güneş yanığına kasintisina ne iyi gelir / Güneş Yanığına Ne İyi Gelir ve Nasıl Geçer?

Güneş Yanığına Kasintisina Ne Iyi Gelir

güneş yanığına kasintisina ne iyi gelir

G&#;neş Yanığı Kaşıntısına Ne İyi Gelir? G&#;neş Yanığı Kaşıntısı Doğal Yollarla Nasıl Ge&#;er?

 Havaların ısınması ve sıcakların artması deniz sezonunun açılmasını sağlar. Ülkemizde de popüler olan deniz sezonu güneşte fazla kalındığında deride çeşitli yanık ve kaşıntı gibi tahrişlere sebep olabilir.

Güneş Yanığı Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

 Güneş yanığı, ultraviyole ışınlar sebebiyle ortaya çıkan bir cilt sorunudur. UV ışına fazla maruz kalmak ciltte kırmızılaşmaya, hassaslaşmaya ve acı oluşumuna yol açar. Daha sonra bölgede dökülmeler ve soyulmalar da oluşur ve yaklaşık 1 hafta içinde tüm olumsuz etkiler ortadan kalkar. Güneş yanığı oldukça kısa sürede geçse de ilerleyen dönemde yaşlanma, kırışıklıklarda artma ve cilt kanseri gibi çeşitli cilt sorunlarına neden olabilir.

 Güneş yanığı fazla güneşe maruz kalındığında deride meydana gelen bir sorundur ve bu sorun bölgede kaşıntı oluşumunu da beraberinde getirir. Güneş yanığının geçmesiyle birlikte bölgedeki kaşıntı da azalır. Güneş yanığını ve yanıktan dolayı oluşan kaşıntıyı geçirmek için çeşitli tedavi yöntemleri uygulanabilir. Bu tedavi yöntemleri arasında; güneş kremleri, kaşıntı geçirici merhem ve kremler, deri jelleri, ağrı kesiciler, antibiyotikler ve iltihap önleyici ilaçlar kullanılabilir.

Güneş Yanığı Kaşıntısı Doğal Yollarla Nasıl Geçer?

 Güneş yanığı ve kaşıntısı eczanelerden alınan ilaç, krem ve jellerle kısa sürede tedavi edilebilir. Ancak evde güneş yanığı ve kaşıntısına iyi gelen doğal çözüm yöntemleri uygulamak da oldukça kolaydır.

Yoğurt, güneş yanığının tedavisinde yaygın olarak kullanılan doğal bir koruyucudur. Cildi yatıştırma, soğutma ve rahatlatma özellikleriyle iyileşmeye yardımcı olur. Yanık bölge üzerinde 5 dakika bekletildikten sonra soğuk suyla durulanması gerekir.

Zeytinyağı fazla güneşe maruz kalan bölgeye uygulandığında kurumuş cildin gevşemesini ve nemlenmesini sağlar. Cildi besleyip yumuşatan zeytinyağı, deriye dakika süreyle uygulanır.

Aloe vera her türlü cilt problemine iyi gelen bir bitkidir. Ciltteki ölü derinin atılmasında, derinin temizlenmesinde ve yenilenmesinde etkili olan aloe vera yanık bölge üzerine direkt uygulanır.

Havaların ısınması, güneşli günlerin gelmesiyle hem terlemeye hem de güneş ışığına bağlı dermatolojik rahatsızlıklarda artış görülebiliyor. Özellikle güneş maruziyeti ile erken dönemde ortaya çıkan güneş yanıkları ve güneş alerjileri kişilerin yaşam kalitelerini bozabiliyor. Uzun kış döneminden çıkıp açık alanlarda daha fazla vakit geçirmek insana kendini iyi hissettirse de bütün kış boyunca örtülü kalmış olan cilt alanlarının kontrolsüz güneş maruziyeti ile cilt yanıkları ve reaksiyonları gelişebiliyor.

Güneş yanıkları
Ultraviyole ışınlarına (UV) maruziyetin erken görülen yan etkileri kızarıklık, cildin su toplaması ve bronzlaşmadır. Yeryüzüne düşen UV ışınları dalgaboylarına göre UV-A ve UV-B olarak ayrılıyor. Her iki UV ışını da güneş yanığı yapabilmekle beraber, UV-B nin güneş yanığı yapıcı etkisi UV-A'ya göre daha fazla. UV-A yanığında kızarıklık ve su toplaması daha erken saatlerde ortaya çıkarken UV-B yanığı maruziyetten altı ile 24 saat sonra en yüksek seviyesine ulaşıyor.

Güneş yanığının belirtileri nelerdir?
Güneş yanığının başlıca belirtisi ciltte kızarıklık, damar genişlemelerine bağlı ısı artışı ve su toplamaları oluyor. Güneş yanığı üç evreye ayrılıyor. Birinci derece yanıkta kızarıklık, ikinci derece yanıkta ciddi kızarıklık ve su toplamaları, üçüncü derece yanıkta ise bunlara ek olarak deri ülserasyonu görülüyor. Cilt bulgularına ek olarak ateş ve titreme, nadir de olsa ciddi olgularda bulantı kusma da eşlik edebiliyor. Yanığın ciddiyetine bağlı değişmekle beraber üç gün ile üç hafta içerisinde kepeklenme-soyulma ile geriliyor.

Tedavide ilk adım, güneş maruziyetinin kesilmesi ile atılmalı. Ardından nemlendirici kremler uygulanmalı. Yanığın ciddiyetine göre başvurulan hekimler farklı tedavi alternatifleri önerebilir. Tablo ciddileştikçe mutlaka bir sağlık merkezine başvurulmasını öneriyoruz.

Uzun süreli güneş maruziyeti, melanom dışı deri kanserleri riskini artırırken, 11 ay ofiste çalışıp bir ay kontrolsüz güneş maruziyetinin ise melonomayı arttırdığı biliniyor. Güneşin uzun dönemdeki yan etkileri arasında deri kanserleri, kanser öncüsü olabilecek keratozlar (deri kalınlaşmaları, boynuzlaşmaları), erken yaşlanma ve derin kırışıklıkları da bulunuyor.

Pişikler
Artan ortam ısısı sonucu ter bezlerinden daha fazla ter üretiliyor ve böylece vücudun doğal ısısı korunuyor. Ancak fizyolojiyi sağlamak amaçlı oluşan bu durum özellikle kıvrım bölgelerinde kızarıklık ve pişik benzeri değişikliklere yol açabiliyor. Basit pişik şeklinde başlayabilen bu tablolar, zaman içerisinde ikincil mantar enfeksiyonlarının eklenmesi ile daha karışık bir yapıya bürünebiliyor. Bundan korunmak için terin ciltte kalmasını engellemek gerekiyor.

Mantarlar
Mantar enfeksiyonları yıl boyunca görülebilir ancak terlemenin artması ve ıslak kalma ile enfeksiyon sıklığı artıyor. Tırnak ve ayak mantarlarının görüntü açısından hoş olmaması nedeniyle yazın açık ayakkabı giymek isteyenler dermatoloji kliniklerine daha fazla başvuruyor. Ciltte kızarıklık ve kepeklenmeyle seyreden mantar hastalıklarında kaşıntı da yaşanabiliyor ancak kaşınmadığı için mantar olmadığını düşünmek yanlış oluyor. Tırnaklarda genellikle kalınlaşma, boşalma ve şekil değişikliği görülüyor. Mantar enfeksiyonları insandan, hayvandan ya da topraktan bulaşabiliyor ve aile içinde bulaşma daha sık oluyor.

Güneş alerjileri 
Güneş alerjilerinin sıklığı özellikle bahar ve erken yaz döneminde artıyor. Güneş teması sonrasında ciltte genellikle kızarıklık ve kaşıntı şeklinde kendisini gösteren alerjiler, cilde uygulanan diğer maddelere, kremlere, parfümlere karşı da gelişebiliyor. Güneşten koruyucuların içerisindeki bazı maddelere karşı da duyarlılık oluşabiliyor. Bazen gerek sürülen maddelerin, gerekse de başka sebeple kullanılan ve tedavi amaçlı alınan ilaçların da ciltte güneşe karşı duyarlılığı artırdığı biliniyor. Yaz döneminde böcek ısırıkları da artış gösteriyor. Bazı kişilerde hafif kaşıntı ile seyreden ısırıklar, bazılarında şiddetli kızarıklık ve kaşıntıya neden olabiliyor.

Cilt lekeleri
Cilt lekelerini oluşturan nedenlerden biri de güneş maruziyeti oluyor. Doğal cilt rengi buğday ve daha koyu olanlarda cilt daha kolay lekeleniyor. Ayrıca çeşitli hormonal değişiklikleri olanlarda, gebelerde ya da bazı ilaç kullanımına ikincil lekeler de olabiliyor. Bu kişilerin güneşten korunması gerekiyor.

Cilt kanserleri
Cilt kanserleri, melanom ve melanom dışı deri kanserleri olarak ikiye ayrılıyor. Her iki tip kanserde de UV başlıca etken oluyor. Ancak sadece UV değil aynı zamanda genetik yatkınlık, çeşitli ve genellikle doğuştan gelen deri hastalıkları (xeroderma pigmentozum gibi), geçirilmiş yanıklar, radyasyon ve diğer çevresel faktörler de deri kanserlerine yol açabiliyor. Günümüzde bazı virüslerin de kanserojen olabileceği biliniyor. Açık renk tenli, açık renk göz rengine sahip kişiler ile kolay yanıp zor bronzlaşan ya da hiç bronzlaşamayan kişilerde kanser riski diğerlerine göre daha fazla oluyor. Erken tanıda kanserin cerrahi yöntemle çıkarılarak tedavi edilme şansı yüksek. Korunma amaçlı güneşten koruyucuların düzenli ve yeterli miktarda kullanılması ve diğer organ kanserlerinden korunmakta olduğu gibi özellikle antioksidanlardan zengin sağlıklı bir diyet ve yaşam tarzı öneriliyor.

Güneş bu hastalıklara ise iyi geliyor
Güneş ışınları, asırlar boyunca çeşitli cilt hastalıklarının tedavisinde kullanıldı. Bunların başlıcaları sedef, egzema, ve vitiligodur (ala hastalığı). Ancak kontrolsüz güneş ışığı maruziyeti yerine dermatoloji kliniklerinde bulunan, dalga boyları ve süreleri kontrol edilebilen fototerapi ünitelerinde bu tedaviler yapılıyor. Bu şekilde UV’nin tedavi edici özelliğinden faydalanılırken yan etkileri en aza indirilmeye çalışılıyor.

Doç. Dr. Pınar Öztaş
Bayındır Söğütözü Hastanesi Dermatoloji Uzmanı

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası