immotil ne demek / ERKEK İNFERTİLİTESİNDE TANI YÖNTEMLERİ - Hisar Hospital Intercontinental

Immotil Ne Demek

immotil ne demek

Motilite Nedir, Nasıl Yapılır? Sperm Testinde Motilite Ka&#; Olmalıdır?

Haberin Devamı

Motilite Nasıl Yapılır?

Semenin ayrıntılı bir şekilde analizi olarak bilinen sperm testi yapılmadan önce çiftlerle hekim görüşme yapar. Önceden geçirilen bir hastalık ya da cinsel yol ile geçen bir hastalık bulunduğunu sorar. Kadında yumurtlama ve ideal olan üreme tarihini belirlemek amacı ile regl düzenini sorar. Gerekli görürse de sperm testi uygular. Yaklaşık 2 ila 5 gün arasında cinsel perhiz uygulanan erkek, sperm testi için alınır.

Steril bir kap içerisine meni konur ve incelemeye alınır. Bu sperm özel cihaz ve özel teknikler yardımı ile incelenir. Hekim eğer gerekli görürse birkaç hafta bu işlemi tekrar eder. Testin doğru şekilde incelenmesi tedavi için önemli bir noktadır. Zorluk çeken hastalarda ise meni örneği vücut ısısında tutulur.

Sperm Testinde Motilite Kaç Olmalıdır?

Sperm testinde görülen değerlerin normal değeri yani menilerin normal değerleri hacmi ila 6 ml arasında olması gerekir. Değerleri bu miktarın altında olan menilerin doğru şekilde teste tabii tutulması mümkün değildir. 6 ml. değerinde ya da 6 ml. daha fazla olan meni hacmi ise fazla sıvı bulunduğunun göstergesi olarak bilinir. Sıvıya oranla bulunan sperm hücresinin daha az olduğuna işaret eden bir durumdur.

Haberin Devamı

Sperm sayısının bir mililitresinde ise 15 milyondan daha fazla sperm bulunması gerekir. Ayrıca bunun pH değerinin de ila aralığında olması gerekir. Sperm testi esnasında elde edilmiş olan yoğun kıvamlı olması ancak 20 dakika kadar bir süre sonra daha sıvı olması beklenir. Sıvılaşmayan sperm hareketliliğini bozabilir ve yumurtaya gitmesi engellenir. Spermin yumurtayı döllemesi için boşalma sonrasında olan bir saat içinde spermin motilitesinin %50 civarında olması gerekir.

Normal değerler şekil açısından %4, canlılık açısından %63, hareketli olması açısından ise %34 olmalıdır. Bu testler genel olarak yaklaşık 1 saatte sonuçlanır ancak daha ayrıntılı sonuçlar için ayrıntılı bir inceleme ister. Yapısal olarak ve şekil bozukluğunun da değerlendirmeye alınması bu işlemin sonuç göstermesi için 24 saat gerekir.

Erkek faktörü kısırlığının en yaygın nedeni düşük sperm sayısı olsa da bazı erkeklerde infertilite (kısırlık), sperm hareket azlığı sebebiyle oluşmaktadır. Spermlerin, bir yumurtayı dölleyebilmesi için yumurtaya ilerlemesi gerekmektedir. Bu nedenle, normal sperm hareketliliği erkeklerin üreme sağlığında oldukça büyük bir rol oynamaktadır. Sperm hareket edemediğinde doğal gebelik gerçekleşemez.

Sperm hareketliliği nedir?

Sperm hareketliliği, spermin kadının üreme sistemi boyunca kadının yumurtasına ulaşması ve döllenmesi için uygun şekilde hareket etme kabiliyetini ifade eden kavramdır. Sperm motilitesi olarak da adlandırılır. Gebeliğin ortaya çıkması için tüm spermlerin hareket etmesi gerekli değildir. Ancak, Dünya Sağlık Örgütü’nün yılında belirlediği kriterlere göre, bir semen analiz testinde verilen numunedeki spermlerin toplam hareketliliği en az %40 olmalıdır. Toplam hareketlilik; hareket eden tüm spermleri, ileriye doğru ilerleyenleri, daireler içinde hareket edenleri veya sadece kuyruklarını hareket ettirenleri kapsamaktadır.

Bununla birlikte, döllenme için hızlı ve ileri hareket edebilen spermlere ihtiyaç vardır. Sadece kuyruklarını hareket ettirebilen veya dairesel rota çizen spermler yeterli değildir. Birçok spermin hareketleri aynı nokta ile sınırlandırılmıştır. Düz bir çizgide hızla ileri doğru giden spermler, ilerleyen hareketliliğe sahip spermler olarak kategorize edilir. Doğal bir gebelik için (WHO ) spermlerin %32’sinin ilerici hareket kabiliyetine sahip olması gerekmektedir.

İlginizi çekebilir: Sperm Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?

Hareket türlerine bağlı olarak spermler üç farklı dereceye ayrılır:

  1. İlerleyici hareket kabiliyetine sahip spermlerdir. Spermlerin oldukça güçlü oldukları, düz bir çizgi veya büyük daireler içinde hızlı yüzdükleri anlamına gelir.
  2. Bu spermler ilerleyici olmayan bir hareketliliğe sahiptir, eğri bir hareketle hareket etme eğilimindedirler.
  3. Hareketsiz spermlerdir. Sadece kuyrukları hareket edebilir ya da hiç hareket edemezler.

Sperm hareket azlığı nedir?

Hareket azlığı olan spermlerin yumurtaya zamanında ulaşma ve onu dölleyebilme şansı oldukça azdır. Teknik olarak astenospermi veya astenozoospermi olarak bilinen düşük sperm hareketliliği (motilitesi), etkin bir şekilde hareket edebilen spermlerin %32 oranından daha az olduğu durumlarda teşhis edilir. Spermlerin sınırlı hareket kabiliyetinden dolayı, yumurtaya doğru hareket etmekte zorlandığı anlamına gelir.

Düşük sperm sayısı (oligospermi) olan birçok erkeğin sperm hareketliliği de düşüktür ve bu duruma oligoastenospermi denir. Bazı erkeklerde sperm sayısı normal olsa da hareket azlığı görülebilir.  Sperm hareketliliği bozukluğu olan bireylerde, sperm DNA kırığı seviyesinin daha fazla olduğu tespit edilmiştir.

Bu içeriğimize göz attınız mı: Sperm Sayısı Kaç Olmalı?

Sperm hareket azlığı neden oluşur?

Sperm hareketliliğini etkileyebilecek çeşitli faktörler vardır ve bu faktörler düşük sperm sayısının nedenleriyle oldukça benzerdir. Yeterince sperm üretemeyen vücut sisteminin, düzgün hareket kabiliyetine sahip olan sperm üretme şansı da düşük olacaktır.

Bir erkeğin sperm kalitesini, şeklini, sayısını ve hareketini etkileyen bazı tıbbi ve çevresel sebepler vardır:

Kullanıcılar bu içeriği de çok beğendi: Sperm Azlığı Nedir, Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

Sperm hareket azlığı tedavi edilebilir mi?

Düşük sperm hareketliliği sorunuyla karşı karşıya kalan bir birey, Üroloji/Androloji uzmanı tarafından muayene edilmelidir. Bazı hormonal bozukluklardan veya yaşam tarzı değişikliklerinden dolayı sperm hareket azlığı tespit edilirse tedavi mümkündür. Ancak genetik bir nedeniyle oluşan problemlerde, yardımcı üreme teknikleri önerilebilir.

İntrauterin tohumlama (IUI) olarak bilinen aşılama tekniği, sağlıklı ve aktif spermlerin doğrudan rahime enjekte edildiği bir prosedürdür. Bu prosedür, spermin rahim ağzından fallop tüpüne kadar ulaşmasını kolaylaştırır. Toplam sperm hareketliliği 5 milyon ve üzeri olan erkekler için aşılama tekniği uygulanabilir.

Aşılamanın yetersiz kaldığı, sperm motilite oranının %30’dan daha düşük olduğunda durumlarda tüp bebek tedavisi (IVF) veya mikroenjeksiyon (ICSI) önerilir. Bu süreçte, kadından alınan yumurta doğrudan sperm ile döllenir. Döllenmiş embriyo, başarılı bir hamilelik sağlamak için rahime aktarılır.

İntrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI) ise şiddetli hareketlilik sorunları olan erkeklerde, hareketli sperm sayısının oldukça az olduğu durumlarda tavsiye edilir. Ejakülatta normal hareketli sperm bulunduğu sürece yapılabilir. Eğer hiç sperm hareketliliği yok ise testis dokusundan elde edilen spermler kullanılarak ICSI yapılır.

Sperm kalitesini artırmak için neler yapılabilir?

Bazı yaşam tarzı değişiklikleri, daha sağlıklı sperm üretmeye yardımcı olabilmektedir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir