uyku problemi için hangi doktor / Uyku Bozuklukları ve Uyku Bozukluğu Tedavisi | Erdem Psikiyatri

Uyku Problemi Için Hangi Doktor

uyku problemi için hangi doktor

Uykusuzluk İ&#;in Hangi Doktora Gidilir? Uyku Bozukluğuna Hangi B&#;l&#;m Bakar?

Uykusuzluk İçin Hangi Doktora Gidilir?

Uykusuzluk problemine karşı hangi doktora gidilmesi gerektiği en merak edilen konular içerisinde yer alıyor. Çünkü son yıllarda en fazla yaşanan değişik sebeplerden dolayı ortaya çıkan sağlık sorunlarından biridir. Böyle durumlarda ise nörolog uzmanına başvurmak gerekir. Nöroloji üzerinden ilgili uzman doktor dahilinde, gerekli teşhis ve tetkikler gerçekleşir. Böylece uyku bozukluğunun önüne geçme şansı elde edilebilir.

Uyku Bozukluğuna Hangi Bölüm Bakar?

Uyku bozukluğu yaşanıyor ise eğer o vakit öncelikle nöroloji polikliniğine başvurulmalıdır. İlgili uzman doktor kontrolü altında gerekli tanı ve tedavi yöntemleri ele alınır. Daha sonra eğer gerekli ise o vakit ruh ve sinir hastalıkları polikliniklerine yönlendirme yapılabilir. Çünkü bu durum çoğu zaman psikolojik açıdan meydana gelmektedir. Özellikle erken zamanda tedavinin yapılması gereken en önemli hastalıklar içerisindedir. Öyle ki uyku sorunu zaman içerisinde yanında birçok farklı sağlık sorununu getirebilir. Mutlaka kişinin ortalama günlük 8 saat gibi bir uyku zamanı ihtiyacı vardır.

Gece Uyumamak Neyin Belirtisidir?

Gece uyumamak genel olarak insomnia hastalığını göstermektedir. Böyle durumlarda keşik uykuya dalma problemi yaşarken aynı zamanda erken vakitte uyanır. Onunla beraber Ayrıca psikolojik etkenler, kabuslar, yaş, depresyon ya da stres ile beraber kalp rahatsızlıkları bir değişik ilaçlar da gece uyumama problemini yaratabilir. Hatta günlük yaşam stili de bu sorunu önemli oranda ortaya çıkarabilir. Buna bağlı olarak sebebin ne olduğuna yönelik ilgili poliklinik üzerinden uzman doktora görünmek en önemli husustur. 

Uyku Sorunu İ&#;in Hangi Doktora Gidilir? Uyku Sorununa Hangi B&#;l&#;m Bakar?

Uyku bozukluğu genellikle uykuya dalamama veya devamlı uykudan uyanma hali gibi çeşitli şekillerde görülebilir. Toplumda gitgide artış gösteren uyku bozukluğu probleminin nedeni de tam olarak bilinmemektedir. İnsanların bazen ya da sık sık yaşayabileceği uyku bozukluğunun tedavisi mümkün olmaktadır.

Toplumda uygulanan çeşitli doğal tedavi yöntemleri de bulunmaktadır ancak bu tür tedavilerin sağlık açısından risk taşıyabileceği unutulmamalıdır. Bir uzmana başvurarak muayene olunması gerekmektedir. Uzman doktor tarafından uygulanan tedavilerin büyük bir çoğunluğu olumlu yönde sonuçlanmaktadır.

Uyku Sorunu İçin Hangi Doktora Gidilir?

Uyku sorunu gündelik yaşamı etkileyen önemli bir sağlık sorunu olabilir. Genellikle tıbbi nedenden dolayı uyku problemleriyle karşılaşılsa da bazen kaynağı psikolojik de olabilir. Ancak uyku bozukluğu şikayetiniz varsa ilk olarak uzman nörolog tarafından muayene edilmeniz gerekir. Nörologlar beyin ve sinir sistemini etkileyen hastalıklarla ilgilenir, teşhis ve tedavisini yapar.

Uyku problemi de doğrudan beyin ve sinir sistemini etkileyen bir rahatsızlık olduğundan nöroloji uzmanları bu alanda uzman isimlerdir. Muayene olduktan sonra uzman gözetiminde tedavi için gerekli prosedürler uygulanmaya başlar. Nöroloji uzmanı tarafından yapılan teşhis sonucunda uyku bozukluğunun nedeni psikolojik olursa da psikiyatri bölümüne sevkiniz istenebilir.

Uyku Sorununa Hangi Bölüm Bakar?

Uyku bozukluğunun nedenleri tam olarak bilinmez, nedeninin öğrenilebilmesi için de muayene şarttır. Uyku sorunu yaşayanlarda sorunun nedeni beyin ve sinir sistemi ya da psikoloji kaynaklı olmayabilir. Bu durumda farklı uzmanlıkların görüşüne ihtiyaç duyabilirsiniz ama ilk olarak nöroloji bölümüne başvurmanız gerekir. Daha sonra gerekli görülürse sizinle ilgilenmesi için farklı bölümler önerilir.

En Sık Yaşanan Uyku Problemleri Nelerdir? Uyku Problemi Tedavisi İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilir?

Sağlıklı ve yetişkin bir insanın günlük uyku ihtiyacı saat olarak öngörülse bile bu süre kişiden kişiye değişebilmektedir. Genetik faktörlerin de etkili olduğu günlük uyku ihtiyacında saat uykuyla yetinebilen insanlar olduğu gibi 9 saatlik uykunun ardından bile yorgun hissedebilen insanlar olabilmektedir. Genetik faktörlerin yanı sıra stres, kaygı, hormonal bozukluklar gibi durumlar da uyku bozukluklarına sebebiyet verdiği için insanlar yıllardan beri uyku problemini nasıl çözerim sorusunun cevabını aramaktadır.

UYKU PROBLEMLERİ NELERDİR?

Uyku problemleri denince akla ilk gelen uykusuzluk olsa da çok çeşitli uyku problemleri vardır.

İnsomnia: Diğer bir adıyla uykusuzluk hastalığı, uykuya dalama ve uzun süreli uyumada zorluk olarak tanımlanır. Stresli yaşam ve hormonal bozukların neden olabildiği bu hastalığın depresyon, konsantrasyon bozukluğu, dış etkenlere duyarlılık, kilo artışı ve okul/iş performansında düşme gibi ciddi sonuçları olabilir.

Parasomnia: Uyku esnasındaki anormal davranışlarla karakterize olan bu uyku probleminde uyurgezerlik, uykuda anormal derecede konuşma, kâbus görme ve diş gıcırdatma görülebilir.

Uyku Apnesi: Uyku esnasında nefes alışverişinin durması olarak tanımlanan bu hastalık tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Ayrıca oksijen yetersizliği yüzünden sık sık uykusu bölünen kişi gün içerisinde yorgun ve sinirli olabilir. Kalp ve akciğer rahatsızlığı olanlar için ekstra riskli bir durumdur.

REM Uykusu Davranış Bozuklukları: REM uykusu uykunun derin uyku diye tanımladığımız kısmıdır ve rüyaları bu uyku esnasında görürüz. İnsanlar normal şartlar altında REM uykusu esnasında hareket edemez fakat bu tarz uyku problemi yaşayan kişiler REM uykusu esnasında rüyasını sanki uyanıkmış gibi hareketli bir şekilde yaşarlar.

Huzursuz Bacak Sendromu: Bacaklarda karıncalanma ve huzursuzluk şikâyetlerinin eşlik ettiği bu uyku probleminde kişiler uyku esnasında bacaklarını karşı konulamaz bir şekilde hareket ettirirler.

Narkolepsi: Bu uyku probleminde kişiler gün içerisinde ani uyku atakları ile karşılaşırlar. Ataklar normal insanlarda sıklıkla görülen uyku basmalarından farklı olarak karşı konulamazdır Kişi nerde olduğu fark etmeksizin uykuya dalar. Multipl Skleroz(MS) gibi nörolojik sorunlarda da görülebilir.

UYKU PROBLEMİNE NE İYİ GELİR?

Gün içerisinde yapabileceğimiz basit şeyler geceleri uykuya dalmamızı kolaylaştıracaktır.

  • Kafeinli içecekler yerine bitki çayları içmek: Uyarıcı bir madde olan kafein yerine sakinleştirici bitki çayları tüketin.
  • Uyku öncesi rahatlamak: Müzik dinlemek, meditasyon yapmak ya da hobilerinizle ilgilenmek… Sizi sakinleştiren şey her ne ise uyku öncesi onunla ilgilenmek uykuya dalmanızı kolaylaştıracaktır.
  • Akşam saatlerinde yemek yememek: Akşam saatlerinde yenen ağır yiyecekler midenizi rahatsız ederek uykuya dalmakta güçlük çekmenize sebep olur.
  • Şekerleme yapmak: Öğleden sonra uykuları geceleri uykuya dalmanızı zorlaştırır.
  • Öğleden sonra uykularından kaçının, bu gece uykuya dalmanızı zorlaştıracaktır.

UYKU PROBLEMİNE HANGİ DOKTOR BAKAR?

Uyku problemlerinin tanısı ve tedavisi oldukça önemlidir. Tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen uyku problemleri sinirsel kabul edilen bir hastalık olduğu için bu hastalıkla nörologlar ilgilenmektedir. Uyku problemi yaşıyorsanız hastanelerin nöroloji kliniklerine gitmeniz gerekmektedir. Bazı durumlarda doktorunuz, hastalığınızın tedavisi için farklı branştaki doktorlarla da iş birliği yapabilir.

UYKU PROBLEMİNE İYİ GELEN BİTKİLER

Bitki çaylarının gevşetici ve sakinleştirici etkileri uykuya dalmanıza yardımcı olur. İşte uyku problemine iyi gelen bazı bitki çayları:

Kediotu Kökü: Endişe ve korkuları yatıştırarak uyku ilacı görevi gören kediotu kökü, kimyasal ilaçlar gibi yan etkilerinin olmaması sebebiyle uykusuzluk tedavisinde yıldır sıkça tercih ediliyor.

Şerbetçioğlu Çayı: Gerginliği alan şetbetçioğlu çayı huzurlu ve rahat bir uyku için birebir.

Papatya Çayı: Apigenin isimli bir antioksidan barındıran papatya çayı kaygıyı azaltarak uykuya dalmayı kolaylaştırıyor.

Melisa Çayı: Uyumadan önce içeceğiniz sıcacık bir bardak melisa çayı üzerinizdeki negatif enerjiyi atıp rahat bir uyku çekmenizi sağlar.

UYKU PROBLEMİ NEDEN OLUR?

Uyku problemleri bir veya birden çok sebeple olabilir.

Stres ve Kaygı: Uyku problemlerinin en yaygın sebeplerindendir. Günlük hayatımızda yaşadığımız kaygılar gece uykumuzu doğrudan etkiler.

Gün İçerisinde Tüketilen Yiyecek ve İçecekler: Gün içerisinde çay, kahve ve kola gibi kafeinli içeceklerin sıklıkla tüketilmesi uyarıcı etkileri sebebiyle uykuya dalmayı zorlaştırır. Aynı şekilde yatmadan önce yenen büyük porsiyonlu yemekler de kişiye şişkinlik hissi vereceğinden uykuya dalmayı zorlaştırır.

Hormonal Sebepler ve İlaç Kullanımı: Bazı hormonal problemler uyku bozukluğuna neden olabildiği gibi uykusuzluk kullanılan ilaçların yan etkisi olarak da görülebilir.

Uykusuzluk problemi olanlar nöroloji uzmanına başvurmalı!

Nöroloji Uzmanı Dr. Öner Yalın, uykuya dalmakta zorluk çeken, uykuda geçirilen zamanın az olması ya da uykudan alınan keyfin anlaşılmadığı durumlarda kişilerin insomnia hastası olabileceğini belirterek, bu tür şikayeti olanların mutlaka nöroloji doktorlarına başvurmaları gerektiğini söyledi.

İHA'nın haberine göre; Dr. Öner Yalın, uykuya dalmakta zorluk çeken, uykuda geçirilen zamanın az olması ya da uykudan alınan keyfin anlaşılmadığı durumlarda kişilerin imsomnia olabileceğini belirterek, "Uykusuzluğun Latince adı imsomnia. Yani insomnia demek uykusuzluk, uykuya dalmakta zorluk, uykuda geçirilen sürenin az olması ya da uykuda alınan keyfin anlaşılmadığı durum için kullanılan bir kelimedir. İnsomnia'da insanlar uyuma şansları olduğu halde ya az uyurlar ya da uykularından keyif alamazlar. Bu da hastaların gündüzleri bazı sorunlar yaşamasına sebebiyet verebilir. Geçerli uyku kişiden kişiye değişebilir. İlle de şu saatte uyuyacak diye bir şey yoktur. Kimisi için beş saat kimisi 7 saat kişinin ihtiyacını karşılayabilir. Zaten uyku ihtiyacı da insanlar yaşlandıkça daha da azalabilir" dedi.

İNSOMNİA BELİRTİLERİ NELERDİR?

İnsomnia'nın belirtileri hakkında bilgi veren Dr. Yalın, "Uykuya dalmakta zorluk veya uykuyu devam ettirmekte zorluk, unutkanlık, gündüz uyku hali ve yorgunluk, konsantre bozukluğu, depresyon, anlık stres, sinirlilik, düşük motivasyon, enerji, işte artan hatalar, kazalar insomianın belirtileridir.

Birçok kişide uykusuzluk hastanın iş hayatını, kişilerle olan ilişkilerini etkileyebilmektedir. İnsomniası olan kişiler bazen hiç uyumamış, uyku hissetmemiş gibi duygu durumuna girebilir. Uykuya dalarken uykusu yokmuş gibi gündüzleri ise hiç uyumamış gibi hissedebilir. Dolayısıyla hasta kendisini yorgun hissedebilir. İnsomnianın birçok nedeni vardır birçok türü de olmakla birlikte.

Kısa süreli insomia denilen uykusuzluk türü yaklaşık 3 ay sürer ve stres ile alakalıdır. Işık, ısı, gürültü gibi çevresel faktörler buna sebebiyet verebilir. Yaşamda ki değişiklikler boşanma, sevgiliden ayrılma gibi nedenler olabilir. Hastalık, yaşanılan ameliyatların sonrasında ki ağrılar insomniaya sebebiyet verebilir. Kullanılan kafeinli içecekler kahve gibi bazı ilaçlar gibi bunlar stereoitler, astım ilaçları, kokain, esrar ve alkol insomniya yapabilir.

Kısa süreli uykusuzluk gerekli stres faktörleri ortadan kalktığında kalkar. Bir de jet lag nedeniyle yaşanılan uykusuzluk problemi vardır. Diyelim Türkiye’den Amerika’ya uçuyorsunuz orada saat farkı var. Bu gibi durumlarda birkaç gün içerisinde insomnia oluşup sonrasında geçebilir. Yine gece vardiyasında çalışanlarda vardiya değişikliklerinde de insomnia ortaya çıkabilir" diye konuştu.

"GÜNDÜZ UYKU İHTİYACI DUYMAK DA KİŞİDE UYKU SORUNU OLDUĞU ANLAMINA GELMEYEBİLİR"

Dr. Öner Yalın, "Uzun süren uykusuzluk daha uzun süren bir uykusuzluk tipidir ve genellikle ruh sağlığı bozuklukları, depresyon, travma sonrası stres bozukluğu gibi sebepler, parkinson, alzheimer hastalıkları, tiroid hastalıkları gibi hastalıklar uzun süreli insomniaya sebebiyet verebilir. Kısa süreli uykusuzluk genelde uyku ihtiyacı ve uyku yoksunluğu ile karıştırılır. Kısa süreli uyku sorunları birçok insanda yaygın olarak görülür. Bazı insanlar kısa süreli uykudan sonra bile rahatlıkla çalışabilir ve günlük aktivitelerini yerine getirebilir. Bunların uyku sorunları yoktur aslında. Gündüz uyku ihtiyacı duymak da kişide uyku sorunu olduğu anlamına gelmeyebilir. Uyku sorunu için gündüz çalışma hayatını, aktifliğini etkileyecek sorunların ortaya çıktığı uykusuzluk sorunlarından bahsetmek daha doğru olur. Kronik uykusuzlukta da 8 saat yatağın içerisinde kalsa dahi uyuyamadığı durumlarda tanımlanabilir. Bu tür durumlarda da gündüz uyku halinin devam etmesi normaldir. Uyku için yeteri kadar zaman ayrılmasına rağmen uyuyamamak ki bunların içerisinde hastalık, ağrı gibi durumlar kronik ifade etmelidir ki kronik uykusuzluk olarak tanımlanır" ifadelerini kullandı.

İNSOMNİASI OLANLARIN MUTLAKA NÖROLOJİ UZMANINA GİTMESİ GEREKİYOR

İnsomniası olan hastaların mutlaka nöroloji doktoruna gitmeleri gerektiğini belirten Dr. Öner Yalın, "Mutlaka bir nöroloji doktoruna gitmekte fayda olacak. Doktorunuzun size uyku durumunuz ile ilgili sorular sorabilir, bazı testler yapabilir. Bunun dışında psikolojik sorunlar fiziksel hastalıklar doktorunuzun bir araştırma yapması gerekebilir. Bazı laboratuvar testleri, uyku sorunu için polisomnografi yapılabilir. Polisomnografi göz hareketleri, oksijen satürasyonu, el ve bacak hareketleri, nefes akışı gibi şeylerin gece boyu takip edilmesidir. Hastayı bir gece misafir ederek bu kaydı yapıyoruz ve hastanın uyku problemini çözebiliyoruz. Teşhisi koyup tedaviyi ona göre yapabiliyoruz. Polisomnografi rutin uykusuzlukta gün içi uyku olmadıkça önerilmez. Tedavide mutlaka doktorla görüşerek başlatılması, buna göre muayene ve testin sonucunda doktorun vereceği ilaçlar vardır" ifadelerini kullandı.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası