tercihler neye göre yapılır yks / YKS tercihleri nasıl yapılacak? - bianet

Tercihler Neye Göre Yapılır Yks

tercihler neye göre yapılır yks

YKS tercihi nasıl yapılır? Tercih yaparken nelere dikkat edilir

YKS tercihi nasıl yapılır? Tercih yaparken nelere dikkat edilir

YKS'de sonuçların açıklanmasının ardından üniversite öğrencileri tarafından en çok merak edilen konulardan biri üniversite tercihleri nasıl yapılır oldu. Öğrencilerinin hayatlarında önemli bir yere sahip olan üniversite sınavında tercih yaparken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları bulunuyor. Peki en doğru YKS tercihi nasıl yapılır? İşte tercih maratonu ile ilgili tüm merak edilenler

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Üniversite adaylarının uzun zamandır beklediği ve emek sarf ettiği özverili yolculuğun sonuna gelindi.  yılı üniversite sonuçlarının açıklanmasının ardından resmi tercih işlemleri  27 Temmuz ve 5 Ağustos tarihleri arasında https://ais. funduszeue.info internet adresi üzerinden gerçekleştirilecek. Adayların, istedikleri bir yükseköğretim programına yerleştirilmesinde, başarılı bir sınav geçirmek kadar bilinçli ve tutarlı bir tercih listesi oluşturmak da önem taşıyor. Peki YKS'de nasıl tercih yapılır? Tercih listesi oluştururken adaylar nelere dikkat etmeli, hangi hatalardan kaçınmalı?

Atanması en kolay 4 yıllık bölümler neler? En çok tercih edilen 4 yıllık lisans bölümleri İLİŞKİLİ HABERAtanması en kolay 4 yıllık bölümler neler? En çok tercih edilen 4 yıllık lisans bölümleri

Eğitimci Nazik Kösegil, YKS maratonunun en kritik dönemi olan tercih sürecine dair merak edilenleri funduszeue.info muhabiri Müge Çakmak'a anlattı. Tercih verirken öğrencilerin dikkat etmesi gereken önemli tüyolar veren Kösegil, bu özellikle başarı sıralamasına dikkat çekti. Ayrıca eğitimci öğrencilerin tercihlerini son günlere bırakmaması konusunda uyarılarda bulundu. 

TERCİH YAPARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

  • Üniversitem maratonun bitmesinin ardından tercih dönemi başlamasıyla birlikte adaylar tercih yaparken dikkat etmesi gereken bazı detaylar bulunuyor. ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nun ayrıntılı bir şekilde incelenmesi çok önemlidir. 
  • Ayrıca üniversite adaylarının problem yaşadığı konulardan biri  gitmek istemedikleri bölümleri tercih yaparken yazmalarıdır.  Uzmanlara göre kazandığınız zaman kaydolmayacağınız hiçbir bölüme tercih listenizde yer verilmemesi gerektiğinin altını çiziyor. Çünkü kazandığınızda kayıt yaptırsanız da yaptırmasanız da ortaöğretim başarı puanınız, bir sonraki yıl, yarı yarıya düşecektir.
  • Tercihleri yaparken mutlaka başarı sırasına göre yapmak gerekiyor. Çünkü ÖSYM yerleştirme işlemini başarı sırasına göre yapmaktadır. 
  • Üniversite tercih döneminde dikkat edilmesi gereken detaylardan biri de özel koşulları incelemektir. Yükseköğretim programlarının kılavuzda yer alan bazı özel koşulları bulunuyor. Bu yüzden tercih yaparken, üniversitenin imkânları, öğrenim koşulları, akademik kadro, yabancı dil, yurtdışı fırsatları, bulunduğu şehir, burs imkânları ve sosyal etkinlikler gibi birçok ölçüt dikkate alın.

yks tercih nasıl yapılır

yks tercih nasıl yapılır

  • Anı zamanda yks sınav sonuçları açıklandıktan sonra tercih listesini puana göre değil başarı sırlamasına göre oluşturmak sizi istediğiniz üniversitede istediğiniz bir bölüme daha doğru yerleşmenizi sağlar.
  • Sürekli gelişen ve değişen bir dünyayla birlikte her sene üniversitede daha önce hiç duymadığımız yeni bölümler açılıyor. Yeni açılan bölümleri tercih etmek isteyen öğrenciler, mutlaka yeni üniversite ve bölümün için eş değeri olan yakınındaki üniversite ve bölümün bir sene önceki verilerini ve en önemlisi istek sırasını kontrol etmeli. Çünkü tercih kılavuzunda yeni açılan, bölümün puanı ve başarı sırası gözükmez. 

YKS tercihleri yapılırken nelere dikkat edilmeli? YKS tercihleri sıralamaya göre mi puana göre mi yapılmalı? YKS'de kaç tercih hakkı var?

Bu yıl Haziran'da düzenlenen YKS'ye geçen yıla kıyasla yüzde 24,36 oranında artışla 3 milyon bin aday başvurdu. Ancak başvuran adayların tümü sınava girmedi. Sınavı geçersiz sayılan adaylar da dikkate alındığında, Temel Yeterlilik Testi'ne (TYT) 3 milyon 8 bin , Alan Yeterlilik Testi'ne (AYT) 1 milyon bin , Yabancı Dil Testi'ne (YDT) bin aday katıldı. TYT'ye başvuran adayların yüzde 93'ü, AYT'ye başvuranların yüzde 90'ı ve YDT’ye başvuranların yüzde 78'i oturumlara katıldı.

Bunun yanında, AYT sayısal puan türünde 1 milyon bin , AYT sözel puan türünde 1 milyon bin 79, AYT eşit ağırlık puan türünde 1 milyon bin ve YDT puan türünde bin adayın puanı hesaplandı. Bu adaylar da AYT ile yerleştirme yapılan alanlar için tercihte bulunabilecek.

YKS sonuçlarının 18 Temmuz'da açıklanmasının ardından adaylar heyecanla tercih işlemlerini bekliyordu. ÖSYM tercih kılavuzunu 27 Temmuz'da açıkladı.  

YKS TERCİHLERİ YAPILIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ? 

  • Geçen yıl üniversite kontenjanları 1 milyon 38 bin olarak belirlenmişti. Bu yıl üniversitelerde toplam kontenjanlar 22 bin artırılarak, ön lisans için bin , lisans programları için bin , özel yetenek programları için 39 bin olmak üzere toplam 1 milyon 61 bin şeklinde belirlendi.
  • YKS bir sıralama sınavı olduğundan adaylar, sadece kontenjanlar düzeyinde ve başarı sırasına ve tercihlere göre yerleştirilecek. Dolayısıyla sıralaması düşük bir adayın yüksek sıralamaya sahip bir programa yerleştirilmesi mümkün olmayacak.
  • Tercih yapılırken adayların ilgi, yetenekleri, değerleri ve iş gücü piyasasını dikkate alarak tercihte bulunmaları yerinde olacak. Bu tercihlerinde listelerini oluştururken hayallerindeki üniversite ve bölümleri tercih listesinin ilk sıralarına yazmalı, sonrasında sıralamalarına yakın olan; üstünde ve altındaki üniversite programlarını yılında oluşan bölüm yerleştirme sıralamalarını göz önüne almalı.
  • Adayların, ortaöğretim kurumlarında tercih komisyonlarında görev alan ve online olarak da ulaşabilecekleri rehber öğretmen ve psikolojik danışmanlardan ya da Rehberlik Araştırma Merkezlerinde (RAM) oluşturulan tercih danışmanlığı komisyonlarından destek alarak tercihlerini oluşturmaları yerinde olacak.
  • Adaylar, puana değil sıralamalarına göre tercihte bulunmalı. YKS tercihlerinde, geçen yılın sıralamaları önemli bir faktör olmalı. Daha detaylı incelemeler için YÖK ATLAS verilerine bakılmalı.
  • YKS tercihlerinde adaylar en fazla 24 tercihte bulunabilecek. Adayların tercihlerinin baştan birkaçını "Puanım yeterli olmayabilir." endişesine kapılmadan, sadece ilgisini göz önüne alarak belirlemeli, buralara en çok istenen programlar yazılmalı. Ancak, kazanılsa bile kaydolmak istenmeyen bir programa tercih listesinde yer vermemeleri gerekiyor. Adayların tercih listelerindeki programların sırasının istek sıralarına uygunluğu kontrol edilmeli.
  • Eğitim uzmanlarına göre, tercihler için farklı formüller dikkate alınabilir. Bunlardan biri Sayısal (SAY) tercihlerinde başarı sırasının yüzde 50 fazlası ile yüzde 50 eksiği göz önünde bulundurularak sıralama yapılması. Örneğin, 10 bin sıralamaya sahip SAY puanı ile bir bölüm isteyen adayın tercihlerini 5 bin bin arasında tutması tavsiye ediliyor.
  • Bu yıl Eşit Ağırlık (EA) ve Sözel (SÖZ) tercihlerde ise sapmalar bekleniyor. Bu nedenle bu puan türlerinde adaylar, başarı sırasının yüzde fazlasına kadar üst sıralarda tercih yapabilir. Alt tercihlerde ise başarı sıralamasından çok daha aşağılara inilebilir. Örneğin EA türünde bindeki bir adayın tercihlerini 50 bin bin arasında tutması öneriliyor
  • Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM'ye bildirilecek. Yükseköğretim programlarının YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezi olarak ek yerleştirme yapılacak. Merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak.
  • Ek yerleştirmede, ön lisans ve lisans programlarına merkezi genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puanı olan aday yerleştirilmeyecek. Kesin kayıt sonunda kontenjan açığı kalan programlara ön kayıtla öğrenci alınmayacak.

YÖKYKSYKS tercihösym

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası