ. Kış tatili severlerin hafta sonu için sıklıkla tercih ettiği Uludağ; metre yüksekliğiyle Marmara Bölgesi’nin en büyük dağı olma özelliği taşımaktadır. Ülkemizin kış turizminde oldukça önemli bir yeri olan Uludağ yıl içerisinde çok sayıda ziyaretçi ağırlamaktadır.

Bursa’nın en popüler noktalarından biri olan Uludağ’da çok sayıda aktivite yapma imkanınız bulunmaktadır. Uluslararası standartlarda olan kayak merkezlerinde kayak yapabilir, bungalov evlerinde keyifli bir tatil geçirebilir ya da bölgede jeep ve bisiklet turlarına katılabilirsiniz.

5 yıldızlı otelleriyle oldukça tercih edilen Uludağ’ı yalnızca kış aylarında değil bahar ve yaz aylarında ziyaret ederseniz enfes doğasıyla fotoğraflarınızın arka planını güzelleştirebilir, dağ ve kaya tırmanışlarına katılabilirsiniz. Keyifli birçok aktiviteyi deneyimleme imkanınız bulunan Uludağ’ı Bursa gezilecek yerler listenizin ilk sıralarına yerleştirmenizi tavsiye ederiz!

Uludağ hakkında daha detaylı bilgi almak için "Uludağ'ın En Güzel Halini Görmek İsteyenler Buraya" adlı blog yazımızı okuyabilirsiniz.

Ağlayan Çınar

ağlayan çınar

Gölyazı Köyü içerisinde yer alan Ağlayan Çınar’ın yaşında olduğu tahmin edilmektedir. Yerli ve yabancı turistler tarafından oldukça ilgi gören Ağlayan Çınar ağacı gövdesinden düzenli olarak su akmasından dolayı bu ismi almıştır. Rivayete göre Kurtuluş Savaşı esnasında Türk bir gençle Rum bir kızın hüzünlü aşk hikayesine tanık olan ağaç o dönemden bu yana bu çift için gözyaşı akıtmaktadır.

Bilimsel olarak ise böylesine büyük bir ağacın köklerinin Uluabat Gölü’ne kadar uzandığı ve kökleriyle çektiği fazla suyu akıtarak tahliye ettiği düşünülmektedir. Ağlayan Çınar gerçekten büyüklüğüyle oldukça büyüleyici bir görüntüye sahiptir. Siz de Gölyazı Köyü’nü ziyaret ettiğinizde mutlaka asırlık Ağlayan Çınar’ın yaprakları altında bir çay içmeyi unutmayın!

Oylat Mağarası

oylat mağarası

Dünyanın keşfedilen en eski ve en büyük ikinci mağarası olan Oylat Mağarası yaklaşık olarak 3 milyon yaşındadır. İlginç özelliklere sahip olan mağara, her mevsim 18 derece sıcaklıkta ve %90 oranında nemlidir. Bu özelliğiyle birçok solunum yolu hastalığına iyi gelen mağarayı yıl içerisinde sağlık problemleri olan birçok kişi ziyaret etmektedir.

Koridorları 95 metre yüksekliği bulan Oylat Mağarası devasa büyüklüğüyle Oylar Deresi’nin yamaçlarında yer almaktadır. Ancak yürüyüş alanları ile gezmeye uygun hale getirilen mağara ışıklandırma sayesinde oldukça net bir şekilde görülebilmektedir.

Rehberli tur hizmeti bulunan mağarayı gezerken binlerce yıllık sarkıtları ve dikitleri görmeniz mümkün. Oylat mağarasını doğa aşıkları ve macera severlerin Bursa gezilecek yerler listesine mutlaka dahil etmesi öneririz.

Oylat Şelalesi

oylat şelalesi

Oylat Kaplıcaları’nın yanında bulunan şelaleye ulaşmak için yaklaşık 3 kilometrelik bir yürüyüş parkurunu aşmanız gerekmektedir. Patika yol dışında ulaşım imkanı bulunmayan şelale, enfes doğasıyla görenleri oldukça fazla etkilemektedir. Doğa yürüyüşü severlerin sıklıkla gittiği Oylat Şelalesi, Oylat’a geldiğinizde mutlaka görmeden dönmemeniz gereken yerler arasında.

Suuçtu Şelalesi

suuçtu şelalesi

Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde yer alan Suuçtu Şelalesi her sene çok sayıda doğa severi ağırlamaktadır. Şelaleye gittiğinizde enfes doğasıyla büyülenmenin yanı sıra kamp yapabilir, doğa yürüyüşlerine katılabilir ya da piknik yapabilirsiniz. Doğa harikası manzarasıyla fotoğraflarınızın arka planını güzelleştirebilirsiniz.

Buz gibi şelale sularında serinlemek isteyenler için kesinlikle doğru adres olan Suuçtu Şelalesi’nin çevresinde bulunan alabalık tesislerinde enfes bir balık lezzetini tadabilirsiniz.

Saitabat Şelalesi

saitabat şelalesi

Bursa şehir merkezine yaklaşık 24 kilometre mesafe uzaklıkta yer alan Saitabat Şelalesi Bursa’nın Kestel ilçesinde yer almaktadır. Doğa severler tarafından sıklıkla gezi için tercih edilen şelale, hafta sonunu değerlendirmek isteyenler için ideal doğa alanlarından biri.

Uludağ’dan gelen buz gibi sularıyla serinleyebilir, ekstrem sporlara katılabilir ya da şelale çevresinde yer alan alabalık tesislerinde balık ziyafeti yapabilirsiniz.

Karacabey Longoz Ormanları

karacabey longoz ormanları

Türkiye’nin ikinci büyük longoz ormanı olma özelliğine sahip olan Karacabey Longoz Ormanı, bol oksijen seviyesi ve rengarenk doğasıyla ilgi çeken yerlerden biridir. ’den fazla kuş türüne ev sahipliği yapan ormanda, pelikan, flamingo, kuğu gibi kuşları görmeniz mümkün.

Seyir terasları ve kuş gözlem kulesi bulunan Karacabey Longoz Ormanları doğa gezisi severler için ideal gezi duraklarından biri. Orman içerisinde kamp yapabilir, bisiklet turlarına katılabilir ya da keyifli bir doğa yürüyüşü yapabilirsiniz.

Bursa şehir merkezinden Karacabey Longoz Ormanları arasındaki uzaklık yaklaşık 24 kilometre mesafedir. Sevdiklerinizle keyifli vakit geçirmek ve konforlu ulaşım sağlamak istiyorsanız funduszeue.info’dan araç kiralama yapabilirsiniz!

İnkaya Tarihi Çınar Ağacı

inkaya tarihi çınar ağacı

İnkaya Çınarı, Uludağ yolu üzerinde İnkaya Mahallesinde yer almaktadır. yıllık tarihe sahip olan ulu çınar Osmanlı Devleti’nin neredeyse her dönemine tanıklık etmiştir. 35 metre yüksekliğe sahip olan İnkaya Çınarı Türkiye’nin en yaşlı ağacı olmasıyla ünlüdür. Büyüleyici güzelliğiyle hala yemyeşil bir şekilde çevresini güzelleştirmektedir.

İnkaya Çınarı’nı ziyarete geldiğinizde çevresinde yer alan çay bahçelerinde veya restaurantlarda mola verebilirsiniz. Çınar çevresinde yer alan hediyelik eşya dükkanlarından kendinize ya da sevdiklerinize hediyeler alabilirsiniz.

Bursa Teleferik

bursa teleferik

yılında kullanıma açılmış olan Bursa Teleferik, Türkiye’nin ilk teleferik hattıdır. Gece ve gündüz saat fark etmeksizin hizmet veren teleferik adet kabinden oluşmaktadır. Uludağ’a kadar giden teleferikte her kabin 8 kişiliktir. Enfes Bursa manzarasını ayaklarınızın altına seren teleferikle yolculuk yaparak bu eşsiz deneyime tanık olmanızı tavsiye ederiz.

senesinde yenilenmiş olan teleferik hattı oldukça güvenlidir. metre uzunluğuyla dünyanın en uzun teleferik hatlarından biri olan Bursa Teleferik Hattı; Kadıyayla İstasyonu, Sarı Alan İstasyonu ve Oteller İstasyonlarından oluşmaktadır. Tüm bu yolculuğun sonucunda Bursa şehir merkezinden Uludağ Kayak Merkezi’ne kadar ulaşmanız mümkündür.

Ayvaini Mağarası

ayvaini mağarası

Uluabat Gölü’nün yanında bulunan Ayvaini Mağarası, Türkiye’nin hidrolojik olarak aktif mağaralarından biridir. Ayrıca Türkiye’nin en uzun 6. Mağarası olmasıyla da ünlüdür.

Mezozoik Dönemde oluştuğu tahmin edilmekte olan mağara yılında keşfedilmiştir. 60’dan fazla mağara göletini içinde barındıran Ayvaini Mağarası’nda; yıllar boyunca oluşumunu sürdürmüş olan sarkıtları ve dikitleri de görebilirsiniz.

Hünkar Köşkü (Atatürk Köşkü)

hünkar köşkü

yılında Sultan Abdülmecit tarafından yaptırılan Hünkar Köşkü, o dönemlerde sultanın avcılık yaptığında dinlemesi ya da gezisinde konaklaması için yaptırılmıştır. İsmini de buradan almaktadır. Ancak ileriki dönemlere Mustafa Kemal Atatürk’ün de konakladığı ve bir müddet kaldığı bu köşk Atatürk Köşkü olarak da anılmaktadır. yılında müze olarak ziyarete açılan bu köşke gittiğinizde atamıza ait kişisel eşyaları ve konakladığı odayı görebilmeniz mümkün.

Türk İslam Eserleri Müzesi (Yeşil Medrese)

türk islam eserleri müzesi

Sultan I. Mehmet tarafından senesinde inşa ettirilmiş olan Yeşil Medrese günümüzde Türk İslam Eserleri Müzesi olarak hizmet vermektedir. Selçuklu Dönemi’ne ait sikke ve eserleri, İznik ve Kütahya çinilerini, Türk kültürüne ait yöresel giysi ve el sanatı ürünlerini müze içerisinde görebilirsiniz.

Kesme taş ile inşa edilen ilk medrese olması Yeşil Medrese’yi oldukça önemli kılmaktadır. Siz de kültürümüze ilgi duyanlardansanız mutlaka Bursa gezilecek yerler listenize Türk İslam Eserleri Müzesi’ni eklemelisiniz.

Bursa Arkeoloji Müzesi

bursa arkeoloji müzesi

Bizans ve Osmanlı Dönemi’ne ait arkeolojik eserlerin sergilendiği Bursa Arkeoloji Müzesi Çekirge Caddesi üzerinde yer alan Kültürpark içerisinde bulunmaktadır. Binlerce yıllık tarihe tanıklık etmiş birçok eseri bir arada inceleyebileceğiniz bu müze size tarihte ufak bir yolculuğa çıkma imkanı tanıyacak. Urartu Uygarlığı eserlerine kadar giden geçmişiyle tarih severlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken gezi duraklarından biri olduğunu söyleyebiliriz.

Karagöz Müzesi

karagöz müzesi

Karagöz ve Hacivat oyununu bilmeyenimiz yoktur. Unesco tarafından senesinde Dünya Manevi Kültürel Miras Listesi’ne giren Karagöz ve Hacivat oyununun bir de müzesi var. yılında açılışı yapılan müze ilk olarak sanat evi olarak kullanılmıştır. Ardından Karagöz Anıtı’nın tam karşısında bulunması sebebiyle Karagöz Evi olarak isim değişikliğine gidilmiştir. Günümüzde ise yılında Karagöz Müzesi olarak aldığı son isim kullanılmaktadır.

Müze içerisinde Karagöz ve Hacivat galerisi ve yapım atölyesi yer almaktadır. Yıl boyunca geleneksel gölge oyunları ve Karagöz- Hacivat gösterileri düzenlenmektedir. Müze içerisinde kukla koleksiyonu, geleneksel birçok eser ve özel koleksiyonlar sergilenmektedir. Saat ve arasında ziyarete açık olan müzeyi Bursa’da gezilecek yerler listenize ekleyerek siz de keyifli zaman geçirebilirsiniz.

Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi

tofaş anadolu arabaları müzesi

Türkiye’nin ilk ve tek Anadolu Arabaları Müzesi olan müze, yılında ziyarete açılmıştır. metrekarelik bir alana kurulan müzede Anadolu’da kullanılan motorlu ve motorsuz araçlar, tarih boyunca üretilen farklı tekerlekler gibi çeşitli sergiler yer almaktadır. Geleneksel araba atölyelerinin de bulunduğu bu müzeyi her gün saat ve arasında ziyaret edebilme imkanınız bulunmaktadır.

Girişlerin ücretsiz olduğu müze içerisinde yer alan Fayton Cafe’de birçok etkinlik ve söyleşi de düzenlenmektedir. Araba sevdalıların Bursa gezilecek yerler rotasının ilk sıralarına yerleştirmesi gereken bu müze size oldukça keyifli bir zaman geçirme imkanı sunmaktadır.

Osmanlı Evi Müzesi

osmanlı evi müzesi

Osmanlı Evi Müzesi Yüzyılda inşa edilmiş olan tarihi bir konakta yer almaktadır. Yaklaşık senelik bir geçmişe sahip olan konak; Osmanlı Dönemi mimarisini yansıtmaktadır. İçerisinde Osmanlı günlük yaşamını anlatan balmumu heykeller, döneme ait mobilyalar ve antika eşyalar bulunmaktadır. Şark köşeleriyle dikkat çeken Osmanlı Evi Müzesi Osmangazi Semtinin Halil İnalcık Sokağı’nda yer almaktadır.

Osmanlı Dönemi’ne ilgisi olanların mutlaka gezilecek yerler rotasına dahil etmesi gereken bu müze size bir süreliğine de olsa adeta zaman yolculuğuna çıkmışsınız hissiyatı yaşatacaktır!

Kapalı Çarşı

kapalı çarşı

Bursa’ya adım atan yerli ve yabancı turistlerin görmeden dönmediği ve tarihi dokusunu korumayı başarmış olan Kapalı Çarşı; Yıldırım Beyazıd tarafından yaptırılmış olan Bedesten’de bulunmaktadır. Ulu Camii’nin hemen yanında bulunan Kapalı Çarşı yıllardır şehrin merkezi noktalarından biri olmuştur. Kapalı Çarşı ziyaretçilerine Bedesten kuyumcular çarşısı ve çevresinde bulunan diğer çarşılarla birlikte dükkanlık geniş bir gezi alanı sunmaktadır.

Bursa’nın el işçiliği ürünlerini bulabileceğiniz bu çarşıda şehrin ünlü ipek kumaşlarından yapılmış elbiseler, şallar ve kıyafetleri görebilirsiniz. Özel işçilikle hazırlanmış birçok altın ve gümüş aksesuarı bulabileceğiniz Bursa Kapalı Çarşı’da gezerken geçmişten günümüze bozulmayan tarihi atmosferini hissedeceğinize eminiz.

Bursa’nın geleneksel mutfağını denemek isteyenler için Kapalı Çarşı içerisinde çeşitli lokantalar da bulunmaktadır. Enfes Bursa İskenderi, Cantık ve İnegöl köfteyi tercih ederek midenize bir lezzet şöleni yaşatabilirsiniz. Gezerken yorulanlar için çarşı içerisinde yer alan tarihi Koza Han’da bir kahve molasını öneririz! Ayrıca Bursa'da gezilecek yerler listesine hala eklemediyseniz, zaman kaybetmeden eklemenizi öneririz.

Cumhuriyet Caddesi

cumhuriyet caddesi

İstanbul’un İstiklal Caddesi’ni andıran Cumhuriyet Caddesi’nin Bursa için aynı konumda olduğunu söyleyebiliriz. Trafiğe kapalı olan Cumhuriyet caddesinin ortasından tarihi ve nostaljik bir tramvay geçmektedir. Ahşap görünüme sahip ’den fazla dükkanı cadde üzerinde görebilmeniz mümkündür. Alışverişin kalbinin attığı cadde günün her saati hareketli ve canlıdır.

Cumhuriyet Caddesi’ne Bursa metro hattının Şehreküstü durağında inerek yaklaşık 10 dakikalık bir yürüyüş sonucunda ulaşım sağlayabilme olanağınız bulunmaktadır. Giyim mağazaları, halı ve perde mağazaları, elektronik ürünler ve restaurantları bir arada bulabileceğiniz bu cadde Bursa’ya geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri!

Arap Şükrü Sokağı

arap şükrü sokağı

Bursa’nın en renkli sokaklarından biri olan Arap Şükrü Sokağı, şehrin en bilinen eğlence mekanlarına ev sahipliği yapmaktadır. Osmanlıların şehri fethetmesinin ardından Musevilerin bu mahalleye yerleştirilmiştir. Sokakta halen yaşamına devam etmekte olan Yahudilerin ibadethaneleri Geruş ve Mayor Sinagogları Arap Şükrü Sokağı’nda yer almaktadır. “Yahudi Mahallesi” adıyla da bilinen Arap Şükrü Sokağı Bursa’nın eğlence merkezlerinden biridir.

Misi Köyü

misi köyü

Bursa şehir merkezine yaklaşık olarak 10 kilometre uzaklıkta yer alan Misi Köyü yıllık tarihi bir geçmişe sahiptir. Bursa’nın Nilüfer ilçesinde yer alan köy, sit alanı ilan edilmiştir ve koruma altındadır. Osmanlı Dönemi Mimarisine ait evleri görebileceğiniz bu köyde çok sayıda üzüm bağı bulunduğu için ünlü şaraplarını da görebilirsiniz. İpek böcekçiliğinin hala yaygın bir şekilde yapıldığı köyde Bursa’ya has ipek ürünler alabilirsiniz. Köy içinde bulunan retaurantlarda keyifli bir yemeğin tadını çıkarabilir ya da sevdiklerinizle tatlı bir kahve molası verebilirsiniz.

Cumalıkızık Köyü

cumalıkızık köyü

yıllık tarihiyle karşımıza çıkan Cumalıkızık Köyü tam bir Osmanlı köyü olma özelliğini hala korumaktadır. senesinde Unesco Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınan Cumalıkızık Köyü Osmanlı mimarisini yansıtan köy evleri ve Arnavut kaldırımlı sokaklarıyla sizi adeta tarihte bir yolculuğa çıkaracaktır.

Tarihi ve kültürel gezi severlerin mutlaka görmesini önerdiğimiz köy içerisinde Bursa’nın yöresel lezzetlerini tadabileceğiniz birçok lokanta da mevcut. Cumalıkızık Köyü’nde bulunan Cumalıkızık Etnografya Müzesi’nde yöre halkına ait tarihi eşyaları görmeniz mümkün.

Köye gelmişken dünyanın en dar sokağı olarak bilinen Çin Aralığı sokağını da mutlaka görmenizi öneririz.

Cumalıkızık Köyü hakkında daha detaylı bilgi almak için "Cumalıkızık Gezilecek Yerler" adlı blog yazımıza göz atabilirsiniz.

Gölyazı

gölyazı

Bursa şehir merkezine yaklaşık olarak 45 kilometre mesafe uzaklıkta yer alan Gölyazı Köyü, Uluabat Gölü içerisinde bir yarımada olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle tur gezilerinin popüler gezi duraklarından olan köyün tarihi M.Ö. 6. Yüzyıla kadar gitmektedir. Dizi ve film çekimlerinde sıklıkla tercih edilen köy, tarihi evleri ve sokaklarıyla adeta el değmemiş bir yerdir.

Taş evleri, Arnavut kaldırımlı sokakları ve balıkçı tekneleriyle büyüleyici bir bütünlüğe sahiptir. Köy içerisinde asırlık çınar ağaçları altında çay-kahve içebileceğiniz gibi balık lokantalarında da taze balık lezzetinin tadına varabilirsiniz. Tekne ve sandal turları düzenlenen Uluabat Gölü’nde bir gezintiye çıkabilir ya da enfes manzaraya sahip fotoğraflar çekinebilirsiniz.

Bursa şehir merkezinden özel aracınızla ya da taksiyle dakikalık bir yolculuk sonucunda Gölyazı Köyü’ne ulaşabilirsiniz. Özel aracınız bulunmuyorsa keyifli bir hafta sonu kaçamağı için Bursa rent a car seçeneğini de değerlendirebilirsiniz.

Kocayayla

kocayayla

Bursa’nın Keles ilçesine yaklaşık olarak 4 kilometre mesafede yer alan Kocayayla mesire alanı metrekarelik büyüklüğüyle Türkiye’nin en büyük yaylalarından biri olma özelliğine sahiptir. Solunum yolu hastalıklarına iyi gelen havasıyla çokça ziyaretçi çeken Kocayayla, deniz seviyesinden metre yukarıda yer almaktadır.

Hafta sonları keyifli bir gün geçirmek isteyenlerin uğrak noktalarından olan Kocayayla’da doğa içerisinde bol oksijenli yürüyüşler yapabilir, spor alanlarında spor yapabilir ya da sevdiklerinizle keyifli pikniklerde buluşabilirsiniz.

Soğanlı Botanik Parkı

soğanlı botanik parkı

yılında hizmete açılmış olan Soğanlı Botanik Parkı endemik bitki türlerini içerisinde barındırmasıyla dikkat çekmektedir. ’den fazla farklı türde ağacın yer aldığı botanik parkta, çiçeklerle bezenmiş alanları görebilirsiniz.

metrelik yürüyüş yolu ve 1 kilometrelik bisiklet yoluyla hafta sonlarını huzuru bir şekilde değerlendirmek isteyenler için tam bir doğa harikası olarak karşımıza çıkıyor. İçerisinde yer alan Fransız, Japon ve İngiliz bahçelerini de gelmişken mutlaka gezmenizi tavsiye ederiz.

Oylat Kaplıcaları

oylat kaplıcaları

Bursa İnegöl’de yer alan Oylat Kaplıcaları Bursa şehir merkezine yaklaşık olarak 50 kilometre mesafe uzaklıkta bulunmaktadır. Yemyeşil doğasıyla görenleri büyüleyen Oylat Kaplıcaları popüler gezi duraklarından biridir. Şifalı suları ve bol oksijenli tertemiz havasıyla şifa arayan çok sayıda insan tarafından yıl içinde ziyaret edilmektedir. Yalnızca Bursa’nın değil ülkemizin en önemli sağlık turizmi merkezlerinden biridir.

Termal otellerin ve sağlık tesislerinin yer aldığı Oylat yalnızca şifa arayanların ziyaret ettiği bir yer değildir. Hafta sonu kaçamağı yapmak isteyenlerin de sıklıkla geldiği Oylat kısa süreli dinlenme planı yapanlar için ideal dinlenme noktalarından biri!

Bursa Hayvanat Bahçesi

bursa hayvanat bahçesi

yılında açılmış olan Bursa Hayvanat Bahçesi, Türkiye’nin Avrupa Standartlarındaki hayvanat bahçelerinden biridir. Doğa yaşamına ve hayvanların yaşam şartlarına uygun şekilde tasarlanmış barınakların mevcut olduğu hayvanat bahçesi farklı türde yaklaşık hayvanı barındırmaktadır. Hayvanat bahçesi içerisinde; devekuşu, ayı, aslan, leopar, kurt, lama, maymun ve deve gibi hayvanları görebilirsiniz.

Soyu tükenmekte olan Afrika Pengueni, kırmızı kanguru ve beyaz gergedan gibi hayvanlar da Bursa Hayvanat Bahçesi içerisinde barınmaktadır. Her gün saat ve saatleri arasında ziyarete açık olan Bursa Hayvanat Bahçesi’ni çocuklu ailelerin mutlaka ziyaret etmesini tavsiye ederiz.

Miniyol’dan Bursa araç kiralama yaparak sevdikleriniz ve kendiniz için kolaylıkla konforlu bir ulaşım sağlayabilir ve Bursa Hayvanat Bahçesi’ne ulaşımınızı kolaylaştırabilirsiniz.

Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu

ahmet vefik paşa tiyatrosu

yılında halk evi olarak inşa edilen bina, yılında sinema ve yılında ise tiyatro olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bursa şehir merkezinde Atatürk Caddesi üzerinde bulunan Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu, birçok önemli tiyatro oyununa ve konsere ev sahipliği yapmaktadır.

Tayyare Kültür Merkezi

tayyare kültür merkezi

Cumhuriyet tarihinin ilk modern sinema ve tiyatro salonu olan Tayyare Kültür Merkezi tarihi açıdan oldukça önemlidir. yılında açılmış olan Tayyare Kültür Merkezi kişilik tiyatro ve konser salonuna sahiptir. Osmangazi ilçesinin Atatürk Caddesi üzerinde bulunana kültür merkezi yıl boyunca birçok etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası